فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 23 (بهار 1390)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 23 (بهار 1390)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یونس اشرفی امین صفحه 5
    قرآن کتاب سعادت دنیا و آخرت و برنامه زندگی انسانها است، ولی تعالیم والای آن، در طول تاریخ در میان مسلمانان مهجور واقع شده است. یکی از آموزه های مهم قرآن کریم، دعوت مسلمانان به وحدت و پرهیز از تفرقه به شمار می رود؛ با مهجوریت قرآن، اتحاد و انسجام میان مسلمانان نیز از بین رفته، جوامع اسلامی دچار اختلاف و چنددستگی می گردند. از این رو میان مهجوریت قرآن و وحدت مسلمانان، ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. مصلحان دینی گوناگون به اهمیت وجود اتحاد و انسجام میان مسلمانان توجه داشته و تلاشهای زیادی در این راستا انجام داده اند. امام خمینی(ره) به عنوان بزرگ ترین مصلح دینی و اجتماعی معاصر، در آراء خویش تاکید فراوانی بر حفظ وحدت مسلمانان داشته و همواره جهان اسلام را به تقویت وحدت و دوری از تفرقه فراخوانده است.
  • حامد رستمی نجف آبادی صفحه 17
    تعزیر در لغت به معنای تادیب است و از نظر شرع، عقوبتی است که مقدار آن در شرع تعیین نشده است. در فقه عامه نیز، تعزیر کیفری است شرعی در قبال جنایتی که برای آن حد تعیین نشده باشد. بنابراین مبنا و رکن اصلی تعزیر «غیر مقدر بودن» آن است. در مورد اینکه آیا تعزیر منحصر در ضرب (تازیانه) است یا شامل مجازاتهای دیگر نیز می شود، اختلاف نظر است؛ بعضی تعزیر را منحصر در ضرب می دانند، در مقابل، مشهور فقهای شیعه و عامه معتقدند؛ تعزیر اختصاص به ضرب ندارد و قاعده فقهی «التعزیر بما دون الحد» به دلیل سهل الوصول بودن، معنای ضرب از آن فهمیده می شود و انحصار به زدن ندارد، از ظاهر روایات نیز این معنی برداشت نمی شود و اطلاق دارد و منحصر به مجازات زدن نیست. قاعده دوم «التعزیر بما یراه الامام» است، که بعضی از فقها آن را تحت قاعده «التعزیر بما یراه الحاکم» بررسی کرده اند و اختیار آن را به قاضی محکمه داده اند. اما در مقابل اکثر فقها آن را در عصر غیبت وظیفه رهبر جامعه اسلامی که فقیه جامع الشرایط است، می دانند. قاعده آخر که مورد بررسی قرار خواهد گرفت قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» است، که در بعضی کتب قواعد فقه تحت عناوین «التعزیر لکل معصیه» یا «کل معصیه لم یرد فیه حد ففی ها التعزیر» آمده است. ارتکاب معصیتی قابل تعزیر است که مشمول حد و از نظر فقهای اهل سنت، کفاره نباشد. فقها نظرات مختلف در حدود مجازات تعزیری بیان داشته اند، اما طبق نظر مشهور فقهای امامیه و عامه، معصیت مستحق تعزیر، اعم از گناه صغیره و کبیره است.
  • علی اسودی صفحه 27
    این تحقیق به موضوع ساختار سوگند منفی در قرآن کریم در میراث نحوی، بلاغی و تفسیری پرداخته است. بیشتر سوگندها در قرآن کریم مثبت است و سوگند منفی محدود به کار رفته در کلام الهی، با توجه به ساختار نامتعارف خود، این سوال را مطرح می کند که سوگند منفی از چه روی و در راستای چه هدفی در برخی آیات به کار رفته است؟ در این بررسی، با کاوش در منابع تفسیری شیعه و اهل سنت و با مراجعه به نظرات علمای نحو، به اختلاف نظر قابل توجهی دست یافتیم که نشان از اعجاز گونه بودن این ساختار دارد؛ چراکه تقریبا همه نظرات مطرح شده قابل تصور می باشد و نشان از استنباط و درک خاص هریک از صاحب نظران نسبت به سوگند منفی در قرآن از یک سو و اعجاز گونه بودن آن با توجه به قابل تصور بودن هریک، از سوی دیگر دارد. از جمله حالات ذکر شده برای حرف «لا» در این سوگندها، می توان به زائده بودن، حرف جواب بودن، نافیه بودن و به معنای «الا» استفتاحی بودن اشاره کرد.
  • سمانه ساقی صفحه 37
    یکی از حوزه های قرآن پژوهی مستشرقان در زمینه قرائت قرآن می باشد. خاورشناسان بر این باورند که اختلاف قرائات توسط پیامبر(ص) صورت گرفته است و به حدیث سبعه احرف استناد می کنند. همچنین عقیده دارند که نص قرآن به سبب وجود قرائات مختلف مضطرب می باشد و تلاش اصلی برای حفظ معنای نص قرآن بوده نه پیروی قرائت معینی. در صورتی که درباره روایات سبعه احرف که مستشرقان به آن استناد می کنند و در جوامع حدیثی اهل سنت مطرح گردیده، دیدگاه های مختلفی از جانب خود اهل سنت ارائه شده است و ضعیف ترین اقوال این است که مراد از سبعه احرف، قرائتهای گوناگون، خصوصا قرائتهای هفت گانه اصطلاحی می باشد. همچنین میان نص قرآن و قرائات مختلف مغایرت وجود دارد؛ نص قرآن واحد است و اختلاف قراء برای رسیدن به این نص واحد می باشد. علاوه بر آن، قرائت به معنا، مخالف اعجاز همگانی قرآن و سیره پیامبر(ص) و معصومان(ع) می باشد. در این مقاله به طرح این دیدگاه ها و نقد و بررسی آنها خواهیم پرداخت.
  • سیدحیدر سجادی، سعید غیاثی صفحه 45
    هم زمان با تشکیل اولین جوامع بشری، مالیات پا به عرصه ظهور نهاد، چراکه افراد یک جامعه نیاز به رفاه اجتماعی داشتند و برای رفع نیازها و ضرورتهای خود چاره ای جز پرداختن به خدمات به شکل دسته جمعی یا مشارکتی نداشتند و از این طریق به برآوردن نیازهای خود و رسیدن به رفاه اجتماعی می پرداختند. در واقع این خود نوعی مالیات غیرنقدی بود، با تکامل جوامع و گذشت روزگار مالیات به صورت نقدی و جنسی هم رواج یافت. مقدار و نوع این مالیاتها با توجه به شرایط و نیاز حاکم جامعه تعیین می شد و حاکم می توانست با صلاحدید خود مالیاتها را محدود کند یا گسترش دهد. امروزه نیز مالیات از مباحث مهم و دامنه دار درآمد عمومی شمرده می شود و از اهرمهای مهم اقتصادی دولتها می باشد. این نوشتار در تلاش است، تا با نظر به نظام مالیاتی صدر اسلام و با توجه به نظام مالیاتی موجود در حکومت اسلامی به بررسی این مقوله بپردازد و فلسفه وجود مالیات و نحوه اخذ و مصرف آن را در فقه و حقوق (قانون) حکومت اسلامی، بیان کند.
  • ضرغام گرجی پور، علی فتح قبادپور جهان آباد صفحه 55
    یکی از مهم ترین و ضروری ترین مسائل هر کشوری توجه به میراث فرهنگی، قومی و جغرافیایی سرزمین خود است که بدون توجه به آنها امکان تداوم آن غیرممکن است. بنابراین مطالعه در این امور از یک طرف در حفظ و حیات هر ملتی اهمیت و ارزش بسیاری دارد و از طرف دیگر تقویت کننده روح مردم آن ملت است و برای ایران نیز خلیج فارس از این قاعده مستثنی نیست. حال با توجه به این موضوع در این پژوهش سعی شده ضمن تجزیه و تحلیل حدود جغرافیایی خلیج فارس در منابع جغرافی دانان قدیم، چگونگی این نام مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه اینکه، با توجه به مطالعات صورت گرفته و استفاده از منابع متقن، خلیجی که در جنوب ایران است از دو هزار و پانصد سال پیش، خلیج فارس نام داشته است و این نام را نخستین بار یونانیان بر این دریا اطلاق و بعدها جغرافی دانان عرب و مسلمان این نام را از یونانیان و رومیان اقتباس کرده و در منابع خود مورد استفاده قرار داده اند. در چند سال اخیر، عوامل استکبار نام خلیج عربی را به جای خلیج فارس بر سر زبانها انداخته اند که در راستای تضاد میان ایرانیان و اعراب خلیج فارس و تنش در منطقه است.
  • حامد جمالی صفحه 65
    تفسیر علمی است که از دیرباز مورد توجه مسلمانان بوده است، اما اینکه از چه زمانی به صورت یک علم مدون درآمده، مورد تشکیک و بحث است. با این حال تفسیر در عصر صحابه، از آن جهت که از آیات قرآن، سنت نبوی، اسباب نزول و دانش ادبی بهره می برده اند، ارزشمند و معتبر است. همچنین همنشینی عده ای از صحابه با پیامبر اکرم(ص) و فراگیری حقایق قرآنی، اهمیت بررسی تفسیر و روش تفسیری هر یک از آنها را در این دوره بیشتر می کند.
    مفسران معروف دوره صحابه که جزء طبقه اول مفسران محسوب می شوند، شش تن می باشند که عبارتند از: امام علی(ع)، ابن مسعود، ابی بن کعب، ابن عباس، زید بن ثابت و جابر بن عبدالله انصاری که در میان آنان مرجعیت علی(ع) آشکار است.
    در این مجال نگارنده، پس از بررسی معانی و مفاهیم تفسیر و صحابه، روش تفسیری در عصر صحابه را مورد توجه قرار می دهد و سعی بر آن دارد تا مطالب فوق را به چالش بکشد و در عین حال از نقلهای تکراری پرهیز نماید.
  • صفحه 75
  • صفحه 1
|
  • Page 5
    Qur’an is the book of salvaon for this world and aer world life, and it is a program forlife of human living, nevertheless its loy trainings in the history of Muslim’s life has beenabandoned. Qur’an is inving people to unity and avoiding them from diversity which is animportant training of Holy Qur’an, but with abandoned of Qur’an the unity and union ofMuslims would destroy and Islamic society would face with diversity and variety. For thisreason there is a close connecon between abandoned of Qur’an and unity of Muslims.Different types of religious reformers deliberate to the importance of unity and unionof Muslims and aempt a lot in this path. Imam Khomeini as a great religious and socialreformer of our days, emphasize severely on the unity of Muslims and constantly encourage Islam’s World to become united and avoid diversity.
  • Page 17
    The term Tazir means “the act of correcng some bodies’ bad manner” and from the Shariah point of view Tazir is punishment and its amount is menons in the Shariah of Islam. In the “Feqeh Amme” Tazir is a punishment that its amount it is not menon in the Shariah of Islam. Thus the base of Tazir is an amount that is not clear. There are different ideas through this queson that Tazir is only with whip or include other types of punishments too? This arcle would illustrate and examine three important rule of Tazir thoroughly
  • Page 27
    This research studied on the structure of negave swears in Holy Qur’an. Most of swears in the Qur’an are posive and there are a few and limited negave swears in Qur’an verses.This raises this queson that negave swears for what reason or for which purpose areused in some verses? In this examinaon, by searching on Shi’a and Soni sources and withconsidering the idea of Nahv scholars, we understand there is a different view in this issuewhich is a miracle. Since all these percepons are true, different ideas in this issue represents special understandings and consideraon of each scholar through negave swear in Qur’an on one hand, and signify the miracle of this structure on other hand.
  • Page 37
    One of the areas for researching on Holy Qur’an for scholars is the field of different typeof reading Qur’an. The orientalisms believe that different types of reading Qur’an wereestablished by Prophet Mohammad (ph) on the basis of Hadith of “Sab’at Ahrof”. Furthermore they consider that there are various types of reading Qur’an, but the important thing is protecng from meaning of the leer of Qur’an. Besides there are various perspecves through the Hadith of “Sab’at Ahrof” that orientalist base on it which this Hadith was menon in Soni’s sources and the weakest claims says that “Sab’at Ahrof” is to facilitate with seven types of reading Qur’an. Moreover there is deep difference between the leer of Qur’an and different types of reading Qur’an, the leer of Qur’an is unique and different types of reading Qur’an is for reaching to the leer of Holy Qur’an. Addionally, reading Qur’an that is depends on meaning is against miracle of Qur’an, the life of Prophet Mohammad (ph) and His Holy Family. This arcle would discuss all these issues.
  • Page 45
    Simultaneously with establishing human sociees taxes also become to exist, since themembers of society require social welfares and for removing requires and needs there were no way except paying the services collecvely. Moreover this tax wasn’t cash transaconal and aer improvement of sociees the taxes become transaconal. The quanty and types of taxes establish with necessies and needs of sociees and the ruler could limit or improve the taxes. These days tax is one of the most important and remarkable issues in general incomes and it is an important lever in Economy. The a empt of this arcle is to compare the tax system of early years of Islam with tax system of Islamic government [in recent days], and examines the fund taxes, the way of receiving and consuming it in Feqeh and the law of Islamic government.
  • Page 55
    Paying aenon to cultural, ethnical and geographic heritage of any country is an importantand necessary issue, without this a enon the strength of country would be impossible.Therefore studding in this subject would protect the life of naons on one hand and it would strength the soul of that naon on other hand and for Iran, Persian Gulf is not excluded. Thus the arcle tries in the meanwhile of analyzing the boundary of Persian Gulf by referring to the old geographers sources, also examines the name of this gulf. As a result, with a lot of exact studding the Gulf that is located in the south of Iran from 2500 years ago was named with Persian Gulf and Greek people for first me use this term, and aer that Muslim and Arab geographers borrow this name from them and use it in their resources. In recent years, the agents of arrogance tries to replace the term “Arab Gulf” instead of “Persian Gulf” and they trying to make conflict between Iranian and Arab people who live in Persian Gulf area.
  • Page 65
    Commentary on the Qur’an is a science that from old days was the center of interest ofMuslims, but there is a doubt that from when this subject signify as a science. Although inSahabeh’s Era this issue was valuable and valid because they enjoy the fruits of the verses of Holy Qur’an and the Sunnah. For the reason that a number of Sahabeh who were companion with Prophet Mohammad (ph) and learning Qur’an’s truths from him, so examining their interpretaons and their methods is important.There are 6 famous interpreters of Sahabeh’s Era who signify as a first level interpreters ofQur’ans and includes: Imam Ali (ph), Ebn Masood, Abi Ebn Ka’ab, Ebn Abbas, Zeid Ebn Sabet and Jaber Ebn Abdullah Al Ansari.In this arcle the writer aer examining concepts and meanings of Sahabeh’s interpretaonof Qur’an, focus on methods of them in the Sahabeh’s Era and tries to challenges the saidissues and avoids from repeons.