فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 26 (زمستان 1390)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 26 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی پرسته صفحه 5
    امیرالمومنین علی(ع) با بینش عمیق که نشان دهنده جایگاه والای آن حضرت است، همگان را به پایبندی به ارزشهای والای انسانی فرامی خواند. در این میان از جمله موضوعاتی که امام علی(ع) به نقش مهم آن در سیاست اشاره دارد، شیوه های حکومت داری و شاخصه های زمامداران است. این پژوهش به بررسی دیدگاه نهج البلاغه در زمینه همسویی و همسازی قول و فعل در اداره امور می پردازد؛ زیرا برخی حکام با دروغ گویی و دادن وعده های تهی به دنبال جلب اعتماد دیگران هستند، تا به منافع خود برسند، به همین جهت حضرت همواره به کارگزاران خود توصیه می کند که در اداره امور به قول خود وفا و به وعده ها عمل کنند، تا اینکه سخن زمامدار بتواند در مردم اثرگذار باشد و عمل گرایی در اداره امور نهادینه شود. در این هنگامه بر زمامداران بایسته است که با منطقی شفاف در وادی قرآن و سنت قدم زنند و از عواملی که سبب انحراف از حکومت و مدیریت می شود، فاصله بگیرند.
  • ندا سلیمانی فر صفحه 13
    نقش شماری از عالمان و بزرگان شیعه، در فراهم سازی بستر تفاهم و همدلی میان پیروان مذاهب اسلامی، بسیار برجسته و شاخص است. از جمله آنها محمدرضا مظفراست که با توجه به مقتضای زمان و رشد غرب-گرایی و سلطه استعمار در بیشتر کشورهای اسلامی، دست به احیای وحدت و تقریب بین مذاهب اسلامی زد. از جمله اقدامات او در این رابطه، سامان دادن به وضعیت علمی و تربیتی حوزه های علمیه و بالا بردن سطح آگاهی های دانشجویان علوم دینی بود. او صهیونیسم را خطر بزرگی برای جهان اسلام می دانست و از این رو معتقد بود که سران کشورهای اسلامی نباید با آن با مسامحه برخورد کنند. به عقیده وی اگر قوانین و دستورات مترقی اسلام به طور کامل در جهان به کار بسته شود، صلح پایدار میان تمام انسانها در سراسر جهان حاکم خواهد شد و همه به کمال و سعادت می رسند.
  • محمد محمدپور صفحه 20
    این مقاله بررسی اختلافات ابوالحسن اشعری و امام فخررازی را دنبال می کند که به رغم وابستگی به دو نظام فکری مشابه، در پاره ای از موارد، باهم اختلاف نظرهایی دارند. قسمت اول این مقاله به بیان اختلافهای کلامی آنها در باب مسائلی چون صفات خدا، جبر و اختیار و... و همچنین نگرش آنها به فرقه های مختلف و قسمت دوم به بیان دلایل اختلافهای آنها مثل پیشرفت کلام اشعری، نگرش به قرآن در اندیشه های آنها و ویژگی های عصرآنها و... می پردازد. ابوالحسن اشعری در کتابهای مختلف خود بعد از انصراف از معتزله، ایرادهای زیادی را به نحله معتزله گرفت. از مهم ترین ایرادها مسئله تاویل و استفاده از آرای فیلسوفان توسط معتزله بود و هرچند وی در برخی از مواضع خود چون اثبات وجود خدا به عقل گرایی رفته، اما شکی نیست که وی انگیزه فلسفی شدن کلام را نداشته است. با این وجود سنت گرایی در فرایند زندگانی وی استمرار داشت، مکتب کلامی وی به رغم اختلافات ظاهری با حنبلی ها استمرار اندیشه آنها به شمار می رفت. در مقابل فخررازی اندیشمندی بود که کلام را به عقل گرایی نزدیک کرد و در این راه ذهن جستجوگر، نقاد و فعال وی تاثیر فراوان داشت؛ زیرا وی نمی توانست به یک عقیده ثابت بماند. چند نظریه ای را به عنوان حقیقت می پذیرفت، اما جستجوگری دوباره او را به قبول اندیشه ای دیگر می کشاند و در این امر، آشنایی با آثار فیلسوفان و تاثیرپذیری از آنها، ویژگی های عصر وی، گرایش به عقل گرایی و... تاثیر بسزایی داشت. بنابراین طبیعی است که وی ردیه ها و انتقاداتی بر فیلسوفان، حنبلی ها و دیگر فرق بنویسد و از تاثیر این عوامل است که در برخی مسائل با ابوالحسن اشعری که به مذهب وی است، اختلاف پیدا می کند و او را به باد انتقاد می گیرد.
  • عبدالله فرهی، صادق آیینه وند صفحه 34
    به دنبال سقوط خلافت، ایجاد یک ساختار و تشکیلات نوین مذهبی ضروری به نظر می رسید، تا بتوان بر پایه آن به احیای نظام خلافت پرداخت. شاید حسن البنا نخستین فردی بود که به اهمیت انجام کار تشکیلاتی پی برد و با استفاده از نبوغ خود در امر مدیریت، به سازماندهی انجمن مشغول شد. فعالیتهای انجمن حتی به مرزهای مصر هم محدود نشد و به سرعت به جذب نیرو در دیگر کشورها مانند سومالی، سوریه، لبنان، سودان، اردن، فلسطین، مراکش، عربستان سعودی، عراق، فرانسه، بحرین و هند پرداخت. انجمن در همان سالهای اولیه تاسیس جنبش، اقدام به تدوین و انتشار اولین قانون اساسی خود نمود و به ایجاد ستادهای مختلفی برای دستیابی به اهداف خود در زمینه های گوناگون مبادرت ورزید. آنها علاوه بر این ستادها، به سازماندهی اعضا در گروه های پیشاهنگی و گشت سیار، گردانها و سرانجام سازمان ویژه پرداختند.
  • مرتضی خرمی، معصومه بابایی قاسم خیلی صفحه 46
    قرآن کریم، کتاب تربیتی عجیبی است. هنگامی که صحنه رستاخیز را برای انسانها ترسیم می کند، می فرماید: قیامت روزی است که همه مردم در صفوف منظم به دادگاه عدل پروردگار عرضه می شوند، در حالی که هماهنگی عقاید و اعمالشان معیار تقسیم آنها می باشد. دستهای آنها از همه چیز تهی است و تمام تعلقات دنیا را پشت سر افکنده اند. نامه های اعمال گشوده می شوند، همه چیز به زبان می آیند و اعمال کوچک و بزرگ آدمیان را بازگو می کنند، و از آن بالاتر خود اعمال و افکار جان می گیرند، تجسم می یابند و اطراف هرکسی را اعمال تجسم یافته اش احاطه می کند، آن چنان مردم به خود مشغولند که مادر فرزند را و فرزند، پدر و مادر را به کلی فراموش می کند.
    سوال و پرسش در قیامت عمومی است و از همه افراد صورت خواهد گرفت. سرانجام از مردمی که پیامبران را به سوی آنها فرستاده، و از خود پیامبران سوال خواهند کرد. از دسته اول می پرسند که فرمان بری کرده اند یا نه؟ و از دسته دوم می پرسند که ابلاغ کرده اند یا نه؟ اگرچه خداوند به اعمال آنها آگاه است، اما آنها را تهدید می-کند، تا خود را برای چنین پرسشی آماده کنند. برخی می گویند: از امتها می پرسند که اجابت کرده اند یا نه و از پیامبران می پرسند که مردم با آنها چگونه رفتار کرده اند؟ از امتها به منظور توبیخ و از پیامبران به منظور شهادت سوال می شود.
    قیامت دارای مواقف و ایستگاه های گوناگونی است. در بعضی از این مواقف از همه سوال می شود و گنهکاران مورد پرسش قرار می گیرند، ولی در بعضی دیگر از کسی سوال نخواهد شد و فقط مجازات در پی خواهند داشت. سوالی که در قیامت از مجرمان خواهد شد، برای کشف حقیقت نیست؛ چون خداوند، از حال آنها باخبر است، بلکه سوال برای اعتراف گرفتن و اتمام حجت بر آنهاست و این خود نوعی عذاب روحی است.
  • محمد فریدونی نسب، عادل کرمی صفحه 56
    انگیزه و اهداف یک قیام بیش از هر چیز، مبین و روشنگر آبشخور فکری، مذهبی و اجتماعی آن قیام می باشد که ریشه قیامهای قبلی را مورد بررسی قرار دهد و آنها را به نتیجه مورد نظر خود برساند. به عبارت روشن تر، اهداف و انگیزه قیام، صورت زبانی و آشکار عقاید پنهان و افکار مخفی در پشت قیام به حساب می آیند که شرایط را برای آن قیام محیا و آماده می سازند. ابومسلم خراسانی که در مورد اصل و نسب او در منابع به صورت ضد و نقیض بحث شده است، خدمتگزاری خاندان عیسی بن معقل عجلی را داشت که ارادت خاصی به تشیع داشتند و از همین طریق با قیامهای علویان آشنایی پیدا کرد و رهبری قیام را بر عهده گرفت و کار او از این به بعد بالا گرفت و خود را طرف دار قیامهای علویان نشان داد و حتی در بیشتر مناطق امپراطوری به منظور حمایت از علویان دست به کشتار مخالفان زد. او در چنین شرایطی با شم سیاسی بالای خود و با نشان دادن ماهیت عدالت طلبانه قیام، توانست از قیامهای علویان که سراسر امپراطوری امویان را متزلزل ساخته بودند، بهره-برداری نماید. قیامهای علویان و اشخاصی چون زید بن علی، یحیی بن زید و عبدالله بن معاویه بن جعفر طالبی به دلیل ناهماهنگ بودن و نبود زمان کامل برای قیام به نتیجه مورد نظر خویش نرسیدند و در پیشبرد اهداف خود ناموفق بودند. به همین دلیل، به شخصی نیاز پیدا شد که بتواند با ریشه یابی این قیامها، آنها را همسو با اهداف موردنظر خویش که نابودی خاندان اموی بود، به حرکت درآورد و این شخص ابومسلم خراسانی بود که توانست با حرکت در حاشیه و دوری جستن از صحنه های نظامی و جنگی و سازماندهی اولیه پنهانی حرکت خود، ثمره این قیامها را به نفع خود به نتیجه برساند.
  • صفحه 68
|
  • Page 5
    Imam Ali (PH) with his facile insight that is indicant of his high status invited everyone to encumber by high human values. In this case, one of issues that Imam Ali (PH) pointed out to its importance in polics is the way of governing and the characteriscs of rulers. This research examining Nahjol Balaqeh’s perspecve in harmonizing the behavior and promises of Muslim rulers in managing affairs, because some rulers with lying and giving unfilled promises trying to aract trust of others to achieve their revenue, so for this reason Imam (PH) always for managing affairs recommit to his governors to be in harmony with their behavior and promises, unl the words of governors be effecve on people and instuonalize pragmasm [be faithful to their acts and promises] in managing affairs. In this case the governors must act to Qur’an and Sonnah with a clear logic and avoiding from factors that cause to departure from government and management.
  • Page 13
    The role of a number of Shia scholars and grandee is very remarkable and notablein obtaining ground of understanding and empathy between the followers of Islamic sects. Including from them is Mohammad Reza Mozafar who according to circumstances of the me, growth of westernizaon and hegemony of colonizaon in many Islamic countries he aempt to reviving unity and proximity between Islamic sects. Including his measures in this case was ordering academic and educave saaon of seminaries (Houzeh Al Elmiyah) and upward the awareness of Islamic science’s students. He supposed Zionism is a great danger for Islam and for this reason believed that the leaders of Islamic countries must not face with it by negligence. From his point of view if Islamic progressive laws and recommends applied completely in the world then stable peace would appeal between all human in the world and all people would reach to weal and perfecon.
  • Page 20
    This arcle is examining differences between Abolhasan Ash’ari and Imam Fakhr Razi which they belong to same thinking system but had disagreements in some points. The first secon of this arcle would explain their Kalami differences in subjects such as virtues of God, Fatalism and Free will and … also their approach through different sects. In the second secon [the arcle] would discuss reasons of their disagreements such as improvement of Kalam of Ash’ari, approach to Qur’an in their thoughts and features of their me and …. Abolhasan Ash’ari in his various books cricized Mo’tazeleh aer renunciaon from them. The most important point was the issue of Ta’vil and using philosophers ideas by Mo’tazeleh thoughts, and he in some points go to intellectualism atude such as in proof of God’s existence but there is no doubt that he had not had moon to make Kalam as a philosophy. However tradionalism (Sonnah) had connuity in process of his life, and his Kalami’s system despite of all outward differences with Hanbalis was a connuous point for their thoughts. At the contrary Imam Fakhr Razi was a thinker who linked Kalam to intellectualism and in this path his searching, acve and cric mind was effecve, because he couldn’t merely stay on one idea. He accepted some theories as a truth but his searching [mind] again made him to accept another idea, and in this case points such as becoming familiar with philosophers’ works and geng effect from them, features of his me, his tendency to intellectualism and… had a great effect on him. Therefore it is natural that he cricized philosophers, Hanabalis and other sects and because of these influences had differences with Abolhasan Ash’ari in some points who had a same religion with him however he cricized him a lot.
  • Page 34
    Aer fall of the Caliphate, establishment of a structure and a new religious organizaon it seems necessity to could revive a Caliphate system on its bases. Perhaps Hasan Albanna was the first person who became aware of the importance of organizaonal systems and with using his ingenuity in management tasks engaged with organizing the Associaon. Acvies of this Associaon did not limited in Egypt boundaries and rapidly started to aracted new manpower in other countries such as Somalia, Syria, Lebanon, Sudan, Jordan, Palesne, Morocco, Saudi Arabia, Iraq, France, Bahrain and India. The Associaon in first years of its establishment of the movement started to publish and compilaon its own fundamental law and they undertake different headquarters in various fields for achieving to their goals. They addion to these headquarters, embarked to organizing members in scouts groups, mobile excursions, baalion and finally special organizaon.
  • Page 46
    Holy Qur’an is a strange training book. When Qur’an is drawing the scene of resurrecon for human kind, says: resurrecon is a day that all of people go to the God’s jusce judge in harmonize queue, while their harmony of ideas and acons are a scale for their division. Their hands are empty from anything and passed all worldly dependences. The acon’s leer is not closed and everything would speak and ingeminate human’s small and big acons, and above of all this acons and thoughts will become alive, will manifested and each person’s manifested acon will surround around him/her, in the way people are engaged with him/her self that the mother would forget his child and the child will forget the parents completely. Quesoning and answering is general in resurrecon and this will accomplish from all people. Eventually they will queson from prophets and people who thisprophets came to them. They will ask from first group that did they obedient or not?And from second group will ask that did they nofy or not? Though God is aware from their acons, but He will threat them to become ready for such a quesons. Some said: from naon will ask, did they accept or not and will ask from prophets that people how treated them? They will queson from naons for reprimand and from prophets for witness. Resurrecon has different stages and staons. In some of these stages quesoning is from all and quesons from sinners, but in other staons wont queson anyone and only will punish them. A queson that will ask in resurrecon from sinners is for discovering the truth because God is aware of their acons rather queson is for geng confusion and ulmatum and this is a mental torture.
  • Page 56
    The most important point in a upraising is moons and aims that are explanatory and illuminang for social, cultural and religious recourses which illustrate roots of other upraising and would conclude to a result. In clearer words, aims and moons are verbal aspect and apparent hidden ideas and covert thoughts of that upraising that are behind it and prepare situaon for the insurrecon. Abu Moslem Khorasani who speak contradictory through his parentages in resources, dedicated to serve Isa Ebn Ma’qal A’jali’s family and had special devoon on Shia religion and from this way became familiar with Alaviyan’s uprisings and became responsible to leading a insurrecon, and eventually he shown himself as a supporter of Alaviyan’s upraising, and for supporng Alaviyan he even killed opposions groups in the majority of areas in the Empire. He in this situaon with his high polical sense and with showing the jusce’s nature of upraising could exploit from Alaviyan’s insurrecon that made the whole Empire unsteady. Alaviyan’s upraising and other people’s insurrecon such as Zeid Ebn Ali, Yahya Ebn Zeid and Abdullah Ebn Moa’viye Ebn Ja’far Talebi did not obtain the under mind results because of inharmonic and me shortage, and they were unsuccessful for achieving their success. For this reason, there was a need for a person who could find the roots of these insurrecons and coordinated with its aims that was destroying Omaviyan’s family, and this person was Abu Moslem Khorasani who with srring in margins, avoiding from balefields and organizing his first hidden movement could take advantage from these upraisings.