فهرست مطالب

مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت) - پیاپی 40 (تابستان 1394)

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 40 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
  • سید احمد زرهانی صفحه 5
  • سهیلا رستمی، اسماعیل قاضی نیا صفحه 7
    تاسیس مجامع فقهی به عنوان یکی از مصادیق بارز اجتهاد گروهی در عصر کنونی، آغازگر دورانی مهم در تاریخ تشریع اسلامی خواهد بود که در آن اجتهاد از انحصار تلاشهای فردی یا سرزمینی محدود رها می شود و فراتر از مرزهای جغرافیایی، مجتهدان امت اسلامی را دربر می گیرد، تا از هر تخصص و استعدادی در راه رشد و اعتلای این امت استفاده شود. عمل مجامع فقهی براساس اجتهاد گروهی و بر مبنای تحقیق علمی است که در آن، فقها و اندیشمندان اسلامی، حاصل اجتهاد خویش را از طریق مشورت و تبادل آراء و گفتگو، مطرح می نمایند، تا رایی انتخاب گردد که حجت آن قوی تر و به قواعد و مصالح شریعت نزدیک تر است. با نگاهی به فعالیتها و خدماتی که مجامع فقهی معاصر ارائه نموده اند، به وضوح می توان تاثیر آنها را در تحقق این نوع اجتهاد مشاهده نمود. بازگرداندن اعتبار شورا به شکلی فعال در حل مسائل و مشکلات، و مراجعه به آرای سایر مجتهدان در عرصه فتوا و استفتا برای رسیدن به قول صواب، از ثمرات متمایز مجامع فقهی در عصر کنونی به شمار می آید. تاسیس این مجامع، خود از نشانه های اهتمام و توجه مسلمانان به امر دینشان است، تا بدانند کدام عبادتشان پذیرفته می شود و کدام قابل پذیرش نیست، و اینکه حلال و حرام در عبادات و معاملاتشان کدام است. شکی نیست که دوری مسلمانان از سرمایه عظیم فقهی خویش از یک سو، و به کار گیری شیوه استنباط فردی و پراکنده در حل مسائل پیچیده و مستحدثه از سویی دیگر، موجب تضعیف فقه در پاسخ گویی به این مسائل شده است، در حالی که تشکیل مجامع فقهی که در آن فتوا، حاصل اجتهاد گروهی از مجتهدان امت اسلامی است، می تواند نقایص و عواقب خطرناک آن را جبران نماید.
    کلیدواژگان: مجامع فقهی، اجتهاد، اجتهاد گروهی، فتوا، شورا
  • عباس مصلایی پور یزدی، مجید بشیری * صفحه 26

    مفسران اهل سنت درباره مصداق آیه 43 سوره رعد، دیدگاه های مختلفی را بیان کرده اند، اما یک دیدگاه میان آنان و مفسران شیعه مشترک است. در این آیه خداوند به پیامبرش دستور می دهد: به کسانی که منکر نبوت تو هستند، بگو: خدا و کسی که علم کتاب نزد او است، میان من و شما گواه است. این مفسران مراد از اسم موصول در این آیه یعنی «و من عنده علم الکتاب» را امیرالمومنین علی(ع) می دانند که در شناخت حقانیت قرآن و به تبع آن، درستی ادعای نبوت پیامبر اسلام(ص)، مرجع دیگران معرفی شده است. با توجه به سیاق آیات سوره و نیز روایات فراوانی که از طریق شیعه و سنی در این خصوص نقل و در آنها امام علی(ع) تنها مصداق بارز آن معرفی شده است، این نظر تایید می شود. اما در کنار این دیدگاه، دیدگاه های دیگری نیز از سوی برخی از مفسران مطرح گردیده است که مراد از اسم موصول را افراد دیگری دانسته اند. از جمله شماری از مفسران اهل-سنت گفته اند: مراد آیه، عبدالله بن سلام است، و کتاب را به معنای تورات و انجیل دانسته اند. همچنین افراد دیگری مانند سلمان فارسی و تمیم داری را ذکر کرده اند. اما از آنجا که این سوره مکی است، این نظر نمی تواند صحیح باشد؛ زیرا افراد مذکور سالها بعد، پس از هجرت در مدینه ایمان آورده اند. برخی به قرائتی دیگر از این آیه متوسل شده و «من» را به صورت «من» قرائت و ضمیر «ه» را به خداوند متعال عطف کرده اند، در حالی که دانشمندان به ویژه ادیبان، آن را به دلیل قبح ادبی و عدم فصاحت رد کرده اند و برخی دیگر مراد از آن را مطلق مومنان می دانند.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین علی(ع)، تفسیر تطبیقی، صحابه، آیه 43 سوره رعد
  • ترجمه: تالیف و ترجمه: حسن حضرتی_جلال محمودی صفحه 42
    جامعه فرهمند، چگونه جامعه ای است؟ فرهمندی (Charisma) و اجتماع در یک جامعه اسلامی، چه پیوندی باهم دارند؟ فرهمندی چگونه در بستر جامعه باقی و جاری است؟ نگاه مسلمانان در قرون اولیه به فرهمندی چگونه بوده است؟ اینها مهم ترین سوالاتی هستند که پژوهش حاضر به صورت تطبیقی بدانها می پردازد و نگاه فرق اصلی مسلمانان را در این مورد واکاوی می نماید. در نتیجه می توان گفت: اهل سنت بعد از رحلت پیامبر(ص)، قائل به تجزیه فره بوده، در حالی که، شیعه آن را تجزیه نکرده و بلکه دست نخورده تسری داده است.
    کلیدواژگان: فرهمندی، جامعه اسلامی، اهل سنت، شیعه، خوارج، مونتگمری وات
  • محمد بقایی یمین صفحه 57
    حدیث فرقه ناجیه یکی از بحث برانگیزترین احادیث در طول تاریخ حیات دین مبین اسلام، با موضوعیت کلام و فرق است؛ زیرا موضع گیری های متفاوت و بعضا متضادی در قبال آن صورت گرفته است. در این تحقیق، به این حدیث، مصداقها، نقاط ضعف، و موضع گیری هایی که ارباب علم کلام در خصوص آن داشته اند، پرداخته می شود. در ادامه ضمن نقد عقلانی محتوای حدیث، بیان می شود که نمی توان بر پایه چنین حدیثی، شروع به شمارش فرق اسلامی کرد؛ زیرا از منطق عقلی یا شرعی برخوردار نیست. بنابراین با توجه به ضعف سندی و متنی حدیث و موضع گیری های علما در خصوص آن، می توان گفت: این حدیث مورد پذیرش نیست؛ زیرا، اصل و اساس در اسلام، عمل بر طبق آموزه های اسلام است، نه اعتقاد به نجات یافتگی فرقه ای خاص.
    کلیدواژگان: فرقه ناجیه، 73 فرقه، حدیث تفرقه
  • حسین حیدری، حسن پاشایی صفحه 67
    تاریخ را می توان تکاپوی بشر برای رسیدن به حکمت دانست. حکمت حلقه اتصال آموزه های همه ادیان است؛ زیرا همگی به درستی یا به خطا، در پی کشف واقعیات، سازگاری و استفاده از آنها در جهت سعادت دیرپای بوده اند. از سوی دیگر، مفهوم حکمت که هردو بعد نظری و عملی مذکور را دربر می گیرد، شامل معارف آسمانی و زمینی است و چونان پلی، معارف آسمانی و زمینی را به یکدیگر پیوند می دهد. این جستار، عمدتا با استناد به متون مقدس قرآن و عهدین، جایگاه و اهمیت حکمت را در عهدین و قرآن نشان می دهد. در این مقاله همچنین به بیان مرزهای (اشتراک و افتراق) حکمت با عرفان، فلسفه، علم و شریعت از جهات موضوع، غایت و روش پرداخته شده است. مقومات، مقدمات و لوازم نیل به حکمت، به ویژه نقش خوف، محبت، تزکیه و اخلاص نیز مورد بحث قرار گرفته است. پیش نیازی تقوا و خوف، تزکیه و عشق و نیز دیگر اشتراکات بسیار در سه سنت یهودی، مسیحی و اسلامی در همه موارد مذکور، از یافته های این مقاله است.
    کلیدواژگان: حکمت، قرآن، کتاب مقدس، سلیمان، عرفان، فلسفه
  • مهدی خلیلی، ملیحه مهرابی دلشاد، سید مهدی احمدی فر صفحه 84
    با ضعف دولت سلجوقی، حکمرانان محلی که غالبا از اتابکان بودند، قدرت را در دست داشتند که از جمله آنان در منطقه شمال غرب ایران، می توان به اتابکان آذربایجان و مراغه اشاره کرد. این دوره هم زمان با قدرت گیری خوارزمشاهیان، احیای قدرت خلافت عباسی و سپس حرکت مغولان به سمت غرب است. بدیهی است که در این عصر، اسماعیلیان نزاری از این فرصت ایجاد شده در جهت اهداف خود که همانا بسط قدرت و توسعه جغرافیای سیاسی بود، استفاده بهینه ای کردند. اتابکان مراغه در دوران حکومت سلطان محمد سلجوقی قرار داشتند که در برخورد با نزاریان زبانزد بودند، بنابراین نتوانستند روابط دوستانه ای با نزاریان برقرار سازند و مناسبات آنان سراسر خصمانه بود. اما اتحاد مذهبی و سیاسی نزاریان با اتابکان آذربایجان با تغییر رویکرد مذهبی جلال الدین حسن سوم؛ پیشوای اسماعیلی الموت تحقق یافت. لازم به ذکر است مواجهه اسماعیلیان الموت با حکومتهای محلی اتابکان آذربایجان و مراغه بعضا در بستر تحولات سیاسی دولت سلاجقه اتفاق افتاده که بر این اساس به برخی از فاکتهای تاریخی این دولت جهت تبیین موضوع این پژوهش اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اسماعیلیان الموت، مواجهه مذهبی و سیاسی، اتابکان آذربایجان، اتابکان مراغه، سلجوقیان
  • صفحه 97
|
  • Soheila Rostami, Esmaeil Qazi Nia Page 7
    Establishment of jurisprudence committees are one of important examples of gregarious Ejtehad in recent Era. Furthermore this would be a starter for an important age in history of Islamic Tashri’ which Ejtehad would release from limited individual or territorial monopolies. Thus it would embrace beyond geographical bonds and Islamic Ummah’s Mojtaheds, until using from any expertise and talent for growth of this Ummah. The function of jurisprudence committees are based on egregious Ejtehad and scientific researches that in there jurisconsults and Islamic scholars declare their thoughts via consolation, discussion and dialogue till select an idea which is more provable and it is nearest to Shari’at’s rules and Ahkam. With an outlook toward activities and duties of contemporary jurisprudence committees we could clearly see their influence on this kind of Ejtehad. Returning committee’s validity actively is results of jurisprudence committees in contemporary era for solving problems and difficulties, and also refers to thoughts of other Mojtaheds in Fatwa’s field. The establishment of these committees shows Muslims’ attention and attempt to their religion that they would understand which prayer is acceptable and which is not, and recognize their Halal and Haram in their prayers and deals. Without any doubt, elude of Muslims from great jurisprudence sources on one hand and utilizing individual understanding in solving complicated and Hadith problems in other hand has weaken jurisprudence in responding to problems. While establishing jurisprudence committees, which Fatwa is result of gregarious Ejtehad of Islamic Ummah jurisconsults’, could gratify dangerous results and problems.
    Keywords: jurisprudence committees, Ejtehad, gregarious Ejtehad, Fatwa, committee
  • Abbas Musallai Pour Yazdi, Majid Bashiri Page 26

    Soni interpreters about evidence of 43th verse of Ra’d’s Soorah declared different views but there is one view that is common between Shi’a and Soni interpreters. In this verse God commend to his Prophet: say to those who deny your prophecy: God and who has knowledge of the Book is attest between me and you. These interpreters consider that (من) in this verse (ومن عنده علم الکتاب) refers to Imam Ali (PUH) who has introduced as a reference for people for recognition of Qur’an and prophecy of Holy Prophet (PUH). This idea became confirm because of style of verses of this Soorah and many Hadiths that narrated by Shi’a and Soni that introduce Imam Ali (PUH) as an evidence for it. Nevertheless, beside this view other opinions have declared by certain interpreters that believe this pronoun (Mousool) refers to other persons. Including certain Soni interpreters who said: the aim of this verse is Abdullah Ebn Salam and illustrated the word Book in this verse refers to Bible and Tora. Moreover, certain interpreters think that this verse is referring to other people such as Salman Farsi and Tamim Dari. But because this Soorah is Maki so this idea couldn’t be correct because these people accepted Islam in Madinah after few years. Some interpreters also believed that the pronoun of this verse refers to God. While some scholars especially iterators deny this because is not rhetoric, and some of them think this word refers to pious people (Mo’menin).

    Keywords: Imam Ali (PUH), comparative interpreter, Sahabe, 43 verse of Rad Soorah
  • Trans By: Hasan Hazrati, Jalal Mahmoudi Page 42
    What is the Charismatic society? What is the relationship between charisma and Islamic community? How charisma continued in a society? What is approaches about the charisma in early centuries of Islam? These are Fundamental questions in this study that would examine comparatively; afterwards investigate the different views of Islamic sects. In general, Sunnis After the death of Muhammad Prophet, separated the charisma and in contrast, Shiites kept it intact and unseparated and continued it.
    Keywords: charisma, Islamic society, community, Sunnis, Shiites, Kharijites, Montgomery Watt
  • Mohammad Baghaei Yamin Page 57
    The Hadith of Najiyah Sect is one of controversial Hadith with subject of Kalam and sects in the history of Islam’s life, because there are different and antithetic views about this Hadith. This research would examine evidences, weaknesses and deployments that Kalami’s scholars had about this Hadith. In continue after criticizing the content of this Hadith intellectually, the article would declare that basing on this Hadith we couldn’t count Islamic sects, because it hasn’t intellectual and Shar’ee logic. Thus, according to weak documents and Hadiths and scholars’ deployments about this Hadith, we could say: this Hadith is not acceptable, because bases and roots of Islam are functioning to Islam’s trainings and not believing in rescuing a certain sect.
    Keywords: Najiyah Sect, 73th sect, Hadith of Sect
  • Hosein Heidari, Hasan Pashaei Page 67
    History it could be an attempt for reaching to philosophy (Hekmat). Philosophy is a chain among trainings of all religions, because all of them, correctly or incorrectly, searching for truth, adaptation and utilizing them for reaching to salvation. On other hand the concept of philosophy, that contains both aspects of theoretical and practical, includes spiritual and earthy trainings and it is like a bridge which links spiritual and earthy trainings. This text mainly with referring to Holy Qura’n, Bible and Tora shows the status of philosophy in them. This article also examines common and different points of philosophy with mysticism, metaphysics, science and Shari’at. Preliminary and tools for reaching to philosophy especially the role of dread, kindness, purification and devotion are also discussed in this article. Before piousness and dread, love and purification is also a common element among these three traditions of Jewish, Christianity and Islam which this point is one of achievements of this article.
    Keywords: philosophy, Quran, Holy Book, Suleiman, mysticism, metaphysic
  • Mahdi Khalili, Malihe Mehrabi Delshad, Seyed Mahdi Ahmadifar Page 84
    By defect of Seljuq government local governors who mostly were from Atabakan had the power which we could point to Atabakan of Azerbaijan and Maraqe. This age was contemporaneous with strength of Seljuq, revival power of Abbasid Caliphate and movement of Mongols to East. Obviously in this era Ismailia of Nazari use this opportunity for their purpose that was expanding their political geography. Atabakan of Maraqeh were exist in the time of Soltan Mohammad Seljuq government that were famous for encountering with Nazarian and for this reason they couldn’t reach to a friendly relationship with Nazarian and their relation was inimical. Nevertheless religious and political unity between Nazarian and Atabakan of Maraqe were happen with changing of religious process of Jalaldin Hasan the third, the leader of Ismaili of Alamoot. Moreover some encountering of Ismaili of Alamoot with local governments of Atabakan of Maraqe and Azerbaijan was happen in political evaluations of Seljuk government that this article for illustrating them point out to some of historical facts.
    Keywords: Ismaili of Alamoot, religious, political encounter, Atabakan of Azerbaijan, Atabakan of Maraqe, Seljuk