فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1390)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی صفری شیرکوهی، محمدرضا زندی صفحه 7
    در ارتباط با رفتارهای خشونت آمیز تماشاگران در ورزش فوتبال، سه رویکرد اساسی زیست شناختی، روان شناختی و جامعه شناختی وجود دارد. رویکردهای زیست شناختی گرایش های فطری و ذاتی، رویکردهای روان شناختی ویژگی-های روانی و شخصیتی و رویکردهای جامعه شناختی ساختارها و پدیده های اجتماعی را در بروز رفتارهای خشونت آمیز تماشاگران در ورزش فوتبال موثر می دانند. به منظور بررسی علل خشونت گرایی در تماشاگران فوتبال، پژوهشی میدانی با استفاده از پرسش نامه ی تهیه شده مشتمل بر عوامل جمعیت شناختی و تاثیرگذار بر خشونت تماشاگران از نظر محقق و با بهره گیری از تحقیقات گذشته و دیدگاه های استادان و کارشناسان، بر روی 400 نفر از تماشاگران فوتبال در خلال 6 بازی تیم های فوتبال استقلال و پیروزی با حریفان در سال 1390 (لیگ دهم 1390-1389 و لیگ قهرمانان آسیا 2011-2010) مورد بررسی قرار گرفت. آمار توصیفی مورد استفاده شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار می باشد و به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آماری آزمون T، تجزیه ی واریانس و ضریب همبستگی پیرسون در سطح 05/0 و تجزیه ی رگرسیون استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج کلی تحقیق در قالب تجزیه ی رگرسیونی نشان داد که عمده ترین متغیرهای تاثیرگذار بر حسب میزان همبستگی براساس اولویت عبارتند از: سن با وزن بتای (23/0-)، نقش اشتباهات داوری با وزن بتای (21/0)، تماشای خشونت در بازی ها و ورزشگاه های خارجی با وزن بتای (20/0) و لذت طلبی و هیجان خواهی با وزن بتای (11/0)، که در کل با توجه به میزان ضریب تبیین همبستگی تصحیح شده برابر 34/0 می باشد، و نشان گر تبیین 34 درصد از تغییرات متغیر وابسته (خشونت افراد) توسط مجموع متغیرهای مستقل می باشد. ضمن آن که براساس مقدار ضریب همبستگی چندگانه 60/0=R، همبستگی بالایی بین مجموع متغیرهای مستقل و متغیر وابسته وجود دارد.
    کلیدواژگان: خشونت، پرخاشگری، جرم شناسی، تماشاگران فوتبال
  • عالیه شکربیگی، مریم آقایی نور، عباس قبادی، قادر عبدالعلی پور صفحه 31
    ایران به عنوان جامعه ای که در راه توسعه گام نهاده است، بیش از هر چیز به مشارکت اجتماعی مردم در جامعه نیاز دارد و یکی از لوازم ضروری مشارکت، احساس امنیت از سوی آنهاست. اما به نظر می رسد، احساس امنیت در ایران در حد پایینی است. نتایج تحقیقی درباره احساس امنیت در 8 شهر کشور از جمله شهرکرد، نشان می دهد که صرف نظر از شدت و ضعف وجود امنیت در این شهرها، میزان احساس امنیت در آنها در حد پایینی است. حدود 80 درصد افراد مورد مطالعه احساس ناامنی کرده اند (عربی، 1384: 209و208). همچنین تحقیقی درباره احساس امنیت در شهر فارسان، نشان دهنده احساس امنیت پایین است (ربانی، افشار کهن، 66:1383). بنابراین بررسی عوامل موثر بر احساس امنیت، لازم به نظر می رسد. به همین منظور در این تحقیق، تاثیر رسانه های جمعی بر احساس امنیت اجتماعی در میان شهروندان شهرکرد مورد بررسی قرار می گیرد.
    هدف از انجام این پژوهش مطالعه تاثیر رسانه های جمعی بر احساس امنیت اجتماعی در جامعه شهری می باشد، که شامل بررسی نظری، تجربی و سنجش ابعاد مختلف میزان احساس امنیت می باشد.
    به منظور مطالعه تاثیر رسانه های جمعی بر احساس امنیت اجتماعی، از شاخص های مدت زمان استفاده از رسانه ها و میزان توجه و انتخاب برنامه-های خبری، سیاسی، میزان اعتماد به رسانه و نوع رسانه مورد استفاده برای سنجش میزان تاثیرپذیری از رسانه استفاده شد و برای سنجش احساس امنیت اجتماعی، امنیت اجتماعی در پنج بعد عمومی، قضایی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در قالب طیف لیکرت مورد سنجش قرار گرفت و از مجموع نمرات افراد در پنج بعد میزان احساس امنیت اجتماعی افراد به دست آمده بین میزان توجه و اعتماد به رسانه های داخلی و احساس امنیت اجتماعی رابطه مثبت با سطح معناداری بالا (sig < 5%) و سطح اطمینان حداقل 95 درصد وجود دارد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد: بین میزان توجه و اعتماد به رسانه های داخلی و ابعاد مختلف احساس امنیت اجتماعی رابطه مثبت می باشد سطح معناداری بالا (sig < 5%) و سطح اطمینان حداقل 95 درصد بین میزان توجه و اعتماد به رسانه های خارجی، در چهار بعد قضایی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی رابطه مثبتی با سطح معناداری بالا (sig < 5%) سطح اطمینان حداقل 95 درصد وجود دارد، اما بین این متغیر و احساس امنیت عمومی رابطه معناداری مشاهده نشد. نکته قابل توجه در نتایج تحقیق این است که وجود همبستگی بین متغیر مستقل و وابسته و لزوما تاثیر رسانه ها بر احساس امنیت نیست، بلکه می توان گفت افراد، با احساس امنیت متفاوت، گرایش متفاوت در انتخاب و اعتماد به رسانه های داخلی و خارجی دارند و رسانه ها صرفا نقش تقویت کننده نگرش قبلی مخاطبان را دارند.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، امنیت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی
  • مهدی مقیمی، میثم خضرایی گل پرور، علی محمد ساعدی صفحه 63
    پیشگیری از جرم، مبارزه ای هدفمند از طریق تشخیص مسئله و حذف عوامل آن است. یکی از راهبردهای تخصصی پیشگیری وضعی برای علت شناسی و حل مستمر مسایل اجتماعی «حل مسئله» است. حل مسئله فرایندی راهکارمحور، علمی، کاربردی و نظام مند است که به تشخیص مسئله و اجرای راهکارهای پیشگیری از آن می پردازد. مقاله حاضر فرایند حل مسئله و مهارت ها و کاربردهای آن در پیشگیری وضعی و میزان تسلط کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج را در سال 1389 تبیین و تشریح می کند. هدف اصلی مقاله حاضر عبارتند از تبیین و تشریح رویکرد «حل مسئله»، تعیین میزان آشنایی و استفاده علمی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج با رویکرد «حل مسئله». این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های 32 گانه شهر کرج، مجموعا به تعداد 600 نفر تشکیل می دهد که تعداد 150 نفر از آنان که به نوع مجری طرح های پیشگیرانه بوده اند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه باز می باشد. در این پرسشنامه برحسب مقیاس لیکرت سازماندهی شده و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. ضریب پایایی پرسشنامه تنظیم شده برحسب فرمول کرونباخ 7673/0 می باشد که نشانگر آن است که ابزار اندازه گیری از قابلیت اعتماد لازم برخوردار است. با توجه به فرضیات تحقیق و با عنایت به نمونه ی موجود و آزمون های انجام شده، میزان آشنایی نظری و علمی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج با رویکرد «حل مسئله» اندک است. از سویی میزان استفاده عملی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج از رویکرد «حل مسئله» در حد قابل قبول قرار دارد. نتایج این تحقیق حکایت از آن دارند که امروزه رویکرد علمی «حل مسئله» را می-توان یکی از راهبردهای کلان و موفق پیشگیری وضعی برای برطرف سازی دایمی بسیاری از دغدغه های اجتماعی دانست. این رویکرد به این دلیل برای پیشگیری وضعی و فعالیت های راهبردی پلیس اهمیت دارد که دارای گستره ای عظیم در برخورد با وخیم ترین مسایل بوده و بر انتخاب راهکارهای دراز مدت تاکید می ورزد. از سویی عدم آشنایی و آگاهی کارکنان پیشگیری کلانتری های کرج سبب ناکامی یا استفاده ناصحیح آنان از این رویکرد در پیشگیری از جرایم شده است.
    کلیدواژگان: پلیس، مسئله، حل مسئله، پیشگیری وضعی از جرم
  • جلال شیرزاد، پیمان فقیه فرد، مصطفی دهنوی صفحه 97
    قتل و پایان دادن به حیات انسان ها آن هم به صورت عمد، یکی از مهم ترین عواملی است که امنیت فردی و اجتماعی جامعه را به مخاطره می اندازد و خسارت های مادی و معنوی فراوانی به جامعه وارد می سازد. با توجه به تاثیر روانی قتل در جامعه، محقق بر آن شد تا تحقیقی در خصوص عوامل موثر بر وقوع قتل های عمد و شناسایی نقاط ضعف و قوت هر کدام از این عوامل انجام دهد. بر همین اساس عوامل موثر بر قتل های عمد در محدوده مکانی شهرستان سنندج در سال های 1381 تا 1386 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق، توصیفی– تحلیلی است و جامعه آماری از میان 46 نفر از خبرگان درگیر در پرونده های قتل (کارکنان و کارآگاهان پلیس آگاهی با درجه افسری، دادستان، باز پرسان ویژه قتل) انتخاب شدند. ابزار پژوهش تنظیم پرسشنامه با پاسخ های پنج گزینه ای با طیف لیکرت و سوال باز بوده که پس از تایید روایی و پویایی طراحی و در بین جامعه آماری توزیع گردید. پس از جمع آوری پرسشنامه، داده ها به دو صورت توصیفی و استنباطی بررسی، تجزیه و تحلیل شد که نتایج حاصل از ارزیابی فرضیات نشانگر آن است که: معیشت، قومیت ها، دسترسی آسان به سلاح، از عواملی هستند که تاثیر فوق-العاده و معناداری بر وقوع قتل های عمدی دارند. در بین این سه فرضیه، دسترسی آسان به سلاح در رتبه اول قرار دارد و در رتبه های بعدی قومیت و وضعیت معیشت افراد قرار دارند. فرضیه چهارم «دسترسی آسان به مسکرات و رابطه آن با قتل» رد شد به عبارت دیگر ارتباط معناداری بین دسترسی به مسکرات و قتل وجود نداشت.
    کلیدواژگان: امنیت، پلیس علمی، جرم، کشف علمی جرایم، قتل عمد، قتل غیر عمد
  • شهلا معظمی، حسین گلدوزیان، فاطمه وحید دستجردی صفحه 141
    کشف بعضی از جرایم، مانند جرایم بدون بزه دیده و کسب ادله به منظور اثبات محکومیت مرتکبان آنها، اغلب برای پلیس با دشواری و مشکلاتی همراه است. ماموران پلیس برای تامین اهداف خود، گاهی اوقات از روش هایی استفاده می کنند که در آنها خود، پدید آورنده فعل مجرمانه و همین طور شاهد آن هستند تا با توجه به ادله ی به دست آمده در لحظه ی ارتکاب جرم، موجبات تعقیب محکومیت فرد را فراهم آورند. اما این گونه عملیات موسوم به عملیات محیلانه، که در آنها پلیس با توسل به اقدامات کنشی و محرک اقدام به تحریک فرد مورد نظر می کند، اثری زیان بار نیز دارد؛ چرا که ممکن است تحریکات وارد شده با تنزل از استانداردهای مقرر، موجب ارتکاب جرم توسط یک شهروند عادی گردیده و دام-گستری محقق شود. آنچه در این مقاله مد نظر است، ابهام و چالش پیرامون مسئولیت متهم و مامور پلیس می-باشد. دادگاه های آمریکا با به رسمیت شناختن دفاع دام گستری، اقدام به مرزبندی عملیات محیلانه کرده اند و قائل به تبرئه متهم به دام افتاده هستند اما در دادگاه های ایران رویه ثابتی در این زمینه وجود ندارد. حقوقدانان کیفری ایران برای تبرئه متهم قائل به نظریه اجبار معنوی هستند که این نظریه قابل خدشه به نظر می رسد. هم چنین در خصوص تبرئه ماموری که با تحریک خود در مظان اتهام معاونت در جرایم ارتکابی قرار دارد، دلایلی از قبیل امر آمر قانونی، فقدان قصد ارتکاب جرم و وجود انگیزه شرافتمندانه مطرح شده است که مبانی این استدلال ها قابل بحث است.
    کلیدواژگان: دام گستری، عملیات محیلانه، مسئولیت متهم، اجبار معنوی، مسئولیت مامور پلیس
  • ارزیابی وضعیت مولفه های انگیزشی مشاغل کلانتری های شهر شیراز بر اساس عوامل جمعیت شناختی
    جعفر ترک زاده، حسین ذوالفقاری، محسن سروقد، رضا ناصری جهرمی صفحه 180
    هدف کلی از انجام این پژوهش، ارزیابی وضعیت مولفه های انگیزشی شغل در کلانتری های شهر شیراز بر اساس عوامل جمعیت-شناختی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 966 نفر کارکنان پایور کلانتری های شهر شیراز است. با استفاده از روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای و فرمول کوکران، تعداد 301 نفر انتخاب و پرسشنامه استاندارد شناخت پتانسیل انگیزشی شغل واگنر (2008) که روایی و پایایی آن محاسبه شده است بین آنان توزیع و گردآوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، t استاندارد و تحلیل واریانس ساده تحلیل شد. نتایج نشان داد:1) میانگین همه مولفه های انگیزشی مشاغل کلانتری ها از نظر کارکنان، به طور معنی داری از سطح کفایت مطلوب (75%) بالاتر است. 2) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به روسای کلانتری و کمترین میانگین مربوط به کارکنان شیفتی می باشد.3) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به کارکنان دارای بین 20 تا 30 سال سن و کمترین میانگین مربوط به کارکنان دارای بین 40 تا 50 سال سن می باشد. 4) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به کارکنان مجرد و کمترین میانگین مربوط به کارکنان متاهل می باشد. 5) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به درجه داران و کمترین میانگین مربوط به افسر جزء می باشد. 6) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به کارکنان دارای مدرک دیپلم و زیر دیپلم و کمترین میانگین مربوط به کارکنان دارای مدرک لیسانس به بالا می باشد. 7) در تمامی مولفه های انگیزشی، بالاترین میانگین مربوط به کارکنان دارای کمتر از 10 سال سابقه کار و کمترین میانگین مربوط به کارکنان دارای بیش از 20 سال سابقه کار می باشد. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده، بر تشکیل کارگروه تخصصی برای غنی سازی هر چه بیشتر مشاغل کلانتری ها تاکید شده است.
    کلیدواژگان: انگیزش، شغل، مولفه های انگیزشی شغل، کلانتری، نیروی انتظامی
|
  • Mahdi Safari–Shirkoohi, Mohammad, Reza Zandi Page 7
    There are three different approaches related to the violent behaviors of football spectators: biological, psychological, and sociological. To explore the reasons for violent behaviors in football spectators, the researcher conducted a field study to study the sociological factors influencing the emergence of violent behaviors. 400 of the Esteghlal-Perspolise spectators were given questionnaire to collect the required data. SPSS was used to analyze the collected data.The findings of the study showed that the most influential variables included: age, referee mistakes, watching violence in foreign matches, enjoyment.
    Keywords: Violence, Aggression, Criminology, Football, Spectators
  • Ali Shekarbeigi, Maryam Aghie, Noor, Abbas Ghobadi, Ghader Abdol, Alipour Page 31
    Iran as a country which has stepped into the process of development needs citizen's social cooperation more than anything else. One of the necessary variables in this regard is sense of security which seems to be low in Iran.The present study tries to explore the effects of mass media on sense of social security in urban areas. Indices used in the study included the time of attending to mass media, selection of the news and political programs, the amount of trust in the media, and the type of media used. Social security was measured in general, legal, economic, political, and cultural perspectives to measure the sense of social security.The findings demonstrate that:1)There is a significant relationship between the amount of trust in the internal media and sense of social security 2)There is a significant relationship between the amount of trust in the external mass media and each of the legal, economic, political, and cultural variables.
    Keywords: Mass Media, Social Security, Sense of Social Security
  • Mahdi Moghimi, Meisam Kazraie, Golparvar, Ali, Mohammad Saedi Page 63
    Crime prevention is a clever campaign through problem detection and deleting its factors. Problem solving is an approach-oriented, scientific, applied, and systematic process through which problems are detected and prevention strategies are applied.Te present paper tries to find out to what extent the personnel of Karaj police stations benefit from the scientific approaches of crime prevention. The statistical population of the study were the personnel of the crime prevention section of Karaj police stations (N=600) among whom 150 were randomly selected as the statistical sample. Questionnaire was used to collect the required data. SPSS was used to analyze the data.The findings of the study demonstrated that the personnel of the crime prevention section of Karaj police stations were not fully familiar with the process of problem-oriented policing.
    Keywords: Police, Problem, Problem Solving, Situational Crime Prevention, Problem, Oriented Policing
  • Jalal Shirazd, Peyman Faghih, Fard, Mostafa Dehnavi Page 97
    Homicide and intentionally putting an end to the lives of human beings is among the most important factors threatening the individual and social security and brings about tremendous damages. The present study tries to explore the effective factors in Sanandaj.46 of the experts involved in homicide cases constituted the statistical sample of the study. Questionnaire was used to collect the necessary data. Analysis of the collected data demonstrated that the way of living, ethnology, easily reachable guns were the most important variables producing significant effects on the commission of homicide. The findings of the study proved no significant relationship between the misuse of alcoholic beverages and commission of crime.
    Keywords: Security, Scientific Police, Crime, Crime Detection, Homicide, Sanandaj
  • Shahla Moazami, Hossein Goldoozian, Fatemeh Vahid, Dastjerdi Page 141
    Detecting certain crimes such as victimless crimes can put extra burden on the police shoulders. Police officers may sometimes be forced to pave the ground for the commission of crimes in order to set trap to catch criminals. These types of operations can also have their bad consequences. What the present paper is trying to perform is clarifying ambiguities and challenges related to the liabilities of police officers and the accused. There are certain differences in Iran and the U.S. criminal justice systems regarding the issue. Comparing the two systems, the author tries to elaborate on different aspects of maintaining the method.
    Keywords: Setting Trap, The accused, Liability, Police liability, Iran, U.S
  • Evaluation of Motivational Factors in Police Station Jobs in Shiraz
    Jafar Torkzade, Hossein Zolfaghari, Mohsen Sarvghad, Reza Naseri Jahromi Page 180
    The present study tries to evaluate the motivational factors in police station jobs in Shiraz. 966 of the personnel of Shiraz police stations constituted the statistical population of the study. 301 were randomely selected to form the statistical sample. Questionnaire was used to collect the necessary data. The results of the T-test demonstrated that:1)The average of motivational factors in police station jobs was significantly higher than the adequate level.2)The highest motivational factors were among the heads of the police stations and the lowest ones were among shift personnel.3)The highest motivational factors were among personnel aged 20-30 and the lowest ones were among personnel aged 40-50.4)The highest motivational factors were among single personnel and the lowest ones were among married personnel.5)The highest motivational factors were among non-commissioned officers and the lowest ones were among low ranking officers.6)The highest motivational factors were among personnel holding diploma and below-diploma degree and the lowest ones were among BA and higher than BA holders.7)The highest motivational factors were among personnel having less that 10 years of experience and the lowest ones were among personnel having more than 20 years of experience.
    Keywords: Motivation, Job, Motivational Factors, Police Stations, Police