فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمد ساعدی، سیدعلی عبادی نژاد، سیدعلی حسینی مقدم صفحه 7
    جلب اعتماد برای سازمان هایی که در ارتباط مستقیم با مردم هستند و به همکاری و مشارکت آنها نیاز دارند، بسیار ضروری است. نیروی انتظامی به واسطه حضور در همه ی عرصه های اجتماعی و ارتباط مستقیم با همه ی اقشار، در حوزه های دوگانه امنیت انتظامی و خدمات انتظامی به اعتماد و در نتیجه مشارکت مردم نیاز فراوان دارد. در همین راستا، برای انجام ارزیابی عملکرد پلیس (مبتنی بر معیارهای علمی)، شناسایی و اولویت بندی شاخص های اعتماد به پلیس ضرورت می یابد. از همین رو در این مقاله با مطالعه ی اسنادی- کتابخانه ای به روش اکتشافی و با بهره گیری از آراء و دیدگاه های اندیشمندان و صاحب نظران بنام داخلی و خارجی، شاخص های اعتماد به پلیس بررسی و شناسایی شده است. سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایایی و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ و مراجعه به دیدگاه های خبرگان انتظامی تایید شده بود، این شاخص ها تایید نهایی و اولویت بندی شد. نتایج نشان می-دهد به ترتیب عناصری چون، مشارکت در امور انتظامی؛ احساس امنیت؛ رضایت از پلیس؛ تعامل با پلیس؛ قانون-پذیری (عمل به مقررات انتظامی)؛ اقتدار پلیس و امید به آینده به عنوان شاخص های اعتماد به پلیس مطرح می-باشند.
    کلیدواژگان: اعتماد، شاخص، پلیس، مشارکت اجتماعی، احساس امنیت
  • عبدالرضا ساویز نایینی، مجید رضایی راد صفحه 45
    خشونت تماشاچیان فوتبال یکی از معضلات اساسی این ورزش است که علاوه بر آسیب های فیزیکی و روانی به تماشاچیان، بازیکنان، داوران و دست اندرکاران در ورزشگاه ها دامنه ی آن به اطراف و حتی سایر مراکز شهر نیز کشیده می شود. این نوع خشونت هم چنین باعث زیان های اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و بعضا سیاسی نیز می گردد. با این توصیف، هدف این پژوهش، بررسی رابطه-ی تدابیر انتظامی با کنترل رفتار پرخاشجویانه تماشاگران فوتبال است.
    روش پژوهش، پیمایشی است. جامعه آماری 40 نفر از صاحب نظران و خبرگان انتظامی حوزه ی پژوهش به صورت تمام شمار است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و آزمون همبستگی اسپیرمن و برای ارزیابی میزان و شدت رابطه آن ها، از ضریب تا او- بی کندال استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته است (67/ 0=a).
    یافته های پژوهش نشان می دهد: مدیریت حاکم بر ورزشگاه ها، استفاده از ماموران ویژه و مجرب، شناسایی و جلوگیری از ورود افراد ناباب به ورزشگاه ها، عوامل جامعه پذیری، عوامل وضعیتی، استفاده از داوران باتجربه، نوع انعکاس اخبار از سوی مطبوعات ورزشی، میزان امکانات و تسهیلات رفاهی و ارائه ی الگوهای رفتاری مناسب با میزان کنترل خشونت هواداران و تماشاچیان فوتبال رابطه دارند. در پایان راهکارها و پیشنهادهای کاربردی، مدیریتی و انتظامی برای کنترل از خشونت فوتبال ارائه گردید.
    کلیدواژگان: خشونت فوتبال، خشونت تماشاگران، اوباشگری فوتبال، تدابیر انتظامی مسابقات فوتبال
  • ابوالحسن شاکری، سیده نسیم جدی حسینی صفحه 93
    در حقوق انگلیس دستگیری قبل از وقوع جرم نیز ممکن است و پلیس می تواند هر فردی را که دلایل منطقی مجرمیت علیه او یا دستور قاضی بر جلب او وجود دارد دستگیر کند، اعم از اینکه فرد در حال فرار باشد یا اصلا قصد فرار نداشته باشد؛ اما درحقوق ایران دستگیری متعاقب دستور جلب یا در صورت ارتکاب جرائم مشهود در مواقعی است که متهم بلافاصله پس از وقوع جرم، قصد فرار داشته یا در حال فرار باشد؛ ضابطان دادگستری مجازند متهم در حال فرار را با «شرط پیوستگی تعقیب»، در زمان غیر اداری و حتی خارج از حوزه ماموریت خود نیز دستگیر کنند. در حقوق هر دو کشور، در هر جرمی، ماموران دراقدام به دستگیری، با رعایت شرایط قانونی، مجاز به استفاده از اسلحه می باشند و اقدامات مردم به دستگیری محدودتر از صلاحیت ضابطان است. با این توصیف چه در نظام حقوقی انگلیس و چه در نظام حقوق ایران، دستگیری متهم با چالش هایی روبه روست. در این مقاله با رویکردی تطبیقی این چالش ها مورد بحث و بررسی حقوقی قرار گرفته و راهکارهایی برای رفع این چالش ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دستگیری، متهم، فرار، پلیس، ضابطان
  • شهلا معظمی، جمشید غلاملو صفحه 115
    قتل سریالی، به ندرت توسط حقوق دانان و جرم شناسان تعریف شده و اغلب به عنوان مصداقی از قتل های عمدی و جرایم خشونت آمیز تحلیل می شود؛ قوانین جزایی نیز آن را تعریف نکرده اند. به بیانی دیگر، قتل سریالی کمتر به مثابه یک پدیده مستقل حقوقی یا جرم شناختی نگریسته شده است. تعریف قتل سریالی از آن جهت دارای اهمیت ویژه ای است که به دلیل عدم شناخت دقیق آن، مواردی از قتل های متعدد (چند قربانی) در حالی قتل سریالی تلقی می شوند که مصداق واقعی آن نیستند؛ در واقع، وقتی که تعریف نادرست و غیر علمی باشد، تحلیل و استنتاج هم غیر علمی خواهد بود. در مقاله حاضر، تعاریف مختلف از قتل سریالی و ارکان اختصاصی آن بیان شده و مورد بحث قرار گرفته و در نهایت تعریفی که به نظر جامع-تر می آمد ارائه شده است. در این تعریف سه رکن زمان، تعداد حداقلی قربانیان و انگیزه شخصی به عنوان عناصر تشکیل دهنده قتل سریالی بیان شده است. ایده مهمی که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته این است که قتل سریالی، یک مفهوم روان شناختی است تا حقوقی؛ به همین روی چنانچه در تعریف و تمییز این پدیده به دنبال معیارهای صرف حقوقی باشیم، به تعریف دقیق و کارایی از قتل سریالی دست پیدا نخواهیم کرد. همچنین، به دلیل شباهت قتل سریالی با برخی از پدیده های مشابه (قتل دسته جمعی، قتل تفریحی) تفاوت های موجود بین آن ها به تفکیک تحلیل شده است. صرف تعداد متعدد قربانی و یا متوالی بودن قتل ها دلیل کافی بر اطلاق قتل سریالی نیست بلکه لازم است علاوه بر آن، قاتل شرایط انگیزشی و درونی ویژه ای داشته باشد که دلالت بر این کند که قتل ها زاییده نیاز ذهنی و درونی او بوده است.
    کلیدواژگان: قتل سریالی، قتل متعدد، قتل دسته جمعی، قتل تفریحی، فواصل زمانی، تعداد قربانیان
  • محمود محمدی، احمد شاهیوندی، دلاور کونانی صفحه 141
    از مهم ترین مسائلی که در سال های اخیر صنعت گردشگری را با مشکل مواجه کرده، نبود امنیت و بروز حوادث انسانی (جنگ، ترور، تهدید، آشوب و...) و حوادث طبیعی (سیل، زلزله، سونامی و...) در مقاصد گردشگری بوده است.
    با این توصیف، هدف از انجام این پژوهش، سنجش میزان امنیت گردشگران خارجی شهر اصفهان از دیدگاه کارشناسان امنیتی و گردشگری می باشد. روش پژوهش به صورت پیمایشی است. برای سنجش داده های کمی از مدل SWOT استفاده شده و سپس نتایج حاصل از این مدل، تحلیل کیفی شده اند.
    نتایج تحقیق نشان می دهد: از مهم ترین مواردی که امنیت گردشگری شهر اصفهان را قوت می بخشد میزان اهمیتی است که نیروی انتظامی این استان در مقایسه با استان های دیگر برای تحقیق و پژوهش قائل است. هم چنین باید به وجود گشت های کنترل و پیشگیری پلیس و نظارت آنها در تمام ساعات شبانه روز اشاره کرد. این در حالی است که تنوع جاذبه های گردشگری شهر اصفهان، وجود جاذبه های تاریخی و طبیعی در کنار یکدیگر که نظارت پلیس را آسان تر کرده است از طرفی موقعیت مرکزی شهر اصفهان در کشور فرصت های بسیار خوبی برای گردشگری این شهر فراهم کرده است.
    مهم ترین نقاط ضعف پلیس جهت تامین امنیت گردشگران به ترتیب عبارت اند از: مهارت نداشتن پلیس به زبان انگلیسی؛ ناهماهنگی و ضعف در قوانین که باعث عدم تاسیس پلیس گردشگری در شهر اصفهان با وظایف و نقش معین شده است. هم چنین وجود برخی اشرار و موتورسواران در بافت های قدیمی و فرسوده، و تبلیغات رسانه های بیگانه به نا امن جلوه دادن کشور ایران و شهر اصفهان که به کاهش 20 درصدی گردشگران خارجی منجر شده است به عنوان تهدیدی برای امنیت گردشگری این شهر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: گردشگری، امنیت، مدل SWOT، شهر اصفهان
  • محمد فرجی ها، زهرا عابدی نژاد مهرآبادی صفحه 165
    عدالت سنجشی، الگوی جدید عدالت کیفری است که با استفاده از روش ها و معیارهای عینی به جمع آوری مجموعه-ای از اطلاعات کمی در مورد مجرمان می پردازد تا از این رهگذر بهترین شیوه مدیریتی را با درنظر گرفتن میزان خطر آنان و با ملاحظه اهدافی مانند امنیت اجتماعی و مباحث مدیریتی هزینه- فایده، انتخاب و نسبت به مجرمان اعمال نماید.
    هر چند به نظر می رسد سنجش و مدیریت خطر مجرمان مبنایی علمی ندارد؛ با این همه، نظام عدالت کیفری نسبت به این رویکرد بی اعتنا نبوده و در برخی حوزه های تقنینی و قضایی به طور آگاهانه یا نا آگاهانه از دستاوردهای این الگو بهره گیری کرده است. این تحقیق با روش کیفی و با تحلیل محتوای پرونده های کیفری سرقت، نتایج متفاوتی را در ارتباط با برخی شاخص های سنجش خطر نشان می دهد. در این الگو، معیارهایی مانند سابقه کیفری، تعدد جرم و عدم حضور متهم در جلسات دادرسی بیشتر از سایر معیارها مورد توجه قرار گرفته است. در مواردی مانند تکرار جرم، به رغم توجه قانون گذار، رویه قضایی، تفاوت چندانی میان تکرار کنندگان جرم قائل نشده است. قضات، تمایل زیادی در استناد مکرر به وضع خاص متهم (موضوع بند 5 ماده 22 قانون مجازات اسلامی) برای تخفیف یا تبدیل مجازات حبس دارند، اما شاخص های عینی تشخیص مصادیق وضع خاص به طور شفاف بیان نشده است. تاکید بر این رویکرد، موجب شده است الگوهای مدیریت خطر در نظام قضایی از الگوی تقنینی نظام مند فاصله گرفته و مسیر متفاوتی را در پیش گیرد. جلوه هایی از این شکاف را می توان در مورد مرتکبان سرقت مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: سنجش و مدیریت خطر، سرقت، سابقه کیفری، تکرار جرم، عدم حضور متهم
|
  • Ali‐, Mohammad Saedi, Seyed‐, Ali Ebadinejad, Seyed‐, Ali Hosseini‐, Moghadam Page 7
    Attracting trust of people is a crucial issue for the organizations which work directly with people. The police being present and active in all aspects of the society are in urgent need for the people cooperation. To evaluate the police performance (based on scientific criteria), indices of trust in police are to be clarified. The present study benefitting from library research, aims at clarifying the indices of trust in police. Questionnaire was used to collect the necessary data. Analysis of the data demonstrated that the following can be the indices of trust in police:1‐ Cooperation in police issues;2‐ feeling secure;3‐ Sense of satisfaction of police;4‐ Interacting with police;5‐ Accepting the rules and regulations;6‐ Police authority;7‐ Hope;
    Keywords: Trust, Index, Police, Social cooperation, I.R.I Police
  • Abdol‐, Reza Saviz‐, Naeini, Majid Rezai‐, Rad Page 45
    Football spectator violence is one of the problems of the field. Besides the physical and psychological damages to spectators, players, referees and stadium authorities, the violence may go beyond the stadium and even to other parts of city in the streets. Spectator violence also cause economical, cultural‐social, and in some cases political damage. The data of this survey was gathered through self‐made questionnaire (α= 0.67) from 40 knowledgeable people and experts in this field. The data was analyzed using descriptive and analytical tests (Spearman's rank correlation test). Kendall's Tau‐b test was used to assess the strength of association. The results showed that there is a relationship between stadium management, use of special and experienced police officers, recognizing and banning known and potential troublemakers, socializing factors, situational factors, using experienced referees, the way news is disseminated by sport press, providing adequate facilities, presenting suitable behavioral models with the rate of football spectator and fans violence. At the end, practical, managerial and policing recommendations were given for controlling football violence.
    Keywords: Football violence, Spectator violence, Football hooliganism, Policing football matches
  • Abol‐, Hassan Shakeri, Seyyede‐, Nasim Jeddi‐, Hosseini Page 93
    U.K. allows for detention prior to committing crime; police can arrest any person against whom logical a reason for criminality exists. On the contrary, in Iran legal system arrest can take place only when the right is issued and when the accused escapes after committing evident crimes. In both legal systems, in case of any crime accordance, officers in the process of arresting the accused are allowed to use gun in the framework of law. The present paper tries to compare and contrast the two legal systems in terms of arresting the accused.
    Keywords: Arrest, Accused, Escape, Police, Officers, Crime, Evident Crimes, Legal Systems, Law, Law enforcement
  • Shahla Moazami, Jamshid Gholamloo Page 115
    Serial homicide has rarely been defined by lawyers and criminologists and is often analyzed as an aspect of violent crimes; criminal law has not defined it yet. The present study aims at presenting several different definitions of serial homicides and their specific basics; one comprehensive definition is finally given. Three elements of such definition are: time, the least number of victims, and personal motivation. What the present paper tries to emphasize is the fact that serial homicide is more of a psychological concept than a legal one, so to define such phenomenon one should not seek mere legal criteria, otherwise all aspects of it will not be clarified well. There are certain significant differences between serial homicide and other types of homicide which has been elaborated on in this study.
    Keywords: Serial homicide, Police, Time, Victims, Law, Psychology
  • Mahmood Mohammadi, Ahmad Shahivandi, Delavar Koonani Page 141
    Lack of security and incidents (human and natural) in tourism targets are the most important factors challenging tourism in recent years. The present paper tries to evaluate the security potentials of tourism from security and tourism expert's points of views. SWOT was used to measure the quantitative data; the results were qualitatively analyzed. The findings of the study showed that: the most important factor which strengthens the security of tourism is the extent to which police emphasizes the importance of research. The weakest points regarding police in maintaining security of the tourists are: lack of knowledge of English: improper implementation of rules and regulation's and hooligans residing in some parts of Isfahan.
    Keywords: Tourism, security, SWOT, Isfahan
  • Mohammad Farajiha, Zahra Abedinezhad‐, Mehr Abadi Page 165
    Actuarial justice is a new model of penal justice system that collects a complex of quantity information about offenders by using objective yardstick and methods to select and apply the best management technique to criminals. Risk assessment and risk management has been accomplished without any systematic method. The study using content analysis of qualitative research methods in criminal cases of theft has shown different results in relation to some criteria risk assessment. In the model some criteria is considered more than others such as prior conviction, multiplicity of crime and absence of defendant in trial scissions among risk assessment and management criteria. Criterion such as recidivism is a risk assessment and management of theft offenders in legal system, however is not considered by judicial system. However conferring authority to judges for reorganizing some criteria in risk assessment and risk management is acceptable but it is necessary to specify extents of authority in legal system. We can see some signs of the distance between risk assessments in judicial system with legal system in relation to theft cases.
    Keywords: Risk Assessment, Risk Management, Theft, Criminal Record, Recidivison, Absence of the Accused