فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرحیم نوه ابراهیم، حمیدرضا آراسته، بیژن عبداللهی، مرتضی نیازخانی صفحه 7
    مقاله حاضر با هدف شناسایی هدف گذاری در الگوی تربیت پلیس کودکان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران طراحی شده است و اینکه این الگو دارای چه مولفه ها و شاخص هایی می باشدو به عبارت دیگر، پلیس کودکان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران چه اهدافی را باید دنبال کند.مروری بر پیشینه تحقیق داخلی و خارجی در ارتباط با موضوع تحقیق، همچون رمی زفسکی، الگوی منطقی– مفهومی وضع مطلوب نظام آموزشی سازمانی، رابرت واگن، پنی هاکت، سینگر، الگوی ایزو 10015 به این نتیجه منجر شد که در الگوهای مختلف نظام آموزشی کارکنان که توسط صاحب نظران فوق ارائه شده است، به نقش مهم هدف گذاری در نظام آموزشی کارکنان توجه شده است. روش شناسی تحقیق، روش تحقیق اکتشافی و از نوع پیمایشی بوده بنابراین فرضیه ای ارائه نشده است. نمونه گیری تحقیق از نوع غیراحتمالی و سهمیه ای متناسب می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 169 نفر محاسبه گردیده است. روش گردآوری اطلاعات، میدانی، تکمیل پرسشنامه به همراه مصاحبه بوده است. به منظور اعتباریابی تحقیق از شگرد تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار spss تحلیل عاملی تاییدی lisrel در نرم افزار سود جسته ایم.با توجه به شاخص های برازندگی مدل نظیر CFI، GFI وNNFI،بالای 90 درصد نشان می دهد که این مدل معنادار می باشد و شاخص ها بیانگر چهار مولفه می باشند که به ترتیب در عوامل زیر دسته بندی گردیدند: عامل اول: رعایت استانداردهای بین المللی کنوانسیون حقوق کودک؛عامل دوم: تخصصی شدن خدمات پلیس نسبت به کودکان و نوجوانان؛ عامل سوم: پیشگیری از بزه دیدگی و بزه کاری کودکان و نوجوانان؛ عامل چهارم: تعامل با سازمان ها و نهادهای داخلی و بین المللی مرتبط با حقوق کودک.
    کلیدواژگان: هدف گذاری، تربیت پلیس کودکان و نوجوانان، طراحی و اعتباریابی، الگوی نظام آموزشی کارکنان
  • اعظم خطیبی صفحه 41
    اعتماد اجتماعی، از مفاهیم اساسی در زندگی اجتماعی انسان ها است؛ از همین رو پژوهش حاضر به سنجش میزان اعتماد دانشجویان به نیروی انتظامی در سال 1390 پرداخته است. هدف پژوهش، سنجش میزان اعتماد دانشجویان به نیروی انتظامی است. جامعه آماری تحقیق، کل دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان همدان (25794 نفر) و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 319 نفر به دست آمد. شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و نسبتی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که اعتبار آن از طریق اعتبار صوری و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ، 89 درصد به دست آمد. داده ها به وسیله نرم افزار آماری spss تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که(52 درصد) پاسخگویان به نیروی انتظامی در تامین نظم و امنیت اجتماعی اعتماد دارند و این میزان، نسبت به مراکز بهداشت و درمان و سینما و تلویزیون بیشتر اما نسبت به مسجد، بسیج و بنیاد شهید کمتر است. همچنین ضریب همبستگی قوی بین اعتماد به نیروی انتظامی با اعتماد مدرن و وضعیت اقتصادی– اجتماعی دانشجویان وجود دارد. بنابراین تقویت این سازمان در داخل کشور، برای ایجاد وحدت و نظم و امنیت اجتماعی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، نیروی انتظامی، امنیت، اعتماد مدرن، وضعیت اقتصادی، اجتماعی (SES)
  • مریم مختاری، مریم قهرمانی، حسین قدرتی صفحه 77
    هدف از این تحقیق، بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان قانون گریزی در روابط اجتماعی در شهر شیراز است. این تحقیق به روش پیمایشی انجام گرفته است. نمونه گیری از نوع خوشه ایچند مرحله ای بوده و داده ها با استفاده از پرسشنامه، از یک نمونه 377 نفری از افراد بالای 18 سال شهر شیراز، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. چارچوب نظری این تحقیق ترکیبی از نظریه های جامعه شناسی آنومی دورکیم و مرتون است، که شش فرضیه با استفاده از نظریه های مذکور تدوین شد. یافته-های تحقیق نشان داد که 50 درصد از افراد مورد مطالعه، میزان قانون گریزی در حد زیاد، در روابط اجتماعی داشتند. همچنین از بین فرضیه ها، دو مورد آن رد شد، علاوه بر آن فرضیه اول مربوط به ویژگی های جمعیت شناختی شامل، سن، جنس و وضعیت تاهل بود که تنها رابطه جنس و میزان قانون گریزی در روابط اجتماعی معنادار شد، به این معنی که مردان بیش از زنان در روابط اجتماعی قانون گریزی داشتند.
    با استفاده از روش رگرسیونی چند متغیره گام به گام، مهم ترین متغیرهای مستقل، میزان مواجهه با پاداش و تنبیه مناسب، احساس تعلق اجتماعی و محدودیت منابع و امکانات شناخته شد، به طوری که مواجهه کمتری با پاداش و تنبیه قانونی داشتند، احساس تعلق اجتماعی کمتر داشتند و بر محدودیت منابع و امکانات بیشتر تاکید نمودند، قانون گریزی بیشتری داشتند، در مجموع این متغیرها 24 درصد از تغییر در متغیر وابسته را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: قانون گریزی، روابط اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مواجهه با پاداش و تنبیه، محدودیت منابع و امکانات، شیراز
  • محمد فرجیها، مهدی نجابتی صفحه 105
    براساس نتایج پژوهش هایی که درحوزه مداخله عدالت کیفری صورت گرفته است، از دهه 1960 به بعد به تدریج امیدهایی که نسبت به اثربخشی برنامه های اصلاح و درمان مجرمان در زندان به وجود آمده بود روبه زوال گذاشته و در عوض رویکرد شناسایی و مدیریت خطر مجرمان جایگزین آن شده است. در این رویکرد، نظام تعیین کیفر با در اختیار داشتن تصویر شفاف و دقیق از پیشینه کیفری، ویژگی های فردی، اجتماعی و قضایی مجرمان و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تکرار جرم و درجه خطرناکی آنان، بهتر می تواند در مورد شناسایی و مدیریت خطر جرم و افزایش هزینه آن برای مجرمان تصمیم گیری نماید.
    ثبت و احراز پیشینه ی کیفری مجرمان در دستگاه انتظامی در مقایسه با دستگاه قضایی از قدمت بیشتر و در عین حال از کارایی موثرتری برخوردار می باشد. پایه گذاری این دستگاه براساس ویژگی های آثار انگشت موجب شده هرگونه تغییر قیافه، جعل مدارک هویت، کتمان هویت و نظایر اینها، توسط مجرمان، مانع دست یابی به پیشینه کیفری و هویت واقعی آنان نباشد. این دستگاه با خلا پشتوانه قانونی، مشخص نبودن زمان نگهداری سوابق انگشت نگاری و هم چنین عدم ثبت پیشینه کیفری اشخاص حقوقی، با محکومیت های شورای حل اختلاف و تعزیرات حکومتی مواجه می باشد.
    کلیدواژگان: ثبت پیشینه کیفری، احرازپیشینه کیفری، انگشت نگاری
  • وحیده پورمحمد، حسن یعقوبی، رحیم یوسفی صفحه 139
    وابستگی به مواد در کل دنیا یکی از بزرگ ترین مشکلات خانواده ها و جامعه می باشد. بر اساس دیدگاه شناختی، سازماندهی تجارب، چگونگی رفتار را تعیین می کند. سبک های زندگی به علت اهمیتی که در تفسیر موقعیت های مخصوص دارند در نظریه های شناختی نقش مهمی ایفا می کنند. هدف این مطالعه، مقایسه سبک های زندگی و شناخت نقش آنها در وابستگی به مواد در افراد وابسته به مواد و افراد عادی است.روش تحقیق حاضر علی مقایسه ای (پس رویدادی) و مقطعی می باشد. نمونه شامل 100 نفر از افراد وابسته به مواد و 100 نفر از افرادی بود که وابستگی به مواد نداشتند هر دو گروه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه موفقیت های بین فردی آدلری– فرم بزرگسالان جهت بررسی سبک زندگی افراد مورد استفاده قرار گرفت. داده ها از طریق آزمون tو تحلیل رگرسیون لوجستیک تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین گروه های پژوهش در سبک های زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد. به علاوه سبک زندگی نیاز به تایید، مستحق بودن، محتاط بودن به طور معنی داری وابستگی به مواد را پیش بینی کردند. همچنین نتایج نشان داد که سبک های زندگی در افراد وابسته به مواد ناسازگارند. این موضوع نشان می دهد که در پیشگیری از وابستگی به مواد و در درمان آن باید به عوامل شناختی توجه شود.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، سبک زندگی، نیاز به تایید، مستحق بودن، محتاط بودن
  • نادر نوروزی صفحه 159
    امروزه جهانی شدن با مفاهیمی همچون جهانشمولی پیوند دارد و دامنه ای از تغییرات و ایجاد جامعه ای جهانی را شامل می-شود. در راستای جهانی شدن دگرگونی ها در خارج از حیطه دولت ها به واسطه خرد گرایی، نظام سرمایه داری، پیشرفت های فناوریک به صورت فراینده ای صورت می گیرد تا آنجا که مخالفت دولت ها با این تغییرات به جهت تضعیف قدرت حاکمیت و اقتدار ملی مانع آن نبوده است.
    از سویی تغیرات دنیای حاضر تحت تاثیر جهانی شدن، مفاهیم و الگوهای جدیدی را ایجاب می نماید که این دگرگونی ها سبب تحولات بسیاری در حوزه های مختلف بشر از جمله اخلاق، سیاست، فرهنگ، جامعه شناسی و متعاقبا نهادهای وابسته از جمله حقوق کیفری گردیده است.
    از آنجا که در حال حاضر جهانی شدن مفاهیم جرم انگاری، جرم زدایی و فرایند کیفری را دچار تغییراتی نموده است که می تواند در آینده تحولاتی را برای قوای حاکمه و فرهنگ جوامع موجب شود، این مقاله، بر اساس روش تحلیلی توصیفی می-کوشد تا تحولات ناشی از جهانی شدن را در حوزه حاکمیت بالاخص حقوق کیفری بررسی کند، تا از این رهگذر ضمن ارائه تصویری روشن از جهانی شدن و تاثیر آن بر بزه، چالش های مرتبط با این پدیده را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جرم انگاری، فرهنگ، فرآیند کیفری، مجازات
|
  • Abdolrahim Nave, Ebrahim, Hamid, Reza Arasteh, Bijan Abdollahi, Morteza Niazkhani Page 7
    The present paper tries to clarify variables, indices, and aims in the process of training juvenile police in Iran. Questionnaire was used to collect the required data. Interviews were also done to get the necessary data. Spss and Lisrel were used to analyze the data. Indices like NNFI, GFI, and CFI in the presented model proves the significance of the model. Indices represent the following factors: The first factor: observing the international standards of the juveniles rights convention; The second factor: specialization of the police services for the juvenile; The third factor: preventing the juvenile's victimization; The fourth factor: Interacting with the national and international organizations and institutes related to the juvenile's rights.
    Keywords: Aim, Juvenile, Police, Validation, Training, Personnel, Iran Victimization
  • Azam Khatibi Page 41
    The present paper is to measure student's trust in police in 2011. The objectives of the study were: measurement of the student's trust in police and some other organization' comparing the amount of student's trust in police and other organizations; clarifying the relationship between the student's socio-economic statuses and the amount of trust. The statistical sample included 319 of the Payam -e- Noor Students of Hamedan. Spss was used to analyze the collected data. The findings of the study demonstrated that 52% of the participants trust in the police in the process of maintaining law and order. The findings suggest that empowerment of the police organization for the better maintenance of law and order is a need.
    Keywords: Trust, Police, Security, Modern Trust, SES, Hamedan, Payam, e, Noor, Students
  • Maryam Mokhtari, Maryam Ghahremani, Hossein Ghodrati Page 77
    The present paper tries to investigate the effective social factors in law breaking in social relations in Shiraz. This is a field study performed on 377 of upper 18 year-old residents of Shiraz. Questionnaire was used to collect the required data. Analysis of the data demonstrated that law breaking was high among 50% of the statistical sample. Two of the six hypotheses presented in the study were rejected. The findings of the study also showed that men are more likely to break the law. The most important independent variables as well as the appropriate amount of reward and punishment, sense of social attachment, resources and facilities were determined.
    Keywords: Law breaking, Sense of social attachment, Reward, Punishment, Resources, Facilities, Shiraz
  • Mohammad Farajiha, Mahdi Nejabati Page 105
    Based on the researches on criminal justice interventions, hopes in the efficiency of the criminal's training programs in the prisons have faded away since 1960s, but identification and management of the risks of criminals a an approach has been flourished. In this approach, one's criminal background as well as personal, social, and legal features are evaluated and balanced in order to better assign punishments. The process of recording and attaining criminal backgrounds of the criminals in the police system is older and more efficient than the legal system. The present paper tries to clarify the lacks in the legal frameworks and present certain solutions to the problem.
    Keywords: Recording Criminal Background, Attaining, Criminal background, Fingerprinting, Criminal Justice
  • Vahide Poormohammad, Hasan Yaghoobi, Rahim Yoosefi Page 139
    Introduction
    drug dependence is considered one of the major problems in families and communities. According to The cognitive view, experiences determine how to behave. Due to their importance in interpretation of special situations, life styles have a significant role in cognitive theories. The aim of this study was to compare life styles in drug dependences and normal population to recognize their role in drug dependence.
    Methods
    The method of this research was post-facto and sectional styles. The population was 100 drug dependent adults and 100 non drug dependents who were selected by atreach methods. To examine the lifestyles, Basic Adlerian scales for interpersonal success-adult form (BASIS-A) questionnaires were used. Data analysis was performed using T-test and Logistic regression.
    Results
    there were significant differences between life styles in the two groups of drug dependence and non-drug dependence men.
    Conclusion
    findings showed that life styles in drug dependence people are maladaptive. So, drug dependence institutions and therapists have to pay attention to cognitive factors for drug dependence prevention.
    Keywords: Drug dependence, Life style, Recognition, Entitlement, Cautious
  • Nader Noroozi Page 159
    Today, globalization comes along with such concepts as universality and forming a society as widespread as the universe. Radical changes in the process of globalization happen in different nations. The process of globalization would bring about certain new concepts and models which could change different aspects of ethics, policy, culture, sociology, criminal justice, etc. The present study which is an analytic one in nature focuses on the criminal law to elaborate on the process of globalization and the related effects on the crime. The study also explores the challenges resulting from globalization in the realm of criminal law.
    Keywords: Globalization, crime, criminal law, culture, punishment