فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا جزینی، سیدمحسن طباطبایی صفحات 1-38
    جامعه محوری در پلیس نوعی بازگشت مجدد پلیس به جامعه است آن هم نه یک بازگشت فیزیکی و ظاهری، بلکه بازگشت رویکردی و نگرشی که اصل پیشگیری از وقوع جرم و اصل رضایت شهروندی نتیجه و ماحصل آن می باشد. مردم را به عنوان سرمایه های اجتماعی نگاه می کند و برای تحقق اهدافش که همانا تولید امنیت، حفظ و افزایش آن است خود را نیازمند یاری آنها می داند.
    در این تحقیق تاثیر رویکرد جامعه محوری بر مولفه های چندگانه عملکرد پلیس مورد بررسی قرار گرفته و تجزیه و تحلیل شده است. سه مولفه جامعه محوری در این تحقیق عبارت اند از جلب مشارکت، حل مسئله و پاسخ گوئی و پنج مولفه عملکرد پلیس عبارت اند از: تحقق ماموریت، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه ساختاری.
    این تحقیق از این حیث در گروه تحقیقات توصیفی-پیمایشی-مقطعی قرار می گیرد و از نوع کاربردی است، داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری و برای نمونه گیری، جامعه به دو بخش فرماندهان انتظامی و خبرگان ستادی تقسیم شده است. از 75 خبره ستادی و از 181 فرمانده انتظامی طبق جدول رجسی و مورگان (1970) که معادل با فرمول کوکران با خطای 05/ 0 است، اندازه نمونه به ترتیب برابر با 63 نفر و 123 نفر در نظر گرفته شد. به منظور اندازه گیری مولفه های جامعه محوری و عملکرد پلیس پرسشنامه ای طراحی که در نهایت 186 پرسشنامه جمع آوری و روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل رابطه بین متغیرها از معادلات ساختاری استفاده شدنتایج تحقیق نشان می دهد جامعه محوری در سطح اطمینان 99درصد بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معنادار داشته است با توجه به ضریب مسیر و آماره t و سطح معناداری می توان گفت متغیر حل مسئله در سطح اطمینان 99درصد و متغیر پاسخگویی در سطح اطمینان 95درصد بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معنادار داشته است.
    کلیدواژگان: جامعه محوری، حل مسئله، مشارکت، پاسخگویی، عملکرد
  • امیر حسین محمد پناه، حمیدرضا شیرزاد نشلی صفحات 39-64
    زمینه وهدف
    تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان اعتماد اجتماعی شهروندان سنندج به شناخت عمده ترین عوامل تاثیرگذار بر اعتماد اجتماعی شهروندان سنندج می پردازد متغیر وابسته در این تحقیق اعتماد اجتماعی است که با ابعاد اعتماد بین شخصی و اعتماد نهادی با معرف های میزان صمیمیت و اطمینان مورد سنجش قرار گرفته است.
    روش
    به منظور بررسی اعتماد در شهر سنندج 260 نفر از افراد 16 سال به بالای ساکن شهر سنندج که جمعیت فعال محسوب می شوند به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای با حجم نامتناسب انتخاب و به روش پیمایش با ابزار پرسشنامه انجام پذیرفته که داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از روش های آماری در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی موردتجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج تحقیق، حاکی از وجود رابطه معنادار بین متغیرهای سن، احساس امنیت، رضایت از زندگی، ارزش های مشترک با میزان اعتماد اجتماعی است. بین پایگاه اقتصادی – اجتماعی و میزان اعتماد اجتماعی رابطه معناداری وجود نداشت و تفاوت معناداری در بین دو گروه جنسیت زنان و مردان با میزان اعتماد اجتماعی وجود نداشت. یافته ها حاکی از این است که میزان اعتماد اجتماعی در شهر سنندج در حد متوسط است و میزان اعتماد بین شخصی متوسط و روبه بالا می باشد و میزان اعتماد به نهادها و سازمآنها متوسط رو به بالا و میزان اعتماد به اقشار و اصناف متوسط و رو به بالا می باشد که مبین این امر است که میزان اعتماد مردم به یکدیگر با میزان اعتماد به نهادها، اقشار و اصناف تفاوت چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد بین شخصی، اعتماد نهادی، احساس امنیت، ارزش های مشترک، رضایت از زندگی، پایگاه اقتصادی - اجتماعی
  • مصطفی محبی، احمد سوری، علی محبی، محمدرضا آمویی صفحات 65-82
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیت (خودبیماری انگاری، افسردگی، هیستری و انحراف روانی اجتماعی) مجرمان (سارقان، کلاهبرداران و قاچاقچیان) می باشد.
    روش
    پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت جزء تحقیقات علی- مقایسه ای می باشد. نمونه مورد بررسی شامل 480 نفراز 2309مجرم زندانی شده درزندان مرکزی کرمانشاه می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، به شکل سیستماتیک انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه چند وجهی شخصیتی مینه سوتا (MMPI- فرم کوتاه 71 سوالی) بوده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که در چهار ویژگی شخصیتی در سه گروه از مجرمان (سارقان، کلاهبرداران و قاچاقچیان) تفاوت معناداری در مقیاس های افسردگی و انحراف سایکو پاتی) وجود دارد (5%>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد یکی از موجبات ارتکاب جرم و جنایت، وجود برخی از مشکلات روانشناختی است. از این رو دست اندرکاران و متخصصان حوزه های مختلف نظیر روانپزشکان، روان شناسان، کارشناسان بهداشت روانی و کلیه سازمان های ذی ربط که در برخورد با مشکل جرم و رفتارهای پرخطر قرار دارند لازم است یک ارزیابی شخصیتی جامع از این افراد به عمل آورند و در کنار حمایتهای دیگر به درمان اختلالات شخصیتی افراد مجرم نیز اقدام کنند. تا در کاهش ارتکاب به جرم و آسیب-های اجتماعی دیگر جلوگیری به عمل آورند.
    کلیدواژگان: مجرمان، ویژگی های شخصیتی، ماموریت های پلیس
  • توحید عبدی، حسین ذوالفقاری صفحات 83-110
    زمینه و هدف
    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه و تاثیر «اجرای صحیح قانون» بر «ثبات سیاسی» انجام گرفته است تا با تعیین شاخص های اساسی اجرای صحیح قانون و ثبات سیاسی و شناخت این رابطه به اهمیت یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر ثبات سیاسی پی برده شود.
    روش
    روش تحقیق مطالعه حاضر، روش پیمایش با تکنیک دلفی است که با بهره گیری از داده های پرسشنامه در 3 مرحله، نظر صاحبنظران این حوزه را در این مورد جمع آوری کرده است. نمونه مورد استفاده در این تحقیق 55 نفر شامل صاحب نظران حوزه نظم و امنیت با حداقل مدرک تحصیلی دانشجوی دکتری و با بیست سال سابقه کار، مستقر در شهر تهران است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای بدون تبعیض قانون، وجود مجریان شایسته، برابری در مقابل قانون، فصل الخطاب بودن قانون، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر مولفه ثبات سیاسی داشته اند.
    کلیدواژگان: قانون، اجرای صحیح قانون، ثبات سیاسی، حاکمیت قانون، نفوذ سیاسی
  • بهمن منصوری، عباس عصاریان صفحات 111-142
    زمینه
    در طول تاریخ بشر، جرم، گناه، کجروی اجتماعی و عدم رعایت هنجارها و ارزش ها در سطح جامعه باعث بروز مشکلات متعددی شده و همیشه بشر در اندیشه صیانت از فرد و پیشگیری از وقوع جرم و گناه بوده است. نیروی انتظامی با توجه به این که مسئول حفظ آرامش و برقراری نظم و امنیت عمومی است و به دلیل مبارزه با آلودگی های اجتماعی و مجرمان و بزه کاران، ماموران نیروی انتظامی در معرض آسیب ها و انحرافات قرار دارند. به همین علت در معرض تهدیدهای فراوانی بوده که این مهم، مسئولان و مدیران ارشد را به اندیشه ی راه کارهای صیانت از کارکنان ناجا و پیشگیری از وقوع جرم و گناه بین آنان واداشته است.
    هدف
    تبیین صیانت و پیشگیری از جرم و گناه از منظر قرآن کریم و راهکارهای نهادینه کردن آن در بین کارکنان ناجا می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع بنیادی بوده و به دلیل کیفی بودن بررسی ها و مطالعات از روش توصیفی، کتابخانه ای و مطالعات اسنادی استفاده کرده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    صیانت قرآنی نظر به پیشرفت و تعالی انسان ها دارد و راهنمایی های قرآن با هدف جلوگیری از سقوط انسان به ورطه انحراف و جرم است و به همین دلیل خداوند متعال در قرآن کریم با شیوه های مختلفی پیام قرآن را که شفا، رحمت، موعظه و هدایت برای مومنین و خسران برای زیان کاران است به انسان ها ابلاغ می کند.
    کلیدواژگان: صیانت، پیشگیری، جرم، گناه، نیروی انتظامی، ماموران پلیس
  • مهدی خاقانی اصفهانی، محمد منصور دهقان نیا صفحات 143-166
    شکست برنامه های اصلاح و تربیت بزهکاران در نظام عدالت کیفری، متفکران سیاست جنایی را به دست کشیدن از تمرکز بر اصلاح انگیزش های مجرمانه بزهکار و در عوض، تاکید بر کاهش فرصت های فیزیکی و محیطی ارتکاب بزه سوق داده است. پیشگیری محیط مدار و وضعیت محور، لزوم تعمیق پیوند میان دو دانش مدیریت گردشگری و جرم شناسی را ضروری می کند.کاربست برنامه های پیشگیری وضعی، اثر چشمگیری بر کاهش نرخ بزه دیدگی جهانگردان خارجی در بازدید از نواحی خاص جغرافیایی ایران (بیابان، تالاب، غار و...) دارد. فناوری مکان یابی GIS ضمن توانمندسازی پلیس در رصد مخفیگاه های مجرمان سازمان یافته و باندی به طور عام در همه جرائم، خصوصا تشخیص وضعیت امنیت محیطی گردشگاه های بالقوه خطرساز (برای گردشگرد خارجی را سنجش پذیر می کند.
    روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و داده ها و اطلاعات پژوهش به شیوه کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. یافته های یژوهشی نشان می دهد که از جمله دیدگاه های مطرح در زمینه تحلیل و تبیین رابطه مکان و بزهکاری، نگرش پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی (CPTED) است. مبنای دیدگاه فوق آن است که با طراحی صحیح و استفاده مناسب و موثر از محیط ساخته شده به وسیله انسان، امکان کاهش نرخ بزهکاری و ارتقاء امنیت در افق رو به رشدی قابل رصد است. این مقاله با تشریح ارجحیت «الگوی نظارت الکترونیکی بر اساس داده های GIS» بر «الگوی گشت زنی پیاده» نیروی انتظامی جهت تامین امنیت گردشگران خارجی نشان می دهد GIS، نقطه عطف میانکنش«جرم شناسی پیشگیری محیطی» و «اکوتوریسم» در حمایت شایسته از گردشگران خارجی در مقابل بزه دیدگی است.
    کلیدواژگان: نظارت سایبری جرم شناختی، پیشگیری وضعی از جرم، GIS، بزه دیدگی گردشگران
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، عبدالرحیم تاجیک فایندری، عبدالحمید خسروی صفحات 167-190
    قاچاق مواد مخدر و پیامدهای ناشی از آن، از بزرگ ترین معضلات جامعه جهانی به حساب می آید و کشور ایران به دلیل همجواری با منبع اصلی تولیدکننده این مواد با مشکلات جدی تری روبه رو است. علت شناسی و بررسی زمینه های ارتکاب جرم قاچاق مواد مخدر، به منظور ارائه راه کار مناسب برای پیشگیری و مقابله با ابن پدیده، همواره مورد توجه پژوهشگران، برنامه ریزان ومدیران حوزه های اجتماعی، فرهنگی، نظامی وانتظامی بوده است. یکی از راه های شناخته شده برای تبین پدیده های اجتماعی، بویژه پدیده های جرم شناسی، استفاده از قابلیت ها وظرفیت های موجود در قوانین واصول تثبیت شده در سایر علوم می باشد. از این رو بر اساس فرایند انتقال انرژی بین دو جسم با دیواره رسانا، مدلی تحت عنوان مدل «انتقال انرژی ودیواره رسانا» را، در جهت تبیین فرایند قاچاق مواد مخدر از افغانستان به ایران، طراحی کرده ایم. مبنا واساس طراحی این مدل، قوانین ترمودینامیک مخصوصا قانون دوم ترمودینامیک در علم فیزیک است. بر اساس قانون دوم ترمودینامیک، انرژی حرارتی همیشه تمایل دارد تا از محیط با دمای بالاتر به محیط با دمای پایین تر انتقال پیدا کند. دو محور اصلی مدل مذکور شامل دیواره رسانا و اختلاف دما می باشند که می توان از طریق آنها، به تبیینی ملموس تر وعینی تر از نقش عوامل جغرافیاییو اقتصادی بر قاچاق مواد مخدر، به عنوان دو عامل موثر در ارتکاب این جرم، دست یافت. در این مقاله تلاش می شود با تحلیل موضوع در قالب مدل «انتقال انرژی ودیواره رسانا»، مناسب ترین راه کار کنترل و مقابله با قاچاق مواد مخدر راکه به نظر می رسد اقدامات پیشگیرانه و غیر کیفری باشند را، ارائه نمائیم.
    کلیدواژگان: قاچاق مواد مخدر، قانون دوم ترمودینامیک، فرایند انتقال انرژی، دیواره رسانا، عوامل اقتصادی، عوامل جغرافیایی
|
  • Alireza Jazini, Seyyed Mohsen Tabatabaee Pages 1-38
    Community-based policing is a kind of police return to the community and it is not just a physical and apparent return; rather it is an attitudinal and approach return that the principle of crime prevention and citizens’ satisfaction are its offspring. He views the people as social capitals and to achieve his goals, which are creating and enhancing security, he finds himself to need their help. In this research, the effect of community-based approach on multidimensional components of police performance has been investigated and analyzed. The three components of community-based policing in this study are collaboration, problem solving, and accountability and the five police performance components are achieving the mission, physical capital, human capital, social capital, and structural capital. This research has been conducted in cross-sectional descriptive survey method and it is considered as an application research. The required data have been collected through questionnaire. For the sampling purpose, the population was divided into two groups of disciplinary commanders and staff experts. Of 75 staff experts and 181 disciplinary commanders, according to the Krejcie and Morgan (1970) table that is equivalent with Cochran formula with. 05 errors, the sample size was considered 63 and 123, respectively. In order to measure the community-based components and police performance a questionnaire was developed. Finally, 186 copies were collected and the reliability and validity were confirmed. To analyze the relationship between the variables the structural equations were used. The research findings showed that community-based policing had a significant and positive effect on police performance suggesting 99% of confidence level. Regarding the coefficient of path analysis and t value and the level of significance it can be said that problem solving variable with confidence level of 99% and the variable of accountability with confidence level of 95% had a significant and positive effect on the personnel’s performance.
    Keywords: Community, based policing, Problem solving, Collaboration, Accountability, Performance
  • Amir Hosein Mohammadpanah, Hamid Reza Shirzadnasli Pages 39-64
    Background and
    Purposes
    the present study aimed to investigate the amount of social trust among the citizens in Sanandaj and to address the identification of the most important determinants on Sanandaj citizens’ social trust. Social trust is the dependent variable in this study that is examined by the dimensions of interpersonal trust and institutional trust with the agents of degree of intimacy and confidence.
    Methodology
    in order to investigate the trust in Sanandaj city, 260 residents over 16 years old that were considered as the active population were selected using stratified cluster sampling method with disproportionate size. It was conducted in survey method using questionnaire as the research tool. The obtained data were analyzed in two parts of descriptive and inferential statistics. Findings and
    Results
    the results indicated that there was a significant relationship between age, sense of security, life satisfaction, shared values and the extent of social trust. There was not a significant relationship between socio-economic base and the extent of social trust and there was not a significant relationship between gender and the extent of social trust either. The findings indicate that the extent of social trust as at the moderate level in Sanandaj city. The extent of interpersonal trust is moderate and upward and the extent of trust in institutions and organizations is upwardly moderate. The extent of trust in groups and guilds is moderate and upward; it indicates that the extent of trust in each other do not have a considerable difference with the extent of trust in institutions, groups, and guilds.
    Keywords: Social trust, Interpersonal trust, Institutional trust, Sense of security, Shared values, Life satisfaction, Socio, economic base
  • Mostfa Mohebbi, Ahmad Souri, Ali Mohebbi, Mohammadreza Amouyee Pages 65-82
    Background And Objective
    the aim of the current study is to compare the personality characteristics (Hypochondriacs, depression, hysteria and social psychosocial deviations) of criminals (thieves, crooks and smugglers).
    Method
    in terms of its goal, the present study is of applied research type and in terms of its nature it is of a causal-comparison research type. The sample population included 480 individuals of 2309 imprisoned criminals in central prison of Kermanshah Province. They were selected using systematically stratified random sampling method. The instrument used in this study was a Minnesota Multi-faceted Personality Inventory (71-item short form of MMPI).
    Findings
    The results of the analysis of variance showed that there are significant differences in the four personality traits in the three groups of criminals (thieves, crooks and smugglers) in the measures of depression and psychopathy deviation (p<.05).
    Conclusion
    the results of this study showed that one of the reasons for committing a crime is the existence of some psychological problems. Hence, the practitioners and experts of different field such as psychiatrists, psychologists, mental health professionals and all relevant organizations dealing with crime and risky behaviors are required to provide these individuals with a comprehensive personality assessment and along with the other supports take steps in the treatment of criminal personality disorders so that they can reduce the crime commitment and avoid other social problems.
    Keywords: Offenders, Personality traits, Police missions
  • Tohid Abdi, Hossein Zolfaghari Pages 83-110
    Background And Objective
    the present paper has been conducted with the aims of investigating the effect and relationship between “proper enforcement of law” and “political stability” so that by determining the basic criteria of proper enforcement of law and political stability and recognizing this relationship, the importance of one of the most effective factors on political stability can be perceived.
    Method
    the present research is conducted in a survey method using Delphi technique. The experts’ opinions have been collected in this area using questionnaire’s data at three stages. The samples used in this study included 55 individuals with a minimum degree of PhD student in the field of security and order, and with twenty years of experience in Tehran. Findings and
    Results
    the findings suggest that the enforcement of the law without discrimination, presence of qualified performers, equality before the law, the final word in the law, have the greatest impact on the components of the political stability, respectively.
    Keywords: Law, Proper law enforcement, Political stability, Rule of law, Political influence, Political authority
  • Bahman Mansouri, Abbas Assarian Pages 111-142
    Background
    throughout human history, crime, guilt, social deviations and non-compliance with the norms and values in society has caused many problems and human beings have always been in thoughts of preservation of the person and the prevention of crime. Considering the fact that the law enforcement is in charge of maintaining peace and running public order and security, and due to the fight against social deviations and criminals and offenders, law enforcement officers are susceptible to damage and deviations. To this reason, they are exposed to many threats and this fact has urged the authorities and senior managers to find out the ways of I.R.I Police staffs’ preservations and prevention of crime among them.
    Objective
    explanation of the preservation and the prevention of crime in the perspectives of holy Quran and mechanisms for institutionalizing them among police personnel.
    Method
    this research is of a fundamental type and due to the qualitative nature of the investigations and studies descriptive, library and documentary studies have been used.Findings and
    Results
    Quran preservation urges human progress and excellence. Quran advices aim at avoiding human fall to deviations and crimes and because of this the Supreme God has notified human beings in different ways of Quran message that is healing, mercy, preaching and guidance for believers and loss for losers.
    Keywords: Preservation, Prevention, Crime, Guilt, Law enforcement, Police officers
  • Mehdi Khaghani Isfehani, Mohammad, Mansoor Dehghannia Pages 143-166
    The failure of the reform program and educating offenders in the criminal justice system, has led the criminal policy thinkers to abandon focusing on reforming the criminal motives of the offender and, instead, to emphasize on the reduction of physical and environmental opportunities for committing crimes. The situational and conditional-oriented oriented preventions necessitate the bond strengthening between tourist management and criminology. The application of situational prevention programs has significant effect on reducing the victimization rate for foreign tourists visited Iran from specific geographical areas (deserts, wetlands, caves, etc.). The GIS technology also empowers the police to monitor the location of caches of criminals of organized and bonded crimes in general; especially the identification of the security of environmental resort of risky situations (for foreign tourism) is measurable.The research design was a descriptive-analytical and study methods of data collection are library and documentation. The results of the study show that the crime prevention view through environmental design (CPTED) is among the proposed approaches in the analysis of the relationship between place and crimes. The basis of this view is that the proper design and effective use of the built environment by human would make it possible to reduce crime rate and it is also possible to observe the security promotion in the cumulative horizon. This article, describing the superiority of “electronic monitoring model based on the GIS data” over “foot patrol model” of police for providing tourists’ safety and security, shows that GIS is milestone between the act of “environmental criminology prevention” and “ecotourism” in the appropriate support of foreign tourists against victimization.
    Keywords: Crime cyber monitoring, Situational crime prevention, GIS, Tourists victimization
  • Abdolreza Javan Jafari Bojnourdi, Abdolrahim Tajik Fayandari, Abdolhamid Khosravi Pages 167-190
    Drug trafficking and its consequences is considered the world’s greatest problems and Iran is facing more serious problems due to its adjacency with the main source of drug manufacturing country. The etiology and investigating the reasons of drug smuggling crime have always been the interest of researchers, planners, and social, cultural, military, and disciplinary administrators in order to provide appropriate solutions for preventing and dealing with this phenomenon. One of the recognized ways for explaining social phenomena, particularly the criminology, is to use the existing capabilities and capacities in the established rules and regulations in other sciences. Hence, according to the process of energy transfer between two objects with conductive wall, we have developed a model entitled as “energy transfer and conductive wall” in order to explain the process of drug trafficking from Afghanistan to Iran. The basis of developing the model is the thermodynamics rules, particularly the second rule of thermodynamics in physics. Based on the second law of thermodynamics, thermal energy always tends to move from place with higher temperature to place with lower temperature. The two main pivots of the model are conductive wall and temperature difference through which we can offer a more tangible and objective explanation about the role of geographical and economic factors in drug trafficking as the two effective factors in this crime. In this article, an attempt is made to analyze the issue in the form of “energy transfer and conductive wall” and, accordingly, offer the best appropriate solutions that seem to be preventive and non-criminal actions.
    Keywords: Drug trafficking, Second rule of thermodynamics, Energy transfer process, Conductive wall, Economic factors, Geographical factors