فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا عبدی*، مهدی نقوی، محمدرضا شادمان فر صفحات 1-24
    تحصیل دلیل موثق از صحنه جرم منوط به رعایت ضوابط و مقرراتی بیش از آنچه علوم قانونی، تکنولوژی و تجربه ارائه می دهند، است که متاسفانه در کشور ما علی رغم تجهیز پلیس علمی کشور به فناوری روز، رعایت نمی شود. از زمره این اصول رعایت زنجیره امانت در جمع آوری ادله از صحنه جرم است که ناظر به ثبت روند ضبط، امانت، کنترل، انتقال، آنالیز و تغییر همه ادله مادی و الکترونیکی می باشد؛ علاوه بر آن رعایت بی طرفی و احتراز از نتیجه گیری و تفسیر زودهنگام و مغرضانه در این روند لازم الرعایه است در عین حال جایگاه ویژه ای برای توزیع ادراکات لحاظ می شود، بدان مفهوم که نتیجه تحلیل و استنباط علمی و رسمی پرسنل دخیل در کشف جرم باید ثبت و ضبط شود تا رشته ارتباط و تعامل افراد در این زنجیره به علت کمبود و نقصان اطلاعات از بین نرود؛ برای دستیابی به این هدف تجهیزات و فناوری های نوینی پا به عرصه گذاشته که درکشورهای توسعه یافته مورد استفاده قرار گرفته و اطلاعات حاصل از مراحل کشف جرم را که به صورت داده های دیجیتالی درآمده اند برای دستیابی به نتیجه و استنباطی قریب به یقین تلفیق می کنند. در این مقاله می کوشیم ضوابط حاکم بر فرایند بررسی صحنه جرم را با عنایت به کاستی ها و نواقص موجود بر این مرحله از کشف جرم در کشورمان تجزیه و تحلیل کنیم و راه کارهایی نیز در این خصوص پیشنهاد کنیم.
    کلیدواژگان: ادله مادی، بررسی صحنه جرم، توزیع ادراکات، زنجیره امانت، علوم قانونی
  • مسعود حاجی زاده میمندی*، سیمین ترکی صفحات 25-50
    زمینه و هدف
    دنیای امروز دنیای وسایل ارتباط جمعی است. وسائل ارتباط جمعی آنقدر اهمیت یافته است که سایر نهادهای اجتماعی نظیر خانواده، آموزش و پرورش، دانشگاه و غیره را تحت الشعاع قرار داده است. این وسائل کارکردهای متنوعی در جامعه دارا بوده و نقش های مختلفی ایفا می کنند. فقدان ارتباط اجتماعی به معنای سکون نسبی در حیات انسانی و مانعی در راه هر نوع تعالی اجتماعی است.
    روش
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی و احساس امنیت اجتماعی در بین زنان شهر یزد، انجام شده است. روش پژوهش، پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل جمعیت زنان 15 سال و بالاتر شهرستان یزد می باشدکه تعداد آنها بر اساس سرشماری سال 1385 برابر با 252186بوده است. با استفاده ازفرمول کوکران حجم نمونه (280 نفر) تعیین شده است. نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله انجام شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان بهره مندی زنان شهر یزد از وسایل ارتباط جمعی کم است و میزان احساس امنیت اجتماعی آنها پایین است. بین میزان احساس امنیت اجتماعی زنان شهر یزد و بهره مندی از وسائل ارتباط جمعی رابطه معنادار وجود دارد، بدین معنا که با افزایش استفاده از وسائل ارتباط جمعی، احساس امنیت اجتماعی نیز افزایش می یابد؛ بنابراین برای افزایش احساس امنیت اجتماعی زنان می توان بهره-مندی آنها از وسائل ارتباط جمعی را افزایش داد؛ البته به نظر می رسد که لزوم افزایش بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی بیشتر به کیفیت این برنامه ها برمی گردد تا کمیت آنها واین کیفیت ونوع برنامه هاست که می تواند با احساس امنیت اجتماعی رابطه داشته باشد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی، زنان، یزد
  • احمد سوری، عبدالله مجیدی، سید حمید خرازانی صفحات 51-76
    زمینه و هدف
    موفقیت کارکنان یک سازمان به عوامل مختلفی از جمله هوش کارکنان، بستگی دارد. با وجود تحقیقات متعدد در این زمینه، هنوز الگوی کاملا مشخص و قطعی در زمینه هوش هیجانی پلیس شایسته طراحی نشده است که با کمک آن متولیان جذب و استخدام، تربیت و آموزش نیروی انسانی بتوانند فعالیت های خود را جهت دهی کنند؛ لذا هدف اساسی تحقیق حاضر طراحی الگوی هوشی پلیس شایسته در رسته های ماموریتی ناجا بوده است.
    روش
    جامعه تحقیق شامل کلیه کارکنان رسته های تخصصی ناجا است که با استفاده از نظر فرماندهان، کارکنان موفق مشخص و از بین آنها، 548 نفر در رسته های مذکور بطور تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور تعیین ویژگی های هوشی پلیس شایسته ضمن مطالعه ادبیات از دیدگاه و نظرات تعدادی ازخبرگان ناجا و کارشناسان و اساتید به حجم 10 و 103 نفر بهره گرفته شد و پرسشنامه طراحی شد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، ترکیبی از تحقیق کمی (توصیفی – پیمایشی) و کیفی (اکتشافی) بوده است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق از طریق بررسی ادبیات نظری و دیدگاه خبرگان حاکی از 27 مولفه هوشی برای پلیس موفق است که مهم ترین آنها هوش و فراست، تاب آوری، ادب حسن سلوک، ارتباط موثر، همراهی با دیگران، خلاقیت و غیره است. که اکثر مولفه های آن در موفقیت پلیس موثر بود. اهمیت این مولفه ها در رسته های مرزی، انتظامی، آگاهی و اطلاعات بیشتر از راهور بود. و طبق میانگین حاصل از نمونه، نقش این عوامل هوشی در موفقیت افسران رسته مرزی از انتظامی، در رسته انتظامی از آگاهی و در آگاهی از اطلاعات بیشتر است. این موضوع با توجه به اینکه ترتیب رسته های مذکور به شیوه ای است که رسته های بالاتر دارای بعد نظامی و انتظامی بیشتر هستند قابل اهمیت و تعمق است.
    کلیدواژگان: پلیس شایسته، هوش هیجانی، رسته های ماموریتی، موفقیت
  • یوسف ترابی صفحات 77-102
    زمینه و هدف
    این تحقیق در صدد بررسی و پویش علمی در خصوص نقش و کارویژه های نیروی انتظامی و پلیس در تولید نظریه اسلامی- ایرانی امنیت است. امنیت امروزه مبتنی بر رویکرد های مختلف که برگرفته شده از مکاتب گوناگون فلسفی –فکری می باشد دارای خاستگاه های مختلف بر اساس نظام های معنایی و معرفت شناختی است. چشم انداز تولید نظریه اسلامی– ایرانی امنیت یکی از موضوع های مهم در جمهوری اسلامی ایران است. در این زمینه پلیس و نیروی انتظامی می تواند نقش مهمی را ایفا کند.
    روش
    این تحقیق از نظر نوع بنیادین و روش آن توصیفی است. در این تحقیق با استفاده از روش اسنادی به بررسی نقش پلیس و نخبگان نیروی انتظامی و متفکران امنیت پژوه ایرانی درفرایندتولید نظریه اسلامی – ایرانی امنیت می پردازد.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج بررسی نشان می دهد که تاریخ تابناک ادبیات و آموزه های توحیدی بر گرفته از مکتب رهایی بخش اسلام و متفکران و اندیشمندان مسلمان و علما و فقها عظیم الشان اسلام به ویژه مکتب تشیع حاوی مبانی و اصول بنیادینی در حوزه امنیت و ساخت آن می باشد و تجارب ارزشمند پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) و اندیشه های ژرف ایشان وهمچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیه الله خامنه ای (دامت برکاته) که ریشه در در قرآن و سیره امامان معصوم(ع) دارد منابع مهمی برای تولید نظریه اسلامی – ایرانی امنیت است.و نخبگان علوم پلیسی در ایران با سازماندهی و مدیریت دانش بنیان میتوانند نقش تعین کننده ای در این زمینه داشته باشند. مدل مفهومی در این بررسی عبارت است ازیک مثلث: 1. میراث گرانسنگ علمی جهان اسلام وتشیع در ایران واسلام وآموزه های توحیدی قرآن بویژه امام خمینی(ره) ومقام معظم رهبری (دامت برکاته)؛ 2. صاحب نظران واندیشمندان حوزه مطالعات امنیتی –پلیسی در دانشگاه ها وحوزه های علمیه مخصوصا مراکز علمی وآکادمیک نیروی انتظامی ونیروهای مسلح؛ 3. سازماندهی ومدیریت متفکران وصاحب نظران وتشکیل کرسی های نظریه پردازی در نیروی انتظامی.
    کلیدواژگان: پلیس، امنیت، دکترین و نظریه، اسلامی، ایرانی، مدیریت دانش
  • ابوالقاسم دلخوش کسمایی*، محمد جعفری، یوسف محمدی مقدم صفحات 133-164
    زمینه و هدف
    دانشگاه علوم انتظامی به عنوان تنها مرکز آموزش عالی پلیس با فراهم آوری مقدمات پیاده سازی و اجرای تعالی بر مبنای EFQM طلیعه دار تغییر به ویژه در مدیریت کیفی مراکز علمی و پژوهشی برای رشد و پیشرفت همه جانبه در نیروی پلیس شده است. مدل اروپایی تعالی سازمانی (EFQM) که مورد استفاده دانشگاه علوم انتظامی قرار دارد بر هشت مفهوم بنیادین متکی است که در این تحقیق ابعاد الگو را تشکیل داده و شاخص یابی ابعاد مذکور بر مبناء ویژگی های بومی و خصوصیات دانشگاه علوم انتظامی هدف تحقیق است.
    روش
    تحقیق از نوع کاربردی و پیمایشی بوده که به روش دلفی (نظر سنجی خبرگان) با استفاده از پرسشنامه 7 درجه ای لیکرت.در جامعه آماری اعضاءهیئت علمی دانشگاه و با نمونه ای به تعداد 40 نفر به روش دلفی در دو مرحله اجرا شده است. یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق حاکی از این است که ابعاد و مولفه های الگو در هر دو مرحله سنجش دلفی تایید شدند و از 63 شاخص مرحله اول، 36 شاخص در محدوده مطلوب طیف قرار گرفتند و با اضافه شدن 5 شاخص حسب نظر خبرگان، پرسشنامه مرحله دوم با 44 شاخص اجرا شد که در 4 شاخص اصلاحیه پذیرفت استفاده عملی از نتایج تحقیق برای ارتقاء کیفیت آموزش در قالب تعالی سازمانی دانشگاه بر مبناء مدل EFQM و انجام برخی تحقیق های مکمل به مانند تحقیق در الگوی رهبری دانشگاه و شاخص های آن که از جمله مهم ترین انهاست، به عنوان پیشنهاد های تحقیق ارائه شده اند. شاخص هایی که میانگین وزنی آنها بالاست، قدرت اندازه گیری قوی تری دارند و با ویژگی های بومی ومتناسب با شرایط دانشگاه علوم انتظامی سازگار تر هستند.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، شاخص، مدل EFQM، دانشگاه علوم انتظامی
  • ابراهیم رجبی* صفحات 165-186
    زمینه و هدف
    یکی از موضوعات مهم کنگره دوازدهم سازمان ملل در زمینه پیشگیری از جرم و عدالت کیفری جرایم سایبری و چالش های فراروی آن است و بنابراین آگاهی از پی آمدهای اینترنت و در کنار آن، در نظرگرفتن راهبردهای مناسب برای استفاده درست و پیش گیری یا کاهش پی آمدهای احتمالی منفی آن، اهمیت اساسی دارد. این نوشتار به بیان روانشناسی اینترنت و پی آمدهای منفی آن بر سلامت و رفتار انسان و بازداری زدایی در اینترنت و تاثیرات اینترنت بر بزهکاری و بزه دیدگی افراد می پردازد.
    روش
    این تحقیق بصورت کتابخانه ای و با بررسی ادبیات موجود در زمینه آثار مثبت و منفی اینترنت و فضای مجازی صورت گرفته است. داده های تحقیق به کمک ابزار فیش برداری جمع آوری و تدوین گردیده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    اینترنت در کنار دست آوردها و کاربردهای انکارناپذیر و مثبتی که در زمینه های گوناگون دارد، پی آمدهای نامطلوبی به همراه دارد که باید مورد توجه والدین، مربیان و همه مسئولان امر تعلیم و تربیت و برنامه ریزان فرهنگی جامعه و پلیس قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: جرم شناختی اینترنت، اعتیاد به اینترنت، هرزه نگاری اینترنتی، بزهکاری
|
  • Mohammad Reza Abdi *, Mahdi Naghavi, Mohammadrreza Shadmanfar Pages 1-24
    Acquiring authoritative evidence from crime scene is subjected to some rules and regulations more than that of forensic, technological and experiential sciences that propose. Unfortunately this is not observed in our country. Among these regulations is the principle of respecting safekeeping chain in collecting evidence from crime scene that monitors the process of recording, safekeeping, control, transfer, analysis, and changing all kinds of physical and electronic evidence. Crime scene investigators are supposed to conduct their work in an inductive manner, because any sense in which they are interpreting the scene could be construed as a potential for bias in the investigation. At the same time, there is a special place for perceptions distribution in this process. It means that each step of this process should be documented and conclusions drawn in such a way as to avoid potential bias. This should be done to avoid the separation of the communication and interaction among individuals due to deficiency or the lack of information. To achieve this objective, modern equipment and technologies have been invented and used in the developed countries. The obtained information from crime scene that is converted to digital data can be combined to the best deduction. In this study we are trying to analyze the rules governing the process of crime scene investigation considering the defects of these rules in Iran and make some practical suggestion.
    Keywords: Physical evidence, Crime scene investigating, Perceptions distribution, Safekeeping chain, Forensic science
  • Masoud Hajizadeh Meimandi*, Simin Torki Pages 25-50
    Today’s world is the world of mass media. The importance of mass media is to the extent that they affected the other social institutions such as family, education, university, etc. These devices have various functions and play different roles in the society. The lack of social communication means a relative stagnation in human life and is an obstacle in the way of any kind of social progress. The present study has been conducted aiming at investigating the relationship between mass media use and sense of security among the women in Yazd. This study was conducted in survey method. The research statistical population was the over 15-year-old women of Yazd city. According to the Census conducted in 2006, this population was 252186. The sample population (280) was determined using Cochran formula. The sampline was conducted by multistage cluster sampling method. Research results showed that mass media use is low among the women in Yazd and their sense of security is low, too. There is a significant relationship between the mass media use and the extent of sense of social security among the women in Yazd, which means that as the use of mass media goes up, the sense of social security increases. Therefore, for increasing the women’s sense of social security we should increase their use of mass media. Of course, it seems that the need to increase the use of mass media refers to the quality of the programs rather than their quantity; and it is the quality of the programs that can be associated with the sense of social security.
    Keywords: Sense of social security, Mass media use, Women, Yazd
  • Abdollah Majidi, Ahmad Souri, Seyed Hamid Kharazane Pages 51-76
    Purpose
    the success of an organization’s employees depends on many factors including personnel’s intelligence. Despite numerous studies in this area, a clear and definite pattern for emotional intelligence for the competent police has not been developed yet that based on it the recruiting, education and human resource authorities can direct their activities. Thus, the main objective of this research is to develop the intelligent pattern for the competent police in I.R.I Police missionary groups.
    Materials And Method
    the research population contains all the I.R.I Specialist Police officers that are specified as successful personnel by the commanders. Among them, 548 officers were randomly selected using stratified sampling method. In order to determine the characteristics of the competent police intelligence, in addition to the study of the literature, we enjoyed the opinions of some I.R.I Police elites and experts (10 – 103 members) and then the questionnaire was developed. The purpose of this research is an application research and in terms of nature and method it is a combination of quantitative (Survey-Descriptive) and qualitative (Discovery) research.Research
    Findings
    the findings of the study, investigating the theoretical literature and experts’ opinions, suggest 27 intelligence components for successful police. The most important ones are sagacity, resiliency, politeness in behavior, effective communication, companionship, creativity, etc. The content validity of the components of the questionnaire indicates that all of the components in the experts’ opinions are considered as intelligence components of a successful police in a way that the calculated t for every individual component was statistically significant. According to the factor analysis, the dimensions of the emotional intelligence including social skills, emotional self-awareness and empathy were recognized. All of the individual dimensions had an acceptable reliability coefficient based on the calculated alpha and there is a significant difference between different groups in these dimensions.Conclusion and
    Discussion
    although the dimensions (classification) of emotional intelligence for the competent police differ from previous studies, most of its components were effective in police success. The importance of these components was greater in border, law enforcement, and counter-intelligence and intelligence groups than traffic police group. According to the sample mean, the role of these intelligent factors in officers’ success was greater in border group than law enforcement group, in law enforcement group greater than counter-intelligence group, and in counter-intelligence group greater than intelligence. This issue is of great attention and importance considering the fact that the sequence of the mentioned groups is in a way that the upper groups have more military and disciplinary dimensions.
    Keywords: Competent police, Emotional intelligence, Missionary groups, Success
  • Yousef Torabi* Pages 77-102
    Background and
    Purpose
    This study sought to examine and scientifically investigate the role and functions of police in the formation of Islamic-Iranian Doctrine of Security. Today, security is based on the different approaches driven from various philosophic-thinking schools of thoughts and it has different origins based on the conceptual and epistemological systems. The security notion in Islamic monotheistic worldview is based on spiritual-value and ethical rates on the bases of faith and thralldom and human competent practice in social relations. The mutual effect of Islam and Iran and the significant role of Islamic worldview, in one hand, and the important roles of the Iranian Muslim scholars in the history and civilization and Islamic science are crystal clear issues. The vision of Islamic-Iranian Doctrine of Security is one of the important issues in Islamic Republic of Iran. In this regard, police and law enforcement can play an important role.
    Methodology
    This study is of a fundamental type and the method is descriptive. This study addresses the role of police and law enforcement elites and Iranian security scholars in the process of Islamic-Iranian Theory of Security formation using documentary method.Findings and
    Results
    The results of the investigation show that the glamorous history of literature and Monotheistic teachings are driven from Islam and Muslim scholars and intellectuals and the holy Muslim scholars and jurists, specially Shiat school, contain principles and fundamental basics within the domains of security and its formation. And the valuable experiences after the Islamic Revolution led by Imam Khomeini (P.B.U.H) and his profound thoughts and also Ayatollah Ali Khamenei Supreme Leader of the Islamic Revolution is rooted in the Quran and the lives of infallible Imams (P.B.U.T) is an important resource for of Islamic-Iranian doctrine of security. The elites of police science in Iran can have a determining role in this area by organizational and knowledge-based management. The conceptual model in this study consists of a triangle: 1- the invaluable and scientific legacy of Islamic world and Shiat in Iran and Islam and monotheistic teachings of Quran, particularly mam Khomeini and the Supreme Leader; 2- the scholars and intellectuals in the domain of police-security studies in universities and seminaries, particularly the police and the armed forces’ scientific and academic institutions; 3- organizing and managing the scholars and intellectuals and forming police theorizing seats.
    Keywords: Police, Security, Theory, doctrine, Islam, Iran, Knowledge management
  • Masoud Soltani Pages 103-132
    Background And Objective
    the general policies of administrative system of the country have been notified by the supreme leader and these policies are moving towards fundamental change in economic, social, cultural, political, and security structures for the fulfillment 20-year prospect of Islamic Republic of Iran in the 1404 vision. Investigation and Evaluation of the administrative record in I.R.I Police confirms that the police often lack practical regulations for the implementation of the above measures. This study aimed to evaluate the impact of communicated policies of administrative system on the development of border organizational culture and to answer the question (Do the policies of administrative system have any effect on the development of the border organizational culture?).
    Method
    this study has been conducted in descriptive-analytic method. The data collection instruments were library studies and questionnaires. The statistical population consists of all of 50 members of I.R.I central border guard managers and commanders in bachelor’s degrees and higher than rank 17. To collect the required data, two 26-item questionnaires have been used. The first questionnaire was related to the amount of attention and emphasis on running the policies of administrative system and the second questionnaire was related to the effectiveness of the administrative system policies in the organizational culture with the five-option Likert Scale. The data were analyzed using SPSS software. To assess the face and content validity and applicability of the questionnaire questions, topics and objectives of the study were confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was also endorsed.Findings and
    Results
    the findings of the study indicate that:a) A comparison of the degree of emphasis on communicated policies and their final effect shows that the mean of the degree of emphasis on communicated policies is less than the degree of final effect of communicated policies. Also, individually, the rates of the degree of the emphasis on the administrative system policies are less than that of the degree of the effect of administrative system policies.b) The communicated administrative system policies are effective in the I.R.I border guard organizational culture development and the main hypothesis is confirmed.c) The secondary research hypotheses (justice-based policy - the knowledge and skill-based policy - religion-based administration system policy – organization centrality of efficient administrative system policy – the centrality of the client (reverence) system policies – the centrality of development measures policy) are effective in I.R.I border guard organizational culture development. Therefore, the research secondary hypotheses are also confirmed.
    Keywords: Border guard organizational culture, Administrative system, General policies, Border guard
  • Abolghasem Delkhosh Kasmaii*, Mohammad Jafari, Yusof Mohammadi Moghadam Pages 133-164
    Background and
    Purpose
    As the only center of police higher education, providing the required arrangements and implementations of excellence based on EFQM, Police University is the pioneer in the reformations, particularly in the qualitative management of scientific and research centers for comprehensive development in law enforcement. The European organizational excellence Model (EFQM), which is used by Police University, is based on eight fundamental concepts that composed the dimensions of the pattern in this study. The index determination of the mentioned dimensions is based on the local features and characteristics of Police University.
    Methodology
    the research is of an implicational type and survey method that was conducted using Delphi method (interviewing the experts) with seven-scaled Likert questionnaire in the sample population of 40 faculty members in two stages.Findings and
    Discussion
    the results indicated that the components and dimensions of this model were confirmed in both stages of Delphi testing. 36 out of 63 indicators of the first phase were within the acceptable range and by adding five indicators, based on the experts’ viewpoints, the second phase questionnaire was conducted having 44 indicators; it was corrected in 4 indicators. Practical application of the research to improve the quality of education in the EFQM organizational excellence model and conducting some complementary research on the model of university leadership and its indicators, which are very important, have been proposed as the research suggestions.
    Conclusion
    the indicators whose average weight is high have stronger measurability and they are more compatible with local features and characteristics of Police University.
    Keywords: Organizational excellence, Indicator, EFQM model, Police University
  • Ebrahim Rajabi* Pages 165-186
    One of the main topics of the Twelfth United Nations’ Congress in the field of crime prevention and criminal justice is cybercrimes and the challenges facing them. Because of the continuous development of technology and, hence, the development of the ways of committing crimes despite the proposed solutions during the last fifty years, it has been difficult to cope with them.Since mid-90s AD, the internet issue has been an important matter for most of the countries, particularly developing countries including Islamic countries. According to sociologists, the 21st century’s people seek their bounds and communicative environments in the two real and cyber spaces and their socialization processes are operationalized in these two spaces. Thus, as the virtual space has created opportunities and constructive and excellent conditions for human development in the 21st century, facilitated the life and communications, it can provide the means of committing crimes, a space for being a criminal or victim, and an environment for committing cybercrimes as well. The awareness of the consequences of internet and, alongside, taking appropriate strategies into considerations for proper use and preventing its probable negative outcomes is considerably important.This manuscript addresses the internet psychology and its negative consequences on human health and behavior and also deterring in internet and the effects of internet on delinquency and victimization.
    Keywords: Cyberspace crime recognition, Internet, ethics, Internet addiction, Internet pornography, Internet psychology, Delinquency, victimization