فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسین حسین زاده*، ولی مریدی، احمد همیالی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل فردی موثر بر مفقودیت اشخاص در کلانشهر اهواز انجام گرفته است. در واقع هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر متغیرهایی همچون: متغیرهای زمینه ای، احساس محرومیت نسبی، پایگاه اقتصادی و... بر پدیده مفقودیت و معنی داری یا عدم معنی دار بودن تفاوت آماری مفقودین در رابطه با این متغیرها می باشد.
    روش
    پژوهش انجام شده با روش پیمایشی و استفاده از تکنیک پرسشنامه از نمونه ای به حجم 157 نفر انجام گرفته است و نمونه ها به صورت تصادفی ساده تعیین گردیده اند. جامعه آماری شامل کلیه افراد مفقود شده در کلانشهر اهواز در سال 1389 می باشد که مجموع آنها تعداد344 نفر بوده است.
    یافته ها و
    نتایج
    داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار excel و spss نسخه ی 18 بصورت توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردیده اند. در بخش استنباطی، از آزمون های Binomial و ch-square استفاده گردیده است. فرضیه های تدوین شده ی این تحقیق، که مجموعا شامل 6 فرضیه بوده است به کمک آزمون های پیش گفته مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصله نشان داد: متغیرهای زمینه ای (جنس، سن، تاهل)، تحصیلات، پایگاه اقتصادی و محرومیت نسبی با پدیده ی مفقودیت رابطه ی معنی دار داشتند و کلیه فرضیه های تحقیق مورد تاییدقرار گرفته اند. در پایان بر اساس نتایج حاصله راهکارهای پیشنهادی و کاربردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مفقودیت، اهواز، پدیده، ازدواج اجباری، محرومیت نسبی، قومیت
  • حمیدرضا سعید زاده*، حسن رضا رفیعی، حجت الله مرادی پردنجانی صفحات 11-31
    زمینه و هدف
    با توجه به این که امنیت حیاتی ترین نیاز جامعه بشری است و قوام و پایداری ساختارهای اجتماعی و فرهنگی هر جامعه ای در میزان امنیت و احساس امنیت افراد آن جامعه بستگی دارد، لذا تحقیق و مطالعه در خصوص آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این مقاله درصدد است تا مدلی را جهت تبیین رابطه میان عوامل جامعه شناختی و روانشناختی مرتبط با احساس امنیت اجتماعی دانش آموزان ارایه دهد.
    روش
    طرح این تحقیق از نوع توصیفی بوده که با هدفی کاربردی و به روش همبستگی انجام گرفته است. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق نیز از یک پرسش نامه که بر اساس مطالعات نظری و تجربی تحقیق تدوین شده بود، استفاده شده است. جامعه تحقیق را کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی، متوسطه و پیش دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهد که از میان آن ها تعداد 210 نفر به صورت تصادفی و از طریق روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از روش های تحلیل همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داد که رابطه معنی داری بین انگیزه مشارکت دانش آموزان با پلیس، پیشگیری وضعی از جرم، حمایت پلیس از دانش آموزان و گرایش دانش آموزان به پذیرش شغل پلیس با احساس امنیت اجتماعی وجود دارد. در مدل تجربی تحلیل مسیر احساس امنیت اجتماعی دانش آموزان نیز متغیرهای پذیرش شغل پلیس و پیشگیری وضعی از جرم بیشترین تاثیر و بعد از آن متغیرهای حمایت پلیس از دانش آموزان و انگیزه مشارکت دانش آموزان با پلیس بهترین تبیین کننده احساس امنیت اجتماعی دانش آموزان بوده اند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی از پلیس، مشارکت، پیشگیری وضعی از جرم، احساس امنیت اجتماعی، دانش آموزان، استان چهارمحال و بختیاری
  • محمد صادق غلام جمشیدی*، مسلم جمشیدی، حمید جربانی، مهدیه سادات یزدی خواه صفحات 33-60
    زمینه و هدف
    یکی از جرائمی که در حقوق کیفری جمهوری اسلامی ایران می شود گفت از توجه کمتری برخوردار بوده است بحث تبانی است. جرم تبانی که می توان گفت ناشی از توافق بین دو یا چند نفر برای انجام جرم بوده، اغلب به صورت سری ومخفیانه صورت می پذیرد که همین امر اثبات آنها را با مشکل جدی مواجه می کند. متاسفانه قانون تنها دردو ماده به جرم تبانی (مواد610-611) پرداخته وباعث شده که شارحان قانون و مولفان حقوق کیفری توجه زیادی به این جرم معطوف نکنند و صرفا در حد همان دو ماده به موضوع جرم تبانی بپردازند.
    روش
    روش تحقیق دراین مقاله بصورت توصیفی وکتابخانه ای بوده وباتوجه به اهمیتی که جرم تبانی از نظر امنیتی دارا است سعی برآن شده که به تبیین وتشریح جرم تبانی وبررسی فلسفه ومبانی جرم انگاری آن در جرایم امنیتی در قانون مجازات اسلامی ولایحه آن وسایر قونین مرتبط پرداخته شود.
    یافته ها و
    نتایج
    نتیجه حاصله بیانگر این مطلب است که همواره مانند بسیاری از مواد قانونی در مجازات جرم تبانی ابهام وجود داشته ودربرخی از موارد مجازات سنگین محارب رابرای تبانی کنندگان در نظر گرفته است؛ بنابراین قانونگذار قبل از هر اقدامی باید ابهامات مواد قانونی را اصلاح و تبانی را بطور شفاف تعریف و اقدامات در محدوده تبانی را مشخص کند.
    کلیدواژگان: تبانی، حقوق، جرم، قصد مجرمانه، قوانین کیفری
  • علی غلامی* صفحات 61-81
    اهمیت بحث حریم خصوصی و سابقه آن به اندازه عمر بشر و همزمان با هبوط بشر از بهشت به زمین است، در عین حال یکی از سوالاتی که عمری نزدیک به اصل حق حریم خصوصی دارد، اطلاق یا تقیید آن است که با توجه به زندگی اجتماعی افراد بشر روز به روز بر اهمیت آن افزوده شده و نظرات متعددی در پاسخ به آن ابراز شده است. در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران از طرفی حق حریم خصوصی با ابتناء بر مبانی و منابعی همچون عقل، قرآن، سنت، فقه و قوانین موضوعه دارای پایه های بسیار محکم و غیرقابل انکار است و مجازات های دنیوی و اخروی متعددی برای تضمین رعایت آن در نظر گرفته شده است؛ اما از طرف دیگر ضرورت های غیرقابل انکار ی در مقام تلاقی این حق با حقوق عمومی یا حوزه عمومی جدا از دولت، مقنن و مجری قانون را وادار به نقض یا تحدید این حق می کند که به سادگی قابل چشم پوشی نیست. منابع پیش گفته مانند قرآن، عقل، سنت، فقه و قوانین موضوعه در عین احترام به حق حریم خصوصی، این حق را در مواردی قابل تحدید یا نقض دانسته اند و به صراحت به عدم اطلاق آن اشاره کرده اند. در عین حال توجه به این نکته الزامی است که نقض یا تحدید حق حریم خصوصی پس از امکان نداشتن جمع بین این حق و حوزه های حقوق عمومی و حوزه عمومی جدا از دولت مقدور می شود و در عین حال باید کاملا صریح و شفاف بوده و در مورد آن به قدر متیقن اکتفاء کرده و از تسری آن به حوزه ای مشابه خودداری کرد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حقوق عمومی، حوزه عمومی جدا از دولت، اطلاق یا تقیید
  • یوسف محمدی مقدم*، محبوبه حبیبی بدرآبادی، سلیمان ملک زاده، الهام محمدی مقدم صفحات 83-99
    زمینه و هدف
    استرس حالت روحی و جسمی ناشی از برخورد با تهدید یا نیاز ادراک شده ای است که نمی توان با آمادگی با آن روبه رو شد. تاثیرات استرس بر عملکرد شغلی به ویژه در مشاغل حاسی که با وظیفه حفظ نظم و امنیت در ارتباط هستند و شاغلان آنها دارای وظایفی حساس بوده و مسئولیت های قانونی زیادی هستند، از اهمیت خاصی برخوردار است. مدیریت استرس در این مشاغل می تواند موجبات بهبود عملکرد کارکنان را فراهم آورد. مدیریت اثربخش استرس مستلزم شناخت راهکارهای کاهش استرس است، با توجه به ویژگی های یک شغل کم استرس، می توان انتظار داشت که برداشت کارکنان از غنی بودن شغل موجب کاهش استرس شغلی ایشان شود؛ بنابراین، این پژوهش به مطالعه ارتباط «برداشت فرد از غنای شغل» و «فشارهای جسمی و روحی ناشی از استرس» در کارکنان بخش انتظامات یک سازمان دولتی، پرداخته است.
    روش
    این مقاله از نظر هدف، کاربردی است که با روش همبستگی انجام شده داده های میدانی مورد نیاز توسط پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمون های کالموگروف- اسمیرنوف، همبستگی و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شده است. یافته ها و
    نتایج
    نتایج تحقیق رابطه معکوس میان ادراک فرد از غنای شغل و فشارهای روحی و جسمی ناشی از استرس را تایید نمود، لیکن شدت رابطه منفی میان فشار روحی و برداشت فرد از غنای شغل بیش از رابطه فشار جسمی و برداشت فرد از غنای شغل بود. از میان ویژگی های غنای شغل سه ویژگی «ارتباط با مشتری»، «آزادی عمل در برنامه ریزی» و «کنترل بر منابع» رابطه معناداری با فشار روحی ناشی از استرس دارند؛ تنها ویژگی «آزادی عمل در برنامه ریزی» دارای رابطه معناداری با فشار جسمی ناشی از استرس بود.
    کلیدواژگان: فشار روحی وجسمی، غنی بودن شغل، مدیریت استرس، ادراک، ارتباط با مشتری
  • ابوالحسن شاکری*، ماندانا رستگاری صفحات 101-123
    حفظ اقتدار دولت و فراهم کردن امکانات و شرایط لازم برای ماموران به انجام ماموریت های محوله از شرایط اعمال حاکمیت است. نافرمانی افراد در برابر ماموران تحت هر یک از عناوین «حمله یا مقاومت» در حقوق کیفری ایران با شرایطی موجب تحقق جرم تمرد است، مراد از حمله تعرض فیزیکی به مامور است، بنابراین بکارگیری الفاظ موهن با هر مفهومی حتی اگر عرفا حمله لفظی تعبیر شود حمله به شمار نمی آید. حتی فرار یا پنهان شدن از دست ماموران دولت در حین انجام وظیفه یا عدم اطاعت از دستور او مقاومت محسوب نمی شود، مگر اینکه قانون گذار در تعریف تمرد «از رفتاری که مانع اجرای وظیفه مامور شود» نام برد که اعم از حمله یا مقاومت است. از آنجایی که تمرد با استفاده از ابزار یا آلات، خطرناک است، پیشنهاد می شود جدا بر تشدید مجازات کسانی که از سلاح در ارتکاب جرم تمرد استفاده می کنند، مجازات کسانی که از ابزار یا آلات برای ارتکاب این جرم استفاده می کنند بیشتر از کسانی باشد که از این ابزار یا آلات استفاده نمی کنند؛ لذا شایسته است زیر یکی از بندهای ماده 607 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 عبارت ذیل اضافه شود: هر گاه تمرد با دست بردن به ابزار یا آلاتی باشد، متمرد به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم می شود.
    کلیدواژگان: تمرد، حاکمیت، مقاومت، حمله
  • راشن عبدالهی*، سیمین حسینیان، وحیده سادات فرخجسته صفحات 125-142
    زمینه و هدف
    پرداختن به مسائل زنان به ویژه در دوره های اخیر همواره مورد بحث و گفت وگوهای فراوان بوده و با توجه به این که زنان امروزه نیمی از جوامع انسانی را تشکیل می دهند، شالوده و بنیان جوامع و خانواده به سلامت تمامی افراد جامعه به خصوص زنان بستگی دارد. این مقاله قصد دارد رابطه ویژگی های شخصیتی با سلامت روان در زنان بزهکار زندانی شهر تهران را بررسی نماید.
    روش
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه دلبستگی، ویژگی های شخصیتی و سلامت روان زنان زندانی بزهکار شهر تهران بود. از بین زنان زندانی شهر تهران 100 نفر با روش تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال(AAS)، ویژگی های شخصیتی (NEO) و سلامت عمومی)سلامت روان)(GHQ) استفاده شد. طرح پژوهشی از نوع همبستگی و داده ها با استفاده از روش آماری (ضریب همبستگی چند متغیره) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که دو پیش بین روان رنجورخویی و برون گرایی، 60 درصد تغییرات سلامت روان را پیش بینی می کنند. همچنین دو پیش بین سبک دلبستگی اجتنابی و سبک دلبستگی ایمن، 20/ 24 درصد تغییرات سلامت روان را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، ویژگی های شخصیتی، سلامت روان، زنان بزهکار، زندانی
|
  • Alihossien Hosseinzadeh*, Vali Moridi, Ahmad Hamiali Pages 1-10
    Background And Objective
    people’s missing is one of the social damages of today’s communities that pave the way for the crimes such as kidnapping, human smuggling, sexual abusement, ect. for the opportunitists. The present study has been conducted aiming at investigating the effective individual factors on peoples’ missing in Ahvaz.
    Methodology
    this study has been conducted using a survey method and avalid and reliable questionnaire (α=.97). The sample population includes all of the 344 missing persons in Ahvaz Metropolis in 2010. 157 persons were randomly selected as the study’s sample. The obtained data were analyzed via SPSS software using Binominal and Chi-squared tests. Findings and
    Results
    the obtained results indicated that: there was a significant relationship between the background variables (sex, age, and marital status), education, economic base, relative deprivation and the missing phenomenon. In addition, high school teeanagers were more subjected to this phenomenon than the others, girls more than boys, and singles more than married people.
    Keywords: Missing, Ahvaz, Relative deprivation, Economic base
  • Hamidreza Saeedzadeh*, Hasanreza Rafiee, Hojjatollah Moradi Pardanjani Pages 11-31
    Background And Objective
    considering the fact that security is one of the vital needs of human community and the social and cultural stability and strength in every society depend on the the amount of security and sense of security of that society, research and study on this issue is of a great importance. This article seeks to present a model for explaining the relationship between sociological and psychological factors and students’ sense of social security.
    Methodology
    the research method is of a descriptive type which is conducted in correlational method with an applied purpose. The research population consists of junior high and high school and pre-university students in Chaharmahal Bakhtiari Province. 210 students were randomly selected using multi-stage random sampling method. The obtained data were analyzed using correlation analysis, regression analysis, and path analysis. Findings and
    Results
    the research findings showed that there is a significant relationship between students’ collaboration motives with the police, situational crime prevention, students’ protection by police, students’ tendency to police career, and sense of social security. In addition, the variables of students’ protection by the police and students’ collaboration motives with the police best explain the students’ sense of social security.
    Keywords: Satisfaction, Collaboration, Prevention, Sense of social security, Student
  • Mohammadsadegh Gholamjamshidi*, Moslem Jamshidi, Hamid Jarbani, Mahdieh Sadat Yazdikhah Pages 33-60
    Background And Objective
    one of the offenses that has got less attention in the criminal law of Islamic Republic of Iran is the crime of collusion. The collusion crime, which is an agreement between two or more persons to commit a crime, often occurs secretly and this matter makes it very difficult to verify the crime. In the Islamic penal code, only two Articles address the collusion crime and it made the authors and legislators of law pay less attention to this crime.
    Methodology
    this study is of a descriptive and library study type. Considering the importance of collusion crime in terms of security, an attempt is made to explain the collusion crime and investigate the philosophy and its criminalization principles in security crimes in the Islamic penal code and its Act and address the other relevant laws. Finding and
    Results
    the obtained results indicated that there has always been an ambiguity in the punishment laws of collusion crime and in some cases the heavy punishment of an enemy of God is considered for the participants in collusion crime. Thus, the legislature must modify the ambiguities before taking any actions and should define the collusion crime clearly and specify the actions in the scope of collusion crime.
    Keywords: Collusion, Law, Crime, Criminal intent, Criminal law
  • Ali Gholami* Pages 61-81
    Background And Objective
    the importance of privacy and its history dates back to man’s life. At the same time, one of the questions that has as long history as the principle of privacy is the term restriction; the question that this article aimes to answer is that whether the right of individuals’ privacy is an absolute and non-exceptional right or this right might be restricted or violated due to the interference with other sets of rights. If this right is supposed to be restricted under some conditions, what would be the criterion for the reason, kind, punishment, procedures, competent people, etc. in this restriction and violation?
    Methodology
    this study has been conducted in documentary method and investigating library resources. To this end, the relevant resources to privacy have been extracted by studying and the conditions of this right violation on behalf of national interests.Findings and
    Results
    the results indicated that although the right of privacy needs to be protected considering its vast domain and threats, this necessity of support is not the sign of absoluteness of this right and the punishment for violation of this right in its intersection with the other rights should be properly explained. Meanwhile, it is necessary to pay attention to the fact that the restriction or violation of privacy is possible only after the impossibility of consensus between this right and public law domain and non-governmental public domain. And yet, it should be quite explicit and clear and make sure not to expose it to the other similar domains.
    Keywords: Privacy, Public rights, Non, governmental public domain, Restriction or confining
  • Organizations Yousef Mohammadi Moghadam*, Mahboobeh Habibi Badrabadi, Soleiman Malakzadeh, Elham Mohammadi Moghadam Pages 83-99
    Background and obgective: the effects of stress on job performance are significantly important, particularly on special jobs that are related to maintaining security and order. Stress management can provide the improvement in the performance of employees in these jobs. Thus, this research studies the relationship between individual perceptions of job richness and physical and mental pressure of stress among the security staffs of a governmental agency.
    Methodology
    this study is of an applied research type which has been conducted in correlational method. The statistical population consists of the 110 security guards of tax organization. 86 members were selected as the sample of the study. The required data were analyzed using the correlation, and linear regression. Findings and
    Results
    the results of the study confirmed the diverse relationship between individuals’ perception of job richness and psychological and physical pressures of stress. However, the intensity of negative relationship between psychological pressure and individuals’ perception from job richness was more than that of the relationship between physical pressure and individuals’ perception from job richness. Among the characteristics of job richness, the three traits of communication with customer, freedom in planning and controlling resources have significant relationship with psychological pressure of stress.
    Keywords: Physical, mental pressure, Job richness, Stress management, Perceptions, Communication with customer
  • Abolhasan Shakeri*, Mandana Rastegari Pages 101-123
    Background And Objective
    maintaining the authority of the state and providing the facilities and the requirement for employees to carry out the assigned missions are some the conditions of the sovereignty. Disobedience against the authorities under any of the headings of "attack or resistance" leads to the realization of defiance crime in Iran’s penal code. Considering the fact that Article 52 of Armed Forces penal code confirmed in 2003 and Article 607 of Islamic penal code are not properly responsive for disobience crime, this article aims to investigate the existing ambiguities in terms of the instances of the crime.
    Methodology
    this study is of an applied, library, and descriptive research type. The data collection was carried out by library study and the investigation process was anaylic and explanatory. Findings and
    Results
    since disobeying is using dangerous tools or instruments, it is recommended that aside from increasing the punishment of those who use weapons in disobeying crime, the punishment of those who use weapons to be more than those who don’t use them in disobeying crime. Thus, it is worth adding the following term under one of the provisions of Article 607 of the Penal Code Act in 1991: “Whenever the disobeying happens using tools or weapons, the rebellious is sentenced to imprisonment from six months to two years.”
    Keywords: Disobedience, Sovereignty, Resistance, Attack, Government officer
  • Rashen Abdollahi*, Simin Hoseinian, Vahideh Sadat Farkhojasteh Pages 125-142
    Background And Objective
    addressing the women issues have always been the subject of debates especially in recent years. Considering the fact that today women contain half of the human community, the basis and community and family depend on the health of all members of society, especially women. The purpose of this study is to investigate the relationship between personality traits and mental health of women offenders imprisoned in Tehran.
    Methodology
    in terms of its objective the present study is of an applied research type and in terms of data collection process it is of a survey type. The statistical population includes women prisoners in Tehran; of those prisoners 100 women were randomly selected. In order to collect the required data three questionnaires of Adult Attachment Style (AAS) (α=.84), personality traits (NEO) (α=.83), and general health (GHQ) (α=.91) were employed. The research design was correlational and the data were analyzed using statistical methods (multivariate correlation coefficient). Findings and
    Results
    the obtained results indicated that the two predictors of neuroticism and extroversion predict 60% of mental health changes. Also, two predictors of avoidant attachment style and secure attachment style predict 24.20% of mental health changes.
    Keywords: Attachment, Personality traits, Mental health, Women offenders, Prisoner