فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید سادات حسینی، صدیقه سادات هاشمی* صفحه 1
    زمینه و هدف

    تغییرهای پدیدآمده در دهه های اخیر، ازجمله تقاضاهای جدید برای کیفیت خدمات، پاسخ گویی سریعی را از سازمان ها می طلبد. در این راستا، بهبود مستمر کیفیت، یکی از برنامه های راهبردی سازمان های تولیدی و خدماتی است که از آن طریق می توانند به هدف شان برسند. پلیس نیز به عنوان رکن اساسی جامعه در تامین امنیت، از این تغییرها درامان نمانده و ماموریت مهم این سازمان، بهبود کیفیت خدمات را که برای غالب سازمان ها یک هدف واسطه ای است، برای آن به اصلی ترین هدف تبدیل کرده است. این پژوهش قصد دارد موفقیت پلیس را درتحقق استانداردهای کیفیت خدمات در شهر قم، ارزیابی کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی- میدانی است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان مراجعه کننده به مراکز خدماتی پلیس در شهر قم هستند که با توجه به نامحدودبودن جامعه، براساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد نمونه 384 نفر تعیین و نمونه گیری به روش خوشه ایمتناسب، در مراکز منتخب خدمات پلیس شهر قم انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه روا و پایا (آلفای 89/0) استفاده و داده ها با به کارگیری نرم افزارهای EQS و SPSS و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف و تی نمونه اول تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها نشان داد که پلیس شهر قم در جلب رضایت مراجعان، به ترتیب در ابعاد پنج گانه: اعتماد به درستی خدمات، پاسخ دهی، اطمینان بخشی، استانداردهای ظاهری و هم دردی با مراجعان، تاحدودی موفق است؛ بنابراین تکیه بر اعتماد مردم به صحت خدمات و پاسخ گویی پلیس در شهر قم، می تواند به عنوان نقطه قوت و امتیازی مهم برای این سازمان تلقی شده و تلاش برای بهبود کیفیت خدمات در سایر ابعاد را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مندی، پلیس، ارباب رجوع، الگوی سروکوال
  • رضا عبدالرحمانی*، بهنام حاجی احمدی صفحه 27
    زمینه و هدف

    امروزه شبکه های اجتماعی با تحول شگرفی که در نظام اجتماعی به وجود آورده اند، چنان در بین کاربران اینترنتی تلفن همراه مورد استقبال قرارگرفته اند که به جرات می توان گفت از تاثیرگذارترین خدمات ارائه شده در اینترنت هستند. هدف این مقاله تبیین تاثیر شبکه های اجتماعی تلفن همراه بر احساس امنیت دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا(آلفای79/0) گردآوری شده اند. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تشکیل داده اند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 91 نفر به صورت تصادفی مورد پرسش قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و با کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس و ضریب همبستگی تاو- بی کندال تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد که جامعه تحقیق، شبکه های تلفن همراه را از طریق مولفه های تقویت همبستگی اجتماعی، هویت های فردی- اجتماعی، ایجاد رضایت مندی ناشی از برقراری ارتباط و اطلاع رسانی، در افزایش احساس امنیت موثر می دانند. ضریب های آزمون آنوا و رگرسیون نیز این یافته ها را تایید کرد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، اطلاع رسانی، ارتباط، شبکه های اجتماعی، تلفن همراه
  • سعید رمضان زاده، مقصود امیری* صفحه 47
    زمینه و هدف

    : لازمه اطمینان از روند رشد سازمان ها، ارزیابی مداوم عملکرد آن ها است. دانشگاه علوم انتظامی امین نیز در مسیر پیشرفت خود از ارزیابی بی نیاز نیست. این پژوهش قصد دارد با استفاده از روش های علمی مبتنی بر مدل های ریاضی عملکرد دانشکده ها و گروه های علمی این دانشگاه را ارزیابی نماید.

    روش

    روش این پژوهش استفاده از مدل تلفیقی تحلیل پوششی داده ها و تجزیه به مولفه های اصلی و تعیین وزن های مشترک است. برای تعیین متغیرهای مبنای ارزیابی، از نظر خبرگان دانشگاه علوم انتظامی امین شامل روسای دانشکده ها و گروه ها (41 نفر) توسط تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شده است. در پژوهش حاضر با توجه به مواجهه با یک متغیر نادقیق در ارزیابی گروه های علمی، از منطق فازی بهره برداری شده و این نوآوری اصلی این پژوهش است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج ارزیابی و رتبه بندی دانشکده ها نشان داد که دانشکده «علوم و فنون اطلاعات و آگاهی» در رتبه نخست، مجتمع آموزشی «کوثر» و دانشکده «اداری و پشتیبانی» در رتبه دوم و مرکز آموزش «نصر» در رتبه آخر قرار دارند. در ارزیابی و رتبه بندی گروه های آموزشی نیز مشخص شد که گروه «مهندسی ترافیک» در رتبه نخست، سه گروه «انتظامی»، «فرماندهی و مدیریت» و «مرزبانی» در رتبه های دوم تا چهارم و گروه «هوایی» در جایگاه آخر قرار دارند.

    کلیدواژگان: گروه علمی، ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، وزن های مشترک، مدل جمعی
  • صادق رضایی، سعید بهشتی، حسن رضا رفیعی صفحه 69
    زمینه و هدف

    اسلام تنها مکتبی است که الگو معرفی می کند. امیرالمومنین علی (علیه السلام) به خاطر شاگردی رسول خدا از دوران کودکی تا جوانی و به خاطر وجود صلاحیت های متعددی که برای اداره امور کشور لازم است، توسط پیامبر (صلی الله علیه وآله) به عنوان جانشین ایشان و مرجعیت فکری و سیاسی امت و الگو و اسوه، برگزیده شد. در عصر حکومت امام علی (علیه السلام)، کشور اسلامی وسعت زیادی یافت تا جایی که مصر، یک استان حکومتی برای او به شمار می آمد، کل منطقه آذربایجان نیز یک استان دیگر و قفقاز و فلسطین بزرگ (شامل: سوریه، اردن، فلسطین آزاد، فلسطین اشغالی و بخشی از صحرای سینا) استان دیگر کشور تحت مدیریت امام بود. اداره این کشور وسیع - سراسر حجاز، یمن و منطقه خلیج و... - کار آسانی نبود؛ ولی امام علی (علیه السلام) بر این کشور وسیع چنان نظارت دقیقی داشت که حتی می دانست عثمان بن حنیف، والی بصره، در مهمانی شامی حضور یافته بود که تنها ثروتمندان در آن بودند و فقرا را راهی نبود (نهج البلاغه، نامه 45)، هرچند زمامداری حضرت به سبب کارشکنی خواص و تبعیت عوام، مدت بیست وپنج سال به تعویق افتاد؛ ولی درمدت حکومت پنج ساله، اقدام های بسیار موثر و کارآمدی در حوزه نظم و امنیت انجام دادند که الگوی ارزشمندی برای پلیس در جامعه اسلامی به شمار می رود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از تحلیل محتوای کیفی، ازطریق گردآوری سیره رفتاری و گفتاری امام علی (علیه السلام) پیرامون اقدام های اساسی در حوزه نظارت انتظامی پلیس بر جامعه به واکاوی، بازنمایی و تحلیل و استنتاج سوابق موجود پرداخته است.

    یافته ها و نتایج

    براساس یافته های پژوهش، اقدام های انتظامی حضرت را می توان به دو بعد نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم کرد؛ در بعد نرم افزاری، حفظ کرامت انسانی، ارتباط با مردم و کوشش برای اصلاح و تربیت مجرمان و عاملان بی نظمی در جامعه و در بعد سخت افزاری، کشف جرایم، حفاظت از شخصیت ها، نظارت بر اماکن عمومی و برخورد با جرایم مشهود دسته بندی شده اند.

    کلیدواژگان: نظارت، انتظامی، سیره، امنیت، خط مشی، الگو، امام علی(ع)
  • ابراهیم رجبی تاج امیر، محمد رضوی صفحه 102
    زمینه و هدف

    تحقق بخشیدن به عدالت در مورد تظلمات و تعدیات و فصل و رفع خصومات، کشف جرم و تعقیب و مجازات مجرمان و استیفای حقوق مردم از اهداف بزرگ ضابطان عام دادگستری است. ضعف عملکرد ضابطان در کشف جرایم باعث تجری و افزایش آمار جرایم وبه طور غیرمستقیم با افزایش آمار پرونده ها سبب اطاله دادرسی خواهد شد. در این راستا به طور قطع اطاله دادرسی موجب وارد آوردن اضرار به اصحاب دعوا خواهد شد و براساس قاعده « لاضرر» و به حکم عقل و منطق باید باشناخت علل اطاله دادرسی نسبت به رفع ضرر از مردم اقدام کرد. این مقاله قصد دارد علل اطاله دادرسی ناشی از ضابطان عام را شناسایی و برای آن راهکار ارائه دهد.

    روش

    این مطالعه توصیفی – تحلیلی و کاربردی و از نظر شیوه اجرا کتابخانه ای است.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد که دلایل اطاله دادرسی را می توان در چهار دسته عوامل مربوط به 1. عملکرد نامطلوب، 2 عومل انگیزشی، 3. شرایط نامطلوب کاری و 4. عوامل ساختار و سازمانی قرار داد. برای هریک از این علل، راهکارهایی در مقاله ارائه شد.

    کلیدواژگان: ضابط، پلیس قضایی، اطاله دادرسی، آموزش، نظارت
  • فاطمه مصطفایی*، قادر زارع مهدوی، مرتضی مصطفایی صفحه 113
    زمینه و هدف

    زندگی پر تلاطم و هیجان شهری با داشتن وضعیت خاص خود، تسهیل کننده ارتکاب گونه های بزهکاری و از آن جمله، نزاع و درگیری هستند. هدف این پژوهش بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی و سبک های حل مسئله نزاع گران و افراد عادی است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی است. در این پژوهش از تعداد 30 نفر از بین افرادی که در نزاع های دسته جمعی شرکت کرده و به مراجع انتظامی هدایت شده بودند، به عنوان گروه کنترل و تعداد 30 نفر نیز با ویژگی های مشابه از بین افرادی که فاقد سابقه نزاع بوده اند، به عنوان گروه گواه به روش در دسترس در پارک ها و مراکز ورزشی انتخاب شدند. از دو پرسشنامه شخصیتی «گری» – ویلسون و پرسشنامه حل مسئله((PSI برای جمع آوری داده ها استفاده شد و داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون T تحلیل شدند.

    نتایج و  یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نزاع گران دسته جمعی و افراد عادی در ویژگی های شخصیتی و مولفه های آن(فعال ساز رفتاری و روی آوری) تفاوت معنادار وجود دارد و نمره افراد عادی در هر دو بیشتر بود. در سبک های حل مسئله و مولفه های آن (اعتماد به حل مسئله و کنترل شخصی) نیز نتایج نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد و نمره افراد عادی هم در شیوه حل مسئله و هم در مولفه های آن بیشتر از نزاع-گران است.

    کلیدواژگان: نزاع دسته جمعی، فعال ساز رفتاری، بازداری رفتاری، جنگ و گریز، سبک حل مسئله
  • علی محبی، علی اکبر چراغی* صفحه 129
    زمینه و هدف

    امروزه مدیران، آموزش و پیشرفت منابع انسانی را از حیاتی ترین وظایف خود در راه بازسازی سازمان ها می دانند و در این زمینه اقدام های زیادی انجام می دهند و با ارائه آموزش، دانش و مهارت های حرفه ای به کارکنان، اثربخشی آنان را ارتقا بخشیده و عملکرد شغلی ایشان را با اهداف سازمان هماهنگ می کنند. هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی آموزش دروس تخصصی دوره آموزشی رسته اطلاعات در آموزشگاه های علمی- تخصصی نیروی انتظامی (مورد مطالعه: دانش آموزان مرکز آموزش شهید چمران کرج) است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، دانش آموختگان دوره درجه داری رسته اطلاعات در آموزشگاه شهید چمران کرج، به تعداد 168 نفر و حجم نمونه آماری براساس فرمول کوکران 116 نفر برآورد شد و نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسش نامه محقق ساخته با استفاده از الگوی «کرک پاتریک» بود که روایی آن با استفاده از نظر صاحب نظران و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد، میزان رضایت دانش آموختگان از صلاحیت استادان، خوب و رضایت از کیفیت دوره، در سطح متوسط است. همچنین میزان یادگیری فراگیران در دوره، در سطح بسیارخوب ارزیابی شد. با این وجود، کیفیت عملکرد رفتاری دانش آموختگان هم از نظر فرماندهان و هم از نظر دانش آموختگان در سطح متوسط است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از سرقت، چالشها، تهران بزرگ، راهکارها، سرقت، نگهبان محله
|
  • Nahid Sadat Hosseini, Sddighe Sadat Hashemi Page 1
    Background and objectives

    The emerged changes in recent decades, including new demands for quality of service, demand rapid response from organizations. In this regard, continuous quality improvement is one of the strategic plans of manufacturing and service organizations through which they can reach their goals. Police, as a fundamental unit of society in providing security, were not spared from these changes and the important mission of the organization, that is improving service quality, which is an intermediate objective for most organizations has become the main target. This study aims to evaluate police success in achieving the quality standards of services in the city of Qom.

    Methodology

    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a field study and a survey research type. The statistical population of the study included the citizens referring to Police Service Centers in Qom. With respect to infiniteness of the community, the sample size was determined as 384 members using Krejcie and Morgan table, and sampling was conducted in cluster sampling method in selected police service centers in Qom city. To collect the data, a valid and reliable questionnaire (α=.89) was employed. The data were analyzed using SPSS and EQS software and Kolmogorov-Smirnov and one-sample t-test. 

    Findings and results:

    The findings indicated that police were partly successful in satisfying the clients in Qom in five dimensions, respectively: confidence in the integrity of services, responsiveness, assurance, appearance standards, and empathy with clients. So relying on public confidence in the integrity and accountability of police services in the city of Qom can be viewed as strengths and important points for the organization and facilitate efforts to improve service quality in other aspects.

    Keywords: Quality of service, satisfaction, Police, Clients, SERVQUAL Model
  • Reza Abdolrahmani, Behnam Hajiahmadi Page 27
    Background and objectives

    Today, social networks have created an evolutionary change in the social system, as among the internet users, cellphones have been welcomed as arguably the most influential services offered on the Internet. This article aims to explain the impact of social networks of mobile phones on Shahid Beheshti University students' sense of security.

    Methodology

    In terms of the objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology, it is a survey study. The data were collected using a valid and reliable researcher-made questionnaire (α=.79). The statistical population of the study included the students of Shahid Beheshti University. Based on Morgan table, 91 students were randomly selected and questioned. The data were analyzed using SPSS software, ANOVA test, and Kendall correlation coefficients.

    Findings and results

    Research findings showed that the research community sees the mobile networks to be effective in the increase of sense of security through social solidarity components, personal and social identities, and creation of satisfaction due to communication and information dissemination. ANOVA and regression coefficients also confirmed these findings.

    Keywords: sense of security, Information dissemination, communication, Social Networks, Cellphone
  • Saeed Ramezanzadeh, Maghsood Amiri Page 47
    Background and objectives

    Continuous evaluation of organizations’ performance is essential in their growth and development. Amin Police University also needs assessment and evaluation in the path of its progress and development. The present study aims to run an academic performance assessment on the faculties and scientific departments of this university using scientific methods based on mathematical models.

    Methodology

    This study uses mixed model data envelopment analysis and decomposing the data into their major components and determining the commons weights. To determine the basic variables of the assessment, the experts’ ideas of Amin Police University, including the heads of faculties and scientific departments (41 individuals), were employed by the confirmatory factor analysis. In this study, in facing with an inaccurate variable in the assessment of scientific departments, the fuzzy logic was utilized that is the main innovation of this study.

    Findings and results

    The results of assessment and ranking indicated that the faculties of “Intelligence and Counter-Intelligence science and technique”, “Kosar Training Complex”, and “Nasr Training Center” are in the first, second, and the last ranks, respectively. In the assessment and ranking scientific departments, it was also shown that the departments of “Traffic Engineering” was in the first rank, the three departments of “Law Enforcement”, “Command and Management”, and “Border Guarding” were in the ranks of second, third, and fourth, and “Aviation Department” was in the last rank.

    Keywords: university, Scientific department, Performance evaluation, Data Envelopment Analysis, Common weights, Collective model
  • Sadegh Rezaee, Saeed Beheshti, Hassanreza Rafi'ee Page 69
    Background and objectives

    Islam is the only school that introduces pattern. Imam Ali (PBUH) was chosen as an example and model of intellectual and political authority of community by the Prophet for being a student of the Messenger of Allah from childhood to youth, and because of several competencies that are needed to run the country, as his successor. In the era of Imam Ali (PBUH), the Islamic country was largely extensive as far as Egypt was considered as a provincial government, the entire region of Azerbaijan was another province and Caucasus and the big Palestinian (including Syria, Jordan, free Palestine, occupied Palestine and part of Sinai) were other provinces of the country under the leadership of Imam Ali. Ruling this vast country - the entire Hijaz, Yemen and the Gulf region and ... - was not easy; but Imam Ali (PBUH) was so closely monitoring this vast country that even saw Uthman ibn Hanif, the governor of Basra, attended a dinner party that only the rich people were present and there was no way for poor people to be at the party (Nahj al-Balagha, letter 45). Although his administration was delayed for twenty-five years due to sabotage of special people and the following of laymen, over a five-year rule security very effective and efficient measures were taken that is considered a valuable model for the police in the Muslim community.

    Methodology

    The present study is of a descriptive- analytical research study. It addresses the investigation, representation, analysis and the inference of records using qualitative content analysis, gathering behavioral and speech tradition of Imam Ali (PBUH) about the basic steps in the disciplinary supervision of police on community.

    Findings and results

    Based on the results, his disciplinary measures can be divided into two aspects of hardware and software dimensions; they have been categorized in the software aspect, including protection of human dignity, communicating with people and trying to reform the criminals and perpetrators of disorder in society and the hardware aspect, including crime detection, protection of personalities, monitoring public places and dealing with flagrant crimes.

    Keywords: Disciplinary supervision, belief, Security, Policy, pattern, Imam Ali (Pbuh)
  • Ebrahim Rajabi Tajamir, Mohammad Razavi Page 102
    Background and objectives

    Achieving justice in grievances and abuses and resolving hostility, crime detection and prosecution and punishment of offenders, and advocating peoples' rights are major goals of Judiciary Officers. The implementation of these objectives requires trained officers, who implement the judicial orders efficiently and in the shortest period of time, those who only take orders from the judicial authorities, and those who don’t take other side-missions that could impair the implementation of judicial orders. Certainly, the prolongation of proceedings will cause harm to the litigants, and based on the rule of "no detriment" and to the decree of reason and logic the detriment of people should be resolved by understanding the prolongation of proceedings. Another disadvantage of the length of the trial would be creating a state of despair in people that in some cases would cause the private revenge and vengeance by people, and would cause a social insecurity and weaken the government and the police and ultimately to the detriment of social and dignity of the criminal justice. The prolongation would also cause evidence aging, resulting in the complexity of mass discovery and proceedings.

    Methodology

    The methodology of this article is a review using library resources and content analysis.

    Findings and results

    Poor performance of the police in crime detection leads to the courage and increasing crime rates, and indirectly by increasing the data files it will cause prolongation of proceedings. The existence of prolongation of proceedings would cause the people to appeal to take action and personal reprisals, and thus disturbing social order and security in society and also increases the scam in criminals.

    Keywords: General judicial officer, Judicial Police, Prolongation of proceedings
  • Fatemeh Mostafaie, Ghader Zare' Mahdavi, Morteza Mostafaie Page 113
    Background and objectives

    The Turbulent life and urban excitement, having its particular situation, facilitate the commission of crime species, including strife and conflict. The aim of this study was to compare the personality characteristics and problem-solving styles of quarrelers and ordinary people.

    Methodology

    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a survey research type. In this study, 30 individuals who participated in group quarrel and referred to law enforcement agencies, were assigned into an experimental group and the other 30 individuals, who didn’t have quarrel experience, with the similar characteristics were assigned into the control group. These individuals were selected from parks and sport centers using convenience sampling method. Two personality questionnaires of "Gary-Wilson" and problem-solving inventory (PSI) were used for data collection. The data were analyzed using SPSS software and T-test.

    Findings and results

    The findings indicated a significant difference between group quarrelers and ordinary people in personality characteristics and their components (behavioral activation) and ordinary people outperformed their counterparts in both of them. In the problem-solving styles and their components (confidence in problem-solving and self-control), the results also indicated a significant difference between the experimental and control groups and the scores of ordinary people were higher than quarrelers' in both problem-solving methods and their components

    Keywords: group quarrel, Behavioral activator, Behavioral prohibition, Fight getaway, Problem-solving style
  • Ali Mohebbi, AliAkbar Cheraghi Page 129
    Background and objectives

    Today, managers consider training and development of human resources as critical tasks on the way of organizational restructuring and in this regard they are doing many actions and by providing training, knowledge and professional skills for the staff, improve their effectiveness and coordinate their job performance with organizational goals. The main objective of this study was to determine the effectiveness of training specialized courses in the field of intelligence in police scientific-technical institutes (case study: the students of Shahid Chamran training center, Karaj).

    Methodology

    In terms of the purpose, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is of a descriptive-survey research. The statistical population of study included a total of 168 graduate officers of Shahid Chamran training center in the field of intelligence in Karaj. The sample size was estimated as 116 individuals based on Cochran formula. Samples were selected using simple random sampling method. The assessment tool was a researcher-made questionnaire developed by using the "Kirk Patrick" model. Its validity was confirmed by the experts and the reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient.

    Findings and results

    The results indicated that the graduate officers’ the teachers’ qualifications was good and the level of satisfaction with the quality of the training course at the average level. The level of learning in this period was evaluated at high level. However, the quality of graduates’ behavioral performance in terms of both commanders and graduate officers’ points of views was at average level.

    Keywords: Training, effectiveness, Reaction, learning, performance