فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایوب محمدی*، امیرحسین یاوری، محمد جوانمرد صفحات 1-23
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر جوامع انسانی با ظهور پدیده نوینی با عنوان شبکه های اجتماعی مواجه شده اند که یکی از پیامدهای ظهورشان، فراهم شدن زمینه حرکت های جمعی و ایجاد بحران های اجتماعی است. این پژوهش با هدف تبیین نقش شبکه های اجتماعی مجازی در ایجاد بحران های اجتماعی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارشناسان فضای مجازی جامعه اطلاعاتی شهر تهران تشکیل داده اند که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 106 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و مورد پرسش قرار گرفته اند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه روا و پایا (آلفای کرونباخ 73/87) استفاده شده و برای تحلیل داده ها آزمون تحلیل رگرسیون مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد که شبکه های اجتماعی مجازی در ایجاد بحران های اجتماعی نقش مستقیم و قابل توجهی دارند و به موازات توسعه این شبکه ها، در ایجاد بحران های اجتماعی و گسترش شرایط بحرانی در جامعه نقش بیشتری خواهند داشت. در این راستا برنامه ریزی برای مدیریت این شبکه ها به ویژه برای پلیس ضروری است

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، فضای مجازی، اینترنت، بحران اجتماعی
  • قدرت عباسپور * صفحات 24-45
    زمینه و هدف

    کمال گرایی قانون طبیعت است و همه موجودات میل غریزی به کمال دارند و میل به موفقیت و کمال در انسان ها که موجوداتی برتر و با فضیلت در عالم هستی هستند، قوی تر است. این پژوهش شاخص های موفقیت از دیدگاه اسلام را شناسایی و آنها را از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی اولویت بندی می کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. جامعه پژوهش را اعضای هیئت علمی، فرماندهان و دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین تشکیل داده اند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر تعیین شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه روا و پایا (آلفای کرونباخ: 76/0) جمع آوری و برای تحلیل داده ها از آزمون های «تی تک نمونه ای» و «فریدمن» استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد اگرچه همه شاخص ها و ابعاد موفقیت از نگاه دانشجویان دارای میانگین بالاتر از سه هستند اما بعد گرایشی موفقیت، اولویت اول را دارا است و ابعاد بینشی و کنشی در اولویت بعدی قرار دارند. در بین شاخص های موفقیت در این ابعاد، شاخص های ایمان به خدا و معاد، خدامحوری و دینداری و وجدان کاری کلیدی هستند. شاخص های نظم و انضباط، خودشناسی و علم و دانش نیز در رتبه های آخر قرار دارند.

    کلیدواژگان: موفقیت، بینش، دین، کنش، وجدان کاری
  • محمد قاسمی * صفحات 47-65
    زمینه و هدف

    رسانه های جمعی به ویژه تلویزیون، نقش بسیار مهمی در بسترسازی افکار عمومی و تامین امنیت و پیشگیری از وقوع جرم ایفا می‏کنند. این ابزارها با توجه به توسعه کمی و کیفی خود در عمل می‏توانند هم فرصت و هم تهدیدی برای امنیت اجتماعی باشند. پژوهش حاضر نقش سریال های اخیر پلیسی را در پیشگیری از جرم و آموزش آن بررسی کرده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کیفی است و با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است. جامعه تحلیل را سریال‏های پلیسی پرمخاطب تلویزیون ایران در پنج سال اخیر تشکیل داده اند و از بین آن ها سریال های «زخم»، «رهایی» و «میکاییل» مبنای تحلیل قرار گرفته اند. برای سنجش پایایی تحقیق از اعتبار محتوایی یا صوری بهره گیری شده است که براساس توافق نظرات و آراء صاحب نظران و اساتید حوزه رسانه و جرم، شاخص ها و مقوله های مورد مطالعه و استخراج شده از اعتبار مناسبی برخوردار بودند.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که 20 درصد محتواهای پلیسی سریال های مورد بررسی را آموزش جرم، 27 درصد آن ها را توانمندی پلیس و پیشگیری از جرم، 21 درصد رواج ارزش-های مثبت، 13 درصد رواج ارزش های منفی و 18 درصد را وظایف رسانه ای تشکیل داده است. بنابراین سریال های پلیسی می تواند به عنوان ابزار موثری در پیشگیری از جرم مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پلیس، تلویزیون، پیشگیری از جرم، آموزش جرم، متداول سازی، تشدید
  • سید محمد هاشمی * صفحات 67-101
    زمینه و هدف

    برای تحقق مسئولیت مدنی، همواره مداخله مادی شخص در حادثه زیان بار لازم است. مداخله مادی یعنی ارتباط مادی شخص با حادثه، که این ارتباط ممکن است از طریق فعل شخصی، فعل اشیاء و فعل غیر برقرار شود. بنابراین فعل شخصی یکی از موارد مداخله مادی شخص در حادثه زیان بار است. مقصود از رفتار شخصی، ارتکاب فعل یا ترک فعل عمدی یا غیرعمدی است که از سوی شخص منجر به حادثه زیان بار می شود. هدف این مقاله تبیین مسئولیت مدنی کارکنان پلیس راهور در فعل یا ترک فعل زیان بار است. این مقاله در دو بخش تنظیم شده است، بخش اول به بررسی مسئولیت مدنی درخصوص فعل زیان بار می پردازد و بخش دوم، مسئولیت مدنی پلیس راهور را درباره ترک فعل تحلیل می کند.

    روش

    مقاله حاضر از نظر روش، توصیفی تحلیلی است و یافته های آن با استفاده از منابع کتابخانه ای و پرونده های جاری در قوه قضائیه تحلیل شده اند.

    یافته ها و نتایج

    بیتوجهی و قصور اشخاص و سازمانها (مانند شهرداری ها، ادارات راهوترابری، برق و...) منجر به وقوع تصادفات مرگباری می شود و صدمات جبرانناپذیری بر مردم و دولت تحمیل میکند. سازمان های یادشده باید قبل از هرگونه عملیات، هماهنگی لازم را با پلیس راهور انجام دهند و محدوده کارگاهی عملیات را با نصب علایم استاندارد، ایمنسازی کنند و برابر مواد 211 و 212 آییننامه راهنمایی و رانندگی، که از مصادیق ترک فعل برای راهور نیز محسوب می شود، پلیس هم موظف شده تا از ادامه کار اشخاص و سازمان هایی که بدون رعایت ضوابط ایمنی در راه ها، عملیات اجرایی میکنند، جلوگیری کند. بدیهی است در غیر این صورت، پلیس نیز درکنار آن سازمان ها مسئولیت خواهد داشت. کارشناسان تصادفات باید قصور ناشی از انجام فعل یا ترک فعل پلیس یا مامور پلیس را در بروز تصادفات، مشخص کنند و موظف اند در علت نامه تصادف، میزان مسئولیت آنها را تعیین و به مراجع قضایی منعکس کنند.

    کلیدواژگان: پلیس راهور، مسئولیت مدنی، فعل زیان بار، ترک فعل، جبران خسارت
  • سلیمان محبی، حبیب الله زنجانی*، باقر ساروخانی صفحات 103-124
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف مطالعه جامعه شناختی استفاده از فضای مجازی و تاثیر آن بر کجروی اجتماعی در بین دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 95-94 با استفاده از روش تحقیق توصیفی پیمایشی انجام گرفت.

    روش

    جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوره دوم شهر کرمانشاه می باشد که حجم نمونه آن شامل 381 نفر که به صورت تصادفی طبقه ای با استفاده از فرمول کوکران محاسبه گردیده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای است با استفاده از نظریه کج روی اجتماعی و اهداف و سوالات تحقیق طراحی گردید که پس از تایید روایی محتوای آن توسط استاد راهنما و تنی چند از متخصصان مربوطه و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بیشتر از 94 صدم درصد بوده است.

    یافته ها و نتایج

    تحلیل داده های تحقیق نشان می دهد که مدت زمان استفاده روزانه دانش آموزان از فضای مجازی کمتر از یک ساعت 20 درصد، بین یک تا سه ساعت 75 درصد، بین سه تا پنج ساعت 4 درصد و بیشتر از پنج ساعت 1 درصد بوده است، به طوری که بیشترین استفاده از فضای مجازی، نوع ارتباطی 58 درصد و کمترین استفاده از فضای مجازی، نوع شناختی 9 درصد همچنین در نوع فراغتی 33 درصد بوده است، نتایج دیگر نشان داد در اولویت بندی مولفه های کجروی اجتماعی، میل به آسیب رساندن به اماکن عمومی بیشترین مقدار و تمایل به تقلب در آزمون های درسی کمترین مقدار را داشته است و بین متغیرهای نوع استفاده و میزان استفاده از فضای مجازی و کجروی اجتماعی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کجروی اجتماعی، فضای مجازی، دانش آموزان متوسطه دوره دوم
  • طاها عشایری*، الهام عباسی، علیرضا نطقی، محدثه آخوندزاده آرانی، رمضانعلی نوری صفحات 125-149
    زمینه و هدف

    ترس از جرم در مطالعات اجتماعی، مفهومی نوپا بوده و رویکردهای نظری متنوعی برای تبیین آن پدید آمده است. پژوهش های انجام شده نشان داده اند که زنان در مقایسه با مردان، ترس از جرم را بیشتر تجربه می کنند. این پژوهش عوامل موثر بر ترس از جرم زنان را در مشکین شهر بررسی کرده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه پژوهش را زنان 18 تا 65 ساله ساکن مشکین شهر تشکیل داده اند که برابر با 5000 نفر هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 373 نفر تعیین و با شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسش نامه روا و پایا (آلفای 68/0 تا 75/0 برای ابعاد مختلف) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار «اس.پی.اس.اس» و آزمون های همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد میزان ترس از جرم زنان در سطح نسبتا بالایی قرار دارد و متغیرهای احساس بی قدرتی، طرد اجتماعی، ضعف پیوند اجتماعی، توانایی دفاع از خود، زوال احساس امنیت اجتماعی، تجربه بزه دیدگی، فروپاشی اخلاقی جامعه، بی نزاکتی اجتماعی و اعتماد اجتماعی بر ترس زنان از جرم تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: زنان، فضای شهری، ترس از جرم، بی سازمانی اجتماعی، امنیت
  • اکرم علیمردانی*، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحات 151-183
    زمینه و هدف

    ماهیت متغیر کار پلیس در قرن 21 به عنوان عاملی تاثیرگذار بر تعلیم و تربیت آن ها، مورد توجه است. توجه به تغییر و ایجاد زمینه مناسب آن می تواند سرلوحه فعالیت های دانشگاه قرار گیرد. ازاین رو، بهره گیری از روش های نوین مدیریتی، ازجمله برون سپاری می تواند موثر و کارآمد باشد. هدف این مطالعه، شناسایی معیارهای موثر برای تصمیم گیری درباره برون سپاری آموزش پلیس است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر راهبرد پژوهش، ترکیبی است. در این پژوهش از روش دلفی فازی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را معاونان آموزش ناجا و دانشگاه علوم انتظامی امین و اعضای هیئت علمی دانشگاه جمعا به تعداد 13 نفر تشکیل داده اند. در این پژوهش با مرور ادبیات، 50 شاخص در 7 مولفه برون سپاری آموزش پلیس، شناسایی شده و با کمک خبرگان اولویت بندی شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد از بین 7 مولفه و 50 شاخص که با استفاده از روش دلفی فازی به رای گذاشته شد، تنها چهار مولفه و شانزده شاخص به عنوان معیار اخذ تصمیم برای انتخاب فعالیت های آموزش انتظامی به منظور برون سپاری تائید شد. مولفه فناوری با میانگین دی فازی 76/ 0 و بهره مندی از منابع انسانی ماهر در بکارگیری موثر فناوری های موجود در فعالیت های آموزشی با میانگین دی فازی 82/. بالاترین اولویت را برای اخذ تصمیم درباره شناسایی فعالیت های آموزش انتظامی برای برون سپاری دارا هستند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، معیار، شاخص، آموزش انتظامی، تصمیم گیری، دلفی فازی
|
  • Ayyoub Mohammadi *, amirhossein yavari, Mohammad Javanmard Pages 1-23
    Background and objectives

    In recent years, human societies have faced the emergence of a new phenomenon called social networks. One of the consequences of their appearance is providing the context of collective movements and generating social crises. This study has been conducted aiming at explaining the role of virtual social networks in social crises generation.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive study. The statistical population of the study consisted of 160 managers and experts of Iranian Islamic Revolutionary Guards Cyberspace Observatory Center, the Ministry of Intelligence, Police Cyberspace Observatory Center, managers and experts of Security Police Department, and Cyberspace Police. All individuals completed the questionnaire. The required data were collected using a valid and reliable questionnaire (Cronbach's Alpha α=87.73) and analyzed via Regression analysis. Findings and

    results

    The research showed that virtual social networks have significant and direct role in creating social crises and along with the development of these networks they will have a greater role in the creation of social crises and the spread of critical conditions in society. In this regard, planning for the management of these networks is essential, especially for the police.

    Keywords: Social Networks, Cyberspace, Internet, social crisis
  • Ghodrat Abbaspour* Pages 24-45
    Background and objectives

    Perfectionism is the law of nature and all creatures have an instinctive desire to perfection. The desire for success and perfectionism in human beings who are superior and virtuous in the universe is stronger. This study identifies the indicators of success from an Islamic perspective and prioritizes them in terms of the viewpoints of the students of Amin Police University

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a survey study. The statistical population of the study consisted of the faculty members, commanders and students of Amin Police University. The sample size was determined as 400 individuals using Cochran formula and. The required data were collected through a valid and reliable questionnaire (α = .76) and they were analyzed using one-sample t-test and Friedman test. Findings and

    results

    The research findings showed that although all indicators and dimensions of success from the viewpoints of students have averages higher than three, success tendency is the first priority and the dimensions of insight and action are the next priorities. Among the indicators of success in this dimension, the indicators of faith in God and resurrection, Godliness and religiosity and conscientiousness are critical. The indicators of discipline, self-scrutiny and knowledge are also ranked last.

    Keywords: Success, Insight, Religion, Action, conscientiousness
  • Mohammad Ghasemi* Pages 47-65
    Background and objectives

    Mass media, especially television, play an important role in making the infrastructure of public thoughts and providing security and crime prevention. According to their qualitative and quantitative development, these tools in practice can be both an opportunity and also a threat for social security. The present study has examined the role of recent police TV series in crime prevention and training.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research and in terms of its method it is a qualitative study. It is conducted through quantitative content analysis method. The population of the analysis included the popular police TV series in the recent 5 years. Among them, the series of "wound", "freedom" and "Michael" were selected for analysis. To examine the validity of the study the content or face validity was employed. According to the consensus of opinions of the experts and the professors of crime and media, the studied and extracted indicators and categories had appropriate validity. Findings and

    results

    The research showed that 20% of the content of examined TV series formed crime training, 27% of them formed the capacity of the police and crime prevention, 21% formed the prevalence of positive values, 13% formed the prevalence of negative values, and 18% formed the media tasks. Therefore, police TV series can be used as an effective tool in the prevention of crime.

    Keywords: Police, TV, Crime Prevention, Crime training, Conventionalization, Intensification
  • Seyyed Mohammad Hashemi* Pages 67-101
    Background and objectives

    For the realization of civil liability, the physical intervention of individual in the harmful event is always necessary. Material intervention is the person's physical relationship with the accident and this relationship may be associated through personal act, object act and other's act. Therefore, personal act is one of the person's material interventions in the harmful event. Personal behavior means the intentional or unintentional act or omission committed by the person that leads to a harmful incident. This study aims to explain the civil liability of traffic police employees in the detrimental or harmful act or omission. This article has been arranged in two parts. The first part deals with the civil liability regarding the harmful act. The second part analyzes the civil liability of traffic police about the omission.

    Methodology

    This study is of a descriptive-analytic research type. Its findings were analyzed using library resources and current cases in the judiciary. Findings and

    results

    Neglect and failure of individuals and organizations (such as municipalities, departments of transportation, electricity, etc.) cause fatal accidents and imposes irreparable damage to people and the government. The above mentioned organizations should coordinate their operations with traffic police before conducting any operations and immunize their operative workshop sites with standard signs and according to the sections of 211 and 212 traffic regulations, which are also examples of omission for traffic police, the police are obliged to stop individuals and organizations that conduct operations without following the rules of safety on the roads. Obviously, otherwise, the police will also be responsible among those organizations. Experts of accidents have to determine the negligence caused by acts or omissions of police or police officer in accidents, and they are obliged to determine their responsibility and reflect it to the judicial authorities in the crash report letter.

    Keywords: Traffic Police, civil liability, Harmful act, Omission, Compensation
  • Soleyman Mohebbi, Habibollah Zanjani *, Bagher Saroukhani Pages 103-124
    Background and objectives

    This study aimed to sociologically study the use of cyberspace and its impact on social deviance among secondary school students in Kermanshah in 2015-2016 school year through descriptive survey method.

    Methodology

    The target population included all high school students in the city of Kermanshah. The sample consisted of 381 individuals who were selected through stratified random sampling method. The sample size was calculated by Cochran formula. The data collection tool was a researcher-made questionnaire which was developed using the theory of social deviations and research objectives and questions. After confirming the content validity of the questionnaire by the supervisor and experts, its reliability was calculated using Cronbach's alpha (α > .94). Findings and

    results

    The results of data analyses show that the daily use of students from the cyberspace was as follows: less than an hour (20%), between 1-3 hours (75%), 3-5 hours (4%), more than five hours (1%). The highest time use of cyberspace was communicative type (58%) and the lowest time use of cyberspace was cognitive type (9%) and the leisure time use was 33%. The other results also showed that in the prioritization of the components of social deviance, the desire to harm public places had the highest rate and the tendency to cheat on school tests had the lowest rate. There is a direct and significant relationship between the type of use and the use of cyberspace and social deviance.

    Keywords: Social deviance, Cyberspace, Second-year high school students
  • Taha Ashayeri *, Elham Abbasi, Alireza Notghi, Mohaddeseh Akhundzadeh Arani, Ramezanali Nouri Pages 125-149
    Background and objectives

    Fear of crime in social studies is a new concept and diverse theoretical approaches have emerged to explain it. Researches have shown that women, compared to men, are more likely to experience fear of crime. This study has investigated the factors affecting women's fear of crime in Meshkinshahr.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a survey study. The statistical population of the study consisted of 5000 16-65-year-old women in Meshkinshahr. The sample size was determined as 373 individuals using Cochran formula and they were selected by multistage cluster sampling method. The required data were collected through a valid and reliable questionnaire (α= .68 - .75 for various dimensions) and they were analyzed using the "SPSS" software and Spearman correlation and multiple regression tests. Findings and

    results

    The research showed that women's fear of crime is at a relatively high level and the variables of sense of powerlessness, social exclusion, weak social ties, the ability to defend themselves, deterioration of social security, experience of victimization, moral breakdown of society, social incivility and social trust affect women's fear of crime.

    Keywords: Women, urban space, fear of crime, Social disorganization, Security
  • Akram Alimardani *, Hamidreza Arasteh, Hassanreza Zeinabadi Pages 151-183
    Background and objectives

    The changing nature of police work in the 21st century is concerned as an effective factor on their education. Attention to changing and creating its proper context can be taken as a priority in the university activities. Thus, taking the advantage of modern management methods, including outsourcing can be effective.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of research strategy it is a mixed-method study. Fuzzy Delphi method was employed in this study. The statistical population included I.R.I Police training deputies and Amin Police University faculty members (N=13). In this study, 50 criteria in seven components of police training outsourcing were identified through literature review and prioritized with the help of experts. Findings and

    results

    The study showed that among the 7 components and 50 criteria, which were put to vote through fuzzy Delphi method, only 4 components and 16 criteria were confirmed as decision-making criteria for the selection of police training activities for outsourcing. The technology component with a D-fuzzy average of .76 and taking the advantage of skilled human resources in the effective use of existing technology in educational activities, with a D-fuzzy average of .82 have the highest priority to taking decisions on the identification of police training activities for outsourcing.

    Keywords: Outsourcing, Criterion, Indicators, Police training, decision-making, Fuzzy Delphi