فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین وفادار صفحات 1-23
    زمینه و هدف

    باتوجه به اهمیت کیفیت زندگی برای افراد جامعه، تلاش برای ارتقاء آن از اصول اساسی و اولویت های برنامه ریزان و سیاست گذران اجتماعی و مدیران و مسئولان حکومتی در هر کشوری است. این پژوهش قصد دارد ابعاد کیفیت زندگی در بین سارقان دستگیرشده در شهر تهران را بسنجد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سارقانی است که در سال 1394 در زندان تهران بزرگ به سر می بردند. حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران 432 نفر تعیین و با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن ازطریق خبرگان و پایایی آن ازطریق آلفای کرونباخ محاسبه شد. پردازش و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار آماریspss صورت گرفت.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد که میزان برخورداری سارقان از ابعاد فرهنگی، مادی و محیطی کیفیت زندگی اندک و از بعد اجتماعی متوسط است. همچنین به لحاظ اهمیت رتبه ای براساس آزمون فریدمن، بیشترین میانگین مربوط به بعد اجتماعی کیفیت زندگی و کمترین میزان برخورداری مربوط به بعد فرهنگی آن است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بعد محیطی، بعد اجتماعی، بعد فرهنگی، بعد مادی، جرم
  • آرش حسن پور، فرشید خضری صفحات 25-43
    زمینه و هدف

    منزلت اجتماعی به مثابه یک مفهوم چندبعدی، نیازمند بررسی های نظری و مفهومی در مرحله شاخص سازی و ملاحظه های تجربی در فرایند ساخت و تدوین سنجه است. این مطالعه با تاکید بر اهمیت این مفهوم و ضرورت پایش و سنجش مداوم آن، به دنبال طراحی شاخص منزلت اجتماعی پلیس و ارائه سنجه های معتبر آن است.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای و ازنظر شیوه اجرا، اسنادی- پیمایشی است. در این مطالعه پس از شناسایی مولفه های منزلت اجتماعی در ادبیات موضوع، از روش دلفی برای اعتباریابی شاخص ها و سنجه های منزلت اجتماعی پلیس استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه از نخبگان دانشگاهی (متخصص در حوزه منزلت اجتماعی) به تعداد 9 نفر و متخصصان علوم انتظامی به تعداد 21 نفر در استان تهران و اصفهان است که با کمک آن ها، روایی محتوای پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها و نتایج

    پس از دو مرحله بررسی و بازبینی، شاخص منزلت اجتماعی پلیس در سه بعد اصلی و با سی ونه سنجه عملیاتی شد و درنهایت، اتفاق نظر گروه خبرگان پژوهش نسبت به استانداردبودن و کیفیت بالای شاخص و سنجه های به کارگرفته شده، برای سنجش منزلت اجتماعی پلیس حاصل شد و این شاخص می تواند در پژوهش های تجربی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، پلیس، اعتباریابی، پرسش نامه استاندارد، روش دلفی، شاخص سازی
  • حسنعلی موذن زادگان، غلامحسن کوشکی، محمد بارانی، حسین یاراحمدی صفحات 45-69
    زمینه و هدف

    امروزه بیشتر حقوق دانان بر این نکته اتفاق نظر دارند که ارجاع اطفال و نوجوانان به فرایند رسمی داردسی کیفری نه تنها منجر به اصلاح رفتار آنان نمی شود بلکه در بسیاری از موارد، نتیجه عکس را به دنبال دارد. بر این اساس در بسیاری از کشورها برای جلوگیری از این امر اقدامات اساسی صورت گرفته است. این پژوهش قصد دارد سیاست اجرایی پلیس در قضازدایی از بزهکاری اطفال را در ایران با دو کشور کانادا و نیوزیلند مقایسه نماید.

    روش

    این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا، اسنادی است. پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، منابع اینترنتی، مقاله ها، پژوهش های لاتین و فارسی و مطالعه اسناد بین المللی مرتبط با حقوق اطفال و نوجوانان انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری است و در این راستا اسناد بین المللی و قوانین موضوعه کشورهای کانادا، نیوزیلند و ایران مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد کشور نیوزیلند ضمن تدوین قانون کودکان، نوجوانان و خانواده هایشان از طریق پیش بینی ساختار جداگانه ای برای پلیس، به وسیله سامانه های هشداردهی و برگزاری جلسه های گروهی خانوادگی، به پلیس اطفال اختیار داده تا از ورود اطفال و نوجوانان به حوزه فرایند رسمی دادرسی جلوگیری کند. کانادا نیز با وضع قانون عدالت کیفری جوانان «YCJA» و با ایجاد ساختارهای جدید در سازمان پلیس، مانند مرکز پلیس جوانان، موسسه های مردم نهاد، هماهنگ کننده دادرسی و مددکاری اجتماعی، به پلیس ویژه اطفال اختیار داده تا از ورود اطفال و نوجوانان به فرایند رسمی دادرسی جلوگیری کند. در قوانین ایران باوجود تاکید ماده 31 قانون آیین دادرسی کیفری، مبنی بر تاسیس پلیس ویژه اطفال و نوجوانان، اختیار قضازدایی توسط پلیس، مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: اطفال، نوجوانان، سیاست جنایی اجرایی، قضازدایی، پلیس ویژه اطفال و نوجوانان
  • مجتبی فرهمند، حسین آقایی نیا صفحات 71-93
    زمینه و هدف

    نظام عدالت کیفری در ابتدای شکل گیری، بر مجرم و مجازات کردن او متمرکز بود، اما به تدریج در کنار بزهکار، رکن دیگر جرم، یعنی «بزه دیده» نیز مطرح و نظام عدالت کیفری دست خوش تغییر و زمینه های ظهور عدالت ترمیمی مهیا شد. هدف پژوهش حاضر، بررسی جلوه های عدالت ترمیمی در نهادهای موجب سقوط کیفر در قانون جدید مجازات اسلامی است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است. به این ترتیب سعی شد با بررسی منابع کتابخانه ای و تحلیل اسناد و منابع مدون، سیاست جنایی تقنینی قانون گذار در قانون جدید مجازات اسلامی در نهادهای موجب سقوط کیفر و در پرتو اندیشه های عدالت ترمیمی تشریح شود. در این راستا، به رویه قضایی محاکم دادگستری نیز توجه شد.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد که نهادهای چهارگانه گذشت شاکی، معافیت از کیفر، عفو و توبه در قانون مجازات اسلامی برای سقوط کیفر پیش بینی شده اند. گرچه این نهادها به صورت بالفعل ترمیمی نیستند و می توان گفت در بیشتر این نهادها، کانون توجه قانون گذار به سوی اصلاح بزهکار است، ولی در تاسیس این نهادها سعی در حفظ و احیاء حقوق بزه دیده نیز شده است. به این ترتیب قانون مجازات اسلامی در نهادهای موجب سقوط کیفر، ظرفیت های خوبی برای حمایت کیفری از بزه دیده و پیشرفت به سوی اجرای برنامه های عدالت ترمیمی دارد، ولی این ویژگی ها زمانی مفید است که مورد استقبال قضایی واقع شود.

    کلیدواژگان: قانون مجازات اسلامی، عدالت ترمیمی، کیفرزدایی، بزه دیده، جبران، گذشت
  • سید حسن میرفخرایی، محمد سهرابی صفحات 95-121
    زمینه و هدف

    سازمان های امنیتی به خصوص نیروی انتظامی با علم به ضعف سامانه های کنترلی بیرونی و سنتی در جلوگیری از انحراف اهداف، و اعتقاد به تاثیرگذاری شدید کنترل درونی (خودحفاظتی) برای پیشگیری از شکست های امنیتی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در بین تدابیر پیشگیرانه، خودحفاظتی به عنوان یکی از شیوه های موثر، قابل اطمینان و کم هزینه است که با رویکردی اقناعی، بدون توسل به جبر، تهدید یا ابزارهای واکنشی، نسبت به سایر روش ها از عمق و پایداری بیشتری برخوردار است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش شناسایی مولفه-های موثر بر خودحفاظتی به منظور پیشگیری از شکست های حفاظتی کارکنان است.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی ازنوع پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته با پایایی مناسب (80/.=α) است که با استفاده از نظرات کارشناسان و اساتید از روایی (صوری) قابل قبولی نیز برخوردار شد. جامعه آماری پژوهش، 180 نفر از فرماندهان و مدیران ارشد فرماندهی انتظامی استان اردبیل بودند که براساس جدول جرسی مورگان، تعداد 123 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری ازطریق روش تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش برای تحلیل آماری از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    آشنایی با مهارت های پیشگیری و حفاطت اطلاعات، نگرش سازمانی و اعتقادها، آموزش و فرهنگ سازی، سه عاملی هستند که می توانند در میزان خودحفاظتی کارکنان در برابر شکست های حفاظتی موثر واقع شده و سطح تدافعی خودی را در برابر تهاجمات اطلاعاتی حریف افزایش دهند. آشنایی با مهارت های پیشگیری و حفاطت اطلاعات با شاخص هایی مانند آشنایی با تدابیر افزایش خطر، افزایش زحمت و کاهش منافع، تدابیر رشدمدار و آگاه سازی، ارتباط معناداری داشت. نگرش سازمانی و اعتقادها با شاخص هایی مانند رضایت شغلی، ارضاء نیازهای کارکنان، اعتقادهای دینی، تعلق های سازمانی، وفاداری، وجدان کاری، احترام به شخصیت افراد و خویشتن داری سنجیده شد و آموزش و فرهنگ سازی نیز با شاخص هایی مانند نظام تشویق و تنبه، دوره های حین خدمت، ترویج و توسعه منابع آموزشی و تبلیغی، ارزیابی و رابطه معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: خودحفاظتی، فرماندهان ارشد، شکست حفاظتی، پیشگیری، اقدامات اطلاعاتی
  • فاطمه پیری، سعید ملکی صفحات 123-141
    زمینه و هدف

    وجود امنیت در محیط های شهری یکی از الزام های اساسی کیفیت زندگی محسوب می شود و به همین دلیل در فرایند برنامه ریزی شهری، کاهش جرم و جنایت در محیط های شهری به ویژه در بافت های فرسوده از مهم ترین اهداف است. این مقاله باهدف بررسی احساس امنیت ساکنان محله عامری شهر اهواز به عنوان یک بافت فرسوده شهری انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، همه ساکنان محله عامری شهر اهواز هستند. با استفاده از فرمول کوکران با سطح اطمینان 95% حجم نمونه 350 نفر برآورد و به صورت تصادفی انتخاب شدند.
    داده ها با کمک پرسش نامه پایا (با آلفای کرونباخ (85/0) و روا (نظر خبرگان) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار «اس.پی.اس.اس» و آزمون آماری رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    نتایج نشان داد که بین احساس امنیت و سه متغیر «وضعیت فیزیکی و کالبدی محله»، «مشارکت و هماهنگی در برقراری امنیت» و «میزان حضور نیروی انتظامی» رابطه معناداری وجود دارد. رتبه بندی متغیرها ازنظر میزان تاثیرگذاری بر احساس امنیت نیز نشان داد که «اختلاط مناسب کاربری ها»، «حریم های سواره و پیاده»، «حذف فضاهای آسیب پذیر»، «حضور پلیس»، «خوانا و قابل فهم نمودن فضا» و «مشارکت در حفظ و نگهداری فضاها» ازنظر ساکنان محله عامری، تاثیر بیشتری بر احساس امنیت دارند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، بافت فرسوده، محله، اهواز، پلیس
  • محمدتقی عصار صفحات 142-161

    زمینه و هدف در عصر حاضر باوجود رشد سریع صنایع و فناوری منابع انسانی هم چنان مهم ترین رکن سازمان اند و بهره وری سازمان تا حد زیادی متاثر از این رکن و مدیریت آن است. هدف این پژوهش، تبیین رابطه مهارت های مدیریتی با افزایش بهره وری منابع انسانی پلیس است. روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان پلیس تهران بزرگ به تعداد 1500 نفر و روش نمونه گیری تصادفی ساده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با اطمینان 95 درصد، 173 نفر محاسبه شد. داده ها با کمک پرسشنامه روا و پایا جمع آوری و با کمک نرم افزار اس پی اس اس و آزمون های تی تک نمونه‎ای و فریدمن تحلیل شد. یافته ها و نتایج نشان داد که بین مهارت های ادراکی، انسانی و فنی مدیریتی و افزایش بهره وری منابع انسانی پلیس رابطه معناداری وجود دارد. همچنین مهارت های انسانی، بیشترین تاثیر را در افزایش بهره وری کارکنان پلیس تهران بزرگ دارند. مهارت های فنی و ادراکی از این جهت در مراتب بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: بهره وری، مهارت های مدیریتی، مهارت ادراکی، مهارت انسانی، مهارت فنی
|
  • Hossein Vafadar Pages 1-23
    Background and objectives

    This study attempted to measure the dimensions of the quality of life among the thieves arrested in Tehran. Quality of life includes a person's sense of the situation in the life in the underlying systems of values and a culture that he lives and is related to his objectives, expectations and concerns. In order to measure the QOL, quality of life scales patterns of Felce and Perry, Gordon Mitchell, Kstanza and colleagues, Hancock and Martin and Mendoza were reviewed and eventually this concept was measured in the four environmental, cultural, social and material dimensions.

    Methodology

    The present study is a survey research. It was conducted on 432 thieves who were in the prison of Tehran at the time of the study. The research tool was a researcher-made questionnaire. The research sample selection was carried out based on stratified and proportional sampling method.

    Findings and results

    The results show that there is a significant difference between the frequency observed in aspects of quality of life and the expected frequency of each of these dimensions. According to the ranking importance of Friedman test, the highest mean was related to the importance of the social dimension of quality of life and the lowest mean was related to its cultural dimension. The basic suggestions of this study are the establishing the risky social areas bank, cooperation with education, and law enforcement monitoring the marginal areas of the cities.

    Keywords: Quality of Life, Environmental dimension, Social dimension, cultural dimension, Physical dimension, Crime
  • Arash Hasanpoor, Farshid Khezri Pages 25-43
    Background and objectives

    This study is about the indexation of police social status. Social status as a multidimensional concept requires theoretical and conceptual considerations at indexation and experimental stage in the development and formation process of measures. This study, emphasizing on the importance of this concept and the need for constant monitoring and assessing, seeks to design the indicator police social status provide its reliable measures.

    Methodology

    The methods used in this study are Delphi and library studies. The previous studies have been criticized in the library study. Then, by analyzing the literature, extracting the key concepts and also using the strengths of previous studies, the theoretical models and indicators of police social status were formulated. Delphi also provided the framework to validate the indicators and measures seen by reference to a panel of experts in this field, expert opinions and their judgment about the indicators and measures were collected and employed.

    Findings and results

    After several rounds of review and the necessary reforms, the index of police social status was operationalized in three main dimensions with thirty-nine measures. In the end, the consensus of panel members about the applied standards and high quality of the measures and index to measure police social status was obtained. Because of its usability and whenever the researchers decide to measure police and security forces social status, the obtained index and standard questionnaire make it possible for them to include this index in their own statistical population and extract and use the results

    Keywords: Internal external dimensions of personal social status, Validation, Standard questionnaire, Police, Delphi method, Indexation
  • Hassanali Moazenzadegan, Gholamhassan Kushk, i mohammad barani, Hossein Yarahmadi Pages 45-69

    Background and objectives:

     Juvenile delinquency is a human-social phenomenon that all human societies have been dealing with it since past centuries. Referring children and juvenile offenders to the formal criminal justice process has the adverse effects on this vulnerable community. Accordingly, the study aimed to investigate the role of the police in redirecting the formal criminal proceedings process of these people.

     Methodology:

    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is a documentary study. This research has been conducted using library studies, online resources, articles, research in Persian and other language documents pertaining to the rights of children and adolescents. For data collection, note taking and a review of international documents were employed and the related implementing laws of other countries and Iran were discussed and analyzed.

    Findings and results:

     The results show that in addition to developing children, adolescents and their families law, New Zealand allowed the juvenile police to prevent the entry of children and adolescents to the formal criminal proceedings through developing a separate structure for the police, by establishing a warning system and family team meetings. Canada has allowed juvenile police to prevent the entry of children and adolescents to formal criminal proceedings through the youth criminal justice legislation YCJA the creation of new structures in the police, such as the young cop center, institutions, NGOs, the trial coordinator and social workers, and informal and formal warnings to parents. Despite the emphasis on the rules of Article 31 of the Code of Criminal Procedure in Iran to establish a specialized juvenile police, the possession of criminal diversion by police has been neglected

    Keywords: children, Criminal-enforcement policy, Criminal diversion, Specialized juvenile police
  • Mojtaba Farahmand, Hossein Aghaeenia Pages 71-93
    Background and objectives

    At the beginning of its formation, the criminal justice system focused on offender and his punishment, but gradually beside the criminal, another element of the crime, that is, the "victim" was also raised and criminal justice system was transformed and the grounds for the emergence of the restorative justice was provided. The present study aims to investigate the effects of restorative justice in institutions bringing down the punishment in the new Islamic Penal Code.

    Methodology

    The present study is of a descriptive-analytic research type. In this way, investigating the library resources and analyzing the accredited documents an attempt has been made to explain the legislative criminal policy of the legislator in the new Islamic Penal Code in institutions bringing down the punishment and in the light of restorative justice ideas.

    Findings and results

    Research showed that the four institutions bodies, including complainant remission, exemption from punishment, forgiveness and repentance are predicted in the Islamic penal code for bringing down the punishment. Although these institutions are not potentially restorative and it can be said that the focus of legislator is towards reforming the criminal in most of these institutions, an attempt has been made in the establishment of these institutions to preserve and restore the victim's rights. In this way, the Islamic Penal Code in the institutions bringing down the punishment has appropriate capacities for criminal protection of the victim and progress towards the implementation of restorative justice programs, but these features are useful when they are welcomed by criminal justice.

  • Seyyed Hassan Mirfakhraee, Mohammad Sohrabi Pages 95-121
    Background and objectives

    Security agencies, especially the police, with the knowledge of weakness in external and traditional control systems in the prevention of the targets diversion, and a strong trust in the effectiveness of internal control (Self-Intelligence) in the prevention of intelligence failures have been highly taken into considerations. Among the preventive measures, self-intelligence, as one of the effective, reliable and inexpensive practices with persuasive approach, without resorting to force, threat or reactive tool, compared to other methods is more deeply stable. Accordingly, the main objective of this study is to identify the effective components of self-intelligence in the prevention of intelligence failures of the personnel.

    Methodology

    This study is of a descriptive-survey research type. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with good reliability (α = .80). The face validity of the questionnaire was confirmed by the experts and professors. The statistical population of the study included 180 individuals of police chief commanders and senior managers in Ardabil province. Based on Morgan table, 123 individuals were randomly selected using simple random sampling method. In this study, one-sample t-test was used for statistical analysis.

    Findings and results

    Getting familiar with the prevention and intelligence skills, organizational attitudes and beliefs, education and culture are the three factors that could be effective in the level of self-intelligence against intelligence failures and could enhance self-defense level against intelligence invasions of the opponents. There was a significant relationship between familiarity with preventive and intelligence skills and the indicators such as familiarity with the measures of increasing risk, increasing inconvenience and loss of interest, growth-oriented measures and awareness. Organizational attitudes and beliefs with indicators such as job satisfaction, satisfaction of the needs of employees, religious beliefs, organizational attachments, loyalty, work ethic, respect for the personality and self-control were measured. There was a significant relationship between education and culture and the indicators such as encouragement and punishment system, in-service courses, promotion and development of educational resources, and assessment.

    Keywords: Self-intelligence, Senior commanders, Intelligence failure, prevention, intelligence practices
  • Fatemeh Piri, Saeed Maleki Pages 123-141
    Background and objectives

    One of the imperatives of quality of life in urban environments is security. Accordingly, reducing crime in urban areas, especially in the damaged areas, is one of the most important goals in the urban planning process. This study has been conducted aiming at investigating the sense of security of the residents living in Ameri Neighborhood in Ahvaz City as an urban damaged area.

    Methodology

    In terms of its objectives, the present study is of an applied research type. In term of the methodology it is considered as a survey research. The statistical population included all the residents of Ameri Neighborhood in Ahvaz City. The sample size was obtained as 350 using Cochran formula with the confidence level of 95% and they were randomly selected. The data were collected using a reliable (α=.85) and valid (experts' opinions) questionnaire. The obtained data were analyzed via SPSS software and Multiple Linear Regression test.

    Findings and results

    The results showed that there is a significant relationship between 'the sense of security' and the three variables of 'physical condition of the neighborhood', 'cooperation and coordination in maintaining security' and 'the presence of police'. Ranking of the variables in terms of the impact on the sense of security also revealed that "appropriate mix of land uses, ''roadway and sidewalk spaces", "removing vulnerable spaces ", "police presence", "readability and understandability of the space" and "participation in the protection and maintenance of spaces " have a greater impact on the sense of security in terms of Ameri neighborhood residents' ideas.

    Keywords: sense of security, Damaged area, neighborhood, ahvaz, Police
  • Mohammadtaghi Assar Pages 142-161