فهرست مطالب

دانشکده پرستاری و مامایی مشهد - پیاپی 15-16 (بهار و تابستان 1382)

مجله دانشکده پرستاری و مامایی مشهد
پیاپی 15-16 (بهار و تابستان 1382)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محبوبه قابل، سکینه محمد علیزاده چرندابی، رضا مهدوی صفحه 1
    زمینه و هداف: اختلالات فشارخون بارداری یکی از سه علت عمده مرگ و میر مادران را تشکیل می دهند. استرس اکسیداتیو از جمله تشکیل پراکسیدهای لیپیدی که رادیکالهای شدیدا سمی ایجاد می کنند سبب آسیب سلولهای آندوتلیال می شوند، در پاتوفیزیولوژی پره اکلامپسی نقش مهمی ایفا می کند و اعمال سمی رادیکال های آزاد اکسیژن در حضور آنتی اکسیدانهایی نظیر ویتامین C، ویتامین E و بتا کاروتن خنثی می شود. به این منظور مطالعه ای با هدف «مقایسه وضعیت تغذیه در زنان مبتلا به پره اکلامپسی با زنان دارای فشار خون طبیعی» انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مورد شاهدی 103 زن مبتلا به پره اکلامپسی و 100 زن با بارداری طبیعی، بدون مشکلات طبی شناخته شده در طی دوره بستری پس از زایمان در دو مرکز آموزشی- درمانی شهرتبریز مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا یک سری مشخصات فردی و اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، سوال شد و سپس پرسشنامه بسامد خوراک در مورد آنها تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش های آماری شامل: آزمون های t استیودنت، من ویتنی و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد دفعات مصرف روزانه میوه و سبزیجات در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود اما این اختلاف معنی داری نبود. 5/17 درصد افراد گروه مورد و 16 درصد افراد گروه شاهد، میوه و سبزیجات را کمتر از 5 وعده در روز استفاده کرده بودند. میانگین میزان متوسط مصرف روزانه ویتامین C در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. 4/18درصد از افراد گروه مورد و 13درصد از افراد گروه شاهد ویتامین C را کمتر از میزان توصیه شده 85 میلی گرم روزانه استفاده کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C در بارداری ممکن است منجربه پیشگیری از ابتلا به پره اکلامپسی و کاهش شدت آن گردد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، تغذیه، فشار خون طبیعی
  • رامش نشاط، زهرا عابدیان، صدیقه اظهری، حبیب الله اسماعیلی صفحه 9
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از شکایات شایع زنان در طی بارداری است که در اثر بر هم خوردن تعادل انرژی بدن بدنبال تغییرات فیزیولوژیک ناشی از بارداری رخ می دهد و در صورتی که شدت یابد می تواند اثر سوئی بر نتیجه حاملگی داشته باشد در این راستا پژوهشی با هدف «مقایسه شدت خستگی در سه ماهه سوم بارداری در زنان شاغل و خانه دار مراجعه کننده به مراکز مراقبتهای دوران بارداری شهر مشهد در سال 80» انجام گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 100 زن باردار شاغل و 300 زن خانه دار که دارای مشخصات واحد پژوهش بودند به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای انجام گردید. ابراز مورد استفاده شامل مقیاس DASS 21، چک لیست شدت خستگی و فرم مصاحبه بود تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمونهای آماری مجذور کای، آزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه و مدلهای خطی عمومی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که شدت خستگی در سه ماهه سوم بارداری در دو گروه شاغل و خانه دار تفاوت معنی داری دارد. بطوریکه در گروه شاغل 15 درصد افراد خستگی شدید داشته اند درحالیکه در گروه خانه دار فقط 3/1 درصد افراد خستگی شدید را تجزیه کرده بودند. همچنین میانگین نمره خستگی در گروه شاغل 13 3/55 و در گروه خانه دار 7/8 46 بوده است. یافته ها نشان می دهد که عوامل مؤثر بر خستگی در دو گروه شامل: رضایت از خواب، در امور منزل و اشتغال به کار بوده است.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد که برای پیشگیری از عوارض ناشی از خستگی شبکه های حمایتی ایجاد و قوانین متناسب با وضعیت زنان باردار شاغل وضع گردد.
    کلیدواژگان: خستگی، شغل، حاملگی، سه ماهه سوم بارداری، کار
  • علی هادی صفحه 18
    زمینه و هدف
    یکی از عوارض تهدید کننده و خطرناک ناشی از اعمال جراحی ENT با بیهوشی عمومی، خونریزی در حین عمل جراحی می باشد. هیپوتانسیون از میزان خونریزی محل عمل کاسته و هوشبرهای وریدی و استنشاقی به نسبتهای مختلف موجب هیپوتانسیون می شوند. هدف کلی پژوهش عبارت بود از مقایسه میزان خونریزی در بیمارانی که نگهداری بیهوشی آنها با هالوتان و پروپوفل بوده است.
    روش کار
    این بررسی یک تحقیق کارآزمایی بالینی انتخابی بود که به منظور مقایسه میزان خونریزی در افرادی که نگهداری بیهوشی آنان با داروی هوشبر استنشاقی هالوتان و یا هوشبر وریدی پروپوفل بوده و در بهمن ماه 82 در اتاق عمل گوش و حلق و بینی بیمارستان امام رضا (ع) تحت عمل جراحی قرار گرفته اند انجام شده است. بررسی بر روی 60 بیماریکه عمل جراحی رینوپلاستی و سپتورینوپلاستی داشته و 38 نفر آنها مرد و 22 نفرشان زن بوده اند صورت گرفته است. در یک گروه از واحدهای پژوهش نگهداری بیهوشی با هالوتان و در گروه دیگر با پروپوفل بوده است. در حین عمل جراحی وضعیت سر همه بیماران به میزان 30-15 درجه بالاتر از تنه بوده و برای همه بیماران پگ حلقی گذاشته شد. میزان خونریزی با شمارش گازهای خون آلود و مقدار خون ساکشن شده مشخص گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری t مستقل، مجذور کای و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین افرادی که در سنین 30-17 سال تحت عمل جراحی قرار گرفته اند خانم ها بوده اند (8/81درصد) که 2/68 درصد آنها عمل جراحی رینوپلاستی داشته اند میزان خونریزی در بیماران گروه پروپوفل کمتر از بیماران گروه هالوتان بوده است (4/23 درصد).
    نتیجه گیری و بحث: نتیجه این تحقیق مشخص کرد که هر دو داروی هالوتان و پروپوفل می توانند ایجاد هیپوتانسیون نمایند و میزان خونریزی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: خونریزی، بیهوشی، هالوتان، پروپوفل، هیپوتانسیون جراحی گوش و حلق و بینی
  • فهیمه پابرجا، خلیل فریور، معصومه کردی، طلعت خدیوزاده، سید رضامظلوم صفحه 24
    زمینه و هدف
    اهمیت شیردهی و بویژه تغذیه انحصاری با شیر مادر در طی 4 تا 6 ماه اول زندگی بررسی شد، سلامت و کاهش مرگ و میر شیرخواران در مطالعات متعددی به اثبات رسیده است. برنامه بازدید منزل و بررسی سلامت مادر و کودک پس از زایمان علیرغم اهمیت بسیار زیادی که دارد تاکنون در کشور ما آنچنان مورد توجه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر یک مطالعه شبه تجربی است که به منظور بررسی تاثیر یک برنامه مدون بازدید و مراقبت در منزل پس از زایمان بر الگوی تغذیه شیرخواران تا پایان 2ماهگی از مهرماه لغایت دی ماه 1376 در تهران انجام گرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش 110 نفر از زنان نخست زای سالم که در دو تا از بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بستری و زایمان طبیعی و نوزادانی سالم داشتند انتخاب و به روش کنترل شده پی در پی به هر یک از دو گروه مطالعه و کنترل اختصاص یافته اند. مادران و شیرخواران دو گروه در روزهای سوم، دهم، پایان ماه اول؛ و پایان ماه دوم پس از زایمان در منزل برررسی می شدند. برنامه مدون ویزیت مادر و نوزاد و مراقبت در منزل برای 55 مادر و نوزاد در گروه مورد آزمایش انجام شد. الگوی تغذیه و وزن شیرخواران در هر ویزیت ثبت می شد. برای گروه بازدید منزل، یک برنامه مدون بازدید منزل شامل بررسی وضعیت سلامت مادر و شیرخوار، مراقبتهای لازم، آموزش و مشاوره های بهداشتی اجرا شد.
    یافته ها
    متغیرهایی نظیر تحصیلات همسر، طبقه اجتماعی اقتصادی، رتبه تولد و وزن هنگام تولد نوزاد و دریافت آموزش قبلی درباره شیردهی در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. در پایان 2ماهگی 4/76درصد از شیرخواران گروه بازدید منزل و 8/41درصد از شیرخواران گروه کنترل منحصرا با شیر مادر تغذیه می شدند. میزان استفاده از مایعات و مکمل در تغذیه شیرخوار در گروه کنترل بیشتر بود. الگوی تغذیه شیرخواران در دو گروه اختلاف واضحی نداشت. میزان شیردهی در شب و شیردهی برحسب تقاضای شیرخوار در گروه بازدید منزل و فاصله بین دو وعده شیردهی در گروه کنترل افزایش قابل توجهی نسبت به گروه دیگر داشت. شیرخواران گروه بازدید منزل در پایان ماه دوم از افزایش وزن واضحی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش حاکی از موثر بودن برنامه بازدید منزل پس از زایمان بر الگوی تغذیه شیرخواران و رفتارهای شیردهی مادران است. با توجه به اهمیت تداوم مراقبتها و مشاوره های بهداشتی پس از زایمان، برای ارتقاء سلامت مادران و شیرخواران و کمک به حفظ و تداوم شیردهی و بویژه ترویج تغذیه انحصاری با شیرمادر و نیز با توجه به لزوم داشتن رویکرد اجتماعی در ارائه خدمات بهداشتی، پیشنهاد می شود راهکارهای اجرای برنامه بازدید منزل پس از زایمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازدید منزل، پس از زایمان، الگوی تغذیه، شیرخوار
  • فاطمه آذرکیش، رباب لطیف نژاد، قدسیه سیدی علوی، مهرانگیز خواجه کرم الدینی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 32
    زمینه و هدف
    عفونتهای ادراری40 درصد کل عفونتهای بیمارستانی را تشکیل داده و 80 درصد این عفونتها ناشی از سوندگذاری می باشد.با توجه به استفاده روتین از سوند به مدت24 ساعت پس از سزارین و وقوع عفونتهای بیمارستانی به دنبال سوند گذاری و تاثیر سوندگذاری بر رشد بیشتر میکرو ارگانیسم ها و در نتیجه بروز عفونت پژوهشی با هدف تعیین تاثیر برداشتن زودهنگام سوند فولی پس از سزارین بر میزان عفونت ادراری در بیمارستان قائم (عج) مشهد در سال 1380انجام گرفت.
    روش کار
    در این کار آزمایی بالینی تصادفی 60 مادر 35-18 با حاملگی4-0 تحت سزارین اورژانس قرار گرفته و سونداژ آنان با کاتتر فولی سایز14 انجام شده و دارای کشت ادرار منفی در قبل از عمل بودند، به روش تخصیص تصادفی در دو گروه تجربی و شاهد قرار گرفتند. در گروه تجربی پس از گذشت 3- 2ساعت از عمل سزارین و در گروه شاهد24 ساعت پس از عمل(بصورت روتین)سوندبرداری انجام شد.در هر دو گروه تجربی و شاهد آزمایش میکروسکوپی مستقیم رنگ آمیزی گرم و کشت کلنی کانت ادرار در سه نوبت(قبل از انتقال به اتاق عمل، هنگام برداشتن سوند و روز سوم پس از عمل) انجام گردید.
    یافته ها
    در هنگام برداشتن سوند 1/7 درصد گروه شاهد دارای عفونت ادراری بودند در صورتیکه در گروه تجربی هیچ موردی از عفونت وجود نداشت. اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود) در روز سوم پس از عمل دو گروه از نظر عفونت ادراری دارای تفاوت آماری معنی دار بودند. بطوریکه3/23 درصد گروه شاهد مبتلا به عفونت ادراری بوده و هیچ موردی از عفونت در گروه تجربی وجود نداشت. بعلاوه هیچیک از افراد دو گروه در هنگام برداشتن سوند و روز سوم پس از عمل ابتلا به باکتریوری بدون علامت نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش برداشتن زودهنگام سوند فولی در جهت کاهش در صد عفونت ادراری موثر است. لذا پیشنهاد می گردد پس از سزارین سوند برداری بطور زودهنگام انجام شود.
    کلیدواژگان: برداشتن زود هنگام سوند فولی، عفونت ادراری، سزارین
  • ویدا طیبی، نرگس ملاح صفحه 42
    زمینه و هدف
    سالهای زیادی است که جلوگیری از فلبیت ناشی از انفوزیون و ارتباط آن با انتخاب نوع پانسمان روی محل ورود کاتتر وریدی، بحث برانگیز شده و تا کنون مطالعات در مورد کارا یی روش های مختلف در این زمینه، کافی نبوده است. این پژوهش با هدف مقایسه میزان فلبیت در دو روش پانسمان با و بدون پماد بتادین در محل ورود کاتتر وریدی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی31 بیمار بستری در بخش CCU بیمارستان امام رضا (ع) شهربجنورد به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. پس از اجرای کاتتر بر روی یکی از وریدهای ناحیه ساعد،پانسمان ناحیه ورود کاتتر به طور تصادفی،به یکی از دو روش با یا بدون پماد بتادین صورت گرفت. در روش پانسمان بدون پماد، ضد عفونی محل با الکل 70 درصد و بعد با محلول بتادین انجام شده و پس از خشک شدن محل، گاز استریل 2×2 سانتی متر خشک گذاشته شد. در روش پانسمان با پماد، ابتدا ضد عفونی محل با محلول بتادین و پس از خشک شدن، با الکل 70 درصد انجام گردیده و سپس گاز استریل 2×2 سانتی متر آغشته به پماد بتادین در محل ورود کاتتر قرارگرفت. در طول هر شیفت، وضعیت ناحیه از نظر فلبیت در فرم چک لیست ثبت می گردید. مدت مطالعه برای هر یک از روش ها 72 ساعت بود. داده ها بوسیله پرسشنامه مشخصات فردی و چک لیست سنجش عوارض جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از نظر بروز فلبیت، تفاوت معنی داری بین دو روش وجود ندارد و همچنین در سطح اطمینان 90 درصد، تفاوت معنی دار بین دو روش از نظر شدت فلبیت وجود دارد. بدین معنی که شدت فلبیت در روش با استفاده از پماد، بیشتر از روش بدون استفاده از پماد می باشد ضمنا بین ساعد مورد استفاده و بروز فلبیت در هر دو روش و همچنین بین ورید مورد استفاده و شدت فلبیت در روش بدون استفاده از پماد ارتباط معنی دار آمار ی بدست آمد بدین معنی که بروز فلبیت در هر دو روش، در افرادی که از ساعد دست راست آنها و نیز شدت فلبیت در روش بدون استفاده از پماد در افرادی که از وریدهای مدیان آنها جهت رگ گیری استفاده شده بود بیشتر می باشد. بین سن، جنس، نوع بیماری، سابقه بیماری، مدت بستری قبلی، تعداد و نوع دارو، طول مدت باقی ماندن کاتتر و بروز و شدت فلبیت ارتباطی بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که روش پانسمان ناحیه ورود کاتتر بدون استفاده از پماد بتادین ارجح است.
    کلیدواژگان: فلبیت، پانسمان آنتی سپتیک، کاتتر وریدی، درمان وریدی
  • ناهید جهانی شوراب، علیرضا دانش صفحه 52
    زمینه و هدف
    عادات غذایی ریشه در تجربیات بشر، عوامل فرهنگی و محیطی دارد هر چند که با عوامل اقتصادی، اجتماعی و مذهب آمیخته است. شناخت عادات تغذیه ای متداول در جامعه و مطالعه چگونگی تاثیر این عادات بر وزن هدف اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد.
    روش کار
    برای دستیابی به این هدف ابتدا 824 دختر، مقطع سوم، حائز مشخصات واحد پژوهش از 18 دبیرستان واقع در مناطق شش گانه آموزش و پرورش مشهد بصورت تصادفی_ خوشه ایمبتنی بر هدف انتخاب شدند که پس از همگن نمودن میانگین انرژی دریافتی و مصرفی سه روزه با تقریب (100 ± کیلو کالری)، 378 دانش آموز حجم کلی پژوهش را تشکیل دادند این نمونه ها فاقد هر گونه معلولیت جسمی یا بیماری مزمن بودند. پرسشنامه عادات غذایی در سه بخش مشخصات دموگرافیک (سن، رتبه تولد، طبقه اجتماعی، اقتصادی و.) اندازه های تن سنجی (وزن و قد) و عادات غذایی (صرف صبحانه روزانه، مصرف و...) تهیه و تکمیل گردید.
    یافته ها
    به کمک نرم افزار فود(1) و کلینیک (2)، انرژی دریافتی، متابولیسم پایه، صدکهای وزن و نیز میانگین درصد چربی، پروتئین و کربوهیدرات رژیم غذایی واحدهای مورد پژوهش محاسبه گشت و جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمونهای کای 2، تی و آنالیز واریانس استفاده شد، نتایج حاصل از این پژوهش بین بعد خانوار و نمایه توده بدنی ارتباط معنی دار آماری را نشان داد (047/0=p) همچانکه ارتباط بین طبقه اجتماعی و اقتصادی با نمایه توده بدنی معنی دار گزارش شد. (001/0= p) از یافته ها جنبی این پژوهش کاهش سن بلوغ با افزایش هر یک از شاخصهای مورد در بررسی عادات غذایی بین مصرف نوشابه گازدار، لبنیات غیر پاستوریزه و نمایه توده بدنی رابطه معنی دار آماری وجود داشت (002/0= p). آزمونهای آماری مصرف سس مایونز، نوع گوشت و روغن مصرفی، مصرف سبزیجات و میوه جات روزانه، صرف چای بلافاصله قبل از غذا را با نمایه توده بدنی را معنی دار نشان ندادند. در تجزیه و تحلیل میانگین درصد پروتئین، چربی و کربوهیدر ات به روش آنالیز واریانس تنها بین میانگین درصد پروتئین و نمایه توده بدنی اختلاف معنی دار پیدا شد. (0001/0= p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق بر نیازهای آموزشی در مدارس خصوصا دختران جوان تاکید دارد، زیرا عدم تعادل در مصرف مواد مغذی انرژی زا (چربی، پروتئین، کربوهیدرات ها) و عادات غلط تغذیه ای کیفیت زندگی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، شاخص توده بدنی، دختران
  • فاطمه اسدی، مهرانگیز خواجه کرم الدین صفحه 58
    زمینه و هدف
    هدف عمده آماده سازی پوست بیمار قبل از عمل جراحی، به حداقل رساندن تعداد میکروارگانیسم های ساکن پوست است. در این راستا روش هایی ارجح هستند که میکروارگانیسم های بیشتری را کاهش داده و تا حد امکان برای پوست مضر و تحریک کننده نباشند. در حال حاضر مواد ضدعفونی جهت استفاده در دوش تمام بدن و روش یک مرحله ای رنگ کردن پوست به جای روش دو مرحله ای در اتاق عمل توصیه می شود. از طرف دیگر با توجه به تنوع در تکنیک های رنگ کردن پوست و عدم اطمینان جراحان از نحوه آماده سازی پوست بیماران، این پژوهش به بررسی تاثیر دوش بتادین و پرپ یک مرحله ای در اتاق عمل با روش های روتین آماده سازی پوست بیماران انجام گرفته است.
    روش کار
    در این پژوهش که یک کارآزمایی بالینی است 80 نفر از بیماران جراحی ترمیم فتق و برداشتن کیسه صفرا از طریق لاپاراسکوپ در بخش جراحی 2 و اتاق عمل مرکزی بیمارستان قائم مشهد بطور تصادفی به سه گروه تجربی، روتین 1 و روتین 2 تقسیم شدند به طوری که 40 نفر به روش تجربی (دوش بتادین، شیو نزدیک به زمان عمل، رنگ کردن پوست)، 20 نفربه روش روتین 1 (دوش صابون و شیو، رنگ کردن پوست) و 20 نفر به روش روتین 2 (دوش صابون و شیو، پرپ اول، رنگ کردن پوست) آماده شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بر اساس آزمون مجذور تی نشان داد که بین روش تجربی و دو روش روتین دیگر از لحاظ تعداد کلنی ناحیه انسزیون در مقایسه با قبل از آماده سازی تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین این آزمون تفاوت معنی داری بین روش تجربی و دو روش روتین دیگر از لحاظ تعداد کلنی ناحیه عمل در هنگام انسزیون جراحی نشان داد و تفاوت معنی داری نیز از نظر کاهش میزان ریکلینیزیشن در 24 ساعت بعد از عمل در روش تجربی نسبت به دو روش روتین دیگر وجود داشت. با استفاده از تست دقیق فیشر اختلاف معنی داری بین سه روش آماده سازی پوست وجود داشت و آزمون LSD موثر بودن روش تجربی را در کاهش تعداد کلنی پوست نسبت به دو روش دیگر مشخص ساخت.
    نتیجه گیری
    آماده سازی پوست بیمار(پرپ) به روش تجربی در مقایسه با دو روش دیگر روتین در کاهش فلور میکروبی پوست مؤثر تر بوده است.
    کلیدواژگان: پرپ پوست، فلور میکروبی پوست، اعمال جراحی تمیز شکمی
  • زهرا دلیر، پوری هوشمند، مهدی حسن زاده، حبیب الله اسماعیلی صفحه 66
    زمینه و هدف
    کاتتریسم قلبی روش تشخیصی است که تجربه ای استرس زا برای بیماران بوده و ممکن است در معرض عوامل استرس زای متعدد قرار گیرند. شناسائی دقیق این عوامل اهمیت زیادی دارد. این پژوهش به منظور تعیین عوامل استرس زا در رتبه بندی آن از دیدگاه بیماران تحت کاتتریسم قلبی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 100 بیمار تحت کاتتریسم قلبی در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1379 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف شرکت داشتند. داده ها بوسیله فرم مشخصات فردی و پرسشنامه عوامل استرس زا اقتباس یافته از سه ابزار هیکیلا در سال 1999، کانلی در سال 1992 و لیسر در سال 1975 جمع آوری و مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از دیدگاه بیماران عوامل استرس زای مربوط بیماری اهمیت و شدت استرس زائی بیشتری داشته و پس از آن عوامل استرس زای مربوط به بیمارستان استرس زا بوده اند. در رتبه بندی عوامل استرس زا عامل «نیاز به استفاده از وسایل دفع در بستر» با میانگین (84/0 ± 59/3) بالاترین رتبه استرس زائی و «وجود دستگاه ها و وسائل در اطراف بیمار» با میانگین (9/0±45/1) پائین ترین رتبه را کسب نموده اند. شدت استرس زائی عوامل در زنان بطور معنی داری بیشتر از مردان (002/0>p، 35/2=t) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، پرستاران نیاز به بررسی و شناخت صحیح عوامل استرس زا داشته تا بتوانند برنامه مراقبتی مناسب در جهت کاهش و رفع آن طرح ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: استرس، کاتتریسم قلبی، استرس زا
  • آرین دخت امیدوار، فرزانه جعفرنژاد، شهلا نورانی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 73
    زمینه و هدف
    زایمان یکی از مهمترین بحران ها در زندگی مادران می باشد و به عنوان واقعه ای که دارای ابعاد روانی، اجتماعی و احساسی عمیقی است برای همیشه در ذهن مادر مانده و ناخوشایند زایمان می تواند آثار روانی بدی بر جای گذارد. از آنجایی که رضایت مادر از تجربه زایمان عامل بسیار مهمی در رابطه با وضعیت روحی و سلامت روانی او و نیز ارتباطات وی با همسر، خانواده و فرزندانش می باشد، توجه به این عامل کلیدی بسیار مهم بوده و ثابت شده است که رضایت مادر با کیفیت مراقبت های دریافت شده در ارتباط مستقیم است.
    لذا این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه کیفیت مراقبت های فیزیکی و روانی حین زایمان از دیدگاه مادران نخست زا و چند زا انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که به روش نمونه گیری سهمیه ای بر روی 250 مادر چند زا و 50 مادر نخست زا بستری در بخش های پس از زایمان بیمارستان های آموزشی شهر مشهد در سال 1381 انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش فرم مصاحبه، فرم سنجش کیفیت و فرم ثبت داده ها از پرونده بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون های آماری مجذور کای، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه و آزمون های خطی عمومی انجام شد.
    یافته ها
    64 درصد نخست زاها و 4/68 درصد چندزاها جهت کنترل دوران بارداری به مراکز بهداشتی مراجعه می کردند. مادران نخست زا و چند زا کیفیت مراقبت های فیزیکی و روانی را عمدتا در سطح متوسط (9/741/50) ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که مادران در دو گروه کیفیت مراقبت های فیزیکی و روانی حین زایمان را متوسط ارزیابی کردند، توصیه به توجه بیشتر مادران از جنبه حمایت های روانی و مراقبت های فیزیکی می شود.
    کلیدواژگان: مراقبتهای حین زایمان، دیدگاه، کیفیت، نخست زا، چندزا
  • زهرا دلیر، مژگان رهنما، سید رضامظلوم، حسین حسن آبادی صفحه 79
    زمینه و هدف
    دانشجویان پرستاری و مامایی به دلیل مواجهه با محیطی پر تنش و وجود عوامل استرس زا در تجارب آموزشی و بالینی خود در معرض استرس بالایی قرار دارند که می تواند منتهی به از دست دادن سلامت روانی آنها شود. بنا براین بررسی وضعیت سلامت روانی آنها اهمیت بسزایی دارد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت سلامت روانی دانشجویان پرستاری ومامایی بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی بوده که در آن تعداد 209 نفر از دانشجویان پرستاری ومامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش نمونه برداری احتمالی و از نوع طبقه ای – خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل: فرم مشخصات فردی، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ=28) وپرسشنامه علاقه به رشته تحصیلی بود. سپس داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 1/32 در صد از دانشجویان دارای اختلال روانی بودند ودر این میان بیشترین میانگین مربوط به اختلال در بعد عملکرد اجتماعی بوده و پس از آن به ترتیب بعد علائم جسمانی، اختلال خواب واضطراب و بعد افسردگی بوده است.. همچنین بین میزان علاقه به رشته و وضعیت سلامت روانی دانشجویان ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (001/0 =p 22/0- =r).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، لازم است ضمن بررسی مشکلات این دانشجویان و فراهم کردن امکان مشاوره ودرمان وایجاد شرایط آموزشی مناسب موجبات کاهش سطوح استرس، وپیشگیری از اختلالات روانی دانشجویان را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت عمومی، علاقه به رشته تحصیلی، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • معصومه طاهر آموز، جواد بقایی، امیررضا صالح مقدم، مهدی نصیری صفحه 87
    زمینه و هدف
    با توجه به تجربیات و مشاهدات محقق و نیز تاکید فراوان علمای علم مدیریت در زمینه آموزش این علم و خصوصا اصل تفویض اختیار به جهت غنیمت شمردن فرصت مدیر و بکارگیری این فن برای رسیدن به بهترین و بیشترین نتیجه در کوتاهترین زمان و از بین بردن موانع ذهنی به منظور حصول موفقیت و پرداختن به تصمیمات مهمتر یادگیری این اصل برای مدیر پرستاری یک ضرورت است این مطالعه شبه تجربی با هدف کلی تعیین تاثیر یک برنامه مدون آموزشی بر میزان آگاهی مدیریتی مدیران پرستاری با تاکید بر اصل تفویض اختیار و اهداف جزئی، تعیین تاثیر یک برنامه مدون آموزشی بر میزان آگاهی مدیریتی (تاریخچه، علم و فرآیند مدیریت اصول مدیریت اختیار مسؤلیت تفویض اختیار) مدیران پرستاری انجام شده است.
    روش کار
    بدین منظور سوپروایزرها و سرپرستاران علاقه مند و در دسترس بیمارستان قائم (عج الله ) مشهد که شامل 17 مدیر که با مدرک لیسانس و یا معادل و حداقل دو سال سابقه خدمت در سمت مدیریت بعنوان نمونه انتخاب و اطلاعات مورد نظر از آنان توسط پرسشنامه ای که شامل دو بخش مشخصات فردی و سؤالات چهار گزینه ای علمی بود طی سه مرحله از طریق برگزاری آزمون جمع آوری گردید آزمون مقدماتی قبل از آموزش، بعد از اجرای برنامه 10 روزه آموزش، یکماه بعد به منظور مشخص نمودن پایانی و ثبات یادگیری.
    یافته ها
    مواد آموزشی و پرسشنامه بر اساس مطالعه کتب و نشریات و مجلات تهیه و پس از تایید اعتبار علمی مورد استفاده قرار گرفت داده های آماری با استفاده از آزمون مجذور کای و تجزیه واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داد که آموزش مدون در ارتقاء دانش مدیریتی مدیران پرستاری با ضریب اطمینان 99 درصد مؤثر می باشد
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود به علت تاثیر متقابل آموزش و خدمات، درس مدیریت بویژه اصل تفویض اختیار بعنوان سر فصلی در آموزش رشته های گوناگون دانشگاهی بویژه پرستاری مورد استفاده قرار گرفته و به جهت بر طرف کردن نقاط ضعف احتمالی مدیران اجرایی در این زمینه دوره های آموزش ضمن خدمت با هدف ایجاد رضایت شغلی و علاقه مندی به حرفه برگزار گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، مدیران پرستاری، تفویض اختیار
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 94
|
  • Ghabel M., Mohamadalizadeh S., Mahdavi R. Page 1
    Background and
    Purpose
    Hypertension disorders are the third major cause of maternal mortality. Oxidative stress has an important roll in pathophisiology of preeclampsia. The toxicity of free radicals of oxygen is neutralized at presence of antioxidants such as vitamin C, E and β-carotene. As a result, the research on "Comparing the condition of nutrition in pre-eclampsia and normotensive pregnant women" was performed.
    Method
    In this case-control study, 103 women with pre-eclampsia and 100 women with normal pregnancy, without known medical disease, have been studied during postpartum hospital stay. We asked them about their qualifications of individual, social, economic and cultural. Dietary intake during the pre-conceptional and pregnancy period was ascertained using semi quantitative Food Frequency Questionnaire. Data have been analyzed by using of statistical tests such as student t-test, Mann Whitney U, and chi-square.
    Finding
    The daily mean of consumption of ascorbic acid in the case group was significantly lower than that of the control group. 18.4% of cases and 13% of controls consumed vitamin C less than the daily recommended value of 85 mg. Consumption of fruits and vegetables, in the control group was higher than the case group. However, there was not a significant different between the two groups. Only 17.5% of cases and 16% of controls consumed less than the recommended five serving of fruits and vegetables daily.
    Conclusion
    According to these results, the consumption of foods which contain vitamin C can prevent or control severity of preeclampcia in pregnancy period.
  • Neshat R., Abedian Z., Azhari S., Esmaeeli H Page 9
    Background and
    Purpose
    Fatigue is one of the pregnant women's prevalent complaint in pregnancy period, that is occurred because of the ambibalance of body energy, pregnancy physiologic changes, and in severe conditions it mat have bad- effect on the result of pregnancy. According to this matter that being employed in a job leads to the mental health of pregnant women. In this relation this research is accomplished by the objective of determining and comparing of fatting intensity in the third trimester of pregnancy in by the objective of determining and comparing of fatigues intensity in the third trimester of pregnancy in employed and unemployed women who referred to Mashhad pregnancy care centers in 1380.
    Method
    This is a descriptive – analytic and cross sectional research that is done by multistage sampling method on 100 employed and 300 unemployed pregnant women that involve the sampling specifications. The instrument of research included interviews from for choosing the sample, DASS21 criterion, fatigue intensity and interview from for gathering the sample's characteristics that were completed in a private session.Analysis was done by X2, T-test, one way and two ways variance analysis and general linear models by utilizing SPSS software and 95 percent coefficient.
    Findings
    Findings showed that there was a significant difference in fatigues intensity between two groups in third trimester of pregnancy (p<0.0001), so that in employed group 15 percent of women had excessive fatigue. While in unemployed only 1.3 percent had excessive fatigue. Also, mean of fatigue grades in employed group was 55.3±8.7. According to the other variables two groups were equal. Findings showed that effective factors on fatigue in to groups include sleep satisfaction (p=0.0001) socio – economical class (p=0.026), well arranged sport activities (P=0.026), helping in house works (p=0.001), employment (p=0.0001).
    Conclusion
    Employed women experience more fatigue that unemployed ones. So, research suggests that there should be established supporting network for preventing of the side effects of fatigue and lows proportionate to pregnant employed women.
  • Haddi A Page 18
    Background and
    Purpose
    One of the dangerous complications after E.N.T surgery with general anesthesia is fleeding during surgery. Intravenous and inhalated anesthesia will cause hypotension and reduce bleeding. The purpose of this study was comparing the Halothane and propofol effects on bleeding in surgery.
    Method
    This research is a selective clinical study for comparing the range of bleeding after using the inhalating Halothane and intravenous propofol anesthesia. It was done on post surgery in Bahman 1382, in Department of car, nose and throat, Emam Reza hospital.
    Finding
    Our cases were 38 male and 22 female patients after rhinoplasty and septorhinoplasty. One group used halothane and another used propofol. Head and neck of patients were 15-30 degree upper than trunk and pharyngeal. Pack used for all of them. The range of bleeding was explained by the amount of bloody pads and suctioned blood. Independent T test and k2 and Pearson tests were used for data analysis.
    Conclusion
    The majority of cases were ladies in 1-30 years old (8108%) and 6802% had rhinoplasty. The range of bleeding in propofol group was lesser than halothane group (2304%). This study incapacitate that both halothane and propofol can cause hypotension and reduce bleeding.
  • Pabarga F., Farivar Kh, Kordi M., Khadivzadeh T., Mazloom Sr Page 24
    Background and
    Purpose
    This quasi – experimental study was conducted to determine the effects of a structured postpartum home visit program on infant's feeding pattern, up to completed 2nd month of life, in Tehran city, 1376 (1997).
    Method
    110 healthy, primiparous mothers are referred to 2 state hospitals in Tehran who delivered a term and healthy neonates were selected. The pairs of mother – infants were sequentially assigned to the intervention and control groups, as the mothers in two groups were similar in maternal age and education, having parental care and infant's sex. Mothers in two groups were assessed about their infant's feeding pattern and weight, and post partum home visit program was performed for 55 pairs of them at 3rd, 10th and 60th days post partum. In each visit for home visit group a program of mother and infant health assessments, health educations and counseling, and if it was needed refer of mother or infant to medical centers were done.
    Findings
    Two groups were statistically similar in father's education, socio – economic status, infant's birth weight and birth rank and receiving education about breastfeeding previously. At the end of 2nd month post partum, breast feeding rate in home visit group was significantly higher than control group (47.5% versus 41.8%, p=.003). The rate of the use of fluids and complementary foods was higher in control group. Difference between infant's feeding pattern in two groups was significant (p=.003). The rate of breast feeding in night and on demand feeding was also increased in intervention group. At completed 2nd month, infant's of home visit group have higher weight (p=.0004).
    Conclusion
    The findings indicate effectiveness of post partum home visit program on infant's feed in practices and weight. Considering the importance of continues post partum oriented approach in health system delivery, it is suggested that post partum home visits be applied to improve the health status of mothers and infants, and to increase the rate of the best nutrition for infants exclusive breast feeding.
  • Azarkish F., Latifnejad R., Seeyyedi Alavi Ch, Khajeh Karamoddin M., Esmaeeli H Page 32
    Background and
    Purpose
    Urinary tract infection (UTI) account for 40 percent of nosocomial infections and 80 percent of them are the leading cause of Catheterization Because of the urinary catheter use for 24 hours after cesarean section routinely and effect of catheterization duration on more growth of microorganisms, we designed a study for evaluation of early catheter removal after cesarean section on the UTI in Ghaem hospital from may to September 2001.
    Method
    In this randomized controlled clinical trial 60 women with age of 18-35 and parity of 0-4 who underwent emergency cesarean section with an indwelling Foley NO.14 catheter and had a negative urine culture before surgery, allocated randomly to two groups (30 Experimental, 30 control).the catheter was removed 2-3 and 24 hours after operation in experimentation and control group respectively. Also three urine specimens were taken for direct microscopic examination, gram stain and urine culture preoperatively, just prior to catheter removal and on the third postoperative day in each group.
    Findings
    Finding showed that UTIS were not significantly different in time of catheter removal (p =0.490) but were significantly different in two groups in third day after operation [7 patient in control group and non one in experimental group, (p<0.01)].Nobody of two groups didnt have asymptomatic bacteriuria in the time of study showed that early removal and also third postoperative day.
    Conclusion
    The results of study showed that early removal of Foley catheter is effective in reduction of UTI, so we recommend it after cesarean section.
  • Tayebi V., Mallah N Page 42
    Background and
    Purpose
    The choice of dressing & its effect on the prevention of infusion phlebitis is a controversial topics witch there isnt enough study about it. This studies aim is to compare phlebitis rate in two methods of dressing; with and without povidon–iodine ointment usage over IV catheter entry site.
    Method
    In this semi-experimental research, 31 in bed patients in Bojnourd Emam Reza Hospitals ccu ward, were sampled through convenience method. After catheterization on one of forearms veins, the catheter entry site is worn with one of the methods randomly. In without ointment method, entry site cleaned with isopropyl alcohol %70, then povidon iodine solution and after all is worn with 2×2cm dry gauze dressing. In the other method, first, povidon-iodine solution
    Findings
    There was no significant difference between two methods about phlebitis rate. Moreover the phlebitis severity was more in with ointment method than without it with α=10 (p=0.096).Besides, phlebitis rate significantly was more in patients with right forearm catheterization in two methods (p=0.002). Also phlebitis severity was more in patients with median vein indwelling in without ointment method (p=0.033). There was no relation between age, sex, type and history of disease, previous hospitalization length, type and number of drugs, catheter indwelling time, and phlebitis rate and severity
    Conclusion
    According to findings, without povidon-iodine ointment dressing over IV catheter entry site, is preferable.
  • Danesh Ar, Jahani Shoorab N Page 52
    Background and
    Purpose
    In order to evaluate relation between food habit and BMI, 834 high school girls in Mashhad were chosen by cluster sampling in the year 1377. The student’s mean age was 16.1 (15-17 years). The dietary intake were evaluated by 24-hour Recall.
    Method
    in 3 days After matching average of intake and Consumption energy daily (+-100 Kcal) selected 378 students.The rate of energy and percentage protein, carbohydrate, fat intake were determined by computer (food frequency).also measured Weight and height of samples. Then asked them about food habit.
    Findings
    Results showed a significant difference between family size and BMI (p =.047) between socio-economical class and BMI (p =.0001), between average percentage Protein in diet and BMI (p=.0001), between gases beverage, dairy daily and BMI (p=.002) but no significant difference between consumption fruit, vegetable daily and BMI.
    Conclusion
    This study emphasizes the need for educational program in schools specially teenager girls because incorrect behavior and dietary imbalance damage their health and decrease quality of life.
  • Assadi F., Khagehkaramodin M Page 58
    Background and
    Purpose
    In many studies, the efficacy of preoperative whole body disinfection has been shown to reduce bacterial skin counts, and washing with unmedicatied soap actually increase the number of skin organisms. [2 & 5] The purpose of this study was to determine the effect of three skin preparation methods on incision area contamination in clean abdominal surgery.
    Method
    In this clinical trail study 80 patients having herniorrhaphy and laparoscopy procedures were chosen with selective sampling and divided into three preoperative skin preparation groups Experimental Group (N=40), Routine 1 (N=20) Routine 2 (N=20). In Experimental group the skin was prepared with aqueous iodophor scrub whole body disinfection the day before surgery, shave close to surgery and aqueous iodophor solution applied as a paint. In routine (1) group, the skin was prepared with dry shave and unmedicated soap shower the day before surgery and aqueous iodophor solution applied as a paint. In routine (2) group, the skin was prepared as Routine (1) group the day before surgery then five minute mixture of normal saline and iodophor and Scrubbing, followed by the application of an aqueous iodophor solution as a paint. Bacterial colony counts were made by sampling the incision area with culture plates before skin preparation and each stage of preparation until 24 hours after surgery.
    Findings
    The results of this study showed that in Experimental Group. there was a significant reduction in the number of bacterial colonies sampled from the skin before preparation and after Iodophor scrub shower, painting; and 24 hours later. in both routine groups there was no significance in the number of bacterial colonies before and after soap shower. Comparison of three skin preparation methods, had significant difference after painting and 24 hour later (f = 22.98 p < 0.001).LSD test shows that Experimental method was more effective than the other two methods in reduction of skin flora; and in this method the recolonization was low after 24 hour.
    Conclusion
    according to our findings, skin microbial flora reduces more in skin preparation with experimental method.
  • Dalir Z., Hooshmand P., Dr Hasanzadeh M., Dr Esmaeeli H. Page 66
    Background and
    Purpose
    Cardiac catheterization is a diagnostic procedure that is stressful experience for patients and they may experience different stressors, accurately identification of stressors is very important. The purpose of this study was to determine stressors in patients undergoing cardiac catheterization and ranking these.
    Method
    This descriptive- analytic study used a convenience sample of 100 patients who had undergoing cardiac catheterization related to Mashhad University of medical sciences (2000). The instruments which used for collection data were demographic data and stressor scale was adapted from Cannelly (1992), Heikkila(1999) and Volicer’s (1975) stressor scale, Then data were analyzed.
    Finding
    The result indicated illness-related stressors were most stressful and important than hospital-related stressors. Rank ordering of stressors items revealed “Having to used bedpan” was ranked as highest stressful items(3.590.84) and “Monitors/other equipment around patient” was the least stressful items (1.450.9). The women had significantly higher mean stressor score (t = 2.35 p = 0.002) than men.
    Conclusion
    Nurses need to accurately identify of stressors and consequently they can formulate a care plan preventing and reducing the stressors of these patients.
  • Omidvar Ad, Jafarnezhad F., Norani Sh, Esmaeeli H Page 73
    Background and
    Purpose
    Delivery is one of the most important crises in woman lives, and because of its psychological, social, and sentimental dimensions, it will remain in mothers’ mind for ever, and if there is a bad adventure from delivery, it will have a bad effect on mother. While woman satisfaction of delivery is a very important factor in relation to her psychological and mental health, and her relationship with her husband, family and children, paying attention to this factor is very important, and it is proved that there is a direct relationship between the woman satisfaction and the care quality. So this research is accomplished by the purpose of determining and comparing the physical and psychological care quality intrapartum from primipara and multipara mothers’ point of view.
    Method
    This is a descriptive-analytic and cross-sectional research, that is done by quota sampling method, on 250 multipara, and 50 primipara mothers who were bedridden in postnatal wards, in Mashhad Educational Hospitals in 1381. The instruments utilized were interview form, quality measuring form, (Researcher made), and information recording form, that was filled from the patient’s chart.Data analysis were done by K2, T-test, one way and two ways variance analysis, Common linear tests, and by utilizing SPSS software, by %95 coefficient.
    Findings
    Showed that 48% of primiparas and 54.8% of multiparas had elementary education, and 8% of primiparas and 2.8% of multiparas were employed.64% of primiparas and 68.4% of multiparas have referred to public health centers for being controlled of pregnancy and primiparas and multiparas assessed the physical and psychological cares in medium level (50.1-74.9).
    Conclusion
    According to this matter that mothers in two groups assessed the quality of physical and psychological intrapartum cares in medium level, researcher proposes to more attention be paid to mothers physical care and psychological support.
  • Dalir Z., Rahnama M., Mazloom Sr, Hassan–Abadi H Page 79
    Background and
    Purpose
    Nursing and midwifery students perceive high levels of stress due to encountering stressful environment and the existing stressors in educational and clinical experiences, that can lead to disruptions in mental health. Therefore regarding to mental health status is very important. The purpose of this study was determined of mental health status of nursing and midwifery students.
    Method
    This is a descriptive-analytic study, 209 nursing and midwifery students of Mashhad University of medical sciences were selected by classified-cluster sampling method at random. The instruments for collection data were demographic data, General Health Questionnaire (GHQ=28) and interesting to field of study questionnaire. Then the data were analyzed.
    Findings
    The results showed that %32.1 of students have mental disorder. The high mean was related to social function disorder and then were in order physical symptoms, sleep disorder and anxiety and depression. There was negative significant relation between rate of interesting to field of study and mental health status(r = -0.22 p=0.001).
    Conclusion
    According to results, it is needed to assessing student’s problems and providing consultation, treatment and appropriate educational conditions for decreasing levels of stress and preventing mental disorders.
  • Taher-Amooz M., Dr. Baghaei J., Saleh Moghadam Ar, Dr Nasiri M Page 87
    Background and
    Purpose
    The present research work is based on the preconception that effectiveness of a nursing management depends to a larger extent upon the training program of management information which has ultimate impact on the nature of authority structure, this concept has led to the evolution of a problem on finding out the relation ship between management training role and its impact on organizational effectiveness through other organizational processes.
    Method
    To study the training program of management infuriation and to meet the objectives effectively. The following hypothesis was formulated in nursing management, the management training has definite impact on the effective ness of the organization and it ultimately manes the stage of allans of authority rupture
    Finding
    Data has been collected at three stages namely – before training – after training, and one ninth after training. Only fifteen manger were undertaken the training. The overall impression on the analysis of data from all stages indicates 99 present conformations of the hypothesis.
    Conclusion
    An attempt has been the provide certain recommendations for a hospital management which could be also applicable to other research centers to improve organizational effectiveness.