فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 17-18 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 5
  • محمدعلی نادی، پریوش جعفری، نادرقلی قورچیان صفحه 1
    هدف اصلی این پژوهش تعیین توان تشخیص پرسشنامه مدیریت کیفیت، سازمان یادگیرنده و مدیریت دانش در تفکیک دانشگاه های آزاد اسلامی به گروه های جامع و غیرجامع بوده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اعضای هیات علمی و دانشجویان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در منطقه چهار کشور (20 واحد دانشگاهی) تشکیل دادند که به طور تصادفی ساده و با رعایت نسبت سهمی، از بین آنها 12 واحد دانشگاهی (جامع، بسیار بزرگ، بزرگ، متوسط و کوچک) انتخاب گردیدند و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین آنها 700 نفر از دانشجویان و اعضای هیات علمی انتخاب شدند. روش انجام این پژوهش از نوع همبستگی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تعدیل یافته سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک (2003)، پرسشنامه محقق ساخته مدیریت دانش با استناد به نظریه نوناکا و تاکوچی (1996) و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت کیفیت فراگیر با استناد به زیربنای تئوریک نظریه خانه پدهی (2006) استفاده شد. روایی (سازه و محتوایی) و پایایی (آلفای کرونباخ) این سه پرسشنامه بررسی و تایید گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از بسته آماری علوم اجتماعی تحلیل گردید. از آزمونهای آماری در دو سطح توصیفی و استنباطی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، آزمون همبستگی کانونیکال و آزمون تحلیل تشخیص) استفاده شد. نتایج تحلیل تشخیص نیز نشان داد که رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس متغیرهای اصلی پژوهش بجز یک دانشگاه در بقیه موارد مشابه با رتبه بندی کلی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد بوده است. با توجه به یافته های پژوهش می توان دریافت که سیاهه مدیریت کیفیت، سازمان یادگیرنده و مدیریت دانش رتبه بندی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه چهار کشور به دانشگاه جامع و غیرجامع را میسر ساخته است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، سازمان یادگیرنده و مدیریت دانش، توان تشخیص، دانشگاه های آزاد اسلامی
  • محمدحسین یارمحمدیان، احمدعلی فروغی، سید ابراهیم جعفری، عباس قلتاش* صفحه 27

    این مطالعه با هدف بررسی جایگاه و چگونگی عناصر برنامه درسی در رویکردهای مطرح تربیت شهروندی انجام شده است. این پژوهش از نوع نظری است که در آن از رویکرد توصیفی تفسیری در تحلیل اطلاعات استفاده شده است. از مهمترین یافته های این پژوهش آن است که دو رویکرد اصلی در تربیت شهروندی وجود دارد و هر رویکرد نیز دلالت های مهمی برای عناصر برنامه درسی دارد. این دو رویکرد عبارت اند از: رویکرد پیشرفت گرا و رویکرد محافظه کار. در این مقاله جایگاه و چگونگی عناصر هدف، محتوا، روش های تدریس و روش های ارزشیابی از یادگیری در این دو رویکرد مورد تحلیل و نقد قرار گرفت. با توجه به نکات و دلالت های مهم و مثبت رویکرد پیشرفت گرا توصیه شده است که در تدوین برنامه های درسی تربیت شهروندی ایران، رویکرد پیشرفت گرا مورد توجه و تاکید بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت شهروندی، رویکرد محافظه کار، رویکرد پیشرفت گرا
  • رمضان جهانیان صفحه 49
    این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مؤلفه های نظام مدیریت مدرسه محوری و ارائه چارچوب مناسب اجرا گردیده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران، معاونان و معلمان مدارس شهر تهران (95905 نفر) و نمونه آماری به کمک جدول تعیین حجم نمونه مورگان و با روش تصادفی طبقه ای (1093 نفر) می باشند، ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه است که بعد از تعیین روایی و محاسبه پایایی آن (93/0) اجرا گردید. داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که ابعاد و مؤلفه های نظام مدیریت مدرسه محوری عبارت انداز: فرضیه اول. در بعد تصمیم گیری شامل مؤلفه های، پذیرش متقابل، مشارکت، مشارکت اکثریت آرا، آموزش نیروی انسانی. فرضیه دوم. در بعد کنترل و نظارت شامل مؤلفه های، خودکنترلی، پاسخگویی فرد در برابر جمع، نظارت و پاسخگویی جمع به جمع و نظارت عالی اداره های آموزش و پرورش. فرضیه سوم. در بعد ارزیابی عملکرد و پاداش عوامل انسانی شامل مؤلفه های، ویژگی های اخلاقی، شخصیتی، مهارتهای مدیریتی و ارتباطی منابع انسانی، تحصیلات رسمی، مهارتهای فنی و دوره های آموزشی است.
    همچنین نتایج به دست آمده از مصاحبه با متخصصان و صاحب نظران مدیریت آموزشی نشان می دهد که مهمترین نظریه هایی که به کارگیری آنها در آموزش و پرورش زمینه استقرار نظام مدیریت مدرسه محوری را فراهم می آورد شامل: نظریه فراشناختی، نظریه مدیریت مشارکتی، نظریه آموزش مجازی، نظریه سازمان یادگیرنده، نظریه مدیریت کیفیت جامع و نظریه توانمندسازی نیروی انسانی هستند.
    پژوهشگر با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر و تجربیات عملی مدل مفهومی را برای استقرار نظام مدیریت مدرسه محور در آموزش و پرورش کشور به مدیران نظام آموزشی پیشنهاد کرده است.
    کلیدواژگان: مدرسه محوری، مدیریت مدرسه محوری، تصمیم گیری، کنترل و نظارت، ارزیابی عملکرد و پاداش، تفویض اختیار
  • حامد برماس، حسن پاشا شریفی، حسن احدی، حسن شعبانی صفحه 67
    طرح حاضر با هدف طراحی، ارزیابی و اجرای دوره آموزش پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر برای دانش آموزان مقطع متوسطه انجام یافته است. جهت طراحی دوره، نظریات سوء مصرف، پیشگیری و منابع مرتبط مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به موارد مشترک و متفاوت نظریات و دوره های پیشین و اعمال نظر متخصصان، دوره مذکور طراحی و تدوین شد و مورد تایید 5 نفر از روان شناسان قرار گرفت. نگرش سنج دانش آموزان به مواد مخدر، پس از بررسی مبانی نظری مرتبط و ابزارهای پیشین به صورت مقدماتی طراحی گردید. روایی محتوایی آزمون با استفاده از ضریب توافق داوران (28 نفر از اساتید روان شناسی و مشاوره و عموما با تجربه کار بالینی با معتادان) مورد تایید قرار گرفت. پایایی آزمون مذکور، با اجرای مقدماتی (Pilot) بر روی 30 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه در سال سوم دبیرستان، با استفاده ازآلفای کرونباخ محاسبه شده و ضریب به دست آمده 733/0 می باشد. جهت اجرای دوره، 2 گروه از دانش آموزان مقطع دبیرستان در پایه سوم انتخاب شدند. با استفاده از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه، پس از اجرای پیش آزمون بر روی گروه ها (نگرش سنج محقق ساخته)، دوره آموزشی طی 4 جلسه برای گروه آزمایشی برگزار و سپس پس آزمون اجرا گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و تحلیل کو واریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که دوره آموزش پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر را گذراندند (گروه آزمایشی)، نگرش منفی تری به سوء مصرف مواد مخدر را از گروه آموزش ندیده (گروه گواه) دارند.
    کلیدواژگان: پیشگیری، سوء مصرف مواد مخدر، دوره آموزشی، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • مژگان عارفی صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه خودگردانی دانش آموزان مدارس تیزهوشان و عادی و نقش پیش بینی کنندگی ابعاد خودگردانی برای عملکرد تحصیلی آنان بود. نوع تحقیق علی مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه مدارس تیزهوشان و عادی شهر شیراز بود. 84 دانش آموز از مدارس تیزهوشان و 82 دانش آموز از مدارس عادی به شیوه همتاسازی انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها پرسشنامه ام اس ال کیو و آزمون پیشرفت تحصیلی علوم زیستی (فولاد چنگ، 1383) بودند. پایایی پرسشنامه ام اس ال کیو با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 93/0 برآورد گردید. برای بررسی روایی سازه مقیاس یاد شده از روش تحلیل عوامل استفاده شد و شش عامل به دست آمد. پایایی آزمون پیشرفت تحصیلی علوم زیستی با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ 87/0 تعیین شد. روایی محتوایی این آزمون نیز براساس متون تخصصی، مورد تایید دبیران متخصص قرار گرفت. از روش های آماریt مستقل و تحلیل رگرسیون برای تحلیل یافته ها استفاده شد و نتایج زیر به دست آمد: الف) بین دو گروه دانش آموزان مدارس تیزهوشان و عادی از نظر باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خودگردانی، تفاوت معنادار بود، ب) از میان ابعاد باورهای انگیزشی، بعد «جهت گیری هدف درونی» و از میان ابعاد راهبردهای یادگیری، بعد «خود بازبینی» بهترین پیش بینی کننده برای عملکرد تحصیلی دانش آموزان بود.
    کلیدواژگان: خودگردانی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان عادی، دانش آموزان تیزهوش
  • هدایت تیرگر، حسن محمد طهرانی صفحه 99
    پژوهش حاضر به منظور بررسی موانع عمده توسعه پژوهش محوری در واحدهای دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان انجام شد. به این منظور نمونه ای به حجم 250 نفر از اعضای هیات علمی (170 مرد و 80 زن) و نمونه ای به حجم 380 دانشجو (200 دختر و 180 پسر) از واحدهای مختلف منطقه 7 دانشگاه آزاد اسلامی به طور تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه 29 ماده ای که به همین منظور طراحی شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که از نظر اعضای هیات علمی واحدهای دانشگاهی مورد مطالعه به ترتیب: 1 موانع اجتماعی و فرهنگی (75/67 درصد)، 2 کمبود امکانات اقتصادی و مالی (5/67 درصد)، 3 موانع اجرایی و اداری (75/56 درصد) مهمترین موانع توسعه پژوهش محوری در واحدهای دانشگاهی هستند. از نظر دانشجویان مهمترین موانع توسعه پژوهش محوری در واحدهای دانشگاهی عبارت بودند از: 1 کمبود امکانات اقتصادی و مالی (10/84 درصد) 2 موانع اجرایی و اداری (35/59 درصد) 3 موانع اجتماعی و فرهنگی (55/54 درصد). در این بررسی همچنین مشخص شد که عوامل مربوط به اعضای هیات علمی از نظر دانشجویان و اعضای هیات علمی به ترتیب 5/39 درصد و 37 درصد به عنوان مانعی جدی در مسیر توسعه پژوهش محوری واحدهای دانشگاهی به حساب نمی آیند. این یافته ها با یافته های بررسی های دیگر مربوط به موانع توسعه پژوهش محوری همخوانی نسبی دارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، توسعه، پژوهش، موانع
  • محمدرضا سلیمانی، علی شکویی صفحه 119
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل مؤثر بر تولیدات علمی اعضای هیات علمی واحدهای منطقه 8 دانشگاه آزاد اسلامی است. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت واحدهای منطقه 8 دانشگاه آزاد اسلامی است که 420 نفر از آنها به روش طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. بر اساس یافته های تحقیق، از میان تولیدات علمی، مقالات چاپ شده در مجلات علمی، بیشترین درصد و اختراعات ثبت شده، کمترین درصد را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این از میان گروه های ششگانه، گروه علوم پایه بیشترین و گروه هنر کمترین سهم را در تولیدات علمی داشته اند. همچنین نتایج نشان داد کلیه عوامل فردی بر روی تولیدات علمی پاسخ دهندگان تاثیر داشته اند. اما از میان عوامل سازمانی، تنها مهارتهای اطلاعاتی و ارتباطات علمی در میزان تولیدات علمی مؤثر بوده اند، به طوری که خدمات رفاهی، امکانات و تجهیزات پژوهشی و نحوه مدیریت دانشگاه هیچ تاثیری روی حجم تولیدات علمی نداشته اند. بر اساس یافته ها مجلات علمی و کتابهای تخصصی بیشتر از سایر ابزارها برای کسب اطلاعات علمی مورد استفاده قرار گرفته اند. همچنین دانش افزایی و ارتقای مرتبه علمی مهمترین انگیزه های پاسخ دهندگان در انجام فعالیتهای پژوهشی بوده اند.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، فعالیتهای پژوهشی، ارتباطات علمی
  • منصور حقیقتیان، رسول ربانی، سهیلا کاظمی صفحه 147
    مطالعه تاثیر کار بر نگرش های افراد از موضوعات مهم جامعه شناسی است. از طرف دیگر سرمایه اجتماعی به عنوان منابع و پاداش هایی که افراد از طریق روابط اجتماعی به دست می آورند، در چند دهه گذشته مقبولیت گسترده ای یافته است، ولی تحقیقات چندانی در ارتباط با تاثیر سرمایه اجتماعی بر فعالیت شغلی صورت نگرفته است.
    هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر فعالیت شغلی دبیران مقاطع متوسطه شهرستان اصفهان است. به این منظور با بهره گیری از آرای صاحب نظرانی مانند پوتنام و کلمن در ابتدا به سنجش میزان سرمایه اجتماعی در میان دبیران رسمی نواحی پنجگانه آموزش و پرورش شهرستان اصفهان پرداخته و سپس چگونگی رابطه و تاثیر آن بر فعالیت شغلی آنان بررسی شده است. در این زمینه مؤلفه های سرمایه اجتماعی شامل کیفیت روابط (اعتمادورزی) و کمیت روابط (عضویتهای گروهی و انجمنی و روابط همیارانه) مورد بررسی و سنجش قرار گرفته اند.
    روش تحقیق از نوع همبستگی و به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل 5443 نفر دبیران مرد و زن شهرستان اصفهان در سال 86 1385 می شد که از بین آنان با استفاده از فرمول کوکران، 329 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. شیوه جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود. آلفای کرونباخ فعالیت شغلی 72/0 و برای سرمایه اجتماعی 85/0 بود.
    نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین میزان سرمایه اجتماعی دبیران در یک طیف پنج درجه ای از یک تا پنج، 54/2 (اعتماد برابر با 02/3 و شبکه ارتباطات برابر با 10/2) و میانگین میزان فعالیت شغلی آنها برابر با 72/2 است. در مورد رابطه میان سرمایه اجتماعی و فعالیت شغلی دبیران، یافته های این تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی با ابعاد فعالیت شغلی به ترتیب کیفیت آموزشی فعالیت (42/0=r)، میزان فعالیت آموزشی(39/0=r) و کیفیت پژوهشی فعالیت (28/0 = r) رابطه داشته و هر سه مورد نیز معنادار هستند. به طور کلی ابعاد گوناگون سرمایه اجتماعی، 19 درصد تغییرات فعالیت شغلی را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، شبکه ارتباطی، فعالیت شغلی
  • پروین شماعی زاده، سید احمد احمدی صفحه 165
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان تاثیر آموزش منظم به والدین دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان فلاورجان بر روابط متقابل و پیشرفت تحصیلی آنان بوده است. روش تحقیق تجربی انتخاب شد. جامعه آماری، والدین دانش آموزان مقطع متوسطه شهر فلاورجان در سال تحصیلی 87 86 بودند. 60 نفر از والدین به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 30 نفر) جایگزین گردیدند. متغیر مستقل آموزش منظم به والدین بود که برای 7 جلسه تدوین و اجرا شد. ابزار سنجش، پرسشنامه سنجش خانواده و پرسشنامه مقیاس ارزیابی انطباق پذیری و همبستگی خانواده بود. برای ارزیابی پیشرفت تحصیلی از معدل دانش آموزان قبل و بعد از اجرای متغیر مستقل استفاده گردید. فرضیه های تحقیق عبارت بود از: 1 آموزش منظم به اولیا بر روابط متقابل آنها تاثیر دارد. 2 آموزش منظم به والدین بر ابعاد روابط خانوادگی تاثیر دارد. 3 آموزش منظم به والدین بر همبستگی و انطباق پذیری خانواده تاثیر دارد. 4 آموزش منظم به والدین بر پیشرفت تحصیلی آنان تاثیر دارد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از آماره های فراوانی، میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از روش کواریانس (ANCOVA) استفاده گردید. یافته های حاصل نشان داد که آموزش منظم به والدین در سطح (05/0>P) بر روابط متقابل و خرده مقیاس های روابط خانوادگی، انطباق پذیری و همبستگی خانواده و پیشرفت تحصیلی فرزندان تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، روابط خانوادگی، پیشرفت تحصیلی
  • داود معنوی پور، علیرضا پیرخائفی، حسن پاشا شریفی صفحه 187
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش در هنگام خواب بر یادگیری دانشجویان بود. این پژوهش در قالب طرح پژوهش شبه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با یک گروه انجام شد. به این منظور از جامعه آماری دانشجویان روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در سال تحصیلی 86 1385، 50 نفر که در دامنه سنی 18 تا 25 قرار داشتند، پس از آگاهی از نحوه انجام پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود حاوی پرسش های زبان انگلیسی در قالب چهارگزینه ای و ترجمه، بر اساس مطالب انگلیسی آموزش داده شده. روایی آن با استفاده از روایی محتوایی تایید شد. اجرای آزمایشی پژوهش با هدف خوگیری آزمودنی ها برای گوش دادن در هنگام خواب به مدت یک هفته انجام شد. سپس مواد آموزشی در اختیار آنان قرار داده شد و موظف شدند که طبق دستورالعمل آموزش داده شده، آن را اجرا نمایند و گزارش روزانه کار خود را نیز ثبت نمایند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های t تحلیل شد و نتایج نشان داد که یادگیری زبان انگلیسی در هنگام خواب از طریق شنوایی امکان پذیر نیست. ضمن آگاهی کامل از محدودیتهای پژوهش، نتایج آن نشان داد که یادگیری در هنگام خواب صورت نمی گیرد و مشکلاتی از قبیل بی خوابی، سردرد، گوش درد، بی حوصلگی و خواب آلودگی در طول روز را نیز در پی دارد.
    کلیدواژگان: نظریه های خواب، یادگیری در هنگام خواب، یادگیری از طریق شنوایی
  • ثریا غلامحسین پورانوری*، صادق ملکی آوارسین صفحه 199

    این تحقیق به منظور تعیین رابطه میزان مشارکت دبیران در تصمیم گیری ها با عملکرد مدیران مدارس انجام گرفته است، جامعه مورد مطالعه کلیه مدیران و دبیران راهنمایی و دبیرستان مراغه در سال 1383 است. حجم نمونه بر اساس اصول علمی و فرمول تعیین حجم نمونه، 40 مدیر و 200 دبیر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای بررسی فرضیه های پژوهش از دو ابزار زیر استفاده شده است: الف) پرسشنامه سنجش میزان مشارکت دبیران با 45 پرسش پنج گزینه ای، ب) پرسشنامه عملکرد مدیران با 15 سوال پنج گزینه ای. برای تحلیل نتایج آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون معناداری همبستگی) به کار بسته شده است. نتایج پژوهش نشان داده است بین میزان مشارکت دبیران در تصمیم گیری ها و متغیرهای عملکرد مدیر، ثبات معلمان، کارایی مدرسه، رضایت و انگیزش شغلی معلمان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت، تصمیم گیری، مدیران، ثبات، کارایی، رضایت
|
  • Page 1
    The main purpose of this research was to determine the discrimination ability of Quality management, Learning organization, Knowledge management inventory (QLKI) for the separation of region four universities. The population was all faculty members and students of the all fourth district Islamic Azad University branches (ten branches were selected randomly). The sample consisted of faculty members and students. The instrument used to collect data were three questionnaires designed by the researchers: The learning organization questionnaire (an adapted from Watkins& Marsick, s questionnaire), the knowledge management questionnaire (developed based on Nonaka & Takeochi, s Theory), and the TQM questionnaire (developed based on Padhai, s Theory). Reliability was established by calculating cronbach,s Alpha. Experts established the content validity of the questionnaires. The construct validity was established by using factor analysis. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics including percentage, frequency, mean, standard deviation and discriminative analysis. The SPSS version was used for analyzing the data. The discriminative analysis showed that there was a close similarity between ranking of universities by QLKI (the study variables) and the central organization of Islamic Azad University's ranking.
  • Mohammadhosein Yarmohammadean, Ahmadali Froguy, Ebrahim Jafari, Abaas Gholtash Page 27

    The purpose of the present study was to determine the values of curriculum elements in citizenship educational approaches. The current research was categorized in field the of theoretical methods in which a descriptive- interpretive approach was utilized. One of the most important results in this study revealed two main view points in citizenship education. Each of them have some basic reasoning for curriculum elements they are progressive and conservative approaches. In this article we analyzed the elements such as goals, content, teaching methods and evaluation procedures. According to our findings, it is suggested that from progressive approach be used in Iranian citizenship education curriculum formulation in most of the time.

  • Page 49
    The present research has been performed to recognize school-based management dimensions and components, and to present a suitable framework. All school managers, principals and teachers in Tehran (individuals) make up the population of this research, and individuals with sample volume determination tables help with classificatory random method form the statistic sample. The information has been collected through questionnaires and interviews the validity reliability of which was tested after calculation (). The obtained data has been analyzed with the help of descriptive and perceptive statistics. The obtained results from the questionnaires demonstrate that the dimensions and components of school-based management systems are as follows: The first hypothesis: Decision making dimension includes the following components: Bilateral acceptance, participation, majority of ideas participation, human resources education. The second hypothesis: Control and supervision dimension includes the following components: Self-control, individuals responsiveness toward the group, group supervision and responsiveness toward group and high supervision of educational administration offices. The third hypothesis: operating evaluation and human factors rewarding dimension also include these components: Moral and personal features, features, human resources managerial and communicative skills, official trainings, technical skills and educational courses. Moreover, obtained results from the interviews with educational management experts and specialists demonstrate that the most important theories which can be utilized in education in order to stablize school-based management system according to the above-mentioned dimensions and components are as follows: metharecognition, participational management theories, virtual education theories, organizational learning, comprehensive quality management and improvement of human resources. The researcher, with due attention to obtained results and practical experience, has suggested a framework for stabilizing school based management system to the ministry of education in his country.
  • Mozhgan Arefi Page 75
    The aim of the present study was compare the self-regulation between students in regular and gifted schools to predict academic performance of the students. The study was causal-comparative and the statistical population was all of the high school students from gifted and regular schools in Shiraz. Students from regular and students from gifted schools were selected by matching method. The instruments for data gathering were MSLQ questionnaire and biology achievement test (Fooladchang,). The reliability of MSLQ questionnaire was calculated by Cronbach Alfa coefficient (). The scale's construct validity was measured by factor analysis and this procedure yielded six factors. The reliability of biology achievement test was calculated by Cronbach Alfa coefficient (). The test's content validity was confirmed by professional high school teachers. The independent t-test and multiple regressions were applied for analyzing the data and results revealed that: a) Students in regular and gifted schools were significantly different on learning strategies and motivational beliefs of self-regulation. b) Among the dimensions of motivational belief, internal goal orientation and among the parts of learning strategies, self-monitoring was the best predictor for the students academic performance.
  • Hedayat Tirgar, Hassan Mohammad Tehrani Page 99
    The present research was done to study the main obstacles of research – based developments in the branches of Kerman province Islamic Azad University. For this purpose a sample of people of faculty’s members (men and women) and a sample of people (female students and male students) of district s different branches of the region of Islamic Azad university were selected at random and evaluated by use the of a articled questionnaire which had been planned for this very purpose. Study s results indicated that from point the of view of members of faculty. the most significant obstacles of research-based development in branches are as the follos manner: Social and cultural obstacles. Shortage of economic and financial abilities. Executive and administrative obstacles. From students point of view the most significant obstacles of research– based development in the branches are as follows: Shortage of economic and financial potential. Executive and administrative obstacles. Social and cultural obstacles. This study also revealed that the agents related to faculty s members from students point of view and faculty members (respectively and) are not considered as a serious obstacle for of branches research-based development. These findings relatively conform to the findings of other studies related to the research- based development’s obstacles.
  • Page 119
    This research aims at investigating the factors that the scientific products of faculty members of Islamic Azad University (IAU) th region. A survey was conducted using a questionnaire. A sample of full-time faculty members was drawn using stratified random sampling method. The findings showed that journal articles accounted for the highest and patents accounted for the lowest number of scientific outputs. Humanities scholars had the highest and Art scholars had the lowest number of scientific products. A range of personal factors affected scientific productivity. Besides organizational factors, information skills and scientific communications, the other factors such as welfare facilities, research facilities, and management style of the university showed no impact on the scientific productivity of the population. Scholarly journals and books were the most used information resources. Improving personal knowledge and promotion were the top motivations for conducting research.
  • Page 147
    Studying the effects of work on people's attitudes has been an important topic in sociology. On the other hand, social capital as the totality of resources and benefits that are available to an individual via social relations, has gained widespread acceptance during the past few decades. But few researches have been done on the effects of social capital on individual's occupational activities. In this paper, drawing on the ideas of theoreticians like Robert Putnam and James Coleman, first, the social capital of tenured high school teachers in Esfahan's five educational districts were measured, and then its effects on occupational activities were tested. The components of social capital included the quality of relations (trusting) and the quantity of relations or relational network (group memberships and cooperative behaviors). Utilizing a questionnaire, for a population of a stratified random sample of teachers were studied. Cronach alpha for social capital was and for occupational activity was. Research data showed that the average social capital of teachers, on a scale, was (it was for trust and for relational network) and that the average for occupational activity was. It was found that social capital was significantly associated with the quality of educational activity (r=). the quantity of educational activity (r =) and the quality of research activity (r =). All components of social capital explained only percent of the variance of occupational activities.
  • Parvin Shamaizadeh, Ahmad Ahmadi Page 165
    The purpose of this study was to investigate the effect of regular parenthood instruction on parent's relationship with female guidance school students in Falavarjan city and on their academic achievements. Population of this study was the parents of female guidance schools in. parents were selected by cluster randomized sampling and divided randomly into experimental and control groups. The dependent variable was sessions regular parenthood instructions. Instruments were. "Family Assessment Questionnaire, "Family Assessment Cohesion and Adaptation scale. q. Questionnaire" The reliability was and. The results of the academic exams were used for the student achievements. It was hypothesized that" regular instruction to parents has impacts on their children academic achievement, and relationship between them. The data revealed that regular instruction to parents had impacts on relationship between them (P<). Also it had impact on student's academic achievements (P<).
  • Davood Manavipor, Alireza Porchaafi, Hasan Pashasharefi Page 187
    This research was executed as a pre-test and post-test quasi-experiment design on a group of college students. To fulfill the objective students from Garmsar Azad University who were studying psychology and education in were selected. They participated voluntarily and their age ranged from to. The Research was executed using a test paper of English translation and a four-choice item test of the materials taught before. The content of paper was proved to be related to our research objectives (content validity). The primary aim of our research was to make students get used to listening for one week while they were sleeping. After one week, teaching material was given to them and they were asked to follow the instructions and write down a daily report of their experiences. Using independent group "t" test, the data was analyzed and it was concluded that it was not possible to learn English through listening while sleeping. Being fully aware of the research limitations, the results showed that learning does not happen while sleeping and it brings about headache, earache, impatience, and the feeling of being sleepy during the day.
  • Soraya Gholamhosempooranvari, Sadegh Malekiavarseen Page 199

    The purpose of the research is to determine relationship between the participation of teachers and the performance of managers. Population of the study was all of the managers and teachers of high schools and guidance schools in, the sample of statistics was managers and teachers, which were used through probability grouping. To investigate the hypothesis of the research the following tools: a questionnaire for evaluating participation of teachered which contains questions with choices. a questionnaire of managers performance which contains questions with choices. Correlation coefficient was used to analyze the conclusion of descriptive statistics and inferential statistics. The study indicated that there is a significant relationship between the rate of teachers participation in decision making and variables such as managers performance and teachers stability, schools efficiency, teachers motivation and satisfaction.