فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 34 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 34 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر عجم، حسین جعفری ثانی، بهروز مهرام، محمدرضا آهنچیان صفحه 1
    هدف از این پژوهش، بررسی نقش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، مهارت های رایانه ای و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در دیدگاه آنان نسبت به تعامل همزمان و ناهمزمان در رویکرد یادگیری ترکیبی است. تحقیق، از نوع توصیفی مقایسه ای بوده و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور شهر مشهد است که از میان آنان با استفاده از فرمول کوکران، 382 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسش نامه یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت، پرسش نامه محقق ساخته مهارت رایانه ای و پرسش نامه دیدگاه دانشجویان نسبت به تعامل همزمان و ناهمزمان رویکرد یادگیری ترکیبی می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین راهبردهای یادگیری خودتنظیمی زنان و مردان تفاوت وجود نداشته است و دانشجویان دیدگاه موافقی نسبت به تعامل همزمان و ناهمزمان رویکرد یادگیری ترکیبی داشتند. بین راهبردهای یادگیری خودتنظمی، مهارت رایانه ای و پیشرفت تحصیلی دانشجویان با دیدگاه آنان نسبت به تعامل همزمان و ناهمزمان در رویکرد یادگیری ترکیبی ارتباط وجود داشته است. بنابراین راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، مهارت رایانه ای و پیشرفت تحصیلی پیش بینی کننده های مناسبی برای دیدگاه دانشجویان نسبت به تعامل همزمان و ناهمزمان رویکرد یادگیری ترکیبی هستند
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، تعامل همزمان و ناهمزمان، خودتنظیمی، مهارت رایانه ای، پیشرفت تحصیلی
  • محمود مهر محمدی صفحه 18
    این بحث بر این فرض استوار است که تربیت شهروند دمکراتیک امری مطلوب و خواستنی از منظر دینی است. در توضیح این فرض آمده است که بنیانگذار «جمهوری اسلامی» ایران بر پایه الهیات سیاسی خود با تاکید بر این مفهوم ترکیبی، به عنوان یگانه نام معتبر برای نظام در شرف تاسیس بر پایه اسلام، در واقع مردم سالاری دینی یا به بیان دقیق تر «دمکراسی اسلامی» یا «اسلام دمکراتیک» را بنیان گذاشت. او بدین گونه اسلام استبدادی را به لحاظ مفهومی به رسمیت شناخته و خواهان جلوگیری از رواج آن قرائت از اسلام شده است. تربیت شهروند دمکراتیک همچنین ضروری عصر جدید دانسته شده است که از این منظر پدیده ای جهانی است. منظور از عصر جدید عصری است که با صفت عصر انقلاب اطلاعات و ارتباطات شناخته شده و در آن جریان آزاد اطلاعات بنیان نظام های اجتماعی دیکتاتوری و استبدادی را سست و لرزان ساخته است. از سوی دیگر در گستره نظریه های هنجاری برنامه درسی به مواردی برخورد می کنیم که در عین تضاد و تقابل با یکدیگر، جملگی با صراحت مدعی یک هدف هستند. رسالت نظام آموزشی بر پایه این نظریه ها تربیت افرادی است که بتوانند جامعه دمکراتیک را پایه گذاری نموده، آن را استمرار بخشند. نگارنده سه نظریه را شناسایی نموده است که واجد این ویژگی هستند. به دیگر سخن، هدف تربیت شهروند دمکراتیک به طور مشترک توسط این سه نظریه هنجاری برنامه درسی تعقیب و ترویج می شود. گوهر شهروندی دمکراتیک در این نوشتار برخورداری از شایستگی عمل فکورانه دانسته که مستقیما از اندیشه های شواب و نظریه پرکتیکال او وام گرفته شده است. بدین ترتیب نظام های آموزشی مدعی دمکراسی، باید بتواند شهروندانی را ترببت نمایند که کنشگر فکور باشند. این قرائت پایه قضاوت پیرامون نظریه های سه گانه برنامه درسی و تحلیل ظرفیت های مندرج در هر یک از سه نظریه برنامه درسی شده است. قضاوت نهایی نگارنده آن است که نظزیه پیشرفت گرایی از گونه ای برنامه درسی حمایت می کند که با دستیابی به شایستگی عمل فکورانه هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: دمکراسی و اسلام، عمل فکورانه، تربیت شهروندی، نظریه برنامه درسی، پیشرفت گرایی، نظریه انتقادی، نظریه انسان گرایی عقلانی
  • حسین نجفی صفحه 32
    هدف این پژوهش، ارائه مبانی پداگوژیکی و نظریه های آموزش از دور، به عنوان فرا رشته ای در کنار نظام آموزش سنتی با هدف توجه به تفاوت های فردی و فراهم کردن فرصت های متنوع آموزشی به تناسب سن، جنسیت، اشتغال، معلولیت، با تحقق شعار آموزش برای همه، همه جا و همه زمان است. برای بررسی آن، از روش مروری تحلیلی استفاده شده است.آموزش از دور برای اینکه به عنوان نظام آموزشی جدید مطرح شود باید دارای ویژگی ها، مبانی پداگوژیکی و نظریه پردازی خاص خود باشد. از مهم ترین ویژگی های آموزش از دور می توان به جدایی یاددهنده یادگیرنده، استقلال یادگیرنده، تعامل، سازمان پشتیبانی کننده آموزشی، ابزار ارتباطی و ساخت و تولید دانش توسط یادگیرنده اشاره کرد. از سوی دیگر، در دیدگاه ساختن گرایی، چون یادگیرنده خود مفسر، سازنده وتولید کننده دانش در قالب چارچوب های استاندارد است، به عنوان مبانی پداگوژیکی آموزش از دور در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، به منظور اینکه آموزش از دور به نظریه علمی تبدیل شود، باید دارای نظریه پردازی خاص خود باشد. مهم ترین نظریه های علمی حوزه آموزش از دور عبارتند از: نظریه استقلال عمل یادگیرنده ویدمیر، صنعتی شدن آموزش پیترز، تعامل آموزشی شش گانه هالمبرگ، فاصله تراکنشی مور و نظریه کنترل گریسون و مایرا بینتون.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، مبانی پداگوژیکی، ساختن گرایی، نظریه های آموزش از دور
  • مهدی سبحانی نژاد، اسماء ملازهی صفحه 42
    رایانه ها و فناوری های مرتبط، با پتانسیل تغییر دهنده بالقوه خود، آموزش و در پی آن نقش معلم را دچار دگرگونی کرده اند. توانایی کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس، نیاز به دانش کافی و مهارت در کاربست موفقیت آمیز آن دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) توسط معلمان، در فرایند برنامه ریزی درسی مدارس است. روش مورد استفاده در انجام این پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل اسنادی است و جامعه آن را کلیه اسناد مربوط به موضوع، شامل نوشتاری (کتاب ها، مقالات و...) و غیرنوشتاری (سایت ها) در بر می گیرد. از جامعه فوق، نمونه ها به صورت هدفمند و با توجه به سوالات پژوهش انتخاب شده اند. ابزار گردآوری، فرم های فیش برداری و روش مورد استفاده برای تحلیل داده ها نیز کیفی بوده است. بر اساس بررسی های انجام شده در سوابق نظری و پژوهشی، مهمترین مولفه های دانشی و مهارتی جهت کاربست ICT توسط معلمان، بنابر اظهارات صاحب نظران بین المللی، تهیه شد. سپس جهت تبیین مولفه های دانش و مهارت مقدماتی و دانش و مهارت تخصصی کاربست ICT توسط معلم در زمینه؛ طراحی و تدوین برنامه های درسی، اجرای برنامه درسی و تدریس و نیز ارزشیابی برنامه درسی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: چارچوب نظری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلم، برنامه ریزی درسی مدارس
  • حسین مومنی مهمویی، مرتضی کرمی، علی مشهدی صفحه 60
    هدف این پژوهش «بررسی میزان آموزش مهارت های اشتغال زای مورد نیاز بازار کار در برنامه های درسی کارشناسی ناپیوسته حسابداری، صنایع غذایی و مهندسی عمران» و روش پژوهش از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی، مدرسان و دانشجویان ترم آخر کارشناسی رشته های حسابداری،صنایع غذایی و مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت حیدریه است که کل جامعه آماری مورد پژوهش قرار گرفت. تعداد دانشجویان حسابداری 63 نفر، مهندسی عمران 78 نفر و صنایع غذایی 37 نفر است و استادان رشته حسابداری 12 نفر، مهندسی عمران 35 نفر و صنایع غذایی 8 نفر هستند. تعدادکل دانشجویان سه گروه 178 نفر و کل استادان سه گروه 55 نفر است. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه محقق ساخته و آمار توصیفی برای توصیف داده ها و آزمونt تک نمونه ای برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان می دهند که دانشجویان (به جز فناوری اطلاعات، مدیریت خود و یادگیری) و استادان رشته حسابداری بر این باورند که مهارت های اشتغال زا در برنامه درسی این رشته آموزش داده نمی شود. دانشجویان رشته مهندسی عمران معتقدند که مهارت های اشتغال زا (به جز برنامه ریزی و مدیریت خود)آموزش داده می شوند، استادان رشته مهندسی عمران نیز اعتقاد دارند که مهارت های اشتغال زا (به جز حل مساله، برنامه ریزی، مدیریت خود و یادگیری) آموزش داده می شوند. دانشجویان رشته صنایع غذایی هم بر این اعتقادند که مهارت های اشتغال زا (به جز برنامه ریزی، ارتباط، فناوری اطلاعات و یادگیری) آموزش داده می شوند، استادان رشته صنایع غذایی نیز باور دارند که از مهارت های اشتغال زا، تنها کار تیمی آموزش داده می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های اشتغال زا، بازار کار، حسابداری، مهندسی عمران، صنایع غذایی
  • مسعود اسدی، اصغر شیر علی پور، محمدرضا بهرنگی صفحه 73
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت های آموزشی، پرورشی و مدت زمان نگهداری مطالب در حافظه، در دو روش تدریس سنتی و الگوهای ترکیبی (کاوشگری، پیش سازمان دهنده، تفحص گروهی و نمایشی) انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی بود و جامعه مورد مطالعه را کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم شهر مرند، تشکیل می دهندمی دادند. گروه نمونه شامل 36 دانش آموز پسر در حال تحصیل در کلاس پنجم در سال تحصیلی 89 1388 بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شد. برای گردآوری داده ها از آزمون محقق ساخته استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس و اندازه اثر نشان داد که از نظرآموزشی، میان دو روش تدریس تفاوت معناداری وجود ندارد، اما از نظر پرورشی و طول مدت نگهداری مطالب درحافظه، تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثرات آموزشی، اثرات پرورشی، مدت نگهداری مطالب در حافظه، الگوهای ترکیبی تدریس، تدریس سنتی
  • طاهره باقرپور، رمضان جهانیان صفحه 84
    تصویر سازی و الگوسازی، فراینده های شناختی مشابهی هستند که با استفاده از تجربه مشاهده ای اطلاعات موثری را بر خودکارآمدی فراهم می کنند. برخی از پژوهش های تصویر سازی، برای اطمینان از تصویر سازی صحیح افراد، الگویی از اجرای صحیح را پیش از تصویرسازی نمایش داده اند. بنابراین، اثر این دو عامل با هم تداخل یافته است. در پژوهشی هم که اثر این دو عامل را تفکیک نموده است، نوع تصویر سازی کنترل نشده است. بدین ترتیب، تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثر الگوسازی، تصویرسازی درونی و بیرونی بر خودکار آمدی در مهارت سرویس ساده والیبال (Volleyball simple serve) با استفاده از یک طرح تحقیق پیش آزمون پس آزمون در گروه های تصادفی، انجام شد. 48 دانشجوی دختر مبتدی (Novice) با توانایی تصویرسازی متوسط، به صورت تصادفی انتخاب و به چهار گروه همسان از نظر خودکارآمدی تقسیم شدند. پرسشنامه خودکارآمدی قبل و بعد از تمرین تجربی به آزمودنی ها ارائه شد. داده های مربوط به خودکارآمدی در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل واریانس 4×4 با سنجش های مکرر عامل آزمون، آزمون تعقیبی و t وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که به ترتیب، خودکارآمدی گروه الگوسازی، تصویرسازی درونی و بیرونی در پس آزمون به طور معناداری، بهتر از پیش آزمون بود (0.005p<) ولی در گروه کنترل، تفاوت معناداری یافت نشد (0.005p>.) این یافته ها پیشنهاد می کنند که خودکارآمدی، عاملی موثر در میزان یادگیری حرکتی است و اطلاعاتی که فرد از طریق الگوسازی دریافت می کند، نسبت به تصویرسازی درونی و بیرونی بر خودکارآمدی تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: الگوسازی، تصویرسازی درونی، تصویرسازی بیرونی، خودکارآمدی، مدل سازی
  • مرتضی کرمی، سمیه بهمن آبادی، آرزو اسماعیلی صفحه 92
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی دیدگاه اعضای هیئت علمی و متخصصین برنامه درسی نسبت به وضعیت مطلوب ساختار تصمیم گیری در طراحی برنامه ی درسی آموزش عالی به تفکیک نه عنصر برنامه درسی (اهداف، محتوا، فعالیت های یادگیری، راهبردهای تدریس، ارزشیابی، گروهبندی، منابع و ابزار یادگیری، زمان و فضا) بود. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و متخصصین برنامه درسی کشور بودند. به کمک نمونه گیری تصادفی طبقه ای 110 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از جدول مورگان و تعداد 30 نفر از متخصصین برنامه درسی از شش دانشگاه کشور به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع پیمایشی و ابزار پژوهش نیز پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته ها نشان داد که اساتید خواستار وضعیت نیمه متمرکز در تصمیم گیری های مربوط به مولفه های محتوا، هدف، ارزشیابی، زمان و فضا، همچنین آنها خواستار وضعیت عدم تمرکز تصمیم گیری در چهار مولفه ی یادگیری، روش های تدریس، گروه بندی، منابع و ابزار یادگیری می-باشند. میانگین نمرات نظرات متخصصین برنامه درسی نشان داد که آنها خواهان وضعیت نیمه متمرکز در تصمیم گیری در مولفه هدف و محتوا، ارزشیابی و زمان وخواهان وضعیت عدم تمرکز در مولفه های فعالیت های یادگیری و روش تدریس، گروهبندی، منابع و ابزار و فضا بودند. همچنین نتایج نشان داد که بین نظرات اساتید دانشکده های مختلف و اساتید با مرتبه علمی متفاوت از لحاظ دیدگاه نسبت به وضعیت مطلوب تصمیم گیری در برنامه درسی دانشگاهی تفاوت معنی داری وجود ندارد. اما بین نظرات متخصصین برنامه درسی و اعضای هیئت علمی تفاوت معنی داری مشاهده شد، به این صورت که متخصصین خواهان وضعیت عدم تمرکز بیشتری در تصمیم گیری ها بودند. بنابراین پیشنهاد می شود اختیارات بیشتری به دانشگاه ها در خصوص طراحی برنامه درسی واگذار گردد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، طراحی برنامه درسی، تصمیم گیری، تمرکز، عدم تمرکز، نیمه متمرکز
  • سحر میرافشار، مهدی خان آبادی، ابوالفضل آزادنیا، سمیه سلطانی گردفرامرزی صفحه 105
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودگردان بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر یزد بود. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه و جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دخترپایه پنجم ابتدایی شهر یزد است. جامعه آماری در این پژوهش همه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر یزد (8100 نفر) را در بر می گیرد که در سال تحصیلی 90 89 در آموزشگاه های دولتی مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد نظر پژوهش،30 نفر از دانش آموزان بودند که شیوه انتخاب آنها به صورت تصادفی خوشه ایبود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، آزمون هوش کتل، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و برای سنجش پیشرفت تحصیلی ازمیانگین نمرات کسب شده دانش آموزان در آزمون ها بود.گروه آزمایش طی 12جلسه تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودگردان قرار گرفتند، در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را در یافت نکردند. آزمون ها شامل کلیه درس ها برای سنجش پیشرفت تحصیلی طی 3 مرحله (پیش آزمون، آزمون، پس آزمون) از دانش آموزان گرفته شد. نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات آزمون های گرفته شده از دانش آموزان در مرحله آزمون و پس آزمون، آزمودنی های گروه آزمایش و گواه، تفاوت معناداری وجود داشت. (01/0P =)
    کلیدواژگان: یادگیری خودگردان، پیشرفت تحصیلی، دانش آموز، دختر، پنجم ابتدایی
  • حسن شهرکی پور صفحه 118
    با توجه به اهمیت آموزش و نقش تعیین کننده آن در ارتقای سطح کیفی دانشگاه، این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر افزایش کیفیت آموزشی دوره های کارشناسی ارشد دانشکده علوم تربیتی دانشگاه آزاد واحد رودهن انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی با رویکرد پیمایشی است و جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده علوم تربیتی دانشگاه ازاد واحد رودهن به تعدا 255 نفر در سال 88 89 می شود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان به تعداد 152 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بود. به منظور گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته تدوین گردید که شامل 27 گویه 5 گزینه ای درمقیاس لیکرت است و ضریب پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 78/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان دادند که عواملی مانند تجهیز کلاس ها به تکنولوژی نوین، انجام پژوهش، تغییر محتوای آموزشی، تدریس استادان و توسعه حرفه ای آنان، همگی به میزان نسبتا زیادی در افزایش کیفیت آموزشی دوره های کارشناسی ارشد موثر هستند. پژوهش حاضر حاکی از آن است که برخی از این عوامل عبارتند از: شیوه تدریس استادان، آموزش و پژوهش، تکنولوژی های نوین و توسعه حرفه ای استادان. روشن است که تنها شناسایی این عوامل کافی نیست، بلکه باید به سازماندهی آنها با توجه به تشخیص وضعیتشان در کیفیت آموزش دانشگاهی نیز توجه نمود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کیفیت آموزشی، شیوه تدریس، محتوای آموزشی
  • فاطمه مهرابی فر، حمید مرتضوی، مهدی لسانی صفحه 125
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین انواع و مدت زمان استفاده از بازی های رایانه ای و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مدارس دولتی دوره راهنمایی ناحیه 2 شهر کرمان و توصیفی از نوع همبستگی است. تعداد 10289دانش آموز جامعه آماری را تشکیل می دهند که حجم نمونه شامل 453 نفر است که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته به کار رفت که پایایی آن با استفاده از روش باز آزمایی و آلفای کرانباخ به ترتیب 85/0 و 81/0 مورد تایید قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار spss، جداول توصیفی، آزمون ANOVA، آزمون کای دو و ضریب همبستگی پیرسون مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که دانش آموزان قوی، بازی های ماجرایی را در اولویت قرار داده اند و دانش آموزان متوسط و ضعیف، بازی های جنگی را ترجیح می دهند. بیشترین نوع بازی انجام شده توسط دانش آموزان، بازی های ماجرایی است. پسران بیشتر بازی های جنگی و ورزشی را انتخاب می کنند و دختران بازی های ماجرایی را می پسندند. بین مدت زمان استفاده از بازی ها و پیشرفت تحصیلی رابطه معناداری وجود ندارد (P>0.05) اما میان نوع بازی های رایانه ای و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد (P<0.05). مهمترین معیار انتخاب بازی ها نظر شخصی فرد و هیجان موجود در بازی ها است و میان این معیارها و انتخاب نوع بازی رابطه معناداری وجود دارد (P<0.05).گرایش دانش آموزان قوی به بازی های رایانه ای کم ولی گرایش دانش آموزان متوسط و ضعیف به بازی های رایانه ای زیاد است.
    کلیدواژگان: بازی، بازی های رایانه ای، پیشرفت تحصیلی
  • ناصر محمدی محمدآبادی، محمدحسن باقری اتابک، علی جعفری ندوشن، ابوالفضل آزادنیا، سمیه سلطانی گردفرامرزی صفحه 136
    هدف از انجام این پژوهش مطالعه تاثیر فراشناخت و رویکردهای آن نسبت به قابلیت های حل مساله ریاضی در دانش آموزان دوره اول متوسطه در شهر یزد بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه اول مقطع متوسطه شهر یزد را شامل می شود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 120 دانش آموز در سال اول آموزش متوسطه در دو گروه آزمون (آزمایش) و کنترل انتخاب شدند که نیمی از آنها دختر و نیم دیگر پسر بودند. گروه آزمایش در دوره آموزش راهبردهای فراشناختی شرکت کرد. برنامه درسی گروه آزمایش شامل آموزش 6 هفته ای و هر هفته 4 ساعت روش های فراشناختی بود. قبل از شروع این دوره، پیش آزمونی برای کل دانش آموزان 120 نفر یک آزمون 14 سوالی متناسب با اهداف تحصیلی در زمینه ریاضی در سال اول متوسطه و سال های پیش از آن (راهنمایی) اجرا شد. به عبارت دیگر، آزمون تشخیصی جهت سنجش پیش نیاز انجام شد که همین آزمون دوباره در مرحله پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون t-test نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش تفاوت معناداری از لحاظ آماری وجود دارد. به این معنی که میانگین نمره های گروهی که در دوره فراشناخت شرکت کرده بودند به طور معناداری بیشتر از میانگین گروه کنترل بود. (P<0/05). همچنین مقایسه بین دانش آموزان دختر و پسر و میانگین نمره های آنها نشان داد که آموزش فراشناخت برای هر دو گروه دارای تاثیری یکسانی بوده است و تفاوت معناداری مشاهده نشد. (P>0/05) در مجموع، این مطالعه نشان می دهد که آموزش فراشناخت و رویکردهای آن بر قابلیت حل مساله دانش آموزان دارای تاثیر مثبتی است و این فعالیت های فراشناختی باعث ترغیب و تشویق دانش آموزان به یادگیری ریاضی می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، ریاضی، حل مساله، دوره متوسطه، دانش آموزان
|
  • Ali Akbar Ajam, Hosein Jaafary Suny Page 1
    This study was conducted with the aim of investigating the role of student's self-regulated learning strategies, computer skills and academic achievement in their views about synchronous and asynchronous interactions in combined learning approach. This study was a descriptive-comparative research. The study population included all of the students enrolled in Mashhad Payam e-Noor (distance education) University. Out of them, 382 students were selected by simple random sampling method by using Cokeran's formula. Data collection tools were Pintrich and DeGroot's self-regulated learning questionnaire, the researcher-made questionnaire on student's computer skills and the questionnaire about the students’ views on synchronous and asynchronous combined learning approach. The results showed that there was no significant difference between male and female student's self-regulated learning strategies and the the students agreed with synchronous and asynchronous interactions in combined learning approach. There was no significant difference between male and female student's self-regulated learning strategies. computer skills and academic achievement, and their views about synchronous and asynchronous interactions in learning approach. student's self-regulated learning, computer skills and academic achievement all are appropriate predictors of their views about synchronous and asynchronous interactions in blended combined learning approach.
    Keywords: learning, Synchronous interaction, Asynchronous interaction, Self, regulation, Computer skills, Academic achievement
  • Page 18
    This essay is predicated on the assumption that pursuing the goal of democratic citizenship is acceptable within an Islamic view of education. To justify this claim the appeal, among other evidences, is made to the analysis of the term of Islamic Republic coined by the founder of this political system. The bulk of the paper, then, focuses on three rival curriculum theories with the common ideal of democracy as the preferred social order. The three theories are rational humanism, critical and progressivism. To assess the viability of the common claim to democracy and nurturing the quality of democratic citizenship, the author has suggested the criteria of deliberation derived from Schwab’s practical perspective. The scrutiny that followed based on this novel criteria led to the conclusion that progressivism fares more adequate than the other two theories.
    Keywords: Democracy, Islam, deliberation criteria, Citizenship education, Curriculum theory, Progressivism, Critical theory, Rational humanism theory
  • Hossein Najafi Page 32
    The research aim was to presented the pedagogical foundations of distance education and its theories. Distance education is defined as a trans- disciplinary besides and complementary to the traditional educational system with aim of regarding to individual differences and providing various learning opportunities proportion to age, gender, employment and disability in order to realize the slogan of education for everyone, everywhere, and every time. overview - analytical method has been used to review the research. Distance education, in order to be considered introduced as a new educational system, should have features, pedagogical fundaments and its own specific theorizing. The main important features distance education may include the followings: the separation of teacher - learner, independence of the learner autonomy, interaction, educational support organization, communication tool and science construction and production by learner. On the other hand, in view of constructionist, because the learner is commentator, creator and supplier of knowledge in the form of standard frameworks, the learner is considered as the fundaments of distance education pedagogy. In addition to, in order to convert distance education to a scientific paradigm, it must have its own specific theorizing. The most important scientific theories of the field of distance education are included: Wedm ear’s theory of the learner’s in practice, Peters’ education industrialization, Holmberg’s sextet training interaction, Moor’s transactional distance, and garrison and Mayra bin oven’s control theory.
    Keywords: Distance education, Pedagogical fundaments, Constructivism, Theories of distance education
  • Mehdi Sobhani Nejad, Asma Mollazehi Page 42
    Computers and related technologies, with their altering potentials have changed education and consequently the teacher's role. The ability to use ICT in teaching needed sufficient knowledge and skills in its successful application. The purpose of the present study is investigating the components in applying information and communication technology (ICT) by teachers in the schools’ curriculum planning process. Methods used in this study was descriptive type of analysis - documentary. Population of the study is all documents related to the topic, including written (books, articles, etc.) and non-written (sites). The samples are selected objectively out of the mentioned population and according to the research questions. The collection tool was, Fish sampling forms and qualitative methods were used for data analysis. According to several studies conducted in the theoretical and research backgrounds, The the most important components of knowledge and skills for applying ICT by teachers were prepared in accordance with the statements of international experts., Then, in order to explain the preliminary and specialized components of knowledge and skills in application of ICT by teachers In in the following fields: curricula design and development, Implementation of curriculum and teaching, evaluation of curriculum and academic achievement of students.
    Keywords: Theoretical framework, Information, Communication Technology, Teacher, School curriculum plannining
  • Page 60
    The purpose of this study, was "Evaluation of employment skills training required for labor market in undergraduate curricula of accounting, civil engineering and food industries majors ". The research method was survey. The population was the faculty members, teachers and students of the last semester of undergraduate accounting, civil engineering and food industries majors of Islamic Azad University of Torbat heydariyeh. The total statistical population were studied. The number of students in the accounting major was 63, in civil engineering was 78 and in food industries was 35. The number of masters of accounting was 12, civil engineering was 35 and food industries was 8. The total population of students in the three groups were 178 and the total of the masters in the three groups were 55. The Researcher made questionnaire was used for data collection, descriptive statistics to describe the data and one sample t-test for statistical analysis. The Opinions of experts were used to assess its validity. The reliability of 0.83 was estimated by using Cronbach's alpha. The results indicated that the accounting students (except IT, self-management and learning) and the masters believed that the employment skills are not taugh in the curriculum of this course. The results showed that the civil engineering students (except for planning, self-management and learning) believed that employment skills are taught. Civil engineering masters also believed that employment skills (except for problem solving, planning and self-management) are taught in the curriculum of this course.. The results also indicated that the students of food industries believed that the employment skills (other than planning, communication, information technology and learning) are taught, and the masters also Believed that only the teamwork beare taught.
    Keywords: Employment skills, Labor market, Accounting, Civil engineering, Food industries
  • Masoud Asadi, Asghar Shiralipur, Mohammad Reza Behrangi Page 73
    The purpose of present research was to investigate the differences in education, nurturing and storage time of the memory contents in the two methods of traditional teaching and combined model.The research procedure was quasi-experimental design. The studied community was included all male students in Marand city. All of them were the 5th grade students who were enrolled in the 2009-2010 academic year. The sample group was consisted of 36 male students that were selected via disposal sampling and allocated into experimental and control groups. Measurement tools was the researcher-made questionnaire. Result analysis of covariance and effect size revealed that there was no significant difference between the traditional teaching and combination models in terms of education, but there was a significant difference between traditional teaching and combination models in terms of nurturing and storage time of the memory contents.
    Keywords: Educational effects, Nurturing effects, Storage time of the memory contents, Teaching combined models, Traditional teaching
  • Page 84
    Imagery and modeling are similar cognitive processes that by using vicarious experiences provide effective information on self–efficacy. However, some imagery studies have shown a model of correct performance before beginning of the imagery to ensure that subjects are imagining the skill correctly. Thus, the effect of these two factors have interfered with each other. In a study that these factors were separated, the imagery type was not controlled. Therefore, the purpose of the present study was the comparison of the effect of modeling, internal imagery and external imagery on self-efficacy of a volleyball simple serve using a pretest–posttest randomized–groups design. 48 novice female students with average imagery ability were randomly selected and matched in four groups based on self–efficacy (control, modeling, internal and external imagery). Self-efficacy questionnaire has been used in pre and post test in this research. Data from the result of self–efficacy were analyzed at pretest and posttest by 4*4 ANOVA with repeated measures of test factor and paired t-test. The results indicated that, respectively the self–efficacy of modeling group, internal imagery and external imagery were significantly better than control group in posttest, but there were not significant differences between self–efficacy at modeling, internal and external imagery groups in pretest and posttest (p > 0.005). These findings suggested that self–efficacy is the effective factor in the rate of motor learning and the received information by modeling is more effective on self–efficacy than internal and external imagery.
    Keywords: External imagery, Internal imagery, Modeling, self–efficacy
  • Morteza Karami, Somaye Bahmanabadi, Arezo Esmaeili Page 92
    The main coal of this study was Review of faculty and curriculum specialists rather than to Good condition of the structure of decision making in curriculum designing higher education in terms of nine element of curriculum (goals, content, Learning activities, teaching strategies, evaluation, grouping, resources and tools learning, time and space). Statistical Society of research was faculty of Ferdowsi University of Mashhad and curriculum specialists in the country. sample size of 100 with Stratified random relative sampling was chosen from faculty of Ferdowsi University of Mashhad with using of Morgan table and 30 specialists from six universities in the program curriculum with available sampling method was chosen. The method of this research is descriptive in Survey method. The research instrument was a made questionnaire. The result was showed that The faculty was willing to the semi-centralized decision-making in components of goals, content, evaluation, time and space, and so they was willing to Decentralization of decision-making status in the four components of learning, teaching methods, grouping, learning resources and tools. Mean Scores of curriculum’s specialists opinions was showed that they willing to semi-centralized decision-making statues for component of learning, content, evaluation and time, and so willing to status of decentralization in component of learning active, teaching methods, grouping, learning resources and tools and the space. Also, the result was showed that there was no significant difference Between faculty of different college and with different academic rank. But there was significant difference between curriculum specialists and faculty, as the specialists willing to be more decentralization in decision making. It is suggested that should be give more powers to the universities on curriculum design.
    Keywords: higher education, curriculum design, decision making, centralization, decentralization, semi, centralized
  • R. Mirafshar, Mehdi Khanabadi, Abolfazl Azadniya, Somayeh Soltani Page 105
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of PA instruction on learning strategies on the academic achievement of the fifth grade elementary female students in Yazd. The method of this study was a quasi-experimental with the control group. Statistical population included all of the fifth grade elementary female students in Yazd city (8100 students). They were enrolled in public schools in 2010-11. The targrted sample was 30 students randomly selected by using the cluster method. The used tools in this study were the Cattell intelligence test and a demographic information questionnaire. The mean obtained scores of the students in exams were used for assessing the academic achievement. The experimental group underwent 12 training sessions of PA learning strategies, whereas the control group did not receive any interventions. The exams were taken included all courses in order to assess academic achievement during three phases (pre-test, test and test). The results of covariance analysis showed that there were significant differences between the mean scores on tests taken from the students in the test and pre-test phases and the subjects in experimental and contol groups (p = 0.01).
    Keywords: PA learning, academic achievement, student, female, fifth grade elementary school
  • Hassan Shahraki Pour Page 118
    Considering the importance of education and its decisive role in promoting the University quality level,This study aimed to identify factors affecting to increase the educational quality of postgraduate Azad University courses in Roodehen branch, Faculty of Educational Sciences. This research was a descriptive survey approach. The study population consisted of all graduate students in the Faculty of Educational Sciences, Roudehen branch, Azad University, with the total of 255 students in 2010-2011.The statistical sample was 152 subjects, determined based on the Morgan table. Questionnaire was developed to collect data. The questionnaire included 27 Likert scale was at option 5 Cronbach's alpha reliability coefficient using 0.78, respectively. Questionnaire and research data have been analyzed and described in two descriptions’ levels by the use of central field, criteria, the variety distribution table, and also in analytic statistic variants. For data analysis, descriptive and inferential statistics were used in SPSS software. Results of analysis of the data showed factors such as equipping the classrooms with modern technology, doing researches, changing the educational content, teaching of the faculty and their professional development. It is obvious that the identification of these factors alone are not enough and should be noted to their organizing due to the diagnosis of their condition in the quality of postgraduate education.
    Keywords: Higher Education, Educational quality, Method of teaching, Educational content
  • Fatme Mehrabifar, Mehdi Mortazavi, Mehdi Lasani Page 125
    In the course of studying the relationship between types and duration of playing computer games and their relation with educational improvement of governmental guidance school students of Kerman District 2, The current research was conducted as a descriptive-correlation type study. They were about 10289 students in the statistical society in which the sample volume of 453 students were selected by random-cluster sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data and the reliability confirmed in the arrange of 0.85 and 0.81 by using the test-retest method and Cronbach’s alpha. SPSS software, descriptive tables, ANOVA test pillar charts, chi-square test, Pearson correlation coefficients were all used to analyze the data. The results showed that sharp students preferred adventurous games and average and weak students preferred action games. Most of the games played by students were adventurous ones. Boys chose action-sport games mostly and girls preferred adventurous ones. There was not a significant relationship between the duration of playing these games and educational improvement (p > 0.05). There was a significant relationship between the game type and educational improvement (p < 0.05). The most important criteria of choosing the games were personal opinion and the excitement of the games. There was a significant relationship between these criteria and type of the game (p < 0.05). Tendency of the sharp students towards the games was low but it was high in the average and weak students.
    Keywords: Game, Computer games, Academic achievement
  • Naser Mohammadi, Mohammad Hasan Bagheri Atabak, Ali Jafari, Abolfazl Azadniya, Somayeh Soltani Page 136
    The aim of this research was to study the metacognition and its approaches to the ability of solving mathematical problems in the first grade of high school students of Yazd. The statistical population of the study were 120 high school students selected by using random sampling method in the two groups of experimental (case) and controls. Half of them were female and the other half were male. Experimental group attended in the metacognitive strategies training course. The curriculum of the experimental group was consisted of four hours of metacognitive methods training per week for a six-week period. Before starting this period, the pre-test was performed for the total of 120 students. It was a test with 14 questions appropriate for educational goals in the field of math in the first year of high school and the years before that (middle school). In other words, The diagnostic test was performed to assess the prerequisites. The same test was used again in the post-test phase. Results of statistical analysis using t-test showed that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test in both groups. This means that the mean scores of the group who participated in the training course of metacognition were significantly more than the mean of the control group (P < 0.05). The comparison between male and female students and their mean scores indicated that metacognitive training for both groups had a similar effect and no significant differences were observed (P > 0.05). Overall, this study showed that the metacognition training and its approaches had a positive impact on the students’ ability of problem-solving. These metacognitive activities encourage and persuade the students to learn math.
    Keywords: Education, Math, Problem solving, High school, Students