فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 41 (تابستان 1393)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 41 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی غنایی، اعظم محمدزاده قصر*، حمیده پاکمهر، الهه حجار صفحات 1-11
    مطالعه حاضر با هدف بررسی سبک های یادگیری دانش آموزان پیرامون طراحی برنامه درسی نظام آموشی فنی و حرفه ای صورت پذیرفت. روش مورد استفاده توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان فنی و حرفه ای شهر مشهد سال 91 1390 هستند. بدین منظور، تعداد 193 دانش آموز فنی و حرفه ای با استفاده از فرمول حجم نمونه و به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه سبک های یادگیری وارک را تکمیل نمودند که روایی و پایایی آن احراز شده بود. داده های حاصل با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه دورن آزمودنی ها، تحلیل واریانس چند متغیری، همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده تفسیر شدند. یافته ها نشان داد که بین سبک های یادگیری دانش آموزان فنی و حرفه ای تفاوت معناداری وجود دارد (000/0p<) و سبک غالب گروه مورد بررسی سبک شنیداری است. دانش آموزان دختر به سبک دیداری و دانش آموزان پسر به سبک های خواندنی نوشتنی و شنیداری گرایش داشتند (05/0p<)دانش آموزان پایه دوم به سبک دیداری و دانش آموزان پایه سوم به سبک های خواندنی نوشتنی و شنیداری گرایش داشتند (05/0p<) و از بین سبک های یادگیری تنها بین سبک دیداری و موفقیت تحصیلی رابطه معناداری وجود داشت. به نظر می رسد با توجه به ماهیت رشته های فنی و حرفه ای و حاکمیت سبک شنیداری بر این نظام، عناصر برنامه های درسی نیاز به بازنگری داشته باشند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، برنامه درسی، عناصر برنامه درسی، نظام فنی و حرفه ای
  • مسعود سلیمی*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، حسن ملکی صفحات 12-22
    هدف از انجام این پژوهش که به روش آزمایشی انجام شده است، مقایسه تاثیر آموزش راهبردهای تصویر سازی ذهنی، تفکر بلند، بازنمایی کتبی و بازنمایی حرکتی بر عملکرد دانش آموزان پسر پنجم ابتدایی در حل مسائل کلامی ریاضی بوده است. بدین منظور، از طریق روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی دو مدرسه ابتدایی پسرانه از ناحیه 3 آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شد.. به صورت تصادفی 75 نفر از دانش آموزان این 2مدرسه انتخاب و به صورت تصادفی نیز به 5 گروه 15 نفری شامل گروه تصویر سازی ذهنی، گروه تفکر بلند، گروه بازنمایی کتبی یا نوشتاری (رسم شکل، تصویر، جدول، نوشتن کلمات و نمادها)، گروه بازنمایی حرکتی (استفاده از دست ها) و گروه کنترل تقسیم شدند. به تمامی دانش آموزان 5 گروه یک پیش آزمون شامل 12 مساله کلامی ریاضی وآزمون ماتریس های پیشرونده ریون داده شد. تفاوت معناداری بین میانگین نمره های کسب شده توسط دانش آموزان 5 گروه در پیش آزمون و آزمون هوشی ریون مشاهده نشد. به هر یک از گروه های آزمایشی به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای آموزش داده شد. گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات آموزشی، تمامی افراد 5 گروه، به پس آزمون حل مسائل کلامی ریاضی که فرم مشابه و همتای پیش آزمون بوده است، پاسخ دادند. تحلیل واریانس یک طرفه بر روی تفاضل نمره های پیش آزمون پس آزمون دانش آموزان گروه های آزمایشی و کنترل، تفاوت های قابل ملاحظه و معناداری را بین گروه ها نشان داد. دانش آموزان گروه بازنمایی کتبی و گروه تصویر سازی ذهنی، در مقایسه با گروه کنترل، عملکرد بهتری در پس آزمون نشان دادند. نتایج به دست آمده، تاثیرمثبت استفاده ازروش های بازنمایی کتبی و تصویرسازی ذهنی را در حل مسائل کلامی ریاضی، تایید می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، بازنمایی حرکتی، بازنمایی کتبی، تفکربلند، تصویر سازی ذهنی، مسائل کلامی ریاضی
  • ملیحه زارعی شمس آبادی*، پیام نجفی، زهره سعادتمند، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 23-33
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی توسعه حرفه ای معلمان در زمینه فناوری نانو در شهر اصفهان اجرا شد. روش پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی پیمایشی است که به ارزیابی توسعه حرفه ای معلمان در زمینه فناوری نانو می پردازد. جامعه آماری را دبیران شهر اصفهان تشکیل داده که تعداد آنها 4379 نفر است. با روش نمونه گیری، طبقه ای متناسب با حجم (بر حسب تعداد معلمان در نواحی 6 گانه شهر اصفهان) و با استفاده از فرمول کوکران 354 نفر انتخاب گردید و به منظور جمع آوری داده های پژوهش در بین آنان پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی توسعه حرفه ای معلمان در زمینه فناوری نانو با 4 بعد توزیع شد. اعتبار پرسشنامه برای کلیه ابعاد ارزیابی توسعه حرفه ای معلمان در زمینه فناوری نانو از طریق آلفای کرونباخ 82/0 به دست آمد. پس از جمع آوری در مرحله اول گویه های 4 بعد توسعه حرفه ای مربوط به هدف، محتوا، روش و ارزشیابی شناسایی گردید. در مرحله دوم سوالات پرسشنامه تهیه و اجرا شدند. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش استخراج گردید و این داده ها با استفاده از t تک متغیره، آزمون فریدمن و تحلیل واریانس چند راهه و با استفاده از نرم افزار 19spss تحلیل شد. یافته های به دست آمده از تحلیل های آماری به شرح زیر است. همه گویه های مربوط به ابعاد چهارگانه هدف، محتوی، روش و ارزشیابی، بالاتر از حد متوسط (میانگین فرضی 3) برآورد شدند. ویژگی های برنامه درسی در جهت توسعه حرفه ای معلمان در زمینه نانو برحسب میزان تحصیلات تفاوت معناداری را نشان داد، ولی بر حسب متغیر رشته تحصیلی و جنسیت بین نظرات پاسخ گویان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نانو، توسعه حرفه ای، فناوری نانو
  • صمد ایزدی*، مصطفی قادری، فاطمه حسینی صفحات 34-50
    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی اجرای برنامه درسی با رویکرد معنوی در دوره متوسطه صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 1813 نفر از دبیران زن دوره متوسطه (شاخه نظری) استان مازندران بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 317 نفر بود که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جهت سنجش اعتبار پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با a=%75 برآورد شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t تک گروهی، تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) و آزمون همبستگی پیرسون انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که دانش و مهارت دبیران در مقوله های هنر و زیبایی شناختی، اخلاق و روح همچنین نگرش اخلاق در سطح بالاتر از متوسط، است. همچنین امکانات مدارس برای اجرای برنامه درسی معنوی، در سطح زیاد ارزیابی شد. همچنین نگرش هنر و زیبایی شناختی و نگرش روح در حد کمتر از متوسط است. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد که بین نمرات دانش، نگرش و مهارت دبیران و امکانات مدرسه در شهرهای مختلف تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج همبستگی پیرسون نیز نشان داد که بین امکانات مدارس و نگرش و مهارت دبیران رابطه معنادار وجود دارد و بیشترین میزان رابطه بین امکانات مدارس و مهارت روح است، اما بین امکانات مدارس و دانش اخلاق و دانش روح رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، برنامه درسی معنوی، دوره متوسطه
  • مریم انصاری*، حسنعلی بختیار نصرآبادی، محمد جواد لیاقت دار، خسرو باقری صفحات 51-62
    زیبایی شناسی علمی است که در مورد ادراک مسائل مربوط به زیبایی بحث می کند. دیویی، فیلسوف بزرگ تعلیم و تربیت، در قرن بیستم زیبایی شناسی را وارد مباحث تعلیم و تربیت کرد. وی با نگارش آثار متعددی پیرامون تجربه و هنر، برآن شد تا هنر و تجربه زیباشناسانه را به متن جریان زندگی عادی بازگرداند. پژوهش حاضر تلاش دارد تا با تاکید بر مولفه های زیباشناسانه تجربه از نگاه دیویی، تجربه زیبایی شناسی را روشن سازد و ارتباط آن با تربیت را در این اندیشه بیابد. روش مطالعه به صورت تحلیلی است، بدین نحو که پس از توصیف مفاهیم کلیدی، تجربه زیبایی شناسی و مولفه های آن مورد تحلیل قرار گرفته، نقش آن در تربیت بیان شده است. نتایج نشان داد که در تجربه زیبایی شناسی عوامل موثر و هنرمندانه ای مانند احساس، ابراز و تخیل در کنار خردورزی از اجزای ضروری تربیت به شمار می آید و موجب تکمیل تجربه، درک، معنی و فهم ارزش در افراد می شود. این تجربه منجر به برانگیختن حساسیت و همدردی در بین افراد شده، به بهبود و درک روابط جهان طبیعی و اجتماعی می انجامد و رفتار و قضاوت های اخلاقی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تجربه، زیبایی شناسی، تجربه زیبایی شناسی
  • جمال عاشوری*، محمد باقر کجباف، غلامرضا منشئی، هوشنگ طالبی صفحات 63-73
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روش های آموزشی نقشه مفهومی، یادگیری مشارکتی و روش سنتی بر انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی درس زیست شناسی بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان پسر رشته تجربی شهرستان ورامین بودند. در یک طرح نیمه آزمایشی 60 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. گروه های آزمایش به طور مجزا 15 جلسه تحت آموزش به کمک روش نقشه مفهومی و یادگیری مشارکتی قرار گرفتند و گروه کنترل با روش سنتی آموزش دید. همه گروه ها پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمانز (1970) و آزمون معلم ساخته پیشرفت تحصیلی را به عنوان پیش تست و پس تست تکمیل کردند. داده ها با روش واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شدند. یافته ها نشان داد روش نقشه مفهومی برخلاف روش سنتی باعث افزایش انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی شده است. همچنین روش یادگیری مشارکتی برخلاف روش سنتی باعث افزایش پیشرفت تحصیلی شده، اما میان آن دو در انگیزه پیشرفت تفاوت معناداری وجود نداشت. علاوه بر آن روش نقشه مفهومی بیشتر از روش یادگیری مشارکتی باعث افزایش پیشرفت تحصیلی شده، اما میان آن دو در انگیزه پیشرفت تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0p<) بنابراین روش نقشه مفهومی از روش های یادگیری مشارکتی و سنتی موثرتر است.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، یادگیری مشارکتی، سنتی، انگیزه پیشرفت، پیشرفت تحصیلی
  • سکینه محبی امین*، حسین جعفری ثانی، محمود سعیدی رضوانی، امیر امین یزدی صفحات 74-87
    فرایند یاددهی یادگیری در هر فرهنگ با نظر به ادراکات و برداشت های کنشگران اصلی آن متفاوت است. این مقاله فرهنگ تدریس خلاق را در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مورد شناسایی و تحلیل قرار داده است. با استفاده از روش تحقیق کیفی، نمونه گیری هدفمند و بر اساس منطق اشباع نظری، دیدگاه های 16 نفر از اساتید دانشکده مذکور شناسایی شد. داده ها با استفاده از ابزار مصاحبه غیرساختارمند یا عمیق جمع آوری گردید و از طریق روش کدگذاری تحلیل شد. یافته ها در پنج مقوله شامل: ویژگی های دانشجویان، فاصله قدرت استاد دانشجو، وابستگی دانشجو به استاد، نگرش ستایشگرانه به علم و تاکید بر پژوهش و فقدان دانش تربیتی اساتید دسته بندی شد. نتایج نشان داد که اساتید تصورات متفاوتی نسبت به ویژگی های دانشجویان دارند و بر وجود یک مرز مشخص بین دانشجو و استاد تاکید می کنند. علاوه بر این، یافته ها نشان داد که از نظر اساتید، دانشجویان تمایل دارند درس را مستقیما از استاد بیامورند و همچنین به بحث و چالش در فرایند تدریس تمایلی ندارند. تاکید بر پژوهش و فقدان دانش تربیتی نیز از جمله عوامل موثر دیگر بر فرایند تدریس خلاق شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اساتید، تدریس خلاق، عوامل فرهنگی، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • رقیه قائد امینی*، علیرضا کیامنش، رقیه قربانی صفحات 88-103
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش وضعیت اقتصادی اجتماعی خانواده، فعالیت های خواندن در خانه و متغیرهای مربوط به دانش آموز (خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش آموز) بر پیشرفت سواد خواندن، بر اساس داده های پرلز 2006 است. پرلز از یک طرح سه مرحله ای خوشه ایطبقه ای برای نمونه گیری استفاده کرده است. نمونه آماری استفاده شده در این پژوهش، پس از پالایش 5411 دانش آموز چهارم ابتدایی است که در آزمون پرلز شرکت کرده بودند. ابزار مورد استفاده در مطالعه پرلز 2006 به دو دسته سوالات آزمون سواد خواندن و پرسشنامه تقسیم می شود. با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری، اثر مستقیم، اثر غیر مستقیم و اثرکل متغیر وضعیت اقتصادی اجتماعی خانواده (متغیر نهفته برونزا) بر فعالیت های خواندن در خانه، خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش آموز (متغیر نهفته درونزا) مورد بررسی قرار گرفت. پس از تایید مدل های اندازه گیری متغیرهای نهفته و برازش مدل تابع ساختاری، نتایج نشان داد که مدل مورد آزمون، برازش مناسبی با داده ها دارد. ضمن این که نقش وضعیت اقتصادی اجتماعی، فعالیت های خواندن در خانه خودپنداره خواندن و نگرش به خواندن دانش آموز بر پیشرفت سواد خواندن تایید شد. در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت اقتصادی اجتماعی نقش مهمی در تبیین و پیش بینی واریانس پیشرفت خواندن دارد. همچنین با توجه به مقدار قابل اهمیت واریانس تبیین شده از متغیرهای درون زا، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده محققان و دست اندرکاران آموزش و پرورش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد سواد خواندن، وضعیت اقتصادی، اجتماعی خانواده، فعالیت های خواندن در خانه، خودپنداره خواندن، نگرش به خواندن
  • سید مرتضی علوی اعلاء* صفحات 104-115
    کیفیت و محتوای همه نظام های آموزشی تا حد زیادی متاثر از برنامه ریزی دقیق و کاربرد ابزار وسبک های تربیتی متناسب است که بتواند در پیشبرد اهداف آموزشی جامعه نقش آفرینی کند. پژوهش حاضر، بررسی ومقایسه نقش سبک های تربیتی خانواده های سنتی ومدرن برعملکرد تحصیلی فرزندان است که بیان کننده سبک علمی کاربردی خانواده های سنتی و مدرن در تربیت و عملکرد تحصیلی و ارائه راهکار به آنهاست که مربیان اصلی فرزندان هستند. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی پیرسون است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دبیرستان منطقه 8 آموزش و پرورش شهر تهران که در سال تحصیلی 91 92 مشغول به تحصیل بودند، شامل می شود که از بین آنها 428 نفر (192 دختر و 236 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ملاک عملکرد، بر اساس معدل کتبی سال قبل یا ترم گذشته شان بود. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته با تعداد 42 پرسش استفاده شد. به منظور برآورد همسانی درونی، ازروش آلفای کرانباخ ابتدا برروی یک نمونه50 نفری که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا گردید و ضریب اعتبار محاسبه شده 871 /0 به دست آمد. نتایج نشان دادند که 1 سبک های تربیتی می توانند پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند. 2 بین متغیرهای سبک های تربیتی و عملکرد تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد.)05/0> (p3 بین میانگین نمره های دختران و پسران تفاوت معناداری وجود دارد؛ یعنی پسران بیشتر از دختران به سبک تربیتی مدرن پرورش می یابند. 4 درسبک تربیت ترکیبی (سنتی و مدرن) تفاوت معناداری بین دختران و پسران وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: تربیت سنتی، تربیت مدرن، خانواده های سنتی، خانواده های مدرن، عملکرد تحصیلی
  • مهدی سبحانی نژاد، عطیه سادات حسینی یزدی* صفحات 116-124
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مولفه های برنامه درسی پنهان با ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 91 90 بوده است. از جامعه آماری دانشجویان مذکور در 6 دانشگاه دولتی شهر تهران شامل؛ علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تهران، تربیت معلم (خوارزمی)، شاهد و الزهرا با حجم 596 نفر، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 234 نفر نمونه برآورد و به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و به منظور گردآوری داده ها از دو ابزار محقق ساخته؛ مقیاس سنجش ابعاد برنامه درسی پنهان دانشگاهی و همچنین مقیاس سنجش ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان، استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بین مجموع مولفه های مثبت برنامه درسی پنهان دانشگاهی با ابعاد شناختی، عاطفی و عملکردی و نیز مجموع ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان، رابطه معنادار و مستقیم برقرار است. همچنین رابطه مذکور بین مجموع مولفه های منفی برنامه درسی پنهان دانشگاهی با ابعاد شناختی، عاطفی و عملکردی و نیز مجموع ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان، معنادار و غیر مستقیم بوده است. تحلیل سهم نسبی هر یک از جنبه های مثبت و منفی مولفه های برنامه درسی پنهان دانشگاهی در پیش بینی ابعاد سه گانه و نیز کل ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان نشان داد که متغیرهای پیش بین در مجموع توانسته اند 4/28 درصد از واریانس کل ابعاد نگرش جامع پژوهشگری دانشجویان را به نحو خاص خود اعم از رابطه معنادار منفی (معکوس) و مثبت (همسو)، تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، نگرش جامع پژوهشگری، دانشگاه های دولتی شهر تهران
  • علیرضا بخشایش* صفحات 135-146
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک های تفکر و راهبردهای یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد یزد انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی همبستگی بود و سه پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ واگنر (Sternberg-Wagner)، راهبردهای یادگیری ASSIST و عملکرد تحصیلی درتاج (Dortaj)، توسط 350 نفر از دانشجویان (220 پسر و 130 دختر) که به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، تکمیل و بررسی شد. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون(Pearson)، رگرسیون چندگانه مدل ورود(ENTER) و آزمون t تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادند که بین سبک های تفکر و راهبردهای یادگیری عمیق و راهبردی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و تنها بین راهبرد یادگیری سطحی با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری به دست نیامد. از متغیر سبک های تفکر سه سطح و از متغیر راهبردهای یادگیری یک سطح در پیش بینی عملکرد دانشجویان سهیم بودند. دو جنس در متغیرسبک های تفکر قانونی، محافظه کار، سلسله مراتبی، آنارشی و درونی تفاوت معنادار نشان دادند.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، سبک های تفکر، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • حیدر قادری*، عباس شکاری صفحات 147-162
    هدف از این پژوهش، ارزیابی کیفیت برنامه درسی گروه علوم تربیتی دانشگاه کاشان است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است که به ارزشیابی کیفیت برنامه درسی موجود رشته علوم تربیتی می پردازد. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی و دانشجویان رشته علوم تربیتی است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز درباره افراد جامعه از طریق شمارش کامل افراد (سرشماری کامل) استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که از طریق محاسبه آلفای کرانباخ پایایی پرسشنامه دانشجویان 934/0، و پایایی پرسشنامه اعضای هیات علمی 878/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که کیفیت کلی برنامه درسی دوره کارشناسی رشته علوم تربیتی از دیدگاه اعضای هیات علمی و دانشجویان، در حد نسبتا مطلوب بوده است. بر اساس داده های جمع آوری شده، ملاک های ارزیابی اهداف، محتوا، وضعیت فعالیت های پژوهشی، مواد و وسایل، وضعیت گروه های پژوهشی و فضای آموزشی، از نظر اعضای هیات علمی و دانشجویان در سطح نسبتا مطلوبی است. اعضای هیات علمی زمان در نظر گرفته شده را مطلوب، ولی دانشجویان معتقدند که در سطح نامطلوبی است. از نظر اعضای هیات علمی روش تدریس و وضعیت ارزشیابی؛ مطلوب گزارش شده در حالی که دانشجویان معتقدند که در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزیابی، برنامه درسی علوم تربیتی، کیفیت
|
  • Ali Ghanaei, Azam Mohammad Zadeh Ghasr*, Hamideh Pak Mehr, Elaheh Hajjar Pages 1-11
    The aim of the present study was to investigate the learning styles in technical and vocational students. Descriptive method was selected to conduct the present research. Population of the study was consisted all of technical and vocational students of Mashhad. A random sample of 193 members was selected to respond the VARK learning style questionnaire. Data was analyzed by using descriptive statistics (Pierson correlation, simple regression, mean and standard deviation) and inferential statistics (MANOVA, ANOVA). The findings showed that there was a significant difference between visual, aural, read/write, kina-esthetic and blended learning styles (p < 0.001). Most of the students’ learning style was aural learning style. Most of female students tended to visual learning style and most of male students tended to read/write learning style (p < 0.05). The second level students tended to visual learning style and the third level students tended to read/write learning style (p < 0.05). There was a significant relationship between academic achievement and visual learning style. Results of simple regression analysis revealed that academic achievement could be determined by visual learning style (p < 0.05). According to these findings, nature of technical and professional fields, the rule of aural learning style on this system and curriculum elements need to be changed seriously.
    Keywords: Learning style, Curriculum, Curriculum planning, Technical, vocational system
  • Masoud Salimi*, Esmail Sadi Pour, Ali Delavar, Hassan Maleki Pages 12-22
    The purpose of the present study was to compare the effect of training the strategies of mental imagery, think-aloud, written representation and motor representation on the performance of the fifth grade male elementary students in solving verbal math problems. For this purpose, using random cluster sampling, two elementary male schools were selected from the third educational district in Isfahan. Each of these elementary schools had two fifth grade classes (n = 108). 75 students were randomly divided into five fifteen-member groups consisted of mental imagery group, think-aloud group, written representation group, motor representation group and control group. All the students of five groups were given a pretest consisted of 12 verbal math problems and Raven's Standard Progressive Matrices (SPM). No significant difference was observed between the mean scores gained by the students of five groups on the pretest and Raven's intelligence test. Each of the experimental groups received 10 forty five-minute training sessions. The control group received no instruction. After completion of training sessions, all of the students took the verbal math problems posttest, which was parallel with the pretest. The one- way analysis of variance on the differences among the student's scores on the pretest and the posttest showed significant differences of the groups. Tukey follow-up test was used to compare the paired group means. The students of written representation group and mental imagery group showed better performance on the posttest in comparison with the control group. The results indicated that written representation and mental imagery methods have a positive impact on the students’ performance in verbal math problem solving.
    Keywords: Mathematics education, Mental imagery, Motor representation, Think, aloud, Verbal math problems, Written representation
  • Malihe Zareei*, Payam Najafi, Zohre Saadatmand, M.Hosein Yarmohammadian Pages 23-33
    This study evaluated the teachers’ professional development program in the field of nanotechnology in Isfahan by descriptive research methodology. The research population was consisted of 4379 teachers of Isfahan. By using random sampling method, proportional to size (based on the six districts of Isfahan) and by using Cochran formula, 354 teachers were chosen. In order to collect data, the teacher professional development questionnaires in the field of nanotechnology were distributed with four dimensions. The validity of the questionnaires was obtained as 0.82through Cronbach’s alpha coefficient. After collecting data in the first step, questions of the four fields of professional development related to the purpose, content, methods and evaluation were identified. In the second step, questions of the questionnaires were developed and implemented. The obtained data from questionnaires was extracted and analyzed by using Uni-variate t-test, Friedman test and multi-way ANOVA and SPSS software version 19. The obtained results from statistical analysis were as follow: all options related to the purpose, content, methods and evaluations were higher than average (hypothetical mean of 3). Features of curriculum for teacher professional development in the field of nanotechnology in terms of educational level showed significant differences. However, in terms of the field of study variable, no significant difference was observed in respondent's comments.
    Keywords: Nano, Professional development, Nanotechnology
  • Samad Izadi*, Mostafa Ghaderi, Fateme Hoseini Pages 34-50
    The purpose of the study was the feasibility of curriculum accomplishment with spiritual approach in secondary school. The population of study was included 1813 female secondary school teachers (theoretical branch) of Mazandaran province. Sample size was selected as 317 subjects based on Morgan stratified proportional sampling method. A researcher–made questionnaire has been applied in order to collect data. Cronbach’s alpha coefficient estimated as 75% to measure questionnaire validity. Data analysis and both multiple–variable analysis of variance test (MANOVA), and Pearson correlation test in descriptive statistics (frequency, weight percentage and mean) and inferential statistics have been utilized, respectively. The study data in descriptive section indicated that the studied group possessed too much knowledge and skill as well as desirable attitude on spiritual curriculum accomplishment. However, schools provided moderate facilities to develop the program. In inferential section, the data of multiple- variable analysis of variance (MANOVA) test indicated that there was a significant difference between teacher’s knowledge, attitude, skill scores and school facilities in various cities. The data of Pearson test also showed that there was a positive correlation between curriculum components of knowledge, attitude, skill at different levels and school facilities.
    Keywords: Feasibility, Spiritual, Curriculum, High school
  • Jamal Ashouri*, Mohammad Bagher Kajbaf, Gholamreza Manshaei, Houshang Talebi Pages 63-73
    The aim of this research was to investigate about the effect of conceptual map, cooperative learning and traditional methods on the achievement of motivation and academic achievement in biology course. The statistical population included all of the male students in experimental field of Varamin suburbs. In a queasy-experimental study, 60 students were selected by multi-step cluster sampling method and randomly assigned into three groups. The experimental groups separately had 15 sessions of education by conceptual map and cooperative learning methods and the control group was educated by traditional method. All of the groups completed the Hermans’s achievement motivation questionnaire (1970) and the teacher-made test as the pre-test and post-test. The data was analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The findings showed that conceptual map method unlike traditional method led to increase achievement of motivation and academic achievement. Also, cooperative learning method unlike traditional method led to increase academic achievement, but between them in achieving motivation, there were no significant differences. In addition, conceptual map method comparing with cooperative learning method led to increase academic achievement, but there were no significant differences between them in achieving motivation (p < 0.05). Therefore, conceptual map method was more effective than cooperative learning and traditional methods.
    Keywords: Conceptual map, Cooperative learning, Traditional, Motivation achievement, Academic achievement
  • Sakineh Amin Mohebbi*, Hossein Jafari Sani, Mahmoud Saeidi Rezvani, Amir Amin Yazdi Pages 74-87
    Teaching-learning process is different in every culture to the perceptions and interpretations of the main actors. This article was performed to identify and analyze the culture of creative teaching in the faculty of Nursing and Midwifery of Mashhad University of Medical Sciences. The qualitative research, purposeful sampling and saturation logic based on the theoretical perspectives of 16 faculty members were identified. Data was collected by non-structured interviews and was analyzed through coding techniques. The results were classified into five categories: student characteristics, the power distance of the teacher and student, student-teacher dependency, conserving attitude to science, emphasis on research and lack of teachers’ educational training. The results showed that teachers had different ideas about the characteristics of students and there was a clear boundary between the student and the professor stress. In addition, the findings showed that students tended directly to learn lessons from a teacher. On the other hands, students were not able to discuss and challenge in the classroom and lack of emphasis on research and education as well as other factors on creative teaching process.
    Keywords: Faculty member, Creative teaching, Cultural factors, faculty of Nursing, Midwifery, Mashhad University of Medical
  • Roqhaieh Ghaed Amini*, Alireza Kiamanesh, Roqhaieh Ghorbani Pages 88-103
    The present research was an attempt to investigate the role of socio-economic status of family, reading activities at home and student related variables (self-concept and students’ attitudes toward reading) in reading literacy performance based on PIRLS studies (2006). PIRLS has been applied a three-stage stratified cluster design sampling method. After filtering the data, the research samples included 5411 students studying at the fourth grade of elementary school have participated in PIRS test. The used tools in PIRLS 2006 were reading literacy questions and a questionnaire. The used scales in this study were taken from reading background questionnaire for socio-economic status and reading activities at home, students’ questionnaire for self-concept, students’ attitudes toward reading and reading literacy. Total scores were based on Rasch model which was used structural equation modeling aimed to study direct effects, indirect effects and total effects of socio-economic status variable (exogenous variable) on reading activities at home, self-concept and students’ attitudes towards reading (endogenous variable). After confirming the latent variables, measurement models and fitting the structural complex model, the results showed that the surveyed model has got the required goodness of fit with the data. All effects of socio-economic status on the other endogenous variables were statistically significant. In conclusion, the results suggested that socio-economic status has a significant role in determining and predicting reading progress. Besides, due to the remarkable amount of the obtained variance from endogenous variables, the finding of this study can be applied to educational programs by researchers and all those involved in education.
    Keywords: Reading literacy performance, Socio, economic status of family, Reading activities at home, Reading self, concept, Attitudes toward reading
  • Sayed Morteza Alavi Alaa* Pages 104-115
    The quality and content of all educational systems are highly the results of exact planning and proper application of educational styles and tools with a significant role in the promotion of educational purposes. It will be effective on student's performance in the case of applying by families and instructors. The main research purpose was a survey on the role of educational styles of families on student's performance. The statistical population of this study consisted of all male and female students of the 8th zone of the educational department of high school in Tehran in the academic year of 2012-13. 192 girls and 236 boys were selected by random sampling method. The performance criterion was based on their average scores from last year or last term. The research method was Pierson correlation. A researcher–made questionnaire was used to collect data with 40 questions. Cronbach’s alpha coefficient was used on 50 subjects who were selected randomly. The validity coefficient was 0.871. The results showed that educational styles could predict educational achievement. There was a significant relationship between educational styles and performance (p < 0.05). Therefore, those families that used modern educational styles were more successful than those with traditional ones. There was a significant difference between the averages of girls and boys. The boys were taught more with modern educational styles than the girls.
    Keywords: Traditional families, Modern families, Traditional education, Modern education, School performance
  • Mahdi Sobhaninejad, Attieh, Sadat Hosseini Yazdi* Pages 116-124
    The present study was conducted with the aim of reviewing correlation relationships and explanatory contribution of components of hidden curriculum with the dimensions of research comprehensive approach of educational sciences students of Tehran public universities in the academic year of 2011-2012. Accordingly, 234 male and female undergraduate students studying in educational sciences were selected from six public universities in Tehran (Allame Tabatabaie, Shahid Beheshti, Khaarazmi Tarbiat Moallem, Shahed and Al-Zahra). Research method was descriptive correlation. Scale of assessing hidden academic curriculum and a researcher-made questionnaire of dimension of student comprehensive research attitude were used to collect data. According to the calculated correlation coefficients, there was a direct and significant relationship between positive aspects of the total hidden curriculum and cognitive, emotional and functional dimensions as well as the total of comprehensive research attitude. Meanwhile, there was an inverse significant relationship between negative dimensions of the total hidden curriculum and cognitive, emotional and functional dimensions and also the total comprehensive research attitude. Study of the obtained results from data analyses was associated with determining relative contribution of each hidden curriculum in predicting comprehensive research attitude among educational sciences students". It indicated a total of 28.4% variances of comprehensive research attitude among educational sciences students in its particular way consisting of significant negative relationship (inverse) and positive relationship (consistent).
    Keywords: Hidden curriculum, Comprehensive research attitude, Educational sciences students, Tehran public universities
  • Ali Reza Bakhshayesh* Pages 135-146
    This research was carried out with the purpose of investigating the relationship between thinking styles and learning strategies with student’s academic performance of Azad University. Research method was descriptive-correlation and three questionnaires (Sternberg-Wagner Thinking Styles, Learning Strategies ASSIST & Dortaj Academic Performance) were completed by 350 students (220 males and 130 females) that were selected with stratified sampling method. Data was analyzed by using Pearson correlation, multiple regression logs model (ENTER) and t-test. The obtained results showed that there was positive and significant correlation between thinking styles and deep & strategic learning strategies with academic performance. However, there was no significant relationship between learning strategy and academic performance. In predicting student’s performance, three level of thinking styles and one level of learning styles were involved. Both genders showed a significant difference in legal, conservative, hierarchical, anarchy & internal thinking styles.
    Keywords: Learning strategies, Thinking styles, Academic performance, University students
  • Heidar Ghaderi*, Abbas Shekari Pages 147-162
    The Proposed of this Study was the quality assessment of educational science department curriculum of Kashan University. It was a descriptive-survey study. Statistical population was including the faculty members and students of educational sciences department. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire. Questionnaire reliability was calculated by using Cronbach’s alpha coefficient as 0.934 for the students and 0.878 for the faculty members, respectively. The findings showed that the overall quality of undergraduate science curriculum training from the perspective of faculty members and students was at a relative favorable level. Based on the obtained data, assessment of criteria objectives, content, status of research activities, materials and equipment, the status of research groups and teaching space of faculty members and students were relatively good. Faculty members considered the situation favorable but they believed that the level of students was undesirable. Faculty members teaching methods and evaluation of the situation were ideally believed but the students were relatively good.
    Keywords: Higher education system, Quality, Educational curriculum, Assessment