فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 46 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا جبل عاملی فروشانی، علیرضا یوسفی *، یحیی قائدی، نرگس کشتی آرای صفحات 1-9
    یکی از برنامه های موثر در پرورش تفکر، فلسفه برای کودکان است و برای دستیابی مطلوب به نتایج آن بایستی، ابتدا مبانی این برنامه با مبانی برنامه درسی ملی سازگار و سپس بر اساس مبانی بومی شده به تدوین محتوا پرداخته شود. هدف پژوهش حاضر، ارائه مبانی فلسفی (معرفت شناسی) برنامه فلسفه برای کودکان در ایران است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از نظام مقوله بندی قیاسی و ترکیب سازوار انجام شده است.اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای جمع آوری شده و با به کارگیری نظام مقوله بندی قیاسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده، بیانگر اختلافات و تشابهاتی بین مبانی معرفت شناسی فلسفه برای کودکان در غرب و برنامه درسی ملی است. حاصل ترکیب سازوار بین آنها مبانی معرفت شناسی فلسفه برای کودکان در ایران است که عبارت از: معرفت دارای دوسطح حقیقی و اعتباری است؛ توانایی انسان در کشف و خلق معرفت؛ معرفت در عین ثبات، پویا نیز است. ابزار شناخت متعدد و عبارت از: حواس، خیال، تفکر، عقل، شهود و مکاشفه؛ محدودیت شناخت آدمی و توجه به واقع گرایی حداقلی؛ معرفت نگاه جامع به نیازهای انسان در جهت بهبود شرایط مادی و معنوی؛ معرفت، روش تحقیق درباره مسائل فلسفی است؛ منابع شناخت متعدد است، وحی، طبیعت، عقل.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، مبانی فلسفی (معرفت شناسی) ترکیب سازوار، پرورش تفکر
  • محمد امین فرهادی پور، عفت عباسی *، سمیرا کریم زایی صفحات 10-21
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر روش تدریس تفکر استقرایی با روش تدریس کاوشگری در علوم تجربی بر خلاقیت دانش آموزان است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان کرج بود، بدین منظور از جامعه یاد شده 60 نفر از دانش آموزان، در دو کلاس درس، به عنوان گروه های آزمایشی یک و دو انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه های آزمایشی یک و دو بود. ابزار مورد استفاده محقق در این پژوهش فرم A آزمون تفکر خلاق تورنس بود. پس از یک و نیم ماه اجرای روش های آموزشی در گروه های آزمایشی یک و دو، و تحلیل داده ها به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس، یافته های پژوهش نشان داد که روش کاوشگری برای پرورش خلاقیت، به طور کلی و مولفه های اصالت و بسط، در درس علوم موثرتر از روش تفکر استقرایی است. ولی برای پرورش مولفه های سیالی و انعطاف پذیری هر دو روش موثر هستند.
    کلیدواژگان: تفکر استقرایی، خلاقیت، علوم تجربی، کاوشگری
  • صفیه مفیدی، علی اصغر بیانی * صفحات 22-32
    انسان ها همواره سعی در جهت یافتن عوامل موثر بر میزان یادگیری داشته اند، زیرا یادگیری اهمیت زیادی در زندگی بشر دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه بر میزان یادگیری و یادداری درس فیزیک پایه اول دبیرستان بود. در یک طرح شبه آزمایشی، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدو کلاس پایه اول دبیرستان (44 دانش آموز) در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان های شهرستان گمیشان را در سال تحصیلی 92 91 در برگرفت. ابتدا هر دو گروه به سوالات یک آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته (پیش آزمون) پاسخ دادند که نمرات دو گروه تفاوت معناداری با یکدیگر نداشت. به گروه آزمایش، 10 جلسه راهبردهای یادگیری و مطالعه آموزش داده شد. در پایان از دو گروه پس آزمون گرفته شد. پس از سه هفته هر دو گروه به سوالات آزمون یادداری پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس(ANCOVA) و آزمون t تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه باعث افزایش میزان یادگیری و یادداری درس فیزیک در گروه آزمایش می گردد.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، مطالعه، یادداری، یادگیری
  • زهره باقرزاده، علیرضا عصاره * صفحات 33-46
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی ویژگی های نظام آموزش فنی و حرفه ای دوره متوسطه کشورهای آمریکا، آلمان، انگلستان، ژاپن به منظور ارائه مسیرنماهایی جهت بهبود بخشیدن به نظام آموزش فنی و حرفه ای ایران است. پژوهش حاضر یک پیمایش تطبیقی است. گردآوری داده ها به روش اسنادی و مطالعه کتابخانه ای وهمچنین جست وجو درسایت های مرتبط اینترنتی مانند یونسکو، سایت های وزارت آموزش و پرورش کشورهای مورد مطالعه صورت گرفته است. الگوی مورد استفاده، جرج بردی است. مهمترین نتایج به دست آمده نشان داده است که کیفیت بخشی به نظام آموزش فنی و حرفه ای، ایجاد اعتماد به نفس، رشد کارایی شغلی، کارآفرینی، تناسب بابازارهای بین المللی، جزو اهداف اختصاصی کشورهای مورد مطالعه است. تدوین چهارچوب ملی صلاحیت، استفاده از رویکرد تلفیقی در تربیت معلمان، اختصاص ساعات بیشتر به کارورزی، ارتباط معلمان با شرکت ها و ادامه همکاری و فعالیت زیر نظر یک استاد کار مجرب و ارزشیابی با استفاده از ابزار متنوع، انواع متعدد (پایانی، تکوینی، مستمر)، توجه به حیطه عاطفی، اخلاق حرفه ای و ارزشیابی گروهی در این کشورها مورد نظر قرار گرفته است. به منظور بهبود وضعیت نظام آموزشی فنی و حرفه ای کشور عزیزمان می توانیم با الگوگیری از موفقیت های کشورهای پیشرفته و کاربست الگوها و رویکردهای آموزشی مناسب آنها، وضعیت کارآفرینی دانش آموختگان را ارتقا دهیم.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، نظام آموزشی فنی و حرفه ای متوسطه آمریکا، آلمان، انگلستان، ژاپن، ایران
  • سعید ویسی کهره، صدف ایمانی *، رسول کردنوقابی، مسلم ویسی پور، هادی طهماسیان، عباس ربیعی مصباح صفحات 47-54
    هدف از این پژوهش شناسایی اثربخشی آموزش حل مساله برکاهش اضطراب ریاضی دانش آموزان پسر با سبک شناختی وابسته به زمینه همدان بود. روش تحقیق در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. در این تحقیق از طرح تحقیق پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. در مرحله پیش آزمون 148 نفر آزمون اضطراب ریاضی را تکمیل کردند. سپس دانش آموزانی که مضطرب ریاضی شناخته شدند به منظور شناسایی دانش آموزان با سبک شناختی وابسته به زمینه، آزمون تصاویر پنهان ویتکین را تکمیل کردند. که تعداد 40 نفر از دانش آموزان با سبک شناختی وابسته به زمینه در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی به روش حل مساله آموزش دیدند و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را ندیدند. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های حل مساله اضطراب ریاضی دانش آموزان پسر با سبک شناختی وابسته به زمینه را کاهش می دهد. بنابراین به کارگیری روش حل مساله و مهارت های آن می توانیم اضطراب ریاضی دانش آموزان پسر با سبک شناختی وابسته به زمینه را کاهش دهیم.
    کلیدواژگان: حل مساله، اضطراب ریاضی، سبک شناختی وابسته به زمینه
  • مهدی ایزدی، ابراهیم ریحانی *، غلامعلی احمدی صفحات 55-74
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرآیند آموزش اعمال جمع و تفریق در اهداف برنامه و محتوای کتب درسی ریاضی پایه اول ابتدایی سه کشور ایران، ژاپن و آمریکا، صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق، اهداف برنامه و محتوای کتب درسی ریاضی پایه اول ابتدایی سه کشور فوق بود. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی تطبیقی صورت گرفت که برای جمع آوری داده ها از روش مطالعه اسنادی و برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل کیفی استفاده شد. نتایج این بررسی نشان داد که در برنامه ی درسی در آمریکا تمرکز بر روی افزایش توانایی «حل مساله» است درحالی که برنامه درسی ایران، بیشتر بر روی «مفهوم سازی مناسب این دو عمل و ایجاد درک درست«» در دانش آموزان تمرکز دارد. برنامه درسی ژاپن هم بیشترین تاکید را بر کسب «درک صحیح» و کشف روش های جمع و تفریق «توسط خود دانش آموزان» دارد. در فرآیند آموزش این دو عمل کتاب درسی آمریکا، بیشترین تعداد روش آموزش را نسبت به کتاب های دیگر داراست. در شروع آموزش عمل جمع و تفریق، به جز کتاب جدید ایران (2011) در همه کتاب ها از جنبه ترکیبی جمع و جنبه کاهشی تفریق استفاده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش جمع، تفریق، برنامه درسی ریاضی، اول ابتدایی و کتاب درسی
  • فریده نوری، ابراهیم میرشاه جعفری *، زهره سعادتمند صفحات 75-89
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین خودباوری با پیشرفت تحصیلی مبتنی بر میانجی گری انگیزه تحصیلی در درس فیزیک دانش آموزان دوره متوسطه شهر اصفهان اجرا شد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 57004 نفر از دانش آموزان متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 92 1391، ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین شش ناحیه آموزش و پرورش شهر اصفهان، سه ناحیه به تصادف انتخاب شد و در مرحله دوم از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، استفاده شد و حجم نمونه 381 نفر به دست آمد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه انگیزه تحصیلی، پرسشنامه محقق ساخته خودباوری تحصیلی و نمره پایان ترم خردادماه درس فیزیک دانش آموزان پایه دوم بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار 19spss و لیزرل استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد بین انگیزه تحصیلی و خودباوری تحصیلی یا پیشرفت درس فیزیک رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و انگیزه تحصیلی نقش میانجی بین خودباوری تحصیلی و پیشرفت درس فیزیک را ایفا کرده است. در ضمن، بین دو متغیر خودباوری و انگیزه، خودباوری تحصیلی بهترین و تنها پیش بینی کننده پیشرفت درس فیزیک بوده است.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، خودباوری تحصیلی
  • مسعود خفته دل، اسد ادیب نیا *، یحیی مهاجر صفحات 90-103
    این تحقیق بررسی تاثیر روش تدریس همیاری را با روش تدریس 5 ای بر پیشرفت تحصیلی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر در درس علوم تجربی پایه پنجم ابتدایی شهرستان قوچان در سال تحصیلی 92 1391مورد بررسی قرار داده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی است و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی استفاده شد. ابزارهای تحقیق شامل متن درسی و آزمون های پیشرفت تحصیلی و مهارت های اجتماعی محقق ساخته بود و کلیه آزمون ها از نظر روایی صوری و محتوایی بررسی و مورد تایید قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه پیشرفت تحصیلی با روش کوریچاردسون 20 مورد بررسی قرار گرفت و برابر با 79/. شد و پایایی پرسشنامه مهارت های اجتماعی هم برابر با 90/0 شد. داده ها با استفاده آزمون تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی و مهارت های اجتماعی دانش آموزانی که با روش تدریس 5 ای آموزش دیده اند و دانش آموزانی که با روش تدریس همیاری آموزش دیده اند، تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارتی تدریس با روش 5 ای بر پیشرفت تحصیلی و تدریس با روش همیاری بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: روش تدریس همیاری، روش تدریس 5 ای، پیشرفت تحصیلی، مهارت های اجتماعی
  • محمد نوریان، صدیقه سالم * صفحات 104-116
    مصور کردن کتاب های درسی برای دستیابی دانش آموزان به بصیرت در موضوعات درسی اهمیت زیادی دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی چگونگی ارتباط متن و تصویر در کتاب های درسی علوم دوره ابتدایی انجام شده است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای توصیفی و ارتباطی استفاده شده و جامعه آماری کتاب های علوم پایه دوم وششم ابتدایی ایران در سال تحصیلی 92 91 بوده است. در تحلیل محتوای توصیفی، متن نوشتاری کتاب ها بر اساس الگوی مریل که هر متن آموزشی را تشکیل شده از چهار عنصر اصلی حقایق، مفاهیم، روش کارها و اصول یا قوانین می داند، تحلیل شد. در تحلیل محتوای ارتباطی، بر اساس الگوی محقق ساخته به چگونگی ارتباط بین متن نوشتاری با تصاویر پرداخته شده است. نتایج نشان داد که در متن کتاب علوم پایه دوم «مفاهیم» و در متن کتاب علوم پایه ششم «اصول» بیشترین حضور را داشته اند. همچنین 59.5 درصد از کل متن نوشتاری کتاب های علوم پایه دوم و 56.6 درصد از کل متن نوشتاری کتاب علوم پایه ششم توسط تصاویر پوشش داده شده است. در هر دو کتاب تصاویر جزئی تر از متن، بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند؛ همچنین عملکرد بیشتر تصاویر در هر دو کتاب تمثیلی بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تصویر، کتاب های درسی
  • اشرف سادات شکرباغانی * صفحات 117-127
    این پژوهش با هدف ارزیابی درک دانش آموزان سال سوم دبیرستان و دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد درباره مفاهیم الکتریسیته ساکن و با روش پژوهش توصیفی پیمایشی انجام گرفته است. جامعه پژوهش شامل همه دانش آموزان سال سوم دبیرستان شهر تهران و همه دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر نرم افزار و مهندسی فناوری اطلاعات (دوره کارشناسی) و دانشجویان رشته فیزیک حالت جامد (دوره کارشناسی ارشد) دانشگاه پیام نور تهران واحد رباط کریم در سال تحصیلی 92 1391 بودند. نمونه آماری را 285 نفر شامل 125 نفر از دانش آموزان سال سوم دبیرستان (68 نفر رشته ریاضی و 57 نفر رشته تجربی)، 130 نفر دانشجویان کارشناسی (72 نفر رشته مهندسی کامپیوتر و 58 نفر رشته مهندسی فناوری اطلاعات) و30 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد (رشته فیزیک با گرایش حالت جامد) تشکیل داده بودند. برای گردآوری اطلاعات از یک آزمون تشخیصی شامل شش سوال چند گزینه ای درباره الکتریسیته ساکن در حد محتوای درسی کتاب فیزیک سوم دبیرستان، استفاده شد، روایی محتوایی این ابزار را نظرات 20 تن از دبیران فیزیک تایید کردند و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ، 87/0، برآورد گردید. آزمون در شرایط عادی کلاس و بدون اطلاع قبلی شاگردان و دانشجویان مورد نظر به اجرا گذاشته شد. بعد از اجرای آزمون، در سطح توصیفی از مقادیر فراوانی، درصد فراوانی و رسم جداول و نمودارهای مربوطه استفاده شد. سپس برای ارزیابی میزان درک فراگیران، از روش ارزیابی مفهومی استفاده گردید. در این روش، گزینه های انتخابی در چهار دسته: درک کامل، درک جزیی، کج فهمی و عدم درکقرار گرفتند. یافته های این پژوهش تصورات و کج فهمی های جدیدی درباره مفاهیم الکتریسیته ساکن را نشان داده است. بر پایه این یافته ها، ضرورت دارد تا در بازبینی برنامه های درسی و مواد آموزشی فیزیک که اخیرا توسط وزارت آموزش و پرورش در حال انجام است، به منظور سازماندهی مفاهیم الکتریسیته ساکن و مدل سازی آنها در کتاب های درسی توجه بیشتری مبذول گردد.
    کلیدواژگان: کج فهمی، الکتریسیته، دانش آموزان سال سوم دبیرستان، دانشجویان کارشناسی، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • عبدالحمید کم، مرتضی کرمی *، مقصود امین خندقی، علی مشهدی صفحات 128-141
    اهمیت دوره جوانی و نیز گستردگی اوقات فراغت در میان این گروه سنی حساسیت های خاصی را جهت برنامه ریزی در خصوص اوقات فراغت برانگیخته است. از آنجایی که فعالیت های اوقات فراغت یکی از ضرورت های زندگی دانش آموزان است؛ پژوهش حاضر به بررسی تاثیر برنامه های درسی اوقات فراغت بر مهارت های فراغتی دانش آموزان پرداخت. از لحاظ طرح تحقیق، پژوهش حاضر در مجموعه تحقیقات شبه آزمایشی از نوع پژوهش موردی تک گروهی با پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش، شامل دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر مشهد بود که در فصل تابستان در فعالیت های اوقات فراغت شرکت کرده اند که تعداد آنان 2996 نفر بود که از این تعداد 268 نفر به عنوان نمونه با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران انتخاب شدند و روش نمونه گیری در این پژوهش، خوشه ایچند مرحله ای بوده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه (شامل 126 سوال) استفاده شدکه مهارت های اوقات فراغت (خودآگاهی، آگاهی از فراغت، تصمیم گیری مستقل، مهارت های اجتماعی و روابط میان فردی و خودنظم جویی) را مورد سنجش قرار می داد. روایی این ابزار از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ 76/، مورد تایید قرار گرفت. برای پاسخ سوالات پژوهش از آزمون t همبسته آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه های درسی اوقات فراغت، مهارت های فراغتی دانش آموزان را به طور معناداری افزایش داده است (000/0 (p< به عبارت دیگر، می توان گفت که برنامه های درسی اوقات فراغت، بر مهارت های فراغتی دانش آموزان اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی اوقات فراغت، خودآگاهی، آگاهی از فراغت، تصمیم گیری، مهارت اجتماعی، خودنظم جویی
  • علیرضا روستایی، سید حسین واعظی * صفحات 142-150
    آموزه های تعلیم و تربیت از منظر فقه و حقوق اسلامی ضمانت اجرایی دارد. ایمان به خدا و احساس مسوولیت در قبال آموخته ها و به کارگیری آنها، از لوازم تعلیم و تربیت از منظر فقه و حقوق اسلامی است. پژوهش حاضر با هدف تبیین اخلاق، تعلیم و تربیت به شیوه فقه و حقوق اسلامی و روش تحقیق توصیفی، همراه با تجزیه و تحلیل محتوا و استفاده از منابع کتابخانه ای است. یافته های پژوهش حاکی است که فقه پویا همیشه در تکاپو و ارائه راه حل های نوین در خصوص مسائل مورد اشاره است. آنچه نیاز امروز ماست، دینی شدن است نه دینی کردن و آنچه لازم است دانستن قوانین و مقررات دینی به جهت مهیا شدن برای ورود به زندگی اجتماعی است، نه صرفا آموزش گزاره های تئوری و تکراری که عموما در همه مقاطع به وفور آموخته و معمولا بالفور هم فراموش می شوند. بنابر این احساس نیاز به ورود مباحث اخلاقی، فقهی و حقوقی بر مباحث تریتی وضوح پیدا کرده و جمله از عواملی می شود که کتاب و درس و مباحث دینی، بی اهمیت یا در حاشیه و یا اجباری جلوه نکند.
    کلیدواژگان: اخلاق، تعلیم، تربیت، حقوق، فقه
|
  • Zahra Jabal-Ameli Foroushani, Alireza Yousefy *, Yahya Ghaedi, Narges Keshtiaray Pages 1-9
    Philosophy is known as one of the effective programs in training thinking in childeran. In order to produce the intended results; this program should firstly be adjusted with the national curriculum. Once being localized، the contents are to be designed. The aim of the present research was presenting the philosophical fundamentals (epistemology) of philosophy for children in Iran. The method being used was of qualitative content analysis، while applying deductive category application and adaptive combination method. The data were collected through utilizing library research and then were analyzed using the comparative analysis of categorization system. The results obtained indicated that there were some similarities and differences between epistemology fundamentals of philosophy for children in the West and the national curriculum in Iran. The fundamentals of epistemology of philosophy in Iran which were extracted using the adaptive combination indicated the two states of epistemology namely as “real” and “presumed”; human’s capability to discover and create awareness. While being dynamic، awareness is stable، too. Different means for reaching to awareness are as: senses، imagination، contemplation، intellect، intuition، and discovery; the limits on understanding the human being and attending to minimal realism. Awareness is a comprehensive outlook to the human’s essentials in order to improve his material and spiritual conditions. It is also a research method used for examining philosophical issues. Inspiration، nature، and intellect are the different resources of awareness.
    Keywords: Philosophy for Children, fundamentals of philosophy (epistemology), adaptive combination
  • M. Amin Farhadipour, Effat Abbasi *, Samira Karimzayi Pages 10-21
    This study examined the effectiveness of deductive and exploring teaching methods on the creativity of primary students in empirical Sciences. The statistical population included all the primary students (fifth grade) in Karaj. Amongst whom، 60 students in two separate classes were selected as the first and the second experimental groups. The applied method was of semi-experimental، pre and post tests and the first and the second experimental group type. Torrance A-Tests of Creative Thinking was used as the measurement tool. After one and a half month of training، the collected data were analyzed by means of covariance analysis. The findings showed that exploring method is much more effective than inductive method to foster creativity، in general، and to develop originality and elaboration skills، in particular. However، both methods are effective to expand the components of fluidity and flexibility.
    Keywords: deductive thinking, creativity, empirical science, exploring method
  • Safieh Mofidi, Ali Asghar Bayani * Pages 22-32
    Because of the importance of learning، People have always been trying to find the factors affecting learning. The purpose of this study was to examine the impact of teaching the strategies of learning and reading on the level of learning and retention of Physics course among the first grade students in high school. 44 students، by applying a quasi-experimental design and cluster random sampling were divided into the experimental and the control groups. The statistical population included all the girl students in first grade of high school in Gomishan city. Initially both groups answered the questions of a teacher-made achievement test (pre-test). there was no significant difference between two groups. Then، the experimental group received 10 educational sessions about the learning and reading strategies. At the end of the teaching period، a post- test was performed for two groups. After three weeks، both groups answered the retention test questions. Data، then، were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) and t-test was analyzed، too. The results indicated that teaching learning and reading strategies can enhance the learning and retention of physics in the experimental group.
    Keywords: learning strategies, reading, Retention, learning
  • Zohreh Bagherzade, Alireza Asareh * Pages 33-46
    Focusing on the USA، the UK، Germany، and Japan، this study aimed to identify the characteristics of technical and vocational educational system in such countries to improve the vocational and technical educational system in Iran. This study was a comparative survey. Data were collected using documentary method and libraries research as well as surfing the related websites as UNESCO and Ministries of Education of the studied countries. The used pattern was George Brady. Based on the findings، improving the quality of educational system، building confidence، promoting the employment efficiency، entrepreneurship، and adopting with the international markets were the determined purpose of such countries in this very field. Developing a national qualifications framework، using an eclectic approach for teacher training، allocating more hours devoted for the internship، communicating teachers with companies، continuing corporation under the supervision of an expert، having evaluation by using a variety of different types (lasting، formative، continuous)، considering the emotional factors، professional ethics، and grouping evaluation were highly noticed in these countries. Taking the successful models of developed countries into consideration and applying them in our vocational and technical educational system in our country would provide more occupational chances for graduate students.
    Keywords: comparative analysis, technical, vocational educational system of America, Germany, England, Japan, Iran
  • Saeed Veisi Kahreh, Sadaf Imani *, Rasool Kordnoghabi, Moselem Veisipour, Hadi Tahmasian, Abas Rabiemsbahe Pages 47-54
    The purpose of this study was to identify the effectiveness of problem solving training on reduction of math anxiety among the students with field-dependent cognitive style in Hamadan city. The used method was of quasi experimental type. In this research pre-test and post-test with control group were used. 148 male students، in control group، completed the math anxiety test. Then the students with math anxiety completed the group embedded figures test so as to be identifies as those with field-dependent cognitive style. Then، 40 students with field-dependent cognitive style were randomly divided into the experimental and the control groups. The experimental group received training in problem-solving method and the control group did not have any intervention. The results indicated that the problem solving training reduced the math anxiety among the male students with field-dependent cognitive style. Thus، using problem-solving techniques and skills can reduce math anxiety of male students with Fi
    Keywords: problem, solving, math anxiety, field, dependent cognitive styleeld, dependent cognitive style
  • Pages 55-74
    Focusing on the math curriculum goals and content of the first-grade math textbooks in Iran، Japan and the USA، this research aimed to study about the process of teaching addition and subtraction. The math curriculum goals and content of the first-grade math textbooks of these three countries were considered as the statistical populations of the study. To collect the data documentary research was utilized and comparative method was used in order to analyze the data. The findings showed that the American curriculum focused on enhancing the ability of «problem solving»; whereas، the Iranian program focused more on the «making sense and understanding the concept». On the other hand، Japan''s curriculum emphasized on «understanding and exploring adding and subtracting ways» by the students themselves. During the process of teaching these two operations، American textbooks introduced the largest number of teaching methods. In the beginning of teaching addition and subtraction، except the new version of Iranian book (2011)، all the books، initially teaching addition and subtraction، focused on the combination aspect of addition and reduction aspect of subtraction.
    Keywords: teaching addition, subtraction, math curriculum program, first, grade of elementary school, textbooks
  • Farideh Nouri, Ebrahim Mirjafari *, Zohre Saadatmand Pages 75-89
    This research aimed to study about the relationship between academic self-confidence and academic achievement in physics course based on the intervention of academic motivation among the secondary school students in Isfahan. The research method was of correlational descriptive type. The Statistical population included 57004 secondary school students in Isfahan in academic year 2012-2013. At first، three districts out of six educational districts in Isfahan were selected randomly through multistage cluster sampling method. Then considering the size، stratified random sampling method was applied and sample size was calculated as 381 people. The research tools included the academic motivation questionnaire، researcher-made questionnaire on academic self-confidence as well as the final score of the students in physic. Data were، then analyzed by means of Pearson correlation tests، structural equitation، Spss 19th version، and Lizrerl software. The findings obtained from statistical analysis showed that there was a significant relationship between the academic motivation and the academic self-confidence or the academic achievement Academic motivation rolled as a mediator between the academic self-confidence and academic achievement. Additionally، between the variables of self-confidence and motivation، only was academic self-confidence which predicted the promotion in Physic in a best way.
    Keywords: Academic Motivation, Academic Achievement, Academic Self, confidence
  • Masoud Khoftehdel, Assad Adibnia *, Yahya Mohajer Pages 90-103
    This research investigated the effect of cooperative and E5 teaching methods on academic achievement and social skills of fifth grade male elementary school students in empirical science course، in Gouchan city، in academic year 2012-2013. The applied method was quasi-experimental one. The study tools were the educational texts، researcher-made academic achievement and social skills tests whose content and face validities had been confirmed by relative experts. The reliability of the academic achievement test was estimated by Kuder-Richardson20 method as KR20=0. 79 and the reliability of the social skills was examined as KR20=0. 90. Data were، then، analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that there was a significant difference between the mean scores of academic achievement and social skills of students who were taught by E5 teaching method and those being taught by Cooperative teaching method. In other word، E5 method had a more noticeable effect on academic improvement and cooperative method was more effective in social skills.
    Keywords: Cooperative Teaching Method, E5 teaching Method, Academic Achievement, social skills
  • Mohammad Nourian, Sedighehsalem Salem * Pages 104-116
    Illustrated textbooks have a highly significant influence on providing new prospects for students. Thus، this study was conducted to identify the relationship between the text and the image in elementary school science textbook in Iran. Communicative and descriptive content analysis was used in this study. The second and the sixth grade science textbooks were selected as the statistical population. In descriptive content analysis، written part of the textbooks were analyzed based on Merils model، believing on four main elements of any textbook as facts، concepts، procedures، and principles. In communicative content analysis، the relationship between the text and the image was examined based on the researcher- made model. The results showed that، «Concepts» in the second grade science textbook and «principles» in the sixth grade science textbook had the highest attendance. Moreover، 59. 5% of the total written part of science textbook of the second grade، and 56. 6% of the total written part of science textbook of the sixth grade had been covered by illustrations. More detailed illustrations than text، in both books، had been utilized. Furthermore، in both books، most of the images were illustrated allegorically.
    Keywords: Content analysis, image, Science textbooks
  • Ashrafoalsadat Shekarbaghani * Pages 117-127
    The aim of the present research was to investigate about the comparison of misunderstanding of the third grade high school students and B. A and M. A students about the concept of electricity. The research method was descriptive survey. The population of the study was consisted of all high school students in Tehran، all students of Computer Engineering (Software Engineering)، the students of Information Technology (B. A) and the students of solid-state physics (M. A) in Tehran Payame Noor University، Robatkarim، in academic year 1391-1392. 285 participants consisted the sample، including 125 students from high school (68 from math major and 57 from empirical science major)، 130 undergraduate students (72 Computer Engineering students and 58 Information Technology students) and 30 M. A students (Solid-State physics). A diagnostic test comprising six questions with multiple-choice format was used to collect the required data. To ensure the content validity of the instrument، a panel of 20 teachers of physics verified the questionnaire. The reliability was confirmed by Cronbach''s alpha as 0. 87. The test was given in a normal condition with no in advance awareness. After the test was run، the frequency، frequency percentage، the tables and corresponding graphs were used. To assess how well students understood، the conceptual evaluation method was applied. In this method، the options were categorized in four types as: full understanding، partial understanding، misunderstanding and lack of understanding. The findings showed new misunderstandings about the concepts of static electricity. Based on these findings، it seems so necessary that physics curricula and instructional materials which are about to be recently revised by the Ministry of Education be taken into more considerations so as to organize the concepts of static electricity and its modeling in related textbooks.
    Keywords: misunderstandings, electricity, third grad high school students, Bachelor degree students, Master degree students
  • Abdolhamid Kam, Morteza Karami *, Maghsood Amin Khandaghi, Ali Mashhadi Pages 128-141
    Because of the importance of adulthood and the vast amount of leisure time during this period، the leisure curriculum has been highly noticed. Since leisure activities are of the necessities of students'' life، this research was conducted to study about the effect of leisure curriculum on Leisure Skills. The research method was quasi-experimental and one group pretest -posttest design was used. The statistical population was composed of 2996 male secondary school students in Mashhad who had participated in recreation programs during the summer. The sample size consisted of 268 student were selected by Kukran formula. Cluster random sampling was used، too. To collect the data، a questionnaire (including126 questions) was utilized to measure the skills of leisure time including self-awareness، leisure awareness، decision making، social skills and the self-regulatory. The validity of the instrument was obtained through content validity and its reliability was measured by Cronbach''s alpha as 0/76. For data analysis، t-test was used. The results indicated that leisure curriculum significantly increased the students'' leisure skills (p>0. 000). in other words، leisure curriculum has a great impact on students'' leisure skills.
    Keywords: Curriculum, leisure time, self, awareness, leisure awareness, decision making, social skills, self, regulation
  • Ali Reza Roostaee, Sayyed Hossain Vaezi * Pages 142-150
    Educational teachings from the perspective of Islamic jurisprudence and laws have performance bond. From the perspective of Islamic jurisprudence and laws، believing in God and feeling responsible for the learnt issues and applying them are necessary factors of education. The present study aimed to investigate about ethic and education from the perspective of religious jurisprudence and Islamic laws. Descriptive research methods، along with content analysis and library resources were utilized. The findings showed that the dynamic religious jurisprudence has always made an effort to present innovative solutions to the mentioned issues. What is really needed today is becoming religious not making a religion; in this regard، the vital thing is getting to know the religious laws and regulations so as to become prepared for entering into the social life; not just learning common theoretical phrases which are often learnt in all sections and are usually forgotten in a short period of time. Therefore، the need of applying religious laws and regulations in educational and ethical trainings is strongly felt and it، then، becomes one of the reasons that the religious books and lessons no longer appears unimportant، marginal، or compulsory.
    Keywords: Ethics, Education, Law, Religious Jurisprudence, Training