فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 47 (زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 47 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • جلال غریبی، سید هاشم گلستانی *، سید ابراهیم جعفری صفحات 1-15
    این پژوهش با هدف بررسی مبانی معرفت شناسی تعلیم و تربیت چندفرهنگی، به روش کیفی از نوع پژوهش فلسفی: تحلیل مفهومی، انجام گرفت. حوزه پژوهش شامل کتاب ها، مجلات و نوشته های مرتبط با موضوع پژوهش بود که جهت نمونه گیری نیز به علت کثرت منابع در این حوزه از مکتوبات چاپی و دیجیتالی که برای محقق قابل دسترسی بود، استفاده شد. در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات از نمونه فیش هایی که به وسیله پژوهشگر طراحی شده بود استفاده گردید. روش تجزیه و تحلیل در این پژوهش به شیوه تحلیل مفهوم، تفسیر مفهوم و استنتاج نظری بود. یافته های پژوهش بیانگر این بود که دو ریشه و مبنای فلسفی عمده تعلیم و تربیت چندفرهنگی عبارتند از: پست مدرنیسم و نظریه انتقادی. بر اساس نتایج تحقیق مبانی معرفت شناسی تعلیم و تربیت چندفرهنگی عبارت بود از: اعتقاد به نسبیت گرایی، رد هرگونه حقیقت ثابت (مطلق) و در مقابل اعتقاد به حقایق محلی مبتنی بر مشاهدات عمومی مردم یا قراردادهای روش شناختی و پژوهشی عالمان و دانشمندان، رد دانش عینی یا عینیت گرایی و به جای آن قبولی نظریه ذهنیت متقابل؛ نفی قطعیت ها و جزم اندیشی های پوزیتیویستی در حوزه روش شناسی متدولوژی علمی؛ نفی مرزبندی های تصنعی میان رشته های دانش بشری و به جای آن طرفداری از رویکرد میان رشته ای در علوم.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، تعلیم و تربیت چندفرهنگی، مبانی فلسفی تعلیم و تربیت چندفرهنگی، مبانی معرفت شناسی تعلیم و تربیت چندفرهنگی
  • فرهاد پردخته، اسماعیل کاظم پور *، زهره شکیبایی صفحات 16-27
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین برنامه درسی پنهان و نابرابری های جنسیتی در دانشجویان شرق گیلان انجام شده است. روش آن توصیفی از نوع همبستگی بوده، جامعه آماری پژوهش دانشجویان زن و مرد دانشگاه های شرق گیلان در سال تحصیلی 91-90 با حجم 30489 وحجم نمونه 379 نفر که شامل190 نفر زن و 189 نفر مرد به روش نمونه گیری تصادفی ساده ا نتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته برای بررسی مولفه های برنامه درسی پنهان که شامل جو اجتماعی دانشگاه و ساختار سازمانی دانشگاه و پرسشنامه محقق ساخته نابرابری های جنسیتی با استفاده از روش الفای کرونباخ، روایی و پایایی کل سوالات 92 صدم محاسبه گردید. در بخش آمار توصیفی از نمودارفراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از آزمون رگرسیون چند متغیری وضریب همبستگی پیرسون، استفاده گردید که به وسیله نرم افزار spss پس از تجزیه و تحلیل داده ها باعنایت به نتایج به دست آمده مشخص شد بین برنامه درسی پنهان و نابرابری های جنسیتی دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین ساختارسازمانی دانشگاه و متغیرهای جامعه پذیری جنسیتی، عقیده قالبی جنسیتی و ایفای نقش جسیتی با 95 % اطمینان رابطه وجود دارد و.بین جو اجتماعی دانشگاه و متغیرهای جامعه پذیری جنسیتی، عقیده قالبی جنسیتی، ایفای نقش جسیتی و ایدئولوژی مرد سالاری با 95 % اطمینان رابطه وجود دارد و ا بعاد برنامه درسی پنهان توان پیش بینی نابرابری های جنسیتی دانشگاه ها را دارند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، جو اجتماعی دانشگاه، دانشجویان، ساختار سازمانی دانشگاه، نابرابری های جنسیتی
  • محبوبه سلیمان پور عمران *، محمدحسین یارمحمدیان، نرگس کشتی آرای صفحات 28-42
    هدف پژوهش حاضر، اعتباریابی الگوی برنامه درسی بین رشته ای آموزش سواد زیست محیطی در دوره متوسطه و از نوع توصیفی – پیمایشی بوده است. در این راستا ابتدا، چارچوب پیشنهادی آموزش سواد زیست محیطی در قالب عناصر چهارگانه برنامه ی درسی (هدف، محتوا، روش های یاددهی یادگیری و ارزشیابی) و شامل سه مولفه دانش، مهارت و نگرش زیست محیطی، تدوین و در اختیار متخصصان محیط زیست و برنامه ریزان درسی، قرار داده شد. نتایج آزمون توزیع دو جمله ای و t تک گروهی در سطح (05/0P≤) نشان دهنده اهمیت گویه ها از دیدگاه متخصصان بوده است. سپس چارچوب برنامه درسی سواد زیست محیطی مورد تایید متخصصان، از طریق تعداد 108 نفر از دبیران زن و مرد، دروس زیست شناسی، شیمی و جغرافیای دوره متوسطه شهرستان آمل در سال تحصیلی 93-92 در قالب پرسشنامه، مورد نظرسنجی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از طریق روش تحلیل عاملی تاییدی، با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. نتایج اعتبارسنجی نشان دهنده برازش مناسب مدل پیشنهادی براساس آزمون خی دو (38/1062=2 و 000001/0P=) و شاخص های خطای مجموع مجذورات میانگین (065/0 = RMSEA) و واریانس باقیمانده (054/0RMR=) بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی بین رشته ای، دوره متوسطه، سواد زیست محیطی
  • مانا چم زاده قنواتی، اصغر آقایی *، محسن گل پرور صفحات 43-50
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر سبک اسنادی بدبینانه دانش آموزان پسر دوره ابتدایی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر11-9 سال دوره ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 93-92 ، که تعداد کل آنها حدود 450 نفر است. نمونه آماری این پژوهش 42 دانش آموز پسر 9 تا 11 سال است که به صورت در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 21 نفر) قرار داده شدند. هر دو گروه به پرسشنامه سبک اسنادی کودکان، تامپسون وهمکاران (1998) پاسخ دادند. این پرسشنامه دارای روایی همگرای مطلوب و از نظر پایایی با توجه به آلفای کرونباخ مجموع امتیاز کل که برابر با 61/0 بوده، دارای ثبات درونی خوبی است. سپس گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای، آموزش مهارت های مثبت اندیشی از کتاب آموزشی من و اندیشه هایم ، چم زاده قنواتی (1393) دریافت کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از جدول فراوانی و درصد فراوانی و در سطح استنباطی از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. کلیه تحلیل ها با نرم افزار آماری spss نسخه 18 انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد بین دو گروه در سبک اسنادی بدبینانه در بعد شخصی سازی ( p < 0/05) و در بعد تداوم ( p <0/01) تفاوت معنادار وجود دارد، امادر بعد فراگیر بودن (p >0/01) تفاوت معناداری مشاهده نشد. به طور کلی تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون نشان داد بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد ( p<0/01) و آموزش مهارت های مثبت اندیشی در کاهش سبک اسنادی بدبینانه تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان پسر دوره ابتدایی، سبک اسنادی بدبینانه، مهارت های مثبت اندیشی
  • سیدعلی میرحیدری، محمدرضا نیستانی * صفحات 51-60
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه خودکارآمدی و رضایت از تحصیل با پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی دانش آموزان سال سوم رشته ریاضی و فیزیک دوره متوسطه دوم شهر اصفهان بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده است که نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، از میان دانش آموزان پایه سوم رشته ریاضی و فیزیک دوره دوم متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 93-92 تعداد 354 نفر(با استفاده از جدول مورگان) که ملاک های ورود به پژوهش را دارا بودند، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان(Moris، 2001) با ضریب آلفای 83/0، پرسشنامه رضایت از تحصیل با ضریب آلفای 72/0 و کارنامه نهایی بود که دو پرسشنامه اول توسط دانش آموزان تکمیل گردید. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز از روش تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان با استفاده از بسته نرم افزاری تحلیل آماری spss20 استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که در سطح خطای 01/0، باورهای خودکارآمدی(48/0=r) و رضایت از تحصیل دانش آموزان(35/0=r) با پیشرفت تحصیلی آنها دارای رابطه معنادار است. بنابر یافته های این مطالعه باورهای خودکارآمدی و رضایت از تحصیل توانسته اند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را به شکلی معنادار پیش بینی نمایند(05/0>p).
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی، رضایت از تحصیل
  • مهدی حسنی، رضا دستجردی *، مجید پاکدامن صفحات 61-73
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یادگیری «مغز محور» ( Brain-Based Learning) بر نگرش و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان پنجم ابتدایی است. در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی و طرح گروه کنترل نابرابر استفاده شده است. آزمودنی ها تعداد 52 دانش آموز پسر کلاس پنجم شهر بیرجند که به انتخاب پژوهش گر در دو گروه آزمایش وکنترل جای داده، سپس به آموزگار کلاس آزمایش طی 5 جلسه آموزش های لازم داده شد. همچنین به اولیا و سایر عوامل مدرسه طی 3 جلسه آموزش مرتبط با یادگیری مغز محور داده شد. محیط یادگیری نیز براساس مولفه های تاثیر گذار (رنگ کلاس، تغذیه، آب، رایحه طبیعی و موسیقی) تغییراتی اعمال شد. سپس معلم گروه آزمایش آموزش های ریاضی خود را براساس اصول یادگیری مغز محور در مدت سه ماه آموزش داد. برای هر دوگروه (آزمایش وکنترل) پیش آزمون و پس آزمون نگرش براساس مقیاس لیکرت و پیشرفت تحصیلی را براساس جدول دو بعدی هدف/ محتوا و سوالات تیمز تدوین و اجرا شد. یافته ها حاکی از آن بود که یادگیری مغز محور بر نگرش و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان تاثیر قابل توجه و معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی ریاضی، نگرش، یادگیری مغز، محور
  • مرضیه دهقانی *، حمیده پاک مهر صفحات 74-89
    پژوهش حاضر، با هدف تعیین میزان درگیری فعال فراگیران با کتب علوم و ریاضی پایه ششم دبستان صورت گرفت. روش، تحلیل محتوا به تکنیک ویلیام رومی بر اساس ضریب درگیری دانش آموزان در سه مولفه متن، پرسش ها و تصاویر بود. جامعه آماری محتوای کتاب های علوم و ریاضی پایه ششم ابتدایی است که به صورت سرشماری تمام محتوای متون، پرسش ها و تصاویر دو کتاب جدید التالیف چاپ 92-91 مورد تحلیل محتوا (ویلیام رومی) قرار گرفت. نتایج حاکی از این بود که در کتاب علوم (از 320 واحد متن، 100 واحد پرسش و 140 واحد تصویر) شاخص درگیری دانش آموزان با متن کتاب 84/0، با پرسش ها 9 و با تصاویر کتاب 19/0 است. همچنین، در کتاب ریاضی (از 182 واحد متن، 862 واحد پرسش و 97 واحد تصویر) شاخص درگیری با متن کتاب 85/0، با پرسش ها 26/13 و با تصاویر کتاب 30/0 حاصل گردید. به عبارتی، متن کتاب علوم و ریاضی این پایه به شیوه فعال تدوین شده است، در حالی که تصاویر این کتب به شیوه غیر فعال نگاشته شده و پرسش های ارائه شده نیز به دلیل، فعال بودن بیش از اندازه منجر به خستگی و بی حوصلگی دانش آموزان می گردد. با عنایت به این که محتوای کتب مذکور در قسمت پرسش ها و تصاویر نتوانسته آن چنان که باید دانش آموز را به فعالیت، تفکر و تحلیل تشویق نماید، اصلاح و بهبود در طراحی و تدوین این کتب ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تحلیل محتوا، تکنیک ویلیام رومی، یادگیری فعال
  • یاسین توکلی *، اکبر سلطانی صفحات 90-103
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل مهارت های اجتماعی دانش آموزان استان آذربایجان شرقی و الزامات آن در برنامه درسی آنان انجام شده است. روش تحقیق توصیفی، از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری دانش آموزان پسر و دختر ابتدایی و متوسطه تحصیلی است. نمونه آماری این پژوهش 800 نفر از دانش آموزان استان بوده که 320 نفر از آنها مربوط به مقطع ابتدایی، 480 نفر مربوط به مقطع متوسطه بوده است که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه سنجش مهارت های اجتماعی برای دانش آموزان و پرسشنامه سنجش مهارت های اجتماعی دانش آموزان متوسطه به کار گرفته شده است. جهت تحلیل داده ها از آزمون هایT مستقل، مانوا و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت بین دانش آموزان دختر و پسر، مدارس دولتی، نمونه دولتی وغیر دولتی، مقاطع آموزشی، مناطق برخوردار، نیمه برخوردار وکم برخوردار در مهارت های اجتماعی و مولفه های آن از نظر آماری معنادار بوده است. مهارت های اجتماعی دانش آموزان بر حسب طبقه اجتماعی، رشته تحصیلی و تحصیلات والدین آنها متفاوت بوده است. همچنین این تفاوت ها لزوم تجدید نظر در برنامه درسی و تغییر آن به منظور کسب مهارت های اجتماعی که از اهداف برنامه های درسی است را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، رشته تحصیلی، طبقه اجتماعی، مناطق آموزشی، مهارت های اجتماعی
  • مهدی سبحانی نژاد، نجمه احمدآبادی آرانی *، آزاد محمدی، صمد محمدی صفحات 104-116
    پژوهش حاضر، درصدد تبیین بازتولید فرهنگی طبقاتی دانشگاهی برحسب مولفه های ناهمسوی برنامه درسی پنهان به منظور ارائه ملاحظاتی کاربردی برای دانشگاه است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده که طی آن از استنتاج مبتنی بر تحلیل مفاهیم و مفهوم پردازی مجدد، استفاده شده است. جامعه پژوهش، مجموعه متون نظری مرتبط با عنوان پژوهش بوده که به کمک فرم فیش برداری، اطلاعات لازم استخراج شده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ مولفه های ناهمسوی برنامه های درسی پنهان آموزش عالی می توانند در تثبیت پایگاه و منزلت بازتولید فرهنگی طبقاتی دانشجوی طبقه خاص موثر بوده و بالعکس در نومیدی از تغییر وضعیت کنونی برای دانشجویان طبقه های متوسط و پایین، موثر باشند. تبلور عینی این رخداد متاثر از مولفه های ناهمسوی برنامه درسی پنهان آموزش عالی در تعدادی از استنادهای پژوهشی مطالعه حاضر محسوس است. براین اساس؛ در پایان فهرستی از ملاحظات عملی نمونه در راستای ابعاد مختلف مولفه های ناهمسوی برنامه درسی پنهان موردتوجه واقع شده که از آن جمله می توان به برقراری عدالت آموزشی، تاکید بر روش های انتقادی و گفتگو محور، کاهش دیوان سالاری به منظور بروز قابلیت های طبقات مختلف در فعالیت های دانشگاهی (علمی، پژوهشی، فرهنگی، دانشجویی)، تاکید بر برنامه درسی چندفرهنگی، توجه به شیوه های کیفی به جای شیوه کمی در ارزشیابی، کاربرد و اجرای راهبردهای تدریس فعال و مشارکتی و تغییر در محیط های آموزشی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بازتولید فرهنگی، طبقاتی، برنامه درسی پنهان، نابرابری آموزشی
  • افسانه عبدلی *، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمد جواد لیاقتدار، فاطمه زین الدینی صفحات 117-132
    هدف پژوهش حاضر شناسایی آسیب های روش های تدریس در مقطع متوسطه شهر اصفهان بود؛ بنابراین از روش پژوهش توصیفی پیمایشی برای شناسایی این آسیب ها استفاده گردید. جامعه مورد مطالعه، شامل کلیه دبیران و دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان اصفهان که به ترتیب تعداد آنها 8097 و 140250 نفر که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی طبقه ای و با در نظر گرفتن میزان افت آزمودنی، نمونه آماری برای دو گروه به ترتیب 110 و 240 نفر برآورد گردید. سپس با جدا کردن پرسشنامه های مخدوش، تعداد 95 نفر دبیر و 206 نفر دانش آموز به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل 20 سوال بسته پاسخ در طیف لیکرت و 1 سوال باز پاسخ بود. ضریب پایایی پرسشنامه مربوط به دبیران و دانش آموزان با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 99/0 و 98/0 به دست آمد، همچنین برای سنجش روایی سوالات پرسشنامه، از روش وابسته به محتوا استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که میزان آسیب های روش های تدریس از نظر دبیران و دانش آموزان بیش از سطح متوسط است. از نظر دبیران بیشترین میانگین موارد آسیب زا «اهمیت ندادن معلم به مهارت های عملی تدریس» و «پایین بودن سطح علمی و حرفه ای معلمان» هستند دانش آموزان نیز بیشترین میانگین آسیب ها را مربوط به «انتظارات بیش از حد معلمان از دانش آموزان»، «بی توجهی به پاسخ های خودانگیخته دانش آموزان» و «عدم توجه به علایق دانش آموزان» می دانند. همچنین دیگر یافته ها نشان داد که بین دیدگاه دبیران و دانش آموزان در خصوص آسیب ها تفاوت معنادار وجود دارد. بین دیدگاه دبیران بر اساس جنسیت و سابقه تحصیلی نیز تفاوت معنادار بود؛ اما بر اساس مدرک تحصیلی تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین، بین دیدگاه دانش آموزان بر اساس رشته تحصیلی و ناحیه تحصیلی تفاوت معنادار بود؛ اما بر اساس جنسیت و پایه تحصیلی تفاوتی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، روش تدریس، فرایند یاددهی و یادگیری
  • فیروز میردریکوند *، غلام رضا حسین نژاد، مجید علی عسکری، مرزبان ادیب منش صفحات 133-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش تدریس فعال بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان در درس علوم شهرستان اندیمشک انجام گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان درس علوم و دانش آموزان پایه سوم راهنمایی شهرستان اندیمشک بود، که تعداد 12 نفر از معلمان علوم و 288 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودسنجی معلمان ویژه روش تدریس فعال/ غیرفعال و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد تحصیلی دانش آموزان استفاده شد.روایی آزمون محقق ساخته با اعمال نظر متخصصان تایید شد و برای تعیین محاسبه پایایی آزمون از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار پایایی آن 93/0 به دست آمد. داده های به حاصل شده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس عاملی و تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش تدریس فعال در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از روش سنتی موثرتر است. اما با توجه به جنسیت تفاوت معناداری بین دانش آموزان دختر و پسر مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: روش تدریس، روش تدریس فعال، عملکرد تحصیلی
  • محمدعلی حاجی ده آبادی، مسعود حیدری * صفحات 145-157
    هدف این پژوهش مقایسه برنامه تربیتی، حمایتی و تنبیهی در نظام جزایی اسلام و مقررات بین الملل جزایی در رابطه با بزه کاری کودکان بود که به روش کیفی از نوع تحلیلی استنادی انجام شد. در این پژوهش با استفاده از تفسیر و تحلیل آموزه های تربیتی قرآن کریم و متون مرتبط با قوانین کنوانسیون حقوق کودک به مقایسه برخورد با بزه کاری کودکان پرداخته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش عقلی و نقلی و تحلیل مفاهیم انجام شد. نتایج نشان داد رویکرد نظام حقوقی اسلام در رابطه با اعمال بزهکارانه کودکان بر دو محور اقدامات پیشگیرانه و اقدامات اصلاحی متمرکز است. اقدامات پیشگیرانه نظام حقوقی اسلام شامل اصل اعتدال، پرهیز از تبعیض، نظارت و مراقبت و... و اقدامات کیفری در برگیرنده اصل تنبیه، موعظه، تغافل و... با توجه به شرایط آن است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد در مقایسه دو سامانه، اگر چه مطابق با قانون کنوانسیون اصل تنبیه رد شده است، اما در نظام اسلامی تنبیه به عنوان آخرین راه کار تربیتی پذیرفته شده و به عنوان روشی مناسب برای هشیار ساختن و ادب کردن آدمی و جدا نمودن او از بدی و کجی توصیه شده است. اگرچه در مورد تربیت کودک تنبیه بیشتر وجه آگاهی دهنده می یابد.
    کلیدواژگان: تنبیه و حمایت، جرم شناسی، نظام تربیتی اسلام، نظام حقوقی و جزایی اسلام
  • فریبا کریمی، زهرا دلاور * صفحات 158-167
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش مدیریت زمان بر خودراهبری در یادگیری دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان انجام شده است. روش پژوهش نیمه تجربی و طرح پژوهش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبود. به این منظور از یکی از دبیرستان های دخترانه منطقه فلاورجان که به صورت تصادفی انتخاب شد، دو کلاس اول 30 نفره انتخاب و به صورت تصادفی یک کلاس در گروه آزمایش و دیگری در گروه کنترل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خودراهبری در یادگیری (Fisher et al ،2001) بود که روایی سازه، محتوایی و صوری آن در سوابق پژوهشی بررسی و تایید شده بود، روایی صوری مجددا نیز بررسی و تایید شد. پایایی آن برحسب ضریب آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه شد. هر دو گروه به پرسشنامه خودراهبری در یادگیری به عنوان پیش آزمون پاسخ دادند. سپس مدیریت زمان در 8 جلسه 5/1 ساعته طی یک ماه به گروه آزمایش آموزش داده شد و در پایان هر دو گروه در معرض پس آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که میانگین نمرات کل خودراهبری در یادگیری و مولفه های آن (خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری و خودکنترلی) در گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش یافته است. در نتیجه آموزش مدیریت زمان بر افزایش خودراهبری در یادگیری و مولفه های آن تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: خودراهبری در یادگیری، مدیریت زمان، خود مدیریتی، رغبت برای یادگیری، خود کنترلی، خود تنظیمی در یادگیری
  • مجید بحرینی بروجنی *، محمدرضا نیلی، کبری سپهری بروجنی، فیروزه کاویانی باغبادرانی صفحات 168-178
    یکی از اهداف تاسیس مدارس شبانه روزی، ایجاد فرصت های برابر آموزشی و پایبند به اجرای شعایراسلامی است. هدف این پژوهش، مقایسه مدارس شبانه روزی با عادی از منظر میزان پایبندی دانش آموزان به انجام شعایر اسلامی است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل 54961 نفر دانش آموز شبانه روزی و عادی در دوره های تحصیلی راهنمایی و متوسطه استان چهارمحال و بختیاری در سال 92 است. از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای طبق فرمول کوکران 520 نفر انتخاب گردید. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تعیین روایی، از روایی محتوا زیر نظر متخصصان و روایی سازه استفاده گردید. اندازه KMO به منظور بررسی همبستگی درونی گویه ها 907/0 و پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ 92/0 محاسبه شد. داده ها از طریق آزمون هایT و ANOVA و با نرم افزار SPSS 18 تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد، بین میزان گرایش دانش آموزان مدارس شبانه روزی و عادی به اجرای شعایر اسلامی تفاوت معنادار وجود نداشت، اما در مقولات اجرای واجبات، نوافل و فعالیت های مذهبی و اجتماعی تفاوت وجود داشت و هر دوگروه خود را در اجرای واجبات نسبت به نوافل، مقیدتر دانستند. همچنین دانش آموزان دوره راهنمایی نسبت به دانش آموزان دوره متوسطه در اجرای شعایراسلامی مقیدتر بودند.
    کلیدواژگان: آموزش راهنمایی، آموزش متوسطه، شعایراسلامی، مدارس شبانه روزی، مدارس عادی
  • غلامعلی احمدی *، سید محمدرضا امام جمعه، لیلا علیزاده کتنلویی صفحات 179-192
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های سواد مالی و سواد اقتصادی در محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی انجام شده است. روش تحقیق از نوع تحلیل محتوا و جامعه آماری کتاب های درسی دوره ابتدایی درسال تحصیلی 92-1391 است. در این پژوهش حجم نمونه شامل تمامی محتوای کتاب های درسی ریاضی (پایه های اول تا ششم)، تعلیمات اجتماعی (پایه سوم)، مطالعات اجتماعی (پایه ششم ابتدایی) همچنین بخش مدنی محتوای کتاب های تعلیمات اجتماعی پایه های چهارم و پنجم ابتدایی است. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از فرم های تحلیل محتوای کد گذاری شده با تاکید بر چهار مولفه اصلی سواد مالی و چهار مولفه اصلی سواد اقتصادی استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی ابزار پژوهش، بر اساس نظرات متخصصان و پایایی آن پژوهش بر اساس روش هولستی با ضریب پایایی 95% برای سواد اقتصادی و 93% برای سواد مالی محاسبه شده است. داده های حاصل از فرآیند تحلیل محتوا حاکی از آن است که میزان توجه به هر یک از مولفه های سواد مالی و اقتصادی درمحتوای کتاب های درسی متفاوت است؛ ضمنا به مولفه های سواد اقتصادی بیشتر از سواد مالی پرداخته شده است. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و نقش سواد مالی و اقتصادی در دنیای امروز، تاکید بیشتر برمولفه های سواد مالی و اقتصادی در محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های درسی دوره ی ابتدایی، سواد مالی، سواد اقتصادی
  • معصومه صمدی * صفحات 193-210
    هدف پژوهش بررسی دیدگاه کارشناسان آموزش پیرامون عناصر کتاب درسی جدید هدیه های آسمان (اهداف درس، عنوان درس ، تصاویر درس و متن درس) پایه دوم بود. روش پژوهش ارزشیابی است. جامعه مورد مطالعه 46 نفر کار شناسان آموزش بودند که به طور هدفمند انتخاب شدند. ابزار مورد مطالعه در این پژوهش «فهرست وارسی محتوا» است که بر اساس ملاک های برنامه ریزی درسی، تصویرگری و تعلیم و تربیت اسلامی تهیه شده بود. واحد تحلیل عناصر درس یعنی اهداف اختصاصی، عناوبن، تصاویر و متن بود. روایی این فهرست به صورت محتوایی و بر اساس قضاوت متخصصان و پایایی با روش آلفای کرونباخ تعیین شد .تحلیل داده های کمی با محاسبه میانگین با استفاده ازنرم افزار spss و داده های کیفی با روش تحلیلی انجام شد. یافته ها نشان داد که کارشناسان اهداف اختصاصی و عناوین دروس را مناسب، متون دروس را معمولی و مناسب ارزیابی نمودند. در رابطه با تصاویر بخش عمده ناهمسویی به تصویر معصومین (ع) مربوط می شد که دیدگاه های متفاوت بود. تنها موارد ناهمسو مربوط به آموزش مستقیم مفاهیم، عدم تناسب با رشد ذهنی دانش آموزان، فراهم نکردن فرصت تفکر بود.
    کلیدواژگان: دوره ابتدایی، کتاب درسی هدیه های آسمان، وارسی محتوا
|
  • Jalal Gharibi, Sayed Hashem Golestani *, Sayed Ebrahim Jafari Pages 1-15
    This study aimed to investigate the epistemological foundations of multicultural education. Qualitative method of the kind of philosophical research and conceptual analysis was applied. Related books, magazines, and writings included the realm of the research for collecting the information; moreover, accessible published writings and electronic books were used, too, due to the vast numbers of the sources in the field. In order to collect the data, researcher-designed receipts were utilized. By means of content analysis, content interpretation, and theoretical inference, data were analyzed. The research findings indicated that the two major philosophical and fundamental roots of multicultural education were as: Post-modernism and Critical Theory. The research' results, also, suggested that believing in relativism, rejecting any fixed (absolute) truth, believing in local truth based on public observation or methodological principles or scholar's and scientist's researches, rejecting the idea of objective knowledge or objectivity and accepting the theory of mutual understanding, rejecting absolutism and accepting positivistic methodology in the realm of scientific methodology, neglecting the artificial boundaries between the disciplines of human knowledge and supporting the interdisciplinary approach were the epistemological foundations of multicultural education .
    Keywords: Education, Multicultural Education, Philosophical Foundations of Multicultural Education, Epistemological Foundations of Multicultural Education
  • Farhad Pardakte, Esmaeel Kazempur* Pages 16-27
    This study investigated the relationship between gender inequality and hidden curriculum among the university students of Gilan . A descriptive-correlational research method was used. The statistical population consisted of 30489 male and female students in the universities of Gilan during the academic year 2011-2012. 379 students, including 190 women and 189 men, were selected randomly as the research sample. The researcher- made questionnaire was utilized to check the elements of the hidden curriculum as the social atmosphere of the university and university organizational structure. By means of Cronbach's alpha coefficient, the reliability of the researcher-made questionnaire regarding the gender inequality was calculated as 0/ 9. In the descriptive statistics part, frequency diagram, frequency percentage, mean, and standard deviation were applied and Regression's multivariate test and Pearson's correlation coefficient were used in the part of inferential statistics. Due to SPSS software, data were analyzed. The findings showed that there is a significant positive relationship between the hidden curriculum and gender inequality. It was also indicated that organizational structure of the university, the variables of gender socialization, gender stereotypes, and gender role play are significantly related, too (with 95% certainty). Significant relationship also was observed between social atmosphere of the university , the variables of gender socialization, gender stereotypes, Gender roles , and the ideology of patriarchy( with 95% certainty). That is to say that the dimensions of hidden curriculum have the capability of predicting gender inequality in the universities.
    Keywords: hidden curriculum, university\'s social atmosphere, students, organizational structure of the university, gender inequality
  • Mahboubeh Soleimanpour Omran *, Mohammad H. Yarmohammadian, Narges Keshtiaray Pages 28-42
    The aim of this research is to study about the validation of the model of interdisciplinary curriculum of environmental literacy teaching of secondary education system in Iran. The research type is of descriptive-survey one. The proposed environmental literacy education framework is developed in the form of the four curriculum elements (objectives, content, teaching/learning methods and assessment) and the three components of environmental knowledge, skills, and environmental attitude. It is, then, offered to the environmental experts and curriculum developers. The results of binomial distribution test and one-group t-test, at the level of (P≤0.05) ,indicates the significance of items from the viewpoint of the experts of the field. The confirmed environmental literacy curriculum framework is, then, assessed, in the form of a questionnaire; by 108 male and female teachers of biology, chemistry and geography in Amol city .the obtained results have been validated using confirmatory factor analysis. The results of validation suggest suitable fitness of the proposed model based on Chi-square test (P=0.000001) and X2=1062.38) and error indicators of the mean square error indicators (RMSEA=0.065) and residual variance (RMP=0.054).
    Keywords: Curriculum planning, disciplinary curriculum, Environmental literacy, Secondary school
  • Mana Chamzadeh Ghanavati, Asghar Aghaei *, Mohsen Golparvar Pages 43-50
    The aim of this study was to determine the effect of positive thinking skills on pessimistic documentary style among primary school male students. The statistical population was consisted of all 9 t0 11 year- old male students, totally as 450 boys, in Isfahan in academic year of 2013-2014.Being selected through accessible sampling, the research sample included 42 students who were randomly categorized into control and experimental groups (each group of 21 members). Each group completed the Children's documentary Style of Thompson et al questionnaire (1998). Considering the convergent validity, this questionnaire was in an acceptable level and its reliability also, as estimated by Cronbach' alpha, was as %61. Then the experimental group received 12 sessions of education (each 90 minutes) about positive thinking skills based on Chamzadeh Ghanavati' book as " me and my thought"( 2014). In order to analyze the data, descriptive statistics as frequency table and frequency percentage were used and multivariate analysis of covariance, also, was applied for inferential measurement. Data were analyzed by means of SPSS software 18th version. Findings indicated that the both groups in terms of pessimistic documentary style were meaningfully different based on personalization dimension ( p 0/01 ) .Generally, the pre-test and post-test scores showed that there was a significant relationship between the both group ( p
    Keywords: pessimistic documentary style, Primary school male students, Training positive thinking skills
  • Ali Mirheydari, Mohamadreza Niyestani* Pages 51-60
    The objective of this research is to investigate about the relationship between self –efficacy and educational satisfaction with the academic achievement in math between third grade of second cycle of secondary school students. This research is of a kind of descriptive – correlative one. Multi-stage random sampling technique has been applied among the third grade students in the second cycle of secondary school in ISFAHAN in 2013-14. A total of 364 individuals have been selected based on to inclusion criteria. Data collection tools include the children and teenager self –efficacy questionnaire, Morris 2001, (p=%83) and satisfaction questionnaire (p=%72) as well as final student's records. The first two questionnaires have been completed by students. For statistical analysis of data, Pearson's correlation coefficient and Regression's multiple analysis are utilized. The findings reveal that self-efficacy(r=%48) and student's satisfaction( r=%35) have a meaningful relationship with the achievements of students. According to the results of this research, it can be said that self –efficacy and student satisfaction can predict the achievements of student.
    Keywords: Academic Achievement, Self, Efficacy, Student Satisfaction
  • Mehdi Hasani, Reza Dasjerdi *, Majid Pakdaman Pages 61-73
    The aim of this study was to examine the effect of brain - based learning on the attitude and academic achievement of 5th grade primary school students. The method of this study was semi - experimental, and the non - equivalent control group design was used. The participants were 52 boys who were categorized into experimental and control groups based on the researcher's preference. The teacher of experimental group received five sessions of education. On the other hand, parents of students and other School`s administrative members received 3 training session based on brain-based learning. Based on effective factors as color, nutrition, music, water and natural smell, the learning environment had also changed. Then, focusing on brain-based learning method, the teacher of experimental group provided students with mathematic education during a three month program. Both groups received the attitude and academic pre and post tests. The results indicated that brain - based learning meaningfully affected the student's attitude and academic Achievement in mathematics.
    Keywords: Academic Achievement, Mathematics, brain, based learning, Attitude
  • Marziye Dehghani *, Hamideh Pakmehr Pages 74-89
    This study seeks to determine the level of students’ active involvement with the sixth grade science and math books. The method is content analysis based on Wiliam Romey technique and according to student involvement in three components as "text", "questions" and "image". The statistical population is consisted of sixth grade science and math book's contents including all texts, questions and images that are contently analyzed based on Wiliam Romey technique. In the analysis of text, questions and images of science book, 320, 100 and 140 units have been studied and rate of student's involvement with text, questions and images are calculated as 0.84, 9 and 0.19, respectively. 182, 862 and 97 units of math book have been studied, too; Student's involvement with text, questions and images are estimated as 0.85, 13.26 and 0.30, respectively. The results show that text of math and science books are actively developed; however, their images are inactive and their questions are over active which would cause students’ fatigue and lack of motion. Since the contents of these two books in the case of questions and images are not successful enough to encourage students to think and analyze well, better design and development seem so essential.
    Keywords: Content, Content Analysis, Curriculum, Sixth Grade
  • Yassin Tavakoli *, Akbar Soltanie Pages 90-103
    The purpose of this research is to analyze the social skills and its necessities in curriculum focusing on students of Eastern Azerbaijan Province. The method of this study is of descriptive-survey type. The statistical population consists of male and female elementary and high school students. Being selected through multistage cluster random sampling, 800 students include the research sample, 320 elementary students and 480 high students. Social skill evaluation questionnaire has been applied as the data collecting instrument. Data, then, have been analyzed by means of Anova and Manova and an independent t-test. The results indicates that considering the social skills and their components ,there is a significant difference between girls and boys in public, semi-public, and private schools as well as in enjoying , half enjoying and less enjoying regions. Student's social skills, also, have been meaningful different based on their social status, their major, and their parent's education. Such differences emphasizes the need to revise and change the curriculum so as students can acquire social skills.
    Keywords: Curriculum, social status, Educational districts, social skills
  • Mehdi Sobhani Nejad, Najme Ahmadabadiarani* Pages 104-116
    This study intended to explain the university social status and cultural reproduction for the purpose of the university applicable consideration based on the opposite factors of the hidden curriculum. This research was carried out based on the analytic-descriptive method; during which deduction was according to context analysis and re-contextualization. The research population was consisted of those theoretical textbooks which were related to the purpose of the study. Data, then, were gathered using indexing forms.The findings showed that the opposite elements of hidden curriculum in high education could be effective in establishing the position and attitude of social status and cultural reproduction of the student of special classes; whereas, it could be effective in disappointing middle and low class students from changing their present situation and condition. This happening which is under the effect of the opposite factors of high education hidden curriculum is conspicuous in some of the present research documents. Hence, at the end, a list of the practical sample considerations on the different dimensions of the opposite factors of the hidden curriculum is presented; among which are: making educational justice, emphasizing the critical and dialectic methods, decreasing the bureaucracy to display the capabilities of the different classes in the university activities (scientific, research, cultural, and student centered activities), emphasizing on the multicultural curriculum, focusing on the qualitative evaluation instead of quantities evaluation, applying active teaching strategies and changing the educational environments.
    Keywords: Cultural Reproduction, Educational Inequality, Hidden Curriculum, High Education
  • Sayed Afsaneh Abdoli *, Ebrahim Mirshahjafari, Javad Liaghatdar, Fatemeh Zeynoddini Pages 117-132
    The purpose of this study was identifying pathologies in teaching methods in Isfahan high school. Hence, descriptive- survey method was used. The statistical population of this research included teachers and students of Isfahan high schools, who had been educating in academic year 85-86 whose number were as 8097 teachers and 140250 students. By means of cluster sampling and stratified random sampling as well as evaluating the falling measure of the test; sample size was estimated as two groups of 110 and 240. Then, by eliminating problematic questionnaires, 95 teachers and 206 students were selected as the statistical sample. The research tool was a researcher-made questionnaire which included 20 closed questions in Likert range and an open question. Reliability coefficients of the teacher's and student's questionnaires were measured as 0/99 and 0/98, using Alpha Corn Bach, respectively. Also to measure the questionnaire's validity, content-dependent method was used. In order to analyze data, descriptive statistics and inferential ones were utilized. The findings showed that measure of pathology teaching methods from the view points of the teachers and the students was more than the average level. From the teacher's view points, the most destructive factors were as "lack of teacher's care to teaching practical skills" and "teacher's professional and scientific low level". Most of damages from the prospective of the students, also, were related to "the teacher's high expectation of students", "disregarding the spontaneous responses of students", and "lack of attention to the interests of the students". Further results also showed that there were significant difference between the teacher's and the student's attitude toward existing issues. Based on their gender and educational background, the teachers expressed different idea, too, but no significant difference was observed based on the teacher's degree. Also, there was a significant difference between student's opinion based on their majors and the area of their education, but no significant differences was found based on their gender and grade.
    Keywords: pathology, teaching methods, teaching, learning process
  • Firuz Mirdarikavand*, Gholamreza Hoseinnejad, Majid Aliaskari Pages 133-144
    The present study examined the impact of active teaching method on academic performance of students in science classes in Andimeshk city. The statistical population included all science teachers and students. Among whom12 teachers and 288 students were selected by systematic sampling and were categorized randomly into the control and experimental groups. Self-evaluation questionnaire specialized for active and passive teaching methods as well as researcher-made questionnaire focusing on student's academic performance were used to collect the data. The validity of the researcher- made test was verified by means of the experts of the field and its reliability was calculated by Cronbach's alpha as 0/93. By means of analysis of variance and factor analysis of variance and Scheffe post hoc tests, data were analyzed. The results indicated that active teaching methods comparing to the traditional ones had more effect on the academic achievement of students. However, considering the gender, no significant difference was found between male and female students.
    Keywords: teaching, active teaching methods, academic performance
  • Mohammad Ali Haji Deh Abdi, Masoud Heidari* Pages 145-157
    The educational, supportive, and punitive schedules in the Islamic Legal System and in the International Law with respect to the Juvenile delinquency are compared in this article in a qualitative and content- analytic manner. Here through interpreting and analyzing Quranic texts and teachings and regarding the juvenile delinquency, both systems are assessed. Analyzing the data is based on rational and scriptural approaches with respect to the conceptual analyses. The results indicate that Islamic Legal approaches regarding juvenile delinquency are centered on both preventive and corrective measures as axioms. The Islamic preventive measures include moderation, prevention of discrimination, supervision and care principles; whereas, the punitive measures include punishment, negligence and ect., in accordance with the circumstances. Though the Juvenile Delinquency Convention Law has rejected punishment, in Islamic Order Punishment is resorted to as the last corrective measure with a perception that it is a measure to make the subject aware and educate human to follow the right path. That is to say that, here, punishment is more regarded as an informative case.
    Keywords: Punishment, Support, Criminology, Islamic Training Order, Islamic Legal System
  • Fariba Karimi, Zahra Delavar* Pages 158-167
    The present study was conducted to measure the effect of teaching Time Management on self-directed learning in the first-grade high school girl students. The research method was semi experimental and the research design was pretest-posttest with the control group. The used sampling method was randomized cluster. To this end, two classes, with 30 students each, were randomly selected as “Experimental” and “Control” from a girls’ high school in Falavargion region. The data collection instrument comprised a self-directed learning questionnaire (Fisher et al, 2001) which its face, content, and construct validities had been measured .the reliability of which, also, by means of Cronbach's Alpha, was calculated as 0.81. Both groups responded to the self-directed learning questionnaire as pretest. Then, Time Management was taught to the experimental group, in eight sessions of 1.5 hours each, over a one-month period. Next, both groups were administered a post-test. The data were analyzed using Analysis of Covariance. The findings indicated that the mean scores for self-directed learning and their elements (i.e. self-management, motivation to learn and self-control) increased in the experimental group on the post-test compared to those on the pre-test. Consequently, teaching Time Management improved self-directed learning and its elements.
    Keywords: Self, Directed Learning, Time Management, Self, Management, Motivation to Learn, Self, Control, Self, Regulation Learning
  • Majid Bahreyniborojeni*, Mohammadreza Nili Pages 168-178
    Creating equal educational opportunities as well as student's fidelity to Islamic fundamentals has been one of the chief aims of establishing residential schools. The aim of this study is to compare the students’ fidelity to Islamic rites in Charmahal-o-Bakhtiari in 2013.Descriptive method has been used for this research. The statistical population of this research includes 54961 junior high school and high school students who study in both boarding and ordinary schools. Through randomly sampling, 520 of them are selected. A researcher- made questionnaire is used for collecting data. To determine the validity, both content and construct validities are applied. In order to check the internal consistency of items, KMO of the questionnaire has been calculated as 0.907. The questionnaire's reliability, also, using in Cranbach’s alpha has been measured as 0.92. Data have been analyzed with paired T-test, ANCOVA, and SPSS software 18th version .Based on the findings, no significant difference between the students’ tendency toward Islamic rites in the both groups is observed; however, there exists a significant difference considering their fidelity to perform obligatory actions, supererogatory actions, and social and religious activities. There is, also, a significant difference in students’ attitudes to perform the Islamic rites in guidance and high school students. The students in guidance school were more committed than students in high school
    Keywords: Fidelity to the Islamic rites, junior high school, high school education, Ordinary schools, Boarding schools
  • Gholamali Ahmadi *, Seyyed Mohamadreza Emam Jomae, Leila Alizadeh Katanlouei Pages 179-192
    The aim of this very study is investigating the components of financial and economic literacy in the contents of the primary-school textbooks in Iran. The research method is of the content analysis type and the research population is the primary- school textbooks of the academic year 1391-1392. The sample size includes all the contents of the mathematic books (grade 1 to 6), social studies books (grade 6), and social teaching books (grade 3) as well as the civil parts of the social teaching books (grade 4& 5). In order to gather the required data, encoded content analysis forms with focus on the four fundamental components of financial literacy and four fundamental components of economical literacy are used. The face and content validity of the instruments have been verified by the experts of the field. Based on Holsti's method, the reliability of the instrument is also estimated as 95% for economic literacy and 93% for financial literacy. The results reveals that the components of economic and financial literacy are differently paid attention in these textbooks; in that, the economic literacy components are considered more than financial literacy components. According to results of this study and the prominent role of the financial and economical literacy in these days, more emphasis on financial and economic components in the contents of the primary school textbooks is required.
    Keywords: content analysis, primary school textbooks, financial literacy, economical literacy
  • Masoumeh Samadi* Pages 193-210
    The aim of the research was to study about the expert's viewpoints about the major components ( as object, title, pictures, and text ) of Hedyehaye Asemani textbook of grades 2 of elementary school. The used method was evaluation type. The population was consisted of 46 teaching experts who were selected purposefully. The applied instrument was context verifying checklist which was designed according to curriculum, painting, and Islamic educational criteria. Specialized purposes, titles, pictures, and contents included the units of analysis .the validity of the instrument was determined through content validity and confirmation of some specialists of the field and its reliability was verified by cronbach' alpha. Quantitative data were analyzed with calculating mean and by means of SPSS software and qualitative data were analyzed through analytical method. The findings showed that the very experts evaluated specialized goals and titles of lessons suitable; whereas, they assessed the context as normal and suitable. Concerning the pictures, there was no consensus among the experts about drawing the pictures of infallible Imams. There were also disagreements between them about direct teaching, mismatch with mental development of students, and lack of opportunity for thinking.
    Keywords: Elementary period, Hedyehaye Aseman textbook, content verification