فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 49 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 49 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمود بداقیان، فائزه ناطقی * صفحات 1-12
    هدف پژوهش حاضر شناسایی مهارتهای شهروندی مغفول دربرنامه درسی دوره ابتدایی ایران از دیدگاه کارشناسان و معلمان شهرخمین بود . این پژوهش بصورت توصیفی پیمایشی انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش را آموزگاران و کارشناسان آموزشی دوره ابتدایی شهرستان خمین تشکیل داد ( جمعا 368 نفر 364 نفر آموزگار و 4 نفر کارشناس آموزشی دوره ابتدایی ) .نمونه ی تحقیق شامل تمامی کارشناسان آموزشی و 196 نفر از آموزگاران بود . به منظور نمونه گیری در ارتباط با کارشناسان از روش تمام شماری و در ارتباط با آموزگاران از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبهره گرفته شد . ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته شامل 39 گویه بسته پاسخ بود که بعد فردی ،اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی و سیاسی تربیت شهروندی را در بر گرفت . اعتبار پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 77/0 برآورد گردید و برای تعیین روایی ابزار پژوهش از روایی محتوایی و صوری استفاده شد ؛ تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (درصد ، میانگین ، انحراف معیار ) و آمار استنباطی (آزمون لون و آزمون تی تک نمونه ای )صورت گرفت . یافته های پژوهش نشان داد که هیچ یک از ابعاد مهارت های شهروندی به نحو مطلوبی در کتاب های دوره ابتدایی بازتاب نداشته است. گرچه تقریبا تمامی مهارت ها در یک درجه توجه قرار دارد اما بطور نسبی ابعاد فردی و سیاسی به ترتیب شامل تاکید کمتر و ابعاد فرهنگی و اجتماعی دارای توجه نسبتا بیشتری در تدوین کتب درسی دوره ابتدایی بوده است. همچنین نتایج نشان دادکه کمترین توجه کتاب های دوره ابتدایی مربوط به مهارتهای شهروندی زیر می باشد: در زمینه مهارت های اجتماعی «شناخت روابط خویشاوندی و توان مشارکت در جامعه»، در ارتباط با مهارت های فردی «راه های توسعه هیجانات خوب و کنترل عواطف»، در ارتباط با مهارت های فرهنگی «توان استفاده ازفناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح مقدماتی»، در ارتباط با مهارتهای اقتصادی«آشنایی با فرایند تولید، توزیع و مصرف برخی کالاها» و در ارتباط با مهارت های شهروندی سیاسی «احترام به خدمتگزاران جامعه»، «احترام به افراد عدالت خواه و حق طلب» و «شناخت حقوق فردی». با توجه به یافته های پژوهش حاضربازنگری در محتوای برنامه درسی دوره ابتدایی در راستای میزان توجه به مهارت های شهروندی ضروری به شمارمی رود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دوره ی ابتدایی، مهارت های شهروندی، مغفول
  • الهه بدیعی *، مهران فرج اللهی صفحات 13-22
    این پژوهش نیمه آزمایشی با هدف بررسی تاثیر محتوای آموزشی الکترونیکی مبتنی بر هر یک از هوش های حیطه تعاملی (هوش های بین فردی، زبانی و حرکتی جسمانی) بر یادگیری، در آموزش ترکیبی انجام شد. تعداد 60 نفر از دانش آموزان دختر سال سوم رشته کامپیوتر کاردانش در شهر اصفهان در سال تحصیلی 92-91 به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 30 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به منظور بررسی همسانی دو گروه، معدل ترم قبل و نیمرخ انواع هوش های چندگانه فراگیران توسط پرسشنامه80 گویه ای مکنزی (2012) سنجیده شد، پایایی این ابزار به روش آلفای کرونباخ برابر 738/0 محاسبه گردید. دو گروه به روش ترکیبی آموزش دیدند. در گروه آزمایش علاوه بر آموزش ترکیبی مرسوم، از یک محتوای الکترونیک مبتنی بر هوش های چندگانه استفاده شد. پیش آزمون و پس آزمون یکسان، قبل و بعد از آموزش انجام گرفت. تحلیل داده ها با آزمون های آماری مجذورکای،t گروه های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری بر روی نمره افزوده، با استفاده از نرم افزار SPSS 19 انجام شد. تفاوت یادگیری دو گروه در روش مبتنی بر هوش زبانی معنا دار بود ولی در روش های مبتنی بر هوشهای بین فردی و حرکتی جسمانی معنا دار نبود (در سطح 05/0 p<).
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی، محتوای الکترونیکی، هوش های چندگانه
  • محمدحسن کریمی *، شهرزاد شاه سنی، فهیمه کشاورزی، رضا ناصری جهرمی صفحات 23-35
    بررسی انتقادی کتاب های درسی این امکان را به فرد می دهد تا بیشتر و بهتر به نکات پنهان زبان توجه نماید و معنا و منظور واقعی مولفان را دریابد. هدف کلی از انجام این پژوهش، بررسی و تحلیل مولفه های گفتمان مدار کتاب فارسی ششم دبستان بر اساس الگوی تحلیل انتقادی گفتمان بود. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی و از نوع کمی بود. جامعه مورد نظر کتاب فارسی پایه ششم ابتدایی در سال تحصیلی 92-91 است که بر اساس روش کل شمار، نمونه همان جامعه است. محتوای کتاب با استفاده از الگوی ون لیوون تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مولفه اظهار آشکار بیش از مولفه های حذف و اظهار پنهان تصویرسازی شده است. بر این اساس می توان گفت با توجه به ماهیت کتاب های فارسی که جایگاه نقل اشعار، حکایات، داستان های آموزنده و... است، نویسندگان کتب فارسی ششم ابتدایی نیز با توجه به همین مساله بیشتر به دنبال نقل این گونه داستان ها و تاثیر پذیری آن بر روی کودکان بوده اند، بنابراین از زبان شعر و داستان جهت تاثیرپذیری بیشتر استفاده نموده اند.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، فارسی، ششم ابتدایی
  • علیرضا بلوطی * صفحات 36-47
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش های شناختی (فعال وغیر فعال) و چندحسی بر یادآوری و نگهداری راهبردها درکودکان با نیازهای ویژه ذهنی انجام گرفت. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و جامعه آماری شامل 200 دانش آموز پسر پایه چهارم مدارس استثنایی شهر اهواز در سال بود که 60 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو تصادفی ساده انتخاب و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرارگرفتند. ابزار پژوهش، آزمون کارت های تصویری با الگوی پژوهشی بورکوسکی و همکاران (Borkowski،1983) و (Yousefi Loya،1999) بود. مداخله آموزشی در گروه های آزمایش طی دوازده جلسه صورت گرفت. با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس یک راهه وآزمون پیگیری توکی، همین طور آزمون میانگین هارمونیک داده ها تحلیل شد. یافته ها نشان داد راهبردهای شناختی فعال، غیرفعال و شناختی فعال روش چند حسی درمقایسه با گروه کنترل باعث بهبود یادآوری در کودکان با نیازهای ویژه ذهنی شد و این اثر بعد از یک هفته پایدار مانده است. اما در مقایسه گروه ها باهم در آزمون یادآوری، گروه های آزمایش فعال با فعال چندحسی تفاوتی نداشتند در حالی که تفاوت معناداری بین گروه های فعال چندحسی با غیر فعال وجود داشت، در آزمون نگهداری نیز تفاوتی بین سه گروه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، روش چندحسی فرنالد، یادآوری
  • مجید شریفی قورتانی، محمدعلی نادی * صفحات 48-60
    این پژوهش با هدف مدل یابی معادلات ساختاری رابطه بین یادگیری خودراهبر، سبک های یادگیری و راهبردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی درس زبان انگلیسی دانش آموزان پیش دانشگاهی مدارس دولتی شهر اصفهان به اجرا درآمد. روش آن توصیفی از نوع علی همبستگی بود. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، حجم نمونه370 نفر (168پسر و 202 دختر) انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های یادگیری خودراهبر، سبک های یادگیری و راهبردهای یادگیری بودند. پس از جمع آوری داده ها برای تحلیل، درسطح آمار استنباطی از نرم افزارSPSS نسخه 18 ، ماتریس همبستگی و برای تعیین برازش مدل علی، از نرم افزار ایموس استفاده شد. یافته ها نشان داد که سبک های یادگیری و راهبردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی رابطه دارد. مدل طراحی شده در پژوهش براساس الگوی معادلات ساختاری برازش گردید و شاخص برازش تطبیقی (CFI) 937/.، شاخص برازندگی تطبیقی مقتصد (PCFI) 711/. و جذر واریانس خطای تقریب (RMSEA) 067/0 به دست آمد که نشان داد مدل دارای برازش خوبی بوده است. یافته های مدل معادلات ساختاری در پژوهش نشان داد که یادگیری خودراهبر و سبک های یادگیری به طور مستقیم و غیر مستقیم و راهبردهای یادگیری فقط به طور مستقیم بر پیشرفت تحصیلی تاثیر دارند. راهبردهای یادگیری بیشترین تاثیر را بر پیشرفت تحصیلی دارد
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، راهبردهای یادگیری، سبک های یادگیری، مدل معادلات ساختاری، یادگیری خودراهبر
  • مریم نوبخت، حیدر علی عابدی *، نسرین الهی صفحات 61-69
    هدف این پژوهش شناسایی اثر بخشی الگوی مشارکت حرفه ای مراقبت محور در تدریس واحدهای کارآموزی درعرصه دانشجویان پرستاری ترم 7 دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود. طرح پژوهشی مورد استفاده از نوع شبه آزمایشی با دو گروه آزمون و کنترل بود. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان پرستاری ترم 7 است. در این پژوهش 40 نفر از دانشجویان در دو گروه 20 نفری قرار گرفتند.طرح آزمایشی طی 10 جلسه اجرا گردید، گروه کنترل به روش سنتی و گروه آزمون با استفاده از روش الگوی مشارکت حرفه ای مراقبت محور آموزش داده شدند و پس از اتمام جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد.ابزار اندازه گیری، پرسشنامه «بررسی صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری در بخش مراقبت های ویژه» محقق ساخته در سال 92 بود. روایی این پرسشنامه توسط گروهی از اساتید دانشگاه و مربیان بالینی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن 93% به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و در بخش استنباطی از آزمون ناپارامتری من ویتنی و نرم افزار SPSS 22 استفاده شد. آموزش به روش الگوی مشارکت حرفه ای مراقبت محور بر افزایش صلاحیت بالینی در بعد روانی حرکتی معنادار بود (P<0/001،آماره آزمون=307/5-) و باعث افزایش صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری در حیطه روانی حرکتی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش پرستاری، صلاحیت بالینی، الگوی مشارکت حرفه ای مراقبت محور
  • اصغر سلطانی * صفحات 70-83
    هدف اساسی این پژوهش، ارائه مقیاسی فارسی برای اندازه گیری نگرش نسبت به علم در بین دانش آموزان دوره متوسطه است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان رشته های علوم تجربی و ریاضی فیزیک سال دوم دبیرستان شهر اصفهان در سال تحصیلی 90-89 بوده است که تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی و ابزار مورد استفاده در این پژوهش، ترجمه فارسی مقیاس نگرش نسبت به علم (STAQ) بوده است. داده ها با نرم افزار spss نسل شانزده تحلیل شدند. ضریب پایایی آلفای کرونباخ برای این مقیاس 84/0محاسبه شد. نتایج تحلیل عاملی گویه های مقیاس بیانگر این بود که بیش از 8/35 درصد واریانس نمرات کل با این مقیاس تبیین می شد. پس از چرخش عوامل، پنج عامل جذابیت علم، کلاس/ معلم، تلاش های خودانگیخته، اضطراب نسبت به علم و الگوی خانواده شناسایی شدند. بنابراین نشان داده شد که مقیاس چند بعدی است و ابعاد آن از روایی و پایایی مناسبی برای سنجش نگرش نسبت به علم برخوردارند. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که میان جنسیت دانش آموزان و نگرش آنان نسبت به علم تفاوت معناداری وجود ندارد. ولی در عامل سوم (تلاش های خودانگیخته) این تفاوت معنادار بود و دانش آموزان دختر میانگین بالاتری نسبت به دانش آموزان پسر داشتند.
    کلیدواژگان: نگرش نسبت به علم، مقیاس، اعتباریابی، دوره متوسطه، آموزش علوم
  • عشرت زمانی، علی قاسم پور، رضا همایی، ستاره موسوی * صفحات 84-98
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرصت ها و تهدیدها، قوت ها و ضعف های کاربست نوآوری های هوشمندسازی مطالعه موردی دبیران مدارس متوسطه شهر اصفهان صورت گرفته است. جامعه آماری مشتمل بر کلیه دبیران مدارس متوسطه در نواحی پنج گانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 90-1389 (2608N=) بوده است، از این تعداد 355 نفر با استفاده از جدول مورگان و از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبی به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل مصاحبه و پرسشنامه دموگرافیک است یافته ها با استفاده از نرم افزار Spss تحلیل شد. نتایج نشان می دهد زمانی که این فناوری نوین با فرایند تدریس تلفیق می شود، امر تدریس موثر و رضایت بخش تر می گردد. همچنین علاوه بر افزایش توانمندی های اساتید در تدریس، شیوه تدریس را سهل و آسان می کند. در نهایت در این مقاله به نقاط قوت و ضعف، قوت و ضعف های کاربست نوآوری های هوشمند سازی در زمینه تدریس از دیدگاه دبیران مدارس متوسطه شهر اصفهان پرداخته است.
    کلیدواژگان: تدریس، فرصت ها و تهدیدها، قوت ها، ضعف ها، نوآوری های هوشمندسازی
  • محمد عظیمی *، قربان کیانی، یوسف ادیب صفحات 99-109
  • حمزه کاظمی مهیاری *، حسین سماواتیان صفحات 110-123
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ویژگی های بازخورد موثر بر انگیزش دانشجویان در یادگیری بوده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و مطالعه میدانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 4435 نفر از دانشجویان جهاد دانشگاهی اهواز در سال تحصیلی 92-91 بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه برای جوامع محدود 153 مورد تعیین و نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد. به منظور توصیف داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصدها) و برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج آزمون مدل با استفاده از شاخص های CMIN/DF ، RMSEA،GFI ،AGFI ، NNFI(TLI)، NFI، CFI و IFI نشان داد که مدل برازش مناسبی با داده ها دارد. نتایج نشان دادند از دید دانشجویان سه ویژگی نوع، زمان بندی و ساختار بازخوردی که دریافت کرده اند از طریق تاثیر بر عوامل انگیزشی یادگیری، بر انگیزه دانشجویان برای یادگیری تاثیر داشته و در این میان زمان بندی بیشترین تاثیر را داشته است. همچنین از میان ویژگی های سه گانه بازخورد موثر تنها زمان بندی بازخورد بوده است که بر عوامل بهداشتی یادگیری دانشجویان تاثیر داشته است و ویژگی های ساختار و نوع بازخورد بر عوامل بهداشتی یادگیری موثر نبوده اند.
    کلیدواژگان: انگیزش، بازخورد، بازخورد موثر، یادگیری
  • فرهاد قربان دردی نژاد، زهرا بیات * صفحات 124-137
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر دانش پیش زمینه ای بین فرهنگی برمهارت خواندن زبان آموزان ایرانی می پردازد. جامعه آماری شامل تمامی زبان آموزان دختر (5000 نفر) آموزشگاه های زبان انگلیسی در سطح سبزوار بودند. نمونه گیری از نوع احتمالی ساده بود و نمونه تحقیق 60 زبان آموز دختر بودند که با بهره گیری از جدول اعداد تصادفی مورگان انجام شد. ابزار تحقیق شامل پیش آزمون تعیین سطح نلسون(Fowler and Coe، 1976) ، پنج متن خواندن درباره ی عناوین فرهنگی برای اجرا در طول دوره آزمایش و یک پس آزمون خواندن محقق ساخته به عنوان پس آزمون اصلی بود. پایایی پس آزمون مورد نظر با محاسبه آلفای کرونباخ 82/0 تعیین و روایی آن توسط اساتید آموزش زبان انگلیسی تایید شد. برای پاسخ گویی به سوالات تحقیق از روش های آماری آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس مانووا (MANOVA) با بهره گیری از از نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. نتایج تحقیق، نشان دهنده تاثیر معنادار دانش پیش زمینه ای بین فرهنگی (t(58)=-8.511 p<0.05 ) در مهارت خواندن زبان آموزان بود. آگاهی از برخی خرده فرهنگ های کشورهای انگلیسی زبان مانند روابط و آداب معاشر و نگهداری از حیوانات خانگی تاثیر معناداری در مهارت خواندن متون مرتبط با این خرده فرهنگ ها دارند و در نهایت دانش پیش زمینه ای فرهنگی از تعطیلات رسمس انگلیسی زبانان در سطح بعدی اهمیت لحاظ شد.
    کلیدواژگان: دانش پیش زمینه بین فرهنگی، زبان آموزان، طرحواره ذهنی، فرهنگ، مهارت خواندن
  • مرتضی جباریان گرو *، معصومه خسروی، محمد علی محمدیفر صفحات 138-151
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی بازخورد نوشتاری و شفاهی معلم بر یادگیری خودتنظیمی و پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی دانش آموزان مقطع سوم راهنمایی سال تحصیلی 92-93 بود. طرح پژوهش از نوع شبهه آزمایشی و با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. بدین منظور سه کلاس از دانش آموز پایه سوم راهنمایی با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: پرسشنامه یادگیری خودتنظیمی و آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته. همچنین یک پکیج آموزشی بر مبنای 11 اصل بازخورد جهت اجرای بازخورد نوشتاری و شفاهی تهیه گردید. گروه های آزمایشی به مدت 15 جلسه بازخورد نوشتاری و شفاهی معلم را دریافت کردند ولی گروه گواه به روش سنتی آموزشی بدون بازخورد به کار خود ادامه داد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بعد از ارائه بازخورد در خودتنظیمی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه گواه، تفاوت معناداری ایجاد شد. اگرچه تفاوت معناداری بین بازخورد کتبی و شفاهی مشاهده نشد، اما مقایسه میانگین ها نشان داد که بازخورد کتبی از بازخورد شفاهی موثرتر بود. بنابراین، ارائه بازخورد موثر و مناسب بر اساس اصول مدنظر موجب ارتقای یادگیری خودتنظیمی و پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی می شود.
    کلیدواژگان: بازخورد شفاهی، بازخورد نوشتاری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان، یادگیری خودتنظیمی
  • حسین عبداللهی * صفحات 152-167
    هدف این مقاله تحلیل وضعیت ارتباط آموزش فنی و حرفه ای رسمی با بازارکار و تبیین سازوکارهای مناسب برای برقراری ارتباط مطلوب با محیط کار کشور است. روش پژوهش از نوع زمینه یابی بوده و برای گردآوری داده های مورد نیاز علاوه بر تحلیل اسناد و گزارش های علمی پژوهشی از مصاحبه ساختار یافته با صاحب نظران منتخب در حوزه برنامه ریزی آموزشی، درسی و اجرایی آموزش فنی و حرفه ای استفاده شده است. یافته ها نشان داد در حال حاضرساز و کار اثربخشی به منظور برقراری ارتباط بین آموزش های فنی و حرفه ای و بازار کار وجودندارد. سایر یافته های مهم این پژوهش عبارتند از: ضرورت بازنگری در روش های نیاز سنجی آموزشی و نیز استانداردهای مهارتی، توسعه فرهنگ کار، تاکید برجنبه های عملی و مهارتی در آموزش ها در مقایسه با آموزش های نظری، الزام دستگاه های دولتی و نیز بخش صنعت به همکاری واقعی با بخش آموزش های فنی وحرفه ای، توسعه آموزش های فنی و حرفه ای در چارچوب برنامه کلان توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و نیز پرهیز از توسعه کمی آموزش فنی و حرفه ا ی.
    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، برنامه درسی فنی و حرفه ای، نیاز بازارکار، نیاز سنجی آموزشی
  • کمال نقی پور، صادق ملکی آوارسین * صفحات 168-183
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه میزان مشارکت دبیران در مدیریت با توجه به سبک های تفکر آنان در مدارس متوسطه شهر نقده در سال تحصیلی 92-91 بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه بود، که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و با استفاده از فرموال کوکران 145دبیر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر (1992) و پرسشنامه میزان مشارکت در مدیریت حسینی (1389) در مقیاس هفت درجه ای لیکرت استفاده شد. میزان پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، برای پرسشنامه سبک های تفکر96/0α = و میزان مشارکت در مدیریت 94/0α = به دست آمد. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی با استفاده از نرم افزار spss نسخه ی 19تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ابعاد مشارکت در مدیریت با توجه به سبک های تفکرمتفاوت بوده و سبک های تفکر قانونی، آزاداندیش، اجرایی، الیگارشی و آنارشی بیشترین میانگین را داشتند.
    کلیدواژگان: دبیران، سبک تفکر، مشارکت درمدیریت، مدارس متوسطه
  • پروانه ولوی *، سمیه باقرپور، جواد شهسواری صفحات 184-192
    هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت تفکر انتقادی در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 900 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی92-91 است که واحدهای درسی خود را گذرانده اند. از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 172 نفر از دانشجویان (بر اساس جدول نمونه گیری مورگان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه کالیفرنیای فرم «ب» است. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل دو بخش آمار توصیفی و استنباطی است. در بخش آمار استنباطی از روش آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شده است. با استفاده از نرم افزارspss نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان مورد مطالعه پایین است. میانگین مهارت ارزشیابی در گروه علوم تربیتی و روانشناسی و میانگین مهارت تحلیل و مهارت استنباط در گروه فنی و مهندسی بالاتر از سایر گروه ها بوده است. پایین بودن مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیانگر آن است که آموزش عالی در برنامه درسی و روش های یاددهی و تدریس برای پرورش دانشجویان نقاد و متفکر خوب عمل نکرده است و در صورتی که به دنبال پرورش افرادی است که دارای ذهنی نقاد، معقول، عینی و متعهد به وضوح و دقت باشند، باید در قلمرو آموزش بازنگری نماید.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، آموزش عالی، تفکر انتقادی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • غلامعلی فخاری اشرفی، محمد حاجی زاد * صفحات 193-204
    هدف این پژوهش مقایسه مهارت های اینترنتی و مهارت های حرفه ای دبیران شاغل در مدارس علوم فنی و علوم نظری دوره متوسطه دوم استان مازندران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه دوم مازندران به تعداد10250 نفر است که از بین آنها 194 زن و 218 مرد و در مجموع 412 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. از آزمون تستی چهارگزینه ای حاوی 10 سوال برای اندازه گیری مهارت های اینترنتی دبیران استفاده شده که ضریب دشواری آن برابر با 46/0 و پرسشنامه ای محقق ساخته در طیف لیکرتی 5 درجه ای شامل 20 سوال برای سنجش میزان مهارت های حرفه ای دبیران با ضریب الفای 85/0 استفاده شده است. داده ها، با استفاده از آزمون t برای دو گروه مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد، دبیران مدارس رشته های فنی بیشتر از دبیران رشته های نظری، دبیران مرد بیشتر از دبیران زن، دبیران کم سابقه بیشتر ازدبیران پرسابقه، و دبیران کم سن بیشتر از مسن تر ها از مهارت های اینترنتی برخوردار بودند. اما بین مهارت های اینترنتی دبیران با تحصیلات مختلف تفاوت معنادار نبود. همچنین، بین مهارت های حرفه ای دبیران زن و مرد، دبیران مدارس رشته های فنی و نظری، دبیران پرسابقه و کم سابقه، دبیران مسن و جوان و دبیران با تحصیلات مختلف تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: علوم فنی، علوم نظری، مهارت های اینترنتی، مهارت های حرفه ای
|
  • Mahmod Bodaghian, Faezeh Nateghi* Pages 1-12
    The purpose of this study was to identify neglected civic skills in Iran’s primary schools curriculum from the perspective of khomein’s experts and teachers.This study was done into descriptive survey. khomein’s primary school teachers and educational experts formed the study sample (totally 368 people, 364 teachers and 4educatinal experts of elementary schools).The sample contained all the educational experts and 196 teachers. In order to expert sampling, census method was used and for teachers the cluster random sampling was used. The measuring tool of researcher’s questionnaire contained 39 closed items that consist of individual,social,cultural,economical and political dimension of citizenship education.The credibility of questionnaire was estimated based on cronbach’s alpha %77 and content validity and formal validity was used for determining the validity of study toolThe analysis of data was done with descriptive statistics (percent,average,standard deviation) and inferential statistics (Loan test and sampling T Tak test). Findings showed that none of the civic skill’s dimensions was reflected favourably in elementary school book. However all of the skills are in the same degree of attention, the individual and political dimensions have respectively less emphasis and cultural and social dimensions have relatively more consideration in preparation of elementary school books. as well as, the findings showed that the less attention is in regard with the following civic skills: In the field of social skills understanding kinship relationship and ability to participate in society’’, in connection with individual skills ’’ways to develop good emotions and control emotions’’, in connection with cultural skills the ability to use information and communication technologyin basic level’’, in connection with economical skills ‘’being familiar with the production process , distribution and consumption of some goods’’, and in connection with the civic political skills respect to society servers , respect to justice and right-mined people and recognition individual right. According to the findings of this study, in regard to the civic skills, review in educational books is necessary.
    Keywords: curriculum, elementary schools, civic skills, neglected
  • Elaheh Badiee *, Mehran Farajollahi Pages 13-22
    This quasi-experimental research was done to consider the effect of electrical educational content based on each interactive gamut intelligences (interpersonal, verbal, and kinesthetic) on learning in compound education. 60 female students of third grade in computer were selected by multi step cluster and were put in 2 experimental and control groups. In order to consider equality between two groups, their pervious term mean and the profiles of students multiple intelligences were measured by Macenzy questionnaire with 80 question. Reliability of these instruments was calculated 0.738 by Cranach alpha. Two groups were educated in compound method. In experimental group an electrical content based on multiple intelligences was used. The same pretest and posttest were done before and after the education. Data analysis has done by Chi-squared, independent t test, and multi-variable variance analysis on the increased grade and by using Spss19.Although learning difference of two groups was meaningful in the method on the basis of verbal intelligence, it wasn’t meaningful in the methods on the basis of interpersonal and kinesthetic intelligences (p˂0.05).
    Keywords: E, Learning, Blended Learning, Electronic ?Content, Multiple Intelligences
  • Mohamadhassan Karimi*, Shahrzad Shahseni, Fahime Keshavarz Pages 23-35
    The critical investigation of textbooks gave a person this ability to notice the hidden points more and better and recognize the author’s real meaning and purpose. The general purpose of this research was to consider and analyze discourse components of the sixth grade literature book on the basis of the analysis pattern of critical discourse. The type of this descriptive research was quantitative. The population was the sixth grade literature book in 2012-2013 and the sample is the same population on the basis of criterion sampling. The books content was analyzed by using Van loon pattern. The results showed the expression components were pictured more than omission components and hidden expression. Therefore the authors used poems and stories in order to affect more because the sixth grade literature books want to influence on children through poems, parables, learning stories.
    Keywords: Discourse, Discourse Analysis, Critical Discourse Analysis, Farsi, Sixth Elementary
  • Alireza Balouti* Pages 36-47
    The recent study was done with the purpose of the effect of (active, inactive) training and multi-sensory method on reminding and maintaining the strategies in the children with mental special needs. The population of this Quasi-experimental study is included 200 fourth-grade male students in Ahvaz special schools which 60 students were selected in three experimental groups and a control group by using the cluster random sampling and simple random sampling. The research instruments were picture cards test with Yousefi Loya (1999) and Borkowski’s (1983) research pattern. The educational intervention was done in the experimental groups during twelve sessions. The data analyzing was done by using descriptive statistics, one-way analysis of variance (one-way ANOVA), and Tukey's HSD Test, and also harmonic mean test. The findings showed that active, inactive cognitive strategies and the active- multi sensory method improved reminding in children with mental special needs and was stable after a week in three experimental groups to compare with control group. But in comparing experimental groups, there was no difference between active and active- multi sensory method in remaining test, however there was a meaningful difference between active- multi sensory and inactive groups. Also no differences were observed between three groups in maintaining test.
    Keywords: Cognitive strategies, Fernald multi, sensory method, reminding
  • Majid Sharifi Ghoortani, Mohammad Ali Nadi* Pages 48-60
    The purpose of this research was to Structural equation modeling of relationship between self-directed learning, learning styles and learning strategies with academic achievement of English language in public pre-university schools in Isfahan. This descriptive research was causal-correlation. 370 students were selected by stratified random sampling (168 boys and 202 girls). The research instruments were self- directed learning, learning styles, and learning strategies questionnaires. By Spss 18, correlation matrix was used to analyze data, and AMOS was used to determine the goodness-of fit of causal model. The results showed that there is a relationship between learning styles, learning strategies and educational achievement. The designed model in the research was goodness-of fit based on structural equation models. The indicators were obtained: CFI= 0.937, PCFI =0.711, and RMSEA=0.067. They showed that the model had goodness-of fit. The findings of the structural equation model in research showed self-directed learning and learning styles affected directly and indirectly on the educational achievement but learning strategy effected directly on educational achievement. Learning strategies have the most influence on the educational achievement.
    Keywords: Educational achievement, learning strategies, learning styles, structure equation model, self, directed learning
  • Maryam Nobakht, Heidar Ali Abedi *, Nasrin Elahi Pages 61-69
    The purpose of this research was to recognize the effect of professional partnership Care-oriented teaching model on nursing students’ psychomotor clinical competencies in teaching training credits on Jondi Shapoor medical university in 7th - semester nursing students in Ahvaz. The quasi-experimental research had two control and experimental groups. The population was all 7 semester nursing students. There were 40 students in this research and they divided in to two 20 student groups. The experimental research was done in 10 sessions. The control group was taught traditionally and the experimental group was taught by using professional partnership Care-oriented teaching model, at the end of the sessions they were tested by a posttest. The instrument was a research-made questionnaire of “ Investigating the nursing students’ clinical competency in the intensive care unit in 2013”.The validity of this research was confirmed by a group of university professors and clinical instructors and its reliability was calculated 0.93 by Cranach alpha. To analyze data, the descriptive statistics were used (mean, and standard deviation) and also SPSS 22 and the non-parametric test of Mann-Whitney were used in the inferential statistics. Training with professional partnership Care-oriented teaching model on nursing students’ Psychomotor clinical competencies was meaningful (P˂0.001, test statistics= -5.307) and it increased nursing students’ clinical competency in psychomotor domain.
    Keywords: Clinical training, nursing training, clinical competency, professional partnership Care, oriented
  • Dr. Asghar Soltani* Pages 70-83
    The main purpose of this research was Validity of scale attitude toward science among high school students in Isfahan. The population included all the second grade science and math students in Isfahan high school in 2010-2011. 300 students were selected by random stratified sampling. The research method was descriptive- survey and used instruments in this research were the Persian translation of scale attitude toward science. Data was analyzed by SPSS 16. The reliability coefficient of Cranach alpha was 84% . Factor analysis results of the measurement questions showed more than 15/8% of total marks variance. After the factors rotation, five factors were recognized: Science attraction, class/ teacher, self- motivated efforts, anxiety toward science, family pattern. Therefore it showed the scale were multi dimensions and they have reliability and validity for scale attitude toward science. Also the test results of the multivariable variance analysis showed that there aren’t any meaningful differences between students’ sex and their attitude towards science but there is a meaningful difference in the third factor(the motivation efforts) and the girls’ students have a higher mean towards boys’ students.
    Keywords: Attitude towards science, measurement, Validity, Secondary school, Science education
  • Eshrat Zamani, Ali Ghasempour, Reza Homaei, Setareh Mousavi* Pages 84-98
    The recent research was done to consider oppertunities and threats, strengths and weaknesses of using smart innovations (case study: Isfahan highschool teachers). The population included all the highschool teachers in fifth regions (N= 2608) in 2010-2011. 355 people were selected by using Morgan table and relative stratifid sampling.The used instruments were included the interview and demographic questionnaire. the findings was analyzed by using Spss. The findings showed that when new thechnology combined with teaching process, teaching could be more effective and satisfying. Also it increased not only professors’ abilities in teaching, but also it made teaching method easier. Finally this article was considered strengths and weaknesses of using smart innovations in teaching from Isfahan highschool teachers, perspectives.
    Keywords: teaching, oppertunities, threats, strengths, weaknesses, smart innovations
  • Mohammad Azimi*, Ghorban Kiyani, Yuosef Adib Pages 99-109
    The purpose of recent research was to compare the effect of cooperative learning patterns on learner’s self- efficiency in “Religion and life” of the trade school in second grade students. The statistics of this quasi-empirical research were trade schools’ pupils of Ardebil second region. A trade school was selected by multi-steps cluster random sampling and then two experimental groups and one control group was selected. There were 76 participants in this research: 27participants in the group research, 26 participants in jigsaw, and 23 participants in lecturer. The data instruments were the general self- efficiency test “sherer, 1987”. The validity of this research was shown by the confirmed factorial analysis and its validity was obtained 0.74 by Cranach alpha. Data analysis was done in two descriptive and inference statistics levels by Spss. MONOVA test results showed that the group research method and Jigsaw effectively increased pupils’ self -efficiency in comparison with the traditional education. Also LSD showed this method has a meaningful effect on self- efficiency and its related measures in comparison with the lecturer method.
    Keywords: self, efficiency, trade school pupils, religion, life, group research, jigsaw group, participant learning
  • Hamze Kazemi Mahyari *, Hosein Samavatian Pages 110-123
    The purpose of present research was to determine the influence of effective feedback on students’ motivation in learning. The kind of this practical and descriptive-survey research was correlation and field study. The population of this research included 4435 Ahvaz Jahad daneshgahi students in 2012-2013. 153 students were selected by sample size formula and sampling was done by srtarified random method. The descriptive statistical indicators (mean, standard division, frequency, and percentage) were used to describe data, and the structural equation modeling was used to test the research theory. By using CMIN/DF, RMSEA, AGFI, NNFI (TLI), NFI,CFI, and IFI factors, the model test results showed that the model had a suitable goodness-of fit with data. The results showed that three characteristics have effect on the students’ motivation in learning from the students’ perspective: the feedback type, feedback time and feedback structure, however the time had the most effect. Also only time has effected on health agents of Learning and structure and type of feedback has no effect on health agents of Learning.
    Keywords: Motivation, feedback, effective feedback, learning
  • Farhad Ghorbandordinejad, Zahra Bayat* Pages 124-137
    The recent research was considered the effect of inter-cultural background knowledge on Iranian learner's reading skills. The population included all the girls’ students (5000 students) in Sabzevar English Institutes. By using simple probability sampling 60 girls’ students selected by Morgan’s random numbers. The research instruments included Nelson placement pretest (Flower and Coe, 1976), five reading texts about cultural topics to do during the experiment term and a research- made reading posttest as a main posttest. The posttest reliability was determined 82% by Cranach alpha and its validity was confirmed by English teaching professors. Independent T test and MANOVA variance analysis were used by using SPSS 19. The research results showed that the meaningful effect of inter-cultural background knowledge ( t(58)= -8.511) p˂0.08) in the students’ reading. Knowing about some sub-cultures in English language countries like etiquette and keeping pet have a meaningful effect on reading texts related to sub- cultures and finally the inter-cultural background knowledge from the English languages holidays was considered in the next level.
    Keywords: inter, cultural background knowledge, students, mental design, culture, reading
  • Morteza Jabaryan Gero *, Masoumeh Khosravi, Mohammadali Mohammadifar Pages 138-151
    The purpose of this research was to consider the effect of the teacher’s oral and written feedback on self- regulated learning and academic achievement in math class in the third grade students of secondary school in 2013-2014. This quasi-experimental research was done by using pre-test and post- test with control group. Therefore three classes were selected by the cluster sampling method that randomly divided in two experimental groups and one control group. The using instruments were a self- regulated learning questionnaire and a teacher-made educational achievement test. Also an educational package which was on the basis of eleven feedback principles was provided to perform the oral and written feedback. The experimental groups were received the teacher oral and written feedback for 15 sessions and the control group were thought by as usual with no feedback. The findings of the data analysis showed that there was a meaningful difference after showing feedback in the self- regulated learning and educational achievement of the experimental group students. Although no meaningful differences were observed between oral and written feedback, the comparison of two means showed that the written feedback was more effective than the oral feedback. Therefore, showing the effective and suitable feedback on the basis of the principles promoted the self- regulated learning and educational achievement in math.
    Keywords: Oral feedback, written feedback, educational achievement, students, self, regulated learning
  • Dr. Hossein Abdollahi* Pages 152-167
    The purpose of this research was to analyze the relationship situation between technical and vocational training and labor market and explaining an appropriat mechanism for communicating with working environment in Iran. The research method was scientific-surveyable and to collect data analysis documents and research-scientific reports from structeured interviews with selected experts in curriculum, educational planning, and executive of technical and vocational training has been used. The findings showed there are no effective mechanisms in order to communicat between technical and vocational training and labor markets. Other important findings of this research are: the essential of revising needs assessment methods and skills stadards, developing job culture, emphasing on the skillful and practical aspects in education in comparison with theoretic education, the essentials of and industrial govermntal organizations in real cooperation with technical and vocational training, technical and vocational training development the in macro-plan frame of Iran’s social, cultural, and economical development and refusing the quantity development of technical and vocational training
    Keywords: technical, vocational training, technical, vocational training curriculum, labor market needs, educational Needs assessment
  • Kamal Naghipur, Sadeg Malekiavarsin* Pages 168-183
    The purpose of recent research was to compare the amount of teachers’ participation in management in regard to their thinking styles in Naghdeh high schools in 2012-2013. The population included all high schools’ teachers, that 145 teachers were selected by random stratified method and Cocran Formula. The standard questionnaire of Wagner and Strenberg thinking styles (1992) and the participation measure questionnaire in management (Hosseini, 2010) with Likert 7 scale point were used to collect data. The reliability of thinking styles questionnaire was 0.96 by using Cronbach alpha coefficient and the participant in management was 0.94. The kind of this descriptive research was survey methodology. The research data was analyzed by using ANOVA and LSD and Spss 19. The results showed that the participation dimensions in management were different in order to different kinds of thinking styles and the anarchism, oligarchy, executive, liberal, legal thinking styles had the most mean.
    Keywords: Teachers, thinking style, participant in management, high schools
  • Parvaneh Valavi *, Somayeh Bagherpour, Javad Shahsavari Pages 184-192
    The purpose of recent article was to consider the critical thinking situation between graduate students. The population of this descriptive-survey research included 900 MA. graduate students in Shahid Chamran University in Ahvaz (2012-2013) that have passed their courses. 172 students were selected as a sample by random stratified sampling (Morgan sampling chart). The research instruments were California questionnaire of form B and the data analysis method included two parts: descriptive and inference statistics. The independent t test method and one-way variance analysis were used in the inference statistics by using SPSS 19. The research findings showed that the critical thinking skills between students were low. The evaluation skill mean in the educational science and psychology group and analysis skill and inference skill mean in the technical and engineering group were higher than other groups. The low level skills of the critical thinking in graduate students showed that higher education did not act well in curriculum and educational methods and teaching for training critic and thoughtful students. If higher education wants to train the people with careful, identical, rational, critical mind, it should revise its educational domain
    Keywords: Feasibility study, higher education, critical thinking, Graduate students
  • Mohammad Hajizad* Pages 193-204
    The purpose of this study was to compare internet skills and professional skills of Technical and theoretical science teachers in Mazandaran high schools. This descriptive research is done by survey methodology. The population of this research included 10250 Mazandarn high schools teachers. 412 teachers (218 males and 194 females) were selected by using Krejcie and Morgan Table and by multi steps cluster random sampling. The teachers’ internet skills were measured by a multiple choice test which included 10 questions and difficulty coefficient of test was 0.46. Their professional skills were measured by a researcher- made questionnaire in Likert 5 point scale included 20 questions and its alpha coefficient was 0.85. Data was analyzed by t-test for two independent groups, ANOVA, Scheffe test by Spss16. The research results showed technical teachers more than theoretical teachers, male teachers more than females, inexperience teachers more than experienced teachers and younger teachers more than older teachers had internet skills. But there is no meaningful difference between teachers’ internet skills with different level of education. Also, no meaningful difference were observed between the male and female teachers’ professional skills, Technical and theoretical science teachers, experienced and inexperienced teachers, old and young teachers with different education.
    Keywords: Technical science, theoretical science, Internet skills, professional skills