فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 58 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 58 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید مذبوحی، محسن حاجی تبار فیروزجایی *، بدرالسادات دانشمند صفحات 1-17
    فواید طرح سوالات در حوزه برنامه درسی کدم اند؟ و سوالات اساسی حوزه برنامه درسی کدم اند؟ دو پرسشی است که این تحقیق با هدف پاسخگویی به آن ها به روش توصیفی، تحلیلی و استنتاجی صورت پذیرفته است. در پاسخگویی به این پرسش از دیدگاه شوآب برای ارائه طرحی از سوالات در مورد ماهیت، عناصر و عمل برنامه درسی استفاده می شود. همچنین در پرتو این طرح، سوالات تدوین شده سایر نظریه پردازان برنامه درسی مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد و کاربردهای گوناگون این سوالات توضیح داده می شود. معیار نهایی در سودمندی این سوالات اثبات این موضوع است که چه قدر آن ها در افزایش تفکر و فعالیت در حوزه برنامه درسی تاثیر دارند. به نظر می رسد که پاسخ به این سوال نهایی آزمون همانند سایر سوالات در شرایط عمل به دست آید. نتایج تحلیل نشان داد از طرح سوالات می توان برای درک، ساخت و اجرا برنامه درسی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سوالات برنامه درسی، مشکلات برنامه درسی، ماهیت برنامه درسی، عناصر برنامه درسی، عمل برنامه درسی
  • فرهاد ابراهیم آبادی *، محبوبه عارفی، کوروش فتحی واجارگاه، جعفر توفیقی صفحات 18-38
    هدف این پژوهش بررسی نحوه مدیریت شایستگی و نحوه برنامه ریزی آموزشی در کارشناسی فناوری اطلاعات در کشورها یا حوزه های استحفاظی مختلف و مقایسه آن با وضعیت ایران بوده است. روش شناختی پژوهش حاضر، آمیخته از نوع به هم تنیده بوده و روش های تحقیق شامل «بررسی اسنادی» و «روش زمینه یابی» بوده است. در «بررسی اسنادی» ، جامعه آماری شامل اسناد مرجع بین المللی و ملی، مقالات و پژوهش های علمی بوده است. در «روش زمینه یابی» ، که ابزارهای تحقیق شامل مصاحبه نیمه ساختارمند، پرسشنامه و فن دلفی است جامعه و نمونه متناسب با هر ابزار تعیین شده است. یافته های پژوهش نشان داد که نوع برداشت از «شایستگی» بر مدیریت شایستگی و برنامه ریزی آموزشی تاثیر می گذارد. دیگر یافته ها نمایان ساختند که در حوزه مهندسی از جمله کارشناسی فناوری اطلاعات، شایستگی در طول چهار مرحله پرورش یافته، سنجیده شده و بسط می یابد که به «چرخه شایستگی مهندسی» شهرت دارد. در کشورها یا حوزه های استحفاظی مختلف، الگوهای تقریبا مشابهی برای استقرار صحیح «چرخه شایستگی» در مهندسی خصوصا در حوزه فناوری اطلاعات ارائه شده است. همچنین یافته های پژوهش حاضر نشان داد که الگوی مناسبی برای مدیریت «چرخه شایستگی» کارشناسی فناوری اطلاعات در ایران وجود ندارد و چرخه مذکور به درستی استقرار نیافته است.
    کلیدواژگان: شایستگی، فناوری اطلاعات، مدیریت، مهندسی
  • فروزان ضرابیان*، افسانه عزیزی علویجه صفحات 39-49
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دو روش تدریس ترکیبی (سنتی و وبلاگ، تالار گفتگو) و روش تدریس (سنتی و تلفن همراه) برای یادگیری انگیزه پیشرفت دانش آموزان پایه نهم انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی با گروه گواه و شاهد است. جامعه آماری پژوهش 100 نفر از دانش آموزان پایه نهم در منطقه 20 تهران ناحیه 5 در سال تحصیلی 1394-95 که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و به 4 گروه 25 نفری دانش آموزان دختر و پسر دسته بندی شدند. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه هرمنس (1977) صورت گرفت. ضریب پایایی محاسبه شده برای پرسشنامه به میزان 84/0 به دست آمد است. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی نظیر (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی نظیر (آزمون t مستقل و t وابسته) با نرم افزار spss22 به دست آمد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مولفه های انگیزه پیشرفت در 3 مولفه اعتمادبه نفس، سخت کوشی و پشتکار در گروه دانش آموزان پسر وبلاگ و تالار گفتگو در برانگیختن انگیزه پیشرفت موفق تر عمل کرده و در مولفه آینده عملکرد یکسانی از هر دو روش دیده شد. در گروه دانش آموزان دختر در مولفه اعتمادبه نفس و پشتکار استفاده از وبلاگ و تالار گفتگو بهتر و در مولفه آینده نقش تلفن همراه موثرتر بوده است و در آخر در مولفه سخت کوشی نقش هر دو روش یکسان بود.
    کلیدواژگان: یاددهی-یادگیری ترکیبی، تدریس سنتی، انگیزه پیشرفت
  • مصطفی رضایی، رحمت الله مرزوقی * صفحات 50-61
    هدف کلی پژوهش ارزیابی مولفه های کارآفرینی در برنامه درسی تجربه شده دانشجویان کارشناسی دانشگاه کابل در سال تحصیلی 93-92 بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی دانشگاه کابل بود (4590 نفر). بر اساس فرمول کوکران 346 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بهینه شده انتخاب شدند. برای ارزیابی کارآفرینی در گام اول چارچوب کارآفرینی تدوین شد، در گام دوم بر اساس آن ابزار ارزیابی مولفه های کارآفرینی در برنامه درسی تجربه شده تحقیق ساخته شد. پایایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 88/0 بود. روایی ابزار مورد تایید متخصصان قرار گرفت. در بخش آماری از میانگین، انحراف استاندارد و آزمون T تست ها، تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. که به وسیله نرم افزار spss و lisrel پس از تحلیل داده ها یافته های نشان داد که چارچوب کارآفرینی دارای اعتبار است. بعد غالب کارآفرینی در برنامه درسی تجربه شده، مقوله موقعیت شناسی است. در کل وضعیت کارآفرینی از حد متوسط پایین تر بود. بین دانشجویان دختر و پسر تفاوتی وجود ندارد، اما بین کارآفرینی دانشجویان دانشکده های مختلف تفاوت معنادار مشاهده می گردد. بیشترین مولفه ای که در برنامه درسی تجربه شده شیوع شده، مولفه خلاقیت و نوآوری و کمترین آن مقوله کنترل درونی بود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، مولفه های کارآفرینی، کارآفرینی
  • مرتضی شعبانی، حسن ملکی* ، عباس عباسپور، اسماعیل سعدی پور صفحات 62-78
    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل برنامه درسی مبتنی بر خلاقیت در دانشگاه سازمانی بوده است. روش پژوهش حاضر، روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی بوده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از سه گروه متخصصان دانشگاهی، کارشناسان و مدیران سازمانی و اسناد بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل اسناد بود. روایی محتوایی مصاحبه با استفاده از نظر متخصصین تعلیم و تربیت به دست آمد. برای بررسی اعتبار، داده ها طی فرایند کدگذاری نام گذاری، مقوله بندی و تحلیل گردید و اعتباریابی یافته ها با استفاده از سه روش بازبینی توسط مصاحبه شوندگان، سه سوسازی و مرور همتا تایید گردید. نتایج نشان داد که مدل برنامه درسی مبتنی بر خلاقیت دارای سه مفروضه بافت سازمانی، فضا و جو یادگیری و حل مسئله خلاق و پنج مولفه هدف، فعالیت یادگیری، سازمان دهی، روش تدریس و ارزشیابی است. درمجموع این یافته ها می تواند برای طراحی دوره های آموزشی مبتنی بر پرورش تفکر خلاق کارکنان در سازمان ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، دانشگاه سازمانی، مدل برنامه درسی
  • محمد ظاهری *، صابر عبدالملکی، لیلا فرجادمند صفحات 79-94
    حاضر به منظور بررسی میزان درک دانشجو- معلمان آموزش علوم تجربی از ماهیت علم تجربی در مراکز تربیت معلم استان تهران انجام شد. روش پژوهش مذکور، توصیفی - زمینه یابی است. جامعه آماری پژوهشی تمامی دانشجو - معلمان زن و مرد رشته آموزش علوم تجربی است که تعداد آن ها 300 نفر بودند. با توجه به تعداد کم حجم جامعه برای نمونه گیری از روش سرشماری استفاده گردید. برای اندازه گیری درک دانشجو- معلمان از ماهیت علم تجربی از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی این پرسش نامه توسط متخصصان مورد بررسی قرار گرفت. همچنین روایی سازه آن نیز از طریق تحلیل عاملی اکتشافی تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ (84/0=)  محاسبه شد. داده های پژوهش از طریق آمار توصیفی (مانند فراوانی، درصد فراوانی انحراف معیار) و آمار استنباطی (مانند آزمونتی و همبستگی) با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که دانشجو - معلمان آموزش علوم تجربی درک درست و کافی از ماهیت کلی علم تجربی و مولفه های آن (مبانی فلسفی علم تجربی، مراحل مختلف روش علمی و دستاوردهای علم تجربی) ندارند و بین سابقه تدریس دانشجو - معلمان آموزش علوم تجربی و درک آن ها از ماهیت علم تجربی رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین بین عملکرد دانشجو - معلمان با درک ماهیت علم تجربی همبستگی معنی داری وجود داشت و از نظر جنسیت نیز در درک ماهیت علمی تفاوت معنادار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: روش علمی، دستاوردهای علم تجربی، مبانی فلسفی علم تجربی، ماهیت علم تجربی، آموزش علوم تجربی
  • فاطمه جوشقان نژاد، محسن باقری * صفحات 95-107
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش به روش معکوس بر انگیزش تحصیلی و یادگیری دانشجویان در درس کامپیوتر صورت گرفته است. جامعه آماری شامل دانشجویان فناوری آموزشی دانشگاه اراک در اولین نیمسال تحصیلی 95-94 است. 41 نفر از افرادی که درس مقدمات کامپیوتر را انتخاب کرده بودند به عنوان نمونه تحقیق به صورت هدفمند در نظر گرفته شدند. دانشجویان به حسب تصادف در گروه های آموزش معکوس گروهی (14 نفر) ، آموزش معکوس انفرادی (14 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) جای گرفتند. در مطالعه حاضر از طرح تحقیق نیمه آزمایشی استفاده شده است. در گروه کنترل روش آموزش سنتی بود و در دو گروه آزمایش روش کلاس معکوس اجرا شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر استفاده شد. ضرایب پایایی پاره مقیاس های این ابزار با استفاده از فرمول 20 کودر-ریچاردسون بین 05/0 تا 084/0 گزارش شد. به منظور اندازه گیری یادگیری از آزمون یادگیری معلم ساخته استفاده شد، روایی صوری و محتوایی این آزمون توسط دو تن از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. همچنین از روش آماری تحلیل واریانس (Anova) و کوواریانس (Ancova) به منظور تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش میانگین انگیزش تحصیلی دانشجویان در کلاس های معکوس نسبت به کلاس سنتی افزایش یافته بود هرچند که اختلاف معنادار نبود و تنها در مولفه انگیزش بیرونی اختلاف معنی دار بود. همچنین میانگین یادگیری دانشجویان در کلاس های معکوس نسبت به کلاس سنتی افزایش یافت هرچند که اختلاف معنی دار گزارش نشد و تنها در زیرمقیاس یادگیری عملی بین گروه ها اختلاف ها معنی دار بود. می توان نتیجه گرفت که کلاس معکوس در صورت فراهم کردن زمینه برای اجرا نسبت به آموزش های سنتی کارآمدتر است.
    کلیدواژگان: آموزش معکوس گروهی، آموزش معکوس انفرادی، انگیزش تحصیلی، درس کامپیوتر
  • قادر فراقی ، محسن فرمهینی فراهانی، اکبر رهنما صفحات 108-122
    در پژوهش حاضر، مبانی معرفت شناختی ارزشیابی در دوره مدرن و رویکرد برجسته معرفت شناسی این دوره در حوزه ارزشیابی: رویکرد پوزیتیویسم، مورد بررسی قرار گرفته است. روش انجام پژوهش تحلیلی - اسنادی بوده است. به منظور گردآوری داده های لازم جهت پاسخ گویی به سوالات پژوهش کلیه اسناد موجود و مرتبط با موضوع با استفاده از فرم گردآوری داده ها جمع آوری و بر اساس پنج محور رایج در تحلیل های معرفت شناسی مورد تحلیل قرار گرفته است. عمده ترین یافته ها با توجه به سوال های پژوهش عبارت اند از: در این نظام فکری در بحث موضوع شناخت، تاکید بر شناسایی جهان واقعی و عینی است و از شناسایی بر محور امور ذهنی صحبتی به میان نیامده است و برای شناخت از ابزارهای استقرایی (مشاهده و آزمایش) استفاده می شود. حواس پنج گانه مهم ترین منبع شناخت می باشند و در روش شناسی، اثبات گرا و عینی محسوب می شوند و سرانجام این نتیجه حاصل می شود که رویکردهای ذکر شده از اعتبار جامع ومانعی برخوردار نیستند. به دلیل اینکه کلیه جنبه های ارزشیابی را به لحاظ مولفه های معرفت شناسی در برنمی گیرند و در مقایسه با رویکردهای سنتی کمی بوده ولی بهتر است از روش های ترکیبی یعنی کیفی و کمی و الگوهای دیگر (ترکیبی) در ارزشیابی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: معرفت شناختی، ارزشیابی، پوزیتیویسم
  • مریم رضایی *، غلامعلی احمدی، سید محمدرضا امام جمعه، صادق نصری صفحات 123-137
    هدف این پژوهش بررسی میزان توجه به مولفه های آموزش برای توسعه پایدار در برنامه درسی (کتاب های درسی و راهنمای های معلم) علوم اجتماعی دوره ابتدایی است. روش پژوهش ترکیبی (اکتشافی، تحلیل محتوا) است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کتاب های درسی علوم اجتماعی، راهنماهای معلم علوم اجتماعی دوره ابتدایی و اسناد جهانی یونسکو است. حجم نمونه با جامعه برابر می باشد. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق فرم تحلیل محتوای محقق ساخته و اسناد جهانی یونسکو است؛ برای تایید روایی صوری و محتوایی فرم تحلیل محتوای محقق ساخته از نظرات 20 نفر از کارشناسان (تعلیم و تربیت و کارشناسان سازمان یونسکو، اساتید محیط زیست، جامعه شناسی و اقتصاد) استفاده گردید و روایی صوری و محتوایی آن مورد تایید قرار گرفت، پایایی ابزار تحقیق توسط فرمول هولستی محاسبه گردید و 92/0 به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تجزیه وتحلیل آنتروپی شانون استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که در برنامه های درسی علوم اجتماعی دوره ابتدایی، در همه کتاب ها و راهنماهای علوم اجتماعی مورد تحلیل، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به حقوق شهروندی و محافظت از محیط طبیعی است و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مصرف پایدار و مصرف بیش ازحد می باشد. در این برنامه درسی به مولفه های آموزش برای توسعه پایدار به صورت نامتعادل توجه شده است؛ در برنامه های درسی علوم اجتماعی دوره ابتدایی بسیاری از مولفه های بعد فرهنگی (نقد فرهنگی، بازسازی فرهنگ، حفظ فرهنگ، سیستم مذهبی و باورها) و بعد اقتصادی، بعد اجتماعی و زیست محیطی فاقد فراوانی است.
    کلیدواژگان: آموزش برای توسعه پایدار، برنامه درسی، علوم اجتماعی، دوره ابتدایی
  • اکرم عینی، حمید یزدانی ، علیرضا صادقی * صفحات 138-153
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی مطالعات علوم اجتماعی دوره دوم ابتدایی بر اساس مولفه های آموزش چندفرهنگی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره دوم ابتدایی شامل پایه های چهارم، پنجم و ششم است که درواقع نمونه با جامعه برابر است. در این پژوهش از دو روش کیفی و کمی استفاده گردید. در روش کیفی از تحلیل محتوای کیفی برای شناسایی ابعاد نظری آموزش چند فرهنگی از منظر جنسیت، معلولیت، قومیت، فرهنگ، عدالت اجتماعی و صلح مورد بررسی قرار گرفت. در تحلیل کمی با روش تحلیل محتوای پنج موضوع اصلی یعنی جنسیت، قومیت، معلولیت، ارزش های جهانی و فرهنگ و زیرمولفه های آن بررسی و موارد مرتبط در کتاب درسی مطالعات علوم اجتماعی شناسایی گردید. روایی پژوهش دارای شرایط هال و هوتون است. این پژوهش دارای نتایج متعدد بود اما یکی از نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل نشان می دهد که افراد ناتوان و معلول و مردم با قومیت های مختلف به اندازه کافی در کتاب های درسی علوم اجتماعی نشان داده نشده اند و میزان توجه به ارزش های چند فرهنگی نیز بسیار اندک گزارش می شود.
    کلیدواژگان: آموزش چند فرهنگی، کتاب درسی علوم اجتماعی، دوره دوم ابتدایی
  • ابراهیم مردانی، علی اکبر امین بیدختی *، علی محمد رضایی صفحات 154-166
    پژوهش حاضر با هدف تعیین روابط ساختاری بین ویژگی های شناختی معلمین دوره ابتدایی و کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در فرآیند آموزش و یادگیری انجام شد. روش تحقیق، همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، کلیه معلمین دوره ابتدایی شهر آبادان در سال تحصیلی 95 - 94 به تعداد 784 نفر بود. 220 نفر از جامعه به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل 4 مقیاس بود. مقیاس 17 گویه ای دانش فن آوری، آموزشی، موضوعی Kabakci و مقیاس های باورهای آموزشی سازنده گرا (9 گویه) ، نگرش به فاوا (8 گویه) و کاربرد فاوا در فرآیند آموزش و یادگیری (9 گویه) که توسط Van Braak طراحی شده اند. روایی ابزار به شیوه روایی محتوا و پایایی آن (مقیاس های دانش فن آوری، آموزشی، موضوعی 88/. = α، باورهای آموزشی ساخت گرایانه 92/. = α، نگرش معلمین نسبت به فاوا 87/. = α و کاربرد فاوا در فرآیند آموزش و یادگیری 84/. = α) سنجیده شد. به منظور تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. مطابق آزمون همبستگی پیرسون، بین ویژگی های شناختی معلمین (دانش فن آوری، آموزشی، موضوعی، باورهای آموزشی ساخت گرایانه، نگرش به فاوا و کاربرد آن در فرآیند آموزش و یادگیری) رابطه مثبت و معنی دار بود. هم چنین، مدل علی طراحی شده با توجه به شاخص های محاسبه شده از برازش خوبی برخوردار و مدل معادلات ساختاری رابطه علی بین ویژگی های شناختی معلمین دوره ابتدایی و کاربرد فاوا قادر به پیش بینی کاربرد فاوا توسط آنان در فرآیند آموزش بود. دیگر یافته ها نشان داد؛ نگرش مطلوب نسبت به فاوا، قوی ترین متغیر پیش بینی کننده کاربرد آن در آموزش است.
    کلیدواژگان: فرآیند آموزش و یادگیری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلمین دوره ابتدایی، ویژگی های شناختی
  • مریم تقوایی یزدی* صفحات 167-180
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه آینده نگری در مولفه های برنامه درسی (نوآوری، تحول پذیری، مدیریت، تحول آفرینی و بهره وری) با خلاقیت دانشجویان دانشگاه آزاد ساری در سال 1394 بوده است. روش پژوهش حاضر توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل همه دانشجویان دانشکده علوم انسانی این واحد که شامل 4206 نفر است، است. نمونه آماری این پژوهش تعداد 343 نفر از دانشجویان دانشکده علوم انسانی بود که به روش تصادفی طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه استاندارد و یک پرسشنامه محقق ساخته بوده است. روایی پرسشنامه توسط چند تن از کارشناسان و متخصصین علوم تربیتی تایید و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ برای پرسشنامه خلاقیت تورنس 1992 (905/0) و پرسشنامه آینده نگری در برنامه درسی (890/0) محاسبه شده است. برای توصیف داده ها از توزیع فراوانی، درصد فراوانی، فراوانی تجمعی، نمودارها و نیز شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی شامل نما، میانه، میانگین و انحراف معیار استفاده شده و برای تجزیه وتحلیل، تفسیر و تعمیم نتایج تحقیق به جامعه، از آمار استنباطی شامل: آزمون های پارامتریک (تی مستقل و آنوا) و نیز آزمون ناپارامتریک (ضریب اسپیرمن) با نرم افزار SPSS16 استفاده شده است. بر اساس نتایج آزمون های آماری، بین مولفه های «نوآوری، تحول پذیری، مدیریت، تحول آفرینی و بهره وری» که توسط آلوین و هیدی تافلر (1967) در مجله آینده شناسی و جامعه آینده جهانی اشاره گردید و توسط کورنیش و همسرش پایه ریزی شد با متغیر «خلاقیت» رابطه مثبت و معنادار مشاهده گردید. همچنین بین «خلاقیت» و «آینده نگری» دانشجویان نیز رابطه مثبت و معنادار دیده شد.
    کلیدواژگان: آینده نگری، برنامه درسی، خلاقیت
|
  • Saeid Mazbouhi, Mohsen Hajitabar Firouzjaee *, badrosadat daneshmand Pages 1-17
    What is the usefulness of posing questions in the field of curriculum? What are key curriculum questions? These are two questions which this research aimed to answer using descriptive, analytical, and deductive methods. In answering these questions, Joseph Schwab’s conception of curriculum is used to introduce a scheme of questions concerning the nature, elements, and practice of curriculum. Formulations of questions by other curriculum theorists are reviewed and analyzed in light of this scheme, and the various uses of such questions are described. How far the questions prove to enhance thinking and acting in the domain of curriculum is the ultimate criterion of the usefulness of the questions. The answer to this final test question, as to the others, is to be found in the circumstances of practice. The results Analysis showed can be used To understand, construct and practice curriculum.
    Keywords: curriculum questions, curriculum problems, Nature of curriculum, curriculum elements, Practice of curriculum
  • farhad ebrahimabadi *, mahbobeh arefi, korosh fathi vajargah, jafar towfighi Pages 18-38
    this study aimed to investigate managing “Competency” as well as educational program developing in Information Technology undergraduate at different countries or jurisdictions as well as comparison with its situation in Iran. The methodology of this study is Mixed-Intertwined-method and methods including Documentary Study and Survey. In the Documentary Study, the population includes international and national reference documents, articles and scientific researchs. In Survey that the research tools include semi-structired interview, questionnaire and Delphi thecniqu, the population and sample is determined according to the each tool. The results showed that the interpretation of competency impact on managing “competency” and educational program developing. Other findings indicated that in engineering field especially Information Technology, “Competency” will be developed, assessed, maintained and expanded during the four stages that is known “Engineering Competency Cycle”. In different countries or jurisdiction, almost similar models are be presented to appropriately establish “Competency Cycle” in engineering field especially Information Technology. Also, findings showed that in Iran a proper model has not for managing Competency Cycle in Information Technology undergraduate and this Cycle has not been properly established.
    Keywords: Competency, Information Technology, Management, Engineering
  • fourozan zarabin*, afsaneh azizialavijeh Pages 39-49
    This study examined the effect of a combination of two teaching methods (traditional, blog, forum) and teaching methods (traditional and mobile) ninth grade students motivation to learn. Materials and quasi-experimental study with a control group and the control population Statistics Research 100 students in grades nine The 20th Tehran Area 5 in the academic year 2016-2017 Stratified random sampling method selected and 4 groups of 25 people Girls and boys categories amassment information. Herman 1977 was conducted through questionnaires. Data research using descriptive statistics such as (Frequency and percentage) and inferential statistics (independent t test and dependent t), respectively The findings of this study suggest The three component factors of achievement motivation confidence, Hard work and perseverance in the group of male students Blogs and forums on Infuse motivation More successful and future components of the same performance of both methods was observed. Group of female students confidence component And perseverance of blogs and forums better And the future role of mobile elements have been more effective In the last component of the hard work of both was the same.
    Keywords: blended learning teaching, traditional teaching, motivation
  • Mustafa Rezaei, Rahmatollah Marzoghi * Pages 50-61
    The goal of study was the evaluation of the entrepreneurship components in the experienced curriculum from perspectives of fourth year undergraduate students at Kabul university in the academic year of 2013-14. The statistical populations were the undergraduate students from the Kabul University (4590). The method of sampling was classified random sampling. 346 students were selected as a sample size on the basis Cochran formula and data were collected through researcher made questionnaire. The first step was to develop a conceptual framework for evaluating entrepreneurship components and in the second step the research tools were made based on that. The reliability of the instrument using Cronbach's alpha test was 88/0 and validity was confirmed by experts. In statistical part, mean, standard deviation, t-tests, repeated measures and Confirmatory factor analysis were used. Due to SPSS and LISREL software, data were analyzed. Research findings indicated that framework of the entrepreneurship is valid. The dominant aspect of perception entrepreneurship in the curriculum from the perspective of students was the component of “situation recognition”. The overall condition of perception of entrepreneurship was at an average level. Also the finding showed that there is no difference between perception of entrepreneurship in the experienced curriculum by male and female students, but there is a difference between the perceptions of entrepreneurship of students in various faculties. The most prevalent components in the experienced curriculum was the components of creativity and innovation, and the least was relevant the concept of internal control.
    Keywords: Experienced Curriculum, Entrepreneurship Component, Entrepreneurship
  • Morteza Shabani, Hasan Maleki *, Abbas Abbaspur, Esmail Sadipur Pages 62-78
    This research was conducted with the aim of designing a creative based curriculum model in corporate university with inductive approach. Population consisted of 3 groups of education experts, training, HR and R&D experts and managers and documents which were selected by availability sampling method. Data obtained by semi-structured interviews and analysis of documents. Data coding was done using open coding and the results lead to identifying, naming, and categorizing. Three methods were used to validate the findings including review by the interviewees, triangulation, and peer review. Results showed that the creative based curriculum model have three assumptions involving organizational context, learning atmosphere and creative problem solving and also five componentsgoal, learning experience, organization, teaching method and evaluation.
    Keywords: creativity, corporate university, curriculum model
  • Mohammad zaheri *, saber abdolmaleki, Lila farjadmand Pages 79-94
    The objective of this research is studying the perception of student teachers of science education of the empirical nature of science in the teacher training centers of Tehran province. Method of the research was descriptive and field-searching. The statistical society consists of all the male and female teachers and students of science education in the teacher training centers of Tehran province. Since the population of the society was only 300 people, the sampling was carried out by the WRT sampling method. For data collection, the researcher designed a 31-component questionnaire. The content validity of the questionnaire was assessed by experts and its construct validity was assessed through exploratory factor analysis. The reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha method (α=0.84) was eventually verified. All the data were analyzed via the Pearson product-moment correlation coefficient, independent t-test, and ANOVA variance analysis in SPSS software. The results indicated that student teachers of experimental science education do not have a correct and sufficient understanding of the nature of science and its components -- philosophical foundations of science, different steps of an empirical method, scientific achievements – and there is no significant relation between the teaching experiences of the teacher students and their understanding of the true nature of the empirical science. In addition, there is a significant correlation at p ≤ 0.01 between the student teachers’ performances and their understanding of the nature of science, and the sex of the student teachers was also significant in understanding the nature of science.
    Keywords: Empirical nature of science, science education, philosophical foundations of science, scientific method, scientific achievements
  • Fatemeh Joshaghan nejhad, Mohsen Bagheri * Pages 95-107
    The purpose of this study is to investigate the effect of flippedclassroomon students' achievement motivation and learning in computer course. The population consisted of educational technology students of Arak University in the first semester 2015-2016. And 41 students who choosed principle of computer course were selected by purposeful sampling method as a research sample. Students’ randomly assigned in group flipped training (n = 14), individual flipped training (n = 14) and control groups (n = 13). In the current study, quasi-experimental research design was used. In the control group, the traditional method was used, and in the experimental groups flipped classroom method was applied. In order to collect the data of achievement motivation Harter questionnaire (1991), and for computer learning the teacher made tests was used. Part-scale reliability coefficients of this equipment with the formula 20 Kuder-Richardson between 0.054 to 0.084 has been reported. For gathering data of learning teacher mad test was used. Face and content validity of the test has been approved through two specialists. As well as, analysis of variance (Anova) and covariance (Ancova) were used for data analysis. According to The results the mean score of students' achievement motivation in flipped classrooms had increased compared to the traditional classroom. Although the difference was not significant and the difference was statistically significant only in the components of external motivation. As well as, the mean score of student learning in the flipped classrooms was increased than the traditional classroom, although significant differences were not reported. And only there was significant difference between groups in the practical learning subscale. It can be concluded that flipped classroom in case for provide context more efficient to execute than traditional teaching.
    Keywords: Group flipped learning, individual flipped learning, achievement motivation, Computer course
  • Ghader Faraghi, Mohsen Farmahini Farahani, Akbar Rahnama Pages 108-122
    Philosophical foundations of evaluation epistemology in education in modern age and outstanding approach of Epistemology of this age in the field of evaluation: positivism approaches were examined in this study. The methodology of this study was documentary analysis. In order to answer to study’s questions, data gathered using appropriate forms, and analyzed by 5 traditional approaches. According to the thesis questions the main results are: in this intellectual system and in the issue of cognition, the main emphasis is recognition of real word and there is no discussion about intellectual recognition and use inductive tools(observation and experiment)for recognition. The five senses are the main principles for cognition and they are Positivist and objective in methodology and finally these result outcomes that they don’t have comprehensive validation because they not encompass all aspect evaluation in terms of components of epistemology. Those approaches are better than rational approaches but it is better to use combinational methods like qualitative and quantitative and other pattern (combinational) in evaluation.
    Keywords: epistemology, evaluation, positivism
  • Maryam Rezaie*, Gholam Ali Ahmadi, Sayyed Mohammad Reza Imam Jomaa, Sadeq Nasri Pages 123-137
    The purpose of the present study is to investigate the degree of attention to education for sustainable development in the curriculum (textbooks and teacher guides) in the elementary school's social sciences. The research method is the mixed one (exploratory and content analysis). The population is consisted of the whole social sciences textbooks and teacher guides of elementary school and global UENSCO documents. In this research the size of sample numerically is equal to the population. The tools for gathering data are global UNESCO documents and the researcher- made content analysis form. To verify the formal validity and the content of the tools, 20 experts (specialized in education, UENESCO, environment, sociology and economy) were consulted and they confirmed both the validity and content. The reliability was confirmed by Holesti formula as 92%. To analysis the data, the Shannon's entropy analysis was used. The results showed that in the whole elementary school's social sciences textbooks, the impact factor is highest in citizen rights and conservation of environment, whereas the lowest one was seen in sustainable consumption and excessive consumption. In both textbooks and teacher guides of elementary social sciences, the education for sustainable development component is not in proportion as it would be. In the elementary school's social sciences curriculum, the components of cultural dimension (cultural critique, cultural rehabilitation, maintenance of culture and religious system and beliefs) and socio- economic and environmental dimensions lack the frequency.
    Keywords: education for sustainable development, curriculum, social, sciences, elementary school
  • akram Eini, Hamid yazdani, Alireza Sadeghi * Pages 138-153
    The Aim of This study was to analysis the content of social science textbooks of 4th, 5th, 6th grades on items of multicultural education in the Field of education. The study population comprised of social science textbooks of 4th, 5th, 6th grades so the sample is equal to the population. In this research a mixed method has been used and both qualitative and quantitative content analyses have been applied. In qualitative content analysis identify the theoretical aspects of multicultural education from gender, disability, ethnicity, culture, social justice and peace were examined. In quantitative content analysis five mainthemes, namely gender, ethnicity, disability, universal values and culture and its sub-themes in these textbooks were reviewed and related themes in social science textbooks were identified. This study satisfies the reliability conditions of Hall and Houten. This research had multiple results.One of the results of the analysis showed that people with disabilities and people from different ethnicity have been represented insufficiently in Social Science textbooks. And very little attention to multicultural values are reported.
    Keywords: Multicultural education, Content analysis, Social science textbooks, elementary education, 4-6 grades
  • Ebrahim Mardani, Aliakbar Aminbeidokhti *, Alimohammad Rezaei Pages 154-166
    The main purpose of the present study was to determine the structural relationships between a number of primary teachers’ cognitive variables and ICT integration in teaching–learning process. These variables comprise “teachers’ constructivist teaching beliefs”, “teachers’ technological, pedagogical, and content knowledge (TPACK)”, and “teachers’ attitudes towards ICT use in education”. The population in this study included all primary teachers in Abadan city (N=784). Using a simple random sampling technique 220 teachers were selected as research sample. A survey instrument, comprised of 4 scales related to four constructs of the study (TPACK scale 17 items, constructivist teaching beliefs 9 items, ICT attitude 8 items, and ICT use scale 9 items) was used to collect data for analysis. The data analyses used correlational analysis and structural equation modeling (SEM) to examine the research hypotheses and hypothesized model. Path modeling was also used to explore the direct and indirect effects of the teacher’s cognitive variables on ICT integration in teaching- learning process. Results showed that ICT integration positively and significantly correlates with teacher’s cognitive variables. The results of a path analysis model showed that ICT integration could be directly and indirectly predicted by teacher’s cognitive variables (constructivist teaching beliefs, ICT attitudes in education, technological, pedagogical, and content knowledge).It was also revealed that attitude toward ICT use in education is the most powerful predictor of ICT integration in teaching–learning process. Additionally, the proposed model had an adequate fit to observed relationships between teacher’s cognitive variables and ICT use in teaching–learning process. The research model can serve as a base model for future studies. Finally, Implications for educational administrators, policy makers and further research were discussed.
    Keywords: cognitive variables, Information, communication technologies (ICT), primary teachers, teaching-learning process
  • maryam taghvaeeyazdi * Pages 167-180
    The main objective of this study was to investigate the relationship between foresight relationships in curriculum with the creativity of the students of Sari University in 1394. The method of this descriptive study was survey correlation. The statistical population of this research includes all students of the Faculty of Humanities of this unit, which includes 4206 people. A sample of 343 students from the Faculty of Humanities was studied by stratified random sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire and a researcher-made questionnaire. Validity of the questionnaire was verified by several experts and educational experts and its reliability was calculated by Cronbach's Alpha method for the Torrance Creativity Questionnaire (0,905) (1992) and the foresight in curriculum Questionnaire (0,890). To describe the data, frequency distribution, percentage frequency, cumulative frequency, graphs, as well as central inclination and dispersion index including mean, mean, mean, and standard deviation were used and for analyzing, interpreting and generalizing the results of the research into society, Inferential statistics including parametric tests (independent t-test and ANOVA) and non-parametric test (Spearman coefficient) were used with SPSS software version 16. According to the results of statistical tests, there was a positive and significant relationship between each component of "innovation, transformation, management, transformation and productivity" with "creativity". There was also a positive and significant relationship between students' "creativity" and "foresight".
    Keywords: Foresight, curriculum, creativity