فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 48 (بهار 1395)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 48 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مریم براتعلی، علیرضا یوسفی *، نرگس کشتی آرای، مسیح صبوری صفحات 1-13
    امروزه آشنایی هرچه بیشتر مربیان و فراگیران با یافته های حاصل از علوم مغز و اعصاب که با فرایندهای یاددهی یادگیری و تربیت مرتبط هستند، در جهت تربیت اثربخش انسان و رشد فکری او اجتناب ناپذیر می نماید. هدف از مرور نظام مند حاضر مشخص نمودن برخی بینش های حاصل از یافته های علوم مغز و اعصاب در جهت هرچه اثربخش کردن فرایندهای تربیتی و آموزشی بوده است. در مجموع با بهره گیری ازموتورهای جستجو و سایت های اینترنتی google scholar؛ SpringerLink و ScienceDirect و با استفاده از کلید واژه های اصلی این تحقیق که عبارتند بودند از brain-based education ؛ brain-based learning و neuroeducation و ترکیب آنها جستجوی اینترنتی انجام شد. تعداد 176 مقاله، کتاب و گزارش پژوهشی حاصل از جستجوی ترکیبی سه کلید واژه اصلی فوق یافت شد. از این تعداد 100 مقاله ، کتاب و گزارش پژوهشی وارد مطالعه مروری شدند. سپس با توجه به میزان مرتبط بودن به دو دسته مرتبط و غیرمرتبط تقسیم شده و نهایتا 41 مقاله و کتاب و گزارش پژوهشی از آنها گزینش نهایی شده، سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از مجموع مقالات بررسی شده، تعدادی بینش های اساسی به دست آمد، که پس از حذف موارد تکراری و ادغام برخی موارد، یافته های ارائه شده در قسمت نتایج حاصل شد. بیشترین مورد بینش ذکرشده در مقالات بررسی شده، بینش های مبتنی بر بحث «انعطاف پذیری مغز» بود. بهبود در فهم مبانی عصب شناختی یادگیری می تواند در کامل شدن و مستفیذ شدن اعضای جامعه که می توانند با انعطاف پذیری به تغییر در شرایط زندگیشان پاسخ دهند، کمک کند. با توجه به ضرورت همکاری و مشارکت دست اندرکاران تعلیم و تربیت و متخصصان علوم مغز و اعصاب، بایستی درصدد یک گفتمان میان رشته ای جدی برآمده، تا به کمک هم بتوانند بسیاری از مسائل مربوط به حیطه تعلیم و تربیت و یادگیری بشر را حل نمایند.
    کلیدواژگان: تربیت مبتنی برمغز، علوم اعصاب تربیتی، یادگیری مبتنی بر مغز
  • محبوبه سلیمان پور عمران *، محمدحسین یارمحمدیان، نرگس کشتی آرای صفحات 14-29
    با گسترش بحران های محیط زیست، آموزش زیست محیطی به بخش جدایی ناپذیری از نظام های آموزشی تبدیل شده است. از آنجا که اساس مسائل زیست محیطی از نظر ماهیتی، میان رشته ای، فرابخشی و کل نگر است، لذا از منظر تئوریک، با رویکردهای متفاوتی می توان به آن نگریست و در پی آن، آموزش های مربوط به آن را می توان از دیدگاه و رویکردهای متفاوتی بررسی نمود. از این رو، هدف پژوهش حاضر، شناسایی و بررسی دیدگاه ها و رویکردهای زیست محیطی و آگاهی از اندیشه های آموزش و برنامه درسی محیط زیست و مقایسه آنها با یکدیگر و دستیابی به یک دسته بندی کلی در این زمینه بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است که با مرور منابع موجود در این زمینه انجام پذیرفته است. نتایج نشان می دهد نوع نگرش به مسایل زیست محیطی، آموزش های متفاوتی را سبب می شود و در یک دسته بندی کلی، رویکردهای زیست محیطی در دو دسته انسان مدارانه و محیط مدارانه و رویکردهای برنامه درسی در دو دسته فنی و سخت و غیرفنی و نرم قرار می گیرند و در این طبقه بندی، رویکردهای آموزش زیست محیطی را می توان در گروه رویکردهای غیرتکنیکی، انعطاف پذیرو انسان گرای برنامه درسی مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: آموزش زیست محیطی، برنامه درسی، رویکردهای زیست محیطی، نظریات آموزش زیست محیطی
  • مرتضی کرمی*، فاطمه ارفع، فاطمه وفایی صفحات 30-43
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت موجود و مطلوب تصمیم گیرندگان در فرایند طراحی و تدوین برنامه درسی آموزش صنعتی انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدیران آموزش 258 شرکت صنعتی شهر مشهد بود 45 شرکت که دارای واحد آموزش مستقل و فعال بودند به روش هدفمند مورد بررسی قرار گرفت و از این بین، 25 شرکت با پژوهشگر همکاری کردند. روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. در این پرسشنامه میزان اختیار تصمیم گیری سه گروه اصلی ذی نفع در آموزش صنعتی(واحد متقاضی برنامه آموزشی، واحد آموزش و مدرس) بر اساس 9 مولفه برنامه درسی در دو وضعیت موجود و مطلوب در طیفی 10 ارزشی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون t و تحلیل واریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که در وضعیت موجود مدرس دوره بیشترین میزان مشارکت در وضعیت مطلوب واحد آموزش بیشترین میزان مشارکت داشت. همچنین نتایج نشان داد که میانگین نمرات مشارکت هر یک از عوامل سه گانه تصمیم گیرنده در دو وضعیت موجود و مطلوب با یکدیگر تفاوت داشت و میزان مشارکت مورد انتظار برای هر یک از عوامل سه گانه در وضعیت مطلوب بیشتر بود. همچنین نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین میانگین نمرات مشارکت عوامل سه گانه تصمیم گیرنده در دو وضعیت موجود و مطلوب تفاوت معناداری وجود داشت. علاوه بر این میزان مشارکت عوامل سه گانه در تصمیم گیری در شرکت های بزرگ، کوچک و متوسط با یکدیگر تفاوت نداشت.
    کلیدواژگان: آموزش صنعتی، تحلیل وضعیت موجود و مطلوب، تدوین برنامه درسی، طراحی برنامه درسی، تصمیم گیرندگان برنامه درسی
  • محمد ابراهیم قادری مقدم*، مهدی سبحانی نژاد صفحات 44-55
    پژوهش در پی تقویت ادبیات کاربردی و ارائه نمونه محاسباتی عینی سنجش سطح خوانایی، کتاب های درسی است. این مقاله از معرفی صرف روش های موجود فراتر رفته و به طور نمونه، سطح خوانایی کتاب های بخوانیم چهارم و پنجم ابتدایی را با انواع روش های رایج بین المللی محاسباتی سطح خوانایی از جمله؛ فلش، فرای، گانینگ، مک لافلین، پاور سامنر کرل و فلش کینکید، محاسبه نموده تا در مقایسه نتایج حاصل از روش ها به اعتبار سنجی روش های مذکور اقدام نماید. روش پژوهش تحلیلی و از نوع پژوهش ارزشیابانه بوده است. نتایج نشان داد؛ نتایج روش های فلش و فرای همسویی داشت به طوری که هر دو روش، کتاب های مورد بررسی را مناسب با همان پایه تعیین نمودند.روش های گانینگ و مک لافلین در نتایج هر دو پایه، همسویی دارند به طوری که هر دو، کتاب بخوانیم پایه چهارم را مناسب پایه اول راهنمایی و کتاب بخوانیم پایه پنجم را مناسب پایه سوم راهنمایی، تعیین نمودند. دو روش پاور سامنر کرل و فلش کینکید، قابلیت تفکیک پذیری کمتری داشته به طوری که روش پاور سامنر کرل هر دو کتاب چهارم و پنجم را مناسب پایه دوم راهنمایی و روش فلش کینکید نیز هر دو کتاب را مناسب پایه اول دبیرستان، معرفی نمود. بر این اساس روش های؛ فلش و فرای بیشترین همسویی را با کاربرد کتاب های کنونی درسی بخوانیم چهارم و پنجم ابتدایی داشته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سطح خوانایی، کتاب درسی
  • محمد رحمان پور، میرقاسم حسینی*، احمد رضا نصر اصفهانی صفحات 56-69
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رعایت اصول علمی در تدوین هدف های برنامه درسی تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان انجام گرفت. این پژوهش از نوع کیفی و به صورت مطالعه موردی انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه ا صفهان تشکیل می داد. از این میان 35 نفر با روش نمونه گیری هدفمند موارد مطلوب انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مقوله بندی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای تدوین اهداف، نیازسنجی های علمی صورت نگرفته، و تاکید بیشتر بر نظر متخصصان (دانش) بود. همچنین به نیازهای جامعه، دانشجویان و دیگر ذینفعان آموزش عالی نیز توجه چندانی نشده است. هدف های برنامه درسی در سطح ارائه دانش تا حد زیادی رضایت بخش است ولی سهم تولید دانش در هدف ها کم بوده است. در مورد نشر دانش (ارائه خدمات) به دلیل مشخص نبودن دقیق نیازهای جامعه، تدوین اهداف در این حیطه از مطلوبیت چندانی برخوردار نیست. در سطح کارآفرینی نیز در هدف های برنامه درسی به زیرساخت ها و مهارت های لازم برای ایجاد ظرفیت های کارآفرینی در دانشجویان توجه چندانی نشده و در نتیجه در این حیطه عملکردها خیلی ضعیف بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، هدف، تحصیلات تکمیلی، برنامه درسی
  • شهربانو عامری*، مهدی سبحانی نژاد، اکبر رهنما صفحات 70-81
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رویکرد برنامه درسی غالب اعضای هیات علمی (تمرکزی، مصالحه جویانه و تمایزی) دانشگاه شاهد بوده است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و از نوع پیمایشی و از ابزار، پرسشنامه محقق ساخته متناسب سازی شده، حسب دیدگاه سعد شاور ( (Sad Shawer، 2010استفاده شده است. از جامعه آماری اعضای هیات علمی دانشکده های هشت گانه دانشگاه با حجم 279 نفر، نمونه ها با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی پس از محاسبه حجم جمعیت در زیرگروه های هشت دانشکده و دو گروه جنسی، تعداد 161 نفر نمونه برآورد شدند. روایی صوری و محتوایی ابزار مورد تایید صاحب نظران و پایایی آن نیز در آلفای کرونباخ 71/. بوده است. تحلیل آماری داده های به کمک، شاخص های: میانگین، انحراف معیار و نیز آزمون های استنباطی؛ «t تی تک متغیره و دو گروه مستقل»، «F تحلیل واریانس یک راهه»،« آزمون تعقیبی توکی» و فریدمن، انجام شده است. یافته ها نشان دادکه نوع ماهیت رشته های علمی، میزان به روز بودن سرفصل های آموزشی و نوع محتوای برنامه درسی دوره های آموزشی دکتری اجرا شده برای اعضای هیات علمی در فرایند تحصیلات آنها، بر شکل گیری رویکرد برنامه درسی غالب آنان، موثر واقع شده و در طیفی از؛ مراعات کننده دقیق سرفصل های آموزشی (تمرکزی) تا فعال در عرصه برنامه ریزی درسی کلاسی دانشگاهی (تمایزی) قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی دانشگاه شاهد، رویکرد برنامه درسی، رویکرد تمایزی، رویکرد تمرکزی، رویکرد مصالحه جویانه
  • ابراهیم محمدجانی* صفحات 82-92
    هدف از پژوهش حاضر بررسی جایگاه شهروند جهانی در برنامه درسی مطالعات اجتماعی پایه ششم ابتدایی است. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. واحد تحلیل نیز جمله و تصویر انتخاب شد. جامعه آماری، کتاب مطالعات ششم دوره ابتدایی در سال تحصیلی 93-92 است و نمونه آماری در این پژوهش برابر با جامعه یعنی کل کتاب مطالعات اجتماعی پایه ششم است. ابزار اندازه گیری در این پژوهش سیاهه شهروند جهانی آکسفام بود. این سیاهه از 3 حیطه اصلی: الف) حیطه شناختی، ب) حیطه مهارتی و ج) حیطه نگرشی و 15 مولفه تشکیل شده است که روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی تعیین گردید. جهت سنجش پایایی نیز از 3 کدگذار مستقل استفاده شد که ضریب همسانی کدگذاری آنها 83/0 بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی و جدول) استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داه ها نشان می دهد که 97/20% کل جملات و تصاویر برنامه درسی مطالعات اجتماعی پایه ششم مربوط به حیطه شناختی، 03/3% مربوط به حیطه مهارتی و 34/1% مربوط به حیطه نگرشی است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی، شهروند جهانی
  • فاخته ماهینی، علیرضا یوسفی*، سید هاشم گلستانی، نرگس کشتی آرای صفحات 93-105
    آگاهی از دلالت های معنا شناسی مفهوم «باید» در تربیت اخلاقی از دیدگاه بشری کانت و دینی متکلمان عدلیه این امکان را به افراد می دهد که درباره روابط خود، متناسب با ارزش ها و تکالیفی که بر عهده دارند شناخت بهتری به دست آورند. این پژوهش با دو رویکرد تحلیل زبانی و تحلیل استنتاجی و به روش نمونه گیری نظری از کلیه متون در دسترس به صورت کل شمار انجام گرفت. داده ها به روش موضوعی، کدگذاری و با نظام مقوله بندی قیاسی تحلیل شدند. یافته ها نشان داد کانت در جستجوی معرفتی ضروری و کلی برای اخلاق است و دستیابی به آن را تنها از طریق عقل و به انگیزه انجام تکلیف میسر می داند. متکلمان عدلیه بر این باورند که اگر چه عقل می تواند در شناخت بایدها فرد را راهنمایی کند، اما در نظر گرفتن غایت اعمال است که انجام آنها را الزامی می نماید. با برقراری نسبت میان «باید» و هدف های تربیت اخلاقی، عوامل تاثیرگذار بر سلوک عملی فرد به دست آمد. این مولفه ها، دلالت های تربیت اخلاقی را در سه حوزه «هدف»، «نقش معلم و والدین» و «نقش فرد» به دست داد.
    کلیدواژگان: باید، تربیت اخلاقی، تکلیف، کانت، متکلمان عدلیه
  • جواد فرزانفر*، علی اکبر اعجم صفحات 106-118
    مقاله حاضر برای این که نشان دهد برنامه «فلسفه برای کودکان» می تواند جهت دستیابی به یکی از اهداف اصلی خویش، یعنی پرورش تفکر انتقادی، از داستان های موجود در ادبیات کودک بهره گیرد، به تحلیل محتوایی از نوع تاملی یا فکری چند داستان در این گستره پرداخت. محقق سعی نمود تا آنجا که برای او میسر بود، داستان هایی را انتخاب کند که برای مخاطبان این حوزه نام آشنا بوده و از سوی منتقدان و دست اندرکاران ادبیات کودک و نوجوان و جنبش آموزش فلسفه به کودکان مورد پذیرش قرار گرفته باشند. برای نمونه، پژوهشگر از نظریات مرتضی خسرونژاد و یحیی قائدی استفاده نمود و برای بالاتر بردن بار فلسفی داستان ها از راهنمایی میرعبدالحسین نقیب زاده نیز بهره برد. نمونه گیری این پژوهش از نوع هدفمند بود و پس از رسیدن محقق به نقطه اشباع، مطالعه داستان ها به اتمام رسید. دراین تحقیق، متن داستان به عنوان واحد تحلیل انتخاب شد. یافته های این پژوهش، نشان دادکه آثار مورد تحلیل به کفایت و زیبایی پتانسیل آن را دارند که باعث رشد و پرورش تفکر انتقادی در خواننده شوند. از این رو مطالعه این داستان ها در اجتماع کاوشگر از سوی کودکان و سپس بحث و گفتگو در مورد آنان می تواند به یاری برنامه «فلسفه برای کودکان» بشتابد و این برنامه را به نتایج بهتری برساند.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، برنامه ی فلسفه برای کودکان، تفکرانتقادی، داستان
  • رضا جعفری هرندی، علی نقی فقیهی، حسن نجفی* صفحات 119-133
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان توجه به مفاهیم مهدویت در کتب درسی معارف اسلامی نظام آموزش و پرورش کشور در حوزه برنامه درسی انجام شد. این مباحث شامل؛ ویژگی های فردی حضرت، عصر قبل از ظهور (عصر غیبت)، عصر ظهور و عصر بعد از ظهور(دوران حکومت) می شد. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا و رویکرد آن نیز کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتاب های درسی معارف اسلامی بوده که وزارت آموزش و پرورش در سه دوره تحصیلی (ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم) طی سال های1330 تا 1387 به چاپ رسانده است. نمونه مورد بررسی 90 عنوان کتاب درسی معارف اسلامی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بود. نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون T مستقل) و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفت. عمده ترین نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که: اختلاف مشاهده شده بین میانگین مولفه های مرتبط با مهدویت در دو دوره قبل از انقلاب اسلامی (36/19) و بعد از انقلاب اسلامی (64/26) در سطح (p < 0/05) معنادار است.
    کلیدواژگان: مفاهیم مهدویت، تحلیل محتوا، کتب درسی معارف اسلامی
  • سیمین نقش*، احمد علی فروغی ابری، فرهاد شفیع پور مطلق صفحات 134-144
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین شیفتگی تحصیلی، خلاقیت تحصیلی و موفقیت تحصیلی با خودشکوفایی تحصیلی مبتنی بر میانجی گری جدیت تحصیلی بوده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه این تحقیق را کلیه دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 92- 1391 به تعداد 142380نفر (61067 نفرپسر و 81313 نفردختر) تشکیل داده اند .برای انتخاب نمونه از روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای استفاده شده است. بر اساس فرمول ذیل تعداد 382 نفر برای تحقیق به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مشتمل بر 5 نوع پرسشنامه بوده است:1-پرسشنامه خلاقیت عابدی مشتمل بر ابعاد سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری 2-پرسشنامه محقق ساخته شیفتگی تحصیلی مشتمل بر 4 بعد رغبت تحصیلی اظهار شده، رغبت تحصیلی ابراز شده، رغبت تحصیلی آزمون شده، رغبت تحصیلی فهرست شده 3-پرسشنامه محقق ساخته موفقیت تحصیلی مشتمل بر 3 بعد ورود تحصیلی، حین تحصیلی و فارغ التحصیلی 4-پرسشنامه محقق ساخته جدیت تحصیلی 5- پرسشنامه محقق ساخته خودشکوفایی تحصیلی. از آلفای کرونباخ برای بررسی اعتبار و از روایی صوری نیز برای بررسی روایی پرسشنامه ها استفاده شد. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد، بین شیفتگی تحصیلی، خلاقیت تحصیلی و موفقیت تحصیلی با خودشکوفایی تحصیلی، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. جدیت تحصیلی، رابطه بین عوامل سه گانه اثرگذار با خودشکوفایی تحصیلی را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: جدیت تحصیلی، خلاقیت تحصیلی، خودشکوفایی تحصیلی، شیفتگی تحصیلی، موفقیت تحصیلی
  • رضا نوروزی مصیر، جهانبخش رحمانی* صفحات 145-155
    هدف از این پژوهش مقایسه نمرات دانش آموزان مدارس دارای فعالیت های فوق برنامه با نمرات دانش آموزان فاقد فعالیت های فوق برنامه در آزمون رشد مهارت های اجتماعی ماتسون و مولفه های آن بود. پژوهش از نوع توصیفی و به روش علی مقایسه ای انجام شد. به روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 346 نفر از جامعه آماری دانش آموزان شهر شهرکرد به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه دارای فعالیت های فوق برنامه و فاقد فعالیت های فوق برنامه، تقسیم شدند.جهت گردآوری داده ها، از مقیاس رشد مهارت های اجتماعی ماتسون (Matson،1983) با ضریب پایایی 86/0 و روایی افتراقی قابل قبول، استفاده شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی مبتنی بر نرم افزار SPSS-19 و همچنین در تجزیه و تحلیل استنباطی برای بررسی تفاوت میانگین ها از آزمون t و جهت بررسی تساوی واریانس ها نیز از آزمون لوین بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بین دانش آموزان مدارس دارای فعالیت های فوق برنامه و دانش آموزان مدارس فاقد فعالیت های فوق برنامه در میانگین کل مقیاس و مولفه های آن شامل، مهارت های اجتماعی مناسب، رفتارهای غیر اجتماعی، پرخاشگری و رفتارهای تکانشی، غرور و خودبرتر بینی و ارتباط و تعامل با همسالان، از نظر آماری تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، رفتار اجتماعی، فعالیت های فوق برنامه، مهارت های اجتماعی
  • سارا ابراهیمی*، شهلا پاکدامن، حسین پور شهریار صفحات 156-165
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش سازه های انگیزشی و راهبردهای پردازش اطلاعات در نظم دهی یادگیری (خودنظم دهی یادگیری و نظم دهی بیرونی) صورت گرفت. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه ای شامل زیر مقیاس نظم دهی یادگیری (Vermunt، 1998)، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی(Mccllory & Bunting، 2002) ، پرسشنامه علاقه به مطالعه(Schefele’s et al، 1993) ، و راهبردهای یادگیری از راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (Pintrich & Degroot، 1994) برای 264 دانش آموز دبیرستانی شهرستان نور (138 دختر و 126 پسر) جمع آوری شد. نمونه ها براساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از به کارگیری روش آماری بارون و کنی نشان داد خودکارآمدی تحصیلی و علاقه به مطالعه با راهبردهای پردازش اطلاعات عمیق و سطحی و راهبردهای پردازش اطلاعات با نظم دهی یادگیری رابطه معناداری دارد و در نتیجه خودکارآمدی تحصیلی و علاقه به مطالعه به واسطه رابطه با راهبردهای پردازش اطلاعات، به طور معناداری نظم دهی یادگیری را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: یادگیری خودنظم داده شده، نظم دهی بیرونی، خودکارآمدی تحصیلی، علاقه به مطالعه، و راهبردهای پردازش اطلاعات
  • سید حسین سیادتیان*، احمد یارمحمدیان صفحات 166-179
    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل اثربخشی مداخلات روان شناختی آموزشی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه پایان نامه ها وتحقیقات چاپ شده در مجلات علمی پژوهشی در حوزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی بودند. نمونه پژوهش پژوهش هایی را شامل می شد که شرایط روش شناسی را داشته اند. این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل یا یکپارچه کردن نتایج حاصل از تحقیقات، میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی آموزشی را بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی مشخص نموده است. نمونه پژوهش از بین 47 پژوهش، 23 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، فراتحلیل انجام گرفت. ابزار پژوهش چک لیست محقق ساخته فراتحلیل برای استخراج اطلاعات و مبتنی بر 1819 نمونه است. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت دستی صورت گرفت. نتایج فراتحلیل نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی آموزشی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی 668/0 d= است (001/0p=). این اندازه اثر طبق جدول کوهن در حد متوسط موثر است. در نهایت مداخلات روان شناختی آموزشی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی تاثیر زیادی داشته و محققان و متولیان امر آموزش و پرورش می توانند از الگوهایی که اندازه اثر متوسط رو به بالا داشته اند، برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان متوسطه، فراتحلیل، مداخلات روانشناختی
  • مسعود رمرودی، محمد اکبری بورنگ، اسدالله زنگویی، سید مهدی حسینی* صفحات 180-190
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ذهنیت فلسفی و جهت گیری های برنامه درسی دبیران مدارس متوسطه شهر زاهدان انجام شده است. این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی و جامعه آماری آن 894 نفر دبیر کلیه مدارس متوسطه شهر زاهدان در سال تحصیلی 92-91 بوده که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و از طریق فرمول تعیین حجم نمونه کوکران در نهایت تعداد 270 دبیر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ذهنیت فلسفی سلطانی و همکاران (1996) با 60 گویه و پرسشنامه جهت گیری های برنامه درسی چانگ و وونگ (2002) با 30 گویه بود که ضریب پایایی با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، 72/0 برای پرسشنامه ذهنیت فلسفی و 86/0 برای پرسشنامه جهت گیری های برنامه درسی به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین ذهنیت فلسفی دبیران و جهت گیری های برنامه درسی آنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و ابعاد جامعیت و تعمق توانایی پیش بینی جهت گیری های برنامه درسی را داشتند. براساس نتایج به دست آمده، بین ذهنیت فلسفی دبیران از نظر جنسیت تفاوت معناداری وجود داشت، اما این تفاوت در جهت گیری های برنامه درسی دبیران مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ذهن، ذهنیت فلسفی، برنامه درسی، جهت گیری برنامه درسی، دبیران
  • نصرالله عرفانی*، محمد شبیری، سعید صحابت انور، مصطفی مشایخی پور صفحات 191-200
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی دوره های آموزش درس پژوهی بر دانش و مهارت تدریس معلمان دوره ابتدایی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 91-1390 بود، حجم نمونه توسط فرمول کوکران 468 نفر تغیین گردید که به روش نمونه گیری تصادفی (234 نفر معلمانی که دوره درس پژوهی را گذرانده و234 نفر معلمانی که این دوره را نگذرانده بودند) به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای هر دو گروه پرسشنامه های محقق ساخته آگاهی از نظریه های یادگیری، کاربرد نظریه های یادگیری، فراهم آوری فرصت های یادگیری، نگرش به نقش شیوه های صحیح ارزشیابی، نگرش به استفاده از وسایل آموزشی و کمک آموزشی و پرسشنامه های استاندارد انگیزه کاری معلمان، کار گروهی، مدیریت کلاس استفاده شد، ضریب پایایی آلفای کرونباخ آزمون ها بین 73/0 تا 96/0 بود. داده ها با استفاده از جدول توزیع فراوانی و درصد و شاخص های آمار توصیفی و نیز آزمون آماری من ویتنی یو به وسیله نرم افزار SPSS-19 تحلیل شد. نتایج نشان داد میانگین رتبه کاربرد نظریه های یادگیری، فراهم آوری فرصت های یادگیری، نگرش به نقش شیوه های صحیح ارزشیابی، نگرش به استفاده از وسایل آموزشی و کمک آموزشی، انگیزه های کاری معلمان، مدیریت کلاس معلمان درس پژوه از عادی بیشتر بود. بنابراین می توان نتیجه گیری نمود که دوره های آموزش درس پژوهی بر روی دانش و مهارت تدریس معلمان اثربخش بوده است.
    کلیدواژگان: دانش، درس پژوهی، مهارت، معلم
|
  • Maryam Baratali, Alireza Yousefy*, Narges Keshtiaray, Masih Saboori Pages 1-13
    Nowadays, more and more educators and learners are familiar with the processes and results of Neurology Teaching - Learning and education are related to effective education and intellectual development of man he seems inevitable. The purpose of this systematic review was to determine some insights resulting from the findings of Neurology of the more effective educational and training processes. In general, search engines and websites using google scholar SpringerLink and ScienceDirect using the main keywords of this research were to include brain-based education brain-based learning and neuroeducation Internet search was performed and their combination. 176 articles, books and research reports from the main search keywords were found in the combination of the three. Of these 100 articles, books and research reports were reviewed for this study. Then according to the relevance of related and unrelated divided into two categories and Finally, 41 articles, books, research reports and the final selection was then analyzed. The total number of articles reviewed, a number of fundamental insights obtained after removing duplicates and merge some cases, the findings presented in the results obtained. Most of the literature reviewed above vision, vision-based discussion of "brain flexibility" was. Improve the understanding of the neurological foundations of learning can Mstfyz completed and the members of the community can respond flexibly to changes in their living conditions, help. Considering the cooperation of those involved in education and science specialists in neurosurgery, should seek an outcome of a serious interdisciplinary dialogue Also able to help with many issues related to pedagogy and human learning to solve.
    Keywords: Brain, based Education, Neuroeducation, Brain, based Learning
  • Mahboubeh Soleimanpour Omran*, Mohammad H. Yarmohammadian, Narges Keshtiara Pages 14-29
    Through the development of the environmental crisis, environmental education has become an integral part of the educational systems. Because the basis of the environmental problems is naturally interdisciplinary, multi-sectorial, and holistic, so theoretically it can be seen with different approaches and the related education to this can be considered from different views and approaches. Therefore, the purpose of the current study has been to identify and consider the environmental views and approaches and awareness of education thoughts, environmental curriculum and comparing them together and achieving a general classification in this field. This study has done by using descriptive and analytical method and a lot of references has been reviewed. The results show that type of attitude to the environmental problems causes different education and in a general classification, the environmental approaches are classifying into two groups: human-oriented and environment-oriented. And the curriculum approaches are classifying into two groups: technical & hardware and non-technical & software. In this classification, environmental education approaches can be considered in the group of non- technical, flexible, and human-oriented approaches of the curriculum.
    Keywords: Environmental Education, Curriculum, environmental approaches, environmental education theories
  • Morteza Karami*, Fatemeh Arfaa, Fatemeh Vafaei Pages 30-43
    The goal of This study was to analyze the existing and desired situation decision makers in the process of industrial training curriculum design and development divided into nine elements of the curriculum. The study population were included administrators and education educators 54 Industrial company in the city of Mashhad that they were selected as examples whit census, But in the meantime, researchers worked with 42 of education directors were coperative with researcher. The research method was survey-descriptive and research instrument was a researcher-made questionnaire. Results showed that the current situation education unit (141/75) had the highest participation rate and teacher (34/39) the lowest rate of participation. in the ideal situation education unit (223/23) had the highest participation rate and applicant (184/12) the lowest participation rate in the process Industrial training curriculum design and development. So the results of independent t-test showed that the mean scores for each of the decision makers triple factores in both the current and desire situation has different and contribute rate in desire situation. So the results of ANOVA showed that the mean scores contribute triple factors decision-maker in current and desired situation had different. Furthermore, The findings showed that had no different contribute rate three factors in the decision-making in small, large, medium company and company size had no effect on the coperative rate of the triple factore.
    Keywords: Industrial training, current, desired status, curriculum codification, curriculum designing, curriculum decision, makers
  • Mohammad Ebrahim Ghaderi Moghaddam*, Dr. Mehdi Sobhani Nejad Pages 44-55
    The purpose of this study is to strengthen the applied literature and present the objective computational sample of measure textbooks readability. This article is more than introducing existing methods. Measuring textbooks readability of the fourth and fifth grade of elementary schools reading books have been done by using the international prevalent computing methods of readability like: Flesch, Fry, Gunning, McLaughlin, Flesch–Kincaid, Powers-Sumner-Kearl to compare the results of these different methods then the validity of them was done. It is an analytical research in the type of evaluation. The findings showed that results of Flesch and Fry methods were similar and in both methods evaluated books were in accordance with their grades of elementary schools. The results of Gunning and McLaughlin methods in both grades of elementary schools were similar and they determined that “Reading Book” of the fourth grade is suitable for the first grade of the junior school and “Reading Book” of the fifth grade is suitable for the third grade of the junior school. The Powers-Sumner-Kearl and Flesch–Kincaid methods had less resolution as Powers-Sumner-Kearl method showed that both books in the fourth and fifth grades are appropriate for the second grade of junior school and the Flesch–Kincaid method illustrated that they are both appropriate for the first grade of high school. Therefore the Flesch and Fry methods have been the most coordinate with the current educational “Reading books” in the fourth and fifth grades of elementary school.
    Keywords: Content analysis, readability, textbook
  • Mhammad Rhmanpoor, Mrghasem Hsayni*, Ahmanreza Nasr Esfahani Pages 56-69
    The present study has been done with the aim of studying the amount of observance the scientific principles in codification the goals of curriculum in graduate studies at the Isfahan University. This qualitative study was conducted as a case study. Its statistical society is all the members of Isfahan University faculty. 35 people were chosen by purposive sampling method as desired cases. The Research tool was semi-structured interviews. Data from the interview was analyzed by using categorization analysis. The results showed that to codifying goals the needs assessment has not been done, but more emphasis was on specialists views (Knowledge) also community needs, student's and other stakeholder's needs in higher education has not received enough attention. The Goals of curriculam was largely satisfactory at the level of knowledge, but producting knowledge has been least. Knowledge distributing (provide services) in goals was not satisfactory because community needs are not specified exactly. Entrepreneurship level in goals of curriculum has not been enough attended especially about its infrastructure and skills which needed to create entrepreneurship capacity building among students so the functions were weak in this scop.
    Keywords: Higher education, goals, graduate studies, curriculum
  • Shahrbano Amery*, Mahdi Sobhaninejad, Akbar Rahnama Pages 70-81
    The aim of present research was to survey the dominant curriculum approach (Adaptation, development, and Fidility) of Shahed University faculties. The research community was 279 faculties of Shahed University in eight colleges that the 161 sample selected as statistical randomly estimation. The current research is conducted in descriptive-analytical method based on survey research and to collect data, scale of with Saad Shawer perspective as well as researcher-made questionnaire fit. Statistical analysis of data use to indicators such as mean, standard deviations and tests » one sample and independent t test», « F ANOVA, Tuky test, and Friedman«. Face and content validity of the instrument was approved and its reliability by the Cronbach alpha was 0. 71 as well. The findings show that the scientific disciplines nature, the applied research extents and also updating training syllabus rate and the training curriculum content of doctoral courses implemented for faculties in their education process influenced on the formation of their using dominant curriculum approach and therefore faculties according to their field specialty and educational level stand in the range of specific observant training syllabus to active (Adaptation), in arena with college classroom curriculum planning (Fidility).
    Keywords: Shahed University faculty, curriculum approach, differentiation approach, focus approach, adaptation approach
  • Ebrahim Mohammadjani* Pages 82-92
    The purpose of this study is to examine the position of global citizen in “social studies” curriculum of the sixth grade of elementary school. The research method is descriptive in type of content analysis. The analysis units were selected by sentences and figures and pictures. The statistical population is “social studies” book of sixth grade in elementary school, 2013-2014. Statistical sample in this study is equal to the population, “social studies” book of sixth grade in elementary school. The measurement tool in this study was Oxfam’s global citizenship checklist. This checklist includes three main fields a) cognitive domain b) skill domain and c) attitude domain and 15 components. The validity was determined by the educational science experts. Also three independent coders were used to assess the reliability which their homology coefficients of their coding was 0.83.The descriptive analysis was used to analyze the data (frequency, frequency percent, and table). The results of the data analysis showed that %20.97 of all the sentences and pictures of the “Social Studies” Curriculum of sixth grade are related to the cognitive domain, %3.03 of them are related to the skill domain, and %1.34 of them are related to the attitude domain.
    Keywords: Social Studies Curriculum, elementary school, Global citizen
  • Fakhteh Mahini, Alireza Yousefy*, Sayed Hashem Golestani, Narges Keshtiaray Pages 93-105
    Knowing the indication semantics of "must” in moral education from kant and theologians of justice perspective gives better understanding about individual relationships in proportion to their values and duties. This research has done by linguistic and deductive analysis approaches with theoretical sampling method from all available literature as total numbering. The data has analyzed by using thematic, coding and deductive classification system. Results has shown that kant is seeking essential and general knowledge for morality and achieving to this is only through wisdom and the motivation to do assignments. Theologians of justice believe that although wisdom can guide individual to know the musts, it’s necessary to do actions for their ends. By establishing the ratio between "must” and goals of moral education, influenced factors on individual’s practical conduct have been found. These components has extracted the indication of moral education in three domains, “goals”, “teachers and parents role” and “individual role”.
    Keywords: must, moral education, assignments, kant, theologians of justice
  • Javad Farzanfar*, A.Akbar Ajam Pages 106-118
    Present research has done by using content analysis in intellectual type of stories to show how philosophy for kids can achive its main goals, fostering critical thinking, in the stories which are in children's literature. As much as possible, the researcher tried to choose well-known stories for audiences and acceptable for critics, experts and writers of kids and teenagers literature and the movement of teaching philosophy for Children. For example Morteza Khosro nejad, Yahya Ghaedi’s ideas have been used and to improve the philosophic level of stories, Mir Abdelhosien Naghib zadeh’s idea has been used too. Purposive sampling is used for sample size. Studing stories stopped when researcher found out the repetitive points. The texts of stories were the analysis unit. The findings showed that the stories have the potential of developing critical thinking in their readers adequately and beautifully. Therefore, studying and discussing these stories by kids and teenagers can help the program of “philosophy for kids” and reaching better results.
    Keywords: Children's literature, philosophy for children program, critical thinking, Story
  • Reza Jafariharandi, Alinaghi Faghihi, Hassan Najafi* Pages 119-133
    The aim of the current study was to comparative evaluation of the amount attention to Mahdism concepts through Islamic education textbook of education system in Iran in the curriculum field. These subjects included the individual characteristics of Imam, the era before the appearance (the occultation era of Imam Mahdi), the reappearance era and post-reappearance era (the reign era). In this research, descriptive method has been used in the type of content analysis, with applied approach. The statistical population of the research was all the textbooks of the Islamic education which has published in education system in three educational periods (elementary, and the first and second levels of pre-high school) from 1951 to 2008. In the sample, there were 90 textbooks of the Islamic education which were selected by using the random sampling method which was avalible.The measurement tool was a researcher-made checklist of content analysis. The research results were analyzed by using the indicators of the descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential (independent T-test), and SPSS, version 20. The most common results of this research showed that there is a meaningful difference between the components related to Mahdismin in two periodsof time, before Islamic republic revolution (19.36) and after the Islamic republic revolution(26.64) in the level of p
    Keywords: Mahdism concepts, content analysis, Islamic textbooks
  • Simin Naghsh*, Ahmad Ali Foroughi Abari, Farhad Shafeipour Motlaq Pages 134-144
    This study attempts to determine the relation of educational infatuation, educational creativity, and educational achievement to educational self-actualization based upon the mediation of educational perseverance. The study is a descriptive-correlational research. The statistical population comprises all high school students of Isfahan city in the academic year 2012-2013. The study employs multistage cluster random sampling and 382 students are selected in this way. The research tools comprise 5 types of questionnaires: 1. The questionnaire of Abedi creativity comprising dynamic, extension, creativity and flexibility factors 2. a researcher-made questionnaire of educational infatuation comprising four aspects of manifested educational motivation, expressed educational motivation, tested educational motivation, and listed educational motivation 3. a researcher-made questionnaire of Educational achievement based upon the three pre-education, while-education, and post-education aspects 4. a researcher-made questionnaire of educational perseverance and 5. a researcher-made questionnaire of educational self-actualization. Generally, the findings reveal that educational infatuation, educational creativity, and educational achievement have a significant positive correlation with educational self-actualization. Educational perseverance mediates the correlation between the three effective factors and educational self-actualization.
    Keywords: Educational seriousness, educational creativity, educational self, actualization, educational infatuation, educational achievement
  • Reza Noruzi Masir, Jahanbakhsh Rahmani* Pages 145-155
    The aim of this study was to compare scores of high school students with extracurricular activities with who had no extracurricular activities in social skills Matson’s test.The method research was descriptive method type causal-comparative method. Using by cluster sampling method 346 students were selected from Shahrekord city high school students population as sample of study and assign to two groups with extracurricular activities and no extracurricular activities. Using by Matson’s social skills growth scale (reliability coefficient .86) data were collected. Descriptive analysis statistics based on SPSS-19 software were used to analysis the data and in inferential statistics, T-Test and Levene-Test clarified the difference from mean and equality of variances, respectively. Result showed that there ar significant differences between two group students. Appropriate social skills, non social skills, aggressive and implosive behavior, pride and self – conceit, and interacting with peer showed significant difference between two groups.
    Keywords: curriculum, Social behavior, extracurricular activities, Social skills
  • Sara Ebrahimi*, Shahla Pakdaman, Hosein Poorshahriar Pages 156-165
    The purpose of this study was to investigate the role of motivational constructs(academic self-efficacy & study interest) and information processing strategies in regulation of learning (self-regulated learning and external regulation). The data were obtained from eleventh-grade students (138 female and 126 male) in Noor city. The sample was selected based on a multistage cluster random sampling. Our questionnaires in this study consisted of regulation of learning subscale from Inventory of Learning Styles (Vermunt, 1998), Academic Self-Efficacy Scale (Mccllory & Bunting, 2002), Study Interest Questionnaire (Schefele’s et al, 1993) and learning strategies from Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & Degroot, 1994). The structural equations model has been used for data analysis. The results indicated that academic self-efficacy and study interest have significant effects on the deep and surface information processing strategies and information processing strategies have significant effects on regulation of learning. In result academic self-efficacy and study interest predict significantly regulation learning by mediating of effects on the information processing strategies.
    Keywords: self, regulated learning, external regulation, academic self, efficacy, study interest, information processing strategies
  • Sayed Hossein Siadatiian*, Ahmad Yarmohamadian Pages 166-179
    The aim of the present study is meta-analysis of the psychological - educational interventions on progressing the academic effectiveness in high school students. The statistical population included all theses and published researches in scientific-research journals in the field of high school student’s academic achievements. The research sample included those researches which had methodological conditions. This study has been determined the effect size of psychological - educational interventions on high school student’s academic achievements. Between 47 researches, meta- analysis has done by using 23 researches (acceptable by the methodology). The research instrument was a researcher-made checklist to extracting data based on 1819 cases. Data analysis was done manually. The meta-analysis results indicated that the effect size of psychological - educational interventions on high school student’s academic achievements is d=0.668 (p=0.001). This effect size has moderate effect according to Cohen’s table. At last, psychological - educational interventions have significant effects on high school student’s academic achievements. And the researchers and authorities of education can use the models that have had the moderate or higher effect size on high school student’s academic achievements.
    Keywords: academic achievement, high school students, meta, analysis, psychological interventions
  • Masoud Ramroodi, Mohammad Akbary Borang, Asadollah Zangooei, Mahdi Hoseny* Pages 180-190
    Current study was conducted to investigate the relationship between teacher's Philosophical mindedness and curriculum orientation in high school level in Zahedan. This study is descriptive and correlational and its statistical population includes 894 high school teachers of city of Zahedan in 1391-92 academic years and finally 270 teacher of this statistical population were selected through multi-stage cluster sampling as statistical sample. Our data collection tools were included Philosophical mindedness questionnaire with 60 question and Cheung & Wong 's curriculum orientation questionnaire with 30 question that reliability coefficient through Cronbach's alpha was 0/72 for Philosophical mindedness questionnaire and 0/86 for curriculum orientation questionnaire. The results of data analysis shows that there is positive and meaningful relationship between teacher's Philosophical mindedness and curriculum orientation and also Depths & Comprehensiveness are able to predict the teacher's curriculum orientation. Through data collected, there was a statistical meaningful difference between teacher's Philosophical mindedness in terms of gender, age and academic degree but this relationship in teacher's curriculum orientation wasnt meaningful.
    Keywords: mind, Philosophical mindedness, curriculum, curriculum orientation, teachers
  • Pages 191-200
    The aim of present study is to identify the effectiveness of training courses of scholarship on the knowledge and teaching skill in Hamedan city elementary school teachers in 1390-91 school year, 468 teachers were selected randomly who passed scholarship period (234 person) and the same number of teachers who didnt pass this period were selected using Matching method. For both groups Researcher-made questionnaire of awareness of learning ideas, application of learning ideas, providing the learning opportunities and attitude to the role of proper evaluation methods were used. Data was analyzed using frequency distribution table and percentage and descriptive statistical tests using SPSS software. Results showed that the average rank of learning ideas application, providing learning opportunities, attitude to the role of proper evaluation method of scholarship teachers are higher but there is no meaningful difference between the average awareness rank of learning ideas of scholarship and ordinary teachers. In total, it can be concluded that training courses of scholarship has been effective on the knowledge and teaching skill of teachers. Therefore, it is recommended that instructional periods should be continuing in this area.
    Keywords: Lesson study, knowledge, skill, teachers