فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 52 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 52 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمدعلی فروغی ابری، سید محمد محمدزاده صفحات 1-11
    این پژوهش با هدف بررسی مبانی تربیتی حیات طیبه در سند چشم انداز تحول (سند ملی برنامه درسی ) با دید انتقادی به روش کیفی از نوع پژوهش توصیفی تحلیل محتوا انجام گرفت . حوزه پژوهش شامل کتاب ها ،مجلات و نوشته های مرتبط با موضوع پژوهش بود که جهت نمونه گیری نیز به علت کثرت منابع در این حوزه از منابع دست اول شامل تفسیر نمونه و المیزان و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی (مصباح یزدی )، منابع دست دوم شامل مکتوبات چاپی و دیجیتالی که برای محقق قابل دسترسی بود، استفاده شد .در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات از نمونه فیش هایی که به وسیله پژوهشگر طراحی شده بود استفاده گردید . روش تجزیه و تحلیل در این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا ، تطبیق و استنتاج نظری بود یافته های پژوهش بیانگر این بود که در پنج بخش مبانی فلسفی سند چشم انداز تحول (سند ملی برنامه درسی ) با توجه به مبانی تربیتی حیات طیبه از 28 مورد غفلت شده است .
    کلیدواژگان: تربیت، تعلیم و تربیت، حیات طیبه، سند چشم انداز تحول، دید انتقادی، مبانی فلسقی سند
  • جمال سلیمی، زیبا شهبازی صفحات 12-27
    هدف از پژوهش حاضرسنجش باورهای اساتید دانشگاه کردستان برای پی بردن به جهت گیری غالب برنامه ی درسی آنان است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان است که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تدریس بودند . با توجه به محدود بودن حجم جامعه، نه از روش نمونه گیری بلکه از روش سرشماری کامل استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جهت گیری های برنامه ی درسی(COI) است. روایی و پایایی این پرسش نامه در تحقیقات قبل اثبات شده بود اما برای اطمینان و لزوم انطباق با جامعه ما، روایی پرسشنامه با استناد به نظر اساتید علوم تربیتی و پایایی آن با استناد به ضریب آلفای کرونباخ (820 .) مورد بررسی مجدد قرار گرفت. نتایج نشان دادکه ابتدا جهت گیری برنامه ی درسی فرایندهای شناختی، و بعد از آن جهت گیری برنامه ی درسی عقل گرایی آکادمیک جهت گیری غالب اساتید بود. نکته دیگری عدم پیروی از یک جهت گیری در مواجه با عناصر برنامه درسی توسط اساتید بود. همچنین نتایج نشان داد که میان جهت گیری برنامه ی درسی اساتید و حوزه تخصص آن ها ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، جهت گیری های برنامه درسی، اعضای هیات علمی
  • هومن دوستی حاجی آبادی، کورش فتحی واجارگاه، اباصلت خراسانی، سعید صفایی موحد صفحات 28-34
    پژوهش حاضر با هدف مفهوم پردازی برنامه درسی محیط کار به عنوان یک گفتمان مغفول یا نوظهور به صورت کیفی و با دیدی پدیدارشناسانه از نوع توصیفی انجام گرفت. برنامه درسی محیط کار پدیده ای است که وابسته به زمینه، متن و تابع بلوغ سازمان ها بوده و شامل مجموعه ای از مباحثات است که در بسترهای مختلف می بایست مورد تفسیر و تعبیر قرار گیرد. زیرا در فرآیند تولید گفتمانی برخی برخی گفتمان ها، ممنوع یا سرکوب و برخی دیگر پذیرفته می شوند. از سویی تفاوت در بستر، عرصه و گفتمان های معین، موجب شکل گیری، دگرگونی و حتی دیگرگونی در گفتمان های برنامه درسی در محیط کار می شود. آنچه در این فرآیند مشهود است وجود برنامه درسی محیط کار به عنوان یک فرآیند مغفول است که فراسوی هر گفتمان آن، گفتمان دیگری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی محیط کار، یادگیری محیط کار، گفتمان
  • سید حسین عبادی صفحات 35-46
    برنامه درسی پنهان: چالشی پیدا یا فرصتی ناپیدا؟ سیدحسین عبادی چکیده برنامه ی درسی پنهان ناظر بر آموخته های تصریح نشده وعوامل تاثیر گذار برپیدایش آموخته های یادشده می باشد که دانش آموزان در پرتو حضور در مدرسه تجربه می نمایند.جان مایه ی پژوهش حاضر مرور نظام مند بر آن دسته از مقاله ها ی علمی – پژوهشی است که عنوان دار برنامه ی درسی پنهان و حاصل تلاش پژوهشگران ایرانی است که طی دو دهه ی اخیر (1391-1370)در این زمینه قلم فرسایی نموده اند .19 مقاله در این زمینه که در پایگاه های اطلاعاتی داخلی وبین المللی ومجلات نمایه شده ی داخلی در دسترس قرار گرفته ،از راه سرشماری (بدون نمونه گیری) ،جهت بررسی متن کامل وارد این مطالعه گردید.هدف از بررسی مروری حاضر تعیین مهم ترین آثار آموزشی وپرورشی بر آمده از برنامه ی درسی پنهان و ارایه ی راهکار های کاربردی درزمینه ی استفاده بهینه از آثار مثبت ورهایی از آثار منفی آن بوده است.یافته های این پژوهش نشان از سلطه ی آثار منفی برآثار مثبت آموزشی وپرورشی در ابعاد برنامه ی درسی پنهان (ساختار مدرسه،جو اجتماعی مدرسه وتعامل معلم –دانش آموز) در مدارس کشور دارد.این امر به معنای لزوم توجه جدی به راهکارهای ارایه شده در این پژوهش جهت عدم جابجایی فرصت برخاسته از برنامه ی درسی پنهان با چالش های برآمده از آن در مدرسه دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی صریح، برنامه ی درسی پنهان، ابعاد برنامه ی درسی پنهان
  • عیسی ابراهیم زاده، مرجان معصومی فرد صفحات 47-62
    هدف این پژوهش، بررسی انواع تعامل در محیط های یادگیری الکترونیکی با کیفیت یادگیری در این پردیس های مجازی است. این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی است و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد پردیس های مجازی دانشگاه تهران (2179 نفر) است که 385 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و به پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس طیف لیکرت 6 درجه ای تدوین گردید و روایی آن توسط صاحبنظران مورد تائید قرار گرفت، همچنین پایایی آن نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد، پاسخ دادند. یافته های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار spss نسخه 18، تحلیل شد. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان دهنده این است که میان انواع تعامل (یادگیرنده- یاددهنده، یادگیرنده- یادگیرنده، یادگیرنده- محتوا، یاددهنده- یاددهنده، یاددهنده- محتوا، محتوا- محتوا) با کیفیت یادگیری در پردیس های مجازی رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. همچنین نتایج آزمون فریدمن که به منظور رتبه بندی انواع تعامل مورد استفاده قرار گرفت نیز نشان داد که تعامل «یادگیرنده- یادگیرنده » دارای بیشترین اهمیت و تعامل «محتوا- محتوا » دارای کمترین اهمیت در میان انواع تعاملات پردیس های مجازی می باشد. لذا هر قدر انواع تعامل در دانشگاه ها و پردیس های مجازی بیشتر شود، دلگرمی و انگیزه دانشجویان نیز بیشتر شده و سبب یادگیری عمیق تر، معنادارتر و با کیفیت تر آنان می گردد.
    کلیدواژگان: پردیس های مجازی، تعامل، کیفیت یادگیری
  • لیلا محققیان، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 62-73
    هدف این پژوهش با هدف شناسایی موانع و مشکلات اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس استثنایی کم توان ذهنی شهر اصفهان در سال 93-1392 است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری، کلیه معلمان مدارس استثنایی کم توان ذهنی پایه اول تا پنجم شهر اصفهان، به تعداد 108 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 90 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شده، روایی آن متخصصان و کارشناسان و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 0/97 به دست آمد . تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار استفاده از نرم افزارSPSS-19 ، در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی(آزمون t تک متغیره و تحلیل واریانس چند راهه) انجام گردید. نتایج نشان داد که : عدم برگزاری کلاس های ضمن خدمت و کارگاه های آموزشی تخصصی، عدم تدوین کتاب کار و منابع کمک درسی، زمان بر بودن تکمیل سیاهه های عملکرد تحصیلی، فشار روانی بالای حاکم بر زندگی والدین و فقدان امکانات کارگاهی و آزمایشگاهی، از مهمترین موانع و مشکلات اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس استثنایی کم توان ذهنی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، دانش آموزان، کم توان ذهنی، مدارس استثنایی، موانع و مشکلات
  • عباس شکاری، زهرا محمدی خشوعی، بهادر محمدی صفحات 74-83
    هدف این پژوهش تاثیراستفاده از فناوری های نوین آموزشی برکیفیت فعالیت های آموزشی دبیران شاغل در مدارس متوسطه دخترانه شهر اصفهان بود. این پژوهش از حیث هدف ،کاربردی و از حیث موقعیت، میدانی و بر حسب روش، توصیفی از نوع زمینه یابی است . جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دبیران شاغل مقطع متوسطه ی دخترانه ی شهر اصفهان به تعداد1756 نفر است که از بین آنها 252نفردبیر به عنوان نمونه آماری و به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.ابزارگردآوری داده ها شامل پرسش نامه ی محقق ساخته در طیف لیکرتی 5 درجه ای شامل 25 سوال برای سنجش استفاده از فناوری های توین آموزشی دبیران با ضریب آلفای کرونباخ87/.استفاده شد و روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان تایید شد.. ازآمار توصیفی و استنباطی( جدول توزیع فراوانی، شاخص های مرکزی و پراکندگی توزیع ، میانگین ، انحراف معیار، تحلیل واریانس ، آزمون دانکن) به کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 برای تجزیه و تحلیل داده ها بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین استفاده از فناوری های نوین آموزشی و کیفیت فعالیت های آموزشی دبیران از نظر آماری رابطه معنا داری وجود دارد و نیز مشاهده شد که کیفیت آموزشی با بکارگیری نرم افزارهای کاربردی در آموزش با مولفه های کیفیت در سطح بسیار زیاد قرار گرفته است و نشان داد که متغیر بکارگیری از رایانه بیشترین اثر را بر کیفیت آموزشی دبیران دارد و بکارگیری نرم افزارهای کاربردی و اینترنت در رتبه های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین آموزشی، کیفیت فعالیت های آموزشی، مدارس متوسطه، نرم افزارهای کاربردی
  • مقصود امین خندقی، صدیقه کاظمی، حمیده پاک مهر، سیدمحسن اصغری نکاح صفحات 84-97
    مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی از امکانات و تجهیزات محیط کارگاهی دوره متوسطه حرفه ای صورت گرفت. روش تحقیق ارزشیابانه و جامعه آماری شامل کلیه کارگاه های مهارتی در دوره متوسطه حرفه ای کشور بود. نمونه گیری به صورت خوشه ایچند مرحله ای و به شیوه اختصاص متناسب، کارگاه های مهارت آموزی منتخب در 5 استان کشور مورد مشاهده قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از چک لیست مشاهده در دو بخش شرایط و سازماندهی محیط کارگاهی به تفکیک 7 رشته مهارتی که روایی و پایایی آن ها احراز گردید، استفاده شد. مشاهده کارگاه های مهارتی نشان داد که امکانات و تجهیزات در کارگاه های قالی بافی، پرورش گیاهان آپارتمانی و هنر زندگی در خانه در وضعیت نسبتا مطلوب است. در حالیکه کارگاه راسته دوزی از امکانات مطلوبی برخوردار بود، کارگاه های درودگری، مشبک بری روی چوب و پرورش محصولات جالیزی در سطح نامطلوبی قرار داشتند. همچنین، مقایسه امکانات کارگاهی برای این 7 رشته مهارتی حاکی از این بود که کارگاه راسته دوزی نسبت به کارگاه های جالیزی و مشبک بری از امکانات بهتری برخوردار بوده و کارگاه های درودگری، قالی بافی، پرورش گیاهان آپارتمانی و هنر زندگی در خانه نسبت به مشبک بری روی چوب وضعیت مطلوب تری داشتند. با عنایت به یافته های حاصل، پیشنهاداتی به منظور برنامه ریزی هر چه بیشتر در این زمینه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، امکانات و تجهیزات، برنامه درسی، دوره متوسطه حرفه ای، محیط کارگاهی
  • خلیل غفاری، اسماعیل کاظم پور، مریم اوقانی همدانی صفحات 98-110
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر برنامه درسی آموزش هنر دیسیپلین محور بر تربیت هنری دانش آموزان دوره ابتدایی سال تحصیلی90-1389 بود. تحقیق حاضر به روش شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر تنکابن به تعداد 910 نفر در سال تحصیلی 90-1389 بوده است و نمونه آماری مشتمل بر دو گروه 25 نفری گواه و آزمایش بود که از میان کلاس های دایر پایه پنجم مدارس ابتدایی شهرستان تنکابن به روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار سنجش، آزمون تن تز، برای اندازه گیری میزان تربیت هنری در چهار مولفه تولید، نقد، تاریخ هنر و زیباشناسی مورد استفاده قرار گرفت، که پس از تایید روایی، پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ به ترتیب تولید هنری 81/0، نقد هنری 82/0، تاریخ هنری 83/0، زیبایی شناسی 83/0 و در کل 93/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکووا[1]) نرم افزار spss استفاده شده است. آموزش هنر شامل ایجاد و توسعه چهار مهارت تولید، نقد، تاریخ هنری، و زیبایی شناسی در دانش آموزان می باشد که نتایج حاصل از مانکووا نشان داد که بین پس آزمون تربیت هنری دانش آموزان در حوزه های تولید و نقد هنری در دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد، بنابراین برنامه درسی آموزش هنر دیسیپلین محور در حوزه تولید و نقد هنری بر میزان تربیت هنری دانش آموزان تاثیر ندارد. در حالی که، بین پس آزمون تربیت هنری دانش آموزان در حوزه های تاریخ هنری و زیبایی شناسی در دو گروه تفاوت معنادار مشاهده شد، از این رو برنامه درسی آموزش هنر دیسیپلین محور در حوزه تاریخ هنری و زیبایی شناسی بر تربیت هنری دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش هنر دیسیپلین محور، برنامه درسی، تربیت هنری
  • مهدی محمدی، لیلا ملتجی صفحات 111-129
    هدف کلی این تحقیق، بررسی رابطه بین ویژگی های فردی دانشجویان، ادراک آنان از برنامه درسی تجربه شده و رشد شایستگی های آنان در قالب یک مدل توضیحی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بود، که در سال 90-91 مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای تعداد 18 کلاس از دانشجویان سال آخر گروه های مختلف تحصیلی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل یک مقیاس محقق ساخته ارزشیابی برنامه درسی تجربه شده و پرسشنامه رشد شایستگی رهبری بود. پس از محاسبه روایی و پایایی ابزار و توزیع بین افراد نمونه، داده ها با استفاده از روش آماری ضریب رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند و نتایج تحلیل آماری نشان داد که رابطه معنا داری بین معدل و رشته تحصیلی دانشجویان با رشد شایستگی رهبری آنان وجود دارد. رابطه معنا داری بین جنسیت، معدل، رشته تحصیلی و محل سکونت دانشجویان با ادراک آنان از برنامه درسی تجربه شده وجود دارد. برنامه درسی تجربه شده نقش واسطه گری معناداری را در رابطه بین ویژگی فردی دانشجویان با رشد شایستگی آنان ایفا می کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، دانشجویان، رشد شایستگی رهبری، ویژگی های فردی
  • فرخ فیضی، حسین مهدی زاده، شیرزاد آقایی صفحات 130-140
    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه تاثیر اجرای الگوی تدریس نگاره مفهوم مشارکتی و روش رایج تدریس، بر یادگیری و یادداری مفاهیم زیست محیطی و میزان طبیعت گرایی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی صورت گرفت. روش اجرای پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است جامعه ی آماری دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی منطقه ماهیدشت استان کرمانشاه در سال تحصیلی 92-91 و نمونه های آماری تعداد 38 نفر در دو کلاس، به شیوه ی نمونه های در دسترس انتخاب و بر اساس اصل انتساب تصادفی در گروه های آزمودنی قرار گرفتند. در دو گروه آزمودنی به ترتیب، دانش آموزان، مفاهیم رابطه انسان و محیط زیست را با استفاده از روش نگاره مفهوم به شیوه مشارکتی، و روش رایج آموزش دیدند. برای گرد آوری داده ها، از آزمون معلم ساخته یادگیری، یادداری و مقیاس ارتباط با طبیعت نیسبت و همکاران (2009) استفاده گردید. تایید روایی ابزار محقق ساخته بر اساس نظر متخصصین و پایایی آن به شیوه ی بازآزمایی و محاسبه ی ضریب همبستگی برابر 0.79 تعیین گردید. نتایج پژوهش نشان داد عملکرد یادگیری و یادداری دانش آموزانی که با الگوی نگاره مفهوم مشارکتی آموزش دیده اند از گروه دیگر بیشتر و در طبیعت گرایی نیز، نسبت به گروه کنترل، نگرش مثبت تری به طبیعت داشته اند.
    کلیدواژگان: طبیعت گرایی، نگاره مفهوم، روش رایج، یادگیری، پایه پنجم
  • ربابه یوسفی، پروین صمدی صفحات 141-153
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی«میزان موفقیت آموزش آداب و مهارتهای زندگی اسلامی ( طرح کرامت ) بر کسب توانایی مهارت حل مساله در بین دانش آموزان پایه پنجم دوره ابتدایی از دیدگاه معلمان (مطالعه موردی: منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران)»است. جامعه آماری این پژوهش معلمین پایه پنجم دوره ی ابتدایی آموزش و پرورش منطقه6 شهرتهران که در سال تحصیلی 91-90 آداب و مهارتهای زندگی اسلامی (طرح کرامت ) را به دانش آموزان آموزش داده اند بودندکه تعداد آنها 92 نفر بود. نمونه آماری این پژوهش براساس نمونه گیری کوکران 63 نفر تعیین شد و ابزار گرد آوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است . پرسشنامه از 32 گویه تشکیل شده که بر اساس فرایند حل مساله طراحی گردیده است .
    تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح تحلیل توصیفی و استنباطی صورت گرفت . نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که از نظر معلمان علاقمندی دانش آموزان به یادگیری مهارت حل مساله و بررسی راه حل های گوناگون و انتخاب بهترین راه حل ، ارزیابی راه حل های انتخاب شده و مشارکت گروهی و تعامل در حل مساله درحد قابل قبول است اما دانش آموزان درشناخت مساله ، مهارت جمع آوری اطلاعات ، توانایی تولید و خلق راه حل های مختلف و توانایی به اجرا درآوردن راه حل های مسئله هنوز نیاز به آموزش و برنامه دقیق تری دارند بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که از نظر معلمان میزان موفقیت برنامه آموزش آداب و مهارتهای زندگی اسلامی ( طرح کرامت ) برکسب توانایی مهارت حل مساله دانش آموزان نیازمند رشد و بالندگی بیشتری می باشد .
    کلیدواژگان: طرح کرامت، مهارت های زندگی، حل مساله، دوره ابتدایی
|
  • Ahmadali Foroghi, Mohammad Mohammadzade Pages 1-11
    This study examines the educational foundations of pure life (hayat- e- tayebeh) in the national vision of change ( the national curriculum document). Having the critical standpoint of view about qualitative research method, the present study focuses on descriptive content using both the primary sources including Nemooneh and Almizan Quran comentmentary, and Mesbah yazdi,s islamic education philosophy and the secondary sources including the related accessible published books, magazines and papers due to their accessibility to the writers and the vast number of the sources in the field. Furthermore, the study uses a series of cards designed by the writers to collect the information. The method of analysis includes content analysis, matching and theoretical inference.
    The findings show that among the five sections of philosophical foundations in the vision of change (national curriculum document), 28 cases, with respect to educational foundations of pure life, have been neglected.
    Keywords: Education, Hayat-e- tayebeh, Vision of change, national curriculum document, theoretical inference
  • Dr Jamal Salimi, Ziba Shabazi Pages 12-27
    The purpose of the present study is measuring the dominant orientation of the Kurdistan University Professors curriculum. This study is practical, in terms of purpose, and is descriptive survey, in terms of data collection methods. The target population is consists of all Kurdistan University faculty members who were teaching in 94-93 the academic year. Not sampling method but a complete census was used, due to the limited population size. Data collection tools are Mahlios standard questionnaire which measures dominant orientation of professors. Validity of this questionnaire reviewed and approved according to curriculum field professors and expert's opinion and its reliability reviewed and approved according to Cronbach's alpha coefficients (820). The results showed that first, the curriculum orientation of cognitive processes and then the curriculum orientation of academic rationalism was professors dominant orientation. The results also showed that there is relationship between the professor's curriculum orientation and their expertise.
    Keywords: Curriculum planning, Curriculum orientations, faculty members
  • Hooman Doosti Hajiabadi, Dr Korush Fathi Vajargah, Dr Abasalt Khorasani Pages 28-34
    The present study has been done with aim to conceptualization of workplace curriculum as a neglected or emerging discourse. The research method that used in this study was a one of the qualitative method as a descriptive Phenomenology study. Workplace curriculum is a phenomenon that dependent on context, content and organizational maturity. Workplace curriculum includes a set of topics that must was an interpretation and descripted in terms of different contexts. Because in the process of discourse production some of the discourses was a banned or suppressed and others are accepted. Difference in context, arena and certain discourses, would shaped, transformation and even metamorphosis in workplace curriculum discourses. What is evident in this process, is the existing of workplace curriculum as a neglected discourse that beyond any discourse, existing another discourse
    Keywords: Workplace curriculum (WPC), workplace learning (WPL), discourse
  • Dr. Sayyed Hossein Ebadi Pages 35-46
    Hidden curriculum: an apparent challenge or an unexplored opportunity? Seyed Hossein Ebadi, Ph.D student of curriculum planning, Azad Islamic univ., Khorasgan, Isfahan, Iran ([email protected]) ABSTRACT Hidden curriculum concerns implicit learnings and the factors affecting the emergence of the said learnings which students experience as a result of attending school. The essence of the present paper is the systematic review of those scientific-investigative articles carrying the title of hidden curriculum and which are products of Iranian researcher's endeavors within the last two decades (1991-2012). 19 papers in this regard, made available through domestic and international data bases and profiled domestic magazines were included in this investigation for an examination of their full texts (no sampling applied). The present review study aims at determining the most important educational influences raised from hidden curricula and providing applicable solutions towards optimal employment of positive consequences and avoidance from negative ones. Findings indicate the dominance of negative consequences over positive educational outcomes in various dimensions of hidden curriculum (school structure, social context of educational system and teacher-student interaction) in Iranian schools. This implies the necessity of serious consideration of solutions presented herein in order to prevent the replacement of the opportunity raised by the hidden curriculum with the challenges resulted from it within the school.
    Keywords: Curriculum, Explicit curriculum, Hidden curriculum, Dimensions of hidden curriculum
  • Isa Ebrahimzadeh, Marjan Masoomifard Pages 47-62
    The aim of this research is to investigate the relationship between various types of interaction and learning quality in virtual campuses. This research is descriptive-correlation and has been done through survey procedures. Subjects of the survey are M.A students of all virtual campuses of Tehran University among which 385 students were selected through simple random sampling and answered to the questionnaire provided by the researcher. The findings were analyzed through descriptive and deductive statistical methods. Results of the Pearson Correlation Coefficient test shows that there exists a direct and meaningful relation between the quality of various types of interactions (instructor-student, student-student, student-content, instructor-instructor, instructor-content, content-content) and learning quality in virtual campuses. Furthermore, results of the Freedman test, which was used for classifying various types of interaction, showed that "student-student" interaction and "content-content" interaction are the most and the least important interactions among others. Accordingly, as the types of interaction increases in universities and campuses, the assurance and motivation of students develop and this would lead to deeper and more meaningful learning with the highest quality.
    Keywords: interaction, learning quality, virtual campus, distance education
  • Leila Mohagheghian Pages 62-73
    This study aim to identify barriers and difficulties in implementation of descriptive evaluation in special schools mentally retarded in Isfahan city in years 92-93. The method of this research was descriptive-survey. The population was, all teachers that employed in special schools mentally retarded, at the first grade to fifth, that was 108. The sample size by formula Cochran, was determined 90. The sampling method was random stratified. Collect data, a questionnaire. Validity is verified by experts and reliability, based on alpha Korenbakh were obtained 0/97. Data analysis using software SPSS-19, was done two levels descriptive and inferential statistics(T-test, univariate and multivariate (ANOVA). The results showed that lack of in-service classes and workshops for special schools, lack editing books and tuition sources, time consuming to complete logs educational performance, the high psychological pressure governing the lives of parents and lack of workshop and laboratory facilities, of the most barriers and problems of the implementation descriptive evaluation in special schools mentally retarded.It is suggested to holding in-service educational and practical workshops for special schools mentally retarded .
    Keywords: Descriptive evaluation, Student, Mentally retarded, Special schools, Barriers, Problems
  • Zahra Mohammadi, Kamal Kharazi Pages 74-83
    The aim of this study is to investigate the effect of applying the new educational technologies and the quality of the teachers’ training activities. This study, as objective, functional and in terms of location, field and by the way, is a description of the survey.Statistical population of this study includes all teachers who teach girls in secondary schools in Isfahan among whom1756 teachers were selected Statistical population of this study includes 252 teachers who were selected in stratified random way among all teachers who teach girls in secondary schools in Isfahan in stratified random way.. Data Collection tools was a made questionnaire whose face and content validity was confirmed by the experts and reliability based on Cronbach’s alpha was 0/87. Descriptive and inferential statistics based on spss 16 software was applied for analyzing the data and also the frequency distribution table, central indices and distribution variance, mean, standard deviation, variance analysis, Duncan test and etc were used in Inferential analysis. The results showed that there is a significant relationship statistically between applying the new educational technologies and the quality of the teachers’ training activities.
    Keywords: New Educational Technologies, Quality of the Teacher's Training Activities, Secondary Schools, The software practital
  • Dr Maghsood Amin Khandaghi, Sedighe Kazemi, Hamide Pakmehr, Dr Sayyed Mohsen Asghari-Nekah Pages 84-97
    This study aimed to evaluation facilities and materials of workplace environment in vocational training high school. The research method in this study was the evaluation. The statistical population included all of vocational workplaces of the country in vocational training high schools of intellectual disabilities. The sampling methodology was multistage cluster and by way of appropriate assign in five selected provinces was observed workplaces. In order to collect data were used from observation check lists that was made in two sections of conditions and organization workplace environment and in seven filed of skills that have been established reliability and validity all of them. Observation of workplaces showed facilities and materials in workplaces of weaving carpet grow of apartment plants art of living at home is relatively in desirable condition. Whereas workplaces of fabric sewing had desirable facilities, carpentry workplaces, Barry netted on wood and cucurbits were in undesirable level. Also, in Comparison between workplace facilities for the seven filed of skills it was revealed that fabric sewing workplace was better than Cucurbit plants and netted Berry workplaces. Carpentry workshops, Carpet weaving, grow of apartment plants and art of living at Home were in better condition than the lattice Barry wood workplaces.With regard to the findings, were presented recommendations for further planning in this area.
    Keywords: evaluation, facilities, materials, curriculum, vocational training high school
  • Esmaeil Kazempour, Khalil Ghaffari, Maryam Oughani Hamedani Pages 98-110
    The purpose of this study was the review of the impact of the discipline based art education curriculum on art education of the primary school students. This study was done quasi experimental. The populations of the study were all of the fifth grade students in Tonekabon in 2010-2011. And the statistical samples included two groups of 25 experimental and control which were chosen in random cluster sampling. The validation tools of researcher-made test, for measuring the art education treatment was used in four components that were calculated by 0.93 α Cronbach Alpha after approval. The results of MANOVA test showed that no meaningful difference was observed between the art education test in art production and art criticism fields in two groups. So the DBAE in art production and art criticism fields have no effect on art education treatment of the students. Where as meaningful difference was observed between post-test art education of students in art history and aesthetic fields. Therefore DBAE in art history and Aesthetic fields affects art education of the students.
    Keywords: DBAE, Curriculum, Art Education, Primary School
  • Mehdi Mohammadi Pages 111-129
    The main purpose of this research was to study the relationship between student's Individual Characteristics, Experienced Curriculum and their leadership Competencies development. Statistical population of this study included all students of bachelor degree at Shiraz University who were enrolled in 90-91. By cluster sampling method 256 persons were selected. The research instrument used to collect data in this study included researcher-made scale of experienced curriculum and growth leadership competencies questionnaire (Initial Leadership Assessment Questionnaire St. Cloud University, 1996) which after measuring their validity and reliability distributed among sample and data analyzed with multiple regression. Result indicated that: There is significant relationship between average and major with leadership competencies development of students. There is significant relationship between sex, average, major and residence with their perception of experienced curriculum. The experienced curriculum has significant mediated role in relationship between the student's individual characteristic and their leadership competencies development.
    Keywords: competencies development, experienced curriculum, Individual characteristic, leadership, students
  • Farokh Faizi, Hossein Mahdizadeh, Shirzad Aghaei Pages 130-140
    This study aims to investigate and compare the effect of implementing the teaching model of partnership image concept and common method of teaching on learning and retention of environmental concepts and the amount of naturalism among students of elementary school fifth grade. The methodology of a survey was semi-experimental with pretest and posttest carried out for the control group. The population included elementary fifth-grade students in the city of Mahidasht, Kermanshah in the school year of 1391-92 and the sample included 38 persons in two classes and was chosen according to principle random assignment of subjects in groups. In both groups (treatment and control) the subjects witnessed the concept of human relation and the environment using the method of concept image based on based on partnership and common methods, respectively. To collect data, the teacher-made test of learning, retention and the scale of having relation with nature by Nesbit and et al (2009) were used. The validity was confirmed based on the idea of experts’ and the reliability was calculated according to a retesting method as well as correlation equal to 79%. The survey results showed that the learning and retention functionality of students taught with partnership image concept model were higher than other group and in terms of naturalism; the treatment subjects had the more positive viewpoint on nature than the control group.
    Keywords: naturalism, image concept, the common method, learning retention, fifth grade
  • Robab Yosefi, Parvin Samadi Pages 141-153
    Purpose of this investigation is identifying ““ Success amount of training rules and skills of Islamic life (:Dignity Project) for obtaining skill ability in solving problems among students of grade 5 in elementary school ( case study: zone 6 of Tehran education ) in viewpoint of teachers.”
    Statistical population of this investigation are teachers of grade 5 in elementary school of zone 6 of Tehran , who have taught rules and skills of Islamic life (generosity plan) to 92 students in 2011-2012 educational year.
    Statistical sample of this investigation is based on Kokaran sampling as 63 people. They used questionnaire as a tool for collecting required data for this investigation. Descriptive research method is measurable kind. Data analysis was done in two descriptive and inferable levels. Results of data analysis showed that in viewpoint of teachers, student’s interest to learn solving problem skill is in high level. In addition, students have learnt how to know problem, data collecting skill, producing ability and creating various solutions and implementing these solutions by average. In addition, students have learnt in high level how to review various problems and choosing the best solution, ability of assessing various chosen solutions and solving problem jointly. Totally, results of this research showed that in viewpoint of teachers, the students who are in this study, are able to solve problem averagely.
    Keywords: generosity plan, life skills, solving problems, elementary school