فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 16 (پاییز 1388)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 16 (پاییز 1388)

  • 196 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهری بهار*، نسیم کاهیرده صفحه 1

    مناسک عزاداری عاشورا از جمله گردهماییهای مذهبی ست که از دیرباز به منظور حفظ و صورت گرفته ، نگه داری یک سری از مفاهیم و ارزشهای دینی و انتقال آن به نسلهای آینده است .درمورد شکل اجرای این مناسک الگوی واحدی وجود ندارد و تشخیص الگوی مطلوب آن همواره محل چالش و از اینرو موضوع مهمی برای پژوهش محسوب می شود؛ لذا آنچه که در ادامه می آید مطالعه موردی در همین راستاست که به شیوه کیفی و با استفاده از تکنیکهایی مانند مصاحبه و مشاهده مشارکت آمیز به بررسی تحول نقش دو عنصر اساسی این مناسک یعنی؛ وعاظ و مداحان پرداخته است و داده های بدست آمده از آن نشان می دهد در این مناسک برخلاف گذشته مداحان به عنوان نماد دین داری عاطفی محور و وعاظ به عنوان مرجع دینی در حاشیه قرار گرفتهاند .

    کلیدواژگان: مناسک، مداح، واعظ، عزاداری عاشور، هیات، دینداری
  • حسن خادمی * صفحه 25

    مقاله حاضر با تمایزی که میان معنای موسیقی زیرزمینی در ایران و غرب میگذارد، سعی در معرفی موسیقی رپ فارسی به عنوان یک نوع موسیقی زیرزمینی در ایران دارد. در این مقاله نویسنده با دستهبندی انواع موسیقی رپ فارسی و بیان ویژگی ها و مضامین هر یک از این دسته ها به مخاطبشناسی این نوع موسیقی میپردازد و در ادامه به بحث پیرامون ابعاد اجتماعی موسیقی رپ فارسی و همچنین ترسیم فضای موجود در تولید و توزیع آن میپردازد و در نهایت نتایج یک نظرسنجی را که زمینه میزان محبوبیت و عمومیت موسیقی زیرزمینی رپ در میان جوانان و نوجوانان در سطح تهران انجام شده ارایه میدهد .در انتهای مقاله نویسنده با پرداختن به علل گرایش نوجوانان و جوانان ایرانی به این نوع راهکارهاییجهت نحوه مواجهه سیاستگذاران فرهنگی کشور با این نوع ،موسیقی به دست می دهد.

    کلیدواژگان: موسیقی زیرزمینی، رپ، رپ فارسی، هیپ هاپ، فرهنگ زیرزمینی
  • علی اصغر سعیدی * صفحه 57

    هدف اصلی این مقاله تحلیل نظریه تاثیر مراحل زندگی بر الگوی فراغت سالمندان براساس نقد مدل بیولوژیکی- روانشناختی و امکان توازن آن با الگوی تحلیل نهادی - اجتماعی است .این هدف با استفاده از نتایج دو پژوهش ملی در مورد رفتارهای فرهنگی ایرانیان مورد بحث قرار گرفته تا نشان داده شود تا چه اندازه این دو مدل نظری با رفتارهای ایرانیان در شهر و روستا ، سازگارتر است .بررسیها حاکی از این است که مدل بیولوژیکی - روانشناختیبه ، هنوز می تواند تعیینکننده الگوی سالمندان ،علیرغم نقدهای وارد بر آنشواهدی مبنی بر به چالش کشیده شدن این ، ویژه در مناطق شهری باشد .اما مدل نیز در برخی موارد وجود دارد.

    کلیدواژگان: دوره زندگی، الگوی فراغت سالمندان، مدل بیولوژیکی روانشناختی، الگوی تحلیل اجتماعی، سالمندان
  • جوانان و شکاف دیجیتالی / با تاکید بر جوانان 15 تا 29 ساله شهر همدان در سال 1388
    جواد افشار کهن، زهرا زمانی * صفحه 81

    یکی از ویژگیهای جهان جدید، پراهمیت شدن نقش اطلاعات در جوامع انسانی است. چنین رخدادی با خود مجموعهای جدید از مسایل و موضوعات در زندگی روزمره این جوامع پدیدار میسازد. این مقاله با تمرکز بر حوزه جدیدی از نابرابریها که از آن به نابرابری اطلاعاتی یاد میشود، میکوشد عوامل موثر بر ایجاد شکاف دیجیتالی را بررسی نمایید.  روش انجام این تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری جوانان شهر همدان است .یافته های پژوهش نشان میدهند که میان فقدان سواد اطلاعاتی، فقدان سواد رایانه نت و ایجاد شکاف دیجیتالی در جوانان ای و فقدان مهارت در استفاده از اینتررابطه وجود دارد. این نتایج همچنین نشان میدهند میان پایگاه اقتصادی- اجتماعی والدین و ایجاد شکاف دیجیتالی نیز رابطه معناداری وجود دارد .سطح تحصیلات جوانان نیز در دستیابی آنها به اینترنت موثر است. رابطه معناداری نیز میان سطح تحصیلات افراد و ایجاد شکاف دیجیتالی دیده می شود.

    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتی، اینترنت، شکاف دیجیتالی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • محمود شارع پور*، ابوعلی ودادهیر، سکینه قربان زاده صفحه 103

    سبک زندگی انتخاب مجموعهای از فعالیتها در درون محدوده های ساختاری است. رفتار سالم مانند دیگر اشکال رفتار اجتماعی، تحت تاثیر ارتباط دیالکتیکی عاملیت و ساختار قرار می گیرد .عاملیت، توانایی عاملان در انتخاب رفتارهایشان است در حالیکه ساختار قاعده مندیهایی را در کنش اجتماعی، ارتباطات اجتماعی نمادین و میزان دسترسی به منابعی نشان میدهد که انتخابها را تقویت یا تضعیف می محدوده های ساختاری ، کند .از نظر کاکرهام نظیر سن، جنس، شغل، وضع تاهل، پایگاه اقتصادی -اجتماعی است که می توانند انتخابهای عاملان را محدود سازند .این مقاله بر اساس یک نمونه هشت بعد یا سازه ، نفری از جوانان ساکن در منطقه دو شهر تهران 450زیربنایی را برای مفهوم سبک زندگی رانندگی ارایه می کند .این ابعاد عبارتند از :رانندگی پرخطر، عشق راندن، زیبایی-لذت، مصرف فرهنگی، علاقه به شرکت در فعالیتهای اجتماعی، دینداری، الکل و علاقه به شرکت در فعالیتهای ورزشی .در میان ابعاد بدست آمده، رانندگی پرخطر و مصرف الکل دارای بیشترین تاثیر بر خطر تصادف هستند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، عاملیت، ساختار، رفتار مشکل آفرین، رانندگی
  • مرتضی منادی * صفحه 127

    در هر عصر و زمانی فرهنگی خاص بر جامعه مسلط است. از آنجایی که انسانها ، جامعهپذیر شده و از آنها تاثیر میپذیرند ، در تعامل با محیطهای اطراف خودفرهنگ افراد همرنگ و هماهنگ ، در هر عصری در پی فرهنگ فضاهای جامعهبا فرهنگ این فضاها خواهد شد .طبیعی است که جوانان بیش از بزرگسالان و . تاثیرپذیر بوده و سریعتر تغییرات را میپذیرند ، سن جامعه افراد در این چند دهه، عصر ارتباطات این تغییرات را سریعتر کرده است. بنابرایناخیر هر ده سال یک بار جوامع دچار تغییرات)با شدت و ضعف های متفاوت (شده اند. الی 1371 به دنبال چند پژوهش کیفی در زمانهای مختلف در طی سالهای پیرامون جوانان در شهر تهران متوجه این دگرگونیها در جوانان 1385جوانان از هویت و حالت جمعگرایی بهحالت فردگرایی ، شدیم. به طور خلاصهاز ، شکل شهروند بودن آنان نیز ، وارد شده اند. ضمن اینکه در این تغییراتالت بی تفاوتی به همکاری و سپس مجددا به بیتفاوتی گذر کرده اند. به دچار تغییر ، شکل مشارکتهای اجتماعی در آنها نیز ، دنبال این حالتهاشده است. این تغییرات را میتوان در علایم معنیدار و رفتارهای روزمره آنان یا سبک ، موزیک ، نوع غذا، زندگیشان مشاهده کرد .عناصری مانند:پوششدل، اینترنت و غیره، ماهواره ، تماشای تلویزیون، مشغولیهای آنان مانند معرف افکار و رفتار آنان میباشند.

    کلیدواژگان: جوانان، جامعه پذیری، فضاهای شهری، شهروندی و مشارکت اجتماعی
  • علی ربانی خوراسگانی*، مرتضی خوش آمدی صفحه 155

    تحولات عمیقی را در حوزه های «زبان» توجه و تاکید بر ابعاد اجتماعی گوناگون معرفتی از قبیل؛ علوم اجتماعی و یا خود زبانشناسی رقم زده است. پیر بوردیو یکی از شاخصترین نظریه پردازان علوم اجتماعی است که زبان را اجتماعی می پدیده ای ذاتا داند، درنتیجه با انتقاد از زبانشناسی صورتگرا، تمایز میان جامعه شناسی و زبانشناسی را مردود شمرده و بررسی زبان را قلمرو بر حق جامعهشناسی میداند. این مقاله درصدد آن است که به روش توصیفی و تحلیلی به شرح و بررسی جامعه شناسی زبان بوردیو بپردازد .جامعهشناسی زبان بوردیو مبتنی است بر محصول برهمکنش «گفتمان»چارچوب نظریه عام و کلی او، بر این مبنا است «بازار زبانی»و «خصلت زبانی»یکی از ویژگیهای بارز جامعهشناسی زبان بوردیو این است که ابزار نظری لازم جهت تحلیل نظاممند تولیدات نمادین مربوط به بافتهای متمایز اجتماعی را فراهم میکند، و سازوکارهای تولید و مصرف مرتبط با این عرصه های متمایز را ارایه میدهد .در این ارتباط سعی شد ضمن بسط نظریات عمده تشخیص داده شود و مناسبات میان « میدانهای زبانی » بوردیو،پیریزی گردد که در مدلی نظری «بازار زبانی واحد» میدانهای زبانی وبازنمایی شد

    کلیدواژگان: پیر بوردیو، جامعه شناسی زبان، خصلت زبانی، میدان زبانی، بازار زبانی واحد، خودسانسوری، توهم، دوکسا
|
  • Mehri Bahar *, Nasim Kahirdeh Page 1

    The rites of mourning on Ashura is one of the great religious ceremonies which has been carried out by each generation in order to carry lots of concepts and religious values to next generations. There is not a unique form for carrying out these rites which make some challenges and therefore there have been lots of researches to find the best form. In this research we applied a case study in the qualitative method by interview and participant observation that consider on the role of preaching and eulogizing which are the two important elements of these rites. Data state that on the contrary of past era the eulogizers have been became the main stream of this rite as a symbol of emotional religiousness and made the preachers as a symbol of religious authority marginal.

    Keywords: Rites, eulogizer, preacher, mourning on Ashura, religiousness
  • Hassan Khademi * Page 25

    The present article has attempted to distinguish between the interpretation of underground music in Iran and the West and to subsequently introduce rap music in Iran as an underground category of music. The author has attempted to categorize different types of Farsi rap music and to indicate the different characteristics and themes of each category in order to study the audiences of these types of music, and subsequently to discuss the social aspects of Farsi rap music and also to illustrate the atmosphere present in production and distribution of this music, finally the author presents the results of a survey attempted at identifying the grounds for popularity of underground rap music among the youth throughout the city of Tehran. In the end the author has discussed the factors influencing the attraction of youth to this type of music and presented certain strategies to be taken by cultural policy makers when approaching this type of music3.

    Keywords: Underground Music, Rap, Farsi Rap, Hip Hop, Underground Culture
  • Ali Asghar Saeedi * Page 57

    The main objective of this paper is to analyze the theory of the influence of various stages of life on the pattern of leisure of the elderly based on the analysis of the bio-psychological model and the balancing of the mentioned pattern with the institutional-social model. The objective has been attained through the results obtained from two national researches on Iranian cultural behaviors to reflect the level of compatibility between the two models and the behaviors of the Iranians in rural and urban areas. Researchers have reflected that bio-psychological models despite criticisms made are still able to determine a pattern for the elderly especially in urban areas. However, evidence exists on challenges that the present model has encountered in certain instances.

    Keywords: life term, the Elderly leisure pattern, Bio, psychological model, Social analysis patterns, Elderly
  • Javad Afsharkohan, Zahra Zamani * Page 81

    Information has a prominent position in the new world. This issue has affected the appearance of various new problems in every day life in contemporary societies. In this text, we have attempted to explain the information gap between people and to describe a variety of factors that influence the inequality in access to important data. We have emphasized youth, because this social group has got the most salient subject of change in this respect. We have applied the survey method and our population of research has been the youth of Hamadan. Findings of the survey reflect a positive connection between absence of information literature and the absence of information skills with a digital gap. It has also been possible to find a correlation between the socio-economic status and the level of education with a digital gap. But no relationship was found to exist between gender and the digital gap.

    Keywords: Information society, Internet, Digital gap, Information, communication technology
  • Mahmoud Sharepour *, Abou Ali Vedadhir, Sakineh Ghorbanzadeh Page 103

    Lifestyles are collective patterns of activities and behaviors based on choices from all options that are available to actors according to structural constrains. Health behavior, like other categories of social behaviors, is influenced by the interplay or dialectical relationship between agency and structure. While agency is the capacity of social actors to choose their behavior, structure refers to regulatory bodies in social interaction, systematic social relationship, and access to resources that constrain or give power to choices. From William Cockerham’s standpoint, structural factors such as age, gender, occupational position, socioeconomic status (SES) can widely control life choices of social actors. Inspired from Cockerham, and in an endeavor to take out and define multiple dimensions of the notion of lifestyle, this paper has drawn on factor analysis strategy of data analysis, based on a sample (n=450) of adolescents living in two districts of the Tehran metropolis. The recruited adolescents into sample were chosen using a PPS cluster sampling strategy. The result of factor analysis shows that the notion of lifestyle has eight underlying variables or dimensions. These dimensions are: Risky driving, passion for driving, beauty driven pleasures, cultural consumption, interest in social activities, religiosity, alcoholism (alcohol abuse), and an interest in physical activities. Out of the extracted dimensions or factors for lifestyle, risky driving, alcohol abuse and an interest in physical activities have sequentially had the most significant effects on the risk of accident. Moreover, significant relationships exist between these dimensions of lifestyle and negative (unsafe) aspects of one’s driving lifestyle.

    Keywords: Lifestyle, Agency, Structure, Risky, Troubling Behavior
  • Morteza Monadi * Page 127

    In every era and time, there is a specific culture that prevails in the society. Therefore, based on the value systems, the norms and the laws, a compatible atmosphere with that culture governs the society. Since human beings are socialized and affected by the society as a result of their interaction with their environment, in each era, the culture of people transforms toward compatibility and adaptation to the culture of their environment. Naturally, youth are influenced more and faster than the elder members of the society. The communication era has accelerated all these changes. Therefore, in the last decades, societies have been experiencing changes (with high or low intensity) in every 10 years. On the other hand, it can be said firmly that in some cases, the communication era has made this ten-year period shorter, and the changesdeeper and more intense.After some qualitative research on the youth in the capital city of Tehran indifferent eras during the years 1371 to 1385, we have noticed such changes in them. In summary, the youth had shifted from holding a collective identity to an individual one. Meanwhile, their citizenship characteristics have shifted from indifference to cooperation and then to indifference again. Following these changes, the form of their social participation has changed too. These changes can be observed in their meaningful signals, their routine behaviors, and their life styles. Elements like their type of clothing, food and music, watching TV or satellite programs, use of the internet, or their preoccupations demonstrate their thoughts and behaviors.

    Keywords: Youth, socialization, urban Space, citizenship, social participation
  • Ali Rabbani Khoorasgany *, Morteza Khosh Amady Page 155

    Emphasizing the social dimensions of “language” has made deep revolutions in various cognitive fields such as social sciences or in linguistics itself. Pierre Bourdieu is one of the most typical theoreticians of social science who recognizes language as a social phenomenon by nature, and rejects the distinction between sociology and linguistic by criticizing formalist linguistics and considers the analysis of language in the realm of sociology. This study attempts to explain and investigate Bourdieu’s sociolinguistics descriptively and analytically. Bourdieu’s sociolinguistics is based on the framework of his general theory. Based on his theory, discourse is the product of interactionof “linguistic habitus” and “linguistic market”. Bourdieu’s framework of languagetheorizing relates to the method of extension, contest, gaining legitimacy,domination and in one word, “imposing” a specific from of “classification”.Criticisms of Bourdieu’s sociolinguistics are generally rooted in his generaltheory and the most general point made about it is the one-dimensional deletionof the possibility of “reflexivity” at the level of agency.One of the typical features of Bourdieu’s sociolinguistics is that it provides the theoretical means necessary for systematic analysis of symbolic products of distinct social contexts and presents the mechanisms of production and consumption related to these distinct contexts. In this relation, we tried to extend Bourdieu’s views and besides it, determine the common “linguistic fields” and the relation between “linguistic fields” and “unified linguistic market” are established and presented in a theoretical model.

    Keywords: Pierre Bourdieu, Sociolinguistics, Linguistic habitus, linguistic field, Unified linguistic market, Self, censorship, Illusion, Doxa