فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 21 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین سراج زاده، علی اکبر آزادواری صفحه 11
    گسترش تکنولوژی های ارتباطی همه اقشار جوامع مختلف، به خصوص جوانان را به شدت در معرض فرایندهای جهانی شدن قرار داده است. این احتمال وجود دارد که دسترسی به پدیده های مدرن ارتباطی بر الویت ها و مطالبات اجتماعی افراد تاثیر داشته باشد. مقاله حاضر در پی آزمون رابطه قرار گرفتن در معرض فرایندهای جهانی شدن (عمدتا وسایل اطلاعاتی و ارتباطی نوین) با مطالبات جامعوی است. برای این کار از الگوی نظری گیبینز و بوریمر و نیز هایبرت استفاده شده است. تحقیق بر این فرض استوار است که هر چه افراد بیشتر در معرض فرایند جهانی شدن قرار گیرند گرایش بیشتری به ارزش های مدرن پیدا می کنند و از آن طریق مطالبات جامعوی آن ها افزایش می یابد. این تحقیق با روش پیمایشی و با نمونه ای 352 نفره از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم تهران انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در معرض فرایندهای جهانی قرار گرفتن با مطالبات جامعوی رابطه مستقیم (ضعیف) دارد و به صورت غیر مستقیم از مسیر پذیرش ارزش های مدرن مطالبات جامعوی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: فرایند جهانی، ارزش های مدرن، مطالبات جامعوی، ارتباطات مدرن
  • علی ربیعی، صدرا خسروی صفحه 33
    مقاله پیش رو، الگویی را برای مدیریت فرمانشی بحران های ارتباطی پیشنهاد می کند. رهیافت ما بر این اصل استوار است که هرچند فراگردهای ارتباطی می توانند منجر به بروز بحران گردند، اما خود هم چنین منبع و مجرایی برای مدیریت بحران هستند؛ بنابراین، می توان بحران های ناشی از فرآیند ارتباطات را با دیگر فرآیندهای ارتباطاتی سامان داد. اما چگونه می توان یک نظام ارتباطات بحران زدا را برای مدیریت ارتباطات بحران زا به وجود آورد؟ پاسخ ما، طراحی یک نظام ارتباطات خودسامان است که در شرایط بحرانی، با تشخیص هوشمند نشانه های بحران، راهکارهای مناسب پاسخ دهی به تک تک شرایط بحرانی را بازیابی و عملیاتی می کند تا بحران در سیستم برطرف شود. چنین نظامی که مدیریت فرمانشی بحران های ارتباطی را بر عهده دارد، در دو سطح اجرایی می شود: سطح اول، هوش مصنوعی که طی آن، یک نظام خبره قابل اتکا از تجارب انباشته شده درباره مدیریت بحران فراهم می آید تا در آینده، شیوه مناسب مدیریت هر بحران از دل این نظام استخراج شود؛ توسعه این سطح از مدیریت فرمانشی بحران، متکی بر پیشرفت در حوزه شبکه های عصبی، رایانش تکاملی و منطق فازی خواهد بود. سطح دوم، هوش جمعی که دلالت دارد بر الویت دادن بر عقل سلیم جمعی برآمده از جلسات تصمیم گیری نهایی در مدیریت بحران؛ ما باور داریم تحقق این سطح از مدیریت فرمانشی بحران، نیازمند اتکا بر هوش جمعی است که تنها آن اطلاعات مفیدی را در اختیار مدیران قرار می دهد که مرتبط با بافت، بحران فعلی است، در مدیریت این بحران باید به کار گرفته شوند و تصمیماتی که باید گرفته شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، ارتباطات بحران زدا، ارتباطات بحران زدا، الگوی فرمانش، هوش مصنوعی (نظام های خبره)، هوش جمعی، نظریه تلفیق مشکله، روش شناسی نرم نظام ها
  • محمدرضا رسولی، خیری زنده بودی صفحه 55
    همراه با تحول جامعه از سنتی به مدنی، حقوق طبیعی نیز به سمت حقوق وضعی گرایش پیدا می کند. حقوق طبیعی حقوقی هستند که فرد صرفا به دلیل انسان بودن و لزوم احترام به فردیت از آن برخوردار است. در مقابل، حقوق وضعی به دلیل عضویت در یک جامعه سازمان یافته سیاسی حاصل می شود. هدف از نگارش مقاله پیش رو مطالعه تطبیقی مطبوعات و صداوسیما در اشاعه حقوق شهروندی است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده و اطلاعات مورد نیاز با تکنیک مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل شهروندان بالای 18 سال شهرتهران می باشد که طبق فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 384 نفر است و پرسش نامه ها با روش نمونه گیری «غیراحتمالی دردسترس» توزیع گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که به طور کلی آگاهی شهروندان از حقوق شهروندی خود، بالاتر از متوسط می باشد، و بیشترین آگاهی از بعد اجتماعی و کمترین آگاهی از بعد مدنی حقوق شهروندی است. همچنین مقایسه نقش مطبوعات با صدا و سیما حاکی از آن است که مطالعه مطبوعات می تواند در افزایش آگاهی حقوق شهروندی نقش معناداری داشته است، ولی صدا و سیما نقشی در اشاعه حقوق شهروندی ندارد.
    کلیدواژگان: اعتماد رسانه ای، حقوق شهروندی، شهروند، مطبوعات، صداوسیما
  • قربانعلی ابراهیمی، علی بابازاده بایی صفحه 77
    رسانه های جمعی با اطلاعات و تحلیل های متفاوتی که در اختیار مخاطبان قرار می دهند به تدریج بخشی از نظام ارزشی افراد را شکل می دهد. این نظام ارزشی نیز به نوبه خود نگرش های مثبت و منفی افراد نسبت به امور مختلف را تحت تاثیر خود قرار می دهد. شناخت جهت و میزان این تاثیر گذاری از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا این نگرش ها، پایه و اساس اعتماد را شکل می دهند. از این رو، تلاش گردید تا در پژوهش حاضر، تاثیر رسانه های جمعی بر اعتماد اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد. حجم نمونه 402 نفر از افراد بالای 20 سال ساکن در شهر بابل است و شیوه نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای می باشد. روش غالب نیز پیمایشی بوده و برای شناخت میزان روایی ابزار از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شده است. چارچوب نظری پژوهش نیز بر پایه دیدگاه پوتنام، گیدنز و کلمن قرار دارد. نتایج حقیق نشان می دهد که میانگین اعتماد اجتماعی پاسخ گویان(78/2 از 5) از حد متوسط پایین تر است. سطح معناداری آزمونt در رگرسیون خطی ساده نیز حاکی از آن است که تاثیر استفاده از رسانه های جمعی بر اعتماد اجتماعی معنادار می باشد و این یافته تایید کننده نظریات مطرح شده می باشد. همچنین؛ نتایج رگرسیونی خطی چند متغیره (گام به گام) نشان می دهد که چهار متغیر استفاده از تلویزیون ماهواره ای، استفاده از مطبوعات داخلی، استفاده از رادیو ایران و استفاده از اینترنت در مدل نهایی باقی مانده و 5/20 درصد از تغییرات متغیر وابسته را توضیح می دهد. بیشترین میزان تاثیر گذاری نیز به متغیر استفاده از تلویزیون ماهواره ای اختصاص دارد که بتای آن 408/0- می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، رسانه های جمعی، تلویزیون، رادیو، مطبوعات
  • فرشاد مهدی پور صفحه 97
    هر فن یا هنری دارای زبان حرفه ای مختص به خود است که شناخت این زبان می تواند به شناخت جامعه هدف، تقویت لوازم تدوام گروه مذکور و شناخت نقاط و ضعف آن کمک کند. از آن جا که تاکنون کاری در خور توجه برای شناخت این گونه زبانی در حوزه روزنامه نگاری ایرانی انجام نشده، پژوهش حاضر با هدف، جمع آوری لغات مصطلح و متداول در فضای روزنامه نگاری حرفه ای کشور و فراهم کردن یک مجموعه غنی و قابل استفاده از واژگان روزنامه نگاری برای مراکز اطلاع رسانی، دانشگاهی و رسانه ای کشور از دیگر اهداف مورد نظر بوده است. در این پژوهش، پس از یک مطالعه کتابخانه ای وسیع برای شناخت ادبیات حوزه تحقیق و مجموعه ای مقدماتی از کلیدواژه ها، با استفاده از روش گلوله برفی، نمونه های مورد نیاز شناسایی شده و مورد پرسش قرار گرفتند. در نهایت حدود 400 اصطلاح شناسایی شده، به همین روش معادل گذاری شدند.
    کلیدواژگان: زبان حرفه ای، روزنامه نگاری، روزنامه نگاران ایران
  • مهدی محسنیان راد، محمد علی شاکری صفحه 111
    مقاله حاضر که بر اساس تحلیل محتوای تلفیقی کمی-کیفی یک هفته از 9 نشریه فارسی شهر تورنتو کانادا انجام شده، به دنبال دستیابی به پاسخ این سوال است که اگر حجم بالای آگهی های بازرگانی این نشریات را کنار بگذاریم، مخاطبان آنان امکان مطالعه چه محتوایی را دارند؟ و مطالب مذکور تا چه حد می تواند در رفع مشکلات مهاجران ایرانی موثر باشد؟ در کنار این سوال، یک سوال فرعی نیز مطرح شد که چه سهمی از این مطالب به ایران، و چه سهمی به کانادا اختصاص دارد؟ و جهت گیری هر یک از مطالب اخیر چگونه است؟ به عبارت دیگر، این نشریات تسهیل کننده چه نوع رابطه ای در تعامل مهاجران با جامعه میزبان هستند؟ مقاله ابتدا به جایگاه ایرانیان مهاجر در کانادا و سپس شهر تورنتو اشاره نموده و سپس ضمن نگاه به پیشینه نشریات فارسی در آن کشور، برخی مشخصات 9 نشریه مورد بررسی را توضیح داده است. در ادامه با مراجعه به نتایج چند تحقیق انجام شده درباره مشکلات ایرانیان مهاجر مقیم کانادا و گفتگو با دو تن از نویسندگان نشریات مذکور در محل، تجسمی از مخاطبان این نشریات را ارائه داده است. توضیح آنکه به علت رایگان بودن تمامی نشریات مذکور، در متن مقاله، به جای «مخاطب» از اصطلاح «رایگان بر» استفاده شد. سپس نتایج تحلیل در قالب 26 موضوع، همراه با ارائه نمونه گزاره هایی استخراجی در قالب جان کلام، پاسخ سوالات اصلی و فرعی مقاله دنبال شده است.
    کلیدواژگان: ایرانیان مهاجر، مطبوعات فارسی کانادا، تحلیل محتوای عمقی
  • آرش حسن پور، عفت مطلبی صفحه 145
    زندگی در ساحت مدرنیته به همراه توانایی بازاندیشی، پرسش آفرینی و تردید در امور قطعی موقعیت ها و پیامدهای ویژه ای را پیش روی سوژه ی مدرن قرار داده است. مواجه شدن این سوژه با «مسئله ی معنا» نمونه ای از چنین موقعیت هایی است. در این مقاله کوشیدیم، رمان«روی ماه خداوند راببوس» اثر «مصطفی مستور» را با تاکید بر«مسئله ی معنا» تحلیل کنیم. این مهم از خلال روش تحلیل روایت انجام شده است. بدین منظور پس از معرفی شخصیت های رمان و نسبت آن ها با مسئله ی معنا، سنخ بندی ای از این شخصیت ها ارائه شود و سپس روند رخدادهای رمان بر اساس مدل «تودورف» مورد بحث قرار گرفته است. نتایج نشان داد که «روی ماه خدا را ببوس» روایت گر گزاره های ناظر بر معنای سه نوع سوژه ی، سرگردان، مطمئن و بی تفاوت است. سوژه های مطمئن در روند رخدادهای رمان، سوژه های سرگردان را به چالش می کشند و شک و عقاید غیر قطعیت بخش این تیپ از شخصیت ها را با تردید و سوال و پاسخ‎های کوبنده روبرو می سازند. روند رخدادهای رمان که با حمایت مولف تلویحی و زاویه دید انتخابی مولف به پیش می رود آن گونه است که دست آخر سوژه های سرگردان با کمک سوژه های مطمئن، بر مسئله ی معنا، سردرگمی و شک فائق آمده و گویی دوباره به باورهای یقین آور پیشینی خود بازمی گردند و رستگار می شوند. ما در این مقاله، استدلال کردیم که چگونه سه شخصیت یادشده موقعیت های سوژگی افراد در زندگی روزمره ایران امروز را نمایندگی می کنند. به بیان ساده، وضعیت امروز سوژه ایرانی پر از تنش های گوناگون برسر معناست. با این تفاوت که پایان داستان زندگی روزمره به گونه ای رقم نمی خورد که در «روی ماه خدا را ببوس» رخ داده است.
    کلیدواژگان: مسئله ی معنا، روی ماه خداوند را ببوس، تحلیل روایت، سوژه ی سرگردان، سوژه‎ی مطمئن
  • علی ساعی، تینا روشن صفحه 167
    موضوع این مقاله درک کیفیت حکمرانی درایران است که درمیان استادان دانشگاه های تربیت مدرس، علامه طباطبایی و تهران مطالعه شده است. پرسش مقاله حاضرآن است که: «درک استادان دانشگاه درباب کیفیت حکمرانی درایران چگونه است؟ ادبیات نظری متن حاضر بر تئوری حکمرانی خوب استواراست. روش پژوهش مقاله، پیمایش فازی است. واحدهای مشاهده صد نفراز استادان دانشگاه های تربیت مدرس، علامه طباطبایی و تهران می باشد. شواهد تجربی دلالت برآن دارد که ارزش میانگین درک پاسخگویان در باب همه زیر مجموعه های مفهوم کیفیت حکمرانی پایین تر از نقطه گذار (5.) است. این رابطه در باب شاخص کل کیفیت حکمرانی نیز صادق است. بیشترین میزان داوری منفی مربوط به شاخص کنترل فساد است. شواهد تجربی نشان می دهد که بطور متوسط 67 درصد از پاسخگویان کیفیت حکمرانی را درایران کاملا منفی تا عمدتا منفی ارزیابی کرده اند. تنها 3.1 از آنان کیفیت حکمرانی را کاملا خوب ارزیابی کرده اند و 12درصد پاسخگویان در نقطه گذار قرار دارند. نقطه گذارجایی است که بیشترین ابهام را از حیت این که آیا یک مورد بیشتر عضو یا غیرعضو است، دارد. این افراد درباب کیفیت حکمرانی خوب یا بد تردید دارند. درواقع اکثریت پاسخگویان درک منفی در باب کیفیت حکمرانی در ایران دارند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، مسئولیت پذیری، حاکمیت قانون، کارآیی، شفافیت و روش فازی
|
  • Seyed Hossein Serajzadeh, Aliakbar Azadvari Page 11
    The development of communication technologies has caused all segments of society, particularly the youth, being under the influence of globalization process. It is likely that having access to the new communication phenomena have some effects on the societal priorities and demands. This article is examining the relationship between being under the influence of globalization process (mainly modern information and communication media) and societal demands. To conduct the research the theory of Gibbins and Bo Reimer and also that of Hibbert has been applied. Accordingly, it is hypothesized that people who are under the influence of globalization process, are more likely to tend to modern values and consequently, are more likely to have societal demands. The research conducted by a survey method with a 325 sample of university students of Tarbiat Moallem University of Tehran. The findings provide the support for the hypothesis.
    Keywords: Global Process, Modern Values, Societal Demands, Modern Communication
  • Ali Rabiee, Sadra Khosravi Page 33
    This paper proposes a model for the Cybernetic Management of Communicative Crises. Our approach is based on the premise that although communication processes can lead to crisis themselves, they can be counted on as a source and channel for managing crisis in themselves. Thus crisis aroused from communication processes can be handled by other communication processes. But the question is: How a system of Communication-Solved Crisis (CSC) can be established to manage a Communication-Originated Crisis (COC)? We suggest designing a self-organizing communication system that diagnoses the critical symptoms intelligently, then retrieves and applies the most appropriate solutions to every case of the current critical circumstances to the point that the crisis is eliminated. Such a cybernetic system of communicative crisis management is implemented in two phases; The first level: Artificial Intelligence which provides a reliable Expert System of accumulated experiences of previous crisis management; therefore the techniques of managing of every crisis in the future will be extracted from this expert system. Development of this level of cybernetic management of crisis is dependent on the advances in the fields of Neural Networks, Evolutionary Computing, and Fuzzy Logic. Second level: Collective Intelligence which signifies the priority of collective common sense which emerged in the final decision-making sessions for crisis management. We maintain the idea that this level of crisis management needs an absolute reliance on the Collective Intelligence that provides managers merely with the useful information, related to the context of the current crisis, information should be exploited in managing this crisis, and decision should be made.
    Keywords: Crisis Management, Communication, Originated Crisis (COC), Communication, Solved Crisis (CSC), Cybernetic Model, Artificial Intelligence (Expert Systems)
  • Mohammad Reza Rasooli, Kheiry Zendeboodi Page 55
    “Natural rights” are the rights that be attributed to a person merely for its “human being” and the necessity to respect the individuality. But the “rights of Situation” is considered for membership in a politically organized community. The purpose of this survey is conducting a comparative study of between “Press” and “IRIB” to promote “civil rights”. The data have been gathered by interview and questionnaire. Statistical population is the Tehran citizens who are over 18 and based on Cochran formula the sample size was 384. The results show that the general consciousness of citizens about their citizenship rights is above average. Compared with the press, IRIB has no role in promoting civil rights while the press may have a significant role in raising awareness of civil rights.
    Keywords: civil rights, citizen, Press, IRIB, trust media
  • Ghorban Ali Ebrahimi, Ali Babazadeh Page 77
    Mass media provide their audiences with various information and analyses and then form their value system gradually. This value system, in turn, influences negative and positive attitude of people toward different matters. Recognizing the direction and rate of this influence is of great importance, because these attitudes lay base and foundation for trust. Therefore, this study endeavors to study mass media impact on social trust.The sample size of the study was 420 twenty-year-old and Above Inhabitants of Babol City and they were selected through multistep cluster sampling method. Prominent method of this study was survey and reliability of the questionnaire was measured through Cronbach's Alpha technic. Theoretical framework was based on theories of Putnam, Giddens and Coleman.Results of the study show that social trust average of the respondents is (2.78 out of 5). Significance level of T-test in simple linear regression indicates that impact of mass media consumption on social trust is significant and that affirms applied theories. In addition; multivariate linear regression (stepwise) results show that four variables, satellite T.V consumption, interior press consumption, listening to Radio Iran and surfing the internet remain in final model and they explain 20.5 percentage of dependent variable variance. The greatest impact belongs to satellite T.V consumption (Beta -.408).
    Keywords: social trust, mass media, T.V, radio, press, the internet.
  • Farshad Mahdipour Page 97
    Any profession or art has its own particular professional language. Recognizing this language can help recognize the target society, improve means for endurance of the said group and identify its weak points. Since nothing substantial has been done so far regarding recognizing this language in the arena of Iranian journalism, this research study is aimed at collecting the common terminologies in the professional journalism ambiance in the country. Other aims of this project are improving indigenous journalism, identifying the most important strong and weak points in finding equivalents for words and terminologies in the arena of journalism and spreading the modus operandi for selecting words as the yardstick for the system of innovative thoughts in the journalism sector. The project also aims at discovering and registering Persian terminologies in the arena of journalism as well as facilitating continuation of the said activity and providing a rich and usable collection of journalistic words for centers that disseminate news and information, academia and various sections of media.In this paper, after extensive studying for recognizing the related literature and a basic collection of key words, by using the snowball method, the needed samples have been identified and questioned. Ultimately, about 400 terminologies are identified and equivalents have been found for them with this method. Afterwards, they are examined in terms of their meaning and linguistic considerations and they are also classified.The main target of this study is to collect common words and terminologies in the professional journalistic activities nationwide in the past 50 years. It seems that this goal has been fulfilled to some extent. Furthermore, through making use of analytical tables, strong and weak points in Iranian journalism have been identified and a rich collection for use of journalistic terminologies has been facilitated for the country’s centers for disseminating news and information, campuses and different sections of media. It has been tried to discover and register Persian terminologies in the arena of journalism and ensure continuation of this activity.
    Keywords: Language Professional Journalists Iranian jargon
  • Mahdi Mohsenianrad, Mohammad Ali Shakeri Page 111
    This paper presents the results of a Deep Content Analysis (a mixed method for content analysis) of one week of nine Persian magazines circulated in the city of Toronto in Canada. The paper seeks to particularly answer the following questions: (1) what are the non-advertised contents of these magazines? (2) How much these contents can be effective in solving the problems of the Iranian community? (3) What proportion of these contents is allocated to Iran, and what proportion is allocated to Canada? And how is the orientation of each one?The article starts with an overview on the position of the Iranian immigrants in Canada with focus on the Iranian community in Toronto. Then, we try to visualize the audience for the studied nine Persian magazines based on the results of past research performed about the problems of Iranian immigrants in Canada, along with a one-on-one interview with the editor-in-chief of one of the magazines. Our analysis identifies 26 different topics for the contents in the studied magazines with some examples for each one.
    Keywords: Content Analysis, Persian Magazines, Canadian Periodicals
  • Arash Hasanpour, Effat Motallebi Page 145
    The modern subject in the realm of modernity with the ability of reflexivity and doubt in certainty, confronts to some special situations and implications, like "the problem of meaning". This paper conducts a narrative analyze on a novel written by Mostafa Mastoor, Rooye Mahe Khodavand Ra Beboos, with emphasis on the "problem of meaning". The article, after introducing the characters in the novel and finding a typology on the portion of confrontation to the question of meaning per each character, discusses about the process of events of novel based on "Todorov" model. The novel presents three types of subject: wandering, certain, and indifferent. Certain subjects in the novel's events, challenge Wandering subject and encounter uncertain beliefs of wandering subject to Pounding and persuasive answers. The novel events that support by the implied author and the author's selective point of view, eventually as the wandering subjects with help of certain subjects overcome to the question of meaning, confusion and doubt and once they return to their prior certainty beliefs and being prosper.
    Keywords: Problem of Meaning, Rooye Mahe Khodavand Ra Beboos, Narrative Analyze, Wandering Subject, Certain Subject
  • Ali Saei, Tina Roshan Page 167
    The subject of this article is the perception of quality of government in iran amoung professors of tarbiat modares university allameh tabatabai university and Tehran university. the question of this article is tat: how is the professors of university perception aboutquality of government in iran?. Theoretical literature is bades on the Good governance theory. The research method of this article is fuzzy survey. experimental units is 100 persons amoung professors of tarbiat modares university allameh tabatabai university and Tehran university. experimental evidence indicates that the mean value of respondents perception about all sets of quality of government s concept is lower than cross-over point value. the most negative judjment is related to the control of corruption s index. Experimental data shows that on average 67 percent of responnents have been evaluating the quality of government in iran from absolutely negative to mostly negative and 3.1 percent of them have been evaluating totally good and 12 percent are in the cross-over point. Cross-over point is where the most ambiguity is observed regarding that if one or more cases are member or non member.these people have doubt about the good or bad quality of government. In fact most of the respondents have negative perception about quality of government in iran.
    Keywords: Good governance, Responsibility, Rule of law, Efficiency, Transparency, Fuzzy method