فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 28 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 28 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا جلایی پور*، ابراهیم خالصی صفحه 11
    هدف این پژوهش، سنجش میزان «گرایش به آموزه های گفتمان روشنفکری» و شناسایی عوامل موثر بر آن در میان زنان شهر شیراز است. چارچوب تبیینی پژوهش متاثر از نظریه های هویت محور در تبیین جنبش های اجتماعی است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی، پس از انتخاب 400 نفر از میان زنان 18 تا 40 سال شهر شیراز، پرسش نامه تحقیق میان آن ها توزیع گردید. میانگین «گرایش به آموزه های گفتمان روشنفکری» در آزمودنی ها برابر با 13/65 درصد بود. هم چنین، متغیر وابسته «گرایش به آموزه های گفتمان روشنفکری» با متغیر مستقل«مصرف رسانه ای»، رابطه مستقیم معنادار و با متغیرهای مستقل«پایگاه اقتصادی اجتماعی»، «سن»، «سرمایه اجتماعی»، «دینداری» رابطه معکوس معنادار داشت. میان متغیر وابسته تحقیق و متغیر مستقل«سرمایه فرهنگی»، رابطه معناداری مشاهده نگردید؛ سرانجام، 25 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق توسط مجموع متغیرهای مستقل قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: زنان، روشنفکری، فمینیسم، گفتمان، سبک زندگی، هویت، جنبش زنان
  • هادی خانیکی*، معصومه کیهانی صفحه 35
    نقش و زبان مطبوعات در ایران به طور کلی تحت تاثیر دو متغیر «قدرت سیاسی» و «جامعه مدنی» بوده است که خود متاثر از «فرهنگ سیاسی نخبگان» و «ساز وکارهای حل اختلاف در جامعه جدید» هستند. این چارچوب که قابل ارائه در مدلی توصیفی و تحلیلی است، برای مطالعه مطبوعات زنان در ادوار مختلف نیز می تواند به کار گرفته شود.
    نشریات زنان از نخستین دهه پس از مشروطیت تاکنون بخش مهم و تاثیرگذاری از بدنه تاریخ مطبوعات ایران را تشکیل داده اند. این نقش را می توان در طلیعه دهه های 20 و 30 که هر دو در فضایی از تضعیف استبداد و تقویت جامعه مدنی قرار گرفته اند، مطالعه کرد.
    فرضیه این مقاله آن است که «قدرت جامعه مدنی» بیش از «عدم تمرکز قدرت سیاسی» بر توسعه مطبوعات زنان در ایران تاثیر دارد.
    این مقاله بر پایه همین فرضیه دو نشریه شاخص زنان را در طلیعه دو دهه 20 و 30 مورد مطالعه و تحلیل قرار داده است. نشریه «زن امروز» در اوایل دهه 20 و «حقوق زنان» در اوایل دهه 30 محصول دو موقعیت متفاوت از دوره ای مبتنی بر پراکندگی قدرت سیاسی اند. در موقعیت نخست ضعف قدرت متمرکز سیاسی و در موقعیت دوم تلاش برای استقرار آزادی های مدنی برجسته بوده اند.
    مقاله براساس تحلیل ثانوی برخی یافته ها از تحلیل محتوای این دو نشریه، تفاوت ها و تمایزهای این دو را تحلیل می کند و بر پایه آن فرضیه ای را برای مطالعه مطبوعات زنان در ایران مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: مطبوعات زنان، قدرت سیاسی، جامعه مدنی، دانش، شکوفه، زن امروز، حقوق زنان
  • ابراهیم حاجیانی*، آزیتا اخلاقی صفحه 67
    یکی از مشخصه های مهم جامعه ایرانی کثرت و تنوع فرهنگی است و به همین جهت توجه به موضوع ارتباطات میان فرهنگی و تلاش برای فهم و تشخیص عوامل موثر بر بروز تنش و اختلافات میان فرهنگی ضروری می باشد. لذا در این مقاله پس از بررسی جایگاه مفهومی و خاستگاه علمی روابط بین فرهنگی و نظریه های، مهم ترین روش های سنجش روابط میان فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته شده است. از حیث نظری نویسنده مدعی است دو متغیر مهم برجستگی هویت و اجرای برنامه های توسعه، عوامل موثر بر بروز اختلافات میان فرهنگی در ایران می باشند. لذا برای بررسی عینی تر، این چارچوب در چند منطقه تماس های بین فرهنگی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد حتی متغیرهایی مثل هویت و توسعه نیز توان پاسخ گویی به علل و زمینه های بروز اختلافات میان فرهنگی در ایران بعنوان مهمترین دغدغه مطروحه در این مقاله را ندارند. بر این اساس لازم است که با تاملات دقیق تری به تبیین عوامل تاثیرگذار بر مناسبات میان فرهنگی در ایران پرداخت.
    کلیدواژگان: مناسبات میان فرهنگی، روابط میان فرهنگی، توسعه، هویت مطالعات فرهنگی
  • صادق صالحی*، لقمان امام قلی صفحه 91
    هدف این مطالعه، سنجش تاثیر سرمایه فرهنگی بر نگرش ها و رفتارهای زیست محیطی است. برای شناسایی تاثیر سرمایه فرهنگی بر رفتارهای زیست محیطی، نظرات صاحب نظران جامعه شناسی محیط زیست و نیز طرفداران دیدگاه سرمایه فرهنگی مطرح و نهایتا با استفاده از نتایج تحقیقات پیشین، مدل تحقیق طراحی شده است. روش تحقیق در این مطالعه از نوع پیمایشی است. نمونه آماری شامل 440 نفر از افراد بالای 18 سال ساکن در مناطق شهری استان کردستان می باشد که به روش خوشه ایچند مرحله ای، نمونه گیری شده اند. ابزار این تحقیق پرسشنامه بوده است. با استفاده از رگرسیون متغیره و نیز ضریب تاثیر، میزان اثرگذاری (مستقیم و غیر مستقیم) متغیرها مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که 82 در صد از افراد مورد مطالعه ابراز داشتند که دارای رفتارهای زیست محیطی مسئولانه می باشند. همچنین، در حدود 71 درصد از افراد مورد مطالعه گزارش دادند که دارای سرمایه فرهنگی در حد زیاد هستند. با این وجود، وضعیت آگاهی زیست محیطی و نگرش زیست محیطی در استان در حد متوسط است. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که سرمایه فرهنگی بیشترین اثر را بر رفتارهای زیست محیطی دارد. به عبارت دیگر، سرمایه فرهنگی مهم ترین پیش بینی کننده متغیر رفتارهای زیست محیطی در مقایسه با سایر متغیرهای تحقیق می باشد. در خاتمه، برای تبیین بیشتر موضوع و براساس نتایج حاصله، بین مدل نظری و مدل تجربی تحقیق مقایسه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، رفتار زیست محیطی، گروه های سنی، استان کردستان
  • مهدی منتظر قائم*، فرزاد غلامی صفحه 121
    امروزه مطالعات پسا استعماری یکی از جدیدترین حوزه های علوم اجتماعی در کشورهای موسوم به جهان سوم است که توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. مطالعات پسااستعماری به دنبال آشکار کردن این مسئله است که مدرنیته چگونه در قالب گفتمان شرق شناسی در پی شکل دادن به یک چارچوب تجویزی برای رفتار استعمارگرایانه غرب با شرق است. بر این اساس «تلاش برای به رسمیت شناختن تفاوت ها» را به عنوان هدف عملی خود انتخاب کرده است. تحقق این هدف نیازمند نوع خاصی از «بازنمایی» است یعنی تصویر خود در نزد «خود» و «دیگری» باید تغییر کند. بنابراین می توان گفت مطالعات پسااستعماری خود را محدود به نقد غرب نمی کند؛ بلکه نقد تصویر خود در نزد خود و انتقاد از خود نیز بخشی از آن است. بنابراین در این پژوهش به نقد بازنمایی جامعه ایران در سریال قهوه تلخ مهران مدیری پرداخته ایم. سوال اصلی ما این بوده است که روایت سریال از تقابل سنت/مدرنیته چگونه است؟ به عبارتی این که آیا جامعه ایران به عنوان پدیده ای نامعقول و ناسازگار با مدرنیته بازنمایی می شود؟ با استفاده از رویکرد نقد پسااستعماری برای پاسخ به سوالات فوق از روش واسازی استفاده کرده ایم. یافته های پژوهش نشان می دهد که روایت غالب سریال از تقابل سنت/مدرنیته، یک روایت سنت گریز است. بر این اساس سنت (جامعه ایران) به عنوان دیگری مدرنیته بازنمایی شده است. هرچند در موارد متعددی روایت مرکزگرای فیلم خود را واسازی می کند. اما از آنجایی که در تحلیل واسازی هدف جایگزین کردن یک مرکز با مرکز دیگر نیست، باید به دنبال ارائه راهکاری برای برون رفت از تقابل سنت و مدرنیته و کمک به فهم این تقابل در جامعه ایران باشیم. به عبارتی می توان گفت این تقابل از اساس کذب بوده و باید به دنبال یک راه سوم یا به عبارت دیگر مدرنیته بومی باشیم.
    کلیدواژگان: مطالعات پسا استعماری، شرق شناسی، واسازی، بازنمایی، مدرنیته سیاسی ایرانی، سریال قهوه تلخ
  • سلیمان پاک سرشت*، حاتم حسینی، مینا اینانلو صفحه 147
    بررسی حاضر حول این سوال اساسی سامان یافته است که افراد چگونه و چه معانی ای به رفتارهای بدنی خود الصاق می کنند؟ اهمیت این بررسی کیفی از آن روست که غالب بررسی های صورت گرفته داخلی در چارچوب این برنامه ی پژوهشی، مدیریت بدن را از موضعی بیرونی و با تمرکز صرف بر فراوانی بروز رفتارهای بدنی و تبیین آن به واسطه ی عوامل فردی و اجتماعی کاویده اند و در نتیجه تکثر معنایی این رفتارها و مدیریت آن ها از منظر کنشگران بررسی نشده است. نتایج حاصل از این بررسی کیفی که با استفاده از مصاحبه ی عمیق با 27 نفر از دختران و زنان 20 تا 34 ساله تهرانی و با بهره گیری از تحلیل تماتیک انجام شده است حاکی از آن است که سه سبک مدیریت بدن بر اساس معانی اطلاق شده به رفتار بدنی و بروز عملی رفتارهای بدنی قابل تشخیص است که عبارتند از: مدیریت هویت محور، مدیریت ارزش محور و مدیریت نظم محور.
    کلیدواژگان: بدن، مدیریت بدن، تصور از بدن، رفتار بدنی، سبک های مدیریت بدن
  • یعقوب موسوی*، اعظم پاک خصال صفحه 171
    شهرگرایی به کیفیت متمایز اجتماع انسانی یا شیوه ی زندگی که ویژگی شهر است اشاره می کند. شهرگرایی برخلاف شهرنشینی فرایند رشد شهری نیست بلکه مرحله ی نهایی و نتیجه ی شهرنشینی محسوب می شود. در این بررسی شهرگرایی و تاثیر آن بر ایستار و رفتار شهروندان شهر تهران با تاکید بر نظریه لوئیس ورث و نظریه های مکتب شیکاگو مورد مطالعه قرار گرفته است. ایستارهای فرهنگی اجتماعی با شاخص هایی چون خودبیگانگی، عقلانی شدن کنش فردی، کاهش انسجام اجتماعی، کاهش پیوند عاطفی وافزایش فردگرایی مورد سنجش قرار گرفته اند. روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است. حجم نمونه 390 نفر از افراد (اعم از مرد و زن) 60-20 ساله ی ساکن در پنج منطقه ی تهران تعیین شده است که نمونه ها بصورت تصادفی با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. یافته های پژوهش بر حسب محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون مبین وجود رابطه ی معنادار بین شهرگرایی و عقلانی شدن کنش فردی، کاهش انسجام اجتماعی و افزایش فردگرایی است. ولی بین شهرگرایی و از خودبیگانگی فردی و کاهش پیوند عاطفی رابطه معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: شهرگرایی، ایستار، ازخودبیگانگی، عقلانیت، کاهش انسجام اجتماعی، فردگرایی، رابطه عاطفی
  • کیوان توانای منافی* صفحه 199
    بازتابندگی در معنای عام آن، واجد سبقه و مقبولیت تردیدناپذیری در فلسفه، علم و هنر است. این ترماز یکسو به عنوان مفهومی روش شناختی در این حوزه ها مورد استفاده قرار می گیرد و از سوی دیگر مفهومی ست که امکان های تحلیلی مهمی را در سنجش امور ملازم با این حوزه ها فراهم می آورد. علاوه بر این، بازتابندگی بنا بر چارچوب های تفسیری مختلف، دلالت های متفاوتی به خود می گیرد؛ دلالت هایی که می توانند معرفت شناختی، روش شناختی، زیبایی شناختی، اخلاقی یا سیاسی باشند. بر همین اساس و با توجه به محور مسئله زای مقاله ی حاضر، بازتابندگی بیش از هرچیز در نسبت با مقولات فرودست بودگی و مزیت بازنمایی/روایت مدنظر خواهد بود و دقیقا از چنین منظری ست که می توان به نحو معناداری از امکان های خلاقانه ی «کلوزآپ- نمای نزدیک» در بهره گیری از بازتابندگی هنری و نیل به مواجهه ای اخلاقی با دیگری فرودست سخن گفت. همانطور که خواهیم دید این روایت می کوشد تا از یکسو فضایی را برای شخصیت مرکزی فراهم آورد تا وی بتواند بازنمایی و روایتی را از خویش برسازد و از سوی دیگر تلاش می کند تا این امر را از رهگذر برقراری نسبتی بازتابنده با محدودیت های روایت های متعارف به انجام رساند. در این مجالبه منظور بسط و توضیح این امکان ها، ابتدا بر نسبت مسئله زای میان فرودستان و بازنمایی تمرکز کرده و سپس می کوشیم تا پس از اشاره به بازتابندگی در معنای عام آن، به بررسی موردی روایت کلوزآپ- نمای نزدیکپرداخته و دلالت های اخلاقی بازتابندگی در این روایت سینمایی را مورد مداقه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: بازتابندگی، آشنایی زدایی، روایت، فرم متعارف، واقعیت پیشافیلمی، دیگری، فرودست، اخلاق
|
  • Hamid Reza Jalaeepour *, Ebrahim Ekhlasi Page 11
    The purpose of this research is the assessment of the rate of tendency toward enlightenment teachings as well as the effective factors affecting the mentioned tendency among 18-40 year old inhabitant women of Shiraz. Theoretical explanation framework of the research is based upon identity oriented theories explaining social movements. Utilizing multiple cluster sampling, authors selected 400 women randomly and distributed the structured questionnaires among selected sample. On the basis of the results, the average of tendency toward the of enlightenment teachings among statistical sample was %65.13. Furthermore, direct positive correlation was seen between tendency toward the of enlightenment teachings as dependent variable and mass media consumption as one of the research independent variables. In addition to what stated, indirect negative correlation was found between dependent variable and other independent variables including social economical status, age, social capital and religiosity. No significant correlation was found between the dependent variable and cultural capital as the last independent variable of the research. At last, %25 of the research dependent variable variation can be explained through the independent variables.
    Keywords: Women, Enlightenment, Feminism, Discourse, Lifestyle, Identity, Women's Movement
  • Hadi Khaniki *, Masoumeh Keihani Page 35
    Both language and role of the press in general are affected by “political power” and “civil society”, the two factors that are in turn shaped by political culture of the elite and conflict resolution mechanisms of the society. This framework that can be presented in a descriptive and analytic model can be used for the study of women’s press in different historical periods.Women’s press, since early twentieth century, has played an important role in the history of the press in Iran. This role can be seen in the 1940s and 1950s periods that were marked by a dispersal of power and fortification of civil society.The paper assumes that for the process of development of women’s press a “powerful civil society” is more effective than “dispersal of political power”. Basing on the same assumption, two important women’s magazines of the 1940s and 1950s were selected for study. Zan-e-Emrooz (Today’s Woman) from the early 1940s and Hoghoogh-e-Zanan (Women’s Rights) from the early 1950s are the products of two different situations in terms of the distribution of political power. The first was marked by a weak central political power while the second was marked by powerful struggle of the people for establishment of civil liberties.The paper continues with a secondary analysis of the critical discourse analysis of the two magazines to describe the divergences and differences between the two magazines. Finally, a framework for the study of the women’s press in Iran is introduced.
    Keywords: Women's Press, Civil Society, Danesh, Shekoofeh, Zan, e, Emrooz, Hoghoogh, e, Zanan
  • Ebrahim Hajiani *, Azita Akhlaghi Page 67
    Cultural diversity is one of the main characteristics of Iranian society. This article's main issue is study of influential factors on qualification of intercultural relations. The main question is: what are the variables that lead to peaceful and positive relations or opposition between ethical, religious and regional subcultures in Iran? After review of intercultural relations theories and literature and its place in social science literature, aspects, kinds and theories of intercultural relations are studied. The situation of diversity in cultural domains in Iran and historical background of intercultural relations that have often peacefully is defined. To study about current intercultural relations, some regions or contact points are defined experimentally and on this basis two important variables of changing peaceful relations to comparative –non convergence relations are "development processes and its advantages" and "identity highlighting".The main argumentation of the writer is that intercultural differences in Iran are without structural-historical base.
    Keywords: Inter, Cultural Relationships, Development, Identity of Cultural Studies
  • Sadegh Salehi *, Loghman Imam Gholi Page 91
    The main purpose of this paper is to examine the level of cultural capital and environmental behavior and study of cultural capital impact on attitude and environmental behavior. The research method of this study is survey. The statistic sample has included 440 over -18 year- old people in urban regions of Kurdistan province. This sample has been selected based on multistage cluster sampling method. Questionnaire has been used to gather the required data. The survey findings show that 82 percent of the studied people have environmentally responsible behavior. Also about 71 percent of the surveyed people have high level of cultural capital. Nevertheless, level of attitude and environmental knowledge is standing at medium level. In addition, findings show that cultural capital has the most effect on environmental behavior and played the role of most anticipator variable for environmental behavior. Also, there is a relationship between environmental attitudes, environmental knowledge, marital status, and age groups with environmental behavior. Finally, probable reasons have been explained for the low level of environmental knowledge.
    Keywords: Cultural Capital, Environmental Behavior, Environmental Knowledge, Environmental Attitude, Age Groups, Kurdistan Province
  • Mehdi Montazer Ghaem *, Farzad Gholami Page 121
    Postcolonial studies are of those new social science areas in the so-called third world which catches a lot of attention. The postcolonial studies are meant to clarify how the modernity, through Orientalism discourse, tries to establish a prescribed framework for the colonial treatment of the west to the east.Therefore, the postcolonial studies have chosen the difference recognition as its practical goal. Reaching this goal needs a certain kind of representation, namely, the image of self and the other should change. Therefore, it can be said that the postcolonial studies do not limit themselves to criticize the west, but the critique of self-image and the self criticism are parts of the postcolonial studies.Based on the above approach, this research tries to criticize the representation of Iranian society in Ghahveye Talkh serial, directed by Mehran Modiri. Therefore, the main question of the research is what is the serial narrative toward tradition/modernity extremes, in other words, if the Iranian society is represented as incompatible and irrational phenomenon toward modernity.. using post-colonial criticism approach,, deconstruction methodology is applied to answer this question. The findings of the research show that the dominant narrative of tradition/modernity contrast of the serial is a anti-tradition narrative. Based on this tradition, the Iranian society is represented as the other of modernity. Although, in several cases, the centripetal narrative of the film itself is deconstructed. But because in the deconstruction analysis, the goal is not to replace a center with another one,, but also a solution should be found for this tradition/modernity extreme and be understood in the Iranian society. In other words,, this tradition/modernity contrast is completely false and a third solution or the native modernity should be found.
    Keywords: postcolonial studies, modernity, deconstruction, representation, Ghahveye Talkhe serial, Orientalism
  • Soleiman Pakseresht *, Hatam Hoseini, Mina Inanloo Page 147
    The main question of the article is how people attach meanings to their body behaviors? By using a qualitative approach in the study of body behaviours, the article challenges the previous quantitative studies on the subject which neglect different meanings attached to the management of body by social actors and therefore concentrate on the explanation of the behaviours in terms of social factors. Drawing upon 27 interviews with women and girls (aged 20 to 34) in Tehran, and thematic analysis of the meanings of body management, three style have been identifies: 1: Identity-based management of body, in which body behaviours carry identitification codes, 2: Value-based management of body in which actors see their body as a field for investing and profit and values seeking, 3: order-based management of body in which people try to show their orderedness.
    Keywords: Body, Management of Body, Body Image, Body Behavior, Styles of Body Management
  • Yaghoub Mousavi*, Azam Pakkhesal Page 171
    Urbanism denotes a distinctive quality of human communitywhich is characteristic of the city. Urbanization is not a process of urban growth, but it is a final stage and conclusion of urbanization. Urbanism has been studied with the emphasis on Luis Wirth's theory and Chicago school theories. Socio-cultural attitude factors in this study are include; self alienation, rationalization of individual action, decrease in social adherence, decrease of emotional relations and increase in individualism.In the process of gathering data, questionnaire was the main instrument in the form of a survey study. The samples have been 390 people (including males and females) within the age groups of 20-60 who have been citizens of 5 districts in Tehran. The samples have been selected randomly through cluster sampling. The findings of this current study based on estimation of Pearson Correlations Coefficient indicates that there were significant relationships between urbanism and rationalization of individual action, decrease of social adherence and increase of individualism. There was no significant relationship between urbanism and individualistic-self alienation and decrease of emotional relations.
    Keywords: Urbanism, Socio, cultural attitudes, Self alienation, Rationalization, Decrease of social adherence, Individualism, Emotional relation
  • Exploring Reflexivity and the Possibilities for the Ethical Representation of Subaltern Other / The Case Study of "Close-Up - Namaye Nazdik" by Abbas Kiarostami
    Keyvan Tavanaye Manafi * Page 199
    It's been for decades that Reflexivity, understood in its broadest sense, has enjoyed an undeniable acceptance in different fields of philosophy, science, and art. On one hand, it's been deployed as a methodological concept in these fields, and on the other, it's been used as an analytical instrument. However the point is that reflexivity, in any sense of the word and in any field, has always been associated with possibilities of critique; and this critical competence has made reflexivity a popular concept since the past century. Furthermore, and apart from its critical and negative capabilities, reflexivity is also able to make new things possible by creating alternative spaces, and these affirmative possibilities are nonetheless based on this primary negation. Reflexivity has different significations according to different interpretive schemes, they may be epistemological, methodological, aesthetical, ethical or political. In the present article, and after a short introduction to this term, we will explore the ethical possibilities of reflexivity in the narrative of 'Close-up'.
    Keywords: Reflexivity, De, familiarization, Narrative Privilege, Canonical Form, Pro, filmic Reality, Ethics, The other