فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 29 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 29 (زمستان 1391)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا جوادی یگانه*، تقی آزاد ارمکی، سمیه توحیدلو صفحه 11
    توسعه و پیشرفت از جمله مفاهیم عامی است که بسیار درباره آن ها سخن به میان آمده است. تلاش برای شناخت راه های بومی رشد و پیشرفت از جمله دغدغه های اساسی جامعه ایرانی در زمان حاضر بوده است. علیرغم چنین تلاشی به نظر می رسد توجه به کنشگر و فاعل انسانی در امر توسعه مغفول واقع شده است. روایتی صحیح از کنشگری اقتصادی ایرانیان نه در زمان حال و نه در گذشته ی تاریخی موجود نیست. آنچه هست تنها استیلای تئوری های کلانی است که به طرق مختلف دلایل عدم پیشرفت را توضیح داده اند. از این روست که در این مقاله تاکید و توجه ویژه ای بر خصوصیات فردی ایرانی در حوزه اقتصاد به عمل آمده و تلاش گردیده این خصائص در مقایسه و تطبیق با اخلاق اقتصادی روایت شده توسط ماکس وبر از دیگر ادیان و خصوصا دین پروتستان قرار بگیرد. شاید از منظر مقایسه بتوان به توصیف و تبیینی از چرایی عدم پیدایش –روح سرمایه داری- در معنای وبری آن دست یافت.
    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی، رفتار اقتصادی، روح سرمایه داری، تاریخ مشروطه
  • احمد محمدپور*، مریم ملک صادقی، مهدی علیزاده صفحه 41
    این مطالعه درصدد است به برساخت معنایی و بازنمایی زن در سینمای ایران بپردازد. بر همین اساس، سه فیلم سینمایی سگ کشی، چهارشنبه سوری و کافهترانزیت به عنوان میدان و نمونه مطالعه بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. چارچوب نظری این مطالعه مبتنی بر نظریه ی بازنمایی است و از روش تحلیل نشانه شناختی نیز برای تحلیل و تفسیر داده ها استفاده شده است.
    بر اساس نتایج پژوهش، از آن جا که قدرت به طور تاریخی، اجتماعی و نمادین در دست مردان است، بنابراین مفاهیم و مقولات فرهنگی بر اساس نظام مردانه تعریف شده و مفاهیمی ذاتا مذکرند. این مفاهیم و مقولات در دنیای زنان دارای معانی نامتعارف و گاه متضاد می باشند. برای زنان مفاهیمی مانند احقاق حق، تساوی طلبی، استقلال، قدرت، رشد، وفاداری بر اساس بهای شان برای مردان در نظر گرفته می شوند. در واقع، زنان دارای هویتی تابع و غیرمستقل هستند. به این ترتیب، زنان برای پیشرفت و تغییر در زندگی خود نه تنها با موانع ساختاری و اجتماعی روبرو هستند، بلکه ساختار نظام مردسالاری همچون وجدان در اعماق ذهن و اندیشه آن ها جای گرفته و حتی در زمان عدم حضور خود نیز پیام قدرتمندی برای زنان می فرستد و به آن ها یادآوری می کند که طبق دستورات عمل کنند.
    کلیدواژگان: بازنمایی زن، فیلم های سینمایی ایران، نشانه شناسی، قدرت، هویت
  • امیر ملکی*، ملاکه رفیعی صفحه 71
    امروزه مصرف فرهنگی به دلیل گسترش فزاینده کالاهای فرهنگی، بخش اساسی و جدایی ناپذیر زندگی انسان ها شده است. این امر تفحص در عوامل اجتماعی موثر بر نوع مصرف فرهنگی و محتوای سلیقه های هنری گروه های مختلف جامعه و خاصه جوانان را، به یکی از محوری ترین موضوعات پژوهش های جامعه شناختی بدل کرده است. مطالعه حاضر در همین راستا و به تاسی از نظریه هومولوژی (همتایی)بوردیو، به مطالعه ارتباط میان سرمایه های اقتصادی و فرهنگی با سلیقه های هنری می پردازد تا نشان دهد چگونه دسترسی افتراقی به انواع سرمایه های اقتصادی و فرهنگی بر کیفیت انتخاب ها و سلایق زیبایی شناختی متمایز جوانان تاثیر می گذارد. تحقیق با روش پیمایش و استفاده از تکنیک پرسشنامه بر روی نمونه ای معرف از جوانان 29-15 سال ساکن شهر تهران صورت پذیرفته است. یافته های حاصل از تحقیق موید آنست که سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی هر دو دارای نقش معنا داری در شکل دهی به نوع سلیقه هنری جوانان اند. بر اساس تحلیل های رگرسیونی نیز مشخص شد که متغیر سرمایه فرهنگی نقش موثری در پیش بینی نوع مصرف و سلیقه هنری جوانان دارد؛ چنانچه بهره مندی اندک از این سرمایه پیوسته از کیفیت متعالی ترجیحات فرهنگی جوانان می کاهد و سلیقه آن ها را به انتخاب ژانرهای هنری عامیانه و مشغول کننده محدود می کند. این در حالی است که بهره مندی بیشتر از سرمایه فرهنگی، از طریق ایجاد نوعی عادت واره یا منش متمایز، جوانان را به سمت و سوی مصرف آثار فرهنگی نخبه گرایانه سوق می دهد. در نتیجه سرمایه فرهنگی با انتقال بین نسلی و جهت دادن به منش ها و سلایق متمایز جوانان، موجبات شکل گیری الگوهای مصرفی متنوعی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، مصرف فرهنگی، منش، سلیقه فرهنگی نخبه گرایانه، سلیقه فرهنگی عامیانه
  • مسعود کوثری*، محمد مهدی مولایی صفحه 91
    از دیدگاه مطالعات فرهنگی، نزاع ها و کشمکش های معناشناختی در فرهنگ مردم پسند حاصل گفت وگوی بین گروه های فرادست و فرهنگ های متعارض خودجوش است. باچنین دیدگاهی موسیقی رپ ایرانی- فارسی مطالعه شده تا گفتمان های موجود و نزاع های بین آن ها مشخص شود. با به کارگیری تحلیل گفتمانی لاکلا و موفه، تعداد 9 گفتمان موجود در این موسیقی شناسایی شده اند و دال مرکزی، وقته ها و غیریت ها در هر کدام مشخص شده است. هر چند گفتمان موسیقی رپ در ایران گفتمانی حاشیه ای محسوب می شود، اما در درون این گفتمان نیز برخی (خرده)گفتمان ها، جریان اصلی و برخی دیگر حاشیه ای هستند. پس از ارائه گونه شناسی، به حوزه های نزاع میان گفتمان های شناسایی شده نیز توجه شده است. نتایج تحلیل نشان داد جدال موجود بین گفتمان های موسیقی رپ ایرانی- فارسی، تقابلی آمیخته از نزاع های جنسیتی، طبقاتی، اخلاقی، سیاسی، مذهبی، سنتی/مدرن و غیره است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، نزاع گفتمان ها، فرهنگ مردم پسند، موسیقی مردم پسند، رپ ایرانی، فارسی، هیپ هاپ، گونه شناسی رپ
  • محمدسعید ذکایی*، نیما شجاعی باغینی صفحه 117
    با کنکاش در سینما می توان مولفه های تاثیرگذار در شکل و ساختار جامعه را که در موقعیت های زمانی و مکانی متفاوت تبدیل به «عنصر مسلط» آن جامعه شده اند، فهم کرد. «تحلیل ساختاری روایت» بازنمایی «عناصر مسلط» را در «روایت» هایی جستجو می کند که از سطح فرد فراتر می رود؛ این روش به صنایع و شگردهایی که یک متن در نسبت با آن ها تولید می شود می پردازد. برای کاربست روش «تحلیل ساختاری روایت» می توان از نظریه «فرمالیسم» بهره جست. مطابق با این نظریه آنچه در مطالعه آثار هنری از درجه اهمیت برخوردار است فرم است و نه محتوا. این نوع مواجه با آثار هنری و به طور خاص با فیلم های سینمایی واجد نگاهی یست که ارزش اثر را در فرم اثر جستجو می کند و نه در معنایی که آن اثر منتقل می کند؛ در اینجا به هدف و نیت مولف نمی پردازیم، بلکه به صنایع و شگردهایی می پردازیم که یک اثر را فاخر و ارزشمند (و حتی انتقادی) می سازد. نظریه «فرمالیسم» در جستجوی «عنصر مسلط» در آثار ادبی است. در این مقاله سعی بر این است تا با استفاده از روش پراپ (ریخت شناسی قصه های پریان) الگویی جهت «تحلیل ساختاری روایت» ها در سینما بدست آورده شود. از منظر پراپ «عنصر مسلط» در یک «روایت» «کارکرد» است. وی «کارکرد» را واحد تحلیل خود قرار می دهد و قصه های پریان را با توجه به تعداد «کارکرد»هایشان بازتعریف می کند.
    از آنجایی که رویکرد مطالعات فرهنگی انتقادی است، در نتیجه در ترکیب این رویکرد با روش «تحلیل ساختاری روایت» می توان به روشی در جهت هر چه دقیق تر مطالعه کردن سینما نائل آمد. در این مقاله به یکی از فیلم های مسعود کیمیایی اشاره شده است، تا مخاطب بصورت مصداقی با نحوه انجام این کار در سینما آشنا شود. در انتها و با توجه به نقد استراوس به پراپ، به «اسطوره» این فیلم نیز اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری روایت، مطالعات فرهنگی، ولادیمیر پراپ، پیرنگ، کارکرد، فیلم داش آکل، اسطوره
  • محمدرضا مریدی*، معصومه تقی زادگان صفحه 139
    هدف مقاله حاضر مطالعه چگونگی تاثیر فراز و فرود سیاست های فرهنگی نظام های قدرت بر مفهوم هنر ملی و جریان تولید هنر در ایران است. در جستجوی این مساله با به کارگیری روش تحلیلی لاکلا و موفه، عناصر گفتمانی مانند مفصل بندی، دال مرکزی و دال های شناور در سه دوره گفتمانی هویت ملی ایران از هم متمایز گردید و سپس نشان داده شد که چگونه هنرمندان در این سه دوره تاریخی به بازتولید گفتمان مسلط پرداخته و سه نوع متفاوت از هنر ملی را خلق کرده اند؛ در دوره اول یعنی حکومت رضا شاه پهلوی نوعی گفتمان ناسیونالیستی و باستان گرایانه پیش از اسلام بر هنر ایران غالب گردید؛ در دوره دوم یعنی زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی نوعی گفتمان اصالت گرایانه در ارجاع به فرهنگ بومی و عامیانه بر هنر ملی ایران غالب شد و در دوره سوم یعنی پس از انقلاب اسلامی نوعی گفتمان اسلامی با اندیشه های انقلابی و ارزش های ضدامپریالیستی بر هنر ملی ایران غالب گردیده است.
    در پایان نشان داده شد که چگونه منازعات میان گفتمان های رقیب در ساخت هویت ملی، موجب شده مفهوم هنر ملی با چالش روبرو گردد؛ در حال حاضر میان هنر سنتی اسلامی، هنر ایدئولوژیک اسلامی و هنر باستان گرای ناسیونالیستی رقابتی برای تصاحب دال خالی و تبدیل شدن به دال مرکزی هنر ملی در جریان است.
    کلیدواژگان: هنر ملی، گفتمان های هنر، هنر ایرانی، هنر ناسیونالیستی
  • حامد طاهری کیا* صفحه 161
    ابژه ها چگونه محملی برای حضور شر می شوند؟ چگونه می توان در مورد زندگی شیطانی اشیاء اندیشید؟ در مقاله حاضر ما این پرسش را به بحث می گذاریم و پس از طرح نظریات مرتبط، به مطالعه موردی اینترنت و فیس بوک در ایران می پردازیم در این مقاله سه امر وابستگی انسان به ابژه ها، مفهوم تقلید به مثابه امر اجتماعی و مفهوم شر و چگونگی حلول آن مورد بحث قرار می گیرد. سپس با روش اسنادی فرایند مساله مند شدن اینترنت تحلیل می شود. نتیجه این بوده است که اینترنت در ایران با سه گونه هویت شیطانی بازنمایی شده است: اول این که ابزاری است برای جاسوسی دشمن، دوم آنکه ابزار اغتشاش نام گرفته است و آخر اینکه عامل ظهور فحشا و فساد اخلاقی است.
    کلیدواژگان: شبه، ابژه، شبه، سوژه، شر، زندگی روزمره، اینترنت پاک
|
  • Mohamadreza Javadi Yeganeh *, Taghi Azad Armaki, Somayeh Tohidlou Page 11
    Development is one of general concepts that have been spoken highly about it. Trying to understand indigenous ways of development have been a major concern of Iranian society up to now. Despite these efforts, seems the actor and the subject has been neglected in the development. Not the present or the past history, true and complete story of Iranian economic activists is not available. The only thing is the hegemony of substantial theories that have explained non-development in different ways. Hence, this paper focuses on the Iranian economic characteristic and tries to compare and implement this feature to economic ethic narrated by Max Weber from other religions, particularly Protestant religion. The objective is to achieve the description and explanation of the reason of non- appearance of spirit of capitalism as Weber pointed. The historical period chosen for this study is Naseri’s era up to rise of Reza Khan.
    Keywords: Economic Ethic, Economic Behavior, Spirit of Capitalism, Constitutional Era
  • Ahmad Mohammadpur *, Maryam Maleksadeghi, Mehdi Alizadeh Page 41
    This study deals with the meaning reconstruction and representation of woman in Iranian Cinema. Three well-known films selected as research setting based on purposive sampling. These are Sag Koshi, Chaharshanbe Sori and Kaffe Tranzit. The study used Representation Theory as theoretical framework and semiotic analysis for data analysis. The results show that cultural concepts and categories are defined in the basis of masculine structure. So, such concepts have eccentric and sometimes paradoxical meaning to the women. For women, concepts such as the dispensation of justice, equalization, independence, power, development and loyalty are regarded according to their value for men. Indeed, women have independent and obedient identity. In this manner, in order to progress and interpret their own life, women not only encounter structural and social barriers but also other structures of patriarchic system similar to conscience are penetrated deep into the depth of their mind and thought. The presence of men, even when they are absent, sent very powerful signal for women and remind them that they have to act based on their orders and rules.
    Keywords: Representation of women, Iranian Cinema, Semiology, Power, Identity
  • Amir Maleki *, Malake Rafiei Page 71
    Using Bourdieu's homology theory, the present research studies the relationship between cultural and economic capital and artistic taste in order to show how differential accessibility to various capital resources affect on youths’ preferences and distinctive aesthetics tastes. The research method is survey and the main tool for collecting data was questionnaire. Statistical population of the research is Tehran people aged 15-29 years old. A sample consisting of 400 people were selected using cluster sampling method. The results imply that both economic and cultural capital have significant impact on shaping type of youth art taste. Furthermore, through a regression analysis, it confirms that cultural capital significantly predicts types of artistic tastes and consumption. It means that the less a person benefit cultural capital, the less his cultural priority are transcendental. On the contrary, the more accessibility to cultural capital resources, through creating of distinctive habitus, makes the young people prefer consuming elite cultural products. Therefore, cultural capital shapes various types of consumption through determining distinctive habitus and tastes and intergenerational transition.
    Keywords: Economic Capital, Cultural Capital, Cultural Consumption, Habitus, Elite Cultural Taste, Mass Cultural Taste
  • Masoud Kowsari *, Mohammad Mahdi Mowlaei Page 91
    From the perspective of Cultural Studies, in popular culture, dialogue between upper-classes cultures and lower-classes cultures result semantic conflicts and struggles. In this article we have been studied Iranian-Persian rap to recognize the discourses and struggles between discourses in this music. We used LacLau and Mouffe's discourse analysis and recognized 9 discourses; we also identified moments and master signifiers in each discourse. Although rap music discourse is a marginal discourse in Iran, but in this discourse some (sub-) discourses are mainstream and others are marginalized. Analysis of results showed that the existing struggles between the discourses of Iranian-Persian rap music, is mixed of gender-based, class-based, moral-based, political-based, religious-based, traditional/modern, and more conflicts.
    Keywords: LacLau, Mouffe's Discourse Analysis, Struggle of Discourses, Popular Culture, Popular Music, Iranian, Persian Rap, Hip Hop, Typology of Rap
  • Saeed Zokaei *, Nima Shojaei Baghini Page 117
    Exploring the cinema would provide the conditions for the possibility of understanding the various elements and factors which, in different spatial and temporal situations, become the “dominant element”. Accordingly, “Structural Approaches to Narrative Analysis” investigate the representations of the “dominant element” in those “narratives” which goes beyond the individual level; approaches that deal with the various devices and techniques which construct the text. The implementation of “Structural Analysis of Narrative” would be made possible through the theory of “formalism”, according to which the study of the form of an artworks is basically privileged over the study of its content. In this sense, the value and standing of an artwork is rooted in its form, and not in the meaning that it nevertheless seeks to convey; and thus such a study would focus, not on the aim and intentions of the author, but on investigating those devices and techniques which elevates an artwork to the state of high and/or critical art. By deploying the Proppean methodology (Morphology of Fairy Tales), this article aims to construct a model for Structural Narrative Analysis in Cinema. According to Propp, the dominant element in any narrative is in fact its “function”, understood by him as the unit of narrative analysis. He himself has redefined the Fairy Tales according to their “functions”.Given the fact that Cultural Studies is basically a critical approach, it seems reasonable to say that conducting structural approaches to narrative analysis through Cultural Studies would result in a close analysis of cinema. In order to illustrate the possibilities and significance of this approach, here we have focused on one of Masoud Kimiaee’s works.
    Keywords: structural analysis of narrative, cultural studies, Vladimir Propp, plot, function, Dash Akol, myth
  • Mohammad Reza Moridi *, Masoomeh Taghizadegan Page 139
    National art is more than other forms of art associated with official power institutions, therefore, one can use discourse analysis in order to discover its semantic and ideological layers. However, the goal of the art discourse analysis is not merely the analysis of the meaning of the text (artistic work), it is rather the analysis of the circumstances within which this meaning is produced. Hence, in art discourse analysis, the institutions which produce meaning and reproduce discourse are dealt with. This departure from text to discourse producing institutions indicates the ultimate goal of art discourse analysis which is to reveal the relation between text, power, and ideology in the visual culture.In this article, using Chantal Mouffe and Ernesto Laclau’s theory, we explained the competition among identity discourses in Iran and showed how some signifiers are accentuated while some others are marginalised, and how artists create literary words and visual signifiers in poetry, painting, architecture and cinema around the central signifier.In the current study, using main concepts of Mouffe and Laclau, we dealt with Iran national identity discourses, which include: central signifier, moments, field of discursivity, and crisis in discourse.Iranian national art will be discussed in three historical periods: the first one is during the rule of Reza Shah Pahlavi (1920 – 1941), through which a nationalistic, pre-Islam ancient-oriented discourse prevails Iranian art; the second one is during the rule of Mohammad Reza Pahlavi (1941 – 1978), through which an identity discourse referring to the domestic culture prevails Iranian art; and the third one is the post-revolutionary period (up to the present time) during which an Islamic discourse with anti-imperialistic, revolutionary discourse has prevailed the Iranian national art.
    Keywords: national art, art discourse, Iranian contemporary painting
  • Hamed Taheri Kia * Page 161
    This article explores two questions: How do objects turn into a situation to emerge of evil? And, how can it be thought of evil life of things? The method of this paper is a case study and it is about internet and Facebook in Iran. The paper discusses three facts which are: human’s depending on objects, the concept of imitation as a social fact and the concept of evil and its emergence. Using documental analysis method the process of problematizing of internet has been studied. In conclusion, in Iran, internet has been represented in three kinds of evil identities: Firstly, A tool for spying by enemies; second, A media for social and political crisis; third, the cause of immortality.
    Keywords: Quasi, Object, Quasi, Subject, Evil, Everyday Life, Pure Internet