فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 33 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین پاینده* صفحه 11
    ژان بودریار یکی از برجسته ترین نظریه پردازان مطالعات رسانه ها و پسامدرنیسم است که می توان گفت در ایران کم تر از هر نظریه پرداز دیگری در این حوزه شناخته شده است. نظریات بدیع و انتقادهای تند بودریار از ساختار فرهنگی جوامع پساصنعتی، او را به یکی از رک گوترین منتقدان پسامدرنیته تبدیل کرده است. شاه واژه ی اندیشه ی بودریار، «واقعیت» است که شاید دیرینه ترین مفهوم در فلسفه ی غرب باشد. تبیین جدیدی که بودریار از پیچیدگی های واقعیت در زمانه ی ما به دست می دهد، هم بسط مارکسیسم و هم تلفیق آن با نوعی نشانه شناسی پساساختارگراست. در این مقاله، چهارچوب فکری بودریار (پساساختارگرایی) تبیین خواهد شد و سپس شرحی از نظریه هایی که او در این چهارچوب راجع به کارکرد رسانه ها در جامعه ی معاصر پرورانده است به دست داده می شود. در بخش بعدی مقاله، تحلیل بودریار از نحوه ی انعکاس اخبار مربوط به جنگ آمریکا و عراق که منجر به سقوط صدام حسین شد، بررسی می شود و سپس کارکرد گزارش های تلویزیونی از جنگ آمریکا و ویتنام ارزیابی می گردد.
    کلیدواژگان: بودریار، پساساختارگرایی، پسامدرنیسم، فوق واقعیت، رسانه ها، جنگ خلیج فارس
  • هادی خانیکی*، الهام گوهریان، مصطفی رهبر صفحه 31
    مقاله حاضر به مطالعه ارتباطی«ستاره» در سینمای بعد از انقلاب اسلامی پرداخته است. به این منظور، نظریه ریچارد دایر مبنی بر «کارکرد ایدئولوژیک ستاره» مبنا قرار گرفته است. دایرجاذبه ستاره را محصول معانی خاصی می داند که ستاره در خود دارد. در این مطالعه هدیه تهرانی ستاره نیمه دوم دهه 70 انتخاب شد و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و تکنیک نشانه شناسی 13 فیلم اول وی با واحد تحلیل «صحنه» تحلیل گردیدند. نتایج این پژوهش نشان داد پنج مولفه کارگردان های مطرح، شخصیت ستاره، نقش های مقابل، تفاوت ستاره با دیگر زنان فیلم و همچنین نوع فیلم های ستاره در شکل گیری ستاره نقش داشته اند همچنین تصویر هدیه تهرانی حامل معانی و ارزش های ویژه ای است که برای جامعه آن زمان جذابیت خاص داشته است. هدیه تهرانی در فیلم هایش نقش اول فیلم، فعال، شاغل، توانمند در اجتماع، مادی گرا، در خانواده ای با وضع مالی خوب، بالاتر از مرد اول فیلم، راحت در ارتباط گیری با مردان، غیر ملتزم به سنت های خانواده، مجرد، مستقل، دارای اعتماد به نفس و جسارت بالا و پوشش متفاوت است از این روی وی زنی بیشتر نوگرا نامیده می شود. نوگرا بودن ستاره، معلول و البته بازتابی از جامعه تغییر یافته ایران در نیمه دوم دهه 70 است. در واقع عنصر زمان نیز در شکل گیری تصویر ستاره نقش ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: ستاره زن، سینما، هدیه تهرانی، مطالعات ستارگان
  • اعظم راودراد*، سپیده حیران پور صفحه 57
    در این مقاله سعی شده است که به این سوال پاسخ داده شود؛ «بازتاب جنگ در سینمای ایران چگونه بوده و چه سیر تحولی را طی کرده است؟» بنابر دیدگاه نیکلاس پرونای فرض شده است که چند سال پس از پایان جنگ و در اثر تغییر شرایط اجتماعی دیدگاه جامعه نسبت به جنگ تغییر می کند و یا امکان بیان رویکردهای جدید به وجود می آید. بنابراین نظریه رویکرد فیلم های سینمای جنگ ایران در دهه ی 80، متفاوت از رویکرد فیلم های جنگی ساخته شده قبل از دهه ی 80 می باشد. برای بررسی صحت و سقم این نظریه، در این مقاله سینمای جنگ در سه دوره ی زمانی 60 تا 67، 67 تا 80 و دهه 80 مورد بررسی قرار گرفته است. دو دوره اول به صورت اسنادی و با استفاده از مطالعات قبلی و دوره سوم به صورت تحلیل متن فیلم های برگزیده جنگی با استفاده از تکنیک نشانه شناسی، مطالعه شده است. نتیجه این که فیلم های دوره اول بنا به اقتضای جنگ و شرایط جامعه ی جنگ زده به حماسه سازی و قهرمان پروری می پردازند، در حالی که فیلم های دوره دوم بیش تر جنبه ی اجتماعی دارند و وضعیت آوارگان و رزمندگان بازگشته از جنگ و برخورد جامعه با آنان را بررسی می کنند. اما در دوره سوم در پی از بین رفتن رژیم بعث عراق و بهبود روابط دو کشور، و در نتیجه تحول دیدگاه جامعه نسبت به جنگ ایران و عراق و به وجود آمدن شرایط مناسب برای ابراز دیدگاه های متفاوت، فیلم هایی با تمایلات صلح طلبانه و ضد جنگ و با شخصیت پردازی های متفاوت از رزمندگان ایرانی و عراقی ساخته شده اند که در سینمای جنگ ایران سابقه ندارد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی سینما، سینمای جنگ، تحلیل روایت، نظریه ی بازتاب، نشانه شناسی ساختاری
  • سوسن باستانی*، محسن گودرزی، فاطمه ابراهیم زاده صفحه 81
    این مقاله می کوشد شیوه واکنش و دریافت افراد دین دار را در رمان های مصطفی مستور توضیح دهد. برای پاسخ به این پرسش، سه رمان اصلی مستور با نام های «روی ماه خداوند را ببوس»، «استخوان خوک و دست های جذامی» و «من گنجشک نیستم» با روش «نظریه مبنایی» واکاوی شده است. یافته های به دست آمده از رمان ها نشان می دهند که افراد در مواجهه با تجربیاتی چون «مرگ» و «رنج بشری» خود را در برابر پرسش هایی از معنای زندگی می یابند و دلیلی برای تحمل رنج زندگی نمی یابند. هم چنین شخصیت های رمان در مراحلی از زندگی، با دغدغه های وجودی مواجهند که پاسخی برای آن پیدا نمی کنند. چنین «بحرانی از معنا»، شخصیت های رمان را به جست و جوهایی در عرصه «علم»، «ایمان فردی» و «عشق» وا می دارد. «علم» پاسخ قانع کننده ای به این پرسش نمی دهد و از این رو، بر اهمیت «ایمان فردی» و «عشق» تاکید می شود. در این مقاله نشان داده می شود که چگونه شخصیت های رمان با «تجربه بحران»، و «ناتوانی از تاویل»، به «ایمان» و «عشق» به عنوان منبعی برای معنا آفرینی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: بحران معنا، نظریه مبنایی، مصطفی مستور، ناتوانی از تاویل
  • سارا شریعتی*، مریم سالاری صفحه 105
    این مقاله با هدف مطالعه رابطه میان سرمایه دانشگاهی و سلیقه زیباشناختی هنری تدوین گردیده است. فرضیه اصلی این تحقیق که از آراء «پی یر بوردیو» استنتاج گشته مبتنی بر این است که شکل گیری سلیقه مشروع در افراد در درجه ی نخست پیوند تنگاتنگی با میزان تحصیلات و در وهله بعد با خاستگاه اجتماعی آنان دارد. فارغ از اهمیت خاستگاه اجتماعی، تاکید اصلی این نوشتار بر نقش موثر تحصیلات در شکل گیری سلیقه مشروع می باشد. برای سنجش این فرضیه طیفی از «صاحبان سرمایه ی دانشگاهی بالا» مورد مطالعه کیفی قرار گرفته شدند. این مطالعه نشان می دهد که سلیقه زیباشناختی در میان صاحبان سرمایه دانشگاهی بالا از زیباشناختی مشروع بسیار فاصله دارد، علت این امر تا اندازه ای بدین جهت است که بنظر می رسد نمی توان در ایران هنر را به عنوان مولفه اصلی و هسته سخت فرهنگ در نظر گرفت. همچنین نتایج این تحقیق گویای آنست که سلیقه مشروع از طرفی تحت تاثیر سرمایه فرهنگی موروثی و از سوی دیگر به سبب ارتباط با شبکه دوستان و سرمایه های اجتماعی در افراد برساخته می گردد.
    کلیدواژگان: پی یر بوردیو، سرمایه دانشگاهی، سرمایه فرهنگی، سلیقه زیباشناختی، سلیقه مشروع، هنر مشروع
  • نعمت الله فاضلی*، اقبال خالدیان، حسین رمضانی صفحه 139
    این مقاله در پی شناخت فرهنگ ایرانی از خلال صفحه فالنامه مجلات موسوم به خانواده است. بر این اساس برای دست یافتن به ساختار فالنامه ها و آگاهی از زمینه اجتماعی و فرهنگی این پدیده و شاخت زندگی روزمره ایرانی به تحلیل صفحه فالنامه مجله «خانواده سبز» تحت عنوان «ماه به ماه با رازهای خوشبختی» پرداخته شده است. به این منظور با اتخاذ رویکرد «جهان-محلی» و با توجه به رهیافت تحلیل گفتمانی تئون ای. ون دایک، مقولات متون فالنامه استخراج و تفسیر گردید. نتایج نشان می دهد که جملات فال در وهله اول در برگیرنده ساختاری از قبیل کلی گویی، این همان گویی، مثبت اندیشی، واگویی بدیهیات و تقدیر گرایی است. در وهله دوم متون فال با آگاهی از زمینه اجتماعی و فرهنگی خواننده متون، زندگی روزمره مخاطب را در قالب مقولاتی چون آینده نگری، توصیف مشکلات، توصیف شخصیت، ارتباطات و روابط عاشقانه به تصویر کشیده است. در نهایت، بررسی مسائلی مانند فال دریچه ای است گشوده به سوی دنیای جوانان و زنان و از این راه می توان تجربه درونی بهتری از واقعیت ها و تحولات دنیای آن ها به دست آورد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی، فالنامه، تحلیل گفتمان، مجلات خانواده، مجله خانواده سبز
  • رشید احمدرش*، حسین دانش مهر، احمد غلامی صفحه 163
    بازی های رایانه ای به شکلی نشانه شناختی حامل نشانه هایی اند که مبین روابط گفتمانی و ایدئولوژیکی میان سازندگان آن و دیگران است. ندای وظیفه یکی از بازی های رایانه ای است که حامل این نشانگان ایدئولوژیکی است؛ و می توان با رویکرد پسااستعماری به نقل آن پرداخت. نشانگانی از سلطه ی امپریالیسم غرب و آمریکا در برابر جهان سوم و بالاخص خاورمیانه. این پژوهش در سنت نظری مطالعات فرهنگی و با تاکید بر آراء متفکران مطالعات پسااستعماری بالاخص ادوارد سعید و نظریات نشانه شناختی با تاکید بر آراء جان فیسک انجام گرفته است. این دو سنت با رویکردی انتقادی ما را به جایگاه ایدئولوژیک و تاریخی نشانه های بازی ها به مثابه ی تولیداتی پسااستعماری رهنمون می سازند. روش تحلیل متون در این تحقیق با استفاده از تکنیک پژوهشی نشانه شناسی است. با به کارگیری رویکرد فیسک و رمزگشایی از رمزگان موجود درون بازی ها و همچنین با تاکید بر ارتباط میان رمزگان اجتماعی، فنی و ایدئولوژیک در بازنمایی خاورمیانه و فرآیند شکل گیری تروریسم، این بازی فراتر از یک سرگرمی به شکل پدیده ای اجتماعی دارای ابعاد گفتمانی/ ایدئولوژیک مطالعه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد وجود مراحل در این بازی، سکانس بندی های متن، و نماها و استفاده از افکت های صوتی، نورپردازی، سایه روشن ها و... در بیان روایتی استراتژیک و کنش محور به طور توامان از جهان شرق/ خاورمیانه توانسته است این بازی را فراتر از یک سرگرمی، به شکلی گفتمانی و ایدئولوژیک به یک متن با شاخصه های پسااستعماری مبدل کند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، هستی شناسی، اسلام، نشانگان ایدئولوژیک، گفتمان پسااستعماری
|
  • Hossein Payandeh* Page 11
    Jean Baudrillard is one of the most prominent theorists of media studies and postmodernism who is perhaps the least known theorist of this field in Iran. His influential theories and harsh criticisms of the cultural structure of postindustrial societies have turned him into one of postmodernity’s most outspoken critics. The keyword in his ideas is “reality”, which is perhaps the oldest concept in Western philosophy. His ingenious exploration of the complexities of reality in our time is both an expansion of Marxism and its integration with a kind of poststructuralist semiotics. The present essay expounds Baudrillard’s thought, placing it within the theoretical framework of structuralism. It then moves on to give an account of the theories that Baudrillard has developed in this framework about the function of the media in contemporary society. The next section of the essay examines Baudrillard’s analysis of the way the news about the war between the USA and Saddam Hossein’s Iraq was reflected in the mass media. The final section of the essay explores the television reports of the Vietnam War.
    Keywords: Baudrillard, Poststructuralism, Postmodernism, Hyperreality, Media, Persian Gulf War
  • Hadi Khaniki*, Elham Goharian, Mostafa Rahbar Page 31
    The present paper is the result of a study focused on the image of stars in the post-revolutionary cinema. In order to explain the phenomenon of stardom, Richard Dyer's approach, which is based on the ideological function of stardom, was employed as the basis. He regards star attraction as the product of certain meanings which exist within the star. In the present study, Hedieh Tehrani, who was a star during 1990s, was selected. Her first 13 movies were analyzed semiotically through qualitative content analysis in which the unit of analysis was scene analysis. Findings of this study indicated that five components including well-known directors, the star's character, the opposite role, the difference between the star and other female characters of the movie, and the type of her movies contributed in turning her into a star. In addition, Hedieh Tehrani's image contains meanings and values that were then attractive to the society. Hedieh Tehrani plays the leading role in her movies; she is active, employed, socially skilled, materialistic, born in an affluent family, superior to the leading actor, comfortable in her relationship with men, not committed to family traditions, single, self-assured, bold and dressing differently. Therefore, she is deemed a modernist. Her being modernist is a result and a reflection of social transformation in Iran during 1990s. In fact, the time element also plays a significant role in creating the star image.
    Keywords: Cinema, Star Woman, Star Studies
  • Azam Ravadrad*, Sepideh Heiranpour Page 57
    This paper studies the reflection of war in the Iranian cinema and its changes over time. According to Nicholas Pronay, it has been assumed that few years after war and due to changes in social conditions, society’s viewpoint towards war changes and therefore different viewpoints about war will get a chance to appear. According to this theory, the perspective of War Cinema in the 2000s should be different from the war films before that decade. So, in this thesis the war cinema in three periods of 1981 to 1988; 1988 to 1999 and in 2000s is studied. The first two periods are explored by using literature review and results of previous studies; however, the third period is studied by analyzing selected war films using Structural Semiology. The results show that, those films produced in the first period, create heroes and epic sensations, as wartime and the conditions of a war-stricken society dictates, while the films produced in second period show mostly social impacts of war including the situation of war refugees, the veterans that returned from war, and society’s encounter with them. Comparing the results of two periods with the third one showed that a different approach has been taken in war movies produced in 2000s, when the Bae’th regime in Iraq is overthrown and the relationship between two countries is improved. Movies with peace-finding and anti-war contents with different personating of Iranian and Iraqi soldiers have been produced in this period and this is unprecedented phenomena in the Iranian war cinema.
    Keywords: Cinema Sociology, War Cinema, Analysis of Narrations, Theory of Reflection, Structural Semiology
  • Susan Bastani*, Mohsen Goodarzi, Fatemeh Ebrahimzadeh Page 81
    This article studies representation of religion in Mostafa Mastoor’s novels. For this purpose, Mastoor’s three main novels, “Rooye Mahe Khoda Ra Beboos,” “Ostekhane Khook Va Dasthaye Jozami”, and “Man Gonjeshk Nistam” has been analayzed using grounded theory method. Based on the results, experience of crisis is the main focus and experience of death, pain, evil and existential crisis are the causal conditions of experience of crisis. Disability in interpretation is emphasized as the outcome of the experienced crisis. The results show that religion in Mastoor’s novelsis mostly represented in the form of faith, spirituality, and ethics, and the role of Sharia is weak.
    Keywords: Representation, Grounded Theory, Religion, Spirit, Faith
  • Sara Shariati*, Maryam Salari Page 105
    The goal of this article is to study the relationship between academic capital and aesthetics taste. The main assumption of this article which is induced from Pierre Bourdieu’s theories is based on this believe that formation of legitimate taste in individuals is initially has a close relationship with their level of education and then their social origin. Despite of importance of social origin, the main focus of this article is on the effective role of education in formation of legitimate taste. To evaluate this theory, a range of individuals with high academic capital has been studied quantitatively. This study shows that aesthetics taste in individuals with high academic capital is far from legitimate taste, since it seems that in Iran, art cannot be considered as the main component and hard core of culture. Moreover, the results of this research indicate that the legitimate taste is formed from one hand under influence of inherited cultural capital and from other hand friend networks and social capitals.
    Keywords: Academic Capital, Aesthetics Taste, Cultural Capital, Pierre Bourdieu, legitimate Taste, legitimate Art
  • Nematollah Fazeli*, Eghbal Khaledian, Hosein Ramezani Page 139
    This paper is an effort to understand the Iranian everyday life through the so-called family magazine's omen pages. Reaching the structure of these contents and understanding the social and cultural context of this phenomenon, we analyzed the omen page of the "Khanevanede Sabz" magazine, titled "month to month with happiness secrets". We applied the "global-local" approach and discourse analysis insights of Teun A. Van Dijk to interpret the contents. The findings illustrate that at first, the omen sentences include generalizations, tautologies, positive thinking, restating trivial axioms and fatalism. At the second step, omen contents depict reader's everyday lives through matters such as providence, describing problems, qualifying characteristics, communications, and love relations according to the basic knowledge of their social and cultural contexts.
    Keywords: everyday life, omen pages, discourse analysis, family magazines, Khanevanede Sabz magazine
  • Rashid Ahmadrash*, Hossein Daneshmehr, Ahmad Gholami Page 163
    Computer games semiotically convey symbols which show the discourse and ideological relations of their producers and the others. The game named CALL of DUTY is one of those computer games which convey such ideological signs that can be narrated from postcolonial prospect, the Symbols of the despotism of western imperialism and America toward third world and especially Middle East. this article within the traditional of cultural studies and with emphasize on postcolonial thinkers like, Edward Saeed and other semiotic theories with emphasize on John Fisks has been written. These two critical traditions will guide us to understand the ideological and historical symbols of the game as postcolonial production. The analysis of the texts in this article has been done by applying the semiotic techniques. By using the Fisk’s approach and demystification of the existing codes and with referring to the relationship between social, ideological and technical codes in representation of Middle East and formation of terrorism, this game seems to be more than a mere game and can be studied as a socialphenomenon with discursive and ideological aspects. The results shows that the existence of different steps, scenes, texts, using of vocal effects, transfigures, lighting, and etc, in narration of strategic and interactive of East/Middle East has been able to step up from a play to a text with postcolonial characters.
    Keywords: Computer Games, Ontology, Islam, Ideological Codes, Postcolonial Discourse