فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 38 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 38 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شیخ مهدی*، محمد فراس العضل صفحه 11
    عوامل موثر برای پیدایش دیدگاه غرب نسبت به شرق به طور کلی و به طور ویژه جهان عرب را باید از سده های دور در متون کتاب های مقدس، ماجراهای جنگ های صلیبی و در سده های متاخر در آثار سفرنامه نویسان وجهانگردان اروپایی در پی رویارویی با سرزمین های عربی و فرهنگ مردمان عرب دانست. این مقاله در چارچوب نظریات پژوهشگران مطالعات فرهنگی به نگارش در آمده است. براساس این دیدگاه، آثار و تصویر های که غرب درباره اعراب و سرزمین شان ساخته است، غالبا آمیخته با برتری طلبی است. این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و مشاهده مجموعه ها و فیلم های انیمیشنی نسبت به گردآوری داده ها اقدام و سپس با روش تحلیلی و انتقادی آنها را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است. نتیجه ی این مقاله نشان می دهد که پدیده (بازنمایی) غرب از اعراب و سرزمین های عربی، به عنوان یک پدیده رسانه ای مطرح است و غرب، مردمان خاورمیانه عربی را به عنوان (دیگری) نشان می دهد تا برای ایجاد هویت (خویش) به صورت کلیشه های ایدئولوژیک تمدن غربی بهره گیری و اعراب را در محصولات فرهنگ و هنر تصویری به صورت مردمانی ناشناس و هراس انگیز بازنمایی می کند. هنرهای تصویری به ویژه فیلم های انیمیشن به عنوان یکی از بخش های مهم رسانه ای، فرادستی فرهنگ غربی را از طریق، اندیشه ها، باورها و الگوهای زندگی غربی به کودکان و نوجوانان سراسر دنیا بازتولید و تلقین می کند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، شخصیت عربی، کلیشه سازی، شرق شناسی، انیمیشن غربی
  • رضا صمیم*، محمد امین اسپروز صفحه 63
    موسیقی خیابانی پدیده ای شهری است. در این معنا برای فهم معنای آن به مثابه کنشی اجتماعی باید تولیدکنندگان آن موسیقی را در ارتباط با شهر به عنوان زمینه تولید آن کنش مورد بررسی قرار داد. در شهر تهران به عنوان شهری با ساختار فرهنگی آمیخته، گونه ی متفاوتی از این پدیده شکل گرفته است که با گونه قدیمی تر تفاوت هایی دارد. در این موسیقی خیابانی نوظهور علاوه بر آن که پدیده ای شهری است، هنری خیابانی در معنای مدرن نیز محسوب می شود، سازها و آواهایی نواخته می شود که تا پیش از آن سابقه نداشت و برای نواختن آن نیز به تخصص نیاز است. به نظر می رسد این برداشت که پیدایش این گونه ی نوظهور که ما در این مقاله از آن به گونه متاخر نوازندگی خیابانی یاد کرده ایم، نتیجه ی تحول گونه ی متقدم است، نیاز به بررسی عمیق تری دارد. این مقاله در جریان این بررسی عمیق که با توصیف شرایط وجودی این گونه آغاز شده و با تحلیل تاملی داده های ناشی از روایت داستان زندگی برخی نوازندگان خیابانی گونه متاخر پایان می یابد، سعی دارد به این سوال پاسخ گوید که آیا میان موسیقی و نوازندگی خیابانی گونه ی متقدم و گونه ی متاخر نسبتی وجود دارد؟ به عبارت دیگر، آیا گونه ی متاخر این پدیده، گونه ی تحول یافته ی نوازندگی خیابانی به شیوه ی گذشته است؟ نتایج تحقیق نشان می دهند این گونه تفاوت های عمیق و ماهوی با گونه متقدم دارد. سعی در منحصر به فرد بودگی، توجه به مخاطب و محتوای موسیقایی، تجربه ی حرفه ای در زمینه ی موسیقی و مقاومت در مقابل ترحم دیگران در گونه ی متاخر همگی نشانگر تفاوت های بنیادین میان این دو گونه از موسیقی و نوازندگی خیابانی در شهر تهران است.
    کلیدواژگان: موسیقی خیابانی، هنر شهری، حیات اجتماعی، تهران
  • غلامرضا خوشفر*، حیدر جانعلیزاده، فاطمه اکبرزاده، حمید دهقانی صفحه 89
    شادی در زندگی جوانان انگیزه، پویایی و تحرک ایجاد می کند و به عنوان یک کاتالیزور می تواند نقش تسریع کننده ای در فرایند توسعه جامعه داشته باشد. از این رو با توجه به اهمیت شادی در زندگی جوانان، هدف از این پژوهش مطالعه تاثیر سرمایه فرهنگی و ابعاد آن بر شادی آنها می باشد. از آنجا که در باب شادی نظریه واحدی وجود ندارد، یک چارچوب نظری تلفیقی با تاکید بر نظریات بوردیو مطرح شده است. روش پژوهش در این تحقیق پیمایشی است. بدین منظور نمونه ای 380 نفری از افراد 15 تا 29 سال شهر بابلسر به طور تصادفی انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از دو نوع پرسشنامه (اصلاح شده آکسفورد برای سنجش شادی و محقق ساخته برای سنجش سرمایه فرهنگی) جمع آوری شدند. یافته های آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین متغیر مستقل سرمایه فرهنگی و ابعاد آن با شادی جوانان همبستگی مستقیم وجود دارد. لکن بیشترین همبستگی شادی با بعد عینیت یافته و کمترین همبستگی آن با بعد نهادینه شده می باشد. همچنین متغیرهای زمینه ای (جنسیت، سن و وضعیت تاهل) هیچ کدام با شادی رابطه نداشتند و تنها متغیرهای تحصیلات و پایگاه اقتصادی- اجتماعی با شادی رابطه معنی دار داشتند. در آزمون چند متغیره نیز مشخص شد که سرمایه فرهنگی عینیت یافته، تحصیلات و پایگاه اقتصادی- اجتماعی در مجموع 11 درصد از واریانس متغیر وابسته شادی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: شادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه فرهنگی تجسم یافته، سرمایه فرهنگی عینیت یافته، سرمایه فرهنگی نهادینه شده، جوانان، بابلسر
  • هادی خانیکی*، علیرضا نیکخواه ابیانه صفحه 121
    روزنامه نگاری گفت وگو زمینه مطالعاتی و حرفه ای جدیدی است که به سبب اهمیت یافتن گفت وگو در رسانه ها مورد توجه جدی محافل علمی، آکادمیک و حرفه ای و مجامع بین المللی از جمله یونسکو قرار گرفته است. مسئله پژوهش حاضر بررسی و تبیین مبانی و مولفه های روزنامه نگاری گفت وگو و وضعیت آن در رسانه های ایران است. چهارچوب مفهومی این تحقیق بر پایه بسط مفهوم حوزه توسعه مجاور[1] لو ویگوتسکی و تلفیق آن با منطق گفت وگویی میخائیل باختین، کنش ارتباطی و حوزه عمومی یورگن هابرماس و ارتباطات مشارکتی جان سرواس تنظیم شده و در قالب الگوی توسعه فرهنگی در حوزه توسعه مجاور رسانه ای، ویژگی ها و الزامات روزنامه نگاری گفت وگو را طراحی کرده است. روش پژوهش برای انجام این مطالعه، مصاحبه عمقی با متخصصان است که به صورت هدفمند با 21 تن از استادان ارتباطات، روزنامه نگاران و صاحبنظران حوزه گفت وگو انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد روزنامه نگاری گفت وگو مبتنی بر ارزش های نوینی چون حقیقت گرایی، راه حل گرایی، فرایندمداری و مردم گرایی است و به ارزش های کلاسیک هم در ذیل آنها توجه می کند. همچنین تلفیق روزنامه نگاری حرفه ای با ژانرهای نوینی مانند روزنامه نگاری شهروندی، شبکه ای و کنشگر، بیشتر با روزنامه نگاری گفت وگو مناسبت دارد. در عین حال روزنامه نگاری گفت وگو در حال حاضر فاقد جایگاه و کارکرد مناسب خود در کشور ماست اما می توان به وسیله آموزش سواد رسانه ای به عموم، آموزش های عمومی، تخصصی و حرفه ای درباره زمینه ها، لوازم و کارکرد روزنامه نگاری گفت وگو و تهیه مرامنامه ای عملیاتی، این نوع روزنامه نگاری را ترویج کرد.
    کلیدواژگان: ارتباطات مشارکتی، حوزه توسعه مجاور، حوزه توسعه مجاور رسانه ای، حوزه عمومی، روزنامه نگاری گفت وگو، منطق گفت وگویی
  • احمد آکوچکیان*، زهرا نجفی صفحه 159
    دانش فقه در احکام، در آستانه گذار از عصر اول معرفت شناختی خویش؛ یعنی دگردیسی فلسفه فقهی است. از این رو می توان انتظار دومین فصل تحول معرفت شناختی فقه را، در عرصه میان رشته ای ها، از جمله حوزه فقه، خبر و اطلاع رسانی را داشت. مدیریت فقه بنیان فرایند اطلاعات از جایگاه کاربردی بسیار تاثیرگذاری در اقتدار ملی و دینی برخوردار است. تحقیق به مدد روش شناسی پیش رونده و بازخورنده پیشرفت و دو منطق استنتاجی و استنباطی، سه سطح پردازشی الگوی مزبور را در مبانی پارادایمی، سامانه احکام، اصول مدیریت فقه بنیان، تبیین نموده و خصوصا به سطح دوم این پردازش، اهتمام افزونتری می ورزد. در فرایند تولید، توزیع و مصرف خبر، دست یافتن به سامانه احکام فقهی محتوا، منبع، مخاطبان و شاغلان حوزه خبر و اطلاع رسانی در سطح سامانه احکام فقهی، که مبتنی بر مبانی پارادایمی شکل می گیرد و مبنایی برای اصول مدیریت فقه بنیان خبر و اطلاع رسانی است، از جمله ضرورت های دستیابی به الگوی فقه بنیان خبر و اطلاع رسانی است. احکام محتوای خبر، احکام منبع خبر، احکام مخاطبان خبر و احکام فقهی شاغلان خبر سرفصل های تحلیلی این سامانه هستند. ایده ولایت فقیه از ایده ولایت فقه (جریان دانش در مدیریت فرایندهای تغییر) بر می آید و ولایت مندی فقه در گرو اهتمام به استنباط قوانین و احکام کلی همه عرصه های رشد و حیات فردی اجتماعی است و بر بنیان ایده ولایت فقه است که رکن معرفت شناخت نظریه جمهوری اسلامی یا مدنیت معاصر اسلامی دریافته می شود و جایگاه فقه خبر و اطلاع رسانی و ولایت مندی این فقه در حوزه مدیریت اطلاعات و فرایند اطلاعات آشکار می شود.
    کلیدواژگان: محتوای خبر، منبع خبر، مخاطبان خبر، شاغلان خبر، فقه، تفقه در دین، فقه خبر و اطلاع رسانی، ولایت فقیه
  • ملیحه شیانی، ابراهیم سپهوند* صفحه 189
    مفهوم بازتاب مجموعه انتظارات در زمینه حقوق و مسئولیت ها در یک اجتماع خاص است که اعضاء نسبت به یکدیگر، نهادها و جامعه دارند. از مهمترین ابزارهای تحقق شهروندی رسانه ها هستند. در عصر حاضر و بر اثر نفوذ و گسترش وسایل ارتباط جمعی که پیام را با موضوعات متنوع، ساختارهای گوناگون و گستره جغرافیایی وسیع توزیع می کنند، نه تنها می توانند با اجرای برنامه های متعدد نقش آگاهی دهی به افراد جامعه را داشته باشند، بلکه زمینه و بستر مناسب برای تحقق حقوق و مسئولیت های شهروندی را فراهم نمایند. در پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از رادیو و تلویزیون بر میزان آگاهی از حقوق شهروندی از نظریه های جامعه شناسان و نظریه پردازان حوزه ارتباطی و رسانه ای چون نظریه وابستگی به رسانه بال روکیج و دی فلور، نظریه شهروند پردازشگر پورتو، نظریه اقناع و آگاهی بخشی گیل و رادفر، نظریه پرورش گربنر، نظریه های کنش ارتباطی هابرماس، شهروندی مارشال، شهروندی پسامدرن فالکس و شهروندی پارسونز و دیگران استفاده شده است. در اجرای تحقیق روش پیمایش با تکنیک پرسشنامه به کار رفته است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که بین میزان استفاده از رادیو و تلویزیون با میزان آگاهی از حقوق شهروندی رابطه معنادار وجود دارد و در میان رسانه ها، تلویزیون قویترین ارتباط را با میزان آگاهی از حقوق شهروندی داشته است، همچنین متغیرهای زمینه ای نظیر سن، جنس و تحصیلات افراد بر میزان آگاهی از حقوق شهروندی شان تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه، رادیو، تلویزیون، حقوق، شهروندی
  • حسین دبیریان تهران*، مریم مقیمی صفحه 227
    مقاله حاضر برای اجتناب از سوء فهم، مغالطه، سطحی نگری، تعمیم بی اساس و همچنین احتراز از احکام و کلیشه های مبتنی بر مدح و ذم، چه در قالب تمجید و تحسین های شورانگیز و یا تعرض های بی پروا تلاش می کند با اتخاذ رویکردی نقادانه و تحلیلی به بحث پیرامون صورت بندی رویکرد احمد اشرف و محمد علی همایون کاتوزیان در ارتباط با فراروایت غربی مدرنیته و بازنمایی از تاریخ بومی بپردازد. از این رو، معیار ارزیابی ما در این دو دیدگاه نشان دادن این نکته نیست که هرکدام از آنها تا چه اندازه با واقعیت بیرونی تطبیق دارند، بلکه هدف نقد صورت بندی های گفتمانی گزاره های مربوط به شناسایی و بازنمایی هر کدام از این رویکردها در ارتباط با مدرنیته و سنت می باشد که از طریق مولفه های تصور فراروایت گونه از تاریخ، بازنمایی از تاریخ بومی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، سنت، تاریخ بومی، فرا روایت غربی مدرنیته، تاریخ، احمد اشرف، محمد علی همایون کاتوزیان
|
  • Ali Sheykhmehdi*, Mohammad Faras Alazl Page 11
    We can assume that the factors, which affect the presence of Western theories about the Orient in general and about the Arab world in particular, begun in ancient history since the Scriptures as well as the Crusades, and in the modern history through the writings of Orientalists who visited Arab countries and observed and discussed their cultures. This study has been conducted in the light of cultural theories, in which the perception among Westerners on the Arab character was built on the basis of pride and arrogance. It has been done by using existing resources from many libraries, as well as by revision and monitoring of many animated series and movies. The data and information was gathered, discussed and criticized according to the analytical and critical researching methods. The result of this study shows that the Representation Phenomena of the Westerners about Arabs and the Arab characteristic is just a Media phenomenon in which the Westerners portrayed Arab populations as they are “the others”, in order to find their own identity and Western culture. Therefore, the picture of Arabs in the cultural and artistic products especially in the animated series and movies presents them as people who are not civilized and ignorant and they are terrorists who pose a threat to the world. As a result, the visual arts especially the animated series in the Western media, try to impose the Western culture and spread the beliefs and Western theories among children and adults all over the world to find a western lifestyle in general.
    Keywords: Representation, Arabic character, Stereotyping, East Geology, Western animation
  • Hasan Chavoushian*, Soheil Tavana Page 35
    This research intends to study the social and political state of the wandering space in the north of Tehran based upon studying its present power relations. Accordingly, the exerted power on wandering space was divided into two kinds: cultural power and class based power relations. In addition, according to main presupposition of this research which is perpetual presence of resistance against power, and for obtaining a better knowledge from social and political state of the wandering space, we tried to figure a map of power- resistance relations in this space. For this reason, we selected Iranzamin Street in Qods Township as main field and, besides that, Africa (Jordan) Street and Saadatabad Street as additional fields of the research. The samples (persons) from whom we gathered data was typified based upon their situation in the power relation of our research field. Generally, we can call the method of this research as a qualitative circular/additive method. In the part of data analysis, according to the views about wandering space, we recognized three types among interviewees who were linked to the spaces: indifferent persons, opponents, and agreeable persons. Explanation of the views of these three types about wandering space is not possibly based upon economical states. Furthermore, the users of space were divided to five types and were explained by their affinities of economic status, cultural capital, and reaction against the exerted power on the space. As a result, the wandering space is a hardly problematic space with a very complex power- resistance relation and, therefore, explanation of its social and political status is impossible by simplistic, reductionist, polar, and clichés analysis.
    Keywords: Power, Resistance, Wandering, Space, Everyday Life, Leisure Tim
  • Reza Samim*, Mohammad Amin Esperouz Page 63
    Street Music is an urban phenomenon. In this regard, to understand it’s meaning as a social interaction, it is necessary to study it’s music producers correlation to the city as a context for social production. In Tehran, with a mixed cultural structure, a new type of street music has formed which is different from it’s precedents. In this newly formed street music, apart from being an urban phenomenon, in the modern sense, it is also a kind of street art, which is unique and requires technical skills. It should be taken into consideration that the transitional relation of this newly formed street music, which in this paper we will refer to as Recent Type, with it’s precedent type, requires further study. This article, which starts with defining conditions of existence of Recent Type and ends with reflexive analysis of collected data through life story, is an attempt to find an answer for this question that “is there any correlation between the Recent Type’s street music and that of Precedent Type’s?” In other words, is Recent Type’s street music a transition from Precedent Type? The results of this research show that, there are deep and fundamental differences between these two types; Attempts at individualization, audience and music centered performances, professional music experiences and showing resistance to pity and contempt in Recent Type, are all examples of the fundamental differences between these two types of street music in Tehran.
    Keywords: Social Life, Street Music, Tehran, Urban Art
  • Gh. Khoshfar, H. Janalizadeh, F. Akbarzadeh, H. Dehghani Page 89
    Happiness produces motivate and mobility in the life of the youth. Also it can play an accelerating role on the process of society’s development. Thus, with the regard of importance of happiness in the life of young people, this study aims to examine relationships of cultural capital and its dimensions with happiness. Using a combined theoretical framework by focusing on Bourdieu’s theories.Survey is our research method. Data was collected through questionnaires distributed among 380 people residing in Babolsar city who were selected through random sampling. Findings based on Pierson tests; show that there is a direct correlation between independent variable of cultural capital and its dimensions with youth' happiness. Among the dimensions, the most influenced variable on happiness is Objectified cultural capital and the lest is Institutionalized cultural capital. Demographic variables such gender, age and marital status have no correlation with happiness and among them only education and social_ economic status have significant relationship with dependent variables. Findings on multiple regression technique show that objectified cultural capital, education and social_ economic status account for 11 percent of happiness variance in population.
    Keywords: Happiness, Cultural capital, embodied cultural capital, Objectified cultural capital, Institutionalized cultural capital, youth, Babolsar city
  • Hadi Khaniki*, Alireza Nikkhah Abianeh Page 121
    The “dialogue journalism” is a new field approached by researchers as well as professionals and it have received considerable attentions by scientific, academic and professional circles besides international Assemblies including UNESCO, which is because of the importance of the “dialogue in media”. Here, the researcher’s problem is to study and explain the basics and elements of dialogue journalism and its situation in Iran’s Media.The Conceptual framework of this research is based on Lev Vygotsky’s concept of the “Zone of Proximal Development” combined with Mikhail Bakhtin's “dialogism”, Jurgen Habermas's “communicative action” and the “public sphere” theories and Jan Servaes's “Participatory Communication”. Designing “the pattern of cultural development in the media zone of proximal development”, here the researchers have defined characteristics and requirements of dialogue journalism. The method of research in this study has been “in-depth interview with experts” which finally included 21 people who were dialogue experts, professors of communication and journalists and by the purposive sampling they have been chosen to be interviewed.The findings of this study display that dialogue journalism is based on the recent news-values like being “Solution oriented”, “Process oriented”, “Truth oriented” and “People oriented”, yet the classic values have been considered as well. Indeed, a combination of professional journalism with new genres like citizen, networked and activist journalism is much more coherent with nature of the dialogue journalism. Moreover, the research has come to the point that this kind of journalism has not yet achieved its appropriate position and function in Iran, but it is possible to promote it through increasing the media literacy of the public besides general and professional education about dialogue journalism’s accessories and functions and finally providing an operational doctrine for dialogue journalism.
    Keywords: dialogism, dialogue journalism, media zone of proximal development (MZPD), participatory communication, public sphere, zone of proximal development (ZPD)
  • Ahmad Akuchkian*, Zahra Najafi Page 159
    The knowledge of "jurisprudence in law" is on the eve of transition of its first era of epistemology; it means the metamorphoses of juridical philosophy. Second era of evolution of jurisprudence of epistemology could be expected in interdisciplinary arena including field of jurisprudence, news and information. The juridical management of information process has the more impressive functional status in national and religious authority. in the essay, processing phases of the pattern, paradigm principles, law system, principles of juridical management have been explained by progressive methodology and feed backing of progress and both inductive and inference logics in particular, more effort has been expend to explain the second phase. it is understood that obtain juridical law system, source, audiences and practitioners in news and information field of juridical law system phase, which is based on outlined paradigm principles that have been formed in first phase and is a basis for the principles of juridical management of news and information, in process of produce, distribute and utilization of news is one of necessity for achieving juridical pattern of news and information. Analytic headlines are: laws about the content of news, laws of source of news, laws of audience and laws of practitioner in news fields. Idea of velayat-faqih (guardianship of jurisconsult) is come from velayate-fiqh (jurisprudence guardianship) (the knowledge in management of changing processes), and guardianship of jurisprudence depends on deducing general law of all arena of personal and social development and life. Understanding the pillar of epistemology of Islamic republic theory and Islamic contemporary is based on guardianship of jurisprudence. Therefore, it has illustrated the status of jurisprudence of news and information and guardianship of jurisprudence in information management field and process of information.
    Keywords: content of news, source of news, audience of news, practitioner of news, jurisprudence, understanding in religion, jurisprudence of news, information, velayatfaqih (guardianship of jurisconsult)
  • Malieh Shiyani, Ebrahim Sepahvand* Page 189
    Citizenship is one of the most important political – Social ideas at Contemporary age. This concept is a reflection of expectations about rights and responsibilities in a special society which its members have toward each others, structures and society. Media is one of the most important tools of citizen rights. At the present age. And because of the influence and spreading Media which distribute the massage with variable subjects, different structures and wide geographical extent, it not only can play the role of informing people with different programs, but also it can provide a suitable bed to certain the rights and responsibilities of people. In this study, we are going to consider the relation of Media (Radio and television) to amount of knowledge about citizen rights by using of sociologists and commentators suggestions about Media such as " connection to Media theory by BalRokije & Difloor, Processor citizen theory by porto, satisfaction and informing theory by Gill and Radfar, Training theory by Gerbenner, relative action theory by Habermass… and the other citizen comments as: citizen tripartite rights by Marshal, Post modern citizen by Parsonez. weve applied the measuring method in this research.
    Keywords: Radio, Television, Knowledge, citizenship rights
  • Hossein Dabirian Tehrani*, Maryam Moghimi Page 227
    In this article through critical view try to explain approach of Ahamad Ashraf and katouzian in relation with meta narrative of modernity and Representation of local history.Accordingly, Our purpose consist of describe and critique of discourse statements of modernity and tradition, which is done through.Components of "Representation of local history" and "Western meta-narratives of modernity"It is noteworthy that, this article in order to explain similarities and differences about modernity and local history according to view of Ahamad Ashraf and katouzian. We try to answer following question: "Is it just one impression of modernity? or we can discuss about Modernities or different way of modernity in conformity with history of society?" In this two approach discussion about tradition if rely upon native history of Iranian society? Or representation from society has been formed through framework of "comparative and contrastive" in "Resemblances" or "differences" with referral of western language of history?
    Keywords: Modernity, tradition, local history, meta narrative of modernity, history, Ahamad Ashraf, Mohammad Ali katouzian