فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 42 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 42 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم قدیمی صفحات 11-38
    با پیشرفت فناوری، نفوذ و تاثیر رسانه ها در جامعه به طور چشم گیری افزایش یافته است. ترویج علم یا عمومی سازی علم به شکل نوین از قرن بیستم در مغرب زمین مطرح شد و در پنجاه سال اخیر به طور جدی به آن توجه شده است. سیاست گذاران دریافته اند برای بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع خود ناچار به عمومی سازی علم هستند و برای بسط و گسترش علم در جامعه بهترین، کارآمدترین و در دسترس ترین ابزار را رسانه دانسته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رسانه ها در عمومی سازی علم انجام شده است. در این مقاله از روش اسنادی و میدانی استفاده کردیم. این مطالعه با بهره گیری از نظریه های استفاده و خشنودی و نشر نوآوری های راجرز، نقش رسانه ها در عمومی سازی علم را واکاوی می کند. یافته های پژوهش بر « نقش رسانه ها در عمومی سازی علم به عنوان رابط علم و جامعه» تاکید دارند، در مجموع رسانه ها، در عمومی سازی و ایجاد باور به علم نقش میانجی دارند.
    کلیدواژگان: ترویج علم، عمومی سازی، رسانه، ارتباطات علمی
  • محمود قاضی طباطبایی، رسول صادقی، محمد شیری صفحات 39-62
    هدف این مقاله بررسی سهم هزینه های ارتباطات خانوارهای ایرانی به ویژه در بستر تغییرات ساختار سنی و ترتیبات زندگی خانوار با استفاده از تحلیل ثانویه داده های هزینه و درآمد خانوار سه دهه اخیر(92-1363) می باشد. به منظور انجام مدل شبه پانل در بررسی نقش تحولات عوامل اقتصادی و اجتماعی خانوار و ساختار جمعیت در تحولات سهم هزینه های ارتباطات خانوار مدل تحلیلی چند سطحی تقاطعی بکار برده شده است. نتایج بیانگر روند افزایش سریع سهم هزینه های ارتباطات در خانوار بویژه در دهه اخیر است. در خصوص عوامل جمعیتی تاثیرگذار بر این روند، نتایج مدل شبه پانل نشان داد که دوره و نسل تاثیر معنی داری در سهم هزینه های مصرفی خانوار داشته است. همچنین تغییرات ساختار سنی در جهت افزایش سهم جمعیت در سنین فعالیت در تحولات سهم هزینه های مصرفی خانوار تاثیری مثبت نشان می دهد. بعلاوه، نتایج مقاله بیانگر تاثیر معنی دار متغیرهای نوع شغل، سن، جنس و سطح تحصیلات سرپرست خانوار، ترتیبات زندگی خانوار، شاخص امکانات رفاهی خانوار، درصد برخورداری نسل از تحصیلات دانشگاهی و امکانات رفاهی بر سهم هزینه های ارتباطات خانوار دارد. یافته ها و نتایج مقاله در چارچوب رویکرد چرخه زندگی مصرف مودگیلیانی، رهیافت های نظری مبتنی بر تمایزات اجتماعی و الگوی مصرف، نظریه چرخه جمعیت شناختی و رویکرد نسلی الگوی مصرف قابل تببین است.
    کلیدواژگان: مدل شبه پانل، مدل چند سطحی تقاطعی، تحولات الگوی مصرف، نظریه چرخه زندگی مصرف، سهم هزینه های مصرفی ارتباطات
  • علی حاجلی صفحات 63-88
    فوکو با بکارگیری مفهوم گفتمان شیوه جدیدی برای تحلیل تاریخی و اجتماعی ارائه نمود و بعد از استقبال وسیع پژوهشگران، اکنون گفتمان به یکی از پرکاربردترین مفاهیم علوم اجتماعی تبدیل شده است. تحلیل گفتمان شیوه پژوهشی فوکو است که او طی کارهای خود، دیرینه شناختی و تبارشناختی، از آن برای تحلیل تاریخی و کنونی جامعه غربی استفاده می کند. در این مقاله ضمن بررسی مفهوم نظری گفتمان، روش تحلیل گفتمان فوکویی بررسی می شود. طی این بررسی سیر تحول مفهوم گفتمان و نحوه تحلیل گفتمان در کارهای فوکو خواهد آمد. در ادامه نوع بکارگیری آن در دو شیوه پژوهشی – نظری دیرینه شناسی و تبارشناسی را بررسی خواهد شد. در این مقاله همچنین دو مثال عملی از تحلیل گفتمان چگونگی عملی انجام آن را توضیح می دهد. در انتها خواهیم دید که پژوهش گفتمانی با ذایقه نیمه فوکویی دشواری هایی خاص خود را دارد و همزمان پژوهشگر آزاد است تا بی آنکه دغدغه معیارها و تنظیمات پژوهش اجتماعی متعارف را داشته باشد، پژوهش خود را به گونه ای «معتبر» سامان دهد که نظریه و روش در هم ادغام شوند.
    کلیدواژگان: میشل فوکو، گفتمان، تحلیل گفتمان، دیرینه شناسی، تبارشناسی
  • سید وحید میره بیگی صفحات 89-114
    در گستر ه ی بین المللی که عرصه ی تضاد منافع دولت ها، سازمان ها و شرکت های بین المللی است، صنعت فیلم سازی را می توان به مثابه مجموعه ای از نظام های بازنمایی در نظر آورد. بازنمایی فرآیندی بی طرف نیست و با حفظ معانی خاصی در ژرفنای متون، در خدمت منافع برخی از افراد و گروه ها عمل می کند. این پژوهش با تمرکز بر این پرسش که نظام بازنمایی حاکم بر انیمیشن های تولید شده در صنعت فیلم سازی آمریکا چگونه عمل می کنند و اسطوره های آنها چیست، به موردکاوی انیمیشن وال-ئی ، پرداخته است. بدین منظور از روش شناسی کیفی بهره جسته و جهت چهارچوب مفهومی از نظریه بازنمایی به خصوص نظریات رولان بارت استفاده شده است. برای تحلیل داده ها نیز روش تحلیل نشانه شناختی برگزیده شده است. نتایج نشان داد که نوع پیشرفته و پیچیده ای از اسطوره در این انیمیشن حضور دارد؛ زیرا عملکرد شناخته شده ی اسطوره ها ممانعت از نقد اموری خاص است، اما در این فیلم، اسطوره، در دل انتقاد به اسطوره حضور داشته و به طبیعی جلوه دادن ارزش های سرمایه داری میل دارد.
    کلیدواژگان: رولان بارت، انیمیشن وال، ئی، نشانه شناسی، اسطوره
  • سید حسن حسینی، مارال لطیفی صفحات 115-142
    تصمیم افراد به زندگی مستقل از خانواده (خروج از خانواده ی راهیابی بدون تشکیل خانواده ی فرزندآوری) و عملی کردن آن، در سال های اخیر به یکی از روندهای برجسته و قابل اعتنا در شهرهای بزرگ ایران تبدیل شده است؛ طبق آمار غیررسمی اعلام شده از سوی مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان در شهریور ماه سال 90، حدود 27 درصد جوانان در کلان شهرهای کشور زندگی مستقل از خانواده دارند، این نرخ در تهران به 30 در صد می رسد و این آمار در حال افزایش است. تحقیق منتهی به این مقاله به مطالعه ی ابعاد گوناگون این نحو زندگی با استفاده از گراندد تئوری پرداخته و در پی ارایه ی توصیفی فربه از آن بوده است. در این کار کوشیده ایم با استفاده از تکنیک مصاحبه به دیدگاه های افرادی که این نحو زندگی را در پیش گرفته اند، نزدیک شویم و به تاریخچه ی زندگی آنان دست یابیم و از این راه نحوه ی هویت یابی، استراتژی های مختلف افراد و خانواده ها در مواجهه با مسایل زندگی مستقل، جریان های منتهی به آن و عوامل تاثیرگذار بر این اقدام را شناسایی کنیم. زمینه ها و علل که در این مقاله از آن ها یاد می شود، به قرار زیراند:
    زمینه ها
    تقابل تهران و غیر تهران، تعارض با خانواده، تاریخچه ی خانوادگی شامل تنش در فضای خانوادگی وزمینه های تربیتی، تحصیل در شهری دیگر، برخورداری از انواع سرمایه ها، گسترش افق های پیش رو؛ علل: مشاجرات خانوادگی، دشواری ادامه ی زندگی با والدین، نداشتن قصد ازدواج، هویت یابی مستقل از خانواده.
    کلیدواژگان: گراندد تئوری، جامعه شناسی خانواده، استقلال از خانواده، مطالعات جوانان، مناسک گذار
  • اسماعیل شاه طهماسبی، ابوذر غلامعلی زاده، فاطمه شاه طهماسبی صفحات 143-160
    شدید بودن رقابت و شرایط اقتصادی اخیر کشور، بانک ها را مجبور می کند تا از حداکثر توان خود جهت استفاده از تبلیغات اثربخش جهت جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان قدیمی بهره ببرند. در این راستا توجه به مباحث تفاوت های فرهنگی می تواند بسیار کارساز باشد. لذا این مقاله علاوه بر بررسی میزان درگیری ذهنی مشتریان با ابزار و محتوای تبلیغاتی به بررسی تفاوت قومیت های ایرانی در این درگیری ذهنی می پردازد. برای این منظور از پرسشنامه محقق ساخته با روایی محتوای صوری و پایایی 88/ با استفاده از آلفای کرونباخ استفاده گردید. این پرسشنامه با استفاده از ادبیات موضوع و تحقیقات قبلی و در نظر گرفتن صنعت مورد نظر و فرهنگ تبلیغاتی کشور تهیه شد. نتایج نشان داد تبلیغات با محتوای کارکردی بانک و همچنین ابزارهای بازاریابی متصل چون تبلیغات دهان به دهان برای فضای کلیت فضای صنعت بانکداری در اولویت بالاتر درگیری ذهنی مشتریان قرار می گیرد. همچنین مشخص شد که از نظر میزان درگیری ذهنی با ابزارهای تبلیغاتی شباهت های زیادی بین اقوام ترک و لر و از طرف دیگر فارس و کرد وجود دارد و از نظر محتوای تبلیغاتی نیز فارس ها با لرها و ترک ها با کردها، درگیری ذهنی تقریبا مشابهی دارند. با اینحال تفاوت های اولویتی، به صورت مشخصی برای قومیت های وجود دارد. در کل توجه به تفاوت های قومیتی برای ارائه ابزار و محتوی مناسب تبلیغاتی در فضای رقابتی موجود صنعت بانکداری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: محتوای تبلیغ، ابزار تبلیغ، قومیت، صنعت بانکداری
  • همایون مرادخانی صفحات 161-173
    آن گاه که زلزله ای رخ می دهد و خبر آن می پیچد، تصور نظامی از مفاهیم و مقولات، ابژه ها و تکنولوژی ها، لشکری از ماموران و امداد رسانان و انبوهی از قربانیان یا آسیب دیدگان به یک باره به ذهن راه می یابد. ولی در تحلیل چنین رخدادی، از قضا، نه نظام مفاهیم و مقولات موجود برای فهم آن کفایت می کند و نه ابژه ها و تکنولوژی ها را همان معنایی است که پیش تر بوده است. بر همین قیاس، نه می توان زلزله زدگان را از پیش به تمامی قربانیان منفعل چنین رخدادی قلمداد کرد و نه می شود خلاقیتی موهوم را بدانها منتسب ساخت که گویا ایشان، خود، از پس آن چه که بر آن ها رفته برآمده اند. زلزله ای که تابستان گذشته آبدانان و مناطق اطراف را به لرزه درآورد، اگر چه به گرفتن جانی منجر نشد، اما مهم تر از آنی نمود که بتوان نادیده اش انگاشت. از خلال این واقعه، هم می شد به توانمندی و تاب آوری مردم اندیشه کرد و هم به ناتوانی و دردمندی آن ها؛ هم تداوم و تلاش برای زندگی را به عیان دید و هم نگون بختی و اندوه را به تماشا نشست؛ هم به چگونگی سامان یافتن دگرباره ی امور توجه نشان داد و هم به برآمدن زخم هایی که شاید با توسل به داشته های موجود راهی برای درمان آن ها نمی شد، جست. در چنین هنگامه ای، اگر چه دولت را در خدمات و امکاناتی که عرضه می داشت تا حدی دست سخاوت بود اما با این حال، او را یارای رایزنی با مردم و اداره ی سنجیده ی امور نه در نحوه ی تخصیص امکانات و نه در تشخیص نیازها، نبود. شگفت آن که هدف، سر و سامان دادن به همان مردمی بود که خود از این رایزنی کنار گذاشته شده بودند.
    کلیدواژگان: زلزله، عقلانیت دولتی، آستانه ی تکنولوژیک، مدنیت محلی
|
  • Pages 11-38
    With the advancement of technology, the media’s influence has increased prominently over societies. Science popularization or science generalization in its new type was formed in western countries and seriously has been addressed in current 50 years.
    Policy –makers have well perceived that they are forced to popularize science for improving political, social and economic status of their societies and they are also aware that the media is the best, most efficient and most available means for science popularization. This survey aims to address and explore the role of media in science popularization in Iran. The method of this paper is documentary and field research. This study investigates the role of media in popularization of sciences using “use and gratification theory” and Rogers’s “diffusion of innovations theory”. The findings emphasize on “the key role of media in science popularization” as a mediator of science and society. Generally, the media have the role of mediator in popularization and belief in science.
    Keywords: Science popularization, Media, Generalization, Scientific communications
  • Pages 39-62
    The aim of this study is to analyze of changes of household’s communication expenditures ,particularly in the context of age structure transitions and household living arrangements using secondary analysis of Household Income & Expenditure Survey data during 1984-2013. The Cross-classified Multilevel Model has been applied in order to handling of the pseudo panel model.
    The results showed that the share of household communication expenditures has increased rapidly in recent decade. The results of pseudo panel model show that period and cohort have significant effects on of household Communication Expenditures. Age structure changes (percent of activity population aged15-64) have had positive effect on share of household communication expenditures. Also the results shows that socio-demographic characteristics of head of household (such as age, gender, type of job and level of education), household living arrangements, household welfare index, percent of cohort university educated population, and cohort welfare index have significant effects on share of household communication expenditures. These results can be explained by Modigliani’s life cycle consumption theory, theoretical approaches on social distinctions and consumption pattern, demographic cycle theory and generational approach.
    Keywords: Pseudo Panel, Cross, Classified Multilevel Model, Consumption Pattern Dynamic, Life Cycle Consumption Theory, household communications expenditures
  • Pages 63-88
    Foucault introduces a new way of analysis of the social world while he does not make clear how to conduct research. However, it does not mean that Foucault did not leave any space to do a Foucauldian social research (or as he wishes, doing genealogies). Indeed, the manner of Foucauldian social research is an ongoing method(s) which is produced both by Foucault and a researcher. The researcher must read Foucault and then draw out some basic points on which she or he can establish a concrete research method. While he mainly focuses on the internal side of discourse and is uninterested in non-discursive elements in archaeology, he then shifts to an overall view in his genealogical works in which discursive and non-discursive elements lose their significant differences, and they are mingled in each other in a discourse. In this article I will map Foucault’s main theoretical and methodological points and articulate them in my own method of doing a research. In so doing, I touch on general aspects of discourse and discourse analysis, then I will describe Foucault’s method, next I will illuminate how practically to do a discourse analysis.
    Keywords: Michel Foucault, Discourse, Discourse Analysis, Archaeology, Genealogy
  • Pages 89-114
    Representation is not neutral and by maintaining special meanings in the depth of texts, it declares an interest for some specific individuals and groups. Through International scope which is an arena of conflict of interests among governments, international organizations and companies, perhaps the film industry, as a set of systems of representation, act like this arena. This study has explored the animation Wall-E to analyze its representation system and to explore its myths. To do so, qualitative methodology is applied and as its conceptual framework, representation theory, particularly theories of Roland Barthes are used. To analyze the data, semiology method is utilized. According to the outcomes of this study, in this film’s codes, a kind of sophisticated modern myth is present. Because the well-known functions of myths is to let nature take its course and therefore to prevent criticism, but in this work, myth is observed to criticize myth and it is intended to serve capitalism’s values.
    Keywords: Wall, e, Semiology, Myth, Roland Barthes
  • Pages 115-142
    Many metropolises in contemporary Iran are experiencing an increasingly significant trend in recent years; people decide to leave their natal family without establishing one's family of procreation.
    This fashion called independent living, according to unofficial statistics announced by National Youth Organisation in September 2011, approximates to 27 per cent of the youth in metropolises save to Tehran where it goes up to 30 per cent.
    Using grounded theory, present research examines different aspects of this style of living and seeks an enriched description of this social phenomenon. Using deep interview, the research tries to approach the attitudes of the people who choose to live in this way and to reach their life trajectories. This makes the investigator find out their identifications, different strategies they and their families use to cope with the problems of this life style, the ending trends, and the influential variables effecting this act.
    The article evaluates conditions and the context. Tehran/non-Tehran contrast, family challenge, family history and tension inside the family, university education far from one’s family can be categorized into context. Moreover, one’s various capitals and extending one’s horizons must be are included, too. And when disputes inside one’s natal family roar up and it seems impossible for the individual to continue cohabitation with the family especially when he/she lacks a prospection of marriage while the identification of the person is not family-oriented, conditions for the phenomenon are available.
    Keywords: Grounded Theory, Sociology of Family, Youth Studies, Independency from Family, Rite of Passage
  • Pages 143-160
    The intensified competition and current economic situation of the country, force banks to utilize maximum of their ability to effectively use advertising to attract new customers and retain old customers. In this context, attention to issue of cultural variants can be very effective so this article, in addition to reviewing the subjective involvement of customers with advertising tools and contents, investigates the differences of the subjective involvement among Iranian ethnicities.
    For this purpose, the questionnaire with content validity was used and reliability was 0 /88 by using Cranach's alpha. This questionnaire was prepared by using the literature and previous researches and also by considering the desired industry and culture of the state advertising.
    The results indicate that advertising with functional content of bank and also contiguous marketing tools such as word of mouth advertising of banking industry whole space, takes higher priority in the subjective involvement of customers.
    Also it was found that in term of subjective involvement with promotional tools, there are a lot of similarities between Turk and Lor ethnicities and at other end Fars and Kurds ethnicities. So in the term of promotional contents, there is near similar subjective involvement between Fars and Lor and in the other end Turk and Lor. However there is certain priority different between these ethnicities. In general, considering ethnic differences to providing proper promotional tools and contents in the banking industry current competitive environment are suggested.
    Keywords: Ad Content, Ad Tools, Ethnicity, Banking Industry
  • Pages 161-173
    When an earthquake occurs and its news spreads, on the spur of the moment, the militaristic imagination of notions and categories, objects and technologies, army officers and relief guards, a mass of victims and people damaged, spring to mind. However, of the moment, ironically neither prior notions nor categories are sufficient to fathom the reasons behind it, nor the objects have their previous meanings. Accordingly, we do not consider earthquake victims as the passive ones in advance, or linking them to such fictitious creativity that they, themselves were coping quite well with what had happened to them. Although nobody has been killed by the earthquake which has struck Abdanan last summer, it was important enough not to be ignored. Over the course of earthquake, we could both pondering ways individuals withstanding and their inability, their asthenia. At once watching both their endeavor to live and their grief and incapacitation. Paying attention to how the affairs were being reordered, likewise such an up growing traumas which based on our capabilities in hand, there was no way to be cured. Meanwhile, though the government acted munificently in the case of providing people with services and facilities, it did not has potency in counseling with people neither in the process of allotment nor in the field of specifying the requirements. Surprisingly, the goal was to settle people down. Those who were being put aside from the course of consultation.
    Keywords: Earthquake, state rationality, technologic threshold, local civility