فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 50 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 50 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رامین رسول اف *، کرامت الله راسخ صفحات 13-34
    دو روزنامه «روح القدس» و «صوراسرافیل» در صف مقدم مبارزان راه آزادی و دفاع از مشروطیت قرار داشتند. انتشار روزنامه های روح القدس و صوراسرافیل از پیروزی انقلاب مشروطیت شروع شد و تا کودتای محمدعلی شاه قاجار به طول انجامید. در این مدت تعداد 28 شماره روح القدس و 32 شماره صوراسرافیل منتشر شد که با در نظر گرفتن معیارهای لازم برای تشخیص سرمقاله از سایر مقاله ها تعداد 13 سرمقاله در روزنامه روح القدس و تعداد 12 سرمقاله در دوره حیات روزنامه صوراسرافیل به چاپ رسیده است. بررسی سرمقاله ها نشان می دهد که در سرمقاله های روزنامه روح القدس، بیشتر به مسائل و موضوعات سیاسی پرداخته شده است، ولی در سرمقاله های صوراسرافیل، علاوه بر مسائل سیاسی، مسائل و موضوعات اجتماعی، مذهبی نیز بررسی شده است. درمجموع، یافته های این تحقیق نشان می دهد که دو روزنامه مذکور که هر دو زاییده مشروطیت و قربانی استبداد می باشند، در جریان انقلاب مشروطیت، با ترویج افکار آزادی خواهانه و انتقاد از حکومت استبدادی، نقش مهمی در آگاهی و تنویر افکار عمومی مردم ایران در آن دوره داشته اند.
    کلیدواژگان: مطبوعات، روح القدس، صوراسرافیل، مشروطیت
  • محمد مهدی فرزبد *، حیدر جانعلیزاده چوب بستی صفحات 35-58
    هدف اصلی این مقاله بررسی حافظه جمعی نسل ها از جنگ هشت ساله ایران و عراق به مثابه یک واقعیت اجتماعی در جامعه معاصر ایران است. از آنجا که نسل، به عنوان چارچوب اجتماعی اصلی، خاطرات طیف های مختلف کنشگران اجتماعی از واقعه جنگ را تحت تاثیر قرار می دهد، برای مفهوم سازی از واقعیت اجتماعی حافظه جمعی جنگ، صورت بندی های مختلف و ممکن آن در میان گروه های مختلف سنی بررسی می گردد. در این راستا، بر مبنای مفاهیم نظری حافظه جمعی، پرسش های اساسی حول ماهیت و نحوه ساخت حافظه جمعی نسل ها از جنگ مطرح گردید. جهت پاسخ به این پرسش ها، با اتخاذ روش کیفی، 38 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند و نظری مورد مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. داده های گردآوری شده توسط کدگذاری تماتیک در نظریه زمینه ای تحلیل شدند. در نتیجه این تحلیل، ساختار موضوعی ای به دست آمد که در آن امکان مقایسه موارد و گروه های نسلی به بالاترین میزان لازم برای تحلیل و ارزیابی توزیع اجتماعی دیدگاه ها نسبت به تجربه مشترک از جنگ رسید. این ساختار موضوعی متشکل از شانزده مقوله اصلی است که در دامنه حوزه های موضوعی چهارگانه تعریف و معنای جنگ، بازنمایی و یادبود جنگ، نگاه به ارزش های دوران جنگ، و الگوهای معنادهی و هویت بخشی جنگ توزیع شده اند. در مجموع یافته ها نشان دادند که هر نسل از دو زیرگروه نسلی تشکیل یافته است که در هر حوزه موضوعی، یادآوری متفاوتی از جنگ دارند. بدین ترتیب در نسل دارای حافظه اتوبیوگرافیک، دو زیرگروه نسلی با روایت های ایده آلیستی-حماسی و نوستالژیک از جنگ و در نسل دارای حافظه تاریخی دو زیرگروه نسلی با روایت های ایدئولوژیک- ابزاری و انتقادی از جنگ مشاهده می شوند.
    کلیدواژگان: جنگ ایران و عراق، حافظه جمعی جنگ ایران و عراق، حافظه نسلی، حافظه اتوبیوگرافیک، حافظه تاریخی
  • امید علی احمدی * صفحات 59-83
    سینمای ایرانی بنا به دلایل مختلف، در همه دوران حیات خود توجه ویژه ای به خانواده و تحولات آن داشته است. بر این اساس، هم گامی بازنمایی مدرنیته و مدرنیسم از یک سو و خانواده از سوی دیگر، موضوعی قابل تامل است. فرایند مدرنیته در ایران از آغاز با اساسی ترین و حساس ترین بخش هویت فرهنگی ایران یعنی خانواده و ایستادگی آن در مقابل تغییر، به صورت یک موضوع ویژه برای بازنمایی مسائل جامعه و ایده های تحول مواجه بوده است.
    پژوهش حاضر، این هدف اساسی را مد نظر دارد که نشان دهد پس از انقلاب، مهم ترین عناصر و ابعاد مدرنیته؛ یعنی فردیت و عقلانیت، چگونه در خانواده بازنمایی شده اند. برای تحلیل نظری تحولات روی داده در خانواده، نظریه تجدد گیدنز و برای بازنمایی از دیدگاه بازنمایی استیوارت هال استفاده شده است. در تحقیقی که مبنای این نوشتار بوده است، 95 فیلم سینمایی مهم پس از انقلاب به تفکیک چهار دوره آن، با روش تحلیل محتوای کمی و کیفی، مورد بررسی قرار گرفته است.
    تحقیق، نشان داده است که تقریبا در تمامی فیلم های مورد بررسی، به عقلانیت و فردیت (البته با تمام ویژگی های ایرانی شده آن که بیشتر به فردگرایی خودخواهانه و گریزان از تعهدات اجتماعی و خانوادگی است و عقلانیت نفع طلبانه) ، توجه شده و به نوعی به نقد کشیده شده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی سینما، بازنمایی خانواده در سینما، مدرنیته و بازنمایی آن در سینما، عقلانیت و فردیت در جامعه ایران
  • خدیجه کشاورز * صفحات 85-111
    یکی از چالش های مهم خانواده در جهان معاصر، تعارض میان پیشبرد ضرورت های زندگی مشترک و دغدغه «تحقق بخشیدن به خود» در میان زوجین است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که زنان طبقه متوسط ایرانی در زندگی مشترک خود چه نسبتی بین واقعیت های زندگی و رویاهایشان می بینند و چه راهبردهایی را برای رفع این فاصله احتمالی اتخاذ می کنند. با مرور برخی نظریات و پژوهش های غربی که الزامات زندگی مشترک و چالش تحقق خود را در نظر گرفته اند و وام گیری از مفاهیمی مانند تقسیم کار جنسیتی، انجام کار خانگی، نگهداری از کودکان و هنجارهای والد بودن، تلاش شده تا این چالش در متن جامعه معاصر ایرانی نیز واکاوی شود. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد اتنوگرافیک و به مثابه یک پژوهش کیفی به اجرا «درآمده» است. روش اصلی گردآوری داده ها مصاحبه عمیق با دوازده زن متاهل ساکن تهران است. یافته های پژوهش نشان می دهند که ایجاد تعادل میان زندگی خانوادگی و «تحقق خود» در بسیاری از خانواده ها، چالشی جدی و اساسی است. بسیاری از زنان واقعیت های زندگی را در تناقض به خواسته های اصلی خود می بینند و به نظر می رسد رواج تقسیم کار مشارکتی، می تواند به کاهش این چالش کمک کند.
    کلیدواژگان: زندگی خانوادگی، تحقق خود، تقسیم کار، زنان متاهل
  • زینب شریفی، افسانه مظفری *، علی دلاور، علی اکبر فرهنگی صفحات 111-139
    تغییرات آب و هوایی، بحران های طبیعی و تاثیرات جوامع صنعتی بر طبیعت، «توسعه پایدار»[1] و «محیط زیست» را به مسئله ای جهانی تبدیل کرده و بهره گیری از رسانه ها و تدوین مدل مطلوب «روزنامه نگاری محیط زیست»[2] برای مطبوعات در صدر پیگیری های کارشناسان «محیط زیست» و «ارتباطات اجتماعی» قرار گرفته است. در ایران نیز ظهور مسائل زیست محیطی از جمله خشک شدن تالاب ها، پدیده ریزگرد و... لزوم افزایش توان حرفه ای رسانه ها و توجه به روزنامه نگاری محیط زیست را دوچندان کرده است. این پژوهش با هدف تبیین مولفه های روزنامه نگاری محیط زیست و ارائه مدل مطلوب برای مطبوعات و مبتنی بر نظریه ای با عنوان «پزشک رسانه ای»[3] ویبکه روگنر[4] و نظریه برجسته سازی انجام شده است. با روش تحقیق «دلفی سیاسی» و استفاده از نمونه گیری گلوله برفی با 17 متخصص حوزه روزنامه نگاری و محیط زیست مصاحبه های عمقی صورت گرفته است. بنابر یافته های این پژوهش، «روزنامه نگاری محیط زیست» در ایران بر چهار مولفه اصلی و بومی «داشتن معیارهای تخصصی روزنامه نگاری محیط زیست»، «داشتن معیارهای حرفه ای روزنامه نگاری عمومی»، «داشتن دانش محیط زیست در یکی از گرایش های محیط زیست» و «شناخت فعالیت های سازمان های بین المللی و تفاهم نامه های زیست محیطی» مبتنی است. لذا، برای دستیابی به توسعه پایدار، راه اندازی رشته روزنامه نگاری محیط زیست در دانشگاه ها و استفاده از مولفه های ذکر شده، برگزاری کارگاه های خبرنویسی تخصصی و ارتقای سواد زیست محیطی شهروندان از طریق آموزش غیرمستقیم در رسانه ها می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری محیط زیست، توسعه پایدار، محیط زیست، مطبوعات، مولفه های روزنامه نگاری
  • احمد امین فرد صفحات 139-168
    ابزارهای ارتباطی به مثابه کارگزاران فرهنگی در شکل دهی به افکار عمومی و ذهنیت ها، تاثیر به سزایی دارند. تحولات منطقه آسیای غربی و افول گروه تروریستی داعش، همه پرسی جدایی کردستان عراق، روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور امریکا و حضور اکثریت جمهوری خواهان در مجالس سنا و کنگره امریکا و لفاظی های تند نومحافظه کاران در قبال ایران اسلامی و تهدید لغو توافق برجام از سوی ترامپ، بسترهای تبلیغی بسیار عمیقی را برای دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است. هدف این تحقیق، راهبردهای مطلوب ارتقای دیپلماسی رسانه ای ج.ا.ا در راستای توسعه پایدار فرهنگی ایران در دوران پسابرجام است. این تحقیق با استفاده از روش دلفی، طی سه مرحله، با بهره گیری از الگوی برنامه ریزی استراتژیک انجام شد. برای دستیابی به اهداف تحقیق از نظرات 23 نفر از خبرگان این حوزه (کارشناسان و مدیران در عرصه های علوم سیاسی، روابط بین الملل، مدیریت فرهنگی، علوم ارتباطات، ارتباطات بین الملل و مدیریت رسانه) استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان داد راهبردهای رقابتی مناسب ترین راهبردها برای ارتقای دیپلماسی رسانه ای ج.ا.ا در راستای توسعه پایدار فرهنگی ایران در دوران پسابرجام هستند. در انتها راهبردهای رقابتی تدوین شده، اولویت بندی شدند. مهم ترین راهبردهای این تحقیق، راهبرد «یکپارچگی معنایی در بسته بندی پیام رسانه های ج.ا.ا برای مدیریت ادراک و فرار به موقع از پارازیت شناختی و روایت و ایده ساخته و پرداخته رسانه های غربی امریکایی در راستای تهاجم فرهنگی رسانه ای امریکا علیه ایران است». همچنین راهبرد «تاکید بر عبور از تک گویی به گفتگو در دیپلماسی رسانه ای ج.ا.ا در دوران پسابرجام که برای تحقق گفتگوی بین تمدن ها و ملت ها در راستای تنش زدایی و ایجاد فضای روانی بیناذهنیتی جهانی سالم برای گسترش روابط فرهنگی با ایران است». به نظر می رسد این راهبردها با نظریه موازنه نرم مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: راهبرد، دیپلماسی رسانه ای، توسعه پایدار فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران، پسابرجام
  • هدی غفاری، محمود زمانی صفحات 162-196
    رسانه های همگانی به عنوان ابزاری برای برقراری ارتباط میان انسان ها می توانند زمینه ساز وقوع بسیاری از تعارضات میان پاسداشت حقوق فردی شهروندان و حق اطلاع رسانی به عنوان کارویژه خود باشند. پیش بینی مسئولیت مدنی رسانه ها راه حلی عادلانه برای تبیین ملازمه میان حقوق و تکالیف رسانه های همگانی و مجوزی برای ادامه فعالیت آنها تلقی می شود. با وصف عمومی بودن رسانه های همگانی وگستردگی حوزه خسارت، جبران زیان احتمالی، دشوار خواهد بود. با پوشش بیمه های مسئولیت مدنی، رغبت دادرسان به محکوم ساختن رسانه به جبران زیان حتی بدون توجه به مبنای مسئولیت بیشتر می شود و گاهی بدون پرداختن به مسئله مبنا، در راستای حمایت از زیان دیدگان، حکم به مسئولیت مدنی رسانه ها می دهند. به علاوه گاهی به علت مبالغ سنگین غرامت ها، پرداخت این وجوه، حیات اقتصادی رسانه ها را به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: رسانه همگانی، بیمه، مسئولیت مدنی، شخص ثالث، غرامت
|
  • Ramin Rasuolof *, K. Rasekh Pages 13-34
    Roholghodos and Sur-e Esrafil were two newspapers that played a significant role in the era of the constitutional revolution of 1906-1907. Managers of these newspapers are among the first freedom fighters who were convicted and killed for their activities during the time. The publication of the Roholghodos and Sur-e Esrafil began after the victory of the constitutional revolution and continued until the coup of Mohammad Ali Shah Qajar. Roholghodos and Sur-e Esrafil have been published 28 and 32 times during this period and included 13 and 12 editorials respectively. The results of the research show that in the editorial articles of the Roholghodos included more political contents while Sur-e Esrafil contained religious issues in addition to political and social topics. The results of the present study indicate that during the constitutional revolution the two mentioned newspapers played an important role in promoting freedom and criticizing despotism.
    Keywords: Newspapers, Roholghodo, Sur-e Esrafil, Constitutional Revolution
  • Mohammad Mahdi Farzbod * Pages 35-58
    This study aims to explore the collective memory of generations of the Iran-Iraq war as a social fact in the contemporary Iranian society. Generation, as a social framework, affects a variety of people’s memories of the event of war. Therefore, to conceptualize the collective memory of war we studied the possible configurations of war among different age groups. In this regard, we based the study on theoretical concept of collective memory and raised questions about the essence and construction of collective memory of generations of war. To answer these questions, by adopting a qualitative method, 38 people were interviewed through deep and semi-structured interviews by means of purposeful and theoretical sampling. Collected data were analyzed by the method of thematic coding in the background of grounded theory research. The results of the analysis show that there are different configurations of the collective memory of war among different generations. In addition to the historical context of each generation, the encounters of individuals and groups with the hegemonic order and dominant ideology in society are contribute to the formation of these collective memories.
    Keywords: Iran-Iraq war, collective memory of the Iran-Iraq war, generational memory, autobiographical memory, historical memory
  • omid aliahmadi * Pages 59-83
    Presenting an Appropriate Model for Press (According to Experts in the Field of Environmental Media, Journalists and Environmental Supporters)
    Climate change, natural catastrophes and the effect of industrialized societies on nature (environment) have brought the attention of experts to the field of environmental issues and convinced them to use the widespread connections and media to increase the social impact factor. The aim of doing so was to protect the Environmental sources. The need for the press to answer the society’s questions and empowering the potential of directing social powers in a way that will reduce the environmental side effect, led the press to compile a model for the environment and social communications.
    Iranian context is not an exception. Emerging environmental issues such as drying wetlands and haze phenomenon have attracted attentions to the importance of the role media plays.
    This paper aims to clarify the elements of environmental journalism and present an appropriate model for Iranian press based upon "Media Doctor" theory developed by Wiekbe Rögene.
    This study adapts "Political Delphi" and utilizes "Snow Ball" sampling. Using the help provided by 17 experts in the fields of journalism and environment, the researchers conducted deep interviews.
    The results reveal that environmental journalism in the Iranian context should be shaped based upon 4 main local elements namely, "having criteria of environmental journalism", "having criteria of general journalism", "having environmental knowledge in one of the environmental sub-fields", and "being familiar with the activities of international organizations and environmental treaties in the world and in Iran."
    Keywords: Environmental Journalism, Sustainable development, Environment, press, Journalism
  • Khadije Keshavarz * Pages 85-111
    As confirmed by many studies, balancing between advancing the necessities of marriage and the concern of self-realization among couples is an important challenge for families in the current world. This research seeks some proper answers to the question of how Iranian middle-class women make a connection between the reality of their life and their dreams in the marital relationship and what strategies they follow to fill the gap. Some western contemporary research take the challenge between necessities of marital life and self-realization into consideration. Adopting concepts such as gender-based division of labor, women’s work at home, and child rearing, this research analyzes these challenges in the context of Iranian contemporary society. This paper employs ethnographic approach. to qualitative research. We conducted 12 in-depth interviews with married woman inhabiting in Tehran to gather data. The findings indicate that the challenge is a serious one in Iranian context. Many of interviewees believed that marital necessities are in contrast with their main demands. It seems that the prevalence of cooperative division of labor can be considered as a possible response to this challenge.
    Keywords: Family life, Self-fulfillment, Division of labour, Married women
  • Dr.Afsaneh Mozaffari * Pages 111-139
    Presenting an Appropriate Model for Press (According to Experts in the Field of Environmental Media, Journalists and Environmental Supporters)
    Climate change, natural catastrophes and the effect of industrialized societies on nature (environment) have brought the attention of experts to the field of environmental issues and convinced them to use the widespread connections and media to increase the social impact factor. The aim of doing so was to protect the Environmental sources. The need for the press to answer the society’s questions and empowering the potential of directing social powers in a way that will reduce the environmental side effect, led the press to compile a model for the environment and social communications.
    Iranian context is not an exception. Emerging environmental issues such as drying wetlands and haze phenomenon have attracted attentions to the importance of the role media plays.
    This paper aims to clarify the elements of environmental journalism and present an appropriate model for Iranian press based upon "Media Doctor" theory developed by Wiekbe Rögene.
    This study adapts "Political Delphi" and utilizes "Snow Ball" sampling. Using the help provided by 17 experts in the fields of journalism and environment, the researchers conducted deep interviews.
    The results reveal that environmental journalism in the Iranian context should be shaped based upon 4 main local elements namely, "having criteria of environmental journalism", "having criteria of general journalism", "having environmental knowledge in one of the environmental sub-fields", and "being familiar with the activities of international organizations and environmental treaties in the world and in Iran."
    Keywords: Environmental Journalism, Sustainable development, Environment, press, Journalism
  • Ahmad Aminfard * Pages 139-168
    Communication tools as cultural agents play an important role in shaping public opinion and mindsets. The developments in the West Asian region and the emergence of the ISI terrorist group, the coming of Donald Tramp as US President and the presence of the majority of Republicans in the Senate and Congressional congresses, and the rigorous rhetoric of neoconservatives towards Iran and the threat of a cancellation of the agreement by the Trump, have created a very profound advertisement for the general diplomacy of the Islamic Republic of Iran. The main goal of this paper is to achieve the most appropriate strategies to improve Islamic Republic of Iran media diplomacy in the Post- JCPOA. This research adapts the Delphi method and utilizes a three-step model program - Strategic David. Therefore, to achieve the research objectives, the expert's viewpoints were used. The result of the research show that the competitive strategies are the most appropriate strategies to improve Islamic Republic of Iran media diplomacy in the Post- JCPOA era .Finally, developed competitive strategies were prioritized. The main strategy in this research is “Semantic Integration in the Package of Message from Islamic Republic of Iran Media for Managing Perceptions and Timely Escaping From Cognitive Parasite and Narrative and Ideas Developed by Western-American Media”. It seems that this strategy corresponds soft balance theory.
    Keywords: strategy, Media Diplomacy, Cultural Sustainable Development, Islamic Republic of Iran, Post- JCPOA
  • Hoda Ghafari, Mahmuod Zamani Pages 162-196
    As a tool for communication, mass media can be a source of conflict among people as they need to find a balance between protecting individual rights and valuing the right of citizens to be informed. Predicting civil liability for media seems to be a just solution to guarantee the aforementioned balance between rights and obligations while, simultaneously serves a permission for the continuation of their activity. The public nature of the mass media and extensiveness of the damage make the compensation for probable damages to be difficult. Introducing insurances that cover civil liability increases willingness to condemning media when fail to meet the required balances. This is an important suggestion especially when considering the processes that happen in media courts that lead to the ignorance of addressing the underlying problems. Moreover, due to heavy amounts of compensation, occasionally paying them puts the economic life of the media in danger.
    Keywords: Public media, Insurance, Civil liability, Third party, Indemnity