فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 39 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 39 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعمت الله فاضلی، غلامرضا کاظمیان، مریم رمضان نصرتی صفحه 11
    مشارکت شهروندی مولفه اصلی در نیل به اهداف توسعه پایدار و حکمرانی خوب شهری اس ت. از این رو مدیریت شهری تهران دو رویکرد اصلی محله محوری و تبدیل شهردا ر ی از سازمان صرفا خدماتی به نهاد خدماتی - اجتماعی را در راس برنام ه هایش قرار داده اس ت. در این پژوهش که با عنوا ن کارکرد فرهنگی مدیریت شهری در ارتقاء فرهنگ مشارکت شهروندی در اداره امور محلی، نام دارد، به بررسی تاثیر فعالیت های فرهنگی شهرداری تهران بر افزایش ف رهنگ مشارکت شهروندی پرداخته ش د. الگوی مفهومی و تحلیلی این تحقیق براساس الگوی کنش موجه آیزن و فیش باین طراحی شده اس ت. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و به روش توصیفی – پیمایشی انجام گرفته اس ت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و پ س از سنجش روایی و پایایی آن، بر طبق فرمول جامعه نامحدود 385 پرسشنامه به روش خوش های تصادفی بین افرادی که در 4 سرای محله منطقه 4 شهرداری تهران فعالیت داشتند پخش و جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده ش د. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از نظر شهروندانی که در سرای SPSS از نرم افزار محلات مذکور ارائه دهنده و گیرنده خدمات آن مراکز هستند، فعالی ت های فرهنگی مدیریت شهری در تهران بر افزایش گرایش به مشارکت، هنجاری شدن مشارکت، اعتماد به نهاد شهرداری و ایجاد راه ارتباطی مناسب تاثیر مثبتی داشته اس ت. از بین شاخص های سه گانه فرضیه اول به ترتیب؛ تصور فرد از پیامد های مشارکت، اطلاعات فرد در مورد مشارکت و ارزیابی فرد از پیامدهای مشارکت بیشترین تاثیر را بر متغیر گرایش به مشارکت داشته اس ت. شاخص های فرضیه دوم به ترتیب اثرگذاری بر متغیر هنجاری شدن مشارکت؛ انگیزه فرد برای برآوردن توقعات دیگران، تصور فرد از قضاوت دیگران در مورد مشارکت و سوابق فرد در زمینه مشارکت می باشد. شاخص های فرضیه سوم به ترتیب اثرگذاری بر متغیر اعتماد به نهاد شهرداری؛ تغییر ذهنیت بد گذشته و رضایت از عملکرد نهاد شهرداری می باشد. از بین شاخ ص های فرضی ه چهارم نیز به ترتیب؛ پایداری، دو جانبه بودن، نهادی و همه گیر بودن، بیشترین تاثیر را بر متغیر راه ارتباطی مناسب داشته است.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، مدیریت شهری، توسعه فرهنگی، امور محلی، تهران، شهرداری
  • رسول محسن زاده، محمد اتابک، الهام عرب پور صفحه 37
    موضوع کنترل بر بدن مبحثی است که در چند دهه اخیر مورد توج ه جامعه شناسان قرارگرفته است. سلطه بر بدن و کنترل آن وابستگی بسیار زیادی با سلطه بر ذهن ی ت افراد دارد به گون هایی که اساسا تسلط بر بدن بدون چیرگی بر ذهنی ت امری دس ت نیافتنی و بیهوده است. به نظر می رسد که در باشگاه های بدن سازی با توجه به همین نکته، تمام ابعاد زندگی فرد بدنساز بواسطه ذهنیت و ی کنترل می شود تا فرد بدنساز به خود ای د ه آلی که می خواهد برسد. این مقاله در پی آن است که با استفاده از روش کیفی مانن د، مشاهده، مصاحبه و همچنین بح ث های نظر ی و اتکا به آمارهای اینترنتی، گستردگی و ژرفای این کنترل را در شهر تهران مورد بررسی قرار دهد و علت های اصلی رشد کمی و کیفی گرایش جوانان تهرانی در همه طبقات و گرو ه ها را به این ورزش مور د بررسی قرار داد ه و برخورد آن با جریان سنتی مانند خانواده را مورد تامل و کنکاش قرار بدهد. در این مقاله توجه بسیار زیادی به زمان، فضا و مصرف در شک ل گیری هویت تازه شخص بدنساز در شهر تهران شده است.
    کلیدواژگان: آیینه، بدن، طبقه، خود، کنترل، لباس، مصرف، ذهنیت، هویت
  • علی دلاور، وحیده شاه حسینی صفحه 61
    در این مقاله، پس از بررسی رویکردهای موجود و طرح آموزش سواد رسان های، با تلفیق دو دوره آموزشی تفکر انتقادی (فلسفه برای کودکا ن) و دانش و مهارت های رسانه ای، برنامه آموزشی نوینی در خصوص آموزش سواد رسان های ارائه می شود که در این برنامه، آموزش مهارت های تفکری بر پای ه گفت و گو و در بستر حلق ه کند و کاو، زی رساخت و مقدم بر آموزش دانش و مها رت های رسانه ای است و مجموع آنها، مطلوب آموزش سواد رسانه ای را تامین می نماید. جهت بررسی برنامه پیشنهادی این پژوهش در خصوص آموزش سواد رسانه ای، سه گروه از دانش آموزان با سطوح مختلف آموزشی، مورد سنجش قرار گرفتند. بر مبنای نتایج پژوهش، دان ش آموزانی که دو دو ر ه مذکور را گذراندن د، نسبت به دو گروه دیگر بازگشایی دقیق تر و اصولی تری از پیام مدنظر داشتند.
    کلیدواژگان: آموزش سواد رسانه ای، آموزش تفکر انتقادی، فلسفه برای کودکان، بازگشایی پیام
  • بهاره آروین صفحه 97
    بخش عمده ای از تحقیقات اجتماعی در ایران با هدف کشف و ارائه ی راهبردهایی به منظور حل مسائل مختلف اجتماعی از سوی سازمان های دولتی به پژوهشگران حو زه ی علوم اجتماعی سفارش داده می شوند. این درحالی است که اغلب این پژوهش ها در ارائه ی راهبردهایی مشخص و عملیاتی به سیاست گذاران در حوزه ی مربوطه ناکام می مانند. از دیدگاه نویسنده یکی از علل این نا کامی عدم اتخاذ یک استراتژی پژوهشی است که مشخصا مرتبط با انجام یک پژوهش راهبردی طراحی شده باشد. هدف اصلی این مقاله طرح یک استراتژی پژوهشی جایگزین است که در نتیجه ی به کارگیری آن در پژوهش های اجتماعی، ارائه ی راهبردهای مشخص و عملیاتی امکانپذیر شود. این استراتژی پژوهشی دار ای سه ویژگی اصلی است که عبارتند از: توجه به متغیرهایی که امکان تغییر و دستکاری آن ها در حیطه ی امکانات و اختیارات مسئو لین مربوطه قرار داشته باشد، سنجش میزان تاثیر متغیرها به شکل فرضیات رقیب و تمرکز بر رویکرد مقایسه ای به جای انجام پیمایش های عمومی. در این مقاله ضمن مرور انتقادی نمونه هایی از پژوهش های راهبردی انجام شده در یک حوزه ی پژوهشی خاص (حوزه ی ارتقاء اخلاق شهروندی در کلان شهرها)، نمون های از یک پژوهش راهبردی در همان حوزه ی پژوهشی نیز شرح داده شده است که با به کارگیری استراتژ ی پژوهشی پیشنهادی، به ارائه ی راهبردهایی متمایز و عملیاتی در آن حوزه ی پژوهشی منتهی شده است.
    کلیدواژگان: تحقیقات راهبردی، راهبرد، استراتژی پژوهشی، اخلاق شهروندی
  • صابر خسروی، سید محمدرضا ناصرزاده، امیر مانیان صفحه 117
    امروزه با گسترش رایانه در خانواده های ایرانی، روز به روز به کاربران اینترنت افزوده شده و به تبع آن، وبگردی به عنوان یک پدید ه ی نوظهور در زندگی روزمر ه ی ایرانی پدیدار گشته است. به عبارت دیگر، وب به مثابه یک نیروی اجتماعی عظیم، اعمال قدرت کرده و به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره ی بسیاری از ایرانیان بدل شده است. گستره ی اعمال نفوذ وبگردی در قال ب های نوین کسب و کار و ورود به بازار مصرف مجازی، اهمیت شناخت این حوزه ها را بیش از پیش کرده است. لذا پژوهش در دست، با بررسی تجربه ی زیسته ی افراد از پدیده ی وبگردی قصد دارد به تعریف مناسبی برای آن در بافت زندگی روزمره ی جامعه ی ایرانی دست یابد. بدین منظور با استفاده از روش پدیدارشناسیموستاکاس، پس از انجام مصاحبه های عمیق با 14 نمونه ی هدفمند، توصیفهای ساختاری و بافتاری استخراج شد و در نهایت توصیف ترکیبی نهایی برای بازنمایی تجربه ی زیسته ی مشترک افراد از پدیده ی وبگردی ایرانی در متن زندگی روزمره شان بدست آمد.
    کلیدواژگان: وبگردی، پدیدارشناسی، زندگی روزمره، اینترنت، وب
  • بیژن زارع، علیرضا مالکی عذاری صفحه 143
    با توجه به گسترش کمی و کیفی اوقات فراغت در جهان معاصر، و از آن جا که نحوه گذران این اوقات به عنوان یکی از م ولفه های زندگی امروزی نقش بسیار مهم و حیاتی در هویت یابی جوانان بر عهده دارد، در صورت عدم استفاده درست از آن، رفتارهای انحرافی را در پی دارد. هدف این مطا لعه شناخت و تبیین عوامل فرهنگی موثر بر نحوه گذران اوقات فراغت جوانان در پرتو نظام ارزش ی جامعه است. فرضیات استناج شده ازچهارچوب طیف مطالعه» نظری تحقیق با استفاده از روش پیمایش و تکنی ک پرسشنامه برگرفته از و نحوه گذران اوقات فراغت به وسیله پرسشنامه ساختمند و خود «ارزش های آلپورت گزارشی دریک نمونه 396 نفری از جوانان شهرستان دشت آزادگان، آزمون گردید. نتایج حاکی از آن است، که رابطه ارزش نظری با فراغت فکری، ارزش اجتماعی با فراغت اجتماعی، ارزش هنری با فراغت هنری، ارزش مذهبی با فراغت اجتماعی تایید و ارزش اقتصادی با فراغت عملی و ارزش سیاسی با فراغت جسمانی رد شد. هم چنین، از متغیرهای زمینه ای رابطه پایگاه اجتماعی اقتصادی با فراغت هنری، جنس با فراغت جسمانی و عملی و وضعیت تاهل با فراغت هنری تایید و سن با فراغت اجتماعی رد شد.
    کلیدواژگان: نظام ارزشی، اوقات فراغت، پایگاه اجتماعی اقتصادی، فراغت نظری، فراغت اجتماعی
  • سیاوش صلواتیان، علی اکبر فرهنگی، سید جمال الدین طبیبی صفحه 173
    تاکنون پژوهش های متعددی در زمینه نقش رسان ه های جمعی در بحران انجام و بر اساس آن ها کارکردهای گوناگونی برای رسان ه ها در بحران تعریف شده است. در اغلب این پژوهش ها با نگاهی تجویزی برای استخراج کارکردهای رسانه های جمعی، نظرات خبرگان این حوزه مبنای کار قرار گرفته و کمتر به نظرات خود آسیبدیدگان از بلایای طبیعی توجه شده است. در این مقاله برای اولین بار مستقیما به سراغ آسیبدیدگان رفته ایم تا نیازهای رسانه ایشان را بشناسیم. برای این منظور دو روز پس از زلزله آذربایجان در سال 1391 به سراغ مردم شهرستان ورزقان و شهر تبریز رفته و از طریق 27 مصاحبه مردم نگارانه با ایشان داده های خود را جمع آوری کردیم. برای تحلیل این داده ها نیز از روش نظریه زمینه ای استفاده نمودیم. با کدگذاری باز، محوری و گزینشی داده ها به چهار نیاز رسانه ای اصلی آسیب دیدگان از زلزله شامل: نیاز به اطلاعات، نیاز به توجه رسان های، نیاز به آموزش و نیاز به نماینده، دست یافتیم.
    کلیدواژگان: نیازهای رسانه ای، بلایای طبیعی، رسانه های جمعی، مدیریت بحران، زلزله آذربایجان
  • یاسر لطفی، علی ایار صفحه 207
    چه چیز باعث شده است که یگانه رمان جی. دی.سالینجر، یعنی ناطور دشت، علی رغم اینکه خواندنش بارها قدغن شده است، به یکی از پرخوانده ترین رمان های طول تاریخ بدل گردد؟ مورد تحریم قرار گرفتن و محبوب بودن توامان رمان آن را به نمون های عالی برای تجزیه و تحلیل از دیدگاه نقد خواننده محور تبدیل کرده است. این مقاله بر اساس رهیافت ها و نظریه های نقد خواننده محور، به ویژه دیدگاه های ولف گانگ ایزر، می کوشد تا پرده از رمز محبوب بودن رمان بردارد. بر اساس تئوری های نقد خواننده محور، خوانش تعاملی بین متن و خواننده است. از دیدگاه نظریه پردازان این رهیافت، این خوانندگان هستند که هنگام خوانش یک اثر ادبی معنای آن را بر می سازند. ایزر که از مهمترین نظریه پردازان نقد خواننده محور محسوب می گردد، با تاکید بر نقش خواننده در خلق معنی معتقد است که معنا در تعامل بین خواننده و متن و در زمانی صورت می گیرد که خواننده پس زمینه های ادبی و فرا ادبی خویش را به همراه خود می آورد تا قسمت های نانوشته های متن را بنویسد. ایزر که با دیدگاهی پدیدارشناختی به متن می نگرد، بیشتر بر مفاهیمی همچون خلاء های متن، عدم قطعیت، پیش بینی وبازنگری تاکید دارد. این نکته که رمان ناطور دشت توسط یک راوی غیر قابل اعتماد نقل می شود، موجب شده است تا رمان سرشار از خلاء ها و ابهاماتی شود که خواننده را به تعاملی چندگانه برای خوانش متن فراخواند که نهایتا موجب برساخت معنا گردد. می توان ادعا نمود که یکی از دلایل محبوبیت روز افزون رمان، حتی سال ها پس از انتشار اولیه آن، استفاده ماهرانه سالینجر از چنین عناصر محرک خوانش در سراسر رمانش می باشد.
    کلیدواژگان: رمان، نقد خواننده محور، متن، ایزر، خلاء های متن، خواننده، نقد ادبی
|
  • Nematolah Fazeli, Gholamreza Kazemian, Maryam Ramazan Nosrati Page 11
    Citizenship participation is the main component in achieving the goals of sustainable development and good urban governance. So, the urban management of Tehran has applied two main approaches at the top of its programs; neighborhood orientation and transforming municipality from the service-only organization to the service – social institution. In this study, entitled “Cultural function of urban management in promotion of citizenship participation in administrating local affairs”, the effect of cultural activities of Tehran municipality on increasing citizenship participation was investigated. Conceptual and analytical model of this study is based on “Ajzen & Fishbien’s reasoned action model”. This research is an applied one and the method used in it is survey-descriptive. To collect data researcher-made questionnaire was used and after examining its validity and reliability, 385 questionnaires, according to infinite population sampling, were distributed and collected among participants who were working in four “Settlement Houses” of Tehran municipality district 4.Data analysis was done by SPSS software. The results indicate that from the point of view of the citizens, who are provider and receiver of services of the mentioned settlement houses,the cultural activities of urban management in Tehran has a positive effect on enhancing “participation attitude”, “normalizing the participation”, “trust on municipality” and “creating an appropriate communication way”. Among the three indicators of the first hypothesis; “individual’s image of participation consequences”, “individual’s information about participation” and “an assessment of the consequences of participation” have had the highest effect on the variable “participation orientation”, respectively. The indicators of second hypothesis in order of influence on the variable “normalize the participation” are; “individual’s motivation to fulfill the expectations of others”, “individual’s image of judging others about participation” and “individual ‘s partnership records”. The indicators of third hypothesis in order of influence on the variable “trust on municipality” are; “changing negative mentality about municipality” and “satisfaction with the municipality”. The indicators of the fourth hypothesis in order of influence on the variable “establish the appropriate communication’s way” are; “sustainability”, “being bilateral”, “being institutional and pervasiveness.
    Keywords: citizenship participation, urban management, cultural development, community affairs, Tehran, municipality
  • Rasoul Mohsenzade, Mohammad Atabak, Elham Arabpour Page 37
    Control of body is a topic has been tended by sociologists in recent decades. Domination of body and controlling it is highly dependent on domination of individuals’ mentality in a way that domination of body without overwhelming the mentality is essentially unattainable, and in vain. It seems that in the bodybuilding gyms with regard to the same point, all aspects of the bodybuilder life is controlled by his own mind in order to achieve idealized self. This article wants to investigate the prevalence and intensity of this control in Tehran by qualitative methods such as observation, interview, and theoretical issues and also by relying on the Internet data. It intends to examine the main reasons for the qualitative and quantitative growth of Tehran youths’ trend, including all classes and groups, toward this sport and it’s confrontation with traditional flow like family. In this paper time, space and consumption have been tended highly in forming the new identity of bodybuilder in Tehran.
    Keywords: mirror, body, class, self, control, cloth, consumption, mentality, identity
  • Ali Delavar, Vahid Shahosaini Page 61
    In this paper, after studying the existing and significant approaches in ‘media literacy’ training, a novel educational program concerning ‘media literacy education’ is presented by combining the two training courses of ‘critical thinking’ (philosophy for children) with media knowledge and skills. In this program thinking skills training is based on discussion and community of inquiry, and it is also substructure of and prior to training media knowledge and. All these together provide ideal training media literacy. In order to examine the program proposed in this research, regarding teaching media literacy, the sample included three groups of fourth grade students, each group containing 11 students: the first group passed the critical thinking course and also media literacy course, the second group passed only the critical thinking course (not media literacy), and the last one passed none of the mentioned courses. They were evaluated through quantitative (a questionnaire based on Likert Spectrum) and qualitative (group discussion and qualitative content analysis of the discussion) methods. Based on the research results, the students who passed the two mentioned courses could decode the message more exact than could the two other groups (teaser about Cheetoz Chips). And the students who passed only the critical thinking course could decode more exact and principled than could the third group which did not pass any courses at all.
    Keywords: media literacy education, training critical thinking, philosophy for children, decoding messages
  • Bahare Arvin Page 97
    A large body of social researches in Iran in purpose of providing techniques for solving various social problems, funded by governmental organizations, is done by researchers in the field of social sciences. Most of these research projects, however, fail to provide specific practical techniques for policy-makers. One of the sources of this failure, this article claims, lies in not gearing a research strategy towards providing a practical policy. This study mainly aims to propose an alternative research strategy, which facilitates presenting specific and practical techniques. This strategy has three underlying principles: considering the variables that their change and manipulation is possible under the respective authority and resources. Measuring the level of effectiveness of variables in the form of competing hypotheses, and focusing on comparative approach instead of conducting (non-comparative) social surveys. To further demonstrate the suggested strategy, this article critically reviews some samples of policy-oriented researches done in a specific research domain (promotion of citizenship ethics in major cities). This paper also explains a sample of policy-oriented research in the same research domain that leads to practical distinct techniques in the research domain by employing the proposed research strategy.
    Keywords: policy, oriented research, policy, research strategy, citizenship ethics
  • Saber Khosravi, Seied Mohammad Reza Naserzade, Amir Manian Page 117
    Nowadays, the number of net users has increased by spread of computer among Iranian families, and consequently net-surfing has emerged in the Iranian’s everyday life. In other words, web, has exerted power as a huge social force and turned into an inseparable part of the everyday life of many Iranians. The penetration range of net surfing, in modern forms of business and its entry into the virtual consumption market, have made the recognition of this field more and more important. So this study aims to reach a proper definition of net-surfing in the context of daily life of Iranian society, by investigating people’s lived experience of net-surfing phenomenon. For this purpose, after in-depth interview with 14 purposeful participants, structural and contextual descriptions were extracted by using Moustakas phenomenology research method. Lastly the final combined description was determined to represent common lived experiences of Iranian net-surfing phenomenon in the context of their daily lives.
    Keywords: net surfing, phenomenology, everyday life, internet, web
  • Bizhan Zare, Alireza Maleki Azari Page 143
    Leisure has had qualitative and quantitative expansion in the present world and its spending is vital in youths’ identification. So misusing it can lead to deviant behaviors. This paper aims to identify and explain cultural factors influencing on the way of spending leisure in the framework of value system. Hypothesis deducted from theoretical framework was examined through survey method and questionnaire technique which is taken from Alport’s “study of values spectrum” and the way of spending leisure was examined by a structured and self-report questionnaire. The sample population was 369 persons of Dasht-e Azadegan youths. The conclusion indicates that relations between theoretical value and tranquility, social value and social leisure, artistic value and artistic leisure, religious value and social value were proved and the relations between economic value and practical leisure, political value and physical leisure were refuted. Among grounded variables, relations between socialeconomic statues and artistic leisure, gender and physical and practical leisure, matrimony and artistic leisure were proved and relation between age and social leisure was refuted.
    Keywords: value system, leisure time, social, economic statues, theoretical leisure, social leisure
  • Siavash Salavatian, Ali Akbar Farhangi, Seied Jamal Ad, Din Tabibi Page 173
    Numerous studies have been conducted about the role of media during a crisis. Accordingly diverse functions have been defined for media while in crisis. By applying a prescriptive viewpoint to derive mass media functions, most of the studies have been the based on the opinions of experts and the opinions of the victims have rarely been taken into consideration. For the first time, we have directly talked to the victims to find out their media needs. For the purpose of this study we visited people in Varzaghan and Tabriz, two days after 2012 earthquake in Eastern Azerbaijan and gathered our data by using 27 ethnographical interviews. We used grounded theory to analyze the data. Using open, axial and selective coding of the data, we arrived at four main media needs of the victims including need for information, need for media attention, need for education and need for having representative.
    Keywords: media needs, natural disasters, mass media, crisis management, Azerbaijan earthquake
  • Yaser Lotfi, Ali Aiar Page 207
    What has made J.D. Salinger's sole novel, The Catcher in the Rye, despite being repeatedly banned by authorities, one of the most frequently challenged and read novels of twentieth century? Being a frequently read novel and a banned one at the same time, have made the novel one excellent model to be scrutinized according to Reader- Response theory. Based on the theories and approaches of reader- response, especially those of W. Iser, the prominent figure of the theory, the present study attempts to unravel the mystery of the novel. According to reader response theories, reading is an interaction between the reader and the text. It is, after all, the readers who construct the meaning of a literary work. Emphasizing the active role of the reader in creating meaning, Iser, who is one of the most outstanding theoricians in reader-response criticism, believes that the meaning emerges out of the 'interaction between the text and the reader' in which the reader brings his/her own literary and non-literary background to the text in order to write the unwritten parts of it. Iser's phenomenological attitude towards a literary work makes him to emphasize more on the concepts such as gaps and indeterminacies, anticipation and retrospection. Being recounted by an unreliable narrator creates a lot of gaps and ambiguities in the novel so that calls the reader to a manifold interaction with the text to construct the meaning. It can also be claimed that one of the main reasons for the popularity of the novel, even years after it was first published, is Salinger's deftly use of such motivating elements all through the novel.
    Keywords: Novel, reader, response theories, Wolfgang Iser, gaps, indeterminacy, reader, literary theory, criticism