فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 41 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 41 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین میرزایی، علیرضا خیراللهی صفحات 13-38
    در این مقاله سعی شده تا با رویکردی کلیت نگر، موضوعاتی همچون جامعه ی روستایی، سینمای روستایی، تغییرات سیاست های حاکمیتی و اقتصاد سیاسی دولت های گوناگون پس از انقلاب اسلامی سال 1357، در تقابل با یکدیگر قرار گرفته و ارتباطات مختلف و متداخل آنها، با استفاده از مجموعه نظریات انتقادی مورد بررسی قرار گیرد. ما در این تحقیق با تقسیم بندی ادوار گوناگون بازه زمانی مورد بحث و انتخاب نمونه ای سی عددی از فیلم های روستایی سینمای ایران با استفاده از روش نمونه گیری متناسب با حجم، متوجه شدیم که سینمای روستایی در مقطع ده ساله ی تثبیت حاکمیت انقلابی و جنگ با عراق دارای بیشترین میزان واقع نمایی، پایبندی به واقعیت زندگی روزمره و نقد اجتماعی بوده و کمترین میزان مظاهر صنعت فرهنگ سازی (نظیر کلیشه ها یا طبیعت زدگی) را نسبت به دوره های بعد داراست. در مقطع سازندگی به خاطر سیاست های تعدیل ساختاری و همچنین ساخت سیاسی جامعه در این دوران، فیلم ها اکثرا تبلیغی و ایدئولوژیک بوده و مظاهر سینمای گیشه پسند و همچنین جشنواره ای در فیلم های روستایی نمود بیشتری می یابند. در مقطع اصلاحات، غیر از موارد ایجاد نگرش های تازه و نقدهای نه چندان عمیق اجتماعی، مناسبات سینمای روستایی مانند دوران قبل بوده و فیلم های جشنواره پسند روستایی با رویکردی طبیعت زده نمود زیادی پیدا می کنند. در دوره ی بازآفرینی گفتمان انقلابی از سال 1384 به بعد نیز، فیلم های شبه دولتی و ایدئولوژیک با ساختاری مشابه با فیلم های جشنواره پسند و با تاکید بر طبیعت گرایی و مذهبی گری عرفانی (در تقابل با مذهبی گری متعارف و سنتی) و همچنین کلیشه هایی مانند کلیشه ی کودک یا عقب مانده ی ذهنی، عملا برای واقعیت اجتماعی روستا، اهمیت زیادی قائل نمی شوند.
    کلیدواژگان: سینمای روستایی، نظریه ی انتقادی، صنعت فرهنگ سازی، زندگی روزمره، اقتصاد سیاسی
  • سهیل توانا، معصومه شفیعی، بهرنگ صدیقی صفحات 39-68
    نوشتار پیش رو تلاشی است در جهت توصیف زندگی روزمره مدرن ایرانی و همچنین نقد آن. در این راستا به مطالعه زندگی روزمره نوجوانان و جوانان ایرانی در یکی از شکل های معمول و گسترده گذران اوقات فراغتشان یعنی پرسه زنی در خیابان های خرید پرداخته شده است. میدان مورد نظر، خیابان گلسار شهر رشت و نظریه مورد استفاده برای مطالعه آن، نظریه انتقادی زندگی روزمره است. اطلاعات از دو روش مشاهده و همچنین مصاحبه عمیق انتقادی با 30 نفر از افراد 44-16 ساله ساکن شهر رشت که به شکل هدفمند انتخاب شده اند به دست آمده است و یافته های حاصل از آن نیز با روش تیپ بندی بر اساس رابطه اقشار اقتصادی متفاوت با یکدیگر طبقه بندی شده است. نتایج حاصل از طبقه بندی فوق حاکی از آن است که رگه هایی از اندیشه انتقادی در میان برخی از نمونه ها که از سرمایه فرهنگی نسبتا بالایی برخوردار بودند و به لحاظ تعداد اقلیت نمونه ها را تشکیل می دادند، قابل مشاهده است. همچنین می توان گفت که میزان تحصیلات یا جایگاه اقتصادی، تبیین کننده نگرش انتقادی موجود در میان نمونه ها نسبت به وضعیت زندگی روزمره جاری در خیابان خرید به شمار نمی رود. بنابراین با فرض صحت ادعاهای فوق، می توان گفت که تنها راه تغییر وضعیت موجود تلاش برای هژمونیک شدن نوعی از آگاهی انتقادی است که توامان هم وجوه سنتی زندگی روزمره هم وجوه شی واره روابط انسانی را مورد پرسش و نقد قرار دهد.
    کلیدواژگان: زندگی روزمره، پرسه زنی، جامعه شناسی انتقادی، فضا
  • سید محمد مهدی زاده، فرید عزیزی صفحات 69-100
    هدف پژوهش حاضر تحلیل وضعیت کنش ارتباطی در کافه های تهران است. این پژوهش از نوع کیفی و به شیوه مصاحبه نیمه ساخت یافته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد کافه رو تهران است. به منظور انتخاب نمونه از روش غیر احتمالی نمونه گیری هدفمند استفاده شد. حجم نمونه مورد استفاده برای انجام مصاحبه 30 نفر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش کد گذاری و تفسیر کد های بدست آمده، استفاده شد. نتایج حاکی از آن استالگوی های کنش ارتباطی افراد در کافه های تهران از الگوی کنش ارتباطی هابرماس پیروی نمی کند. در حقیقت کنش ارتباطی افراد بیشتر بر مبنای احساسات، سنت، قومیت و روابط دوستی بود و بسته به نوع مساله مورد بحث، نوع کنش فرق می کرد.
    در این رابطه به نظر می رسد که این امر در سطح کلان منجر به دو یا چند دستگی شدید در جامعه و بین اقوام و گروه های مختلف می شودکه این امرباعثبه وجود آمدن فضای تشنج در بین اقشار مختلف می شود.در این شرایط افکار موافق و مخالف وضع موجود چندان به چالش کشیده نمی شود و این امر می تواند منجر به تعارض، درگیری و ستیزبین طبقات مختلف در خوشبینانه ترین حالت و در بدترین حالت منجر به سرکوب و حذف یکی از طرفین شود.
    کلیدواژگان: کافه، افراد کافه رو، حوزه عمومی، کنش ارتباطی، تفاهم
  • هادی خانیکی، محمد سعید ذکایی، فاطمه نوری راد صفحات 101-130
    مقاله حاضر، به مطالعه چیستی الگوی «گفت وگوی کندوکاوی» می پردازد و درصدد است کارکرد آموزش این نوع گفت وگو به کودکان را در بعد فردی و اجتماعی بررسی کند. محور اصلی چارچوب مفهومی این پژوهش، تلفیقی از مفهوم «تفکر چندبعدی و بازاندیشانه» در آموزش « فلسفه برای کودکان» با نظریات گفت وگویی در حوزه میان فردی و «کنش ارتباطی» هابرماس است که در بستر منطقه تقریبی رشد شکل می گیرد. بدین منظور و برای بررسی کارکرد این الگو، با صاحب نظران حوزه گفت وگو در رشته های علوم ارتباطات، جامعه شناسی و تعلیم و تربیت مصاحبه متمرکز شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که آموز ش گفت وگوی کندوکاوی به کودکان، می تواند با حساس کردن آنان به مسائل پیرامون و نیز با ترویج چند صدایی در کلاس، نگرشی بازاندیشانه، مسئولانه، انتقادی و خلاقانه در آنها ایجاد کند. به این اعتبار، تعاملات موجود در حلقه های کندوکاو کلاس «فلسفه برای کودکان»، از طریق روندهای ارتباطی که گفتار بیشترین نقش را در آن ها دارد به صورت نمونه ای از کنش تفاهمی شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: گفت وگوی کندوکاوی، آموزش گفت وگو محور، حلقه کندوکاو، فلسفه برای کودکان، کنش تفاهمی، الگوی تراکنشی ارتباط، منطقه رشد تقریبی
  • منصور ساعی، حسین حیدری، احمد ساعی صفحات 131-152
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل تغییرات ارزش های اجتماعی در بین جوانان و رابطه آن با استفاده از تلویزیون های ماهواره ای است. روش تحقیق، روش پیمایش است و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. حجم نمونه شامل 400 از جوانان 15 تا 29 ساله شهر تهران است که به صورت تصادفی ساده و از طریق نمونه گیری خوشه ایمشخص و انتخاب شدند. یافته های به دست آمده نشان می دهد که ضریب نفوذ تلویزیون های ماهواره ای در جامعه قابل توجه و نسبتا بالا است و اکثر افراد بهره مند از این شبکه ها رضایت نسبی دارند. بررسی رابطه استفاده از تلویزیون های ماهواره ای نشان می دهد که هر چه میزان بهره مندی از ماهواره بیشتر می شود، از یک طرف باعث اهمیت معیارهای مدرن در انتخاب همسر و گرایش به معیارهای مدرن در انتخاب پوشش بیشتر می شود و از طرف دیگر از میزان اهمیت ارزش های اخلاقی در انتخاب همسر کاسته می شود. همچنین براساس یافته های پژوهش بین بهره مندی از شبکه های ماهواره ای و گرایش به معیارهای سنتی در انتخاب پوشش، گرایش به قانون گرایی، دین گرایی، و ملی گرایی رابطه معکوس وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده ارزش های اجتماعی افرادی که از شبکه های ماهواره ای استفاده می کنند بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض تغییر و دگرگونی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رسانه، تلویزیون های ماهواره ای، ارزش های اجتماعی، تحولات ارزشی، جوانان
  • علی حسن توفیقیان فر، بیژن زارع، سیدعلی سراج، هومان دانشپذیر صفحات 152-172
    با پیدایش انقلاب صنعتی در غرب و به موازات آن نهضت مشروطه در ایران، تحول عظیمی در زمینه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... به وجود آمد، که شعرا و نویسندگان و نیز آثارشان، از این جریان بی تاثیر نبوده اند. شعر در آغاز مشروطه نقش مهمی را ایفا کرده است به طوری که جریان های سیاسی را رونق می داده و گهگاه مردم را به سمت و سوی خاص هدایت می کرده است. رشد و رواج شعر سیاه (شعری که احساسات و افکار منفی انسان نسبت به خود و اجتماع را بیان می کند) بامعنای نوینش درایران، از دوره ی مشروطه شروع شد و با پیدایش شعر نو شدت گرفت و در شعر اغلب شاعران نوپرداز مطرح گشت. البته جریان حضور این نوع شعر را می توان به دو دوره ی قبل از کودتا ( از انقلاب مشروطه تا کودتای 28 مرداد 1332) و بعد از کودتای 28 مرداد 1332 تقسیم کرد به طوری که پس از کودتای 28 مرداد 1332 ، شعرهای بیانیه ای، فرمایشی و دستوری تعطیل گردید و نوعی احساس جدایی و بیگانگی از جامعه در شعر برخی از شاعران ایران نمود پیدا کرد. با توجه به اینکه فروغ فرخزاد (1345-1313) نیز از شاعران نوپرداز معاصر محسوب می شود، در این نوشتار سعی شده است به این پرسش پاسخ داده شود که مهمترین شاخص های بیگانگی اجتماعی در شعر فروغ فرخزاد کدامند؟ روش این پژوهش از نوع، اسنادی- تحلیلی بوده است که زمینه ها و شرایط اجتماعی، خانوادگی زندگی فروغ، درکنار مولفه های بیگانگی اجتماعی ( احساس تنهایی، پوچی و بی معنایی، افسردگی، بی هنجاری، انزوای اجتماعی، دورویی، یاس و ناتوانی و... ) در شعر وی مورد مطالعه قرار گرفته است که در این بین، شاخص های احساس تنهایی (انزوا)، ناتوانی ( بی قدرتی) و یاس بیشتر از سایر شاخص ها تکرار شده است.
    کلیدواژگان: بیگانگی اجتماعی، شاخص ها، شرایط اجتماعی و خانوادگی، شعر، فروغ فرخزاد
  • علی کریمی مله، ساناز مظفری صفحات 173-204
    بررسی مطبوعات و عملکرد آن ها در هر جامعه یکی از معیارهای لازم برای بازکاوی حوادث سیاسی و جریانات فرهنگی و اجتماعی آن است. از آن جا که مطبوعات رابطه مستقیمی با اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه خویش دارند، این امکان را می یابند تا به نحو شایسته به بررسی و تحلیل مسائل و وقایع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بپردازند و بازتابنده عقاید، علایق و ترجیحات نیروهای مختلف اجتماعی باشند. این پژوهش پرسش اصلی خود را رویکرد مجله نگین به ساخت قدرت سیاسی و نسبت آن با گفتمان اصالت گرایی فرهنگی در دهه های 1340 و 1350 خورشیدی قرار داده و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با الهام از آموزه های روش شناسی گفتمان، مجله نگین را بررسی می کند. فرضیه این پژوهش بر این گزاره استوار است که مجله نگین بازتابنده آرمان ها، مطالبات، ترجیحات و ارزش های روشنفکران اصالت گرای فرهنگی بود. یافته پژوهش از رهگذر تحلیل محتوای کیفی واحدهای تحلیل سرمقاله، مقاله، شعر و تصاویر نگین رویکرد انتقادی آن نسبت به ساخت قدرت سیاسی و همسویی آن با گفتمان اصالت گرایی فرهنگی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مجله نگین، تاریخ معاصر، ایران، اصالت گرایی فرهنگی، محمود عنایت
|
  • Hossein Mirzaei, Alireza Khirolahi Pages 13-38
    In this research, the rural society, rural cinema, changing of governmental policies and political economy of post 1979-revolutiont governments have been compared with each other by social and holistic approaches. We also aimed to assess the relationship and interplay between these subjects.
    For these purpose, we categorized mentioned years (from 1979 to 2009) in four periods according to ruling governments, and social conditions: (1) consolidation of sovereignty and the Iraq vs. Iran war, (2) construction, (3) reformation and (4) recreation of revolutionary discourse.
    We found that the first period had the most realism and commitment to reality of everyday life, but had least attend on culture industry (such as stereotypes and naturopathy) in comparison to other periods. Because of government neoliberal policies and ideological hegemony of structural adjustment and political structure of society during the Construction period the majority of movies were propaganda and ideological. Furthermore commercial and festival aspects became more apparent in rural movies.
    During reform period, with the exception of creating new social idea and superficial social criticism that were introduced, the rural cinema remained unchanged. In this time, naturopathic films that can be admired by foreign festivals became more important.
    In the third period, quasi-governmental and ideological movies that structurally based on festival-admired movies with emphasis on naturopathy, mystical religiosity (in contrast with traditional religion) and stereotypical subjects such as kids or mental retardation human. So there is no consideration about social reality of rural.
    Keywords: Rural cinema, Critical theory, Culture Industry, Everyday life, Political Economy
  • Soheil Tavana, Masomeh Shafiei, Behrang Sadighi Pages 39-68
    This article intends to present a description and a critique of Iranian everyday life. In doing so, we studied the everyday life of Iranian youth in one of its most common leisure activities, i.e. wandering in shopping streets. The field of study was the Golsa’ar Street in Rasht (A city in the north of Iran) and the theoretical framework of the study was the critical theory of everyday life. Observation and deep interviews – with 30 people aged from 16 to 44- were two main methods for data gathering in this study and they were classified based on the relations between different economic groups. The results of the study show that a few numbers of respondents have a critical approach, mostly among people with high cultural capital. However, it is also evident that having a critical approach about the everyday life of the people in the shopping streets, among the respondents, does not have a direct relation with the level of education and the economic position of the people. The only way to overcome the current situation, on the basis of these results, is an attempt to hegemonizing of a sort of critical consciousness which would be able to problematize both the traditional aspects of everyday life and the reified aspects of human relations, at the same time.
    Keywords: Wandering, Critical Sociology, Everyday Life Sample Study: Rasht's Golsar Street
  • S.Mohammad Mehdizadeh, Farid Azizi Pages 69-100
    The purpose of this study is to analyze the communicative action in Tehran cafes. This is a qualitative research which uses semi-structured interview. The population of this study includes all café-goers in Tehran. The sampling used in this study was purposive and 30 people were chosen. To analyze the data, coding method and interpretation of obtained codes were used. The results show that the model of the communicative action of individuals in Tehran cafes does not follow the pattern of communicative action of Habermas. In fact, the communicative action of individuals was based mostly on emotion, tradition, ethnicity and friendship relationships, and de ’pending on discussed issues, the action type was different.
    At the macro-level, it seems this leads to two or several intense divisions in society and between ethnic groups and other groups. Also, this creates an atmosphere of tension between different social groups. In these circumstances, pros and cons thoughts of present situation will not be challenged and this can lead to conflict and aggression between different classes in the most optimistic situation and at worst situation, can lead to suppression and elimination of one of the sides.
    Keywords: Cafe, Café, goers, Public sphere, Communicative action, Consensus
  • Hadi Khaniki, Mohammad Saeid Zokaei, Fatemeh Noorirad Pages 101-130
    The purpose of this research is to study the quiddity of inquiry-based dialogue pattern and to survey the educational function of this kind of dialogue to children in both individual and the social aspects. The conceptual framework of this thesis is mainly based on the combination of the concepts of “multi-dimensional and Reflective thinking” in teaching “philosophy for children” and the dialogue theories in interpersonal domain and Habermas “communicative action” theory which are both shaped in the context of “zone of proximal development” . For this reason and for studying the function of this model, some focused interviews were conducted with the expert of dialogue domain in the field of communication, sociology and pedagogy.
    Eventually according to the research results, the communities of inquiry in philosophy for children class can be a zone of proximal development, and with the assistance of a facilitator as a person who is the most knowledgeable, children manage to achieve a higher-order thinking level and reflective dialogue (i.e. caring, critical, creative). Inquiry-based dialogue education to children can get reflective, responsible, critical and creative attitudes in them by making them sensitive about the peripheral problems and promoting polyphony in the class. The interactions in these communities of inquiry through communicative procedures in which speaking plays the most important role, takes place as a sample of communicative actions.
    Keywords: Inquiry –based Dialogue, Dialogic Education, Community of Inquiry, philosophy for children (P4C), Communicative action, Transactional model of communication, zone of proximal development
  • Mansour Saei, Hossein Heidari, Ahmad Saei Pages 131-152
    The main purpose of this article is to examine the relationship between satellite TV program consumption and social value changes among youth. Using survey method and questionnaire techniques; a sample of 400 young people aged 15 to 29 in Tehran were selected and interviewed. The results showed a relatively high penetration of satellite television in society (71.1%), and a relatively satisfaction of the most users. Based on the research findings, between watching of satellite TV and a tendency to traditional criteria in the selection of coating, tends to rule of law, religion, and nationalism there is an inverse relationship. Also results show that when the watching of the TV satellite programs increases, the importance of moral values in mate selection reduces. Also the social values of those who use TV satellite programs are changing more than other people.
    Keywords: Media, Satellite TV programs, Social values, Change of values, Youth
  • Ali Hassan Tofighian Far, Bijan Zare, Seyed Ali Seraj, Hooman Seraj Pages 152-172
    By emerging of the West Industrial Revolution as well as Constitutional Movement of Iran , of huge political, social, and cultural developments happened which affected various poets, authors and their works. So that there were no magisterial, manifestal, and command poetry; furthermore, it caused a community isolated and alienated feeling after the August 28 Coup.
    This paper tries to investigate and survey the social alienation indices of ForoughFarokhzad poems which are narated from social-political conditions.
    The research method of current study is an analytical- attributive.It also uses content analysis technique which has been studied various social –familial situations and conditions of Forough life adjoining with social alienation components and themes(such as: feeling of loneliness, emptiness . and meaninglessness - Feelings of depression and social isolation – hypocrisy and lack of mutual trust between individuals- feelings of despair, helplessness and disenchantment from the community ).
    Keywords: Social Alienation, Self, Alienation, Social Conditions, poetry, Forogh Farokhzad
  • Ali Karimi (Meke), Sanaz Mozafari Pages 173-204
    The studying of press and its functions is one of the necessary criteria for analysis of political events and social and cultural trends in every society. Since press has the direct relationship with their societies, cultural, social and political situations; therefore, they have the opportunity to analyze events and problems properly and reflect the beliefs, preferences and interests of different social forces. The major aim of this paper is to understand the attitude of the journal of Negin toward the structure of political power and its relationship with the discourse of nativism during 1960-1970s. The paper applies the qualitative content analysis method and also it is inspired by the tenets of discourse methodology. The main hypothesis of the article relies on this proposition that the Journal of Negin reflected the aspirations, demands, values and preferences of those intellectuals who advocated nativism. The findings of the research through qualitative content analysis of Negin,s editorials, articles, poems and pictures show the critical views of Negin toward the structure of political power and its support of Cultural nativism.
    Keywords: Journal of Negin, contemporary history, Iran, Cultural nativism, Mahmood Enayat