فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 45 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 45 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده زهرا میر محمد رضایی، باقر ساروخانی، حسن سرایی صفحات 13-44
    جهانی شدن پدیده ای است چند بعدی که هر یک از ابعاد آن می تواند بر نهاد خانواده تاثیرگذار باشد. خانواده در جهان امروز، بیش از گذشته در معرض تغییر و دگرگونی است. این مطالعه با هدف درک چگونگی تفسیر مردم در خصوص چگونگی تغییرات خانواده در شهر زنجان به تاثر از جهانی شدن صورت گرفته است. داده های این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی و طرح تحقیق مردم نگاری با استفاده از فنون مصاحبه عمیق به روش نمونه گیری هدفمند با 35 نفر از اعضای خانواده های شهر زنجان گرد آوری و سپس از طریق روش تحلیل تماتیک مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که جهانی شدن پیامدهای دوگانه ای بر ساختار و کارکردهای خانواده ها بر جای نهاده است، با ورود عناصر جهانی مردم به شیوه های متفاوتی با آن برخورد داشته اند. خانواده های زنجانی نیز این تغییرات را البته نه به همان شدت، تجربه میکنند. در این میان تکنولوژی های ارتباطی به عنوان کاتالیزور روند این تحولات را تسریع بخشیده اند. بنابراین جهانی شدن فقط نیروی خارجی نیست که بر ما اثر می گذارد، بلکه ما نیز در آن سهیم هستیم و راه مواجهه با آن در هر جامعه ای بر اساس پیشینه های تاریخی، اجتماعی و شرایط اقتصادی و ارزش های فرهنگی، متفاوت از سایر جوامع است. لذا خانواده های زنجانی با مقاومت در برابر جهانی شدن تحولاتی از نوع ایرانی – غربی را تجربه میکنند که متفاوت از تغییرات خانواده در دیگر جوامع تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تغییرات خانواده، مردم نگاری، تحلیل تماتیک، زنجان
  • هادی خانیکی، وحید اقدسی صفحات 45-68
    محمد تقی بهار (ملک الشعرا) روزنامه نگار، محقق، ادیب و سیاست ورز، یکی از چهره های برجسته تاریخ معاصر ایران است، که با انتشار روزنامه نوبهار توانست بر جریان های سیاسی-اجتماعی عصر خود تاثیر بسزایی بگذارد. در این پژوهش، به روش تحلیل گفتمان، سرمقاله های او در مقاطع سه گانه انتشار نوبهار (مشروطه، دوره رضاشاه، و دوره پس از شهریور 1320) مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های این پژوهش «ناسیونالیسم ایرانی» و «نوسازی سیاسی»، دو گفتمان غالب در مقاله های وی است. همچنین نتایج نشان می دهد، گفتمان «ناسیونالیسم ایرانی» با مولفه هایی چون عظمت و شکوه تاریخی، استقلال و تنفر و بیزاری از بیگانگان و گفتمان «نوسازی سیاسی» با مولفه هایی چون توجه به مولفه های تمدنی غرب، تجدد و انقلاب فکری و اصلاح ساختار قدرت شناخته می شوند.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم ایرانی، نوسازی سیاسی، نوبهار، ملک الشعرا بهار، گفتمان
  • اعظم راودراد، عاطفه آقایی صفحات 69-95
    در این مقاله به تحلیل گفتمان بازنمایی ایدز در فیلم «پابرهنه در بهشت» ساخته بهرام توکلی در سال 1384 پرداخته ایم. با استفاده از روش و نظریه «گفتمان» لاکلا و موفه دو گفتمان رقیب با دال های مرکزی «بیمار به عنوان گناهکار» در رویکرد پزشکی زیستی و «بیمار به عنوان انسان» در رویکرد پزشکی زیستی- روانی- اجتماعی شناسایی شدند. همچنین با مفهوم «اختراع ایدز» سیندی پاتون نفوذ قدرت بر حقوق مدنی این بیماران را نشان دادیم و با تکیه به مفهوم «داغ ننگ» از گافمن مکانیسم طرد اجتماعی این بیماران را در گفتمان گناه تحلیل کردیم. مشاهده این تقابل های معنایی خبر از پر منازعه بودن عرصه سلامت دارد و نشان می دهد بسیاری از تقابل های گفتمانی در موضع گیری نسبت به یک بیماری تبلور می یابد. در نهایت هر چند گفتمان گناه در این فیلم به چالش کشیده می شود اما گفتمان جریان اصلی است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، تقابل گفتمان ها، بیماری ایدز، اختراع ایدز، داغ ننگ، گفتمان پزشکی زیستی و پزشکی زیستی، روانی، اجتماعی
  • علی هادیلو صفحات 95-128
    «رمان به مثابه رسانه: گونه شناسی رمان های تاثیرگذار بعد از کودتای 28 مرداد تا بهمن 57» پژوهشی در عرصه مطالعات بین رشته ای علوم ارتباطات و ادبیات داستانی است که به تفسیر کارکردهای رسانه ای رمان می پردازد و بیانگر نقش رسانه ای رمان در آگاهی بخشی، ایجاد فرصتی برای گذران اوقات فراغت، گریز از واقعیت های دردناک زندگی با پناه بردن به داستان، لذت هنری، تفسیر هستی و زندگی اجتماعی و... است؛ رمان، لاجرم متن ادبی است که در آن به طور اجتناب ناپذیری، رد پای ایدوئولوژی به چشم می خورد و همچنین منطق آن همسو با منطق اجتماعی است، از این رو واقعیت داستانی، خواه ناخواه متاثر از واقعیت هاست، برای تحلیل این موضوع در پژوهش پیش رو 11 نویسنده، منتقد و روزنامه نگارادبی، سیزده رمان تاثیرگذار بعد از کودتای 28 مرداد را انتخاب کردند. انتخاب این آثار به این علت است که فضای اجتماعی این دوره تاثیر عمیقی بر ادبیات به جا گذاشت، یکی از علل اقبال عمومی به رمان، بسته شدن راه های ارتباطی و مکالمه فرهنگی اجتماعی است، به گونه ای که رمان در قامت رسانه جانشین، جای خالی مطبوعات منتقد را پر کرده و اندیشه پیشروترین قشرهای طبقه متوسط ایران را درباره قانون، توسعه، اصلاحات دینی و فرهنگی مطرح کرده است. البته هدف از این پژوهش انکار اهمیت فرم رمان و صحه گذاشتن بر ادبیات ایدئولوژی گرا نیست، بلکه تطبیق ویژگی ها، معیارهای هویت بخش و کارکرد اجتماعی رمان و رسانه با سه روش تحلیل محتوای کیفی، مصاحبه عمقی و تحلیل منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: رمان، رسانه، کودتای 28 مرداد
  • رضا صمیم، حامد کیا صفحات 129-148
    در این تحقیق سعی داریم تا چگونگی شکل گیری مخاطب رپ فارسی را با در نظر گرفتن حضور او در فضای مجازی مورد بررسی قرار دهیم. در این رابطه با 7 نفر از رپرها، یکی از گردانندگان صفحات عمومی مجازی در رابطه با رپ فارسی و همچنین، یک تولیدکننده رپ فارسی مصاحبه کرده ایم. این تحقیق با شیوه کیفی و روش تحقیق نظریه زمینه ای صورت گرفته است. به گونه ای سعی شده است تا از زبان فعالیتکنندگان حوزه رپ فارسی به مسئله مخاطب رپ فارسی پرداخته شود. در پایان تحلیل داده ها، الگویی به دست آمد که بر اساس آن مقوله های شکل دهنده مخاطب رپ فارسی نمایان شدند. مخاطب به مثابه سوژه آگاه، مخاطب به مثابه سوژه قضاوت کننده، مخاطب به مثابه سوژه تکثیرکننده، مشروعیت بخش و سازنده جامعه آگاه مقولاتی هستند که در نتیجه پژوهش به دست آمده اند.
    کلیدواژگان: رپ فارسی، اینستاگرام، فیسبوک، مخاطب، سوژگی
  • اسماعیل عالی زاد، نیلوفر باغبان مشیری صفحات 149-166
    پژوهش حاضر به بررسی دسته ای از انیمیشن ها و فیلم های لایواکشن تولید شده در استودیوهای ایالات متحده امریکا از دهه 40 میلادی تا زمان حاضر می پردازد. این انیمیشن ها از این جهت از میان نمونه های فراوان انتخاب شده اند که در باکس آفیس با استقبال روبرو شده، یا از جهات دیگر برجسته به شمار می روند، توسط کمپانی های بزرگ تولید شده و نزدیک به هشتاد مورد را در برمی گیرند. فیلم ها از منظر اسطوره شناسی - به معنای مدرن آن- مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفته اند. در توصیف چیستی اسطوره و ویژگی های آن بیش از همه از آرای رولان بارت و امبرتو اکو استفاده شده است. این خصیصه ها (خشونت زدایی، لذت از تکرارها، فراواقعیت، همان گویی، تبخیر تاریخ، تقلیل گرایی و شیء شدگی) در انیمیشن های مذکور -به عنوان محملی از اسطوره های مدرن- مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اسطوره مدرن، اسطوره شناسی، فرا واقعیت، انیمیشن
  • خسرو سینا، حمیدرضا افشار صفحه 167
    تحلیل و واکاوی جریان های سیاسی – اجتماعی موثر بر شکل گیری موج نوی «سینمای کرد» در دوران اصلاحات، هدف اصلی این مطالعه است. به همین منظور در یک خوانش استنتاجی و به روش تفسیری - تحلیلی در قالب یک تحلیل مقوله بندی با استناد به مدل پیشنهادی محققان که شکل بومی شده نظریه های نوول اسمیت، تری لاول و جرج هواکو در پیدایی موج های نو در سینما است، به چگونگی تکوین «فیلم به زبان کردی» بر بستر سینمای روشنفکری ایران پرداخته می شود و سرانجام، شاخص ترین عناصر متمایزکننده این جریان از سینمای روشنفکری ایران تحلیل می گردد. این مطالعه نشان می دهد که در نیمه دوم دهه هفتاد شمسی و فراهم شدن شرایط مناسب ساختاری برای تشکیل جنبش های سینمایی نوظهور، ابتدا «سینمای قومی ایران» و سپس جنبش ساخت فیلم به زبان کردی شکل گرفت که بعدها فیلم سازان این جنبش با برجسته سازی مشخصه های سبکی جدید در فیلم هایشان و نیز روی آوردن به تولید مشترک فیلم با منطقه کردستان عراق و همسویی با جریان های مشابه در اروپا و ترکیه، توانستند ضمن حفظ مشترکاتی با سینمای ایران خود را از آن متمایز سازند و شرایط لازم برای ایجاد موج نوی «سینمای کرد» را پدیدآورند.
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، سیاست سینمایی، موج نو، سینمای کرد، هویت
|
  • Seyed Zahra Mirmohammad Rezaei, Baqer Sarokhani, Hassan Saraei Pages 13-44
    Globalization is a multidimensional phenomenon in which all of its component could influence the family. Today, family is subject to change more than the past. The present study is aimed at finding how citizens of the Iranian city of Zanjan interpret the family change influenced by the globalization. The data was collected qualitatively using a social interpretive approach and the ethnographic methodology of the study was conducted via in-depth interview methods centered on a purposeful sampling comprising members of 35 families in Zanjan. The aforesaid data was then analyzed by using a thematic analysis. The results revealed that globalization leaves dual consequences on the structure and function of the family, and people treat the global elements differently. Zanjan’s families, are also affected by these changes, although to a lesser extent. Meanwhile, communication technologies cushion the development of changes. Therefore, globalization is not only an external force affecting us but also enjoys a relationship with us, and this interaction is different in societies based on the historical and socio-economic background as well as the cultural values of every community. Accordingly, Zanjan’s families, by opposing globalization, experience Iranian-Western changes which are different from family changes in other effective communities.
    Keywords: Globalization, Family Change, Ethnography, Thematic Analysis, Zanjan
  • Hadi Khaniki, Vahid Aghdasi Pages 45-68
    Mohammad Taqi Bahar (Malek o-Sho’ara), journalist, scholar, literary figure, and politician, is a prominent figure in the contemporary history of Iran. By publishing Nobahar newspaper he managed to have a significant impact on the social and political movements of his time. This research conducts a discourse analysis study on his editorials during the tripartite eras of the publication of Nobahar (Iranian Constitutional Revolution, Reza Shah’s reign, and the aftermaths of the Anglo-Soviet invasion of Iran). According to the findings of this study the two main discourses present in his articles are “Iranian nationalism” and “political modernization”. Furthermore, the results show that the discourse of “Iranian nationalism” is marked by components such as historical glory, independence, and hatred and aversion towards aliens; and the discourse of “political modernization” is identified through an interest in the components of Western civilization, modernity, intellectual revolution and reforming the power structure.
    Keywords: Iranian Nationalism, Political Modernization, Nobahar, Malek o, Shoara Bahar, Discourse
  • Azam Ravadrad, Atefe Aghaei Pages 69-95
    The purpose of this article is study discourse analysis of AIDS representation in Iranian film industry, so we have studied an Iranian movie, “Barefoot in Paradise”, as a case study. For this purpose, we have used Althusser’s concept of ideology and its effects on Laclau and Mouffe, and Cindy Patton’s concept of “AIDS invention”, and we have reviewed bio-medical and bio-medical-socio-psychological discourses. Finally we have tried to analyze the semantic structure of AIDS in the discourses existed in the movie. Two rival discourses have been recognized in this movie by using Laclau and Mouffe’s methodology, which are in semantic and semiotics discussions. The central signifier of one of these discourses is that the patient affected by Aids is guilty and another one emphasizes that these patients are human and interacts with them from this point of view. These kinds of semantic oppositions show that there are lots of conflicts in the areas of health and medicine and also indicate that many discourse oppositions will be formed when we react upon a disease. Finally, although discourses are challenged in this movie, it is the main stream.
    Keywords: Laclau, Mouffe's Discourse Analysis, Discourses Dispute, Ideology, AIDS, Medical Discourse
  • Ali Hadiloo Pages 95-128
    This a research in communication science and fiction literature interdisciplinary studies. It interprets novel media functions and its influence on novel reader social networks; this study shows that how novel provided opportunity for spending leisure and escape the painful realities of life. The novel as a literary text caries inevitably traces of ideology. It is not only influenced by social situations but also interprets them. To investigate this issue, 11 writers, literary critic and prominent Iranian journalist chose thirteen effective novels through published novels after the coup of 1953. The choose of these novels is due to the profound influence of political climate of this period on literature, these kinds of novels fill critical press vacancies and as a substitute media, have proposed Iranian middle class elites thoughts about law, industry development, religious and cultural reforms. The purpose of this research is not to deny the form importance in novel and to endorse committed literature, rather it matches novel and social media features from two perspectives of social functioning and identity scales. This research using three methods of qualitative content analysis, deep interviews, and a library sources analysis, show that novel from first viewpoint involve six identical criteria communication elements like author, encoder and etc. And also from contend viewpoint, contrapuntal nature, multi-concept, dialogue centrality of the novel caused to its favorable logic to society logic.
    Keywords: Novel, Media, 1953 Coup d'état
  • Reza Samim, Hamed Kia Pages 129-148
    In this research, we try to analyze the formation of audience in Rap-e-Farsi. But, we focus on the cybernetic aspect of audience’s presence. For this reason, we interviewed with seven rappers, one producer and a manager of one of the most popular rap page in Instagram. This is a qualitative method with the strategy of grounded theory. Then, we coded data and sorted themes by NVivo. Finally, we achieved a map of relations in which audience is as an informed subject, juridical subject, distributive subject, legitimizing subject and creator of informed society. This map defines the process of construction of Rap-e-Farsi audience in cyberspace. Informed subject, juridical subject, distributive subject, legitimizing subject and creator of informed society. Informed subject, juridical subject, distributive subject, legitimizing subject and creator of informed society. Informed subject, juridical subject, distributive subject, legitimizing subject and creator of informed society. Informed subject, juridical subject, distributive subject, legitimizing subject and creator of informed society.
    Keywords: Rap-e-Farsi, Instagram, Facebook, Audience, Subjectivity
  • Esmail Alizad, Nilofar Baghban Moshiri Pages 149-166
    The present study analyzes a group of animated and live-action movies which are produced in United States of America since 1940’s. The selected movies –which include about 80 items- have earned great amounts of money in Box-Office or have other distinguished characteristics and are produced by dominant companies. The movies have been analyzed in a modern mythological perspective. Roland Barthes’ and Umberto Eco’s attitudes have been applied for describing modern myths. The presentation of these parameters (hyper-reality, vaporization of history, reductionism, and reification and…) in the selected movies will be discussed. The findings present that the myths adjust themselves with the time and space they are born in, and at the same time they hold their common properties in different circumstances. Among all the modern myths, animated movies have a strong ability to hide their deceptions behind a mask of innocence and honesty which makes the revelation so tough but of course not impossible.
    Keywords: Modern Myth, Mythology, Animated Movie, Hyper-Reality
  • Khosro Sina, Hamid Reza Afshar Page 167
    The aim of the present study is an analysis of the socio-political currents affecting the formation of "Kurdish Cinema" in the Reform era. For this purpose, the present authors, based on their proposed model, that is a local version of the theories of Smith, Lovell, and Huaco in the emergence of new waves in cinema, investigate the development of "film in Kurdish language" in the context of intellectual cinema of Iran. Finally, based on Bourdieu's theoretical concepts, the most distinctive elements of this stream from the intellectual cinema of Iran and the creation of a regional field under the title of "Kurdish Cinema" are studied. This study shows that in the first half of the nineties, with providing structurally appropriate conditions for the formation of recent cinematic movements, at first, ethnic cinema in Iran, and then, film movement in Kurdish language were formed which later the filmmakers, while maintaining commonality with the Iranian cinema, through highlighting the characteristics of this new genre in their films and also through inclining to co-produce film with the autonomous region in Iraqi Kurdistan, Europe and being in line with similar movements in Turkey, could distinguish themselves from it and create necessary capital to create a regional Kurdish cinema.
    Keywords: Kurdish Cinema, Social Change, Identity, Film Policy