فهرست مطالب

علوم و مهندسی آب و فاضلاب - سال یکم شماره 1 (زمستان 1395)

نشریه علوم و مهندسی آب و فاضلاب
سال یکم شماره 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 2-3
  • مقالات علمی
  • علی اصغر سمسار یزدی، مژگان بقایی پور، محمد صالح سمسار یزدی صفحات 4-10
    ضرورت اعمال سیاست های مرتبط با مدیریت مصرف آب، موجب گردیده است تا انواع راهکارهایی که منجر به افزایش بهره وری آب می گردند، مورد بررسی قرار گیرند. یکی از این راهکارها بهره گیری از سامانه های جداسازی آب شرب از مصارف بهداشتی می باشد. در این راستا میزان سرانه آب شرب مصرفی نقش ویژه ای در طراحی های سامانه های تامین و توزیع آب شرب ایفا می نماید. با این وجود، به نظر می رسد بر اساس سوابق موجود هیچگونه مطالعه و بررسی میدانی در رابطه با تعیین سرانه مصرف آب شرب در ایران صورت نگرفته باشد. بنابراین اعداد و ارقام مورد اشاره در مراجع و گزارش های فنی، تنها وابسته به استاندارد وضع شده (نشریه شماره 3-117) و یا برگرفته از سایر مطالعات انجام شده در کشورهای مشابه از لحاظ اقلیمی و فرهنگی می باشد. در این پژوهش با بررسی های میدانی و آمارگیری از مشترکین شهر اردکان که آب شرب مصرفی خود را از جایگاه های عمومی برداشت آب تهیه می نمایند، اقدام به برآورد سرانه مصرف آب شرب شده است. در این راستا ابتدا، به بررسی سوابق مطالعاتی در سطح بین المللی پرداخته، سپس یک روش شناسی به منظور تعیین نحوه آمارگیری و مطالعات میدانی تدوین و اجرا گردید. درنهایت داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و رقمی به عنوان سرانه آب شرب منطقه مورد مطالعه استخراج گردید.
    کلیدواژگان: جداسازی آب شرب، سامانه توزیع آب شرب، سرانه آب شرب، آب شرب، آمارگیری
  • ایمان مصلحی، محمدرضا جلیلی قاضی زاده صفحات 11-19
    مدیریت فشار علاوه بر کاهش نشت و مصرف بر وقوع شکستگی های جدید در شبکه های آب رسانی نیز تاثیر می گذارد. طی دو دهه اخیر مزایای مدیریت فشار بر کاهش تواتر شکستگی لوله ها توسط پژوهشگران مختلفی در سرتاسر جهان مورد بررسی قرار گرفته و روابط و مدل های گوناگونی به منظور تعیین روابط فشار- شکستگی نظیر روابط فشار- نشت توسعه داده شده است. هدف از ارائه این مقاله مروری کامل و جامع بر مطالعات، روابط و مدل های تجربی ارائه شده در ارتباط با تاثیر مدیریت فشار بر نرخ شکستگی لوله ها در شبکه های آب رسانی می باشد. بدین منظور روابط و مدل های تجربی ارائه شده توسط پژوهشگران مختلف طی بیست سال اخیر مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مزایا و معایب هریک از آنها بیان شده است. بر اساس این مقاله می توان به درک و شناخت بهتری از روابط فشار- شکستگی دست یافت و نتایج آن می تواند در تحلیل و ارزیابی برنامه های مدیریت فشار در شبکه های آبرسانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت فشار، رابطه فشار، شکستگی لوله ها، شبکه های آب رسانی، نقطه میانگین ناحیه، فشار ماکزیمم
  • مریم رسول زاده، جواد براتی صفحات 20-27
    کاهش درآمدها و زیاندهی، از مشکلات شرکتهای ارائه دهنده خدمات عمومی است، معمولا دولت ها جبران این زیاندهی را انجام می-دهند که این امر در درازمدت تضعیف سیستم اقتصادی کشور را در پی دارد. شرکت آب و فاضلاب نیز، به عنوان یکی از شرکت های ارائه دهنده این خدمات، دچار زیان دهی شده و مسلما به دنبال راهکارهایی جهت برون رفت از این حالت خواهد بود. تحقیق حاضر به دنبال ارائه راهکارهایی جهت افزایش درآمد در شرکت آب و فاضلاب مشهد، می باشد. در این راستا از روشSWOT بهره گرفته شده است. بدین منظور به کمک تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه با کارشناسان، ابتدا عوامل داخلی (IF) و خارجی (EF) موثر بر افزایش درآمد، شناسایی شده است و سپس به کمک روش مذکور، راهکارهایی در این راستا پیشنهاد شده است. نتایج تحقیق در سه دسته شامل «راهکارهای کاهش هزینه»، «راهکارهای افزایش درآمد از نظر فنی» و «راهکارهای افزایش درآمد از نظر نیروی انسانی»، دسته بندی شده است. مهمترین موارد دسته اول شامل؛ کنترل و بازرسی، مدیریت هزینه ها، کوتاه کردن انجام پروژه ها، تغییر نوع قرارداد با پیمانکاران می باشد. در دسته دوم عواملی شامل؛ تغییر نوع قرارداد قرائت کنتور، دریافت آب بها از همه محل ها برداشت، وصول سریعتر درآمدها، نظم سازمانی، اجرای روش های الکترونیکی و تکنولوژی ها جدید و نوین، هماهنگی با سایر نهادهای شهری، هماهنگی داخل سازمانی اشاره شده و در دسته سوم مهمترین موارد شامل؛ افزایش انگیزه در افراد برای بهبود بهره وری، اصلاح نظام توبیخ و تشویق کارکنان، جانمایی صحیح افراد در پست های واگذاری بر اساس شایسته سالاری، ذی نفع قراردادن پرسنل در افزایش درآمد شرکت، اشاره شده است.
    کلیدواژگان: درآمد، روش SWOT، شرکت آب و فاضلاب، مشهد
  • شیوا بختیاری، حمیدرضا صفوی، محمدحسین گل محمدی صفحات 28-36
    شبکه های توزیع آب که یکی از مهمترین سازه های زیربنای شهرها و روستاها می باشند به عنوان بخشی از تاسیسات توزیع آب، یکی از اصلی ترین قسمت های پروژه های آبرسانی می باشند. وظیفه شبکه های توزیع آب، رساندن آب تامین شده از منابع آب و تصفیه شده در تصفیه خانه ها با کمیت کافی، کیفیت مناسب و فشار استاندارد به هر یک از مشترکین است. در این تحقیق تحلیل شبکه ها بر اساس تحلیل مبتنی بر تقاضا صورت گرفته و روشی با استفاده از منطق فازی برای محاسبه معیارهای عملکرد شامل قابلیت اطمینان در زمان، قابلیت اطمینان ترکیبی (قابلیت ارتجاع، سن آب و آنتروپی)، برگشت پذیری و آسیب پذیری ارائه شده که در آن شاخص پایداری شبکه آبرسانی با استفاده از قابلیت های تابع عضویت در منطق فازی توسعه یافته است. کارایی روش جدید در شبکه های پرکاربرد دوحلقه ای و انی تاون مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که عملکرد شاخص پایداری فازی توسعه داده شده در این تحقیق در مقایسه با روش قطعی، از نظر کارشناسی به واقعیت نزدیک تر می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، معیارهای عملکرد، شاخص پایداری، منطق فازی
  • محسن حاجی بابایی، سارا نظیف، سجاد واحدی زاده صفحات 37-48
    اهمیت شبکه های توزیع آب در حفظ بهداشت و سلامت جامعه و همچنین نقش آن ها در ارائه خدمات عمومی به ساکنین شهرها و روستاها، باعث شده است تا مطالعات زیادی به بررسی عملکرد این شبکه ها بپردازند. بیشتر مطالعات صورت گرفته به جنبه های هیدرولیکی و کیفی شبکه ها پرداخته و این در حالی است که جنبه های زیست محیطی شبکه های توزیع آب کمتر موردتوجه قرارگرفته است. این مطالعه به بررسی اثرات زیست محیطی ناشی از تولید، حمل و نصب لوله های پی وی سی، پلی اتیلن با وزن مخصوص بالا، سیمانی الیاف دار و چدن نشکن پرداخته است. همچنین در فرآیند نصب، با در نظر گرفتن ترانشه مختص هر لوله، مقایسه ای بین اثرات زیست محیطی انواع ترانشه ها نیز صورت گرفته است. در این مطالعه به منظور ارزیابی چرخه حیات گزینه های موجود، از نرم افزار SimaPro 8 استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که درمجموع سه فاز تولید، حمل و نصب، لوله های چدن نشکن بیشترین و لوله های پی وی سی کمترین اثرات زیست محیطی را به خود اختصاص می دهند. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان راهنمایی جهت طراحی و اجرای شبکه های توزیع آب با کمترین اثرات زیست محیطی موردتوجه قرار گیرد. در این مطالعه بخشی از شبکه توزیع آب شهر تهران به عنوان مطالعه موردی بررسی و پتانسیل کاهش اثرات زیست محیطی این شبکه تعیین شده است.
    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، ارزیابی چرخه عمر، لوله ها، ترانشه ها، اثرات زیست محیطی
  • حامد جاودانیان، محمود احمدی دارانی صفحات 49-60
    از دلایل اصلی فرونشست زمین می‏توان به افت سطح آب بر اثر برداشت بی‏رویه از آبخوان‏ها اشاره نمود که موجب کاهش حجم، تراکم برگشت ناپذیر و وارد آمدن آسیب‏های غیر قابل جبران به آن‏ها می‏شود. طی سال های گذشته فرونشست‏های پدیدآمده در ایران به دلیل افت سطح آب زیرزمینی، لطمه‏ی فراوانی به زمین‏های کشاورزی، ساختمان‏های مسکونی، جاده ها، خطوط انتقال نیرو و غیره وارد آورده است. شهر دامنه در غرب استان اصفهان نیز در سال‏های اخیر به صورت چشم‏گیر با این پدیده روبه‏رو شده است. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی و وضعیت فرونشست در این منطقه پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که افت سطح آب زیرزمینی، اثری مستقیم بر ایجاد و گسترش فرونشست در محدوه ی شهر دامنه داشته است. با توجه به اینکه منطقه‏ی مورد مطالعه یکی از قطب‏های کشاورزی استان اصفهان به شمار می‏آید، بیشترین میزان بهره‏برداری از آبخوان‏های منطقه به مصارف کشاورزی اختصاص دارد. نتایج بیانگر آن است که سطح آب زیر زمینی در منطقه ی مورد مطالعه در بازه سال های 1385 تا 1393 به طور متوسط به میزان 20 متر افت داشته است. بر همین اساس جلوگیری از افت روزافزون آب های زیرزمینی در منطقه، با استفاده از راهکارهایی مانند تغذیه‏ی مصنوعی و از آن مهم‏تر تغییر الگوی کشت، برای کمک به احیای مجدد آبخوان آبرفتی ضروری است.
    کلیدواژگان: آبخوان، برداشت بی رویه از آب زیرزمینی، فرونشست زمین، شهر دامنه
  • صفحات 61-65
  • مطالب عمومی
  • صفحه 69
  • صفحات 70-73
  • صفحات 74-85
|
  • Ali Asghar Semsar Yazdi, Mojhgan Baghaeepoor, Mohammad Saleh Semsar Yazdi Pages 4-10
    Enforcement of policies related to water consumption management necessitates the evaluation of a variety of strategies leading to increased water productivity. One of these strategies is the separation of drinking water distribution from other uses. In this regard, the per capita of drinking water consumption plays a major role in the design of systems for drinking water supply and distribution. However, it seems that few studies have been conducted on the estimation of this amount in Iran. Therefore, the numbers and statistics cited in the references and technical reports are either dependent on standards (IRI MPORG Publication No. 3-117) or extracted from other studies in similar countries in terms of climate and culture. The present study aimed to estimate the per capita consumption of drinking water in Ardakan, Yazd Province, through field studies and a survey of subscribers who collect their required drinking water from public water distributors. For this purpose, the research background at the international level was reviewed and then a statistical methodology was developed and implemented for the survey and field studies. Finally, the data were statistically analyzed and the per capita consumption of drinking water in this area was determined.
    Keywords: Drinking water separation, Drinking water distribution system, Per capita consumption of drinking water, Drinking water
  • Iman Moslehi, Mohammad Reza Jalili Ghazizadeh Pages 11-19
    Besides reducing leakage and consumption, pressure management affects occurrence of new bursts in water supply systems. Over the past two decades, several researchers throughout the world have studied the benefits of pressure management on reduction in the burst frequencies. During this period a wide assortment of empirical models have been developed to determine pressure-burst relationships such as pressure-leakage relationships. This paper aims to conduct a comprehensive review of these studies, relationships and empirical models pertaining to the effects of pressure management on the break rates of pipes in water supply systems. For this purpose, the developed relationships and empirical models by various researchers over the last twenty years were discussed and the advantages and disadvantages of them were summarized. Based on the review, the better understand of pressure- burst relationships could be founded and the results could be used in the analysis and evaluation of pressure management schemes in water supply systems.
    Keywords: Pressure management, Pressure-Burst relationship, Water supply systems, Average zone point, Maximum pressure
  • Maryam Rasoulzadeh, Javad Baraty Pages 20-27
    Lost Money is the most important problem companies which providing public services, usually governments compensate this loss-making that it undermine the country's economic system in the long run. Water and sewage Company is as one of the companies offering these services have been loss-making and it certainly will be looking for ways to get out of this mode. This research seeks to provide solutions to increase revenue in Water and Wastewater Company of Mashhad. In this regard, the SWOT method is used. In order to we have used to complete a questionnaire and interviews with experts, for to identify the internal and external factors affecting the increase on revenue, and then with this method have been suggested solutions in this regard. Suggestions are at three categories including “ways to increase revenue in terms of technical, solutions for increase revenue in terms of labor, and solutions to decrease costs”. In the first category include control and inspection, cost management, shortening of projects, change of contract type with contractors. In the second category, factors include; changing the type of meter reading contract, receiving water from all areas, collecting faster of revenues, organizational order, implementing new technologies, coordinating with other urban institutions, coordination Inside the organization, and in the third category, the most important ones include creating motivation in employees for improve productivity, reforming the system of reprisal and encouraging employees, locating the right employees in the assignment posts based on meritocracy, to statute the interest of the personnel in increasing revenues company.
    Keywords: Revenue, SWOT Method, Water, Wastewater, Mashhad
  • Shiva Bakhtyari, Hamidreza Safavi, Mohammad Hossein Golmohammadi Pages 28-36
    Water supply networks are the major infrastructures in cities and villages which are implemented for water distribution. At the moment, the networks are analyzed based on demand analysis method in which the demands at different nodes are always constant and reachable and pressure is assumed as a constraint to evaluate the system stability. Various criteria are utilized in analyzing networks of which performance criteria could be mentioned. These criteria are developed and analyzed based on binary logic. One of the greatest defects of this method is presenting unreal and insensible results at threshold values as well as having no flexibility confronting experts’ knowledge. In this study, a new method is presented that utilizes performance criteria including reliability in time, combinational reliability (elasticity, water age, and entropy), resilience and vulnerability. In this paper, a new sustainability index is developed to evaluate the water supply networks using the capabilities of membership function in fuzzy logic. The usefulness of this method is demonstrated with optimized specifications of Hanoi network. Comparison of the proposed and traditional methods show the improvement in its estimation, showing that the new approach is very effective and practical.
    Keywords: Water Supply Networks, Performance Criteria, Sustainability Index, Fuzzy Logic
  • Mohsen Hajibabaei, Sara Nazif, Sajad Vahedizade Pages 37-48
    The importance of water distribution networks in social health and their role in urban and rural public service has resulted in many studies on these networks performance. Most of the studies focused on hydraulic and qualitative aspects, while the environmental aspects are less considered. In this study, the environmental impacts of production, transportation and installation of Polyvinyl Chloride (PVC), High-Density Polyethylene (HDPE), Ductile Iron (DI) and Fiber cement pipes were investigated. Furthermore, considering specific trench for each pipe, environmental impacts of different trenches were compared in installation phase. In this paper, SimaPro 8 was used to evaluate the life cycle of scenarios. The results indicated that DI and PVC pipes have respectively the highest and lowest environmental impacts in the whole process of production, transportation and installation. The results of this study could be considered as a guideline in designing and implementing water distribution networks with the lowest environmental effects. In this paper, a part of water distribution network of Tehran is chosen as the case study to estimate the reduction potential of environmental impacts.
    Keywords: water distribution network, life cycle assessment, pipes, trenches, environmental impacts
  • Hamed Javdanian, Mahmood Ahmadi Darani Pages 49-60
    One of the main reasons of regional subsidence is drawdown of groundwater level due to Overexploitation of aquifers which can lead to irrecoverable damage to soil deposits. The regional subsidence that has been inflicting Iran in recent years, have greatly damaged to agricultural sites, residential buildings, roads, power transmission lines, etc. The Damaneh City, located at west of Isfahan Province, has been affected by this phenomenon extensively. Therefore, the present study aims to investigate the level of depletion of groundwater resources and subsequently land subsidence in this region. The results indicate that drawdown of groundwater level had a direct influence on the subsidence occurrence in the studied region. Considering that the studied area is one of the most important Isfahan's agricultural regions, the primary exploitation of aquifers is related to agricultural purposes. The results showed that water table has dropped 20 m in the Damaneh city during 1977-2014. Accord-ingly, it is essential to use artificial recharge and changing cultivation pattern to revive aquifer and also prevent damage induced by land subsidence.
    Keywords: Aquifer, Overexploitation of groundwater, Land subsidence, Damaneh city
  • Pages 61-65