فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1385)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1385)

  • 155 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا اکبریان، حمید رفیعی صفحه 5
    یکی از عوامل کلیدی که اثر توزیعی تغییرات سیاست اقتصادی در مدل های تعادل عمومی را تعیین می کند، کشش جانشینی سرمایه و نیروی کار است. این ضریب می تواند در تحلیل مدل های حساسیت و شبیه سازی، برای پژوهشگران مفید واقع شود. علاوه بر اهمیت این کشش در مدل های کاربردی، نقش آن در سیاست گذاری های کلان اقتصادی نیز قابل ملاحظه است. در این مقاله، کشش جانشینی عوامل تولید کوتاه مدت و بلندمدت، برای صنایع کارخانه ای ایران در سطح کلی طی سال های 84- 1358 با استفاده از تابع تولید با کشش جانشینی ثابت محاسبه شده است. پس از انجام آزمون ریشه ی واحد دیکی- فولر و آزمون شکست ساختاری پرون، از مدل تصحیح خطا برای برآورد استفاده شده است. نتایج این برآورد حاکی از آن است که بین سرمایه و نیروی کار جانشینی ضعیفی وجود دارد و کشش جانشینی این عوامل در بلند مدت بزرگتر از کوتاه مدت است. همچنین، با توجه به مقدار این ضریب، مناسب ترین فرم تابع تولید برای صنایع کارخانه ای ایران در سطح کلی، تابع تولید کاب-داگلاس تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: کشش جانشینی عوامل تولید، صنایع ایران، مدل تصحیح خطا، آزمون شکست ساختاری پرون
  • علی بیگدلی، منصور زراء نژاد، محمد امین اسودار صفحه 23
    توسعه ی مکانیزاسیون کشاورزی و حل مشکلات آن مستلزم شناخت شاخص های بنیادی و ریشه ای در این زمینه است. این پژوهش به منظور ارزیابی جامع وضعیت مکانیزاسیون کشاورزی و مقایسه ی آن در شهرستان های استان همدان صورت گرفته است. برای گردآوری داده ها و اطلاعات 415 بهره بردار کشاورزی و 285 نفر از کاربران ماشین های کشاورزی به روش همگن سازی و نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند. تعیین سطح توسعه ی مکانیزاسیون با استفاده از تئوری مجموعه های فازی و با تعریف یک شاخص ترکیبی بر اساس چهار شاخص درجه ی مکانیزاسیون، ظرفیت مکانیزاسیون، بهره وری نیروی کار و سود خالص مزرعه انجام شده است. با استفاده از این شاخص ترکیبی می توان به تحلیل واقعی تری از وضعیت مکانیزاسیون دست یافت. بر اساس نتایج مدل فازی طراحی شده سطح توسعه ی مکانیزاسیون در استان 59/19 درصد و در 94 درصد مزارع استان زیر 50 درصد قرار دارد. همچنین، در بین شهرستان های استان این شاخص در وضعیت مطلوبی نیست و در همه ی شهرستان ها زیر 50 درصد قرار دارد. شهرستان همدان با 89/34 درصد، بالاترین سطح توسعه ی مکانیزاسیون را دارد و کمترین میزان نیز متعلق به شهرستان اسد آباد (72/13 درصد) است. سطح توسعه ی مکانیزاسیون در شهرستان های کبودر آهنگ، رزن، تویسرکان، نهاوند، ملایر و بهار در فاصله ی 92/27 -3/14 درصد قرار دارد. این امر وضعیت نامطلوب مکانیزاسیون کشاورزی را در استان همدان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مکانیزاسیون کشاورزی، سیستم فازی، همدان
  • یوسف محنت فر، سید مجتبی مجاوریان، تورج دهقانی صفحه 53
    هدف از این مقاله بررسی و ارزیابی عوامل موثر بر افزایش سطح قیمت ها در اقتصاد ایران طی سال های 83-1350 است. ضمن مروری بر تحقیقات انجام شده در این رابطه از اطلاعات آماری بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و صندوق بین المللی پول به صورت سری زمانی به روش حداقل مربعات معمولی (OLS) در برآورد الگوهای اقتصاد سنجی استفاده شده است. مهمترین متغیرهای توضیحی مورد استفاده در این تحقیق جمعیت کشور، نرخ ارز، حجم پول، صادرات کالاها و درآمدهای نفتی است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که این متغیرها بر افزایش سطح قیمت ها در ایران تاثیر زیاد و معنی داری دارند. همچنین، دولت باید سیاست های پولی انقباضی را در راستای جلو گیری از افزایش سطح عمومی قیمت ها براساس اهداف برنامه ی چهارم توسعه ی اقتصادی و چشم انداز بیست ساله ی کشور اجرا نماید.
    کلیدواژگان: سطح قیمت ها، نقدینگی، نظریه ی مقداری پول، سیاست پولی انقباضی، روش حداقل مربعات معمولی
  • سعید ابراهیمی، نعمت الله اکبری، شیرین مصری نژاد، آناهیتا ابوالوردی صفحه 75
    کارایی و بهره وری از مهمترین عوامل رشد و توسعه بنگاه های اقتصادی است، به طوری که تحقق سطح مطلوبی از آن رمز بقای بنگاه ها در محیط رقابتی اقتصاد امروز است. از آنجا که بانک های دولتی از بخش های مهم اثر گذار در توسعه و پیشرفت هر کشور هستند، منابع ویژه ای به آنها تخصیص داده می شود و تحت نظارت و کنترل ویژه ای هستند. از این رو، ارزیابی عملکرد بانک ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق کارایی و بهره وری 9 بانک دولتی استان اصفهان از نظر فنی با استفاده از مفهوم تابع تولید به روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها (DEA) برای دوره ی 85-1384 با استفاده از نرم افزار DEAP اندازه گیری شده است. همچنین، این تحقیق بر اساس دو فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس و حداقل سازی نهاده، بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و حداقل سازی نهاده و تلقی بانک به عنوان یک بنگاه تولیدی انجام شده است. بر اساس نتایج این تحقیق با فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس، تولید کلیه ی بانک ها به جز بانک مسکن ناکارا بوده است. با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس، سه بانک ملی، مسکن و توسعه ی صادرات کارا بوده است.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس
  • فتح الله تاری، ابراهیم عربی صفحه 95
    با توجه به اهمیت روز افزون بخش صنعت در ایجاد توسعه ی اقتصادی و نقش مهم آن در اشتغال زایی، بررسی وضعیت این بخش از نظر شاخص های اقتصادی اهمیت دارد. با بررسی این شاخص ها، تنگناها و توانایی های بالقوه ی بخش صنعت مشخص می شود و برنامه ریزی مناسب برای موانع و بهره مندی از توانمندی ها به شکل بهتری، انجام پذیر است. در این تحقیق تحولات کارگاه های بزرگ صنعتی کشور طی دو دوره ی زمانی 1371-1363 و 1383-1373 بر اساس برخی از شاخص ها بررسی شده است. سپس رابطه ی ارزش افزوده با سرمایه گذاری و میزان ارتباط رشد اقتصادی کشور با رشد این کارگاه ها بررسی شده است. نتایج نشان دهنده ی برخی از بهبودها و بحران ها در بخش کارگاه های بزرگ صنعتی کشور است. در بازار رقابتی با انباشت سرمایه و منافع مقیاس بزرگ فعالیت کارگاه های اقتصادی، روندکاهش آنها در سال های آینده، اقتصاد کشور را با چالش جدی روبرو خواهد کرد. سرمایه گذاری در کارگاه های بزرگ به تنهایی موجب تحول ارزش افزوده نمی شود؛ بلکه عوامل دیگری مانند، آموزش نیروی انسانی، بر آن موثر است.
    کلیدواژگان: کارگاه های صنعتی، اشتغال، ارزش افزوده، روش علیت گرنجر
  • حشمت الله عسگری، مهدی تقوی، اصغر زارع برات پور صفحه 117
    فرایند همگرایی به عنوان یکی از نتایج مدل های رشد اقتصادی بدین معنی است که مناطق فقیرتر دارای نرخ رشد بالاتری نسبت به مناطق ثروتمندتر هستند. بنابراین، مناطق فقیرتر از جهت وضعیت اقتصادی به مناطق ثروتمندتر نزدیک می شوند. در این مقاله تلاش بر این است که فرضیه ی همگرایی درآمد سرانه در بین کشورهای جهان مورد آزمون قرار گیرد. بدین منظور به بررسی همگرایی سیگما و بتا در داده های مقطعی و ترکیبی درآمد سرانه ی کشورهای جهان پرداخته می شود. این کار با استفاده از داده های درآمد سرانه ی 120 کشور با سطوح مختلف درآمدی طی سال های 2003- 1970 انجام گرفته است. مدل مورد استفاده برای برآورد سرعت همگرایی، مدل رابرت بارو (1995) است. نتیجه ی تحقیق نشان داد که بررسی وضعیت همگرایی سیگما و همگرایی بتا (مطلق و شرطی) به دو روش داده های مقطعی و ترکیبی فرض وجود همگرایی درآمد سرانه در بین کشورهای جهان را رد می کنند؛ یعنی کشورهای فقیر فقیرتر و کشورهای ثروتمند ثروتمندتر می گردند.
    کلیدواژگان: همگرایی سیگما، همگرایی بتا، رشد اقتصادی، درآمد سرانه، داده های ترکیب
  • رضا نجارزاده صفحه 117
    رشد روز افزون فرایند جهانی شدن اقتصاد و چگونگی رویارویی با آن یکی از دغدغه های اساسی کشورهای دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه است. آگاهی از مزیتها و عدم مزیتهای صنایع داخلی می تواند در پیوستن به فرآیند جهانی شدن و شناخت توانایی های کشورها کمک شایانی کند. در این مقاله سعی شده تا توان رقابتی و مزیت نسبی صنعت پتروشیمی با تاکید بر مجتمع پتروشیمی تبریز مورد بررسی قرار گیرد. اندازه گیری توان رقابتی و مزیت نسبی مجتمع پتروشیمی تبریز از طریق شاخص نسبت هزینه واحد نشان می دهد که مجتمع مورد نظر با احتساب هزینه فرصت سرمایه دارای توان رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی است. اما با الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی توان رقابت با رقبا را نخواهد داشت. با احتساب هزینه فرصت سرمایه این مجتمع نه در بازارهای داخلی و نه در بازارهای خارجی دارای توان رقابتی و مزیت نسبی است. بررسی انحرافات قیمتی به عنوان یکی از عوامل مؤثر در توان رقابتی بنگاه ها در داخل کشور نشان می دهد که سیاستهای دولت در جهت حمایت از این بنگاه بوده و باعث افزایش توان رقابتی به میزان 33 درصد شده است.
    طبقه بندی JEL: M11، F14واژه های کلیدی: مزیت نسبی، توان رقابتی، سازمان تجارت جهانی، انحرافات قیمتی، مجتمع پتروشیمی تبریز
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، توان رقابتی، سازمان تجارت جهانی، انحرافات قیمتی، مجتمع پتروشیمی تبریز
|
  • Reza Akbarian , Hamid Rafiee .) Page 5
    A key parameter that determines the distribution impacts of a policy shift in General Equilibrium Models (GEM) is the elasticity of substitution between capital and labor. This parameter can be useful for researchers conducting simulation and sensitive analyses. Besides the importance of this parameter in applied modeling, its role is notable in the macroeconomic policy-making. In this study the long- run and short-run production factor elasticity of substitution in the aggregate level of Iran manufacturing during 1979-2005 has been investigated using Constant Elasticity Substitution (CES) production function. For this purpose, Error Correction Model (ECM) was used after performing D.F. unit root test and Peron`s structural change. Results showed that there is a weak substitution relation between capital and labor. Moreover, the long-run elasticity of substitution is greater than its short-run. Considering the value of this parameter, Cobb-Douglas form is specified to be the most appropriate for production function of Iran manufacturing.
  • Ali Bigdeli , Mansour Zarra Nezhad , Mohammad Amin Asodar * Page 23
    The aim of this article is to study the situation of agricultural mechanization in Hamadan province and to compare the levels of mechanization in its various cities. Data was collected from 415 farmers and 285 agricultural machine operators by two different questionnaires. To determine the level of mechanization in each area, a composite indicator including degree of mechanization, capacity of mechanization, productivity of labor and profit were defined and estimated using a fuzzy approach. The findings of the research show that the level of mechanization in the province as a hole is 19.59 percent. Among farms, the highest level of mechanization was recorded in Hamadan at 34.89 per cent and the lowest level was found in Asadabad at 13.72 per cent. The level of mechanization in other cities of the province was estimated between 14.3 and 27.92 per cent. These findings indicate that the situation of agricultural mechanization in Hamadan province is unfavorable.
  • Yousef Mehnatfar , Seyyed Mojtaba Mojaveryan Touraj Dehghani Page 53
    In this Paper we assess the factors affecting the cost increase in Iran during 1971-2005. Therefore, it is necessary to have a glance at the texts discussing the manner and the main sources of information such as Statistical data of the Central Bank, Management and Planning Organization, and International Money Fund, utilizing the OLS Method to evaluate the economical patterns in the country. In this paper the main explanatory variables are population, foreign currency, and amount of money, exports and oil income. The final results demonstrate that these are the main variables affecting the cost increase in Iran. Thus, the government should put into practice the concretionary monetary policy, during the fourth program of economical development and the outlook of country’s next 20-year program as well.
  • Saeed Ebrahimi .), Neamattollah Akbari , Shirin Mesrinejad .), Anahita Asadi Abulvardi Page 75
    Efficiency and productivity have played an important role in the firm development and optimizing the level of productivity that is the key to the successes of firms in the economic comparative world. Public Banks are really important sectors whose play significant role in the development of the country. As a result, this sector has always been given special attention and also a great deal of recourses. So supervision, control and optimum allocation in this sector is important, which requires evaluating the efficiency of different sections of it. In order to improve efficiency, the first step is measuring. In this paper it is measured the efficiency and productivity of 9 public banks in esfahan during 1384-85 based on DEA that is a non-parametric method. We use DEAP software to measure efficiency in 2 situations: (1) constant return to scale and minimizing inputs and (2) variable return to scale and minimizing inputs. Notice that it is considered that each bank is such as an economic firm.Results show that in the first situation all of the banks except Maskan are inefficient and the average of efficiency is 0.663. In the second situation all of the banks except Maskan, Melli & Tosee saderat are inefficient and the average of efficiency is 0.779. Results also show the optimum amount of inputs to change ineeficient banks into efficient banks.
  • Fathollah Tari , Ebrahim Arabi .) Page 95
    With regard to the importance of industrial sector for economic development and its priority for motivating other sectors to offering job opportunities, we need to investigate this sector through its indices to recognize its abilities and limitations. Then planning can be done to use these abilities. In this article we will try to compare the relations of this sector during 1363-1371 and 1373-1383 and then estimate and evaluate the relation between investment and value added in these enterprises. Industrial structure with regard to UNIDO directions and indices is being reviewed. Results have shown that there is not any interesting variation in the industrial structure. But positive relation between investment and industrial sector value added is acceptable. So it seems that if we want to achieve the Iranian Forth Program aims, it is necessary to notice some preliminarities.
  • Heshmatollah Asgari , Mehdi Taghavi , Asqar Zarea Baratpour Page 117
    Convergence process has been studied in recent years as one of the results of economic growth models. This is to say that poor countries had a higher growth rate compared to richer countries Therefore, the former countries have come closer to the latter from economic point of view. In this research effort has been made to test the theory of income convergence among different countries of the world. In this respect, the sigma and beta convergence factors have been used to analyze cross secontion and panel data of the income among world countries. This has been achived by analyzing the data of income per capita among 120 countries with different levels of income during 1970 -2003 The method used for evaluating speed of convergence is the model of Robert Barrow (1995). The result of sigma and beta convergence factors (absolute conditional) in both cases of panel and cross section data rejects the idea of convergence of average income among world countries. This means the poorer countries become poorer and richer countries become richer all the time.
  • Reza Najarzadeh Page 117
    The growing trend of the globalization process and how to deal with this phenomenon has become a major challenge for countries around the world in general and the developing countries in particular. The knowledge of comparative advantages and disadvantages of the home industries could be of great help to the countries trying to join the World Trade Organization (WTO). In this article an attempt has been made to compute the comparative advantage and the competitiveness of Tabriz Petrochemical Complex in Iran. Using the Unit Cost Ratio approach, the findings of this research show that the Tabriz plant can compete in domestic markets as well as foreign markets. However, in case Iran joins the WTO, the plant cannot compete with its rivals. If the opportunity cost of capital is taken into account, the complex can neither compete in domestic markets nor in the markets abroad. The Price distortions analyses show that the government policies have been channeled to protect this firm. Such protections have increased the competitiveness of this firm by 33%.