فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1393)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین توحیدی، ناصر شاهنوشی فروشانی، حسین محمدی، پریسا علیزاده صفحات 1-19
    طی سال های اخیر، جهانی شدن از رشد قابل توجهی در کشورهای مختلف برخوردار بوده و بسیاری از متغیرهای کلان اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار داده است. در بسیاری از کشورها، با افزایش باز بودن تجاری و مالی، اندازه دولت نیز تغییر یافته است. لذا، در این مطالعه به بررسی اثر باز بودن تجاری و مالی بر اندازه دولت در کشورهای عضو منطقه منا طی دوره ی 13-2002 پرداخته شده است. در نظر گرفتن درون زایی متغیرهای توضیحی با متغیرهای ابزاری و استفاده از رهیافت حداقل مربعات سه مرحله ای جزء خطا (EC3SLS) مبتنی بر داده های تابلویی، وجه تمایز این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین است. مطابق با فرضیه کارایی، یافته های مطالعه حاکی از آن است که باز بودن مالی اثر منفی بر اندازه دولت دارد. همچنین، بر اساس فرضیه جبران، نتایج مطالعه موید اثر مثبت باز بودن تجاری بر اندازه دولت است. در مجموع، اثر مثبت باز بودن تجاری بر اندازه دولت در مقایسه با اثر منفی باز بودن مالی به مراتب بیشتر است که این یافته نمایانگر افزایش اندازه دولت در کشورهای عضو منطقه منا در مواجه با جهانی شدن اقتصاد است. لذا، توصیه می گردد که خصوصی سازی اقتصاد با سرعت بیشتری پیگیری گردد و نقش دولت از تصدی گری به سیاست گذاری و نظارتی تغییر یابد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، باز بودن تجاری، باز بودن مالی
  • جلیل خداپرست شیرازی، فاطمه حسین پور، امین تبعه ایزدی صفحات 21-46
    در این مقاله، سعی شده است تا بعد جدیدی از وابستگی مجموعه ای از دولت-های صادر کننده نفت به درآمدهای نفتی روشن شود. فرضیه اصلی این پژوهش این است که درآمدهای نفتی یکی از تعیین کننده های سطوح درآمدهای مالیاتی در دولت های تحصیلدار می باشد. این فرضیه با استفاده از تحلیل رگرسیونی پانل و داده های 14 کشور صادر کننده نفت برای دوره 1990 تا 2010 مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های اصلی پژوهش نشان می دهد که رانت ناشی از منابع نفت و گاز یکی از تعیین کننده های اصلی سطوح درآمدهای مالیاتی در دولت-های تحصیلدار است. به عبارت دیگر، یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که دولت های تحصیلدار به مراتب بیش از آنچه تصور می شود به درآمدهای ناشی از منابع طبیعی وابسته هستند و اگر درآمدهای ناشی از منابع طبیعی در آینده کاهش یابد، این دول با مشکلاتی بیش از آنچه تصور می شود مواجه خواهند شد.
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، دولت های تحصیلدار، رانت
  • سهراب دل انگیزان، آزاد خانزادی، مریم حیدریان صفحات 47-77
    مجموعه سیاست های اقتصادی طی دهه های اخیر به گونه ای بوده است که چالش های زیست محیطی به یکی از مهمترین دغدغه های سیاست گذاران تبدیل شده است. اصلاح قیمت حامل های انرژی، یکی از سیاست های اقتصادی دولت در چند سال اخیر بوده که اثرات اقتصادی و زیست محیطی گسترده ای تاکنون داشته است. در این مطالعه تلاش شده است با استفاده از روش حداقل مربعات پایدار (RLS)، اثر تغییر قیمت سوخت (بنزین و نفت گاز) بر میزان تولید گازهای گلخانه ای در بخش حمل و نقل جاده ای طی دوره 1392-1370 آزمون گردد. به منظور تحلیل دقیق اثرات زیست محیطی ناشی از اصلاح قیمت سوخت، بخش حمل و نقل جاده ای به چهار زیر بخش سواری، اتوبوس، مینی بوس، کامیون و کشنده ها تفکیک و میزان انتشار آلاینده ها به ازای تعداد ناوگان موجود در هر زیر بخش در نظر گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با افزایش قیمت بنزین در زیر بخش سواری، میزان انتشار آلاینده ها به طور معناداری کاهش یافته ولی در سایر زیر بخش ها با افزایش قیمت نفت گاز، انتشار آلاینده ها نیز افزایش یافته است. از سوی دیگر با افزایش سهم سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل به کل سرمایه گذاری، میزان انتشار آلاینده ها در هر زیر بخش به طور معناداری افزایش یافته است. افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه و میزان شهرنشینی موجب اثرگذاری منفی و معناداری بر انتشار آلاینده ها در زیر بخش سواری، و اثر گذاری مثبت و معنادار در سایر زیر بخش ها شده اند.
    کلیدواژگان: قیمت سوخت، گازهای گلخانه ای، حمل و نقل جاده ای، روش حداقل مربعات پایدار
  • مهدی ذوالفقاری، بهرام سحابی صفحات 79-111
    امروزه صنایع غذایی و دارویی به عنوان یکی از صنایع مزیت دار در اقتصاد کشور مطرح است. سرمایه گذاری در این صنایع می توان بصورت مستقیم یا غیرمستقیم (از طریق بازار سهام) صورت گیرد. یکی از مهمترین مولفه های تصمیم گیری به سرمایه گذاری غیرمستقیم در این صنایع، آگاهی از میزان ریسک بازاری قیمت سهام صنایع فعال در این حوزه می باشد. نظر به محدودیت های روش های اندازه گیری ریسک بازار، هدف اصلی پژوهش حاضر ارائه سازکاری جامعی برای اندازه گیری ریسک بازاری سهام صنایع غذایی و دارویی می باشد که علاوه بر پوشش نواقص روش های اندازه گیری جاری ریسک، می تواند مقدار کمی ریسک بازدهی سهام صنایع را در حالت های رونق و رکود استخراج نماید و امکان مقایسه نمودن ریسک صنعت را با صنایع دیگر فراهم می نماید. در پژوهش حاضر با استفاده از مدل های تلفیقی خانواده GARCH-مارکوف اقدام به استخراج ریسک بازاری بازده سهام صنایع غذایی، قندو شکر و دارو بصورت روزانه طی دوره 6 ساله 1388 تا 31/4/1394 پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بازدهی شاخص سهام صنایع غذایی و دارویی از انتقالات رژیمی تبعیت نموده و دارای ساختار نامتقارنی مبتنی بر توزیع های غیرنرمال می باشد. با بررسی متوسط ریسک صنایع برای یکسال پایانی دوره مورد مطالعه، مشاهده گردید که ریسک بازدهی صنعت دارو کمتر از ریسک صنایع غذایی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، فرآیند زنجیره مارکوف، صنایع غذایی و دارو
  • محمد اخباری، محمد جواد محقق نیا صفحات 113-134
    در بین مفاهیم مختلفی که نرخ تعادلی بیکاری را مد نظر دارند، NAIRU یکی از مهمترین آنها از نظر بانکهای مرکزی میباشد چرا که مستقیما بر تورم تمرکز دارد. معادله فیلیپس کاربردی در برآورد NAIRU در مقاله حاضر مشابه مدل مثلثی پیشنهادی گوردون میباشد به طوری که نرخ تورم توسط سه عامل تورم انتظاری و اینرسی آن، کمبود یا مازاد تقاضا (که توسط شکاف بین نرخ بیکاری تحقق یافته و نایرو محاسبه میگردد) و متغیرهای شوک عرضه، تعیین میگردد. به عبارتی دیگر NAIRU بعنوان یک پارامتر متغیر زمانی در نظر گرفته شده و توسط یک مدل حالت فضا شامل یک فرایند گام تصادفی که تغییرات آنرا طی زمان توضیح میدهد برآورد میگردد. با مدلسازی NAIRU، نرخ بیکاری همراه با تورم غیرشتابان(NAIRU) در اقتصاد ایران برآورد میگردد، برآوردها حاکی از متغیر بودن این نرخ در طول دوره مورد بررسی میباشد، نرخ برآوردی نهایی در حدود 13.48 درصد و میانگین NAIRU برآوردی طی کل دوره 11.07 درصد میباشند که در مقایسه با سایر کشورها حاکی از بالا بودن آن میباشد. نرخ مذکور حاکی از آن است که اقدام سیاستگذران در جهت کاهش نرخ بیکاری به سطحی پایینتر از نرخ مزبور، تنها با استفاده از سیاستهای طرف تقاضا، فشارهای تورمی را به همراه خواهد داشت و بر این اساس ضرروی است تا بر توسعه ظرفیت های تولیدی کشور، افزایش بهرهوری نیروی کار و سرمایه و بهبود فضای کسب و کار تمرکز بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تورم، نایرو، مدل حالت، فضا
  • آزاد خانزادی، مریم حیدریان، سارا مرادی صفحات 135-158
    مالیات علاوه بر آنکه از مهمترین منابع مخارج دولت است، یکی از ابزارهای سیاستی موثر در برقراری ثبات اقتصادی، تخصیص مجدد منابع اقتصادی و تعدیل نابرابری درآمد است. لذا هدف از این مقاله بررسی تاثیر درآمدهای مالیاتی بر توزیع درآمد و توسعه انسانی است که با توجه به ارتباط توزیع درآمد و توسعه انسانی در مباحث نظری و تجربی می توان از متغیر «شاخص توسعه انسانی» به عنوان نشانگر توزیع درآمد استفاده کرد. بنابراین برای بررسی این موضوع، در ابتدا مدلی معرفی شده و سپس با استفاده از روش خود رگرسیون با وقفه ی توزیعی (ARDL)، این مدل برای دوره زمانی 1391-1350 برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که با افزایش سهم درآمدهای مالیاتی مستقیم و کاهش سهم درآمدهای مالیاتی غیر مستقیم از تولید ناخالص داخلی، شاخص توسعه انسانی کاهش یافته و نابرابری در توزیع درآمد تشدید می شود. در کنار بررسی اثر مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم، عواملی همچون نرخ بیکاری، نرخ تورم و درآمدهای نفتی نیز مورد توجه قرار گرفته است؛ به گونه ای که با کاهش نرخ بیکاری و افزایش درآمدهای نفتی، توزیع درآمد عادلانه تر شده است و به بهبود توسعه انسانی پایدار کمک کرده است. همچنین نرخ تورم دارای رابطه مثبت با شاخص توسعه انسانی است که البته این رابطه معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، توزیع درآمد، شاخص توسعه انسانی، ایران
|
  • Amirhossein Tohidi, Naser Shahnoushi Foroushani, Hosein Mohammadi, Parisa Alizadeh Pages 1-19
    During recent years, globalization has been a substantial growth in different countries, and this event has been effective on many macroeconomic variables. In many countries, by increasing trade and financial openness, the size of government has been changed. Therefore, in this study, we have investigated the effects of trade and financial openness on government size in member countries of the MENA during the period 2002-2013. Considering endogenous explanatory variables using instrumental variables and using the error components three-stage least-squares (EC3SLS) estimator are distinguishing features of this study relative to previous studies. In accordance with the efficiency hypothesis, the study findings indicated that financial openness has a negative effect on the government size. Also, based on the compensation hypothesis, the results showed that trade openness has a positive effect on the government size. Generally, the results showed that the positive effect of trade openness on government size is greater than the negative impact of financial openness. These findings indicate that the government size in member countries of the MENA will increase in the face of economic globalization. Therefore, it is recommended that perform the privatization of the economy be implemented more quickly, and the role of government be changed from outsourcing to regulatory and policy-making.
    Keywords: Government Size, Trade Openness, Financial Openness
  • Jalil Khodaparast Shirazi, Amin Tabaeh Izady Pages 21-46
    In this paper, we highlight a new aspect of rent dependency of governments in oil exporter countries. The primary hypothesis in this paper is that oil revenue is one of the tax level determinants in the rentier states. We examined this hypothesis using panel regression analysis and unbalanced panel data from 14 oil exporter countries over the period 1990 to 2010. Our primary finding is that (oil and natural gas) rents are a significant determinant of the tax revenue level in rentier states, and each unit of rent revenues generates approximately 0.2 unit tax revenue for these governments. Our findings could be regarded as a new warning to rentier states’ governments because it demonstrates that in rentier states, governments are more dependent on rents than directly observed. Thus, we think that if oil rents significantly decrease in the near future, rentier states will be faced with more serious problem than they currently believe.
    Keywords: tax revenues, rentier states, rent
  • Sohrab Delangizan, Azad Khanzadi, Maryam Heidarian Pages 47-77
    Economic policies in recent decades so that environmental challenges have become one of the most important concerns of policy makers. Reform of energy carrier price, is one of the government's economic policies in recent years that so far had widely the economic and environmental effects. In this study, we have tried using Robust least squares method (RLS), the effect of changes in the fuel price (Gasoline and Diesel fuel) on greenhouse gas emissions in the road transport sector during 1991-2013 to be tested. In order to accurate assess the environmental impacts resulting from reform of the fuel price, the road transport sector is divided to four sub-sectors; cars, buses, minibuses, trucks and tractors and the amount of emissions for each sub-sector of the existing fleet is considered. The results shows that with the increasing of Gasoline price in cars sub-sector, significantly reduced greenhouse gas emissions. But in other sub-sectors with rising Diesel fuel price significantly rising greenhouse gas emissions. On the other hand, by increasing the share of investment in transport sector to total investment, emissions in each sub-sector significantly have increased. Increasing of GDP per capita and urbanization leads to negative and significant effects on emissions in cars sub-sector. While this relationship is positive and significant in buses, minibus and trucks sub-sector.
    Keywords: Fuel price, Greenhouse Gases, Road Transport, Robust least squares method
  • Pages 79-111
    Today, the food and pharmaceutical industries is as one of the well-known advantages industries in the economy. Invest in this industry is done in form of directly or indirectly (through stock markets). One of the most important components of the decision in the indirectly investment in this industries is awareness to the level of market risk of stock price of the active industries in this area. Due to the limitations of market risk measurement methods, in this paper, we proposed a comprehensive mechanism to measure of the stock market risk for food and pharmaceutical industries. This mechanism in addition to covering the shortcomings of the current methods of the risk measurement can extract the return risk of industries in the states of boom and bust and provide the possibility to compare the industry risk with other industries. Industries in this study include: the food, sugar and drugs for daily period of 1388 to 31.4.1394 by using of GARCH- Markov Consolidated models. The results showed that the return of the sugar and drugs industries follow from regime transfers and have got the asymmetric structure based on abnormal distributions. Also the risks for the medicine, food and sugar industries are respectively lower.
    Keywords: Value at Risk, Markov Chain Process, food, pharmaceutical industries
  • Mohammad Akhbari, Mohamadjavad Mohagheghniya Pages 113-134
    Among the several concepts encompassed by the idea of an equilibrium rate of unemployment the NAIRU appears as the more interesting one for a central bank since it focuses directly on inflation. The Phillips equation we consider is very close to the so-called "triangle model" suggested by Gordon, where inflation rate is determined by three factors: adaptive expectations and inertia, excess demand or shortage - estimated by the gap between the actual unemployment rate and the NAIRU - and supply shock variables. We regard the NAIRU as a time-varying parameter and estimate a state space model composed of a random walk process that describes its variations over time and of a Phillips equation and Okun's law. The estimation of the state-space model yields empirical results for Iran that shows average of NAIRU in the whole period is around 11.07 that is high in comparison with developed countries however the final state of NAIRU is 13.48. Such rate of NAIRU contains some important points for the policymakers in the case of inflation. In the other words implementing policies to reducing unemployment rate without increasing product capacities may lead to higher inflation so policymakers should focus more on enhancing labor and capital productivities and improvement of doing business indicators.
    Keywords: Inflation, NAIRU, State, Space model
  • Azad Khanzadi, Maryam Heidarian, Sara Moradi Pages 135-158
    Tax is one of the most important sources of government expenditures, and an effective policy instruments in economic stabilization is economic resources allocation and also adjustment of income inequality. The purpose of this paper is to study the impact of tax revenues on income distribution and human development which regard to the relationship between income distribution and human development in theoretical and experimental issues can be used of "Human Development Index" as an indicator of income distribution. Hence, we use Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model for 1971- 2014 period. The results shows that with increasing share of direct tax revenues and reducing the share of indirect tax revenues of GDP, Human Development Index decreased and exacerbate inequality in the income distribution and also, unemployment rate decrease and oil revenues increase, will improve sustainable human development. At last, inflation has a positive relationship with the Human Development Index, although this relationship is not significant.
    Keywords: Tax Revenues, Income Distribution, Human Development Index, Iran