فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1395)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدعلی رضایی*، احسان نوشادی، لیلا ترکی صفحات 1-19
    به منظور برآورد تاثیر شاخص قیمت سهام بر نرخ ارز، این مقاله از داده های پنج کشور عضو گروه دی-هشت شامل ایران، اندونزی، مالزی، ترکیه و پاکستان استفاده می کند. بر اساس اثر پرتفولیوی متعادل، به معنای تقاضای سرمایه گذاری خارجی برای سرمایه گذاری در بازار بورس باثبات و بدنبال آن افزایش تقاضا برای پول رایج، این دو متغیر باید با هم رابطه منفی داشته باشند. با این حال، از آنجا که شواهد به دست آمده از روش سنتی برآورد حداقل مربعات معمولی مطلوب نیست، مدل رگرسیون کوانتیل برای نشان دادن تاثیر بازار سهام بر بازار ارز خارجی تحت شرایط مختلف بازار درنظر گرفته شد. نتایج، الگوی جالب توجهی در مورد رابطه این دو بازار نشان می دهد، که گویای رابطه منفی میان بازارهای سهام و ارز خارجی است، و زمانی که نرخ ارز بسیار بالا و یا پایین باشد، این رابطه آشکارتر است.
    کلیدواژگان: بازار سهام، نرخ ارز، رگرسیون کوانتیل
  • شاهین جوادی*، محمود متوسلی، جهانگیر یدالهی فارسی، حامد شکوری گنجوی صفحات 21-40
    علی رغم توسعه تحسین برانگیز تئوری های بنیادی در کارآفرینی، توسعه بیشتر این رشته بدون پیشرفت در مدل ها و روش های اندازه گیری دشوار است. به خصوص، سازه فرصت ها در کانون تحقیقات کارآفرینی به اندازه گیری کمی در سطح کلان نیاز دارد. در این مقاله چگونگی کاربرد تحلیل پوششی داده ها (DEA) برای اندازه گیری فرصت های نوآورانه و فرصت های آربیتراژ فنی تشریح می شود و یک مثال بر مبنای نمونه ای از 96 کشور در طول دوره 18 ساله 2012-1995، همراه با تخمین هایی از فرصت های نوآورانه و آربیتراژ فنی برای استفاده احتمالی سایر پژوهشگران ارائه می شود. به علاوه چگونگی همبستگی فرصت های نوآورانه و آربیتراژ فنی با نرخ تراکم کسب وکارهای جدید تشریح می شود. سپس کشورهای جهان برحسب مقدار شاخص های فرصت های نوآورانه و آربیتراژ فنی به چهار گروه طبقه بندی می شوند. در انتها مقایسه بین کشورهای صادرکننده نفت و غیرصادرکننده نفت نشان می دهد که بطور نسبی کشورهای صادرکننده نفت (شامل ایران)، کمتر در زمره کشورهایی هستند که از شاخص بهره برداری از فرصت های نوآوری بالایی برخوردارند و به نسبت بیشتر در زمره کشورهایی هستند که از فرصت های آربیتراژ فنی نیز بخوبی بهره برداری نمی کنند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت ها، نوآوری، آربیتراژ، تحلیل پوششی داده ها
  • حسن فرازمند، سید عزیز آرمن، سید مرتضی افقه، مجتبی قربان نژاد* صفحات 41-69
    در این مطالعه تلاش می شود با طراحی یک الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا جهت بررسی شوک قیمت انرژی بر اقتصاد کلان ایران، واکنش بهینه بانک مرکزی در برابر این شوک بررسی شود. در این راستا یک الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا برای اقتصاد ایران طراحی می شود که مهمترین ویژگی آن در نظر گرفتن مصرف انرژی در سبد مصرفی خانوار به عنوان یک کالای مصرفی و در بخش تولید به عنوان یک نهاده تولید می باشد. جهت بررسی نقش سیاستگذار پولی، نخست در الگو برای بانک مرکزی از یک تابع واکنش استفاده می شود که بیانگر رفتار صلاحدیدی بانک مرکزی می باشد. با کالیبره و حل الگو، اثرات شوک قیمت انرژی بر متغیرهای کلان مورد بررسی قرار می گیرد. سپس جهت بررسی واکنش بهینه بانک مرکزی در برابر شوک قیمت انرژی، قاعده پولی بهینه با استفاده از روش کنترل بهینه تصادفی به دست می آید. نهایتا با جایگذاری قاعده بهینه در الگو به جای تابع واکنش بانک مرکزی، تاثیر شوک قیمت انرژی مورد بررسی و مقایسه قرار می گیرد. نتایج حاکی از آن است که بانک مرکزی میتواند با استفاده از قاعده سیاست پولی بهینه واکنش بهتری نسبت به شوک قیمت انرژی داشته باشد و از اثر رکودتورمی آن بکاهد.
    کلیدواژگان: اصلاح قیمت انرژی، الگوی تعادل عمومی تصادفی پویا، سیاست پولی بهینه
  • حسین مرزبان، زهرا دهقان، رضا اکبریان، مهدی فراهانی* صفحات 71-92
    هدف از این مطالعه بررسی کارایی سیاست پولی در اقتصاد ایران می باشد. بر این اساس در این مطالعه با استفاده از الگوی خود توضیح برداری عاملی تعمیم یافته و الگوریتم بیشینه سازی انتظارات و 120 متغیر اقتصادی طی بازه زمانی 1368 تا 1392 به ارزیابی کارایی سیاست پولی در ایران پرداخته شده است.
    با توجه به اینکه نرخ بهره در قانون عملیات بانکی کشور ابزاری کنترلی برای مقام پولی محسوب نمی گردد، در این پژوهش از نرخ بهره ای جایگزین استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که شوک نرخ بهره اثر تاخیری بر روی بازار پول داشته به طوری که در صورت اصابت یک انحراف معیار شوک نرخ بهره بازار پول با سه ماه تاخیر نسبت به شوک وارده عکس العمل نشان می دهد، که عمدتا ناشی از چسبندگی قراردادهای مربوطه به سپرده های سرمایه گذاری می باشد. این موضوع در بازار نیروی کار و بازار محصول نیز عکس العملی مشابه دارد. از سوی دیگر با توجه به قابلیت الگوهای خود توضیح برداری عاملی تعمیم یافته مبنی بر برآورد الگو با عامل ها وقفه های مختلف به نظر می رسد مطابق الگوی برنانکه و همکاران (2005) یک بده - بستان بین تعداد عامل ها و وفقه ها در اقتصاد ایران وجود دارد، به طوری به با افزایش تعداد عامل ها وقفه ها مدل کاهش می یابد
    کلیدواژگان: نرخ بهره سایه ای، الگوی FAVAR، الگوریتمEM
  • سید حامد فهیمی فرد *، محمد علی فلاحی، مصطفی کریم زاده، محمد طاهر احمدی شادمهری صفحات 93-119
    علی رغم ضعف مدل های ساختاری در تعیین تغییرات نرخ ارز، مشاهدات نشان می دهد که نرخ ارز به برخی متغیرهای بنیادی اقتصاد واکنش نشان می-دهد. با توجه به رشد فزاینده بخش خارجی در بیشتر اقتصادها، مطالعات معاصر توجه خاصی به تاثیرات نرخ مبادله (TOT) در تعیین نرخ ارز داشته اند. در این مطالعه مدل ساختاری تعیین نرخ حقیقی ارز (RER) بین 70 واحد پولی طی دوره زمانی 2013-1980 در چارچوب داده های تابلویی بررسی شده است. مدل تجربی تحقیق مبتنی بر چارچوب نظری تعادل عمومی و دارای پایه های اقتصاد خرد می باشد. نتایج تحقیق فرضیه اثرگذاری TOT بر RER را در حالت ایستا و پویای مدل تایید نموده به طوری که افزایش یک درصدی TOT، RER را 167/0 درصد افزایش خواهد داد. نتایج آزمون های علیت انگل-گرانجر و سیمز نشان می دهند که جهت علیت از TOT به سوی RER خواهد بود. علاوه بر این، RER تحت تاثیر متغیرهای ساختاری دیگری همچون تراز تجاری، پیشرفت تکنولوژی و نرخ بهره حقیقی می باشد. برآورد مدل در گروه کشورهای نفتی و غیرنفتی حاکی از آن است که TOT، برخلاف کشورهای غیرنفتی، در کشورهای نفتی اثرگذاری معنی داری بر RER ندارد. دلیل این امر عرضه کنترل شده منابع ارزی در کشورهای نفتی برخلاف عرضه خرد همان منابع در کشورهای غیرنفتی است.
    کلیدواژگان: نرخ حقیقی ارز، نرخ مبادله تجاری، مدل تعادل عمومی، مدل داده های تابلویی پویا
  • محمد نبی شهیکی تاش*، عماد کاظم زاده، اذر شیخ زین الدین صفحات 121-144
    تابع ترجیحات سیاسی (PPF) نشان میدهد که چگونه تصمیمات اقتصادی تحت تاثیر عوامل غیربازاری و فرآیند چانه زنی سیاسی قرار می گیرد. براساس تابع ترجیحات سیاسی، میتوان نقش گروه های ذینفع در تعیین سیاست های درون زا را مشخص نمود. هدف از این تحقیق استخراج تابع ترجیحات سیاسی(PPF) در بازار خودروی سواری ایران در طی سالهای 1374- 1390 میباشد. در این مقاله برای محاسبه این تابع، ابتدا وزن تولیدکننده، مصرفکننده و دولت به عنوان بازیگران اصلی این بازار محاسبه می گردد. سپس مازاد رفاه گروه های ذینفع را نسبت به قیمت تعادلی محاسبه میکنیم. نتایج پژوهش حاکی از این است که در بازار خودرو بیشترین وزن مربوط به تولیدکننده و کمترین وزن را دولت دارد. به گونه ای که مازاد رفاه کل تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و دولت بترتیب 4275، 69245-، 8992 میلیارد ریال میباشد و میزان تابع ترجیحات سیاسی بدست آمده در این بازار برابر 370857.198- میلیارد ریال می باشد. یعنی آنکه تعادل اقتصاد سیاسی میان سه بازیگر محوری این بازار به گونه ای است که منجر به رفاه منفی(زیان اجتماعی) شده است.
    کلیدواژگان: تابع ترجیحات سیاسی، وزن سیاسی، مازاد رفاه، خودرو، شاخص لرنر
|
  • Ahmadali Rezaei *, Ehsan Noshadi, Lila Torki Pages 1-19
    This paper estimate the impact of stock price index on foreign exchange rate, for five members of D8 countried including Iran, Indonesia, Malaysia, Pakistan and Turkey. On the basis of balanced portfolios, demand for foreign investment means investing in the stock market stabilization and subsequent increase in demand for currency, these two variables should have a negative relationship. However, the evidence obtained from the traditional method of ordinary least squares estimation is not optimal, Quantile regression model to show the impact on the stock market, the foreign exchange market under different market conditions were considered.
    the results show an interesting relationship between the two markets, which indicates a negative relationship between stock markets and foreign exchange, and the exchange rate is too high or low, this relationship is more pronounced.
    Keywords: Stock Market, Exchange Rate, Quintiles Regression
  • Shahin Javadi *, Mahmoud Motevaseli, Jahangir Yadollahi Farsi, Hamed Shakouri Ganjavi Pages 21-40
    Despite the impressive development of theories in entrepreneurship, without the development of measurement theories, further advancement of the field is problematic. In particular, the notion of opportunities, central to entrepreneurship research, requires adequate macro-level quantitative measurements. In this paper we demonstrate how to employ data envelopment analysis (DEA) to calculate not only innovative opportunities, but also technological arbitrage opportunities. We provide an illustrative example based on a sample of 96 countries during the period of 1995–2012. We include estimates of innovative and technical arbitrage opportunities for possible use by other scholars, demonstrate how both innovative and technical arbitrage opportunities correlate with the rates of New Business Density. Then, the countries of the world in terms of indicators of innovative and technical arbitrage opportunities classified into four groups. Finally, comparison between oil-exporting and non-oil exporting countries shows that relatively oil-exporting countries (including Iran) are less among the countries that have high innovation opportunities utilization index, and are with a large proportion among the countries that do not exploit technical arbitrage opportunities.
    Keywords: Entrepreneurship, Opportunities, Innovation, Arbitrage, Data envelopment analysis
  • Syed Morteza Afgheh, Mojtaba Ghorbannezhad* Pages 41-69
    The aim of this study is to design a dynamic stochastic general equilibrium model to consider the effects of energy price reform on macroeconomic and optimal reaction of central bank in Iran. In this regard, we design a dynamic stochastic general equilibrium model for economy of Iran, so that energy is included in the household bundle as a separate commodity and in the production function as an input. To investigate the role of monetary Authority, first, we used a reaction function for the central bank, so that indicating the discretionary behavior of central bank. Using calibration and solving the model, the effects of energy price shock on macroeconomic variables were investigated. To evaluate the optimal response of the central bank to the energy price shock, optimal monetary rule is obtained using stochastic optimal control. Finally, by substituting the optimal rule rather than the central bank reaction function, the impact of energy price shock is investigated. The results indicate that the central bank can use the optimal monetary policy rule have better responses to energy price shock and reduce the effect of its stagflation.
    Keywords: Energy Price Shock, DSGE, Optimal Monetary Policy
  • Hossin Marzban, Zahra Dehghan, Reza Akbarian, Mehdi Farahani * Pages 71-92
    The purpose of this study, is evaluating the effectiveness of monetary policy on the economy. Accordingly, in this study using the Factor Augmented Vector Auto Regressive model and maximization expectations algorithm and 120 economic variables with 1368 to 1392 has been studied to assess the effectiveness of monetary policy in Iran. Considering that interest rates in the banking operations cannot be regarded control tool for the monetary authorities, in this study, using an alternative interest rate. The results indicate that, interest rate shocks have a delayed effect on the money market. So that, in this case one standard deviation hit to interest rates shock, money market has reactions after three months delays to show shock which mainly due to stickiness of contracts related to investment deposits respectively. This Issue, In the labor market and product market reaction is similar.On the other hand, according to the factor agmented vector autoregressive model based on the estimated model with different factor and lags operator, to be appear, according to Bernanke et al (2005) is a trade - off between the number of factors and lags in Iran's economy, so that by increasing the number of operating of factors reduced lags.
    Keywords: shadow interest rates, FAVAR Method, EM algorithm
  • Seyed Hamed Fahimifard*, Mohammadali Falahi, Mostafa Karimzadeh, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri Pages 93-119
    Despite the weakness of structural models in determination exchange rate movements, observations show it responds to some fundamental variables. Due to growing foreign sector in most economies, recent studies pay special attention to terms of trade (TOT) effect on exchange rate. This study deals structural model of real exchange rate (RER) between the 70 currencies during the period of 1980-2013 in panel data model. Empirical micro-founded model are based on general equilibrium method. Static and dynamic models have confirmed TOT impact on RER, one percent increases in TOT increase RER by 0.167 percent. Engle-Granger and Sims tests show causality is from TOT to RER. Other variables such as trade balance, real interest rate and technological progress influenced RER. Estimation of Oil and non-oil countries models suggest that exchange rate, against non-oil countries, has a significant impact on RER in oil producing countries. So controlling the supply foreign exchange reserves in oil producing countries, despite lacking the same resources in the non-oil countries, makes it reasonable.
    Keywords: Real exchange rates, Terms of trade, General equilibrium model, Dynamic panel data model
  • Mohammad Nabishahiki *, Emad Kazemzade, Azar Sheykhzeynodin Pages 121-144
    The Political Preference function shows how economic decisions are affected by non-market paradigms and political bargaining process. Given the corresponding function, the role of beneficiary groups in determination of endogenous policies can be identified. This study aims to extract the political preference function for the Iran's Automobile market during the period 1995-2011.We first estimate the weight of producer, consumer and government as the basic players in the market and then measure the welfare surplus of the beneficiary groups relative to the equilibrium price. The findings indicate that the producer and government have had the largest and lowest weight in the market respectively. So that, accordingly the total welfare surplus for producers, consumers and government is 4275 billion rials, -69245 billion rials and 8992 billion rials respectively. Additionally, the value for the political function is obtained -37085.198 billion rials. That is, the political economy equilibrium of the three players leads to negative welfare (social loss).
    Keywords: Political Preference Function, Political Weight, Welfare Surplus, Automobile, lerner index