فهرست مطالب

اقتصاد مقداری - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1393)

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مرتضی افقه*، یعقوب اندایش، ناهید چناری صفحات 1-18
    توزیع نابرابر درآمد و ثروت در جامعه سبب بروز مشکلات بسیاری در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور خواهد شد. از آنجا که مالیات ها نقش اساسی تری را نسبت به سایر ابزارهای اقتصادی برای تعدیل توزیع درآمد و ثروت در جامعه بر عهده دارند، در این پژوهش تلاش شده تا اولویت مالیات گیری از بخش های اقتصادی در جهت کاهش نابرابری ها تعیین گردد. بدین منظور، با بهره گیری از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1380 و استفاده از نرم افزارهای IO-SAM و MATS آثار و تبعات افزایش نرخ مالیات بر هر یک از بخش های اقتصادی بررسی شد. بعلاوه، کل اثرات به اثرات مستقیم و غیرمستقیم تفکیک شد. نتایج به دست آمده نشان داد که افزایش نرخ مالیات در بخش های وسایل نقلیه موتوری، خدمات حمل و نقل هوایی، بنزین، پست، مخابرات و خدمات پشتیبانی شاخص هزینه زندگی خانوارهای کم درآمد را کمتر افزایش می دهد و با توجه به اولویت ذکر شده می توان از آنها مالیات گرفت. اما در بخش های برق، نفت سفید، آرد، روغن های گیاهی و حیوانی، گوشت، محصولات لبنی، خدمات حمل و نقل جاده ای مسافر، چای و قند احتمالا به دلیل مصرف بالای خانوارهای کم درآمد، شاخص هزینه زندگی این خانوارها بیشتر افزایش می یابد. بنابراین بهتر است از این بخش ها با اولویت بیان شده مالیات کمتری گرفته شود.
    کلیدواژگان: مالیات، توزیع درآمد، شاخص هزینه، ماتریس حسابداری اجتماعی
  • روح الله نظری، محمدحسین مهدوی عادلی* صفحات 19-40
    در دهه های اخیر از یک سو بحران های مالی و از سوی دیگر تغییرات زیست محیطی به ویژه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی جوامع بین المللی را با مشکلات عمده ای مواجه ساخته است. از این رو مدل های مختلفی جهت تجزیه و تحلیل و ارائه راه حل های جامع به منظور رفع مشکلات مربوط به رابطه بین اقتصاد، محیط زیست و انرژی ظهور پیدا کردند که از بین آن ها می توان به مدل های E3 اشاره نمود. در این مقاله به بررسی مدل E3 (رشد اقتصادی، انرژی و محیط زیست) در ایران برای دوره زمانی 1392-1353 با استفاده از روش تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته پرداخته می شود. نتایج مطالعه نشان می دهد که اثر مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست بر رشد اقتصادی مثبت و معنی دار است. همچنین، اثر رشد اقتصادی بر مصرف انرژی مثبت و معنی دار است. در نهایت مصرف انرژی و رشد اقتصادی اثر مثبت و معنی داری بر آلودگی محیط زیست در ایران دارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، انرژی، محیط زیست، تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، ایران
  • مجتبی قربان نژاد، امیرحسین منتظرحجت*، بهزاد منصوری صفحات 41-73
    هدف از انجام این مطالعه برآورد ارزش اقتصادی خدمات استفاده ای تالاب شادگان است. در این مطالعه، برای ارزشگذاری خدمات استفاده ای مستقیم، از روش قیمت گذاری بازاری که روشی مبتنی بر طرف عرضه است، استفاده شده است. همچنین، برای ارزشگذاری خدمات استفاده ای غیرمستقیم و خدمات بالقوه از روش تجربه انتخاب که روشی مبتنی بر طرف تقاضا است، استفاده گردید. داده های مورد نیاز به وسیله پرسشنامه از دهستان ها و آبادی های پیرامون تالاب و برخی از شهرستانهای استان در سال 1392 جمع آوری گردید. همچنین، داده های مربوط به خدمات بالقوه تالاب از برخی شهرستانهای خارج از استان گردآوری شد. نتایج نشان داد که ارزش برآوردی سالیانه خدمات استفاده ای مستقیم، غیرمستقیم، و خدمات بالقوه تالاب شادگان به ترتیب برابر 37478، 1347 و 4755 میلیارد ریال بوده است؛ که با جمع این خدمات، ارزش اقتصادی کل سالانه خدمات استفاده ای تالاب شادگان بالغ بر 43580 میلیارد ریال بدست آمد. با احتساب دلار مبادله ای 23000 ریال، این عدد معادل 1.894.782.608 دلار محاسبه گردید. براساس یافته های تحقیق حاضر، ارزش اقتصادی استفاده ای تالاب بین المللی شادگان بسیار قابل توجه بوده و ساکنان تالاب ضمن موافقت با برنامه های حمایتی دولت، تمایل به حفاظت از تالاب دارند. لذا بایستی نه تنها روند گذشته حفاظت از تالاب اصلاح شود، می بایست اقداماتی در جهت بهبود وضعیت کیفی ویژگی های تالاب صورت گیرد. براساس نتایج تحقیق، توصیه می شود برنامه های آموزشی بیشتری جهت معرفی تالاب شادگان اجرا شود و از نتایج تحقیقات علمی در جهت بالا بردن آگاهی عمومی نسبت به ارزش اقتصادی تالاب شادگان استفاده شود.
    کلیدواژگان: خدمات تالاب، خدمات بالقوه، روش تجربه انتخاب، لاجیت مرکب
  • جلیل خداپرست شیرازی* صفحات 75-101
    هدف از این مطالعه بررسی اثرات سیاست پولی بر متغیرهای اقتصاد کلان ایران بوده است. در این راستا با استفاده از روش شناسی نسبتا جدید الگوهای خودتوضیح برداری عامل تعمیم یافته (FAVAR) و بهره گیری از داده های فصلی سری زمانی 110 متغیر اقتصاد کلان ایران طی دوره 1391:4-1369:1، سیاست های پولی مورد ارزیابی قرار گرفته شده است. جهت ارزیابی سیاست های پولی، با توجه به اجرای قانون بانکداری بدون ربا، بجای نرخ بهره از چهار متغیر حجم نقدینگی، پایه پولی، بدهی بانک ها به بانک مرکزی و اعتبارات اعطایی سیستم بانکی به بخش خصوصی، به عنوان ابزار پولی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد اثر سیاست پولی بر تولید در کوتاه مدت چندان روشن نیست اما خنثایی پول در بلندمدت را می توان پذیرفت. ضمن آنکه اجرای سیاست پولی انبساطی اثر پایداری بر سطح عمومی قیمت ها داشته و در کوتاه مدت و بلندمدت منجر به افزایش تورم شده است. مقایسه نتایج دو الگوی VAR و FAVAR و استفاده از الگوی FAVAR جهت ارزیابی اثر سیاست های پولی نشان می دهد، معمای قیمت در اقتصاد ایران بوجود نیامده است.
    کلیدواژگان: الگوی خودتوضیح برداری عامل تعمیم یافته (FAVAR)، الگوی عامل پویا، سیاست پولی، مولفه اصلی
  • سید مهدی مصطفوی*، مهدی قائمی اصل، سید علی حسینی ابراهیم آباد صفحات 103-128
    با توجه به اهمیت محیط زیست و توسعه پایدار، پرداختن به مسائل زیست محیطی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رشد اقتصادی، هدف بسیاری از سیاست های اقتصادی دولت هاست. با این حال، رشد اقتصادی سریع، معمولا باعث ایجاد زیان های جدی بر محیط زیست (به علت استفاده فزاینده از منابع طبیعی و انتشار حجم بیشتری از آلاینده ها) می شود. از این رو، یک تضاد بالقوه بین سیاست های اقتصادی و وضعیت محیط زیست وجود دارد. هم چنین تحریم ها به دلایل متعدد نهادی و فنی بر محیط زیست فشار می آورند. در این پژوهش با استفاده از روش علیت سیائو رابطه ی علیت تحریم های اقتصادی با متغیرهای کلان اقتصادی و آلاینده های زیست محیطی مورد آزمون قرار گرفته است. بدین منظور از گازهای CO2، CH4، NOx به عنوان اصلی ترین آلاینده های هوا و نیز از شاخص های ارزش افزوده بخش صنعت و معدن، ارزش افزوده بخش نفت و تولید ناخالص داخلی بدون نفت به عنوان مهم ترین متغیرهای کلان اقتصادی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه علی معنی داری از سوی تحریم های اقتصادی با متغیرهای کلان اقتصادی وجود دارد. به علاوه تحریم های اقتصادی رابطه علی معنی داری نیز با گازهای آلاینده دارند. از این رو به نظر می رسد که حل مشکل تحریم های اقتصادی می تواند راهکار مناسبی برای کاهش آلاینده های زیست محیطی و افزایش ارزش افزوده بخشی در ایران باشد و معضلات تحریم های کشور، از جمله دشوار کردن دسترسی به تکنولوژی، بی ثبات کردن شرایط سرمایه گذاری در زمینه ارتقای بهره وری و بهبود تکنولوژی، و ایجاد محدودیت برای دولت و جامعه در زمینه داشتن گزینه های بیشتر و برتر تنظیم گری را برطرف کند.
    کلیدواژگان: حداکثر محیط زیست، رشد اقتصادی، آلودگی هوا، تحریم های اقتصادی، علیت سیائو
  • حمید هوشمندی، مجید صامتی*، روزیتا روزیتا مویدفر صفحات 129-150
    انتخاب پایه مالیاتی مناسب از پرسش های محوری مالیه عمومی و سیاست گذاران می باشد. ساختار مالیاتی بدلیل اثرات آن بر رشد اقتصادی و پس انداز از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله اصلاحات مالیاتی از منظر اثرات اقتصادکلان و رفاهی مورد بررسی قرار گرفته است. مدل مورد استفاده این مقاله، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر پویا و از نوع مدل های نسل های تداخلی (OLG-CGE) بر اساس چارچوب اوئرباخ و کوتلیکف (1987) و راسموسین و روسرفورد (2001) و با توجه به ساختار اقتصاد ایران طراحی شده است. نتایج شبیه سازی مدل پویای پژوهش با توجه به سناریوهای تعریف شده نشان می دهد که در مجموع مالیات بر دستمزد و مالیات درآمدسرمایه بر متغیرهای رشداقتصادی و سرمایه گذاری اثر منفی داشته است. اثر مالیات بر دستمزد بر متغیرهای یادشده بیش از مالیات بر درآمد سرمایه می باشد. جهت ارزیابی اثرات رفاهی ناشی از اصلاحات مالیاتی از شاخص تغییرات جبرانی CV هیکسی استفاده شده است. تحلیل رفاهی اثرات اصلاحات مالیاتی حاکی از اثر مثبت مالیات بر دستمزد و مالیات بر درآمدسرمایه بر رفاه خانوارها می باشد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی، مدل پویای، نسل های تداخلی، اصلاحات مالیاتی، رشد، اقتصادی، GAMS
|
  • Seyed Morteza Afghah*, Yaghoob Andayesh, Nahid Chenari Pages 1-18
    Inequality distribution of income causes many problems in economic, social and political fields in a society. Governments regulate the redistribution of income through fiscal policy, such as taxes, subsidies and grants. Since taxes have a more fundamental role than other economic measures in adjusting the distribution of income and wealth in a society, this study attempts to present a prioritization for the taxation in economic sectors in order to reduce income inequalities. Therefore, using the 2001 Social Accounting Matrix approach and IO-SAM and MATS software, the consequences of increase in tax rates were examined for each economic sector. Moreover, the total effects were divided into direct and indirect effects. The results indicate that increasing tax rates in sections like motor vehicles, air transport services, fuel, posts, telecommunications and support services increases the cost of living index less for low-income households, so they can pay more taxes in these sectors. On the other hand, due to the high consumption of low-income households of the electricity, kerosene, flour, animal and vegetable oils, meat, dairy products, road transportation services, and tea, the cost of living index would increase if the tax rate increases in such sectors. Therefore, it is better that these sectors pay fewer taxes than others.
    Keywords: Tax, Income Distribution, expenditure index, SAM
  • Mohammad Hosein Mahdavi Adeli, Rouhollah Nazari* Pages 19-40
    In the recent decades both financial crises and the environmental changes especially global warming have been of the major issues of the current world. Plenty of studies have concentrated on this issue and thus, various models, including E3 ones, have been suggested to examine the relationship between economy, environment and energy. In this paper, we have analyzed the E3 models using Generalized Method of Moments (GMM) for the period of 1974-2013. The results show that the energy consumption and environmental pollution have positive and significant impact on economic growth. Furthermore, the impact of economic growth on energy consumption is positive and significant. Finally, energy consumption and economic growth have positive and significant effect on the environmental pollution in Iran.
    Keywords: Economic Growth, Energy, Environmental pollution, Generalized Method of Moments (GMM), Iran
  • Amir Hossein Montazer, Hojat*, Behzad Mansouri, Mojtaba Ghorbannezhad Pages 41-73
    The objective of this study is economic valuation of the use-value of Shadegan Wetland. Market pricing which is a method based on the supply side was used to valuate direct use values of the wetland. Also, to valuate indirect use and option values, choice experiment method was used, a method that is based on the demand side. Necessary data were obtained from questionnaires filled in villages in the vicinity of the wetland and also some of the cities of the Khuzestan province in 2014. Furthermore, data on the potential uses of the wetland were gathered from some cities outside of the province. In addition to estimating the indirect use and option values using Logit models, this study sought to estimate willingness to pay for each of these uses. According to the obtained results, the annual value of the direct, indirect and potential uses of the wetland were 37478, 1347 and 4755 billion Rials; it follows that the total economic value per annum of the uses of the wetland amounted to 43580 billion Rials which is equivalent to $1,894,782,608 based on an exchange rate of 23000 Rials for one Dollar. Based on the findings of the present study, the economic use value of international wetland of Shadegan is quite significant and people residing in the vicinity of the wetland welcome government’s protective programs and are willing to conserve the wetland. Hence, not only should be revised the hitherto trend towards protection of the wetland but also measures should be taken to improve qualitatively the status of its attributes. Based on the results of this study, it is recommended that more training programs are held to introduce the Shadegan wetland and that results of scientific research are used to increase public awareness about the economic value of Shadegan wetland.
    Keywords: Direct use, Indirect use, Option value, Choice experiment method, Mixed Logit method
  • Jalil Khodaparast Shirazi* Pages 75-101
    The purpose of this research is to assess the effects of monetary policy on Iran’s macroeconomic variables. To do that, using the Factor Augmented Vector Auto-Regressive (FAVAR) approach which contains 110 quarterly variables of macroeconomic from1990:2-2013:1, monetary policies in Iran were evaluated. We used liquidity, monetary base, bank debt and bank credit in the private sector as a monetary tool for measuring the monetary policy regarding the implementation of Riba-free Banking law in Iran. The results show that the impact of monetary policy on output is not clear in the short term. However, the monetary neutrality can be accepted in the long term. Moreover, an expansionary monetary policy has a stability effect on the general price level in the short and long term. Comparing the results of VAR model and FAVAR models and using the FAVAR model shows that there is no “Price Puzzle” in the economy of Iran.
    Keywords: Factor Augmented Vector Auto, Regressive model, Dynamic Factor model, Monetary Policy, Principle Component
  • Seyyed Mahdi Mostafavi*, Mahdi Ghaemi Asl, Seyyed Ali Hossieni Ebrahim Abad Pages 103-128
    Research on environment is a very important task for the process of sustainable development. Although economic growth is one of the most important aims of many governments, rapid economic growth normally suffers environment severely. Thus there is a potential contrast between economic policies and environmental situation. Moreover, the sanctions affect environment issues due to institutional and technical reasons. Thus, in this paper the causality among Economic sanctions, Macroeconomic factors and environmental polluters has been examined using Hsiao causality approach. To do this, the CO2, CH4, and NOx gases as the main polluters variables and value-added of industry, mine, oil sectors and non-oil GDP as the main macroeconomic variables have been used. The results show that there is a significant unidirectional causality from economic sanctions to macroeconomic variables. Moreover, there is a unidirectional causality from economic sanctions to polluter gases. Thus, removing economic sanctions can result in decreasing environmental pollution, on the one hand, and increasing GDP, on the other, in Iran.
    Keywords: Economic growth, Environmental Pollution, Economic Sanctions
  • Majid Sameti*, Rozita Moayyadfar, Hamid Hooshmandi Pages 129-150
    One of the most fundamental questions of the public finance and policy makers is to select a proper tax basis. Great importance is thus attached to the tax structure due to its effects on the economic growth and saving. In this study, taxation reform has been taken into account from the macroeconomics and welfare perspectives. The proposed model in the present work is a dynamic overlapping generations computable general equilibrium (OLG-CGE) model, which has been designed based on the frameworks used by Auerbach & Kotlikoff (1987) and Rasmussen & Rutherford (2001). Besides, this model has been modified in terms of the Iranian economic framework. Simulation results of the dynamic research model with respect to our defined scenarios show that, wage tax and capital income tax generally have a negative effect on the economic growth and investment parameters. The wage tax exerts a larger effect than the capital income tax on the aforesaid parameters. For evaluation of the welfare effects of the tax reform, Hicks criterion for compensating variation (CV) has been used. Welfare analysis of the tax reform indicates the positive effects of the wage tax and capital income tax on the household welfare.
    Keywords: General Equilibrium Model, Overlapping Dynamic Model, Taxation Reform, Economic Growth, GAMS