فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد جعفری صمیمی*، محسن محمدی خیاره صفحات 1-20
    هدف اصلی در این مقاله بررسی روابط کوتاه مدت و بلندمدت و نیز رابطه علیت بین رشد اقتصادی، انتشار کربن، مصرف انرژی و نرخ اشتغال در ایران است. از این رو، با استفاده از رویکرد آزمون کرانه ای هم انباشتگی به بررسی روابط بین متغیرها در دوره 89-1357 پرداخته شده است.
    نتایج تجربی بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها و کشش انتشار کربن سرانه نسبت به درآمد در کوتاه مدت و بلندمدت، به ترتیب 03/0 و 07/0 و کشش درآمدی اشتغال در کوتاه مدت و بلند مدت به ترتیب، 85/0 و 25/3 است. نتایج آزمون علیت گرنجری وجود یک رابطه علیت یک طرفه از سمت تولید ناخالص سرانه به مصرف انرژی سرانه و انتشار کربن سرانه، در حالی که رابطه علیت بین نرخ اشتغال و رشد اقتصادی به صورت یک طرفه و از سمت نرخ اشتغال به رشد اقتصادی را نشان می دهد.
    به طور کلی، نتایج مدل بیانگر این است که سیاست هایی از قبیل کنترل انتشار کربن و سهمیه بندی انرژی، در کوتاه مدت و بلندمدت، دارای آثار منفی بر رشد اقتصادی ایران نیست و ایجاد صنایع کاربر و افزایش نرخ اشتغال، دارای آثار قابل توجه مثبت بر روند رشد اقتصادی بلندمدت در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، مصرف انرژی، رشد اقتصادی، علیت، ایران
  • هاتف حاضری نیری*، سید ابراهیم حسینی نسب صفحات 21-40
    اندازه گیری اثرات رفاهی اصلاح یارانه انرژی، یکی از مهمترین گامهای اساسی در تعیین شرایط و سناریوهای اصلاح قیمت حامل های انرژی می باشد. لذا هدف اصلی این مقاله، بررسی چگونگی اثرگذاری اصلاح یارانه انرژی بر رفاه دهک های درآمدی خانوارهای شهری و روستایی می باشد که با استفاده از مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر استاندارد و بر اساس سناریوهای قانون مصوب مجلس سال 1389 مورد ارزیابی قرار می گیرد. همچنین در این مطالعه، سیاست های حمایتی و بازتوزیع درآمدی ناشی از اصلاح یارانه نیز شبیه سازی و تحلیل می شود.
    نتایج بررسی نشان می دهد که با اصلاح یارانه انرژی به صورت افزایش قیمت انرژی، رفاه تمامی خانوارهای شهری و روستایی کاهش یافته و این امر، بویژه در دهک های پایین درآمدی در هر دو خانوارهای شهری و روستایی مصداق بیشتری دارد. همچنین در نتیجه اصلاح یارانه انرژی خانوارهای روستایی در مقایسه با خانوارهای شهری، کاهش رفاه بیشتری را تجربه می نمایند و از طرفی دیگر، بسته های حمایتی و بازتوزیع درآمد ناشی از اصلاح قیمت انرژی تحت سناریوهای مختلف بازتوزیع تا حد قابل توجهی کاهش رفاه خانوارها را جبران می کند
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر، اصلاح یارانه، قیمت حامل های انرژی، رفاه، تغییرات معادل هیکس
  • کیومرث سهیلی*، شهرام فتاحی، بهمن اویسی صفحات 41-67
    افزایش سریعقیمت مسکن در سال های اخیر در ایران به عنوان یک دغدغه ملی برای مردم و دولتمردان مطرح بوده و به همین دلیل، مطالعه عوامل موثر بر افزایش قیمت مسکن بسیار با اهمیت است.
    در این مقاله، اثرات برخی متغیرهای مهم از جمله قیمت زمین، هزینه ساخت بنا، حجم تسهیلات اعطایی بخش مسکن، نرخ ارز، شاخص قیمت سهام، تعداد ساختمان های مسکونیو درآمد خانوار بر قیمت مسکن در شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفته است.
    برای تجزیه و تحلیل تاثیر متغیرهای فوق بر قیمت مسکن، مدل خود توضیح با وقفه های توزیعی با استفاده از داده های فصلی سال های 1387-1370، برآورد شد. همچنین به منظور بررسی سرعت تعدیل مدل پویا به مدل بلندمدت، الگوی تصحیح خطا نیز برآورد گردید.
    نتایج حاصل از مدل برآورد شده بیانگر این واقعیت است که، متغیرهای کلان اقتصادی از قدرت بالایی در توضیح رفتار قیمت مسکن و نوسانات آن برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت مسکن، مدل خود توضیح با وقفه های توزیعی، الگوی تصحیح خطا، کرمانشاه
  • نفیسه مرصوصی*، سید علیرضا لاجوردی صفحات 69-95
    در دهه های اخیر به دلیلرشد شتابانشهرنشینی وافزایشنقاطشهریدرسطحدنیا، مفهومکیفیتزندگیشهریبهطورگستردهایوارد مباحثبرنامهریزی ومطالعات شهریشدهاست.
    هدف این پژوهش، مطالعه تطبیقی کیفیت زندگی در شهرهای کشور و روش تحقیق، توصیفی و شیوه نگارش، توصیفی و تحلیلی و برای سنجش درجه کیفیت زندگی در شهرها از تکنیک ترکیبی توسعه انسانی استفاده شده است. در این تکنیک 36 شاخص به کار می رود که در سه دسته شاخص های فرهنگی- اجتماعی، شاخص های جمعیتی - اقتصادی و شاخص های زیربنایی قرار دارند.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که: کیفیت زندگی شهری در شهرهای مرکزی و شمال کشور در تمامی بخش ها بهتر از سایر شهرهای کشور می باشد. بیشتر این شهرها در دایره ای فرضی که از اصفهان شروع می شود و پس از گذشتن از تهران، قزوین و سمنان شهرهای ساری، گرگان و رشت را در برمی گیرد، قرار دارند.
    شهرهای نیمه شمالی و نیمه غربی کشور از لحاظ فرهنگی - اجتماعی و شهرهای نیمه شرقی و نیمه جنوبی کشور از لحاظ اقتصادی وضعیت بهتری دارند.
    کیفیت زندگی در شهرهای واقع در فاصله 100 تا 400 متر از سطح دریا در تمامی بخش ها نسبتا مناسب می باشد.
    همچنین شهرهای 100 تا 250 هزار نفری از نظر فرهنگی و اجتماعی و شهرهای بیش از یک میلیون نفری، از لحاظ اقتصادی وضعیت بهتری نسبت به سایر شهرها دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهر، مدل ترکیبی توسعه انسانی، مراکز استان ها، ایران
  • زهرا دهقان شبانی*، نعمت الله اکبری صفحات 97-116
    ناهمگونی جمعیت که در مقیاس ملی ناهمگونی های نژادی، فرهنگی، مذهبی، قومی و قبیله ای تعریف شده، یکی از متغیرهای مهم تاثیر گذار بر رشد مناطق می باشد که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. ناهمگونی جمعیتی از طرفی، موجب اختلاف ترجیحات و تبعیض شده و در نتیجه، منجر به سیاست های ضد بهره وری و کاهش رشد مناطق می شود و از سویی دیگر، ترکیب قومی و مذهبی، منافعی شامل تنوع در توانایی ها، تجربه ها و فرهنگ ها به همراه دارد که ممکن است به بهره وری، خلاقیت و نوآوری منجر و موجب افزایش رشد اقتصادی مناطق شود.
    بنابراین، در هر جامعه ای با قومیت ها و مذاهب مختلف، مبادله ای بین منافع و هزینه های ناهمگونی جمعیت وجود دارد. سوالی که مطرح می شود، این است که آیا ناهمگونی جمعیت بر رشد مناطق اثر مثبت یا منفی دارد؟ و به طور تجربی چه تاثیری بر رشد مناطق ایران داشته است؟
    جهت پاسخ به این دو سوال در مقاله حاضر، در بخش اول، مبانی نظری تاثیر متغیر ناهمگونی جمعیت بر رشد منطقه ای ارائه شده و سپس با استفاده از آمار 28 استان ایران طی دوره سال های 1379 تا 1385 و با استفاده از تکنیک داده های تابلویی، تاثیر این متغیر بر رشد منطقه ای در ایران مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق بیان کننده اثر منفی ناهمگونی مذهبی بر رشد منطقه ای در ایران است.
    کلیدواژگان: ناهمگونی، مذهب، قومیت، رشد اقتصادی منطقه
  • سجاد ابراهیمی* صفحات 117-134
    رابطه بین بخش مالی و بخش حقیقی اقتصاد همواره یکی از موضوعات مورد توجه در مطالعات بوده است. در این مقاله به بررسی اثر ساختار نظام مالی بر رشد اقتصادی پرداخته می شود. بدین منظور از روش پانل پویای GMM برای بررسی این رابطه، از داده های 39 کشور توسعه یافته و درحال توسعه برای دوره زمانی 2009-2000 استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از برآورد برای کل کشورها ساختار مالی بطور کلی بر رشد اقتصادی اثر معنی داری ندارد. اما با برآورد جداگانه برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، نتایج حاصله نشان می دهد که ساختار مالی بر رشد کشورهای توسعه یافته اثر معنی داری ندارد و فقط بر رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه و نوظهور اثر معنی داری می گذارد. به عبارت دیگر عملکرد بخش حقیقی در کشورهای در حال توسعه و نوظهور در نظام مالی بازار محور بهتر از نظام مالی بانک محور است. بعلاوه توسعه مالی بر رشد اقتصادی تمامی کشورها اثر مثبت و معنی داری دارد که این اثر در کشورهای درحال توسعه و نوظهور بیشتر از کشورهای توسعه یافته است.
    کلیدواژگان: ساختار مالی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، نظام مالی بازارمحور، نظام مالی بانک محور
  • نصیبه کاکویی*، یزدان نقدی صفحات 135-156
    این تحقیق با دیدگاه پولی در قالب مدل P* به آزمون پولی بودن تورم در اقتصاد ایران با استفاده از تکنیک هایOLS و ARDL، طی دوره زمانی 87-1358پرداخته و لازم به ذکر است که در این تحقیق تنها مدل استاندارد P* (شکاف قیمت داخلی) مورد آزمون قرار گرفته و با توجه به اینکه شکاف قیمت داخلی متشکل از شکاف تولید و شکاف سرعت گردش پول است، لذا از روش فیلتر هودریک- پرسکات برای برآورد مقادیر تولید بالقوه و سرعت گردش پول تعادلی استفاده شده است.
    نتایج حاصل از برآورد الگوهای مختلف نشان می دهد که مدل استاندارد P* (شکاف قیمت داخلی) قادر به توضیح و پیش بینی تورم برای اقتصاد کشور نمی باشد، یعنی نظریه مقداری پول برای اقتصاد ایران صدق نمی کند. بنابراین با توجه به عدم کارآیی مدل استاندارد P* در اقتصاد ایران، مجددا به منظور بررسی فرضیه پولی بودن تورم در کشور، اثر متغیرهای حجم نقدینگی، تولید ناخالص داخلی واقعی، نرخ ارز بازار غیر رسمی و شاخص قیمت کالاها و خدمات وارداتی بر تورم با استفاده از روش ARDL مورد آزمون قرار گرفت.
    نتایج نشان می دهد که هر 10 درصد رشد نقدینگی منجر به افزایش سطح عمومی قیمت ها به میزان 6/4 درصد می شود. بنابراین فرضیه پولی بودن تورم در اقتصاد ایران به طور نسبی تایید می شود، ولی با توجه به اینکه رابطه بین تورم و حجم نقدینگی، یک رابطه یک به یک نیست و سایر عوامل هم بر تورم در اقتصاد ایران اثر می گذارند لذا برای کنترل تورم در ایران نمی توان صرفا از سیاست های پولی به عنوان یک ابزار کارآمد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تورم، تولید بالقوه، شکاف تولید، سرعت گردش پول، شکاف سرعت گردش پول، فیلتر هودریک، پرسکات
  • شهرام فتاحی، مینو نظیفی* صفحات 157-178
    مقاله حاضر در پی این است که رشد نرخ ارز واقعی را با استفاده از مدلهای خود بازگشتی دو حالته مارکف مدل سازی کند. برآوردهای تجربی نشان می دهند که سیکل های نرخ ارز واقعی توسط یک الگوی بازگشتی چرخشی نسبت به مدل های بازگشتی ساده بهتر می تواند توصیف شوند.
    مدل خود بازگشتی مارکف، یک روش غیر خطی است که پرش ها و بحران های بازارهای مالی را بسیار خوب مدل سازی می کند و سال های تغییر رژیم نوسانات ارز را می تواند شناسایی کند.
    نتایج نشان می دهند که در ایران، مدت ماندن نرخ ارز در رژیم پر نوسان کمتر از مدت ماندن در رژیم کم نوسان می باشد. از نتایج دیگر این مطالعه، امکان آزمون نظریه برابری قدرت خرید است. در نظریه برابری قدرت خرید، وجود رابطه و روند منظمی در داده ها و همگرا نبودن داده های نرخ ارز واقعی بالفعل به عدد 1 باعث رد این نظریه می شود.
    همچنین نتایج نشان می دهد که در داده های ایران، نرخ ارز واقعی دارای روند منظمی می باشد که حاکی از رد نظریه برابری قدرت خرید نیز می باشد و این موضوع، بیانگر این است که تنها در بلند مدت متغیر های حقیقی بر نرخ ارز واقعی موثر می باشند.
    کلیدواژگان: نرخ ارز واقعی، مدل اتورگرسیو چرخشی مارکف، نظریه برابری قدرت خرید، رژیم چرخشی مارکف
  • وحیده انصاری*، حبیب الله سلامی صفحات 179-203
    این مطالعه به بررسی گزینه های مختلف تخصیص درآمد های حاصل از طرح هدفمندی یارانه ها بین بخشهای تولیدیو پیامدهای آن بر توزیع درآمد بین خانوارهای ایرانی پرداخته است. این بررسی با استفاده از ضرایب فزاینده درآمدی محاسبه شده برای گروه های سه گانه درآمدی خانوارهای شهری و روستایی بر اساس الگوی مقداری مبتنی بر ماتریس حسابداری اجتماعی در ایران انجام شده است. نتایج نشان می دهد که تخصیص درآمدها به بخش های تولیدی بر اساس ضرایب فزاینده درآمدی خانوارهای بالا درآمد روستایی منجر به کاهش نابرابری بین خانوارهای شهری و روستایی می شود و بیشترین میزان مطلق درآمد را برای همه گروه های درآمدی فراهم می آورد. تنها اثر غیر مطلوب این گزینه این است که هم در شهر و هم در روستا تا حدودی شکاف درآمدی بین گروه های درآمدی را افزایش می دهد. علاوه براین، نتایج نشان می دهد که برای دستیابی به هدف کاهش نابرابری درآمدی بین شهر و روستا، دو زیربخش زراعت و باغداری و صنایع غذایی می تواند نقش مهمی ایفا نمایند و در نتیجه می باید در تخصیص درآمد های حاصل از طرح هدفمندی یارانه ها، مورد توجه خاص قرار گیرند.
    کلیدواژگان: طرح هدفمندی یارانه ها، ضرایب فزاینده درآمدی، ماتریس حسابداری اجتماعی، ایران
  • امیرحسین مزینی، سعید قربانی، نسرین صلح خواه صفحات 205-233
    امروزه تجهیز منابع و شناسایی روش های بهینه تامین مالی یکی از مهمترین اولویت های سیاستگذاران اقتصادی محسوب می شود. بدون شک جریان رو به رشد ادبیات صکوک را می توان حرکتی در این راستا دانست؛ به گونه ای که تا کنون مطالعات مختلفی در زمینه چگونگی بهره گیری از این اوراق انجام شده است. عمده این مطالعات به تبیین ابعاد مفهومی، فقهی و اجرایی این اوراق و نیز زمینه های استفاده از آنها در بخشهای مختلف اقتصادی همچون کشاورزی، صنعت، گردشگری و... پرداخته اند و کمتر موضوعات فرا بخشی همچون تجارت خارجی را مد نظر قرار داده اند.
    این موضوع با تاکید بر تامین مالی بخش صادرات در اقتصاد ایران در دستور کار مطالعه حاضر قرار دارد. بدین منظور در مقاله حاضر، ضمن مروری بر ساختار صادرات غیر نفتی کشور، امکان سنجی استفاده از صکوک در حوزه صادرات (کالاها و خدمات) کشور از ابعاد عملیاتی، فقهی و ساختاری صورت گرفته است.
    نتایج حکایت از آن دارد که در شرایط کنونی و با هدف بهره گیری از ساختارهای موجود از میان صکوک قابل استفاده در حوزه صادرات غیر نفتی (شامل استصناع، مضاربه، مشارکت، مرابحه، اجاره و جعاله)، صکوک استصناع، قابلیت عملیاتی شدن در تامین مالی صادرات خدمات فنی و مهندسی و صکوک مضاربه، قابلیت عملیاتی شدن در تامین مالی صادرات کالاها را دارد. ضمن اینکه صکوک مشارکت نیز قابلیت عملیاتی شدن در هر دو حوزه را دارد. در نهایت الگوی بومی- عملیاتی انتشار هر سه نوع صکوک به تفکیک صادرات کالایی و خدمات فنی و مهندسی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: صکوک، صادرات، کالا و خدمات فنی و مهندسی، تامین مالی اسلامی، ایران
|
  • Ahmad Jafari Samimi *, Mohsen Mohammadi Khyareh Pages 1-20
    This paper examines the short run, long run and causal relationship among economic growth, carbon emissions, energy consumption and employment ratio in Iran over the period 1977–2010. Using autoregressive distributed lag bounds testing approach of cointegration; the results support a long-run relationship among the variables. Also, the estimated income elasticity of carbon emissions per capita in short- and long- run are 0.03 and 0.07, respectively; and the income elasticity of employment ratio in short run and long run are 0.85 and 3.25, respectively. Regarding the causality test, our findings indicate that, there is a unidirectional causality from GDP per capita to both energy consumption and carbon emissions per capita; also, employment ratio causes economic growth in both short run and long run. The overall results show that energy conservation policies, such as rationing energy consumption and controlling carbon dioxide emissions, have not likely adverse impacts on economic growth in Iran. In addition, the paper shows that establishment of labor-intensive industries is of considerable positive impact on the long run economic growth in Iran.
    Keywords: Carbon dioxide emission, Energy consumption, Economic Growth, Causality, iran
  • Hatef Hazeri Niri *, Ebrahim Husseini Nasab Pages 21-40
    Measuring the welfare effects of energy subsidy reform is one of the most essential steps in determining the conditions and scenarios of energy price reform. Therefore, the main goal of this article is to survey how energy price reform affects the welfare of rural and urban households’ income deciles. This research uses the standard computable general equilibrium model based on legislated scenarios approved by Parliament in 2010. In addition, the supportive and income redistribution policies resulting from energy price reform are simulated and analyzed. The results show that rising energy prices leads to reduction in welfare of all urban and rural households especially in the lower income deciles. In addition, increasing energy prices causes more drop in the welfare of rural households in comparison with urban ones. Therefore, the supportive and income redistribution policies resulting from energy price reform under various redistribution scenarios considerably compensate the lost welfare of households.
    Keywords: Computable General Equilibrium Model, Subsidy Reform, Energy carrier's price, Welfare, Hicksian Equivalent Variation
  • Kiomars Sohaili *, Shahram Fattahi, Bahman Ovaisi Pages 41-67
    Rapid increase in housing price has been a national difficulty for the people and public officials in recent years in Iran. Therefore, the study of factors affecting increased housing prices is of great importance. In this paper, the effects of some key variables, including land price, construction cost, the volume of bank loans to housing sector, exchange rate, stock price index, the number of residential buildings and household income on the price of housing have been studied in Kermanshah. For analyzing the effects of above-mentioned variables on price of houses, an auto regressive distributed lag model has been estimated using quarterly data over the period 1991-2009. Additionally, the error correction model was estimated in order to evaluate the adjustment speed of dynamic model to the long-run one. The estimation results indicate that the macroeconomic variables are of high power in explaining the behavior of house price and its fluctuations.
    Keywords: Housing Price Fluctuations, Auto Regressive Distributed Lag Model, Error Correction Model, Kermanshah
  • Nafiseh Marsousi *, Seyed Alireza Lajevardy Pages 69-95
    In recent decades, the concept of quality of urban life has been entered into urban planning studies due to worldwide increasing growth of urbanization and cities. The aim of this research is comparative study of the quality of urban life in Iran cities. Using descriptive and analytic approach, a Composite Human Development Model is applied to assess urban life quality in Iran. This model uses 36 indicators in three social- cultural, population- economic and infrastructure categories. The results show that quality of urban life is better in the northern and central cities than the other ones. Most of these are located in the imaginary circle which starts from Isfahan, passes through Tehran and Semnan and finally ends to the northern cities of country. Cities in western and northern half of country have better social and cultural conditions, whereas the economic conditions are better in cities of southern and eastern part of country. The quality of urban life is relatively suitable in the cities with 100 – 400 Meters elevation above sea level. In addition, the cities having 100-250 thousands population are better in social and cultural view and cities with more than one million population have better economic condition than others.
    Keywords: Life quality, Urban, The Composite Human Development Model, County towns, iran
  • Zahra Dehghan Shabani *, Nematollah Akbari Pages 97-116
    Population diversity, which is defined nationally as ethnic, cultural, religious, and tribal heterogeneities, is a key factor affecting regional economic growth. On one hand, It leads to disparity of preferences, discrimination, counter productivity policies and decreasing regional growth. On the other hand, ethnic and religious mix is of advantages including diversity in abilities, experiences, and cultures that may result in productivity, creativity, innovation and increasing regional economic growth. Thus, there is a trade-off between benefits and costs of heterogeneity of population in a diverse multiethnic society. A question arises here is that whether population diversity has positive or negative impact on regional economic growth? Moreover, what is the effect of population diversity on regional growth in Iran? This paper examines the effects of population diversity on regional economic growth, using Panel Data model for 28 provinces of Iran over the period 1999-2006. The results show that religious heterogeneity (Fragmentation index and Polarization index) has negative effect on regional economic growth in Iran.
    Keywords: Diversity, Religion, Ethnicity, Regional Economic Growth, Panel Data
  • Sajad Ebrahimi * Pages 117-134
    The relationship between financial and real sectors of economy has been considered in various economic studies. This paper investigates the effect of financial system structure on economic growth using Dynamic Panel method (GMM) for 39 countries during 2000-2009. The estimation results show that financial structure has no significant effect on economic growth in both the entire set and developed countries, while this effect is significant in developing and emerging countries. In other words, real sector performance in market-based financial system is better than bank-based financial system in developing and emerging countries. In addition, financial development has significant and positive effect on economic growth in entire set of countries, and this effect is higher in developing and emerging countries than developed countries.
    Keywords: Financial Structure, Financial development, Economic Growth, Bank, based financial system, Market, based financial system
  • Nasibeh Kakoui *, Yazdan Naghdi Pages 135-156
    This paper tests monetary view of inflation in Iranian economy by a monetary approach within P* model using OLS and ARDL techniques during 1358-1387 (1979-2008). It should be noted that only the standard P* model (domestic price gap) is tested in this study. Regarding that domestic price gap consists of output and velocity gaps, the Hedrick – Prescott filter method is used to estimate the potential production level and the velocity of balanced money. Estimation results of various models show that the standard P* model (domestic price gap), is not able to explain and forecast inflation in Iranian economy and implies that the quantity theory of money is not correct in Iranian economy. Therefore, we investigated monetary theory of inflation using alternative variables including volume of liquidity, real gross domestic product (GDP), informal exchange rate, import price index with using ARDL method. Results show that a 10% growth of liquidity leads to increase general prices by 4.6%. Thus, the monetary hypothesis of inflation is partially confirmed, however concerning that relationship between inflation and liquidity volume is not unique, and other factors affect inflation in Iran, therefore to curb Iranian inflation we cannot adopt only monetary policy as an effective tool.
    Keywords: Potential Production_Output gap_Velocity_Velocity gap_Hedrick – Prescott filter
  • Shahram Fattahi, Minoo Nazifi* Pages 157-178
    This study tries to model real exchange rate using a two-state Markov autoregressive model. The empirical results indicate that the real exchange rate cycles are well explained by a switching autoregressive pattern rather than a simple autoregressive model. The Markov switching autoregressive model (MSAR) is a non-linear method, which models volatility in financial markets well and identifies periods of regime change of exchange rate volatility. The results show that duration of staying in high volatility regime (regime 1) is less than that of low volatility regime (regime 2) in Iran. The other result is the possibility of testing for the purchasing power parity (PPP) theory, implying that existence a regular trend in data and lack of convergence potential real exchange rate to 1 leads to reject the PPP theory. Since there is a regular trend in real exchange rate data, we can reject the PPP theory in Iran. This also indicates that the real variables affect real exchange rate only in the long-run.
    Keywords: Real Exchange Rate, MSAR Model, Purchasing Power Parity Theory
  • Vahideh Ansari *, Habibollah Salami Pages 179-203
    This study investigates alternative options for allocating incomes from targeting subsidy program to different production sectors and its consequences on income distribution among Iranian households. This research is performed by computing income multipliers derived from social accounting matrix for three income groups in urban as well as rural households and allocating income to different production sectors accordingly. Results indicate that allocating income based on income multiplier of the rural high income households leads to a reduction in income inequality between rural and urban households and generates the highest absolute income for all income groups. The only drawback of this option is that it raises the income gap among different income groups in rural as well as urban regions to some extent. In addition, results reveals that in order to reach the objective of reducing income inequality, the two agricultural subsectors, cropping and horticulture production sectors, and food industries can play important role and should be given special attention in allocating income to these sectors.
    Keywords: Targeting subsidy program, Income multiplier, SAM, Iran JEL Classification: E64, H23, D31, D58
  • Amir Hossain Mozayani *, Saeed Ghorbani, Nasrin Solhkhah Pages 205-233
    Nowadays resources mobilization besides identifying optimum financing methods is one of the top priorities for economic policy makers. Undoubtedly, the growing trend of literature on Sukuk would be regarded an act in this line, so that various studies have been conducted on usage methods of them until now. Most of these studies have focused on explaining conceptual, legal, administrative and religious jurisprudence aspects of the bond as well as their applications in different economic sectors such as agriculture, industry, tourism and have paid less attention to intra-sectors such as external trade. In this article, we review non-oil export structure of Iran and analyze the feasibility of export financing through applying sukuk securities from operational, institutional, and religious jurisprudence points of view. The results imply that at the time being Mudaraba and Istisna are the proper options for financing export of goods and technical & engineering services. Meanwhile Musharaka security can be applied for both as well. At the end of paper the operatable-national framework of three-sukuk securities issuance has been developed.
    Keywords: Sukuk, Exports, Technical, Engineering Services, Islamic Finance, iran