فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مرتضی سامتی، شکوفه فرهمند، مریم موسوی صفحات 1-22
    طی دهه های اخیر در جوامع مختلف، تمرکززدایی به عنوان ابزاری برای کارآمدتر کردن سیاست های بخش عمومی قلمداد شده است و هزینه ها و منافع متعددی در خصوص آن مطرح شده اند. هر سیاست تمرکززدایی سه بعد دارد که شامل تمرکززدایی سیاسی، تمرکززدایی اداری و تمرکززدایی مالی می شود.
    این مطالعه، تاثیر تمرکززدایی مالی را بر رابطه متقابل بین رشد و تساوی منطقه ای در توزیع منابع مالی در استان های ایران با استفاده از رویکرد داده های تابلویی مورد ارزیابی قرار می دهد.
    نتایج، رابطه غیر خطی میان تمرکززدایی مالی و رشد اقتصادی را تایید می کنند. به این صورت که با افزایش تمرکززدایی مالی تا یک سطح مشخص، رشد اقتصادی افزایش و پس از آن به دلیل هزینه های ناشی از تمرکززدایی، رشد اقتصادی کاهش می یابد. چنین رابطه ای در خصوص تمرکززدایی مالی و توزیع عادلانه منابع مالی نیز وجود دارد. بین دو سطح مشخص از تمرکززدایی، دو متغیر رشد و توزیع عادلانه خلاف جهت هم و در خارج از این دو سطح، در جهت هم حرکت می کنند. همچنین بین رشد و توزیع عادلانه منابع مالی تقابل وجود دارد.
    کلیدواژگان: دولت های محلی، تمرکززدایی، تمرکززدایی مالی، توزیع عادلانه منابع مالی، داده های تابلویی
  • مهدی صفدری، محمدنبی شهیکی تاش، زهرا شیدایی صفحات 23-44
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی نقش سرمایه انسانی روی رشد اقتصادی در اقتصادهای مختلف است. برای این منظور مدلی را بررسی می کنیم که نرخ رشد عامل بهره وری کل، به سطح سرمایه انسانی وابسته است و سرمایه انسانی از دو راه، نوآوری و افزایش سرعت پذیرش تکنولوژی از خارج، رشد بهره وری عامل کل را تحت تاثیر قرار می دهد.
    با استفاده از رهیافت پانل برای 104 کشور در وقفه های 5 ساله در طول سال های2005-1980 پی می بریم که رابطه سطوح سرمایه انسانی و رشد اقتصادی، غیر خطی است و توسعه تکنولوژی داخلی عامل مهمتری در رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه است؛ درحالی که انباشت سرمایه انسانی از طریق افزایش سرعت پذیرش تکنولوژی از خارج نقش موثرتری را روی رشد کشورهای توسعه یافته دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رشد، بارو و لی، آموزش
  • اسماعیل پیش بهار، مریم باغستانی صفحات 45-64
    هدف از انجام این مطالعه بررسی چگونگی اثرگذاری شوک های قیمت جهانی نفت و مواد غذایی بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران (شامل رشد تولید ملی، شاخص سهام، نرخ بهره، تورم و نرخ واقعی ارز) می باشد.
    بدین منظور از روش خود توضیح برداری ساختاری (SVAR) استفاده شده است. در واقع این مطالعه با به کارگیری روش SVAR در سه مدل جداگانه، به بررسی اثرات مستقل قیمت مواد غذایی و قیمت نفت و همچنین اثر همزمان این دو قیمت می پردازد. داده های مورد نیاز جهت انجام این مطالعه به صورت ماهانه و مربوط به دوره فروردین 1380 تا اسفند 1390 می باشد.
    نتایج مطالعه نشان می دهند که شوک قیمت نفت اثر کوچکی بر رشد تولیدات صنعتی دارد. بیشترین اثر شوک قیمت نفت و قیمت مواد غذایی بر روی نرخ ارز مشاهده شده است. حدود 5 درصد از تغییرات تورم توسط شوک قیمت نفت و قیمت مواد غذایی تعریف می شود. نتایج حاصل از بررسی همزمان شوک قیمت نفت و قیمت جهانی مواد غذایی نشان می دهد که علاوه بر اثرگذاری جداگانه هر کدام از این شوک ها بر روی تورم و نرخ ارز، شوک نفتی اثرات معنی داری را بر قیمت جهانی مواد غذایی به جا خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: روش خودتوضیح برداری ساختاری، شوک قیمتی، نفت و مواد غذایی، متغیرهای کلان اقتصادی
  • محمدنقی نظرپور، محمدرضا یوسفی شیخ رباط، میمنت ابراهیمی صفحات 65-92
    با توجه به گذشت حدود سه دهه از اجرای قانون عملیات بانکداری بدون ربا در ایران و پدیدار شدن تحولات گسترده در نظام بانکی کشور، اکنون لازم است از دو جنبه انطباق عملکرد نظام بانکداری بدون ربا با مقررات بانکی و اصول و معیارهای شرعی (از جمله معیارهای ممنوعیت ربا، اکل مال بالباطل، ضرر و ضرار، غرر و صوری نشدن معاملات) بررسی های علمی و تجربی صورت پذیرد.
    این مقاله به شناسایی و معرفی شاخص های صوری شدن معاملات جهت ارزیابی عملکرد نظام بانکداری بدون ربا می پردازد و این امر از آن جهت قابل ملاحظه است که به نظر می رسد در حدود سه دهه اخیر نحوه عملکرد بانکداری بدون ربا در اعطای تسهیلات، به صوری شدن روابط و قراردادهای منعقده بین طرفین معامله (کارکنان نظام بانکی و متقاضیان تسهیلات)، منتهی شده است. بر همین اساس معرفی شاخص های کمی و معین جهت نظارت بر امر انطباق فعالیت های نظام بانکی با اصول و معیارهای شرعی ضروری به نظر می رسد. روش تحقیق با اتکا بر منابع کتابخانه ای، روش توصیفی و تحلیل محتوا است و با به کارگیری روش میدانی، شاخص های صوری شدن معاملات برآورد می گردد.
    فرضیه مقاله این است که بیش از نیمی از معاملات شعب بانک تجارت مشهد صوری است. جامعه آماری این مطالعه تمام قراردادهای منعقد شده بین شعب بانک تجارت مشهد مقدس و مشتریان در سال 89-1388 می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 451 مشتری که از بانک تسهیلات دریافت نموده اند، به عنوان نمونه انتخاب شده اند. گرچه اصل قانون عملیات بانکی بدون ربا کاملا مطابق با شرع مقدس می باشد ولی نتایج مربوط به برآورد شاخص های صوری شدن معاملات نشان می دهد که بیش از نیمی از معاملات بانکی در شعب بانک تجارت مشهد صوری است.
    کلیدواژگان: معیار، شاخص، معامله صوری، بانکداری بدون ربا، شعب بانک تجارت مشهد
  • فیروز روزبه، بیژن خزدوزی، هیرش سلطانپناه، کاوه حسنی، کیوان طاهرخوییانی صفحات 93-120
    طی چند دهه اخیر، نظام مالیات بر ارزش افزوده، در بیش از نیمی از کشورهای جهان اجرا شده است. این مالیات که از ارزش افزوده بنگاه ها در مراحل مختلف تولید و توزیع اخذ می شود، مزایای متعددی مانند پائین بودن نرخ مالیاتی، کاهش انگیزه فرار مالیاتی، خنثی بودن نسبت به متغیر های اقتصادی دارد و منبع قابل اعتمادی برای کسب درآمد برای دولت می باشد. کشورهایی که تا کنون این نظام مالیاتی را دنبال نکرده اند و یا آنهایی که با تاخیر به اجرای آن می پردازند، نگرانی هایی داشته اند که افزایش سطح عمومی قیمت ها بعد از اعمال مالیات بر ارزش افزوده و آثار تورمی آن از این دسته استبر این اساس هدف این پژوهش بررسی آثار تورمی اجرای مالیات بر ارزش افزوده در اقتصاد ایران است، که با شناخت دقیق آثار تورمی این نوع از مالیات با نرخ عمومی3 درصد[1] در سال 1389 و نرخ های ویژه برای کالاهای خاص بر بخش های مختلف اقتصاد و همچنین نحوه تاثیرگذاری بر شاخص های مهم ارزیابی عملکرد مالیات و تعیین میزان افزایش درآمدهای پایدار دولت با استفاده از جدول داده - ستانده در ارائه مدل قیمت[2]مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که به دنبال اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، درآمد های مالیاتی نیز افزایش یافته، اما بر خلاف آنچه انتظار می رفت، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی به صورت نامحسوس سیر نزولی طی کرده بود و دامنه تورم ناشی از اجرای مالیات بر ارزش افزوده طبق قانون مزبور بر 54 بخش اقتصادی بین 0011/0 درصد و در بخش ماهیگیری تا 678/12درصد و در بخش نفت خام و گاز طبیعی متفاوت بود. نتایج دیگر نشان داد که کمترین اثرات قیمتی مربوط به بخش های معاف و بیشترین آثار قیمتی در بخش های ویژه با ضرایب خاص بوده است.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، تورم، مدل قیمت، داده، ستانده
  • محمدرحیم رمضانیان، اکرم اویسی عمران، کیخسرو یاکیده صفحات 121-140
    بانک ها نقش مهمی در اقتصاد ملی و رشد و شکوفایی آن ایفا می کنند. در این راستا پژوهش های چندی در مورد ارزیابی عملکرد بانک ها با استفاده از «تحلیل پوششی داده ها (DEA)» انجام شده است. اما در اکثر این پژوهش ها، توجه چندانی به انتخاب متغیرهای ورودی و خروجی نشده و این در حالی است که تغییر در مجموعه متغیرها باعث می شود که کارآییواحدهای تصمیم گیرنده و ارزیابی های حاصل بسیار متفاوت باشند. از این رو در این تحقیق، به منظور انتخاب متغیرهای ورودی و خروجی، از روش رگرسیون لجستیک استفاده شده است.
    نتایج به کارگیری این روش بیانگر آن است که متغیرهای اصلی در این مدل عبارتند از: «متغیر ورودی منابع اصلی تامین مالی و متغیرهای خروجی میزان تسهیلات، میزان جذب منابع و تعداد اسناد». این متغیرها دارای بیشترین میزان تاثیر بر روی پیش بینی کارآییو ناکارآیی واحدهامی باشند.
    سپس با استفاده از این مجموعه متغیرها به تعیین کارآیی فنی، تخصیصی و کل، 15 شعبه از شعب بانک سپه در سطح کل استان تهران در طی سال 1390 پرداخته شد.
    نتایج حاکی از این بود که 27 درصد واحدها 100 درصد کارا، 20 درصد از واحدها 100 ناکارا هستند. 20 درصد واحدها ناکارای تخصیصی و 34 درصد از واحدها ناکارای فنی هستند.
    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، کارآیی فنی، کارآیی تخصیصی، کارآیی کل
  • لیلا غلامی حیدریانی، رضا رنجپور، محمدعلی متفکرآزاد، زهرا کریمی تکانلو صفحات 141-158
    فرضیه همگرایی، از جمله نتایج حاصل از مدل های رشد نئوکلاسیک ها می باشد. بنا به تعریف، مفهوم همگرایی عبارت است از رشد سریع تر مناطق (یا اقتصادهای) با درآمد سرانه کمتر، نسبت به مناطق (یا اقتصادهای) با درآمد سرانه بیشتر.
    این مقاله، به بررسی همگرایی باشگاهی بین استان های ایران طی سال های 88-1379 می پردازد. برای این منظور، بعد از دسته بندی استان ها با استفاده از روش های مقطعی، برای بررسی فرضیه همگرایی در بین گروه ها از روش های ریشه واحد پانلی استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد، می توان استان ها را به دو گروه استان های با درآمد پایین (تعداد 18 استان) و استان های با درآمد بالا (تعداد 12 استان) طبقه بندی نمود. با توجه به نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون های ریشه واحد پانلی در بررسی همگرایی برای گروه درآمدی پایین و بالا، وجود همگرایی مطلق (یا میل به یک استاندارد خاص) تایید می شود. در نتیجه همگرایی باشگاهی بین استان های ایران تایید می شود.
    کلیدواژگان: همگرایی باشگاهی، اقتصاد ایران، حساب های منطقه ای، درآمد سرانه، آزمون های ریشه واحد در داده های تابلویی
  • ناصر جمشیدی، غلامرضا جندقی، رضا تهرانی صفحات 159-178
    این تحقیق به بررسی علل معوق شدن تسهیلات در بانک قرض الحسنه مهر ایران می پردازد. هدف این تحقیق مدل سازی علل معوق شدن تسهیلات قرض الحسنه می باشد. برای مدل سازی علل معوق شدن تسهیلات اعطایی به مشتریان در این تحقیق، تاثیر متغیرهای مستقل شامل نوع وثیقه اخذ شده از مشتریان، ارزش وثیقه اخذ شده، زمینه استفاده از تسهیلات، مدت زمان بازپرداخت تسهیلات و مبلغ تسهیلات بر متغیر وابسته معوق شدن تسهیلات مورد بررسی قرار گرفته است.
    جامعه مورد بررسی در این تحقیق، مشتریان شعب بانک قرض الحسنه مهرایران در شهر تهران در دوره زمانی چهار ساله از 1386 تا 1390 می باشد که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای مدل سازی معوق شدن تسهیلات، دو روش رگرسیون لجستیک و تحلیل تشخیصی به کار گرفته شدند و با استفاده از نرم افزار آماری spss داده ها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.
    بر اساس نتایج تحقیق، ضمن معنی داری مدل های به دست آمده از هر دو روش رگرسیون لجستیک و تحلیل تشخیصی، مدل به دست آمده از روش رگرسیون لجستیک، قدرت تفکیک بیشتری در پیش بینی احتمال معوق شدن تسهیلات اعطایی به مشتریان دارد؛ به طوری که با استفاده از این روش 82 درصد از تسهیلات معوق شده و 54 درصد از تسهیلات غیر معوق به درستی تفکیک شده اند. همچنین از بین متغیر های مستقل، متغیر نوع وثیقه(چک و گواهی کسر از حقوق) دارای تاثیر منفی و متغیر زمینه استفاده از تسهیلات (از نوع ودیعه مسکن و متفرقه) دارای تاثیر مثبت بر متغیر وابسته (معوق شدن تسهیلات) دارند.
    کلیدواژگان: تسهیلات معوق شده، رگرسیون لجستیک، تحلیل تشخیصی، بانک قرض الحسنه مهر ایران
  • علی ارشدی، حبیب موسوی صفحات 179-200
    اقتصاد ایران آسیب پذیری زیادی در مقابل نوسانات قیمت نفت دارد. مطالعه حاضر به بررسی تاثیرات پویای شوک های قیمت نفت بر روی متغیرهای کلان اقتصادی با تاکید بر رشد اقتصادی با استفاده رویکرد خودتوضیح برداری (VAR) پرداخته است.
    به منظور آزمون فرضیه متقارن بودن اثرات شوک های مثبت و منفی بر روی رشد اقتصادی، با استفاده از روش مورک (1989) شوک های مثبت و منفی مورد شناسایی قرار گرفت.
    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است شوک مثبت و منفی قیمت نفت، اثرات نامتقارنی بر روی رشد اقتصادی بر جای می گذارد.همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس (VDCs) رشد اقتصادی نشان می دهد که شوک های مثبت قیمت نفت نقش بسیار مهمتری نسبت به شوک های منفی در توضیح نوسانات رشد اقتصادی دارند. از طرف دیگر نتایج حاصل از توابع عکس العمل آنی حاکی از آن است که شوک های مثبت و منفی قیمت نفت به ترتیب اثر مثبت و منفی بروی رشد اقتصادی دارند؛ اما اندازه تاثیر شوک های مثبت بر رشد تولید در بلندمدت به مراتب بیش از شوک های منفی می باشد. علاوه بر آن نتایج حاصل از برآورد یک مدل VAR نشان می دهد که یک همبستگی و ارتباط بالا و مثبتی بین تولید ناخالص داخلی و درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت وجود دارد که وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی را مجددا مورد تایید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، الگوی خودتوضیح برداری، تجزیه واریانس، بیماری هلندی، شوک های قیمت نفت، درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت
|
  • Morteza Sameti, Shekoofeh Farahmand, Maryam Moosavi Pages 1-22
    During recent decades، decentralization has been regarded in various societies as an instrument for making public sector policies more efficient، and its numerous advantages and disadvantages have been discussed. Each decentralization policy has three dimensions including Political decentralization، Administrative decentralization and Fiscal decentralization. This paper evaluates the impact of fiscal decentralization on the interaction between economic growth and regional equity in the distribution of fiscal resources in provinces of Iran by using panel data method. The results verify a nonlinear relation between fiscal decentralization and economic growth، so that economic growth rises with fiscal decentralization increase to a specific level and then it decreases because of disadvantages of decentralization. There is a relationship between fiscal decentralization and equitable distribution of fiscal resources too. Growth and equitable distribution variables change in the opposite direction between two levels of decentralization، and move in the same direction out of this interval. There is also a tradeoff between growth and equitable distribution of fiscal resources.
    Keywords: Local governments, Decentralization, Fiscal decentralization, Equitable distribution of fiscal resources, Panel data
  • Mehdi Safdari, Mohammad Nabi Shahiki Tash, Zahra Sheidaee Pages 23-44
    Nonlinear relationship between education and e The main objective of this study is to investigate the role of human capital on economic growth in different economies. For this purpose، we consider a model in which the growth rate of total factor productivity (GRTFP) depends on human capital stock levels، and human capital affects GRTFP through innovation and technology adoption from abroad. Using a cross-country panel approach for 104 countries، including 79 developing countries and 25 OECD countries، in five-year intervals during the 1980-2005، we found the relationship between human capital and economic growth is nonlinear. In addition، the development of domestic technology is more effective factor on economic growth in developing countries than catch-up factor، while human capital accumulation through technology adoption from abroad is more effective factor on economic growth in developed countries. conomic growth (Barro and Lee''s approach in measuring human capital) The goal of this study was to investigate the role of human capital on economic growth in different economies. For this purpose، we examine the relation between growth rate and human capital by econometric models. In this paper، using the panel approach to Iran and 103 other countries، and considering the five-year moving average during 2005-1980. we realized that the relationship between levels of human capital and economic growth is nonlinear and development of domestic technology، operating more important role in economic growth in developing countries. The main result of this paper denote that there are different between growth pattern among developed and developing countries.
    Keywords: Human capital, growth, Barro, Lee
  • Esmaeil Pishbahar, Maryam Baghestani Pages 45-64
    The purpose of this study is to investigate the economic effects of world food and oil price shocks on macroeconomic variables (industrial output growth، inflation، stock price indices، lending rate، and real exchange rate) in Iran. For this purpose، the Structural Vector Auto Regressive (SVAR) method is used to examine the autonomous and simultaneous effects of food and oil prices within 3 models. This study uses monthly data from 21th March 2001 to 20th March 2011. The results show that oil price shock has small effect on industrial output growth. The biggest effect of the oil and food price shocks is observed on the exchange rate. About 5 percent of the variation in oil and food prices is explained by inflation shock. Furthermore، results from the simultaneous study of shocks to the oil price and global food price indicate that oil shocks significantly affect global food prices.
    Keywords: SVAR, Price shock, Food, Oil, Macroeconomic Variables
  • Mohammad N. Nazarpour, Mohammad Reza Yousefi, Meymanat Ebrahimi Pages 65-92
    Given the lapse of nearly three decades of enforcement of interest-free banking law in Iran and emergence broad developments in the banking system، scientific and empirical researches are necessary to adapting performance of interest-free banking to banking regulations and Shari`a rules and principles. The prohibition of usury، not squander of wealth in vanity، no loss-no hurt، prevention of deceive and non-superficial transactions are some of these rules. This paper deals with identifying and introducing superficial transactions in order to evaluating performance of non-usury banking system. This issue is of great importance since the performance of non-usury banking in granting facilities has resulted in superficial contracts between two transacting parts (bank staff and facility demanders) in three latter decades. Thus، introducing quantitative indicators seems necessary to cope banking system activities with Shari`a criteria and principles. The research method relying library sources is descriptive and content analysis، in which indicators for superficial transactions are estimated using survey study. The hypothesis of this paper is that، more than half of bank transactions at branches of Tejarat Bank of Mashhad are superficial. The statistical population consists of all contracts among branches of Tejarat Bank of Mashhad and bank customers during 2009-2010. Using cluster sampling، a sample with 451 customers، who get bank facilities، was selected. Although the principle of non-interest banking operations fully comply with the holy Shari`a، but the results of the estimation of indicators for superficial transactions indicate that more than half of bank transactions at branches of Tejarat Bank of Mashhad are superficial.
    Keywords: Criterion, Indicator, Superficial transactions, Non, usury Banking, Branches of Tejarat Bank of Mashhad
  • Firooz Rozbeh, Bizhan Khazdouzi, Hiresh Soltanpanah, Kaveh Hasani, Keyvan Taher Khoiani Pages 93-120
    The value-added tax (VAT) system has been implemented in more than half of countries in the globe during recent decades. This tax، which is collected from firms’ value-added in various phases of production and distribution، has several advantages such as low tax rate، reduced tax evasion، neutrality against economic variables، and it is a reliable source of earning for government. Those countries that have not pursued VAT or those who implement it with delay are of concerns including after-tax inflationary effects. The main goal of current research is to investigate the inflationary effects of VAT implementation in Iran’s economy. In this regard، a price model was used to analyze the inflationary effects of a VAT -with 3% tax rate and special rates for particular goods- on different economic sectors in 2010. In addition، VAT effects on tax performance evaluation indicators were considered and the amount of increases in government sustainable revenue was determined by an Input-Output (I-O) Table.
    Keywords: VAT, inflation, Input, Output (I, O) Table
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Akram Oveysi Omran, Keykhosrow Yakideh Pages 121-140
    Banks play substantial role in the national economy and its growth and prosperity. In this regard، recent researches have focused on performance evaluation of banks using “data envelopment analysis” (DEA). However، most of these studies has paid less attention to the selection of input and output variables. Obviously، the change in the variables set makes the efficiency scores and assessments of the decision-making units very different. Hence، in this paper، a logistic regression model is used in order to select the input and output variables. Applying this method indicates that the main variables of model are main source of financing as «input variable» and the bank facilities، resource absorption rate and number of bills as «output variables». These are of the greatest impact on forecasting of units efficiency (inefficiency). Then، we dealt with this set of variables to determine technical، allocative، and overall efficiency of 15 branches of Sepah Bank in Tehran during 2011. The results show that only 27 percent of units are 100% efficient، 20% of the units are 100% inefficient، 20% of units are allocatively inefficient and 34% of them are technically inefficient.
    Keywords: Logistic Regression, Technical Efficiency, Allocative Efficiency, Overall Efficiency
  • Leila Gholami Heydariani, Reza Ranjpour, Mohammadali Motafaker Azad, Zahra Karimi Takanloo Pages 141-158
    The convergence hypothesis is a result of the neoclassical growth model. By definition، the concept of convergence is the faster growth of regions (economies) with lower per capita income compared to the regions (economies) with higher per capita income. This paper deals with convergence clubs among provinces of Iran during 2000-2009. For this purpose، the Panel unit root tests have been used to examine the convergence hypothesis after classifying the provinces with cross-sectional methods. The research results show that Iran’s provinces can be classified into two groups of provinces: (1) ones with low per capita income (18 provinces) and (2) ones with high per capita income (12 provinces). According to the panel unit root tests، the existence of absolute convergence (tendency to a certain standard) between two mentioned groups is confirmed. So، the convergence clubs hypothesis is verified among the Iran’s provinces.
    Keywords: Convergence Club, Iran's economy, Regional Accounts, per capita Income, Panel Unit Root Tests
  • Nasser Jamshidi, Gholamreza Jandaghi, Reza Tehrani Pages 159-178
    This paper examines and models the causes of deferring repayments in Qarz Al-Hasaneh Mehr Bank (QMB) of Iran. In the model، the effects of explanatory variables، including “kind of caught guaranty from customers”، “value of caught guaranty”، “kind of facilities”، “duration of repayment” and “amount of facilities”، on dependent variable “deferring repayment of facilities” are investigated. In this research، the statistical population consists of customers of QMB branches in Tehran provinces during 2007-2011، which was selected by cluster sampling. For modeling causes of deferring repayments، both logistic regression and discrimination analysis were used and data was analyzed with SPSS software. According to the results of research، both models were significant، but logistic regression model was more robust in predicting probability of deferring repayment of granted facilities، so that، it predicted 84. 5% of deferred facilities and 54% of repaid facilities، correctly. In addition، “the kind of guaranty” (cheque and payroll deduction authorization) and “kind of facilities” have negative and positive impact on deferring repayments، respectively.
    Keywords: Deferred repayments, Logistic regression, Discrimination analysis, Qarz al hasaneh Mehr Bank (QMB) of Iran
  • Ali Arshadi, Habib Mossavi Pages 179-200
    Iran’s economy is vulnerable to fluctuations in oil price. This study examines the impact of oil shocks on economic growth using Vector Auto-Regressive (VAR) method. The Mork’s (2010) method was used to test hypothesis of symmetry in negative and positive shocks. The results show that، the effects of negative and positive shocks on economic growth are asymmetric. In addition، the results of variance decomposition of economic growth indicate that the effects of positives shocks in explaining economic growth fluctuations are greater than negative ones. On the other hand، the results from impulse response functions show that positive and negative shocks have positive and negative effects on economic growth، respectively; however، the size of positive shocks impact on output growth is far more than that of negative shocks in the long-run. Moreover، the estimated VAR model shows that there is a high and positive correlation between oil revenues and gross domestic product (GDP)، which confirms again dependency of national economy to oil revenues.
    Keywords: Economic growth, Vector Auto Regressive Model, Variance decomposition, Dutch disease, Oil price shocks, Oil revenues