فهرست مطالب

پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار) - سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یگانه موسوی جهرمی* ، اصغر ابوالحسنی، نسرین منصوری، بیتا شایگانی صفحات 1-26
    برخی از اقتصاددانان معتقدند وقوع بحران ها و مشکلات اقتصادی، مانند افزایش دامنه نوسانات اقتصادی، افزایش بیکاری و تورم و در نهایت افزایش زیان (کاهش رفاه) اجتماعی، به جهت مداخله اقتصادی دولت و اجرای سیاست های دستوری آن است. در این ارتباط، عدم اجرای سیاست های دستوری دولت توسط بانک مرکزی و در واقع استقلال آن، همچنان موضوعی مطرح است. در مقاله حاضر، کارآمدی ابزار سیاستی اوراق مشارکت، به واسطه استقلال ابزاری بانک مرکزی و اثرگذاری بر زیان اجتماعی، در چارچوب مدل استکلبرگ با رهیافت تئوری بازی ها ارزیابی شده است. بدین منظور، بازی با سه بازیکن شامل دولت، بانک مرکزی و سفته بازان، که هر یک دارای تابع هدفی هستند، برای کشور ایران طراحی شده است. مدل سازی و تحلیل عددی لازم برای حصول نتایج کمی تحقیق براساس داده های سالهای 88-1384، به ترتیب، با استفاده از دو نرم افزار MAPLE و GAMSصورت گرفته است. نتیجه کلی حاصل بر مبنای هدف حداقل کردن زیان اجتماعی، اگر دولت نقش رهبری مسلط را نداشته باشد و در مقابل، بانک مرکزی رهبری اجرای سیاست پولی را از طریق عملیات بازار باز، عهده دار باشد (استقلال بانک مرکزی) ، حداقل زیان اجتماعی به کمترین سطح خود می رسد.
    کلیدواژگان: تئوری بازی، مدل استکلبرگ، زیان اجتماعی، اوراق مشارکت
  • حسین مرزبان، زهرا دهقان شبانی، پرویز رستم زاده، حمیدرضا ایزدی * صفحات 27-56
    هدف این مطالعه، محاسبه آثار اعمال سیاست های پولی و مالی بهینه برای اقتصاد ایران با در نظر گرفتن قید مالیات بهینه می باشد. با استفاده از یک مدل تعادل عمومی تصادفی پویا، به بررسی اثرات به کار گیری انواع ابزارهای مالیاتی مانند مالیات بر مصرف، بر درآمد سرمایه، بر درآمد حاصل از نیروی کار و سود در چندین سناریو پرداخته می شود. نتایج نشان می دهند که تحت سناریوهای مختلف با فروض چسبندگی یا انعطاف پذیری قیمت در مدل، قاعده فریدمن یا تورم صفر به عنوان سیاست بهینه مشخص می گردد. همچنین از آنجایی که دولت ها معمولا در تلاش اند تا اغتشاشات ناشی از مالیات های اعمال شده بر بخش های مختلف اقتصاد را حداقل نمایند، نیاز به وجود یک مالیات منفی که نشان دهنده وضع کمک هزینه (سوبسید) در شرایط مطلوب رمزی در مدل می باشد، تایید می گردد. از دیگر سو، طبق یافته های تحقیق می توان گفت که سطوح تورمی نه تنها به چسبندگی اسمی و حقیقی مدل وابسته اند، بلکه به تعداد ابزارهای که در دسترس برنامه ریز رمزی قرار دارد، نیز وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: مساله رمزی، قاعده فریدمن، سیاست بهینه، تعادل عمومی پویای تصادفی، شبیه سازی
  • بنفشه نجفی، نادر حکیمی پور *، حجت اکبریان صفحات 57-78
    خدمات یکی از بخش های اقتصاد کشور است که همانند سایر بخش های اقتصاد طی گذشت زمان دچار تغییر و تحول کمی و کیفی شده، و سهم آن در ایجاد ارزش افزوده و اختصاص منابع و فعالیت ها به خود و همچنین سهم آن در تولید ناخالص داخلی، اشتغال و توسعه به طور مستمر و چشمگیر رو به افزایش بوده است. در این مقاله با استفاده از داده های مربوط به ارزش افزوده بخش خدمات، پایه پولی، نقدینگی و حجم پول در ایران و برای دوره زمانی 1352 تا 1394 با استفاده از رویکرد و متدولوژی فیشر و سیتر، خنثایی و ابر خنثایی پول در بخش خدمات اقتصاد ایران مورد سنجش قرارگرفته است. در تعیین درجه جمعی متغیرها از روش های متداول ریشه واحد مانند ADF، KPSS و PP که در آنها شکست ساختاری متغیر لحاظ نمی گردد و از روش زیوت و اندریوز به منظور لحاظ شکست ساختاری استفاده شده است تا ضمن مقایسه نتایج، استنتاج های مطمئن تری حاصل گردد. نتایج این بررسی نشان می دهد: اولا، در صورت وجود شکست ساختاری متغیرها می باید از روش زیوت و اندریوز جهت بررسی پایایی متغیرها استفاده شود. ثانیا، پول در بخش خدمات خنثی نیست و تغییرات دائمی در متغیر پولی بر تولید حقیقی بخش خدمات بی تاثیر نیست؛ که این امر سیاستگذاران را در اعمال سیاست های پولی انبساطی و البته با در نظر گرفتن برخی هزینه هایی که این سیاست ها بر جامعه تحمیل می کنند، راهنمایی می کند.
    کلیدواژگان: بخش خدمات، تولید ناخالص ملی ایران، رویکرد فیشر و سیتر، خنثایی و ابر خنثایی بلندمدت پول
  • پروین تشکری صالح، مهدی خداپرست مشهدی *، مهدی فیضی صفحات 79-102
    ترجیح زمانی و رفتار بین دوره ای در مطالعات نظری و کاربردی مربوط به تصمیم گیری اقتصادی، اهمیت اساسی داشته و یکی از عناصر مهم تحلیل های اقتصادی است. اکنون گرایی در رفتار بین دوره ای باعث می شود افراد پس انداز را به تعویق انداخته و سطح پس انداز جامعه در عمل کمتر از سطح بهینه آن شود، لذا این پژوهش به مطالعه اکنون گرایی و ترجیح زمانی در رفتار مصرف پس انداز دانشجویان پرداخته است و ضمن بررسی اثر عامل بیرونی نرخ بهره بر تصمیم گیری بین دوره ای، تاثیر عوامل فردی مثل تجربه های گذشته افراد، جنسیت و سطح مخارج مصرفی آنها بر اکنون گرایی را آزمون کرده است. به این منظور پس از بررسی نظری موضوع، پارامترهای ترجیح زمانی و اکنون گرایی افراد با دو روش تجربی «فهرست قیمتی چندگانه» و «بودجه زمانی محدب» استخراج شده، به گونه ای که با تغییر نرخ بهره آزمایشگاهی افراد در موقعیت های تصمیم گیری متفاوتی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان می دهد، به طورکلی شرکت کنندگان در رفتار بین دوره ای خود به سمت اکنون تورش دارند؛ اگرچه در روش «فهرست قیمتی چندگانه» ، افراد اکنون گرایی بیشتری نسبت به روش «بودجه زمانی محدب» از خود نشان داده اند. با وجود اینکه نرخ بهره عامل تاثیرگذاری بر تصمیم گیری بین دوره ای است، رفتار بین دوره ای تحت تاثیر تجربه های پیشین دانشجویان نیز قرار گرفته است. اما بین جنسیت و سطح مخارج مصرفی با اکنون گرایی رابطه معناداری مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: رفتار بین دوره ای، اکنون گرایی، اقتصاد شناختی، اقتصاد آزمایشگاهی
  • محمد نوفرستی، ویدا ورهرامی، سحر دشتبان فاروجی * صفحات 103-124
    در بررسی عوامل موثر بر مخارج مصرفی دولت، یکی از عوامل مهم و اثرگذار که کمتر به آن پرداخته شده، "ساختار سنی جمعیت" بوده و در این مطالعه، به بررسی اثر تغییر ساختار سنی جمعیت بر مخارج مصرفی دولت با استفاده از روش الگوی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت (میداس) [1] پرداخته شده است. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد که ساختار سنی جمعیت، تاثیر مثبت و معنادار بر مخارج مصرفی دولت دارد. سپس مخارج مصرفی دولت برای سال 1393 پیش بینی شده است. اطلاعات مربوط به سال 1393 در برآورد اولیه رابطه، استفاده نشده تا بتوان براساس آن، قدرت پیش بینی الگو را خارج از محدوده برآورد محک زد. در نهایت، مخارج مصرفی پیش بینی شده معادل 1437079 میلیارد ریال محاسبه گردید که در مقایسه با مقدار واقعی آن (معادل 1438316 میلیارد ریال) ، حاکی از پیش بینی خوب الگو است.
    کلیدواژگان: الگوی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت، میداس، ساختار سنی جمعیت، مخارج مصرفی دولت
  • محمدحسین فاتحی دابانلو، کامبیز هژبرکیانی *، عباس معمارنژاد، محسن مهرآرا صفحات 125-144
    هدف اصلی این مقاله، تحلیل اثرات متقابل حکمرانی و توسعه در کشورهای صادرکننده نفت است. در این راستا، اثرات متقابل در دو گروه کشورهای خاورمیانه و غیرخاورمیانه صادرکننده نفت مورد مقایسه قرار می گیرد. از مدل حداقل مربعات سه مرحله ای برای برآورد مدل بر اساس داده های بانک جهانی برای دوره زمانی 1996 تا 2014 و از آزمون های والد [1] ، کروسکال والیس [2] و حداقل اختلاف معنادار [3] استفاده شده است. کارکرد حکمرانی به یک موضوع اساسی تبدیل شده و کشورهای خاورمیانه به دلیل موقعیت استراتژیک جغرافیایی و برخورداری برخی از آنها از درآمدهای صادرات و فروش نفت، اهمیت ویژه ای برای تحقیق برخوردار شده است.
    نتایج، بیانگر این است که تفاوت معناداری بین تاثیر متقابل حکمرانی و توسعه در کشورهای خاورمیانه صادرکننده نفت با کشورهای غیرخاورمیانه صادرکننده نفت وجود دارد. در هر دو گروه از کشورها، تاثیر توسعه بر حکمرانی به مراتب بیش از تاثیر حکمرانی بر توسعه می باشد. به رغم تشابه در عامل صادرات نفت، عامل محیط جغرافیایی دربردارنده تشابهات فرهنگی و دین و برخی از آداب و رسوم، بر تاثیر متقابل حکمرانی و توسعه موثر، و ضریب برآوردی تاثیر توسعه بر حکمرانی در هر دو گروه، بیش از ضریب برآوردی تاثیر حکمرانی بر توسعه است. لذا توجه به توسعه، علاوه بر بهبود شاخص های آن، شرایط حکمرانی را ارتقا داده و باعث بهبود عملکرد می شود. این تاثیر از طریق حکمرانی نیز وجود دارد؛ ولی سرعت تغییر از طرف توسعه، بیشتر است.
    کلیدواژگان: حکمرانی، توسعه، کشورهای صادرکننده نفت، خاورمیانه
  • سید نظام الدین مکیان*، مجتبی رستمی، هانیه رمضانی صفحات 145-166
    جرم پدیده ای است که از دیدگاه جامعه شناسی، روانشناسی، حقوقی و اقتصادی، مورد مطالعه قرار گرفته است. از منظر اقتصادی، در شرایطی که کشورها دچار مشکلات اقتصادی نظیر تورم، بیکاری، فقر، نابرابری درآمدی و افزایش هزینه های ضروری باشند، انتظار افزایش وقوع جرم اجتناب ناپذیر است. یکی از موارد جرم، سرقت می باشد که نقش پررنگی در آمار جرائم ایفا می کند. در این مطالعه، کوشش می شود که رابطه میان نابرابری های درآمدی و سرقت در مدل اقتصادسنجی بیزین با پیشین جفری [1] مورد بررسی قرار گیرد. دوره زمانی این مطالعه، از سال 1375 تا 1391 (به صورت نامتوازن) و مربوط به قلمرو مکانی ایران می باشد. هزینه های آموزشی و تورم نیز به عنوان متغیر های کنترلی مورد استفاده قرار می گیرند. نتایج حاکی از اثر مثبت و معنی دار نابرابری های درآمدی بر سرقت است. همچنین، هزینه های آموزشی مطابق انتظار، رابطه منفی با سرقت داشته؛ اما تورم اثر معنی داری بر این متغیر نداشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد جرم، نابرابری درآمدی، اقتصاد سنجی بیزین
  • محمد مولایی* ، خانم زهره رحیمی راد صفحات 167-192
    در دهه های اخیر، کاهش فقر و افزایش سطح رفاه خانوارها، به یکی از مباحث مهم توسعه اقتصادی کشور ها تبدیل شده است، به طوری که فقرزدایی و بهبود سطح رفاه افراد در جامعه، شرط لازم برای رشد اقتصادی محسوب می شود. البته، برنامه های مبارزه با فقر همان اندازه که به کارآیی سیاستگذاری و نحوه اجرای آن نیاز دارد، به شناخت ابعاد مختلف پدیده فقر و دلایل و پیامدهای آن نیز نیاز دارد. بنابراین، بررسی و آگاهی از وضعیت فقر در هر جامعه ای، اولین گام در مسیر برنامه ریزی برای مبارزه با فقر و محرومیت است. در این راستا، با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوار های شهری که توسط مرکز آمار ایران همه ساله منتشر می شود، ابتدا خط فقر را طی سال های 1394-1368 که پنج برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور به اجرا درآمده است، با استفاده از هشت گروه کالایی، به روش سیستم مخارج خطی (LES) و با استفاده از نظریه حداقل عادات نسبی (HLES) محاسبه شده، سپس با استفاده از شاخص های سنجش فقر، شدت فقر در مناطق شهری، مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که طی سال های مورد مطالعه، گرچه خط فقر در خانوارهای شهری ایران طی پنج برنامه توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور دارای روند صعودی بوده است، لیکن شدت و گستردگی فقر در شهرها روند نزولی داشته است. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، حداقل معاش در سال 1368 – سال اول برنامه اول- 80296387 ریال (به قیمت واقعی سال 1390) بوده است که در سال 1394- آخرین سال برنامه پنجم- به 9677574 رسیده، یعنی طی 5 برنامه توسعه اقتصادی، دارای رشد متوسط 7/0 در صد بوده، لیکن شدت و گستردگی فقر طی 5 برنامه توسعه اقتصادی، دارای روند نزولی، و در سال 1394 شاخص های میانگین نسبت سرشمار، شکاف فقر و FGT به ترتیب، 08/31، 9/10 و 3/4 بوده که کمترین مقدار طی سال های مورد مطالعه است و موید بهبود نسبی معیشتی خانوارهای شهری می باشد.
    کلیدواژگان: خط فقر، شاخص های فقر، عملکرد دولت، خانوارهای شهری
|
  • Yeganeh Mosavi Jahromi Dr *, Asghar Abolhasani Dr, Nasrin Mansouri , Bita Shayegani Dr Pages 1-26
    Some economists believe that economic crises and problems, such as economic volatility, high unemployment and inflation and the social losses, stem from the government's economic intervention and the implementation of its imperative policies. In this regard, the lack of implementation of the government’s imperative policies by central bank and its independence is still a controversial issue. In the present paper, using Stackelberg model and game theory approach, the efficiency of bond issuance is evaluated as a result of central bank independence and its effect on social loss. For this purpose, a 3-player game including government, central bank and speculators having different objective functions, is designed for Iran. Modeling and numerical analyzing are performed using softwares GAMS and MAPLE during 2005 to 2009. According to minimization of social loss, the results indicate if the government does not play a dominant leadership role, and conversely, if the central bank exerts its leadership in making monetary policy via open market operations (central bank independence), the social loss can be reached to its minimum level.
    Keywords: Game theory, Stackelberg model, Social loss, Bond
  • Hussein Marzban Dr, Zahra Dehghanshabani , Parviz Rostamzadeh Dr, Hamid Izadi * Pages 27-56
    The aim of this study is to investigate optimal monetary and fiscal policies for the Iranian economy considering Ramsey problem. Using a Dynamic Stochastic General Equilibrium model, the effects of imposing various taxes such as consumption tax, capital income tax, labor income tax and profit tax are examined by different scenarios. The results indicate that Friedman’s rule, or zero inflation is determined as optimal monetary policy under scenarios with and without price rigidities. In addition, since the governments try to minimize the distortions from taxes levied on different economic sectors, necessity of a subsidy or negative tax is confirmed under Ramsey conditions. According to the findings, the inflation rate not only depends on nominal and real rigidities assumed in the model, but also to the number of instruments available to the Ramsey planner.
    Keywords: Ramsey Problem, Optimal Policy, Friedman’s Rule, DSGE, Simulation
  • Banafsheh Najafi , Nader Hakimipour *, Hojjat Akbarian Pages 57-78
    Service sector has been changed qualitatively and quantitatively in Iran over the time. Its share in sectoral value-added, GDP, employment and absorption of the resources has been increasing dramatically in recent years. In this paper, neutrality and super neutrality of money in service sector are tested using data on services’ value added, the monetary base, liquidity and money supply by using Fisher-Seater methodology during 1973-2015. In order to determine the degree of the stationary, various unit root tests are used. Since ADF, KPSS and PP unit root tests do not consider the structural breaks; this paper applies Zivot and Andrews unit root test. The results show that, firstly, Zivot & Andrews method is relevant to test for unit root because of structural breaks in variables. Secondly, money in the services sector is not neutral; and permanent changes in monetary variables affect real production. This leads policymakers to make expansionary monetary policies and consider the relevant costs incurred by people.
    Keywords: Service sector, GDP, Fisher-Seater methodology, long-run neutrality, Super neutrality
  • Parvin Tashakori saleh , Mahdi Khodaparast Dr *, Mahdi Feizi Dr Pages 79-102
    Time preference and intertemporal behavior are of basic importance in theoretical and applied studies of decision-making and economic analysis. Present-bias induces individuals to postpone their savings and makes the saving level less than its optimal level. This article studies the present-biased and time preferences in intertemporal consumption-saving behavior among selected students of Ferdowsi University of Mashhad. It examines the effect of interest rate on intertemporal decision-making and tests the impacts of individual factors such as past experiences, gender and consumption expenditure on present-bias. Hence, after reviewing the theoretical basics, the parameters of individual present-biased and time preferences have been estimated by “multiple price list” and “convex time budget” methods. In this experiment, participants were faced with different decision-making situations along with changes in interest rates. The results of experiment show that participants are generally present-biased in their intertemporal behavior. In addition, individuals exhibit more present bias in “multiple price list” method than “convex time budget” method. While interest rate is an influential factor in intertemporal decision-making, but the intertemporal behavior of students is influenced by their past experiences. There is no significant relationship between gender and present bias. Furthermore, consumption expenditure was independent of present bias.
    Keywords: Intertemporal Behavior, Present Bias, Cognitive economics, Experimental economics
  • Mohammad Noferesti Dr, Vida Varahrami Dr, Sahar Dashtban farooji * Pages 103-124
    Population age structure is a main factor affecting government consumption expenditure. This paper examines the effects of changes in population age structure on government consumption expenditure by using a Mixed Frequency Data Sampling (MIDAS) approach. The estimation results indicate that population age structure are of positive and significant effects on government consumption expenditure. In addition, government consumption expenditure is forecasted for 2014. To assess the predictive power of the model, the actual data in 2014 was not used. The expenditure forecasted by the model is 1437079 billion Rials, and corresponding real value is 1438316 billion Rials. This indicates the goodness of fit of model.
    Keywords: Mixed Frequency Data Sampling, MIDAS, Age structure of the population, Government consumption expenditure
  • Mohammad hosein Fatehi dabanlou , Kambiz Hojabr kiani Dr *, Abbas Memar nejad Dr, Mohsen Mehrara Dr Pages 125-144
    This research aims to analyze interaction between governance and development in oil- exporting countries. In this regard, the interactions are compared in two groups of countries, namely oil-exporting countries in the Middle East and oil-exporting countries beyond the Middle East. The function of governance has become one of the fundamental issues, and the Middle East countries are particularly important for research because of their geographic location and oil revenues. In this paper, three-stage least squares method is used to estimate the model based on the World Bank data during 1996-2014, and Wald, Kruskal-Wallis, and Least Significant Difference (LSD) tests are used to check the research hypotheses. The results indicate a significant difference in interaction between governance and development among oil-exporting countries in the Middle East and those beyond the Middle East. In both groups of the countries, effect of development on governance was greater than that of the governance on development. Despite the similarity in oil exports, geographic environment (i.e. similarities in culture, religion, and some of customs) affects the interaction between governance and development. As such, paying adequate attention to the development not only improves its indices, but also enhances situation of the governance and hence improves their performance. This is also the case for the governance, but the rate of changes fueled by the development is higher.
    Keywords: Governance, Development, Oil-Exporting Countries, Middle East
  • Seyed Nezamuddin Makiyan Dr *, Mojtaba Rostami , Hanieh Ramezani Pages 145-166
    Crime is a phenomenon studied from the perspective of sociology, psychology, law and economics. From the economic point of view, when economies face with economic problems such as inflation, unemployment, poverty, income inequality, and high necessary costs and so on, the expected rise in crimes is inevitable. Generally, robbery has a high share in economic crimes. In this study, an attempt is made to analyze the relationship between income inequality and robbery in Iran within a Bayesian model and Jeffry Prior approach. The period under study is from 1996 to 2012. The educational expenditure and inflation are used as control variables. The results indicate a positive relation between robbery and income inequality. Also, there is a negative relation between educational expenditure and robbery; however, the inflation has no significant effect on the robbery.
    Keywords: Economics of Crime, Income Inequality, Bayesian
  • Mohammad Mowlaei Dr *, Zohreh Rahimirad Pages 167-192
    Poverty reduction and households’ welfare growth have become major issues in economic development in the recent years, so that poverty alleviation and individual’s welfare improvement are necessary conditions for economic growth. Evidently, fighting poverty programs need to efficiency in policy-making, proper method of implementation of policies, and identification of dimensions, causes and consequences of poverty. Thus, examining the poverty situation in each society is the first step in planning for fighting poverty and social exclusion. In this study, the poverty line of Iran's urban households is computed by using the theory of relative habit linear expenditure system (RHLES) in a linear expenditure system (LES). Data are extracted from Households Income and Expenditure Survey (HIES) in urban areas for 8 commodity-groups over the period 1989-2015, which five economic, cultural, and social development plans have been implemented. In addition, the poverty intensity is examined in urban areas using indices of poverty measurement. The results of study show that although the poverty line (minimum subsistence expenditure) in Iran's urban households goes up over time, but the intensity and extent of poverty go down. Thus, the government policies for the reduction of relative poverty in urban areas have been successful. According to findings, the minimum subsistence expenditure was 80296387 Rial in real terms (2011=100) in 1989, as the first year of the first 5-year development plan. It reached to 9677574 Rial in 2015 (the last year of the fifth 5-year development plan). In other words, it recorded a growth rate of 0.7 percent, on average, during the five development plans. However, the intensity and extent of poverty have experienced decreasing trends during 1989-2015. In 2015, the indicators of head-count ratio, poverty gap and Foster, Greer and Thorbecke (FGT) reached their minimum levels by 31.08, 10.9 and 4.3, respectively. The results confirm relative improvement in the subsistence level of urban households.
    Keywords: Poverty line, Poverty indices, Government performance, Urban households