فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1388)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1388)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعباس موسویان صفحه 9
    مرابحه، قرارداد فروشی است که فروشنده به وسیله آن، قیمت تمام شده کالا، اعم از قیمت خرید، هزینه های حمل و نقل، نگهداری و سایر هزینه های مرتبط را به اطلاع مشتری می رساند، سپس با افزودن مبلغ یا درصدی به عنوان سود، به وی می فروشد، بیع مرابحه می تواند به صورت نقد یا نسیه منعقد شود و به طور معمول، نرخ سود نسیه آن بیشتر است. مدتی است که متفکران مسلمان، به منظور پر کردن خلا حاصل از حذف اوراق قرضه، با استفاده از ویژگی های بیع مرابحه اقدام به طراحی اوراق بهاداری به نام صکوک مرابحه کرده اند که می تواند مکمل خوبی برای بازار پول و سرمایه اسلامی به منظور تامین مالی و ابزار سیاست پولی باشد. اوراق مرابحه به صورت های گوناگون قابل طراحی است که مهم ترین آنها عبارت است از: اوراق مرابحه برای تامین مالی؛ اوراق مرابحه برای تامین نقدینگی؛ اوراق مرابحه برای تشکیل سرمایه شرکت های تجاری؛ تبدیل اوراق مرابحه رهنی به اوراق بهادار برای مطالبات بانک ها و لیزینگ ها.
    در این مقاله، انواع اوراق بهادار مرابحه از جهت انطباق با موازین شرعی و معیارهای اقتصادی بررسی می شود و در نهایت نشان می دهیم که نوع اول و چهارم اوراق مرابحه فقط بر اساس فقه مشهور شیعه مجاز بوده و در داخل کشور قابل انتشار است و نوع سوم، به خاطر هماهنگی با فقه شیعه و اهل سنت هم برای داخل کشور و هم برای سطح بین المللی مناسب است؛ اما نوع دوم با مشکل فقهی جدی رو به رو است و قابل انتشار نمی باشد.
    کلیدواژگان: مرابحه، اوراق مرابحه، تامین مالی، تامین نقدینگی، تبدیل به اوراق بهادار کردن، سیاست پولی
  • حسن سبحانی، بهروز ملکی صفحه 33
    از اواخر دهه 1970، با تغییر پارادایم غالب توسعه، بیشتر کشورها پیروی از سیاست های اجماع واشنگتنی را مورد توجه قرار دادند. بر اساس آموزه های این رویکرد، با حذف نقش دولت، بازارها کارآیی اقتصادی را افزایش می دهند؛ اما در عمل، کشور هایی که این سیاست ها را دنبال نمودند، به دلیل نبود زیرساخت ها و نهادهای لازم، با مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زیادی رو به رو شدند. در این شرایط، به مرور افکار تجدیدنظر طلبانه ای در ادبیات توسعه اقتصادی با عنوان اجماع پساواشنگتنی شکل گرفت. این رویکرد بر اساس نقطه ضعف های اجماع واشنگتنی و درس های به دست آمده از تجربه کشورهای مختلف در حال توسعه، به خصوص کشورهای شرق آسیا و اروپای شرقی توسعه یافت. در نتیجه، پارادایم جدیدی در رابطه با توسعه اقتصادی و اجتماعی بنیان گذارده شد که در آن دولت نقش مهمی در اصلاحات اقتصادی دارد. بنابراین، اگر گذار از اقتصاد دولتی به اقتصاد بازار، بدون در نظر گرفتن پیش نیازها و ظرفیت های نهادی یک کشور صورت گیرد، باعث آشفتگی در اقتصاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم اقتصادی، گذار اقتصادی، دولت
  • سید رضاحسینی صفحه 61
    این مقاله، رابطه علی بین مخارج تامین اجتماعی و رشد اقتصادی در اقتصاد ایران را در سال های 1340 1382 از دیدگاه تجربی مورد بررسی قرار می دهد. برنامه های تامین اجتماعی از راه های گوناگون، مانند تاثیر بر انگیزه پس انداز، کار و بهره وری نیروی کار، بر رشد اقتصادی تاثیر می گذارد. در مورد رابطه مخارج تامین اجتماعی و پس انداز، به لحاظ نظری دیدگاه های متفاوتی وجود دارد که هر کدام از آنها به شواهد تجربی نیز استناد کرده اند. بررسی رابطه پس انداز و تامین اجتماعی به لحاظ اهمیت پس انداز در تامین منابع سرمایه گذاری و رشد اقتصادی ضرورت دارد؛ اما در تحلیل نهایی، آنچه بیش از همه اهمیت دارد، چگونگی روابط میان مخارج تامین اجتماعی و رشد اقتصادی است. در این باره، به لحاظ نظری، سه دیدگاه متفاوت وجود دارد. پتر. اس. بارچ (1969) معتقد است که هر یک درصد افزایش در مخارج تامین اجتماعی، به اندازه 7/0 درصد بر نرخ رشد اقتصادی می افزاید. برخی مانند مارتین فلد اشتاین (1985) با رد این دیدگاه معتقدند که هزینه های تامین اجتماعی در تضاد با نرخ رشد اقتصادی کشورها عمل می کند. دیدگاه سوم، مانند ساموئلسون (1975) این تاثیرگذاری را به سطح موجودی سرمایه در مقایسه با سطح قاعده طلایی انباشت سرمایه و نوع سیستم تامین اجتماعی حاکم، مشروط می داند. تحقیق حاضر برای تبیین این رابطه و تعیین جهت علیت، از مدل خود توضیح برداری (VAR) و آزمون علیت گرانجر استفاده می نماید. نتیجه تحقیق نشانگر آن است که رابطه علیت از مخارج تامین اجتماعی به رشد اقتصادی برقرار است؛ اما عکس آن برقرار نیست و افزایش در مخارج تامین اجتماعی به صورت معناداری درآمد ملی را افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، رشد اقتصادی، پس انداز، تکافل اجتماعی
  • علیرضا پاکدین امیری، مجتبی پاکدین امیری، مرتضی پاکدین امیری صفحه 83
    هدف تحقیق حاضر ارائه مدل پیش بینی شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی است. بر این اساس، شاخص صنعت، شاخص مالی و شاخص بازده نقدی به صورت سالانه به عنوان متغیرهای ورودی (مستقل) طرح شد. برای ارزیابی مدل شبکه عصبی از طرح MLP با الگوریتم آموزش پس انتشار و مدل چند عاملی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که مدل شبکه عصبی پیشنهادی، توانایی بالایی در پیش بینی شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران را دارا می باشد. در پایان مقاله، بحث، نتیجه گیری، پیشنهادات کاربردی و نیز مواردی در خصوص ادامه و پی گیری تحقیقات مشابه در آینده بیان شده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، شاخص بورس اوراق بهادا ر، شبکه های عصبی، مدل چند عاملی
  • علی فلاحتی، مجتبی الماسی، فاطمه آقایی صفحه 109
    در چند دهه اخیر بحث هایی درباره نقش دولت در اقتصاد مورد توجه بوده است. در این میان، یکی از مهم ترین وظایف دولت ها نقش توزیعی و رسیدن به رشد اقتصادی می باشد. در این مقاله سعی شده که چگونگی این نقش در قالب سیاست های مالی و ابزارهای مهمی که برای اجرای این سیاست در اختیار دولت است، از جمله پرداخت های انتقالی و مالیات ها مورد بحث قرار گیرد.
    با استفاده از آمارهای متغیرهای سری زمانی طی سال های 1352-1384، مدل انتخابی از روش معادلات هم زمان برآورد شده و اثر سیاست های مالی (مالیات و یارانه ها) بر توزیع درآمد و رشد اقتصادی ملاحظه شده است. نتایج نشانگر آن است که سیاست های مالی در کشور (افزایش مالیات و یارانه) باعث بهبود توزیع درآمد و کاهش رشد اقتصادی شده است که شاخص ارزیابی بهبود توزیع درآمد، ضریب جینی می باشد. در این راستا، از اطلاعات و داده های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران استفاده شده است. افزایش درآمدهای نفتی و تولید ناخالص داخلی، سبب برابری توزیع درآمد و بهبود رشد اقتصادی شده و نرخ رشد جمعیت نقش منفی در رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، سیاست مالی، مخارج دولت، مالیات، ضریب جینی
  • علیرضا شکیبایی، زین العابدین صادقی، حسن اعمی بنده قرایی صفحه 133
    یکی از مسائل مهم و مورد بحث در اقتصاد ایران در چند سال اخیر، واقعی کردن قیمت انرژی و باز توزیع یارانه های آن است. در این بحث، واکنش بنگاه های صنعتی به واقعی کردن قیمت انرژی و تاثیر کشش پذیری تقاضای صنعت از آن، مهم است. در این مقاله با استفاده از تابع هزینه ترانزلاگ و لم شفارد، سهم هر کدام از عوامل تولید از هزینه کل تخمین زده شده و از نتایج این تخمین ها، کشش های خودی و متقاطع به دست آمده است. کشش های موریشیما(MES) نیز در این مقاله برآورد شده، که بیان کننده درصد تغییر در نسبت عوامل به خاطر تغییر قیمت یکی از عوامل است؛ بنابراین، با کمک این کشش ها شکل به کارگیری این عوامل مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه با استفاده از سناریوسازی و افزایش 75 درصدی قیمت انرژی، به اثر آنها بر کشش های یاد شده پرداخته ایم. عوامل تولید مورد نظر در این مقاله، شامل سرمایه، نیروی کار و انرژی است. نتایج نشانگر آن است که سناریوی افزایش 75 درصدی قیمت انرژی باعث کاهش محسوس کشش خودقیمتی تقاضا و همچنین کشش های دیگر شده است.
    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانزلوگ، قیمت های واقعی، کشش های متقاطع، کشش جانشینی موریشیما
  • داریوش فرید، غلامرضا بردبار، حسین منصوری صفحه 157
    پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی موانع شکل ضعیف کارآیی بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. بر این اساس، راهکارهایی جهت افزایش کارآیی و رفع آن موانع ارائه شده است. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و روش جمع آوری داده ها، به صورت کتابخانه ای- میدانی می باشد. در راستای اهداف تحقیق، نخست با به کارگیری دیدگاه های کارشناسان و با استفاده از تکنیک دلفی و تحلیل عاملی، موانع موثر بر کارآیی شکل ضعیف بورس شناسایی شد. بدین ترتیب، عواملی که مانع دستیابی بورس اوراق بهادار تهران در چهار دیدگاه BSC به اهداف استراتژیک خود می شود، را به عنوان موانع کارآیی شکل ضعیف بورس اوراق بهادار تهران بیان کردیم. سپس برای اولویت بندی و تعیین درجه اهمیت این موانع از تکنیک های MADM، نظیر AHP و TOPSIS استفاده و نتایج این پژوهش نشان می دهد که به صورت کلی، محدودیت های مربوط به دیدگاه های چهارگانه BSC، بر عدم کارآیی شکل ضعیف بازار سرمایه در بورس اوراق بهادار تهران، دارای تاثیر معناداری است. همچنین یافته های این تحقیق بیانگر آن است که موانع مربوط به دیدگاه فرایندهای داخلی بورس دارای بیشترین تاثیر بر عدم کارآیی شکل ضعیف بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین در پایان، پیشنهاداتی به منظور بهبود و ارتقای عملکرد بورس اوراق بهادار ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآیی بازار سرمایه، شکل ضعیف کارآیی، BSC، MADM
  • محمدرضا شاه نظر صفحه 195
  • جاوید اکبری صفحه 3
|
  • Sayyid Abbas Musaviyan Page 9
    Murabaha is defined as a particular kind of sale contract where the seller expressly discloses to the buyer the cost he has incurred on the commodities including purchase price, transport and storage costs, and sells it to him by adding some profit or mark-up thereon. Murabaha sale contract can be concluded in cash or on deferred payment basis. Normally, the profit margin in deferred payment basis is more.Recently Muslim scholars, in order to fill the vacuum of omitted loan certificates, have benefited from the features of Murabaha sale and embarked on designing bonds called Murabaha certificates which can be an appropriate supplement to Islamic asset and capital market for financing and as an instrument of the asset policy.Murabaha certificates can be designed in different forms some of the most important of which are:1) Murabaha certificates for financing; 2) Murabaha certificates for meeting cash requirements;3) Murabaha certificates for building assets of trade companies;4) Collateral Murabaha certificates for turning into bonds the demands of banks and leasing institutes.In this article, Murabaha certificates are examined in terms of compliance with Shari’ah laws and economic standards. It has been demonstrated that the first and fourth type of Murabaha certificates are allowed only as per Shiite’s famous jurisprudence (fiqh) and can therefore be applied within the country (Iran). As for the third type, it complies with both Shiite as well as Sunni jurisprudence and can be applied in Iran and in the international level.The second type is faced with a serious jurisprudential problem and cannot therefore be publicized.
    Keywords: Murabaha, Murabaha certificates, financing, funding, changing to certificates, fiscal policy
  • Hasan Sobhani, Behrooz Maleki Page 33
    From late 1970s, with the change of dominant development paradigm, most countries followed Washington Consensus policy.According to it, with no roles for states, markets increase economic efficiency but practically countries which followed these policies encountered more economic, social and political problems due to lack of necessary institutional infrastructures. In this condition, revisionary thoughts called Post-Washington Consensus gradually appeared in economic development literature.This approach was developed as a result of Washington Consensus weaknesses and experiences of different developing countries especially Eastern Europe and East Asian countries. Consequently, the new economic and social development paradigm was founded according to which, state should have an important role in economic reforms.Therefore, economic transition from state oriented economy to market economy without considering the necessary prerequisites and institutional capacities will result in volatility and instability in economy.
    Keywords: economic neo, liberalism, economic transition, state
  • Sayyid Reza Husseini Page 61
    This article studies empirically the causal relationship between the expenditures of social security and economic development in Iran’s economy during the years 1961 to 2003. Social security programs can affect economic development through different ways such as their impacts on saving motive, work and utilization of labor force.As for the relationship between social security and saving,theoretically there exist different views each relying on empirical evidences. Examining the relation between saving and social security is necessary in terms of the significance of savings in providing investment resources and economic development. However, in the final analysis, what is much more important is the nature of the relationship between the expenditures of social security and economic development. Theoretically, there exist three different views in this regard. Peter S. Barch (1969) holds that every single percent increase in the expenditures of social security causes 0.7 increase in economic growth rate. Some like Martin Feldstein (1985) reject this view and maintain that social security expenditures act in contrast with the economic growth rate of the countries. A third view, such as that put forward by Samuelson (1975) considers this effectiveness to be linked with capital balance as compared with the golden-rule level of saving and the type of governing social security system. The present study, while elaborating on this relationship and endeavoring to determine the causality direction, benefits from VAR model and Granger causality test. The article demonstrates in conclusion that there exists a relationship between causality from the expenditures of social security and economic growth but the opposite is not true, and increase in social security expenditures shall lead to a meaningful increase in national revenue.
    Keywords: social security, economic growth, saving, mutual social responsibility
  • Alireza Pakdin Amiri, Mojtaba Pakdin Amiri, Morteza Pakdin Amiri Page 83
    The object of this research is to present a prediction model of price index in Tehran stock exchange using artificial neural networks. For this reason, the industry index, financial index and the annual TEDIX index were introduced as (independent) input variables. The MLP plan accompanied with post-processing algorithm and multi-factor model have been used to evaluate neural network model. The results suggest that the proposed neural networks model is potent of predicting price index in Tehran stock exchange. In the closing part,conclusion has been drawn and applicable suggestions and also directions have been given concerning pursuing and following up similar researches.
    Keywords: prediction, Tehran Price Index, neural networks, multi, factor model
  • A.Falahati, M.Almasi, F.Aghaei Page 109
    In recent years discussion about the role of government in economic has been the center of attention. One of the most important duties of the government for attaining economic growth is her distributive role. In this paper, it is attempted to pinpoint this role through fiscal policies and the important tools available to government for achieving this goal are the Transfer payment and Taxes which have been discussed, through using time series data,and the method used for this paper is the simultaneous equation system And the effect of fiscal policies (taxes and subsidies) on income distribution and economic growth is analyzed. from 1973-2003 The finding of this paper shows that fiscal policies of the country (increase of taxes and subsidies) has caused more equitable distribution of income and reduction of economic growth. The index of evaluation of better distribution of income is the Ginni coefficient. the data used for this paper have been collected from various publication of Central Bank of Iran. Increase in oil revenues and GDP have been a good reason for more equitable distribution of income and more growth of the economy CLASSIFICATION OF JEL; F43,E62,D63
    Keywords: Income distribution Fiscal policy, Government Expenditure, Taxes, Ginni coefficient
  • Dr. Daryush Farid, Dr. Ghulam Reza Burdbarhussein Mansoori Page 157
    Capital market efficiency is an important concept, in terms of economic growth and development. The efficiency of the emerging markets assumes greater importance as the trend of investments is accelerating in these markets as a result of regulatory reforms and removal of other barriers for the international equity investments.According to previous study results that show inefficiency of Tehran stock exchange, investigation of Weak-Form Efficiency Barriers of this capital market will help identify existing limitations, reform future courses of action and eventually promote market efficiency.Therefore, the present research endeavors to study the Weak-Form Efficiency Barriers of Tehran stock exchange and to offer strategies towards improving efficiency and removing barriers. The study method is descriptive-analytical and data gathering is on the basis of literature and case study. In this study, we identified the effective barriers of weak-form efficiency using Delphi method and factor analysis. Thus, the factors which prevent Tehran stock exchange,albeit within BSC four dimensions, from attaining its strategic goals were recognized as barriers of weak-form efficiency. For ranking of the barriers importance, we applied some MADM techniques such as AHP and TOPSIS. We found that, generally, the barriers on the four dimensions of BSC have a significant effect on capital market weakform efficiency. In addition, findings of this study suggest that internal process perspective factors are the main barriers in Tehran stock exchange weak-form efficiency. Also, finally, suggestions meant for improvement and promotion of stock exchange have been given.
    Keywords: Capital market efficiency, weak, form efficiency, BSC, MADM, Tehran Stock Exchange