فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1388)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکترعلی سعیدی، ابوذر سروش صفحه 9
    با توجه به اجرای سیاست های خصوصی سازی در کشور، طرح واگذاری سهام موسوم به سهام عدالت با هدف توزیع ثروت و بهره مندکردن اقشار مختلف خصوصا اقشار کم درآمد به اجرا درآمد. این طرح علاوه بر نقاط مثبت خود، دارای نقاط ضعفی نیز می باشد. مخاطبین این طرح با توجه به ناآشنابودن با ابزارها و بازارهای مالی، تصور دقیقی از ریسک این ابزار ندارند و غالبا در انتظار سود مشخص سالانه هستند.
    این مقاله ضمن تایید هدف والای طراحان سهام عدالت، بر روش عملیاتی آن انتقاداتی وارد خواهد ساخت و راه حل های جایگزینی نیز ارائه خواهد داد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و در آن از روش تحقیق پیمایشی و منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، سهام عدالت، اوراق بهادار اسلامی با درآمد ثابت، بهره وری
  • علیرضا لشکری صفحه 31
    عدالت به لحاظ آنکه همواره از والاترین آرمانهای انسان بوده از مهمترین واژه ها و مفاهیم مورد بحث در علوم اجتماعی و اقتصادی است وهر چند بحث های اندیشه ورزان پیرامون آن از آغازین مراحل تفکر بشر وجود داشته است اما گستره و ژرفای آن همچنان رو به افزایش است و به جهت تنوع و تکاثر آراء در مورد وفاق بر آن، خواه از جنبه اجرایی و چه به لحاظ مفهومی، چشم انداز روشنی وجود ندارد.
    یکی از مباحث مورد مناقشه در حوزه عدالت این بحث است که آیا عدالت امری است که ناظر به فرایند هاست و در حیطه ی اقتصاد به قوانین ومقررات و تنظیم روابط میان عاملان در فعالیت اقتصادی و کسب درآمد و مالکیت به محصول کار و تلاش افراد از سوی آنان (فرایند محوری)مربوط است ویا وضعیت حاصله از تحقق فرایند ها را رصد می کند و در مورد نتیجه ی نهایی صادر می شود.
    هر کدام از دو پاسخ فوق در میان اندیشمندان و اقتصاد دانان غرب طرفدارانی دارد،و در سطور بعد مورد اشاره قرار خوهد گرفت،اما به نظر می آید که دیدگاه اسلام پیرامون این مسایل به لحاظ مبانی آن در مورد حق و عدالت فراتر از دو پاسخ فوق است.
    این مقاله در پی کنکاش وتعیین چنین ابعادی از مفهوم عدالت از دیدگاه اسلام نخست به برخی تعاریف عدالت وتحولات فوق می پردازد و سپس با امعان نظر به مفهوم حق، تاثیر واقعی(غیر قراردادی) دانستن آن را بر عدالت و عدالت اجتماعی در مراحل فوق الذکر دنبال می کند.
    کلیدواژگان: حق، عدالت اجتماعی، رفع فقر، توازن، جامعه، فرد، قرارداد گرایی
  • حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم، سجاد سیاح، محمد مهدی نادری نورعینی * صفحه 59

    قدمت نهاد وقف، به تاریخ اسلام از زمان پیامبر اکرم (ص) نقش مهمی ایفا کرده است. هرچند سنت ها و رسوم بسیاری با کارکرد مشابه قبل از اسلام نیز وجود داشته است ولی اسلام اولین آیین آسمانی بود که چارچوب قانونی آنرا توسعه داد و ضوابط و حدود و ثغور آن را تعیین کرد. به همین ترتیب بود که وقف تبدیل به ابزاری شد که مسلمانان با استفاده از آن به بدون نیاز به دولت، به تامین مالی بخشهای مختلف اقتصادی مثل آموزش، بهداشت، امنیت جامعه، کسب و کار تجاری، حمل و نقل، کمک به محرومین، ایجاد شغل، حمایت از کشاورزان و بخشهای صنعتی پرداختند. مهمترین هدف این مقاله تاکید بر اهمیت شکل گیری نهاد مالی وقف به عنوان یک موسسه غیرانتفاعی و تذکر این واقعیت است که نهاد مزبور می تواند در تامین مالی بخش های نیازمند دنیای اسلام موثر و مفید واقع شود. برای دستیابی به این هدف، در این مقاله به دو بخش اصلی متمرکز می شویم: اول چارچوب قانونی و فقهی وقف سهام و پول را مورد بحث قرار خواهیم داد و سپس با تاکید بر نقش موسسات غیر انتفاعی در کشورهای پیشرفته، به ارایه مدلی پویا از یک نهاد کارآمد وقف می پردازیم که دو نقش حداکثر سازی ثروت واقفان صندوق و همچنین بهینه سازی فراگرد تخصیص منابع را با رعایت محدوده های شرع مقدس (و از جمله خواسته های واقفان)، توآما باهم انجام می دهد.

    کلیدواژگان: چارچوب قانونی وقف، وقف سهام و پول، نهاد مالی وقف
  • دکترمحمدمهدی عسگری، حسین میسمی صفحه 91
    مروری اجمالی بر آیات و روایات اقتصادی به وضوح نشان می دهد که برقراری عدالت، رفع فقر و کاهش نابرابری، از اهداف اسلام و بالتبع اقتصاد اسلامی است. از طرف دیگر تاکید اسلام بر ضرورت علم آموزی و مباحث مرتبط با سلامت و بهداشت، بیانگر توجه این شریعت الهی به مباحثی است که امروزه از آن به سرمایه انسانی یاد می شود. لذا ضروری است که دولت های اسلامی از این تعالیم درس گرفته و تدابیری اتخاذ کنند که به تقویت مولفه های سرمایه انسانی انجامیده و در نتیجه فقر و نابرابری را کاهش دهد. این مقاله ضمن بررسی متون اسلامی در رابطه با فقر، نابرابری و مولفه های سرمایه انسانی، به این نتیجه می رسد که دین اسلام به تقویت این مولفه ها در بین مسلمانان توجه زیادی کرده است. پیروی از این دستورات امکان دستیابی به رشدی همه جانبه را برای کشورهای اسلامی فراهم می کند که مسلما یکی از جنبه های مهم آن بعد اقتصادی است. اما در بخش تجربی، با استفاده از اطلاعات کشورهای اسلامی و با استفاده از روش حداقل مربعات در یک رگرسیون خطی چند متغیره، به بررسی تجربی تاثیر مولفه های سرمایه انسانی بر فقر و نابرابری در کشورهای اسلامی می پردازد. نتایج این مدل نشان می دهد که همان طور که انتظار می رفت، تقویت مولفه های سرمایه انسانی در کشورهای اسلامی بر کاهش فقر و نابرابری درآمدی اثر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، فقر، نابرابری، کشورهای اسلامی
  • اصغر آقامهدوی، حمیدرضا اسمعیلی گیوی، مجتبی کاکاوند صفحه 121
    شرکت و نهاد تکافل با همان اهداف شرکت بیمه یعنی به منظور پوشش خسارات و خطرهای احتمالی در آینده طراحی شده است که علاوه بر رسیدن به چنین هدفی، تکافل شوندگان را در سود حاصل از فعالیت ها و سرمایه گذاری های سودآور شریک می نماید. تکافل خانواده مبتنی بر مضاربه و تکافل عمومی مبتنی بر مضاربه، الگو هایی از تکافل هستند که در این مقاله توضیح داده شده اند. گرچه این الگو ها بر اساس عقود معین مضاربه، هبه، قرض و وکالت طراحی شده اند؛ ولی با توجه به اهداف خاصی که این شرکت ها دنبال می کنند، عقود مرکبی هستند که با مقاصد هیچ از این عقود به تنهایی مطابقت ندارد. در این تحقیق تحلیل فقهی ارائه شده نسبت به این دو الگو که با استفاده از روش تحقیق تحلیل محتوا انجام شده است، صحت این الگو ها را تایید می نماید. به نظر می رسد تکافل علاوه بر اینکه اهداف شرکت های بیمه را تامین می کند با توجه به بهره مندی تکافل شوندگان در مازاد حاصله، با مبانی اسلام و عدالت سازگارتر باشد.
    کلیدواژگان: بیمه، تکافل، قرض، هبه، وکالت، مضاربه
  • ابوالقاسم مهدوی، علی نصیری اقدم صفحه 149
    این مقاله به دنبال تبیین تطور برنامه پژوهشی داگلاس نورث است. مطالعه آثار وی نشان می دهد: برنامه پژوهشی وی با این سوال هدایت می شود که عوامل موثر بر موفقیت و شکست اقتصادها چیست و چرا عملکرد آنها تا این حد متفاوت است. نورث با این درک که نهادها اثری نیرومند بر عملکرد اقتصادی دارند طی دهه 1970 چندین مطالعه را در حوزه نهادها، رشد و تغییر اقتصادی سامان داد اما نتوانست توضیح دهد که چرا برخلاف پیش بینی نظریه نئوکلاسیک، نهادها کارآمد نیستند و چرا نمی توان عملکرد ضعیف اقتصادی را در این چارچوب تبیین نمود؟ لذا ایده نهادهای کارآمد را رها نمود و به تدریج الگویی برای تبیین تغییرات نهادی (ناکارا) و عملکرد اقتصادی (ضعیف) ارایه نمود. او طی دهه های بعد به تدریج به علوم شناختی روی می آورد و به جای تاکید بر وجه محاسباتی شناخت بر وجه پیوندی و انباشتی آن تاکید می کند؛ زیرا معتقد است این باورها و ایدئولوژی های افراد است که به طور انباشتی انتخابهای افراد و مسیر تحول نظامهای اقتصادی را در طول سالیان متمادی تعیین می کند و بدون فهم نحوه کارکرد آنها نمی توان درک درستی از تغییرات اقتصادی به دست آورد.
    کلیدواژگان: داگلاس نورث، برنامه پژوهشی، تغییرات اقتصادی، نهاد، اقتصاد نهادگرا، عقلانیت، انتخاب، شناخت، یادگیری و تطور
  • علی اصغر هادوی نیا، محمود متوسلی * صفحه 175

    تعاملاتی که علم اقتصاد با دیگر علوم داشته است، معمولا شکل گیری شاخه های جدیدی از این علم را به ارمغان آورده است. به عنوان نمونه تعامل علم اقتصاد با ریاضیات و آمار، در اوایل قرن گذشته شاخه های نوینی از علم اقتصاد، یعنی اقتصاد ریاضی و اقتصاد سنجی را سامان داده است. اکنون از تعامل علم اقتصاد و شاخه ای از روانشناسی، یعنی علوم شناختی مبتنی بر اعصاب Neuroscience، زمینه شکل گیری شاخه ای دیگر از علم اقتصاد را فراهم آمده است. این شاخه با عنوان اقتصاد مبتنی بر ارگان عصبی Neroeconomics یاد می گردد. این مقاله درصدد است با معرفی این شاخه نوین اقتصادی، ادبیات داخلی را در این زمینه گسترش دهد. در تبیین explanation چالش های اقتصادی پیش روی بشر، گامی به پیش گذاشته شود و به تبع آن تجویز های سیاستی مناسب تری نسبت به گذشته در دسترس انسان قرار گیرد.
    از سوی دیگر، علم اقتصاد مبتنی بر ارگان عصبی می تواند بر نوع برداشت دین و اقتصاد نیز موثر باشد. این علم ادعا دارد که درصدد تغییرات عمده در ادراک اقتصاد کلاسیک از انتخاب و عقلانیت می باشد، به همین خاطر می تواند برای تایید آنچه را که دین در این باره مطرح می نماید، در نظر گرفته شود. تاکیدی که این شاخه از علم اقتصاد درباره جایگاه باورها در بنیادهای خرد تصمیم گیری فرد دارد، می تواند موید مناسبی بر این گفتار باشد.

    کلیدواژگان: علم اقتصاد مبتنی بر ارگان عصبی، اقتصاد رفتاری، عقلانیت، تصمیم گیری اقتصادی، بنگاه
  • حمیدرضا شاه نظر صفحه 197
  • جاوید اکبری صفحه 3
|
  • Ali Saeedi, Aboozar Soroush Page 9
    According to Iran privatization policy, Edalat stocks plan would be implemented to distribute wealth within the various groups of people especially the low-income stratum. This plan has several strengths and weaknesses. Since most beneficiaries of this plan have no sufficient information about financial instruments and markets, they don’t have any precise image of stock risks, so they normally wait to receive the fixed annual interest.The article while endorsing the lofty goal of the Edalat stocks planners will criticize the operational process of this kind of privatization and finally offer 2 alternative models for Edalat stocks.The present article is a practical research and is based on survey methodology and library based sources.
    Keywords: Edalat stocks, privatization, fixed income Islamic financial instrument, productivity
  • Alireza Lashkari Page 31
    Justice has been one of the loftiest aspirations of humanity and it is one of the key words and central concepts studied in social and economic sciences. Although much discussion has been going on about it from the time immemorial, its expanse and depth are continuously increasing with the result that no consensus or agreement exists about its operational and conceptual aspects. There is no clear perspective as to the concept of justice due to multiplicity of views and opinions concerning it.One of the debatable discussions about justice is whether justice has something to do with processes. Does it relate to the rules and regulations between economic agents, income and ownership of the outcome of the efforts by the individuals? Or does it have to do with the final result, i.e. the situation brought about as a result of the implementation of the processes?Both views have proponents among Western intellectuals and economists. However,when it comes to the foundations of 'right' and 'justice', it seems that Islam's perspective surpasses the foregoing two answers.This article seeks to study and determine such aspects from the concept of justice and it has first embarked on providing the definitions of justice and then presenting an account of the chronological development of the aforementioned views. Thereupon, with the concept of 'right' in view, it has followed the discussion on the impact of genuine concept of 'right' on justice and social justice in the above-mentioned stages.
    Keywords: justice, right, definitions, Islamic perspective, western economist's view
  • Dr. Ghulam Reza Mesbahi Moghaddam, Sajjad Sayyah, Mohd Mahdi Naderi Noorayni Page 59

    The institution of Waqf (endowment) has played a significant role throughout Islamic history, ever since the time of the holy Prophet (pbuh). Although this institution existed before the coming of Islam, Islam was the first religion to develop its legal framework and to regulate it. Thus, it became one of the devices created by the Muslims to render many crucial services in various sectors that are today financed by the state or the government, such as education, health care, national security, commercial business,transportation facilities shelter and food for the poor and needy, creating jobs, besides supporting the agricultural and industrial sectors without inflicting any cost on the government. This article underscores the importance of the establishment of this institution as a non-profit and a redistribution organization so as to drawn attention to the fact that it can provide financial support to the needy sectors of the Islamic world.This can be done by focusing on two sections: First, we will study the legal framework for the stock and cash Waqf; thereupon, by highlighting the role of the non-profit institution in the developed countries we will present a dynamic model of an effective financial waqf institution that performs simultaneously two roles of maximizing stakeholders’ wealth and optimizing resources allocation, albeit in complete compliance with Shariah rules and the goals set by the endowers.

    Keywords: legal framework of Waqf, stock, cash Waqf, financial Waqf institution
  • Muhammad Mahdi Askari, Hossein Meisami Page 91
    An overview of the economy-related verses and narrations reveals the fact that reducing poverty and improving income distribution are among the most important economic goals of Islam and subsequently Islamic economics. On the other hand,Islam has underscored the importance of the components of human capital like education and health. However, a quick glance at the current situation of the Muslim countries shows something different. In fact, there is a big gap between Islamic teachings about income inequality and poverty, and the present condition of Islamic countries. Having gone briefly over the Islamic literature on poverty, inequality and human capital, the present study examines the impact of the various components of human capital on the income inequality and poverty rate in Islamic countries.Statistical results, using least-squares estimation technique in a multivariate linear regression, indicate that enhancing the components of human capital in the Muslim world, will reduce poverty and change income distribution toward equality.
    Keywords: human capital, poverty, income inequality, education, health, Islamic countries
  • Asghar Aghamahdavi, Hamid Reza Ismaeli Givi, Mojtaba Kavand Page 121
    Takaful is an Islamic insurance concept which is grounded in Islamic transactions,observing the rules and regulations of Islamic law. Like the traditional Insurance companies, Takaful companies and institutions are designed to cover future possible damages and threats. In Addition, takaful plan contributors are participated in their benefit from profitable investments and activities. Mudharabah-based family takaful and mudharabah-based public takaful are models of takaful that have been explained in this paper.Although these models have been designed on the basis of certain contracts such as mudharabah, hiba (gifting) qardh (benevolent loan) and wikalah (agency), given the specific objectives that these companies follow, takaful models are mixed contracts that dont conform to anyone of these contracts specifically.Jurisprudential analysis of these two models presented in this study benefiting from content analysis research method has confirmed their accuracy. It seems that in addition to materializing insurance companie's goals, and in view of takaful contributors taking benefit from the surplus profit obtained, takaful models are more compatible with Islamic principles and justice.
    Keywords: insurance, Takaful, Qardh, Hibah, Wakalah, Mudharabah
  • Abulqasim Mahdavi, Ali Nassiri Aghdam Page 149
    The purpose of this paper is to investigate the evolution of Douglass Cecil North's research program. Our study indicates his plan has been directed by this question: What are the effective factors on the success or the failure of the economies and why the performances of economies are so different? Realizing the strong effect of institutions on economic performance, in 1970s North conducts several studies about institutions, economic growth and change. However, because of his reliance on the tool box of neoclassic economics, he could not explain the inefficiency of institutions which govern the economies worldwide. Therefore he abandons the idea of efficient institutions, substitutes the assumption of bounded rationality for instrumental rationality, follows the concept of path dependence, and presents a model to explain inefficient institutions and weak economic performance. In subsequent decades North tends in a gradual manner to cognitive science, goes beyond the assumption of bounded rationality, and instead of emphasizing on the computational aspect of cognition emphasizes on the connectionist aspect of cognition. North believes it is the ideologies of the individuals that, during years and in a cumulative way, determine the individual choice and the path of the evolution of economic systems. Therefore, without understanding the process of cognition, it is not possible to obtain a correct understanding of economic changes.
    Keywords: Douglass North, research program, economic changes, institutions, institutional economics, rationality, choice, cognition, learning, evolution
  • Ali Asghar Hadaviniya, Dr. Mahmood Mutavasseli Page 175

    The interactive relations between economics and other sciences have usually ended up in the creation of new branches of this science. For instance, the interactions between economics and mathematics and statistics in the early 20th century resulted in the creation of mathematical economics and econometrics. Now, as a result of the interaction between economics and neuroscience (branch of psychology), the ground for the coming into being of yet another branch of economics has been paved. This is neuroeconomics. This paper seeks to develop the internal literature within economic sciences through introducing this new economic branch so that it may help better explain future economic difficulties and consequently make more appropriate policy prescriptions available for the human society.On the other hand, neuroeconomics can also have influence on the kind of understanding about religion and economics. This science claims to be endeavoring for basic changes in classical economics-related perception about choice and rationality, so it can be considered as something endorsing which religion has propounded. Neuroeconomic's emphasis on the status of beliefs in micro foundation of an individual's decision-making, can be a good confirmation.

    Keywords: neuroeconomics, behavior economics, rationality, economic decision, agency