فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن سبحانی، منصور ملکی * صفحات 9-28

    موضوع درون زایی پول در دهه های اخیر مورد توجه اقتصاددانان پولی قرار گرفته که به ویژه در مکتب پساکینزین به این موضوع توجه بیشتری شده است. با توجه به اهمیت طرح مباحث نظری در زمینه پول در چارچوب نظام پولی و مالی اسلامی، در این مقاله بعد از مروری بر ادبیات نظری درون زایی پول از منظر پساکینزین و رویکرد ارتودوکس، مهم ترین تفاوت های نظری در تبیین مفهوم درون زایی پول بین رویکرد اسلامی و رویکردهای رقیب مورد بررسی قرار می گیرد. پرسش اصلی که در این مقاله به دنبال یافتن پاسخ برای آن هستیم این است که آیا در نظام مالی اسلامی مفهوم درون زایی پول قابل پذیرش است؟ نتایج این مطالعه تطبیقی نشان می دهد که در دیدگاه اسلامی نسبت به پول، اگرچه مفهوم پول درون زا می تواند موضوعیت داشته باشد؛ اما درون زایی پول، ماهیتا در یک فرایند کاملا متفاوت با دیدگاه پول درون زای پساکینزین تبیین می شود. همچنین نشان داده می شود که با پذیرش مفهوم درون زایی پول در نظام پولی و مالی اسلامی، چارچوب نظری حاکم بر سیاست گذاری پولی نیز شرایط و ویژگی های خاص خود را خواهد داشت که این موضوع می تواند به عنوان یکی از مبانی نظری در تدوین سیاست گذاری پولی در کشور مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پول، درون زایی پول، اقتصاد اسلامی و پساکینزین
  • محمد واعظ، شهرام معینی صفحات 29-56
    تردید در مورد مشروعیت مبادلات سفته بازانه در بازارهای اقتصادی و مالی، مباحث و مطالعات در این خصوص را در بین پژوهشگران اقتصاد اسلامی دامن زده است. در این مقاله برای شناخت ماهیت مبادله مالی سفته بازانه کوتاه مدتاز منظر اقتصاد اسلامی به بررسی نسبت این گونه فعالیت ها از یک سو با کنز و از سوی دیگر با بیع غرری، مقامره و رهان پرداخته می شود.
    این پژوهش ابتدا ماهیت و چیستی کنز را مورد تحلیل قرار می دهد، آنگاه سه عقد محرمه بیع غرری، مقامره و رهان را به عنوان بازی های حاصل جمع نامثبت با شروط رهن گذاری معین برای پاداش معین/نامعین و وجود قاعده برد و باخت توصیف می کند که نتیجه نهایی آن جز جابجایی ثروت به دلایلی غیراقتصادی نیست. آنگاه می کوشد نشان دهد که سفته بازی کوتاه مدت حاصل جمع صفر یا نامثبت در مبادلات مالی بنا به واسطه برقراری شرط های سه گانه یاد شده، می تواند دارای ماهیت شبه رهانی باشد که در آن متراهنین با پذیرش ریسک، روی پیش بینی خود در مورد جهت تغییر قیمت نسبی دارایی های مالی شرط بندی می کنند. همچنین نشان داده می شود که براساس موازین فقهی، لزومی ندارد ورود به رهان براساس شانس صرف باشد و ابتنای ورود به رهان بر پیش بینی و تخمین موجب حلیت و مشروعیت آن نمی شود. در این مقاله در نهایت نتیجه گرفته می شود که صرف نظر از شبهه کنزی بودن مبادلات سفته بازانه کوتاه مدت، حداقل تحت شرایط معینی مبادله سفته بازانه کوتاه مدت می تواند مصداق بیع غرری و رهان تلقی شود. در این مطالعه تحلیلی از زیان سرمایه در مبادلات سفته بازی کوتاه مدت نیز ارائه می شود.
    کلیدواژگان: غرر (Gharar)، بازارهای مالی (Financial markets)، کنز (Cairns)، سفته بازی کوتاه مدت (Short، term speculation)، بازی حاصل جمع صفر (Zero، sum game) و زیان کارآیی (Efficiency loss)
  • اسمعیل ابونوری، حبیب انصاری سامانی، هادی کشاورز، ابراهیم زارع صفحات 57-80
    عدالت بحث برانگیزترین پدیده، در اندیشه بشری و یک حقیقت چند بعدی است. توزیع درآمد، انصاف و استحقاق از شاخص ترین ابعاد عدالت هستند. برداشت هر جامعه از این مفهوم ها آثار مهمی بر بازارهای کار، کالا و خدمات و همچنین بر توزیع درآمد و ثروت و سیاست های توزیع مجدد و انتظارات جامعه از دولت خواهد داشت. این مقاله سعی دارد تا مفاهیم یاد شده را در رفتار مشارکت کنندگان در چهار آزمایش اقتصادی (نمونه تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه مازندران) بررسی کند. نتایج نشان از تبانی برای افزایش سهم خواهی از حساب مشترک در حالت تصمیم های گروهی است. منتفع نبودن تصمیم گیرنده باعث توجه بیشتر به کارآیی می شود. تایید وجود عرض از مبدا مثبت در تابع توزیعی نشان دهنده در نظر گرفتن حقوق اولیه برای افراد بدون استحقاق است. تخصیص درآمد در موقعیت شناخت متقابل و هم فکری با افزایش سهم در تولید افزایش پیدا می کند؛ اما رابطه یاد شده رابطه یک به یک نیست. افزون بر تایید تاثیر استحقاق بر تصمیم های توزیعی، نتایج نشان می دهد که متغیرهای مهم دیگری غیر از موقعیت تصمیم گیری (شرایط بازی) مانند میزان درآمد خانوار، جنسیت، درآمد واقعی بر تصمیم های بازیکنان موثر هستند.
    کلیدواژگان: عدالت، استحقاق، برابری طلبی، اقتصاد رفتاری و بازی های رفتاری
  • عبدالحمید معرفی محمدی صفحات 81-108
    علم اقتصاد مثل هر علم دیگر، برای تبدیل شدن به یک علم تجربی باید یک «مسئله روش شناختی» یعنی «مسئله استقراء» را حل کند. بنیانگذاران پارادایم اقتصادسنجی فکر می کردند که می توان با استفاده از نظریه های «آمار و احتمالات» مسئله استقراء را حل کرد. ایده مقاله حاضر این است که پارادایم اقتصادسنجی در راه رسیدن به این هدف ناکام مانده است. این ناکامی نیز یک دلیل روش شناختی (عدم حل مسئله استقراء) داشته است که ریشه در یک «مسئله معرفت شناختی» (یعنی «مسئله علیت») دارد و نه به خیال بنیان گذاران پارادایم اقتصادسنجی دلایل صرفا تکنیکی که در حوزه علم آمار قابل حل باشد. برای اثبات این ادعا نشان داده می شود که پارادایم اقتصادسنجی، به رغم تنوع بخشی در تکنیک هایش، مبتنی بر مفهومی هیومی از علیت است که نمی تواند مسئله استقراء را حل کند. راه حل تغییر در روش شناسی با توجه به ملاحظات معرفت شناختی است و نه صرفا تغییر در تکنیک های آماری. این در حالی است که اغلب نقدهای صورت گرفته به اقتصادسنجی در این راستا به این نکته توجه نداشته اند و نقدها معطوف به تکنیک های آماری بوده است. این مسئله ادعای پارادایم اقتصادسنجی مبتنی بر سیاست گذاری علمی در علم اقتصاد را نیز با چالش مواجه می کند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، اقتصادسنجی، روش آماری، مسئله استقراء، تحلیل علی و تجربه
  • حجت حسینی نسب، سلیم کریمی تکلو، مرضیه یوسفی نژاد صفحات 109-134
    سهامداران جهت گرفتن تصمیم های سرمایه گذاری مناسب، نیازمند اطلاعاتی هستند که آنها را در گرفتن بهترین تصمیم یاری رساند. در میان اطلاعات موجود، اطلاعات مربوط به سود پیش بینی شده هر سهم از نظر استفاده کنندگان با اهمیت تلقی می شود. از طرفی شرکت ها برای جذب سرمایه گذاران سعی می کنند سود هر سهم را با بیشترین دقت پیش بینی کنند. بنابراین، مقاله حاضر به دنبال ارائه مدلی جهت بهبود پیش بینی سود هر سهم شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از رویکرد های نوین هوش مصنوعی است. برای این منظور ابتدا عوامل موثر بر سود هر سهم سال آتی از پژوهش های داخلی و خارجی استخراج شد، سپس با استفاده از اطلاعات مالی شرکت های نمونه در بازه زمانی سال های 1384 تا 1391 و به کارگیری روش ماشین بردار پشتیبان و شبکه های عصبی مصنوعی، مدلی هایی جهت پیش بینی سود هر سهم طراحی گردید. مدل ماشین بردار پشتیبان توانست سود هر سهم سال آتی شرکت های نمونه را با میزان خطای مطلوب 5 درصد پیش بینی کند. این مدل سود هر سهم سال جاری را با ضریب تاثیر 25 درصد به عنوان موثرترین متغیر برای پیش بینی سود هر سهم آتی معرفی می کند. همچنین نتایج نشان می دهد که مدل ماشین بردار پشتیبان در مقایسه با مدل شبکه های عصبی مصنوعی عملکرد مشابهی دارد.
    کلیدواژگان: سود هر سهم، ماشین بردار پشتیبان، شبکه های عصبی مصنوعی، پیشبینی، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
  • عبدا توکلی، بهاره ماه بانویی صفحات 135-162
    هدف این مقاله بررسی وضعیت نهادهای عمومی و خصوصی کشور و مقایسه تطبیقی آن با کشورهای منطقه موجود در چشم انداز 1404 کشور است تا بتوان بر این اساس راهکارهایی ارائه داد و به سمت توسعه اقتصادی و دستیابی به جایگاه اول اقتصادی منطقه با توجه به سند چشم انداز بیست ساله ایران اسلامی حرکت کرد. در مقاله حاضر با تمرکز بر رکن «نهادها» در میان ارکان رقابت پذیری و با به کارگیری داده های گزارش رقابت پذیری جهانی در سال 2013−2014 و با استفاده از روش آنتروپی اهمیت هر یک از شاخص های رکن «نهادها» تعیین شد. سپس با روش تاپسیس کشورهای منطقه در چشم انداز 1404 بر اساس «نهادها» رتبه بندی شدند و برای هر شاخص بهترین کشور برای الگوبرداری مشخص شد. از آنجایی که گزارش رقابت پذیری نیز بدون توجه به اوزان روش آنتروپی به رتبه بندی کشورها پرداخته است، در ادامه با روش ادغامی رتبه نهایی کشورها مشخص شد. بر اساس یافته های مقاله، شاخص های «پشتیبانی از مالکیت فکری»، «فساد اداری و اختلاس»، «هدر رفتن منابع توسط دولت»، «اعتماد عمومی به سیاستمداران» و «نقش روابط در تصمیم گیری های دولتی» به عنوان اولویت های ایران در حوزه «نهادها» شناسایی شدند. بنابراین، اولویت گذاری سیاستی و اجرایی در حوزه های یادشده می تواند به کشور در کسب مزیت رقابتی بین کشورهای منطقه موجود در چشم انداز 1404 کمک کند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری جهانی، نهادها، آنتروپی، ادغامی، ماتریس اهمیت−عملکرد، ایران، کشورهای چشم انداز 1404
  • حسن آقا نظری صفحات 163-174
    بی شک بانک نسبت به سپرده های سرمایه گذاری وکیل است و باید آنها را در عقود مبادله ای یا مشارکتی به کار گیرد. این عقود از جهت فقهی−حقوقی ناظر به چارچوب قراردادهای مبادله ای و مشارکتی هستند نه سازوکار تعیین نرخ سود. برای مثال فروش اقساطی چارچوب قرارداد را تعریف می کند؛ نه چگونگی و سازوکار تعیین نرخ سود این قرارداد را. ممکن است نرخ سود این قرارداد مستقل از نرخ بهره یا نرخ سود در بخش واقعی اقتصاد تعیین شود، همچنان که امکان دارد نرخ سود این قرارداد مشتق از نرخ بهره یا مشتق از نرخ سود بخش واقعی باشد. در صورتی که نرخ سود این قرارداد مشتق از نرخ بهره باشد، هیچ فقیه و حقوقدانی نمی تواند بر خرید و فروش اقساطی که نرخ آن مشتق از نرخ بهره است خرده بگیرد و آن را باطل اعلام کند؛ همچنان که هیچ اقتصاددانی هم نمی تواند قبول کند که چنین نرخی که مشتق از نرخ بهره است، از بازار بهره فاصله گرفته است. در واقع مشکل اقتصادی را نباید بر فقه عرضه کرد و راه حل فقهی برای آن جستجو نمود؛ بلکه مشکل اقتصادی راه حل اقتصادی نیاز دارد. بر این اساس مسئله اساسی سازوکار تعیین نرخ سود در تمام عقود مبادله ای و مشارکتی به عنوان یک مشکل اقتصادی است. اینکه برخی اقتصاددانان چه راه حل هایی ارائه داده اند، در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نرخ سود، نرخ بهره، دیدگاه فقهی، دیدگاه اقتصادی و بانک
|
  • Hasan Sobhani, Mansoor Maleki Pages 9-28

    Money is one of the most challenging concepts in economics about which economists have always had serious disputes with each other. During the history of economics development، all different schools of thought have tried to explore the true meaning of money and its real origins. It seems that one of the most important causes of having different cognition about the true meaning of money refers to the concept of endogeneity of money. This issue is an important part of the post Keynesian approach to money. Because of the necessity of studying the theoretical aspect of monetary economy in the cortex of Islamic monetary and financial system، in this paper we are going to analyze the concept of the endogeneity of money by a comparative study with other school of thoughts significantly، post Keynesian and orthodox approach to money. Based on the result of this comparative study، although، money in the Islamic approach follows the endogenous process of creation، but this process and analyzing the Islamic endogenous money is fundamentally different from the post Keynesian view.

    Keywords: Money, Endogeneity of money, Islamic economics, Post, Keynesian
  • Mohammad Vaaez, Shahram Moeeni Pages 29-56
    Uncertainty about the legitimacy of speculative transaction in economic and financial markets has created widespread controversial discussions among Islamic scholars. To recognize the nature of short – run speculative financial transactions from an Islamic viewpoint، through this paper، first، the relationship of these discussions with Keynes in one hand and Gharar، Gambling and Wager in the other hand were examined. Then، this research studied the nature of Keynesianism. At last، it was tried to understand the nature of short-run speculative transactions from an Islamic point of view conceptually and analytically. The results showed that all short-run financial transactions that strongly have the nature of zero or negative sum games are not illegal. These transactions have a betting nature via unusual normal risk. We have frequently experienced them in exchange markets. It also revealed that it is not obligatory for entering the betting activities based only on chance according to jurisprudential principles. Entering such activities with prediction and estimation does not make them eligible. It was finally concluded that disregarding the doubt about being Keynesian concerning the short-run speculative transactions، these transactions can be considered as the instances of Gharar and betting.
    Keywords: Gharar, Financial markets, Keynes, Short, run speculation, Zero, sum game, Efficiency loss
  • Ismail Abunoori, Habib Ansari Samany, Hadi Keshavarz, Ibrahim Zareh Pages 57-80
    Justice as the most controversial phenomenon in human thought is a multi-dimensional truth. Income distribution, fairness and entitlement are recognized the most significant aspects of justice. Each society's understanding of these concepts has important effects on labor, goods and services markets as well as on the distribution of income and wealth, redistribution policies and expectations of the societies from governments. This study attempted to investigate these concepts in participant's behavior by the means of four economic experiments (via random sampling of the students of Mazandaran University). Results showed the collusion in the state of group decision – making to increase the sharing of profits of the joint account. That decision-maker is not benefitted causes greater attention to efficiency. Confirming the existence of positive y-intercept in the distribution function represents the attention to the payment of basic rights for those who are not deserved. Allocation of income in the situation of mutual recognition and group decision-making increases with the maximization of the share in production, but this relationship is not a one to one relationship. In addition to verifying impact of merits on the distributing decisions, the results showed that important variables other than the situation of decision – making (in the game) are affecting the decisions of the players such as family income, gender and actual earnings.
    Keywords: Justice, Entitlement, Egalitarianism, Distributive Preferences, Behavioral Game Theory
  • Abdul-Hamid Moarefi Mohammadi Pages 81-108
    Economics like other sciences needs to solve «the problem of induction» as a methodological problem to become an experimental science. The founders of the paradigm of econometrics were to resolve the problem by the theories of «probability and statistical inference». The present paper tried to show that the paradigm of econometrics failed to achieve this aim. Not compatible with what the founders of the paradigm of econometrics thought which this problem can only be solved by technical reasons based on probability and statistics، the present paper tried to show that this failure has arisen from a methodological reason; not solving the problem of induction، which itself originated from an epistemological problem; the problem of causation. To support this claim، it attempted to demonstrate that the paradigm of econometrics، in spite of its varying techniques، was concentrated on the Humean conception of causality which failed to solve the problem of induction. The solution for changing methodology was laid in epistemological considerations، not only in varying statistical techniques. Most criticisms concerning econometrics have not paid enough attention to this controversial point and focused on statistical techniques. This failure will challenge the claim of the paradigm of econometrics on the scientific policy – making in economics.
    Keywords: Methodology, Econometrics, Statistical method, Induction, Causal analysis, Experience
  • Hojjat Hoseininasab, Salim Karimi Taklu, Marzyeh Yusefinejad Pages 109-134
    Stockholders for making proper investment decisions need information which assists them in making the best decision. Among available information، Information related to the per share forecasted earnings is the important ones in the user’s opinions. Beside، companies try to forecast the earnings per share with maximum accuracy to attract investors. Accordingly، the present study seeks to provide a model to improve earnings per share forecast of companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) using modern artificial neural networks approaches. For this purpose، first the factors affecting future earnings per share were inferred from internal and external research، then using the sample companies'' financial information in the years 2005-2012 and employing support vector machines and artificial neural networks methods، earnings per share forecasting was designed. Support vector machines model was able to forecast the sample companies’ next year’s earnings per share with an adequate error of 5%. This model introduces current year’s earnings per share with effective coefficient of 25% as most effective variable to forecast next year’s earnings per share. The results suggested that the support vector machines model has similar performance in comparison with artificial neural networks model.
    Keywords: Earnings per Share, Support Vector Machines, Artificial Neural Networks, Prediction, companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE)
  • Abdullah Tavakkoli, Bahareh Mahbanooee Pages 135-162
    This research aimed to investigate the public and private institutions in Iran and compared its situation with the countries have been mentioned in Iran’s 1404 vision statement so that it can suggest strategies which lead to move the country toward economic development while standing as the first country in the region according to its 20-year national vision. The main focus in this research was put on “institutions” in different pillars of competitiveness to determine the weight of each institution''s index using 2013-2014 Global Competitiveness Report and Shanon Entropy method. After that we adopted TOPSIS method to prioritize regional countries based on institutions and chose the best country to benchmark in each index. Whereas global competitiveness report ranked countries with same weight، in the next step aggregate method was used to find the final ranking of each country. Finally، based on Importance-Performance Matrix، “intellectual property protection”، «corruption and embezzlement»، “diversion of public funds”، “wastefulness of government spending”، “public trust in politicians”، and “favoritism in decisions of government officials”، were identified as the first priorities for improving “Institutions” in Iran. The result of this research can be used as guidance for Iranian policy makers in order to develop institutions and implementation of policy and executive prioritizing which can serve Iran to achieve competitive advantage between regional countries.
    Keywords: Global competitiveness, Institutions, Entropy, Aggregate methods, Importance, Performance Matrix, Iran, countries mentioned in 1404 vision statement
  • Hasan Agha Nazari Pages 163-174
    Undoubtedly، banks are authorized to use the deposit investments in exchange or participation based contracts. From the jurisprudential – legal point of view these contracts relate to exchange and participation based contracts rather than the mechanism for the determination of interest rate. For instance، the sale on installment outlines the framework of the contract and nor the mechanism of the determination of this contract''s interest rate. The contract interest rate may be determined independently from the interest rate or usury rate determined in the actual economy، as it may be possible to derive the interest rate of this contract from the usury rate or interest rate in real economy. If the interest rate of this kind of contract is derived from the usury rate، no lawyer or jurist cannot criticize the installment buying and selling which its rate is derived from the interest rate and invalidate the transaction as well as economists cannot accept that such an interest rate is moving away from the actual interest rate. In fact، the economic problems should not be offered to jurisprudence to find jurisprudential solutions، but، there exists economic solutions to economic problems. Here، finding an underlying mechanism for determination of interest rate in all the exchange and participation based contracts is identified as an economic problem. That some economists have presented the solutions for these economic problems was discussed in this paper.
    Keywords: Interest rate, Usury rate, Jurisprudential point of view, Economic approach, Bank