فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحسن فاضلیان، کوروش پرویزیان، احسان ذاکر نیا صفحات 9-44
    سیر فزاینده افزایش مطالبات معوق بانکی که ریشه در ریسک اعتباری دارد در سال های اخیر منجر به تشدید اهمیت شناسایی و حل این پدیده شده است. عوامل سیستماتیک و غیرسیستماتیک بسیاری بر افزایش مطالبات معوق موثر هستند که در این مقاله با بررسی منابع علمی سعی شده شناسایی شوند. در مقاله حاضر ابتدا حدود 90 عامل به عنوان عوامل موثر شناسایی شدند و پس از تایید و تکمیل با استفاده از نظرات خبرگان، براساس نتایج تحقیقات گذشته، قرابت مفهومی و نظرات متخصصان بانکی در 8 دسته عوامل سیستماتیک و 7 دسته عوامل غیرسیستماتیک دسته بندی شدند.
    جهت سنجش شدت اثرگذاری هر عامل بر روی افزایش مطالبات معوق بانکی و همچنین سنجش ارتباطات درون گروهی از تکنیک های تصمیم گیری چند متغیره (روش تاپسیس فازی و دیمتل فازی) استفاده شد.
    نتایج نشان داد که افزایش نرخ تورم، کاهش ارزش پول ملی، ضعف در فرآیند کارشناسی اعطای تسهیلات و... به ترتیب بیشترین تاثیر را در افزایش مطالبات معوق دارند.
    همچنین عوامل تشدید ریسک های سیاسی و اقتصادی، تحریم، افزایش تورم، کاهش ارزش پول ملی، افزایش بازدهی بازارهای موازی، مالکیت دولتی و تمرکزگرایی بانک ها به ترتیب اهمیت و شدت اثرگذاری، به عنوان عوامل موثر بر سایر عوامل بودند و سایر عوامل جزء گروه عوامل تاثیرپذیر هستند.
    در مجموع می توان نتیجه گرفت که سهم عوامل سیستماتیک در افزایش مطالبات معوق نسبت به عوامل غیرسیستماتیک بیشتر است؛ زیرا هم رتبه بالاتری نسبت به عوامل غیرسیستماتیک کسب کرده اند، هم به عنوان عوامل موثر در افزایش سایر عوامل شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: بانک، وام، مطالبات معوق، نکول، ریسک اعتباری
  • محمدنقی نظرپور، یحیی لطفی نیا صفحات 45-66
    به دلیل وجود انگیزه های متفاوت میان بانک و گیرنده تسهیلات همواره نوعی عدم تقارن اطلاعات بین این دو وجود دارد که این امر منجر به پیدایش ریسک هایی برای بانک در زمینه اعطای تسهیلات می شود. یکی از روش هایی که بانک ها می توانند جهت کاهش ریسک های مربوط به اعطای تسهیلات در پیش بگیرند، بهره گیری از ظرفیت های ایجاد شده در بازار سرمایه به خصوص بازارهای ثانویه جهت غربال گری به عنوان یکی از روش های کاهش و مدیریت ریسک اعتباری است. افزون بر این در بانکداری اسلامی به دلیل لزوم رعایت مسائل شرعی در اعطای تسهیلات بانک ها می توانند از ظرفیت غربال گری شرعی ایجاد شده در بازار سرمایه نیز استفاده کنند.
    در این مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع کتابخانه ای، این فرضیه بررسی می شود که «بازار سرمایه می تواند بانک های اسلامی را در بهبود غربال تسهیلات گیرندگان و همچنین بخش های مختلف اقتصادی یاری کند». از جمله آثار قابل مشاهده برای روش های غربال گری از طریق بازار سرمایه مواردی همچون کاهش مطالبات معوق بانک ها، کاهش محدودیت های دسترسی به تسهیلات بانکی توسط مصرف کنندگان جز، سهولت دستیابی متقاضیان به منابع مالی بانک ها، کم رنگ شدن نقش وثیقه در تسهیلات دهی، کاهش ریسک کژگزینی و بهبود پرتفوی تسهیلات اعطایی بانک ها، کاهش ریسک شریعت در بانکداری اسلامی است.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، بازار سهام، بانکداری اسلامی، تسهیلات، تخصیص منابع، غربال گری
  • محمد جواد توکلی صفحات 67-94
    یکی از نقاط عطف در مدل سازی رفتار عام المنفعه در ادبیات اقتصادی، فاصله گرفتن از مدل های رفتاری مبتنی بر انتخاب عقلایی است. این مدل ها در واکنش به مشاهدات حاکی از هزینه های تشویق و تنبیه در رفتارهای عام المنفعه گسترش یافته اند. مدل های جدید پیشنهادی بر مبنای ترجیحات اجتماعی، همکاری مشروط و هویت شخصی بنا نهاده شده اند. این مقاله ضمن تجزیه، تحلیل و ارزیابی این مدل ها، امکان ارائه مدلی نظری برای تحلیل رفتارهای عام المنفعه در چارچوب ادبیات اقتصاد اسلامی را بررسی می کند. در این مقاله با وارد کردن انگیزه های مادی و معنوی در مدل تبیینی رفتار عام المنفعه در اقتصاد اسلامی، تاثیر مشوق های مالی بر انگیزه های معنوی خیرخواهانه از کانال کاهش احساس مسئولیت برای انجام این رفتارها مطرح شده است. کاهش احساس مسئولیت برای مشارکت در رفتار عام المنفعه می تواند به دلایلی چون کاهش تقاضای خیرخواهی و تغییر انتظارات خیرخواهان بالقوه نسبت به ضرورت خیرخواهی اتفاق بیفتد. شواهد برخی پژوهش ها در مورد تاثیر مشوق های پولی بر اهدای کلیه در ایران نظریه و مدل پیشنهادی مقاله را تایید می کند. این رویکرد با رهیافت های اسلامی در تفکیک میان انگیزه های مادی و معنوی و همچنین تحریک هم زمان آنها در خطابات و احکام اسلامی سازگار است.
    کلیدواژگان: رفتار عام المنفعه، خیرخواهی، هزینه های مخفی جریمه و پاداش، اقتصاد اسلامی، اثر قیمتی
  • عبدالناصر همتی، غدیر مهدوی کلیشمی، حمید یاری صفحات 95-116
    در راستای خواسته مشتریانی که تمایل دارند به طور هم زمان از مزایای مشارکت سرمایه گذاری در بازار سهام و حمایت از حوادث مرگ و میر بهره مند شوند، شرکت های بیمه، قراردادهای متصل به سهام را معرفی کرده اند. بیمه نامه عمر متصل به سهام، یک بیمه نامه عمر است که در آن همه یا قسمتی از بیمه نامه به یک حساب جداگانه تخصیص داده می شود که در یک سهام یا پرتفوی خاص سرمایه گذاری می شود. اگر این پرتفوی بازده خوبی داشت، منافع مرگ یا بازخرید افزایش می یابد و اگر بازده بد داشت، منافع مرگ یا بازخرید متعاقب آن کاهش می یابد، در این مقاله امکان سنجی ارائه این بیمه نامه و محصولات مختلف بیمه عمر متصل به سهام در بازار ایران سنجیده می شود. برای این هدف از طریق پرسشنامه با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی از کارشناسان مربوطه در مورد امکان سنجی تلوس بیمه عمر متصل به سهام، نظرسنجی شده و در قسمت دوم سه نوع محصولی که بیشترین فروش را در بین محصولات بیمه عمر متصل به سهام داشته است به صورت مقایسه های زوجی نظرسنجی به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که از دیدگاه خبرگان بیمه ای، بیمه عمر متصل به سهام قابل عرضه می باشد و از میان سه محصول پرفروش بیمه عمر متصل به سهام در بازار ایران، محصول منفعت حداقل بازپرداخت تضمینی در هنگام سررسید نسبت به سایر محصولات ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: بیمه عمر، بیمه عمر متصل به سهام، امکان سنجی به روش تلوس، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • یوسف محمدزاده صفحات 117-154
    سلامت، ارزشمندترین دارایی مادی بشری و بخش سلامت یکی از محوری ترین بخش های هر جامعه ای است. براساس یکی از رویکردهای عدالت در بخش سلامت، عدالت زمانی اتفاق می افتد که عوامل اجتماعی−اقتصادی افراد باعث مواجهه آنها با هزینه های فقرزا نشود. در این مقاله، با استفاده از حجم بزرگ داده های بین سال های 1386 تا 1390، تاثیر عوامل تعیین کننده در خانوارها بر احتمال مواجهه آنها با هزینه های فقرزای سلامت با استفاده از تکنیک لاجیت و نرم افزار STATA بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که احتمال این مواجهه، در صورت شاغل بودن سرپرست خانوارها، صاحب خانه بودن، وجود افراد باسواد بیشتر در خانواده، مساحت سرانه بیشتر محل سکونت خانوار، دهک های بالای درآمدی و تحت پوشش بیمه ای بودن خانوار، کمتر شده و با افزایش بعد خانوار و سکونت در استان های توسعه یافته بیشتر می شود. عدم تاثیرگذاری پوشش بیمه ها بر احتمال مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامتی، حاکی از عدم کارآیی آن است. احتمال مواجهه خانوارها با هزینه های فقرزا، از سال 1386 تا 1389 هر سال بیشتر شده ولی در سال 1390 این تاثیرگذاری بی معنا بوده است که به احتمال زیاد، به دلیل تاثیر آنی و کوتاه مدت اجرای طرح هدفمندی یارانه ها بوده است. در این مقاله با استفاده از حجم بزرگ داده ها، بررسی تاثیر متغیرهای جدید، بررسی عملکرد سیاست های دولت و تاثیر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها، سعی شده است گام های مهمی در تبیین موضوع برداشته شود.
    کلیدواژگان: فقر، عدالت، سلامت، خانوار
  • مرتضی عزتی صفحات 155-186
    بررسی کردارهای اقتصادی خداپسندانه و عوامل موثر بر آنها، یکی از نیازهای سیاست گذاری اقتصادی در جامعه برای گسترش این کردارهاست. در این مقاله کوشش می شود تا اثر بازارهای مالی و انفاق در جایگاه جانشین یا مکمل، اثر درآمد، سن و نهادها و سرمایه دینی در جایگاه عوامل پشتیبان و اثر بازار مسکن در جایگاه مانع کردار خداپسندانه بر روی اندازه بازار قرض الحسنه در کشور ارزیابی شود. داده های استانی برای سال های 1383 تا 1391 گردآوری شده و مدل پنل دیتا با روش اقتصادسنجی برای برآورد اثر این متغیرها به کار گرفته شده است. اصلی ترین نتیجه مقاله آن است که بازارهای مالی همچنان که برای دیگر بخش های اقتصاد تسهیل کننده هستند، در بازار قرض الحسنه نیز تسهیل کننده هستند و موجب گسترش آن می شوند. انفاق جانشین قرض الحسنه نیست، درآمد، سن و نهادها و سرمایه های دینی اثر مثبت بر گسترش قرض الحسنه دارند و افزایش قیمت مسکن، فعالیت های قرض الحسنه را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، قرض الحسنه، انفاق، دین
  • علیرضا پورفرج، محمدتقی گیلک حکیم آبادی، حبیب انصاری سامانی، علی اکبر باجلان صفحات 187-216
    دین به عنوان نظام ارزش ها و هنجارها می تواند آثار قابل توجهی بر زندگی اجتماعی بشر بگذارد. با توجه به اینکه باورها و گرایش های ادیان، مشوق تعاملات اجتماعی و مشارکت است، انتظار می رود رفتار افراد دیندار اجتماع گراتر باشد. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال که با وجود انتظاری که از دین می رود، آیا مشاهده های تجربی تاییدکننده تاثیر مثبت دین بر رفتار هستند، یک آزمایش اقتصادی کالای عمومی را با 5 گام تکراری در کنار اندازه گیری شاخص دینداری بازیکنان به کار برده است. نتایج رگرسیون پس رو نشان می دهد که افراد با نمره های بالاتر در شاخص اخلاقیات، مشارکت بیشتری در اولین مرحله تولید کالای عمومی داشته اند. تغییرات در شاخص اخلاقیات توانسته 25 درصد از نوسانات تصمیم مشارکتی را بعد از کنترل متغیرهای جمعیت شناختی و شخصیتی توضیح دهد. نمره بالا در شاخص روان رنجوری عامل موثری برای مشارکت کمتر در هر گام متوالی بازی است. واکنش مثبت فردی به مشارکت اجتماعی و افزایش قدرت توضیح دهندگی متغیرهای واکنشی در هر گام بازی و بی اثرشدن متغیرهای دینی، روانی و جمعیت شناختی از نتایج دیگر این مقاله است. این نتایج تاثیر زیر شاخص های دینداری بر رفتار اقتصادی را نیز تایید می کند.
    کلیدواژگان: تعاون، اقتصاد آزمایشگاهی، دینداری، رگرسیون پس رو، ابعاد شخصیت
|
  • Seyed Mohsen Fazelian, Korous Parvizian, Ehsan Zakernia Pages 9-44
    The growing non-performing loans which are rooted in credit risk have increasingly intensified the importance of identification and resolution of this problem. Many systematic and unsystematic factors affect non-performing loans. By reviewing scientific sources، this study aims to identify these factors. As an initial step، approximately 90 factors from different sources were recognized as factors affecting the non-performing loans. After confirming and completing this list according to experts’ opinions، these factors were classified into 8 systematic and 7 unsystematic categories along with previous researches and conceptual similarity as well as banking experts’ opinions. To assess the extent of each factor’s impact on the non-performing loans and measuring inter-communication within a group the data was analyzed by using Multiple Criteria Decision Making techniques (Fuzzy TOPSIS and Fuzzy DEMATEL method). The results indicate that among other factors the following have the most significant impact on the increasing of non-performing loans: increase in inflation، devaluation of the national currency and weakness in the process of evaluation of loan application. Also factors such as political and economic risks، sanctions، rising inflation، devaluation of the national currency، the increase in parallel market efficiency، government ownership over banks and their centralization are the most central factors affecting other factors and the rest of the factors are mostly included in affected group of factors. In general، it can be concluded that the participation of systematic factors in increasing non-performing loans are more than unsystematic factors، because they are ranked higher than unsystematic factors and also these factors have been identified as factors affect other factors.
    Keywords: Interest, Free Banking System, Non, Performing Loans, Factors, Systematic, Unsystematic
  • Mohammad Naghi Nazarpur, Yahya Lotfinia Pages 45-66
    Due to the discrepancy amongst motivations of bank and the recipients of bank facilities، there is always an information asymmetry between the two parties. This brings about risks for the bank in granting facilities. There are several methods which banks can employ in order to decrease the risks involved in granting facilities. One of the methods is using the generated opportunities in the capital market، especially secondary markets، for the screening as one of the methods used for reducing and managing credit risks. Respecting religious law in granting facilities is necessary in Islamic Banking system. Due to this fact، Islamic banks can also make use of religious screening based on Islamic law (Sharia) in capital market. This paper is based on descriptive and content analysis method using library resources. It verifies the hypothesis of whether capital markets can help Islamic banking in improving the screening of the recipients of facilities as well as other economic sections. Other evident results of screening، using capital market، include reducing banks'' outstanding claims، decreasing the limitations of benefiting from facilities by individual consumers، higher accessibility of bank resources for applicants، reducing the role of collateral in granting bank facilities، reducing the risk of adverse selection، improving facilities portfolio and reducing Sharia risk in Islamic banking.
    Keywords: Capital Market, Stock Market, Islamic Banking, Facilities, Resource's Allocation, Screening
  • Mohammad Javad Tavakoli Pages 67-94
    In recent years، economists have deviated from traditional rational choice models of pro-social behavior. They introduced new models which are a reflection of new findings on the hidden costs of reward and punishment. These new models are established on the bases of social preferences، conditional cooperation، and self-identity. The present paper evaluates recent theories and models of pro-social behavior and tries to advance relevant theories and models from an Islamic point of view. By introducing material and spiritual motives for pro-social behavior، the paper suggests that material incentives could deactivate spiritual motives by creating doubt about social responsibility of potential altruists about the necessity of benevolence. The results of a case study about the effect of incentives on kidney donation in Iran support the proposed explanation. This approach is compatible with Islamic approaches concerning separation between the spiritual and material incentives and their simultaneous stimulation in Islamic law and orders.
    Keywords: Pro, Social Behavior, Altruism, Hidden Costs of Incentives, Islamic Economics, Cost's Effects
  • Abdul-Naser Hemmati, Ghadir Mahdavi Kalishmi, Hamid Yari Pages 95-116
    In regard to the customers who are willing to participate in stock market and insurance market simultaneously، insurance companies introduced equity linked insurance contracts. Equity linked life insurance contracts is a life insurance policy، in which all or some part of premium allocated to a separate account that will be invested in a particular stock or a portfolio. If the portfolio has a positive return، the death benefit increases and if yields are bad، death benefits should be reduced، naturally. In this paper the feasibility of providing equity linked insurance in Iran''s insurance market is investigated. For this purpose، analytical hierarchy process (AHP) is used by TELOS method. According to experts، equity linked life insurance is feasible and Guaranteed Minimum Maturity Benefit (GMMB) is the most preferable product in equity linked life insurance.
    Keywords: Life Insurance, Equity linked Life Insurance, TELOS Feasible Study, Analytical Hierarchy Process, Feasible Study
  • Yusuf Mohammadzadeh Pages 117-154
    Health is the most valuable material property of human and the health sector is one of the most important sectors in community. Therefore، justice is the key issue in economics in general and emphatic in Islamic economics. According to an approach concerning equity in health sector، justice occurs when socio-economic factors do not expose people with impoverishing costs. In this paper، based on a large volumes of data between the years 2007 to 2011، we evaluate the impact of household socio-economic status on the probability of facing with impoverishing health expenditure using Ordered Logit Technique and the STATA software. This probability decreases with the factors such as: the employment of household head، homeownership، the most educated people in the family، more per capita area of residence، family being in high income deciles and insurance coverage and increases with a growth in household size and living in more developed provinces. The poor effects of insurance coverage and its impact on the probability of households facing impoverishing health expenditure indicate its inefficiency. The probability of households facing impoverishing health expenditure has increased from 2007 to 2010 yearly، but in 2011، as Iranian targeted subsidy plan was implemented، this probability has not been significant. This should be due to the immediate and short-run influences of subsidy plan and determining its medium term and long-run effects requires further studies in the future. In this paper، with a large volume of data، it was tried to explain this problem by means of investigating the effect of new variables and the impact of implementation of government policies and subsidies plan.
    Keywords: Inequalities, Justice, Socio, Economic Status, Impoverishing Health Expenditure
  • Morteza Ezzati Pages 155-186
    Investigating benevolent and godly economic behaviors and the factors influencing these types of God''s sake behaviors is one of the needs of economic policy making in each society in order to develop them. In this paper، we attempt to assess the impacts of Infāq (giving or disbursing in charity to please God without asking for any favor or hoping for a return) and financial markets (as substitute or complementary)، income، age، institutions and religious capital (as supporting factors) and real estate market (as prohibitive factors for benevolent God''s sake behaviors) on Iran''s Gharz Al-hassane market. To do that، we apply an econometric panel data technique using provincial data during 2004 to 2012. The main result of this paper implies that financial markets play a facilitating role for economic activities in various economic sectors، as well as، they have the same impact on Gharz Al-hassane market and help to the expedition of its development. The results also show that on one hand Infagh couldn’t be considered as a substitute for Gharz Al-hassane or loan. On the other hand، age، institutions and religious capital have positive impacts on the development of Gharz Al-hassane and real estate market inflation has negative impact as well.
    Keywords: Gharz Al Hassane Market, Financial Markets, Infāq (Giving in Charity), Economic Behavior
  • Alireza Purfaraj, Mohammad Taghi Gilak Hakimabadi, Habib Ansari Samani, Ali Akbar Bajelan Pages 187-216
    Religion as system of values and norms can have a profound impact on human social life. Regarding that religious beliefs and attitudes are encouraging of social cooperation and collaboration; religious peoples’ behaviors are expected to be more social. Since religion as set of values، beliefs and norms has special program and education system، it is likely to support community participation. This research was focused on this question that whether experimental observations verify the positive impact of religion on behavior. It has implemented a repetitive 5 stage Public Good Game with measuring religiosity of players. It was to examine the relationship between religion and cooperation behavior. The backward regression results show that religious people with higher scores of morality have more participation in the first stage of production of public goods. Changes in the Index of morality could explain 25% of the variation in the cooperative decision makings after the controlling of personality and demographic variables. High scores on neurosis index was an effective element for reducing participation in the next steps of the game. Individual positive reactions to community participation and the increase in the explanatory power of reactive variables at each step of the game and neutralizing the religious، psychological، and the demographic variables are other conclusions of this investigation. These results support the impact of the subtitle indices of religiosity on economic behavior.
    Keywords: Cooperation, Experimental Economics, Religiosity, Backward Regression, Personality Aspects