فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1396)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت ایزدخواستی * صفحات 9-34
    عملکرد بهینه هر نظام اقتصادی منوط به وجود دو بخش حقیقی و پولی کاراست. نظام پولی− مالی در اقتصاد متعارف به دلیل استوار شدن بر خلق اعتبار و ایجاد بدهی، منجر به تورم، ناکارآمدی، بی ثباتی و ایجاد رکود اقتصادی می شود. بنابراین، طراحی نظام پولی ایده ال بر اساس مبانی اسلامی نیازمند واکاوی نظام پولی مسلط در اقتصاد متعارف است تا امکان برون رفت از سلطه نظام پولی مبتنی بر مبانی سرمایه داری و استوار شدن آن بر اساس اصول اسلامی فراهم شود. در نظام پولی متعارف، بانکداری مبتنی بر اصل ذخیره جزئی بر اساس تفاوت های سررسیدی میان سپرده پذیری و وام دهی، خلق پول از هیچ می کند.
    در این مقاله بر اساس الگوی سیدراسکی (1967)، تاثیر خلق اعتبار در بانکداری مبتنی بر اصل ذخیره جزئی در مقایسه با بانکداری ذخیره 100 درصد، بر متغیرهای کلان تحلیل می شود. سپس، با حل الگو، به تحلیل تجربی و کالیبره کردن آن در وضعیت یکنواخت پرداخته می شود. نتایج نظری و تجربی بیانگر این است که بانکداری مبتنی بر اصل ذخیره جزئی از طریق قاعده تعدیل شده انباشت طلایی سرمایه منجر به کاهش انباشت سرمایه سرانه، تولید سرانه، مصرف سرانه و مانده های واقعی سرانه در وضعیت یکنواخت شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد متعارف، ماهیت پول، بانکداری ذخیره جزئی، بانکداری محدود، نظام اقتصادی اسلامی
  • روح الله شهنازی*، حسین مرزبان، معصومه میرزاخانی صفحات 35-62
    تامین مالی خدمات عمومی شهری در ایران به عهده شهرداری هاست؛ ولی سرعت بالای توسعه شهری از یک سو و ضعف ساختار مالی و نبود درآمدهای پایدار از سوی دیگر، سبب عمیق تر شدن روزافزون شکاف میان رشد نیازها و توسعه شهری شده است. یکی از ابزارهای تامین مالی خصوصی کالاهای عمومی در اقتصاد اسلامی و جوامع اسلامی از سال ها قبل، استفاده از وقف بوده است. جهت مشارکت افراد در وقف اگرچه داشتن انگیزه و ایمان و فرهنگ وقف مهم است ولی توان مالی واقفان تعیین کننده است. از این رو به تازگی راهکارهایی برای وقف مشارکتی افراد طراحی شده که در آن افراد با هر میزان توان مالی امکان ورود به وقف و تامین مالی یک پروژه وقفی را دارند. این شیوه با عنوان اوراق وقفی است که هدف این مقاله بررسی امکان پذیری استفاده از این اوراق در تامین مالی کالاهای عمومی شهری است.
    در این مقاله راهکاری با عنوان «استفاده و انتشار اوراق وقفی توسط شهرداری ها» برای تامین مالی پروژه های شهری ارائه و سپس تمایل به پرداخت افراد برای اوراق وقفی شهرداری اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که عوامل مختلفی در تصمیم گیری افراد در جهت خرید اوراق وقفی برای کمک به شهرداری در راستای ارائه خدمات عمومی نقش دارند که از جمله میزان اطمینان آنها به شهرداری، مفید دانستن اجرای اوراق وقفی در تامین مالی پروژه های شهری، وظیفه دانستن پرداخت عوارض و میزان عوارض پرداختی است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، اوراق قرضه اسلامی، اوراق وقفی، شهرداری، بخش عمومی شهری
  • علیرضا لشکری* صفحات 63-88
    تعیین جایگاه دولت در نظام های اقتصادی مبتنی بر رویکردهای فلسفی در مورد بهترین ساماندهی و ترتیبات نهادهای اجتماعی و اقتصادی است. بر همین اساس نوع ارتباط میان دولت و بخش خصوصی به مثابه یکی از مهم ترین دغدغه نظام های اقتصادی مبتنی بر مبانی جهان شناختی و انسان شناختی این نظام هاست. غایات و انگیزه های انسان از زندگی و فعالیت های اقتصادی بر اساس این مبانی، تعریف شده و بر اساس آن، رفتارهای فردی و اجتماعی تبیین و در نهایت حوزه فعالیت های فرد و دولت معلوم می شود. در همین راستا نوع نگرش به فرد، مصلحت فرد و جامعه بر انتخابگری فرد و تصمیم گیری و سیاست ورزی دولت و حوزه دخالت آن تاثیر شایانی دارد. مقوله فردگرایی و جمع گرایی به مثابه موضوعی اساسی در نظریه های علوم اجتماعی در دوره جدید حیات اجتماعی انسان برجستگی ویژه ای یافته است.
    در پاسخ به این سوال که غایات و انگیزه های یاد شده در نظام اسلام چگونه تبیین می شود، این نوشتار با استفاده از روش تحلیل محتوا و استدلال قیاسی ضمن تمرکز بر مبانی فلسفی نظام های مطرح موجود در مقایسه با نظام اسلامی، به بررسی مباحث مبنایی نظیر غایات، اهداف و انگیزه ها در این نظام ها می پردازد. همچنین با بررسی گرایش های فلسفی اندیشمندان مسلمان در مورد فرد و جامعه، به ماهیت خیر و یا مصالح فردی و جمعی پرداخته و تلاش می کند از آن طریق به شناخت جایگاه دولت در حوزه مربوطه مدد رساند. در این راستا ملاحظه می شود که اندیشمندانی که هویت جمعی را پذیرفته اند مصالح جمعی را به مصالح و حقوق فردی تاویل نمی برند و مصالح جمعی را از جهت اینکه حاوی اهمیت بیشتری است بر مصالح فردی مقدم می دارند. در حالی که کسانی که هویت جمعی را نپذیرفته اند مصالح جمعی را به حقوق فردی تقلیل داده و آن را از حیث تقدیم حق اکثریت بر حقوق فردی مقدم داشته اند.
    کلیدواژگان: فرد، فایده، مصلحت فردی، جامعه، مصلحت جمعی، دولت
  • مرتضی سلطانی، محمد ابراهیم راعی عزآبادی * صفحات 89-106
    در چند سال اخیر و با تشدید تحریم های غرب علیه ایران، تئوری اقتصاد مقاومتی به عنوان یک الگوی اقتصاد اسلامی متناسب با شرایط کشور و ماموریت های متمایز نظام جمهوری اسلامی ایران، توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شده و مورد استقبال اندیشمندان و صاحب نظران قرار گرفته است. یکی از ارکان مهم نظام مالی کشور که نقش قابل توجهی در اجرای سیاست های اقتصادی کلان دارد بازار سرمایه است. لذا این مقاله بر آن است تا نقش بازار سرمایه را در عملی کردن اقتصاد مقاومتی بررسی کند. بدین منظور ابتدا با مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، مولفه های اقتصاد مقاومتی مرتبط با بازار سرمایه شناسایی شد. سپس با استفاده از روش دلفی 10 مولفه اصلی و کلیدی تعیین شد. در ادامه با استفاده از روش دیمتل روابط درونی بین این مولفه ها مشخص و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آنها بر/ از یکدیگر تعیین شده است. در پایان، با استفاده از روش فرایند تحلیل شبکه (ANP) مولفه های اقتصاد مقاومتی مرتبط با بازار سرمایه اولویت بندی شده و با توجه به اولویت مولفه ها، راهکارهای لازم جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بازار سرمایه، دلفی، دیمتل، فرایند تحلیل شبکه
  • ناصر جهانیان * صفحات 107-130
    با وجود اهمیت نهاد وقف در اقتصاد اسلامی و به رغم سابقه درخشان آن در تمدن قدیم اسلامی، امروزه این نهاد از منظر کارآمدی، سازمانی و مکتبی با چالش هایی مواجه است. مسئولان این نهاد برای حل این چالش ها به دنبال «طرح نظام جامع تحول اقتصادی وقف» هستند؛ اما هنوز موضوع «اقتصاد وقف» و اجزا و ابعادش به شکل علمی و دانشگاهی در دسترس حتی دست اندرکاران این نهاد نیست تا با شیوه ای علمی مسئله یابی کنند و به حل مشکلات آن بپردازند. از این رو، مقاله حاضر به دنبال چارچوبی برای طراحی اقتصاد وقف است. این مقاله اکتشافی و پرسش اصلی آن این است که: «عناصر کلیدی اقتصاد وقف در سه عرصه (1. تقاضای وقف؛ 2. عرضه وقف؛ 3. ساختار روابط بین دولت و نهاد وقف) چه می باشند؟». پاسخ به این پرسش اصلی با روش «تحلیلی−توصیفی» به دست خواهد آمد. داده های تحقیق نشان می دهد که پیشرفت اقتصاد وقف در گروی تعیین تکلیف اقتصاد بخش سوم است.
    کلیدواژگان: نهاد وقف، اقتصاد وقف، ساختار روابط بین دولت و نهاد وقف، عرضه و تقاضای وقف
  • مصطفی کاظمی* صفحات 131-152
    یکی از مهم ترین تحولات هزاره سوم در جهان کسب و کار را باید در ارتقای جایگاه هیات مدیره و بازاندیشی در نقش ها، مسئولیت ها و وظایف امروزی آنها مشاهده کرد. حاکمیت شرکتی شامل معیارهایی است که می تواند با افزایش عدم تمرکز در کنترل شرکت ها، از قدرت مدیران در پیگیری منافع شخصی بکاهد و باعث بهبود عملکرد شرکت ها شود. صندوق های مشترک سرمایه گذاری وقف، همچون سایر شرکت ها، به رغم همه فرصت هایی که در اختیار قرار می دهند از چالش های مختلفی نیز رنج می برند. یکی از این چالش ها ناکارآمدی مدیریت در صندوق های وقفی است که منجر به کژمنشی مدیران می شود. در این مقاله به منظور رفع این چالش از مباحث مربوط به حاکمیت شرکتی کمک گرفته شده است. از منظر حاکمیت شرکتی، برای ارتقای جایگاه صندوق های وقفی باید عملکرد مدیران را بهبود بخشید. بدین منظور می توان از یک بسته سیاستی شامل شفافیت، نظارت، اخلاق و مدیریت انگیزه ها بهره جست. بنابراین افزون بر تحریک انگیزه های معنوی و خیرخواهانه می توان با به کارگیری شفافیت و نظارت مناسب و با بهره مندی از سیاست های تشویقی و تنبیهی، تا حد مطلوبی از چالش های مربوط به مدیریت کاست. این مقاله با روش کتابخانه ای و به منظور تقویت جایگاه مدیریت در صندوق های وقفی جهت نهادینه کردن فرهنگ وقف و گسترش منابع وقفی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: صندوق وقف، حاکمیت شرکتی، نظارت، سازوکارهای تشویقی و تنبیهی
  • مجتبی یوسفی دیندارلو *، محمدعلی شهسواری صفحات 153-181
    در این مقاله الگویی برای بانکداری مبتنی بر صکوک در چارچوب «قانون عملیات بانکی بدون ربا» پیشنهاد شده است. بر مبنای الگوی پیشنهادی، بانک نمونه اسلامی باید در اعطای تسهیلات به ویژه تسهیلات کلان به جای ارائه تسهیلات بر مبنای عقود اسلامی، با بهره برداری از ابزار صکوک به اعطای تسهیلات بپردازد. کاهش ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی، ارتقای توانایی بانک برای تغییر ترکیب دارایی های بانک، ایجاد کانال جدید برای تجهیز منابع بانک و ارتقای حجم تامین مالی صورت گرفته از کانال بانک، می توانند به عنوان دلالت های مستقیم این الگو شناسایی شوند.
    برای مقایسه عملکرد «الگوی پیشنهادی بر مبنای صکوک» با «الگوی مرسوم بانکداری اسلامی بر مبنای قانون عملیات بانکی بدون ربا» با بهره برداری از الگوی «کملز» این گونه استدلال شد که انتظار می رود با کاربرد الگوی پیشنهادی، بانک نمونه عملکرد مناسب تری داشته باشد. در سطح کلان نیز انتظار می رود که با پیگیری این الگو فرصت هایی برای ارتقای عملکرد بازارهای پول و سرمایه فراهم شود و قابلیت سیاست گذاری موثرتر پولی برای بانک مرکزی ایجاد گردد. کاهش نسبی خلق پول در ازای هر ریال تسهیلات اعطایی توسط سیستم بانکی، فراهم شدن امکان عملیات بازار باز موثر توسط بانک مرکزی، فراهم شدن فرصت ایجاد بازار بین بانکی مبتنی بر صکوک، امکان پذیر شدن شکل گیری ارتباط بین سیستم بانکی و بانک مرکزی بر مبنای صکوک، واقعی تر شدن تضمین ها و گسترش بازار سرمایه از موارد مهم قابل اشاره در این ارتباط هستند.
    همچنین تلاش شد تا کارکردهای «الگوی پیشنهادی» با الگوی پیشنهادی در مطالعات قبلی مبتنی بر «تبدیل به اوراق کردن دارایی های بانک» مقایسه شوند. بررسی نشان می دهد که الگوی پیشنهادی می تواند با رعایت ملاحظه هایی عملکرد انتظاری مطلوب تر در قالب یک بانک کردن داشته باشد.
    کلیدواژگان: صکوک، بانکداری، تبدیل به اوراق کردن دارایی بانک
|
  • Hojjat Izadkhasti * Pages 9-34
    Optimal performance of any economic system depends on the existence of both efficient real and monetary sectors. Financial-monetary system in conventional economics leads to inflation, inefficiency, instability and economic crisis because it is based on credit creation and creating debt. Therefore, designing of ideal monetary system based on Islamic principles requires analysis of dominant monetary system in conventional economics, which allows the possibility of overcoming the monetary system based on foundations of capitalist principles, and its formation on the basis of Islamic principles. In conventional monetary system, banking based on the principle of fractional reserve according to the maturity differences between deposits and lending creates money from Ex-nihilo. In this study, based on Sidrauski's model (1967) the impact of credit creation in the fractional reserve system on macroeconomic variables compared with %100 reserve system. Then, by solving the model, the empirical analysis and calibration will be discussed in the steady state. Theoretical and experimental results indicate that fractional reserve banking by adjusted golden rule of capital accumulation, reduces the accumulation of capital per capita, per capita GDP, per capita consumption and per capita real money balances in the steady state.
    Keywords: Conventional Economics, Nature of money, Fractional reserve banking, Limited banking, Islamic economic system
  • Ruhollah Shahnazi *, Hussein Marzban, Maasomeh Mirzakhani Pages 35-62
    In Islamic economy and Islamic societies, Waqf has been used for private provision of public goods. Waqf, will help provide proper approaches to current issues in new economy, such as production of public goods, structural adjustment, reducing budget deficit, reducing effects of congestion disposal of public policies and equitable distribution of wealth and income presented. To do Waqf, besides motivation, faith and culture, it is important that the donor or waqif can afford it. Urban public services are one of the classical municipal duties. But on the one hand, the speed of urban development and on the other hand, weak financial structure and the lack of stable income, are the causes of the growing gap between financial ability of municipalities and urban development needs. Therefore, the municipalities and local governments throughout the world should try to reform the financial structure. Waqf is one of the private ways to finance the public goods in Islamic economic. To participate in the Waqf, not only the motivation and faith, but also the power of financing are important. Recently participatory Waqf methods have been designed in which individuals may enter to Waqf with any amount of funds. This method is known as Sukuk-based Waqf or Waqf bonds. The purpose of this paper is to investigate the feasibility of using Waqf bonds to finance urban public goods. In this paper, a solution was proposed to "utilize and issue Waqf bonds by municipalities" to finance urban projects, and then the willingness to pay by individuals for municipal bills was measured. The results show that various factors affect the decision of individuals to buy Waqf bonds to assist the municipality in providing public services, including their confidence in the municipality, the usefulness of implementing Waqf bonds on financing urban projects, the duty to know the payment of municipality tolls and theamount of paying these tolls.
    Keywords: Funding, Sukuk (sharia compliant bonds), Waqf bonds, Municipality, Urban public sector
  • Alireza Lashkari * Pages 63-88
    Determining the position of government in economic systems is based on philosophical approaches to the best organization and arrangements of social and economic institutions. Accordingly, the type of relationship between the state and the private sector is one of the main concerns of economic systems based on the anthropological and anthropological foundations of these systems. Human ends and motives of life and economic activities are defined on the basis of these principles, and on the basis of which individual and social behaviors are explained and ultimately the field of activities of the individual and the government becomes known. In this regard, the type of attitude toward the individual, the interest of the individual and society is very influential on individual choices and the decision-making and policy of the state and its sphere of intervention. The category of individualism and collectivism has become a special feature of the new era of social life as a fundamental issue in social science. In response to this question that how the ends and motives mentioned in the Islamic system are explained, this paper, using the method of content analysis and deductive reasoning, while focusing on the philosophical foundations of the existing systems in comparison with the Islamic system, examines the basic issues such as the ends, goals and motives in these systems. Also, by studying the philosophical tendencies of Muslim scholars about individuals and societies, they have addressed the nature of good or individual and collective good. And it tries to identify the status of government in this field. In this regard, it is observed that thinkers who have accepted collective identity do not interpret collective good in individual good and rights, and prioritize collective good because they are more important than individual ones. While those who have not accepted collective identity have reduced collective good to individual rights and made it preferential in terms of giving priority to the collective rights in comparison with individual rights.
    Keywords: Individual, Benefit, Individual good, Society, Collective good, the State
  • Morteza Soltani, Mohamadebrahim Raee Azabadi * Pages 89-106
    In the past few years, with the intensification of Western sanctions against Iran, the theory of resistance economy has been raised by the Supreme Leader of the Islamic Revolution as a model of Islamic economics in accordance with the conditions of the country and the distinct missions of the Islamic Republic of Iran, and has been welcomed by scholars and scholars. One of the important pillars of the country's financial system, which plays a significant role in implementing macroeconomic policies, is the capital market. In this study, we intend to examine the role of capital markets in realization of resistance economy. For this purpose, based on literature review and interviews with experts, capital market-related economic component of resistance economy were identified. Then, using the Delphi technique 10 key components were determined. Then, using DEMATELTechnique the internal relationship between these components and the impact and influence on / from each other is determined. Finally, using the analytical network process (ANP), component of capital market-related resistance economy is prioritized. In the end, according to the components priorities, the necessary solutions to achieve the economic policy of resistance are presented. In the end, the components of the resistance economy associated with the capital market have been prioritized using the Analytical Network Process (ANP) method, and, given the priority of the components, the necessary strategies for realizing the resistance economy policies have been presented.
    Keywords: Resistance economy, Capital market, Delphi method, DEMATEL technique, Network analysis process
  • Naser Jahaniyan * Pages 107-130
    Despite the importance of the Waqf institution in Islamic economics and despite its brilliant record in ancient Islamic civilization, today it faces challenges in terms of efficiency, organization and schooling. For solving these challenges, the authorities of this institution follow "Waqf Comprehensive system of economic transformation plan", but the issue of "Waqf economy" and its components and dimensions are not available in scientific and academic form even to the officials of this institution to find problems with scientific methods and deals with to solve them. Therefore, the present article seeks to design a framework for the economy of Waqf. This paper is exploratory and its main question is: "What are the key elements of the economy of Waqf in three areas 1). Waqf demand; 2). Waqf offer; 3). the structure of relations between government and Waqf institution?" The answer to this basic question will be obtained through the "analytical-descriptive" method. Findings indicate that progress of "Waqf economics" depends on development of "third section economics". In brief, Waqf can solve institutional challenges in terms of efficiency, organizational, and ideological through development of "third section economics".
    Keywords: Institution of Waqf, Waqf economics, the Structure of relations between government, Waqf institution, Waqf demand, Waqf offer
  • Mustafa Kazeminajafabadi * Pages 131-152
    One of the most important developments in the third millennium in the business world should be to improve the position of the board of directors and to rethink their roles, responsibilities and duties today. Corporate governance includes criteria that can reduce the ability of managers to pursue their own interests by improving the concentration of corporate control, and improve corporate performance. Waqf Joint Investment Fund, like all other companies, suffer from various challenges, despite all the opportunities they have. One of these challenges is the ineffectiveness of management in the Waqf investment funds, which leads to bad behavior of managers. In this paper, the issue of corporate governance has been addressed to overcome this challenge. In terms of corporate governance, to improve the position of welfare funds, the performance of managers must be improved. To this end, you can use a policy package that includes transparency, monitoring, ethics and incentive management. Therefore, in addition to stimulating spiritual and charitable motives, it is possible to use optimal transparency and control, through incentive and punitive policies, to meet and alleviate the challenges of management. This paper has been developed with a library method and to strengthen the position of management in the Waqf funds for the institutionalization of the Waqf culture and the development of endowed (Waqfi) sources.
    Keywords: Waqf funds, Corporate governance, Monitoring, Incentive, punitive policies
  • Mojtaba Yosefidindarloo*, Mohamadali Shahsavari Pages 153-181
    In this paper, a Sukuk-based model for banking is proposed within the law for usury (interest) free banking. According to the proposed model, a typical Islamic bank should provide loans, especially the long term based on the Sukuk distribution instead of providing loans by following the Islamic contracts. The expected direct implications of the model can be mentioned as follows: reduction in the credit risk, enhancing the liquidation of bank assets (decreasing the liquidity risk), improving the ability of bank to change its asset combination (decreasing the market risk) stablishing new channels for provision of bank resources, and enhancing the volume of financing made through the bank. By comparing the properties of the proposed Sukuk-based model whit the current conventional Islamic banking via CAMELS approach, it is expected that the proposed model has better performance. Furthermore, at macro level, enhancing the performance of the money and capital markets and improvement the capability of monetary authority in policy making (for example, decrease in the money creation for a given loan payments, providing the opportunity for setting up interbank based on Sukuk,...) can be occurred. Subject to specific considerations, our investigation also confirms that proposed model offer better performance than a model introduced in prevised research based on securitization of bank asset.
    Keywords: Sukuk, Banking, Convertible securities of the bank assets