فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1394)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جعفری، ابوالقاسم گل خندان صفحات 9-32
    این مطالعه رابطه علیت بین فساد و اندازه دولت در کشورهای اسلامی و در حال توسعه گروه D8 را طی دوره زمانی 2000−2013 بررسی می کند. به این منظور از متغیرهای کنترل فساد (به عنوان شاخص اندازه گیری فساد) و نسبت مخارج مصرفی دولت به تولید ناخالص داخلی (به عنوان شاخص اندازه دولت) استفاده می شود. روش مقاله نیز براساس آزمون علیت پانلی ارائه شده توسط کونیا (2006) است. این آزمون مبتنی بر رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) و آزمون های والد با مقادیر بحرانی بوت استراپ خاص هر کشور است. نتایج تجربی مطالعه حاضر بر اساس این آزمون نشان دهنده رابطه علیت دوطرفه بین فساد و اندازه دولت برای کشورهای اندونزی و نیجریه، رابطه علیت یک طرفه از سمت فساد به اندازه دولت برای کشورهای ایران، ترکیه، رابطه علیت یک طرفه از سمت اندازه دولت به فساد برای کشورهای مالزی و بنگلادش و عدم وجود رابطه علیت بین فساد و اندازه دولت برای کشورهای مصر و پاکستان است. بر این اساس می توان گفت که جهت رابطه علیت بین فساد و اندازه دولت در کشورهای گروه D8 بسته به شرایط خاص حاکم بر آنها متفاوت است.
    کلیدواژگان: فساد، اندازه دولت، علیت گرنجری پانلی مبتنی بر بوت استراپ، کشورهای گروه D8
  • سید محمدرضا امیری طهرانی زاده صفحات 33-52
    این مقاله درصدد است تا مبانی سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری را از منظر نظام های اقتصادی بررسی و تنقیح کند. غفلت از مبانی سیستمی اقتصاد مقاومتی و قوانین بالادستی این سیاست ها، موجب می شود که سازوکارها و مکاتب متفاوت و بلکه متعارضی از نظریه های جریان اصلی اقتصاد به ویژه اقتصاد نئوکلاسیک گرفته تا اقتصاد اسلامی برای تحقق این سیاست ها پیشنهاد شود. پرسش مقاله این است که کدامین نظام اقتصادی از ظرفیت و توان تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی برخوردار است؟ برای تبیین این مسئله، ابتدا تعریف مختصری از اجزای تشکیل دهنده نظام اقتصادی ارائه می شود و سپس با تحلیل عناصر سیستمی اقتصاد مقاومتی، نظام اقتصادی متناسب برای تحقق این سیاست ها بررسی می شود. فرضیه مقاله این است که با توجه به ویژگی و ظرفیت نظام اقتصاد اسلامی، به نظر می رسد که نظریه بازار اسلامی و مفاهیم حق معاش و عدالت تولیدی در قلمرو اقتصاد اسلامی می تواند مبانی سیستمی اقتصاد مقاومتی را توضیح دهند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، نظام اقتصادی، حق معاش، عدالت تولیدی و بازار اسلامی
  • احمد شعبانی، احمدعلی یوسفی، علی صالح آبادی، محمدهادی حبیب اللهی صفحات 53-78
    ذکر شده است. با این حال شرکت های تعاونی همواره با مشکلاتی مواجه هستند که برخی از آنها به ساختار درونی شرکت ها برمی گردد؛ لذا امروزه در دنیا انواع تعاونی های نوع جدید شکل گرفته اند که با تغییر ساختار درونی خود سعی در رفع برخی مشکلات کرده اند. یکی از انواع تعاونی های نوع جدید، تعاونی های سهامی هستند. بر همین اساس مقاله حاضر به این مسئله می پردازد که چگونه یک تعاونی می تواند سهام خود را در بورس عرضه کند، ولی همچنان به اصول تعاون پایبند باشد. برای این کار تجربه کشورهای مختلف بررسی و انواع مدل های تعاونی نوع جدید مطالعه شد و مدل نهایی استخراج گردید. این مدل شامل سه رکن اصلی ذی نفعان، حقوق ذی نفعان و نوعی سهام خاص است. ذی نفعان شرکت به دو گروه سرمایه گذاران خارجی و اعضا تقسیم می شوند که همه ذی نفعان حق رای مساوی دارند و اعضا و ذی نفعان به میزان فعالیت سودآور خود در سود نهایی سهیم هستند. سهام این شرکت در بورس عرضه می شود و دارندگان آن مالکان مشاع شرکت هستند. با توجه به تعریف روابط جدید حقوقی، عنوان شرکت «شبه تعاونی قابل عرضه در بورس» برای این شرکت مطلوب تر است.
    کلیدواژگان: تعاون، شرکت تعاونی، شرکت سهامی، بازار سهام و بورس اوراق بهادار
  • آمنه شهیدی، کاظم یاوری، محمدعلی دهقان دهنوی، حسن حیدری صفحات 79-108
    مطالعه حاضر با به کارگیری داده های تابلویی نامتوازن مربوط به 175 بنگاه غیر مالی حاضر در سازمان بورس و اوراق بهادار کشور و استفاده از یک سیستم معادلات برگشتی شامل دو معادله مربوط به ساختار سرمایه و عملکرد بنگاه ها، از یک سو اثر توسعه بازار سهام بر ساختار سرمایه و از سوی دیگر اثر ساختار سرمایه بر عملکرد بنگاه ها را در کنار تعدادی از متغیرهای مربوط به ویژگی بنگاه ها آزمون کرده است. ارزیابی اثر توسعه بازار سهام بر ساختار سرمایه در کنار توجه به نحوه اثرگذاری ساختار سرمایه بر عملکرد بنگاه ها، این امکان را فراهم کرد که افزون بر ارزیابی اثر مستقیم توسعه بازار سهام بر ساختار سرمایه بنگاه ها، اثر توسعه بازار سهام بر عملکرد بنگاه ها نیز به صورت غیر مستقیم و از مسیر ساختار سرمایه آنها بررسی شود. در این راستا تعدادی از شاخص های رایج توسعه بازار سهام از حیث اندازه، فعالیت و کارایی بازار و نیز معیارهای عملکردی ارزش افزوده بازار بنگاه و Q توبین آزمون شده است. نتایج مطالعه اثر مثبت و معنادار نسبت بدهی بر عملکرد بنگاه ها، اثر مثبت و معنادار اندازه و فعالیت بازار سهام بر ساختار سرمایه و در نهایت اثر مثبت و معنادار اندازه و فعالیت بازار سهام بر عملکرد بنگاه های غیر مالی ایران را نشان می دهد. نتایج همچنین دلالت بر ضرورت توسعه بازار سرمایه به ویژه از طریق ابزارهای مالی مدرن مبتنی بر بدهی و منطبق با شریعت اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، عملکرد بنگاه های غیر مالی، اندازه، فعالیت و کارایی بازار سهام
  • ساسان مهرانی، غلامرضا کرمی، سیدعلی حسینی، علیرضا رام روز صفحات 109-134
    با وجود گسترش اقتصاد و بانکداری اسلامی، حسابداری اسلامی همگام با نیازهای این حوزه رشد نکرده است؛ زیرا از یک سو، چالش های حسابداری اسلامی در استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی پوشش داده نشده اند و از سوی دیگر استانداردهای حسابداری اسلامی تدوین شده توسط نهادهای دست اندرکار این حوزه، به طور خاص سازمان حسابداری و حسابرسی نهادهای مالی اسلامی، مورد پذیرش جهانی واقع نشده اند. این مقاله به بررسی چالش های مربوط به آن دسته از رویه های افشای حسابداری اسلامی که در استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی مورد توجه قرار نگرفته اند، می پردازد. به طور خاص صورت منابع و مصارف وجوه صندوق قرض الحسنه، صورت منابع و مصارف وجوه صندوق خیریه و زکات و صورت تغییرات در سرمایه گذاری های محدود شده، در حسابداری مرسوم لحاظ نشده اند. عدم ارائه این سه صورت مالی نیازمند بررسی از هر دو منظر فقهی و حسابداری می باشد. با توجه به بین رشته ای بودن موضوع و نبود پیشینه کافی، روش پژوهش آمیخته اکتشافی استفاده می شود. بر این اساس، بخش کیفی پژوهش با استفاده از روش توصیفی−تحلیلی به عنوان روشی متقن در علوم اسلامی، به بررسی و ارائه پاسخ فقهی مناسب برای چالش های بنیادی می پردازد. بخش دوم پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه به انجام می رسد. نتایج بیانگر مطلوبیت و پیامدهای مثبت ارائه صورت منابع و مصارف وجوه صندوق قرض الحسنه و صورت تغییرات در حساب های سرمایه گذاری محدود شده و عدم انطباق صورت منابع و مصارف وجوه صندوق خیریه و زکات با رهنمودهای اسلامی است.
    کلیدواژگان: حسابداری اسلامی، افشا، زکات، قرض الحسنه، حساب های سرمایه گذاری محدود شده و محدود نشده
  • سید عبدالمجید جلایی، اکبر رحیمی پور، هدیه میر صفحات 135-162
    نرخ ارز یکی از مهم ترین عواملی است که بازده سهام را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا این مطالعه اثر شوک های ارزی را بر بازده سهام در ایران بر اساس داده های 52 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1385−1390 مطالعه می کند. الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته (GARCH) برای استخراج شوک های ارزی استفاده شده است. افزون بر این رویکرد داده های تابلویی نیز برای به دست آوردن رابطه بین شوک های ارزی و بازده سهام به کار گرفته شده است. نتایج مطالعه بیانگر این است که شوک های نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی آثار معنا دار مثبت بر بازده بازار سهام ایران دارند؛ اما شاخص قیمت مصرف کننده اثر معنا دار منفی بر بازده بازار سهام دارد.
    کلیدواژگان: GARCH، بازدهی سهام، داده های تابلویی، شوک های ارزی
  • مانی موتمنی صفحات 163-179
    این مقاله می کوشد تا نشان دهد نابرابری درآمد در ایران بیش از آنکه تحت تاثیر سطح رشد اقتصادی باشد به نوسانات آن وابسته است. به این منظور نوسانات رشد اقتصادی ایران طی سال های 1350 تا 1392 با دو سناریو GARCH و EGARCH مدل سازی شده است. در این فرایند تقارن یا عدم تقارن نوسانات نیز مورد توجه قرار گرفته است. اثر نوسانات رشد اقتصادی بر ضریب جینی با الگوی رگرسیون هم جمعی کانونی برآورد و بر مبنای پسماندهای به جا مانده، آزمون هم جمعی پارک انجام شده است. نتیجه برآورد نشان از از وجود رابطه ای معنادار و بلندمدت بین دو متغیر است؛ به نحوی که با افزایش نوسانات رشد اقتصادی، نابرابری درآمد نیز بیشتر می شود. با مقایسه دو ر، مشخص می شود که این رابطه تحت تاثیر عدم تقارن نوسانات قرار نمی گیرد. این نتیجه نشان می دهد که سطح و علامت رشد اقتصادی نمی تواند توضیح کافی در مورد توزیع درآمد داشته باشد. به عبارتی مثبت و یا منفی بودن رشد اقتصادی به تنهایی نقشی در توزیع درآمد ندارد. اما افزایش یا کاهش رشد اقتصادی در صورتی که منجر به تحریک نوسانات شود، تشدید نابرابری درآمد را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، توزیع درآمد، نوسانات، آزمون هم جمعی و ایران
|
  • Mohammad Jaafari, Abulghasem Golkhandan Pages 9-32
    This study investigates the causal relations between corruption and government size in Islamic and developing countries of the D8 group from 2000 to 2013. For this purpose, some variables such as the control of corruption (as an indicator for measuring corruption) and the ratio of government consumption expenditure to GDP (as an indicator for assessing government size) are used. The method used in this study is based on the panel causality test provided by Konya (2006). This method is based on the Seemingly Unrelated Regressions (SUR) model and Wald tests with the country specific bootstrap critical values. Experimental results show the two-way causality between corruption and government size for Nigeria and Indonesia, one-way causality from the corruption to government size for Iran and Turkey, one-way causality from the government size to corruption for Malaysia and Bangladesh and lack of causality between the corruption and the government size for Egypt and Pakistan. Accordingly, we can say that the causality between corruption and government size is not the same in different countries of the D8 group, with regard to their particular circumstances.
    Keywords: Corruption, Government Size, Panel Granger Causality, Bootstrap, D8 Group Countries
  • Seyed Mohammad Reza Amiri Tehranizadeh Pages 33-52
    At the beginning of 2014, resistance economy's policies were declared by supreme leader of Islamic Republic of Iran. Because of its importance, this article aims to explore the systemic aspects of "Economy of Resistance". For this purpose, we firstly study the "Economy of Resistance" from economic system's point of view in order to explain its nature and significance. Regarding the Islamic character of the policies of "Economy of Resistance" confirmed repeatedly by his Excellency, this article proposes three theories of "the Right of Maash" (subsistence); "the Justice in Production"; and "Islamic Market" as its foundations and tries to explain its systemic characteristics according to Islamic economic system. It seems possible to explain the principles extracted out of these policies (policies of Economy of Resistance) in the framework outlined by aforementioned theories in Islamic Economics. Finally this article concludes the characteristics of "Economy of Resistance" as justice and Islamic based Economics that could not be satisfied by neoclassic economics.
    Keywords: Economy of Resistance, Economic System, the Right of Maash, Justice in Production, Islamic Market
  • Ahmad Shaabani, Ahmad Ali Yusefi, Ali Salehabadi, Mohammad Hadi Habibullahi Pages 53-78
    Cooperative sector is mentioned as one of the sectors of the economy in the Article 44 of the constitution of the Islamic Republic of Iran. Accordingly, many cooperatives are formed and operated in the country. However, cooperatives are faced with problems, some of which date back to the internal structure of the company. So the world today is witnessing the development of new types of cooperatives that are trying to solve some problems through changing their structure. Investor-Share Cooperation is one of the new models of this type. This thesis focuses on the issue that, how a cooperative can offer its shares in the stock market, but still adheres to cooperative principles. For doing this, we describe and analyze some different new models and we use the results to design the model. Our model has three important components: take holders, the rights and preferred stock. Members and investors (take holders) have one same voting right and they contribute to the ultimate benefit of its profitable activities. The share of this company will publish in market and the shareholders of the company are joint owners. According to the new legal relationship, "pseudo investor-share cooperation" for the company is more favorable. At the end, we checked out the model with Shi’a jurisprudence and in conclusion the application of this model was known permissible in Sharia.
    Keywords: Cooperate, Cooperative Company, Corporation, Stock Market, Securities Exchange
  • Ameneh Shahidi, Kazem Yavari, Mohammad Ali Dehghan E. Dehnavi, Hassan Heydari Pages 79-108
    The current study examines the effect of stock market development on capital structure on one hand and capital structure on firm performance on the other hand. It also examines some variables related to firm specifications. To do so, unbalanced panel data of 175 non-financial firms in securities and exchange organization of country and a recursive equation system including two equations related to capital structure and firm performance have been used. Evaluation of the stock market development effect on capital structure and considering how capital structure affects firm performance makes it possible to evaluate direct effect of stock market development on firm capital structure and also its indirect effect on firm performance. In this regard, some prevalent market development indices in terms of size, activity and efficiency of market and also performance criteria such as market value added and Tobin's Q have been examined. The result shows a positive and significant effect of debt ratio on firm performance, a positive and significant effect of stock market size and activity on capital structure and finally a positive and significant effect of stock market size and activity on performance of non-financial firms in Iran.
    Keywords: Capital Structure, Performance of Non-Financial Firms, Stock Market Size, Stock Market Activity, Stock Market Efficiency
  • Sasa Mehrani, Gholam Reza Karami, Seyed Ali Husseini, Alireza Ramrouz Pages 109-134
    Despite the developments of Islamic economy and banking, Islamic accounting hasn’t grown along with the needs of this field. Because, the challenges of Islamic accounting haven’t been noted in the international financial reporting standards (IFRSs) on one hand, and on the other hand Islamic accounting standards which are issued by involved organizations in this field, particularly AAOIFI, are not globally accepted. In this research we discuss the challenges about those Islamic disclosure procedures which are not addressed by IFRSs. Especially, the statement of uses and sources of Qard Fund, the statement of uses and sources of Zakat and charity fund, the statement of changes in restricted investment accounts, are not included in contemporary accounting. The decision on presenting these three financial statements should be made based on the juridical and accounting studies. Regarding to lack of sufficient literature, this intra-field will be processed via mixed-explorational method. Qualitative part, as the first step, provides Islamic discussions and solutions for the challenge using descriptive-analytical method (a reliable Islamic research method). Second stage, which is quantitative, completes the research via using survey and questionnaire to gather accounting expert's opinions. Results show that presenting the statement of uses and sources of Qard Fund, the statement of changes in restricted investment accounts will be result in good consequences, but the statement of uses and sources of Zakat and charity fund is not in conformity with Islam.
    Keywords: Islamic Accounting, Disclosure, Zakat, Qard Fund, Restricted, Unrestricted Investment Accounts
  • Seyed Abdulmajid Jalaee, Akbar Rahimipur, Hedieh Mir Pages 135-162
    Exchange rate is one of the most important factors affecting the stock returns. Thus, in this study, the relationship between stock returns and exchange rates is discussed significantly. This study investigated the effects of currency shocks on stock returns in Iran. For this end, data related to 52 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2007-2012 were used in the study. Also, the generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity model (GARCH) was used to extract currency shocks. In addition, the panel data approach was addressed to obtain the relationship between currency shocks and stock returns. The results indicate that exchange rate shocks and gross domestic product (GDP) have significant positive effects on Iran's stock market returns. However, the consumer price index has a significant negative effect on stock market returns. The results show that exchange rate shocks and gross domestic product (GDP) have significant positive effects on Iran's stock market returns. However, the consumer price index has a significant negative effect on stock market returns.
    Keywords: GARCH Model, Stock Returns, Panel Data, Currency Shocks