فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید صادق طباطبایی صفحات 9-31
    از طریق رشد حجم پس انداز و سرمایه گذاری، رشد اقتصادی را تسریع می کنند. در این بازار تامین مالی بخش عمده ای از هزینه های بنگاه ها به وسیله ابزارهای موجود امکان پذیر است. سهام ممتاز، اوراقی با ویژگی سهام عادی و اوراق قرضه برای تامین مالی شرکت ها می باشد که مورد علاقه سرمایه گذارانی است که ضمن ریسک پذیر بودن، خواهان ایمنی معقولی و عایدی منظم و ثابتی برای سرمایه خود هستند.
    این نوشتار به صورت کتابخانه ای و با روش تحلیلی−توصیفی کتابخانه ای و تحلیلی−توصیفی ضمن مفهوم شناسی سهام ممتاز و بیان کارایی اقتصادی آن به تحلیل فقهی−اقتصادی این نوع از سهام پرداخته می شود. فرضیه مقاله این است که سهام ممتاز نوعی سهام با مزایای جذاب است که می تواند با در نظر گرفتن ویژگی های متناسب با اوضاع فرهنگی اقتصادی ایران ضمن رعایت چارچوب های شرعی انتشار یابد. همچنین نتیجه گرفته می شود بنا به قاعده عدم سرایت فساد شرط به عقد که مورد پذیرش قدما و بیشتر متاخران و معاصران است، ویژگی سود جمع شونده سبب تغییر در ماهیت عقد نمی شود و ماهیت سهام ممتاز با هر ویژگی و شرطی همان ماهیت سهام عادی است.
    در سهام ممتاز تضمین اصل وجود ندارد و سهامدار ممتاز در ضرر و زیان احتمالی شریک است و فقط اولویت در دریافت سود حاصل شده و یا دریافت اصل در هنگام تصفیه شرکت برای وی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سهام ممتاز، مشارکت، مضاربه، قرض، غرر، ربا
  • روح الله شهنازی صفحات 33-60
    اقتصاد آمریکا در حال حاضر وابستگی زیادی به تولیدات نظامی دارد. مجتمع های نظامی−صنعتی آمریکا همانند هر صنعتی دیگر برای دستیابی به تولید پایدار نیازمند بازار مصرف پایدار هستند. مصرف پایدار ابزار جنگی به معنای دائمی شدن جنگ است. از طرف دیگر هانتینگتون برخورد بین تمدن اسلامی و غربی را به عنوان جنگ جهانی بعدی معرفی می کند و معتقد است گروهی از کشورهای پیرو اسلامی خطر جدیدی هستند که غرب باید علیه آنها اقدام کند. با لحاظ این دو نکته محوریت اقتصادی و سیاسی فعالیت های آمریکا، خلق و حفظ دشمن مجازی و ایجاد جنگ دائمی در جهان اسلام است. جهت اثبات این موضوع این مقاله از روش تحلیلی اسنادی استفاده می کند.
    در خصوص زمینه های شکل گیری داعش به طور کلی پنج نظریه اصلی مطرح شده است. تئوری مقاله حاضر این است که آمریکا با ایجاد گروه تروریستی ای مانند داعش، هم بازاری برای تولیدات مجتمع های نظامی صنعتی خود ایجاد کرده و هم نگرانی هانتینگتون از تمدن اسلامی با وجود چنین عناصر تربیت شده ای در درون تمدن اسلامی را برطرف کرده است.البته شواهد آماری مربوط به افزایش فعالیت های تروریستی در کشورهای اسلامی بعد از فروپاشی شوروی نیز به نوعی موید تئوری حاضر است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، گروه های تروریستی، مجتمع های نظامی−صنعتی، نظریه برخورد تمدن ها، داعش
  • ایمان باستانی فر*، محمدرضا حیدری، محمد واعظ برزانی صفحات 61-78
    سیاست پولی بهینه، آن است که کمترین زیان اجتماعی را داشته باشد. تابع زیان مقام پولی، دربردارنده مولفه های کلیدی و مهمی جهت دستیابی به کمترین زیان اجتماعی است. این تابع، که چارچوبی مناسب جهت استخراج سیاست های بهینه پولی است، مبتنی بر اهداف اقتصاد کلان و قیود و واقعیت های موجود یک نظام طراحی می شود و نمی تواند مستقل از مبانی ارزشی حاکم بر یک نظام اقتصادی باشد.
    در این مقاله، اهداف تابع زیان مقام پولی مبتنی بر اهداف بانکداری اسلامی و سازگار با شرایط اقتصاد ایران استخراج و با قید منحنی فیلیپس تعمیم یافته تصریح می شود و سیاست پولی مبتنی بر حجم پول براساس سری زمانی سال های 1358تا 1392 و الگوی ARDL برآورد می گردد. نتایج ناشی از حل مسئله بهینه یابی تابع زیان مقام پولی نشان می دهد که در یک فرآیند بهینه، رشد اقتصادی باید مبتنی بر برآیند رشد، هدف گذاری شود و کاهش شکاف درآمدی، به صورت توامان باشد. همچنین، در ساختار فعلی اقتصاد، مقام پولی نمی تواند به تنهایی ضامن تحقق اهداف رشد اقتصادی، توامان با کاهش شکاف درآمدها و کاهش شکاف بیکاری باشد؛ بنابراین حرکت به سمت تقویت بیشتر بازارهای مالی و ارتباط آن با سیاست های پولی ضروری است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، تابع زیان، سیاست پولی، ARDL، اقتصاد ایران
  • کریم اسلاملوییان صفحات 79-105
    این مقاله با ارزیابی نظریه سود نئوکلاسیکی و بررسی دیدگاه اسلامی، مولفه های لازم برای ساخت یک نظریه اسلامی سود را مورد توجه قرار می دهد. ابتدا دیدگاه نئوکلاسیک ها در خصوص مفهوم، منشا و مالکیت سود بررسی و بر تفاوت میان ریسک و نااطمینانی تاکید می گردد. نشان داده می شود که نئوکلاسیک ها درباره تعلق سود به سرمایه (عامل سوم) یا تعلق آن به عامل چهارم (کارآفرین) با یکدیگر اختلاف دارند. افزون بر این در خصوص رابطه میان استحقاق دریافت سود و پذیرش مخاطره نیز توافق وجود ندارد. هنگامی که این مکتب در چارچوب تعادل عمومی ارائه می شود در عمل سود را از نظام سرمایه داری حذف می کند. با توجه به اینکه در مورد منشا سود، تعلق آن و در نتیجه نوع تقسیم آن، اتفاق نیست، نتیجه کلی این است که در مکتب نئوکلاسیکی یک نظریه منسجم برای سود وجود ندارد. سپس با بررسی دیدگاه های اسلامی، به نکات و مولفه های لازم برای نظریه پردازی در خصوص سود اشاره می شود. نتیجه این است که در یک اقتصاد اسلامی لازم نیست سود فقط متعلق به یک عامل تولید مانند سرمایه یا کارآفرین باشد؛ بلکه کار و سایر نهاده ها نیز می توانند در سود شریک شوند. به علاوه، این اصل که پذیرش خطرات ناشی از نااطمینانی توسط عوامل تولید، منشا استحقاق سود برای آنهاست، منافاتی با نگرش اسلامی ندارد. در پایان به چالش های پیش روی دیدگاه اسلامی اشاره و بر لزوم توسعه بحث برای تدوین یک نظریه اسلامی سود تاکید می شود.
    کلیدواژگان: نظریه سود، ریسک، نااطمینانی، منشا سود، اقتصاد نئوکلاسیکی، اقتصاد اسلامی
  • هادی امیری، غلامحسین کیانی، فاطمه صادق پور صادق پور صفحات 107-127
    تغییرات گسترده روابط و مناسبات اقتصادی، شیوه های سنتی وقف را در جذب حداکثری مشارکت های مردمی، ناکارآمد کرده و از همین رو نوآوری های زیادی در شیوه های وقف شکل گرفته است. موسسات وقفی یکی از این نوآوری هاست که با هدف فراهم کردن امکان مشارکت افراد با توان اقتصادی متفاوت در امر خیر وقف معرفی شده است. موسسه وقفی با جمع آوری سپرده های افراد جامعه و سرمایه گذاری این وجوه تشکیل می شود و منافع این موسسه ها صرف فعالیت هایی مانند آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، تامین اجتماعی و مددکاری اجتماعی می شود. از آنجا که موسسه های وقفی در ایران پیشینه چندانی ندارند، لازم است تمایل به پرداخت افراد برای ایجاد چنین موسساتی اندازه گیری شود.
    در این مقاله میزان تمایل به پرداخت سرپرستان خانوارهای شهر اصفهان برای تاسیس موسسه های وقفی جهت تامین مالی آموزش و پرورش با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط محاسبه شده است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه دوگانه یک بعدی جمع آوری گردیده است. پارامترهای مدل لوجیت عوامل موثر بر تمایل به پرداخت، از روش حداکثر درست نمایی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که متوسط تمایل به پرداخت ماهانه هر خانواده برای تاسیس موسسه های وقفی 622570 ریال است. بر پایه نتایج مدل رگرسیونی، مبلغ پیشنهادی، درآمد خانوار، سطح تحصیلات، شغل و سن مهم ترین عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت خانوارها جهت تاسیس موسسه های وقفی هستند.
    کلیدواژگان: وقف، آموزش و پرورش، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط
  • مرتضی عزتی، مرضیه باغچقی صفحات 129-160
    یکی از چالش های مطالعات دینی، نبود سنجه های معتبر برای اندازه گیری آن است. در این زمینه کوشش هایی شده است؛ اما نگاه به دین در جایگاه یک سرمایه در سنجه های موجود دیده نمی شود. در این مقاله با پایه های علمی و ابزار جهانی، سنجه ای برای سرمایه دینی ساخته شده و برای اندازه گیری و تحلیل آن، میان دانشجویان دکتری دانشگاه تربیت مدرس به کار گرفته شده است. در این بررسی نخست سنجه طراحی و سپس پرسشنامه آن بین نمونه دانشجویان دکتری دانشگاه تربیت مدرس پر شده است. جامعه آماری دانشجویان دکتری دانشگاه تربیت مدرس در گروه های چهار دانشکده اقتصاد و مدیریت، فنی و مهندسی، علوم انسانی و علوم پزشکی توزیع و تکمیل شده است. ماری دانشجویان دکتری دانشگاه تربیت مدریروش گردآوری داده ها مصاحبه با ابزار پرسشنامه و تحلیل با روش های آماری و رگرسیونی است. یافته ها نشان می دهد دسترسی به منابع سرمایه اجتماعی دینی در میان مردان، متاهل ها، رشته های علوم انسانی و مدیریت و اقتصاد بیشتر است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی دینی، مولد جایگاه، اندازه گیری، دانشجو
  • یونس گلی، احسان صنیعی، یحیی گلی صفحات 161-181
    این مطالعه، با استفاده از داده های بودجه خانوار ایرانیان در بازه زمانی 1384 تا 1393 به بررسی شکاف رفاه بین مناطق شهری و روستایی می پردازد. یکی از عوامل موثر شکاف رفاه (مصرف)، شکاف درآمد است. برای بررسی شکاف رفاه از دو روش تجزیه اکساکا بلیندر (نابرابری در میانگین) و ماچادو و متا (نابرابری در کل توزیع مصرف) استفاده شده است. نتایج اکساکا بلیندر و ماچادو و متا نشان می دهند که نابرابری کل در سال 93 نسبت به سال 84 و همچنین نابرابری کارا کاهش یافته است که این نشان دهنده افزایش سطح سرمایه انسانی مناطق روستایی است؛ اما مقایسه اقتصاد متعارف و اسلامی نشان می دهد که در اقتصاد اسلامی تبعیض به سود نیروی کار روستایی است؛ در حالی که در اقتصاد متعارف تبعیض به نفع نیروی کار شهری است. همچنین میزان نابرابری کارا در اقتصاد اسلامی کمتر یا برابر با اقتصاد متعارف است. علت عمده وجود نابرابری کارای رفاهی تفاوت در تحصیلات سرپرست خانوار، درآمد و بعد خانوار شهری و روستایی است.
    کلیدواژگان: شکاف رفاه، تجزیه ماچادو و متا، رگرسیون چندک و اقتصاد اسلامی
|
  • Seyed Sadiq Tabatabaei Pages 9-31
    Capital markets are recognized as bridges between investor and investee. The mechanisms applied in these markets accelerate the economic development by the growing volume of savings and investment. In this market, financing a major part of the costs of firms should be possible by the existing instruments. Preferred shares or preferred stocks is a type of stock which may have any combination of features not possessed by common stock including properties of both an equity and a debt instrument, and is generally considered a hybrid instrument. Preferred stock is considered to be a hybrid security, having some of the characteristics of common stock but also resembling fixed income offerings in many respects. Unlike common stocks, preferred stocks tend to stay relatively stable in price after their issuance. They behave more like bonds than stocks in a number of ways, as they pay regular dividends at either a set or variable rate of interest, and their prices fluctuate in the secondary market in accordance with interest rates. Similar to an equity security, a preferred share represents an ownership interest. Preferred stocks are favored by those investors who seek fixed regular income and a reasonable safety of their capital. Using an analytical – descriptive and library method, this paper explores the concept of preferred share and its efficiency and presents an economic-jurisprudence based analysis of these types of stocks. The hypothesis followed by this paper is that preferred shares are stocks with outstanding interests which can be issued in the framework of Sharia rules with regard to the characteristics appropriate the economic and cultural situation in Iran. The findings show that due to the principle of contagion of ýstipulation decay (corruption) to contract which has been adopted by the former, later and contemporary Fuqahā' or Islamic jurists, in fact, accumulated dividends cannot change the nature of contract. Then, under every characteristic and condition, preferred stocks are similar to common stocks in nature.
    Keywords: Preferred Stocks, Participation, Shares, Mudaraba, Interest
  • Ruhollah Shahnazi Pages 33-60
    America's economy is now highly dependent on military production. The American military-industrial complex to achieve constant production, as any other industry, requires a market with sustainable consumption. Sustainable consumption of armaments means permanent war. Moreover, Huntington's Clash of Civilizations believes Islamic Civilization is the major threat to the Western Civilization. Considering these two points, American economic and political activities are concentrated on the establishment and maintaining a virtual enemy and creating an everlasting war in the Muslim world. To illuminate the formation of the ISIS in the Middle East during the last decade five main theories have been proposed. The theory favored by this paper explained that USA by establishment of terrorist groups such as ISIS creates a market for industrial products of military industrial complex in one hand and also resolves Huntington fears of Islamic civilization with such groups educated within Islamic civilization on the other hand. Statistical evidences concerning the growth of terrorist activities after the collapse of the former Soviet Union approve the present theory.
    Keywords: Political Economy, Terrorist Groups, Military Industrial Complex, Huntington's Clash of Civilizations, the ISIS
  • Iman Bastani Far, Mohammad Reza Heidari, Mohammad Vaez Barzani Pages 61-78
    Optimal monetary policy has been identified as a policy that has the lowest social losses. The loss functions of the monetary authority including the key components for achieving the least social Loss. The function which has been recognized as the appropriate framework for drawing optimal monetary policy is designed based on macroeconomic objectives and the existing constraints and facts of every system and cannot be independent of the fundamental value based principles governing an economic system.
    In this paper, the objectives of the loss function according to the goals of Islamic banking and compatible with the Iran's economy are explored using augmented Philips curve and the monetary policy based on the stock of money and ARDL model is estimated in the time series of 1977 to 2013. The results of optimal monetary position of loss functions show that, in an optimization process, economic growth must be based on the outcome of targeted growth and the reduction of income gaps should occur simultaneously. Also, in the current structure of the economy, monetary authorities cannot alone guarantee achieving the goals of economic growth based on income gap along with the reduction of unemployment gap. Then, the move toward strengthening financial markets and its relationship with the monetary policy seems necessary.
    Keywords: Islamic banking, Loss Function, Monetary policy, ARDL, Iran's Economy
  • Karim Eslamloyan Pages 79-105
    This paper studies the neoclassical profit theory and Islamic perspective on profit and investigates the necessary components required for establishment of an Islamic theory. In this paper, first, we discuss the neoclassical standpoint on the concept, origin, and the issues of ownership of profit. The emphasis is on the distinction between risk and uncertainty. In a dynamic world, when uncertainty is absent from neoclassical models, therefore, no profit exists. We explain that the neoclassical economists are divided on this issue that whether the third factor of production (capital) or the forth factor (such as entrepreneur) should own the profit. Moreover, the general equilibrium approach adopted by neoclassical economics eliminates the profit from the capitalistic system. It is shown that neoclassical economics lacks a coherent and consistent theory of profit. We also explain Islamic perspective in the fields of concept, origin and allocation of profit. We make clear that in Islamic economics there is no need to allocate profit to only one factor of production such as capital or entrepreneur. All factors of production including labor can earn profit in a profit-loss sharing system advocated by Islamic economics. Moreover, the fact that profit is a result of uncertainty is not in contrast with Islamic principles. Finally, we address the limitations and challenges that one should take into consideration when developing an Islamic theory of profit.
    Keywords: Profit Theory, Risk, Uncertainty, Neoclassical Economics, Islamic Economics
  • Hadi Amiri, Gholam Hussein Kiani, Fatemeh Sadeghpour Pages 107-127
    As governments and private sectors fail to supply public goods in social optimal level, third sector of economy and Waqf institutions become more important in Iran. In this study household's willingness to pay for establishment of Waqf institutions, that finances educational organizations, was investigated in a case study of Isfahan city. Based on contingent valuation method a double one dimensional questionnaire was determined and the Logit Model was estimated using MLE approach. The results show that 44.78% of households have tendency to pay for Waqf institution, where in average willingness to pay is 622570 Rials per month. Also results show that willingness to pay significantly affected by proposed price, household's income, education, job and age.
    Keywords: Waqf, education, Willingness to Pay, Contingent Valuation
  • Morteza Ezzati, Marzieh Baghcheghii Pages 129-160
    One of the challenges in studies about religion is the lack of valid measures for determining religious characteristics. Although some attempt has been made for this purpose, but, considering religion as a capital is less seen in the existing measures. In this article it is attempted to design a measure for evaluating religious social capital based on scientific principles and global means. To estimate the accuracy of its analysis, it was used for measuring the religious social capital of the PhD students of Tarbiat Modarres University in four faculties including Humanities, Economics and Management, Engineering and Medical Sciences. In this research first the measure was designed and then a questionnaire provided by the Position Generator method[1] was distributed among the PhD student. Data analysis was performed through regression techniques and analytical methods. Findings of this research show that the availability of religious social capital sources is greater for male married students of humanities including economics and managements.
    Keywords: Religious Social Capital, the Position Generator, Measurement, Student
  • Younes Goli, Ehsan Saniee, Yahya Goli Pages 161-181
    This study by utilizing the data of micro-level statistics on households’ income and expenditure survey over 2005-2014 investigates the determinant of urban-rural welfare inequality in Iran’s household. One of the factors affecting the welfare gap (consumption) is income gap. For this study, we uses of Blinder-Oaxaca decomposition approach (inequality at mean consumption) and Machado-Mata decomposition (inequality of consumption at entire distribution). The result of Blinder-Oaxaca and Machado-Mata indicates that welfare gap has more decreased in 2014 than 2005 and also efficient gap has decreased because the human capital in rural area has increased. But, the comparison of Islamic economics and conventional economics shows that in Islamic economics, the discrimination is in favor of rural labor while in conventional economics the discrimination is in favor of urban labor. The efficient gap in Islamic economics is less than or equal to conventional economics. The main causes of efficient inequality are differences in the education of household heads and their income and family size of urban and rural households.
    Keywords: Welfare Inequality, Machado-Mata Decomposition, Quantile Regression, Islamic Economics, Efficient Inequality