فهرست مطالب

نشریه روند
پیاپی 70 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد نیلی، مهشید شاهچرا، ماندانا طاهری صفحات 13-50
    مطابق با تئوری های مالی و پولی، نقش اصلی بانک ها در اقتصاد برای خلق نقدینگی به وسیله سپرده های نقد و ارائه آنها به صورت وام می باشد. بانک ها ارائه وام به خانوارها را از طریق سپرده های خود انجام می دهند. بانک ها در حقیقتاستخر نقدینگی هستند. بنابراین، از طریق تغییر سررسید اقلام ترازنامه خود ایجاد نقدینگی می کنند. چنین چیزی به بانک ها این امکان را می دهد که اقلام غیرنقد ترازنامه را برای بخش غیربانکی نگهداری کنند و اقلام نقد ترازنامه را به سپرده گذاران و قرض گیرندگان بدهند. سپرده گذاران سپرده های خود را در اختیار بانک قرار داده و وام گیرندگان در بلندمدت از طریق وام، پول دریافت می کنند. علاوه برآن بانک ها بوسیله اقلام ترازنامه و تغییر شکل دادن میان این اقلام از دارایی های با نقدینگی کم به بدهی های نقد، ایجاد نقدینگی می کنند. به علت اهمیت ایجاد نقدینگی بانک ها در این پژوهش سعی شده است تا به محاسبه شاخص خلق نقدینگی در نظام بانکی کشور پرداخته شود. این شاخص ترکیبی از خلق نقدینگی در بانک ها شامل دارایی ها، بدهی ها و سرمایه است. اغلب مطالعات انجام شده در این زمینه به بررسی خلق نقدینگی بانک ها از طریق وام های بانکی تاکید داشته اند در صورتی که در این مقاله با تاکید بر ساختار ترازنامه شبکه بانکی کشور طی سال های 4931-4934 به محاسبه شاخص خلق نقدینگی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: خلق نقدینگی، واسطه گری مالی، ترازنامه بانکی
  • سمیه رزاقی، بهزاد سلمانی صفحات 51-76
    بر اساس نظریه های اقتصادی، تشکیل اتحادیه های پولی و استفاده از یک پول مشترک میتواند به شفافیت بیشتر قیمت ها، افزایش انتقال سرمایه های مستقیم خارجی در اثر کاهش نوسانات نرخ ارز، افزایش دسترسی به عوامل تولید و دسترسی به نیروی کار و بازارهای مالی، کاهش هزینه های معامله و افزایش تجارت درون گروهی و درون صنعتی بین کشورهای عضو منجفر شود. بنابراین، تشکیل یک اتحادیه پولی بین کشورهای عضو گروه اکو میتواند آنها را از منافع ناشی از پول مشترک منتع سازد. هدف از این پژوهش، امکانسنجی تشکیل اتحادیه پولی بین کشورهای عضو اکو است. بدین منظور یک مدل VAR ساختاری سه 2742 به کار گرفته شد. یافته های این - متغیره برای بررسی همزمانی بین شوکه ای ساختاری کشورهای یادشده در دوره 4397 پژوهش نشان می دهد که الگوی واکنش متغیرهای کلان اقتصادی نسبت به شوکهای ایجادشده و سرعت تعدیل این متغیرها نسبت به شوکهای پیش گفته در زیرگروه کشورهای افغانستان، قرقیزستان، پاکستان و تاجیکستان مشابه هستند. همچنین، منبع نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی در تمامی این کشورها یکسان بوده و این بدان معناست که این کشورها می تواننفد برای تعدیل متغیرهای کلان اقتصادی خود در مقابل شوکهای وارد شده از استراتژی های سیاستی یکسانی استفاده کرده و به عنوان بازیگران اصلی و مناسب این گروه برای تشکیل یک اتحادیه پولی اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: منطقه بهینه پولی، شوک های ساختاری، کشورهای گروه اکو، مدل VAR ساختاری
  • علی دهقانی، مجید فشاری صفحات 77-100
    هدف اصلی این مطالعه بررسی ارتباط متقابل بین سرمایه گذاری در فناوری ارتباطات راه دور و نیروی کار با تولید ناخالص داخلی 2742 است. برای این منظور در این پژوهش اثرات مکملی سرمایه گذاری در - در گروه کشورهای در حال توسعه در سالهای 4301 فناوری ارتباطات راه دور و نیروی کار شاغل در این بخش با تولید ناخالص داخلی در چارچوب تابع تولید ترانسیلوگ و تکنییک داده های تابلویی بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان میدهد که در این گروه کشورها رابطه مکمل معین یاداری بیین سرمایه گذاری در فناوری ارتباطات راه دور و نیروی کار شاغل در این بخش برقرار بوده و تولید نیز نسبت بیه متییر نیروی کار غیرشاغل در بخش فناوری ارتباطات راه دور در مقایسه با متییرهای دیگر توضیحی کشش بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: اثرات مکملی، سرمایه گذاری در فناوری ارتباطات راه دور، تابع تولید ترانسلوگ، کشورهای در حال توسعه
  • سید مهرزاد میربهاری صفحات 101-130
    محدودیت اعتباری که دولت می تواند از بانک مرکزی دریافت کند، عنصر اصلی استقلال بانک مرکزی است. در این پژوهش، پس از معرفی مدل ماستریخت که یک مدل ایده ال برای محدودکردن اعتبار بانک مرکزی به دولت است، کشور فرانسه به عنوان الگوی عملی رابطه دولست با بانک مرکزی، مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه، چارچوب قانونی رابطه بخش دولتی با بانک مرکزی که به صورت تاریخی از بانک شاهنشاهی شروع و به بانک ملی و مرکزی ختم می شود، بررسی شده و سپس، ساختار بدهی دولت و شرکت ها و موسسات دولتی به بانک مرکزی و تمام اجزای آن مورد تحلیل قرار گرفته است. در انتها ارقام مربوط به پایه پولی و بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی و قوانین مربوط به کنترل و کاهش بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ساختار بدهی دولت به بانک مرکزی، بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی، مدل ماستریخت، اعتبا ر بانک مرکزی به دولت
  • هیدی یوسفی، جمیله پیکر صفحات 131-158
    به عنوان مفهومی با کاربرد وسیع در سیستم های اقتصادی ملل مختلف مطرح شده و بانکها به عنوان یکی از» پول شویی «امروزه پرکاربردترین درگاه های فعالیت پول شویان، قسمت اصلی معاملات مالی مربوط به دارایی های حاصل از فعالیت های سازمان یافته غیرقانونی را به خود اختصاص داده اند. همزمان با رشد روز افزون خدمات مالی، جرایم مالی نیز با پیچیدگی های فزایندهای در حال رشد هستند. این درحالی است که عموما، سیستم های نظارتی و کنترلی، دارای سرعت رشد به نسبت پایین تری هستند. در چنین شرایطی، لزوم بررسی های دقیق نهادهای مالی، محصولات و خدمات مالی، نظارت ها و کنترل های مستمر و ارائه راهکارهای هوشمند در مقابله با جرایم مالی و تروریسم، بیشاز پیش احساس میشود. از سوی دیگر، به دلیل وجود بازار رقابتی شدید ارائه خدمات در میان بانکه ای ایران و گسترش ارائه خدمات نوین الکترونیکی، ریسک پول شویی در این بخش از نهادها به شدت رو به افزایش بوده و حتی در بسیاری از موارد، بانکها به مکان مناسبی برای پول شویان تبدیل شده است. بدین ترتیب، مبارزه با پول شویی با رویکرد ریسک حور در محصولات الکترونیکی نوین، از اصلی ترین وظایف نهادهای مالی در حوزه مبارزه با پول شویی و تامین مالی تروریسم به شمار میرود. در این مقاله سعی شده است، فرآیند مبارزه با پول شویی و تامین مالی تروریسم با استفاده از رویکرد ریسک محور در خدمات نوین الکترونیکی، بر اساس رهنمودهای گروه ویژه اقدامات مالی) FATF (، با توجه به موقعیت و شرایط داخلی کشور ایران، مورد مطالعه قرار گیرد. این پژوهش، به ارا ه چارچوبی برای شناسایی شرایط پرریسک و کم ریسک تر می پردازد که به منظور ارائه شاخص های ریسک پول شویی و تامین مالی تروریسم به عنوان هدفی بلند مدت ضرور ی است. همچنین، انتظار میرود، پژوهش پیش رو، گامی اولیه برای شفاف سازی و لزوم تقویت قدرت نظارتی و کنترلی نهادهای ناظر این حوزه به منظور تعیین چاچوب نظارتی منسجم بردارد تا چارچوب مورد نظر، بر اساس استاندارهای FATF و شرایط حال حاضر کشور تعریف گردد.
    کلیدواژگان: خدمات نوین الکترونیکی، مبارزه با پول شویی، تامین مالی تروریسم و شاخص های ریسک
  • ترجمه: دکتر محمد نادعلی صفحات 159-192
    این مقاله به تشریح مجموعه ای از سیاست های مالی می پردازد که می تواند احتمال وقوع بحران های مالی در کشورهای با بازار نوظهور را کاهش دهد. در جهت تبیین سیاست های مالی، ابتدا مفهوم بحران مالی و سپس، عوامل ایجادکننده بحران مالی و پویایی بحران های مالی مورد بحث واقع شده است. در ادامه مقاله 41 مجموعه سیاست اساسی از مجموعه سیاست های مالی برای جلوگیری از بحران مالی، بدین شرح مورد بررسی قرار گرفته است: 4(نظارت احتیاطی، 1(استانداردهای حسابداری و افشاسازی، 9(نظام قانونی و قضایی، 1(انضباط بازار محور، 5(ورود بانک های خارجی، 6(کنترل حساب سرمایه، 0(کاهش نقش نهادهای مالی دولتی، 8(ایجاد محدودیت در بدهی های خارجی، 3(لغو سیاست کمک مالی به موسسات بزرگ در بخش شرکت های تجاری برای پیشگیری از ورشکستگی، 47 (سیاست توالی در آزادسازی مالی، 44 (سیاست پولی و ثبات قیمت ها و 41 (رژیم های نرخ ارز و ذخایر خارجی.
    کلیدواژگان: بحران مالی، سیاست های مالی، کشورهای با بازارهای نوظهور
  • ترجمه: هاله نفریه صفحات 193-212
    2770 مقررات ناظر بر مدیریت ریسک نظام های مالی به نحو نگران کننده ای دچار نارسایی بود. در این - تا پیش از بحران مالی 2773 مقاله، تغییرات انجام شده در مقررات مربوط به ریسک در پنج سال گذشته بررسی شده و در مورد سه نتیجه اصلی حاصل از آن بحث خواهد شد. نخست آنکه در نتیجه اجرای استانداردهای جدید بال III برای بانک ها، نظام مالی در شرایط فعلی بسیار سالم تر از گذشته ارزیابی می شود، اما احتمالا نه در حد مطلوب و مورد نظر. دوم آنکه، هزینه الزام سرمایه ای بیشتر برای بانک ها در قالب مقررات بال III بسیار پایین تر از سطحی بود که در ابتدا تصور می شد و سرانجام، مطلب سوم این نتیجه گیری است که در این مسیر باید از اجرای مقررات تنظیمی استصوابی متغیر در طول زمان به شدت احتراز نمود.
|
  • Farhad Nili , Mahshid Shahchera , Mandana Taheri Pages 13-50
    In accordance with the tenet of relevant theories of money and finance, the main role of banks in the economy is de facto considered to be the creation of money through holding the cash deposits of public and in turn extending the required facilities to the concerned people viz-a-viz these deposits. In fact banks are de jure assumed to be the liquidity pool in which by changing the maturity of their balance sheet entries, they can create liquidity. In this context, banks will prevail the opportunity to allocate the non-pecuniary entries of their balance sheets for non banking sectors and hold the pecuniary entries of the balance sheet for their depositors and borrowers. As a result, the depositors keep their deposits with banks and the borrowers will receive the needed money in the form of loans in an appropriate time. In addition, banks can also create liquidity by using the entries of their balance sheets and transform the less liquid assets into liabilities quid pro qua. Thus in this paper, an attempt is made to estimate the index of liquidity creation in the Iranian banking system. This index is blend of liquidity creation process of banks which includes per se their assets, liabilities and capitals in toto. However it is pertinent to note that most of the studies in this area, have emphasized on reviewing the role of banks liquidity creation through extension of loans and credits, while in this paper, we have tried to focus on the structure of balance sheet of banking system for the period 2007-2012, sui generis.
    Keywords: Liquidity Creation, Financial Intermediation, Banking, Balance Sheet
  • Behzad Salmani, Ph.D, Somayeh Razzagh Pages 51-76
    In Economic theories, the formation of Common Currency Area and application of Common Currency, could lead to the transparency of prices, more transfer of foreign direct investment owing to reduction of exchange rate fluctuation, greater availability of factors of production, widening the accessibility to labor and financial markets, decrement of transaction costs, promotion of intra-regional and intra-industrial trade between the member countries, sui generis. In this paper, an attempt is made to study the feasibility of formation of Common Currency Area, within the ECO members viz-a-viz utilization of three variable Structural Vector Auto Regression (SVAR) model, to examine the simultaneity of structural shocks amid the ECO Countries for the period 1980-2012. The results prima facie indicate that, the pattern of impulse response of macroeconomic variables to structural shocks and also their speed of adjustment to shocks are symmetric in the sub-group of Afghanistan, Kazakhstan, Pakistan, and Tajikistan. Moreover, we observe that the sources of fluctuations in macroeconomic variables in all ECO member countries are the same in toto. Thus, we have found that, the sub-group of four mentioned countries may implement a unique policy formulation for adjustment of their macroeconomic variables against the mence of structural shocks, and sine qua non the formation of an Optimal Common Currency Area is not only feasible for these Countries but it may also bear spill over benefit for the economic set ups of the region Ipso facto.
    Keywords: Optimum Currency Area, Structural Shocks, Eco Countries, Structural VAR Model
  • Ali Dehghani , Majid Feshari Pages 77-100
    The main objective of this study is to investigate the effect of interaction between investment in telecommunication technology (ICT) and total labor force employed in this sector with the GDP of certain group of developing countries over the period of 1975-2012. For this purpose, we applied the Translog production function and Panel Data Technique, to test the complementary impacts of ICT and labor force employed in this sector on GDP per se. The results of this study prima facie, indicate that there are significant complementary relation between the investment in telecommunication technology and number of labor force employed in this sector in some developing countries under the review. Moreover, the elasticity of production with respect to non-ICT labor force is comparably more than the other explanatory variables, sui generis.
    Keywords: Complementary Effects, Investment in Telecommunication Technology, Translog Production Function, Developing Countries, Panel Data
  • Seyed Mehrzad Mirbahari Pages 101-130
    The credit constrains in which a government may encounter in dealing with the Central Bank, can be deemed as an essential component of the Central Bank independence. In this paper an attempt is made to construe the "Maastricht Model" as an ideal model for credit constraint of the Central Bank to the government. In this context, we have assessed the observed relation between the government and the Central Bank of France as a practical model. Subsequently, we have explored the legal framework of relationship viz-a-viz public sector and Central Bank of Iran from the historical perspective which had started from the Imperial Bank of Iran, to Bank Melli Iran and finally leads to the Central Bank of Islamic Republic of Iran. Then we have analyzed the structure of government indebtedness which comprises the net debt of the government and public corporations and institutions to the Central Bank, sine qua non. Finally we could present the actual figures related to the monetary base and public sector debt to the Central Bank and their trends and all relevant regulations envisaged in various development plans for controlling and limiting the public sector debt to the Central Bank and the modus operandi of these regulations quid pro qua.
    Keywords: Structure of Government Indebtedness to the Central Bank, Public Sector Debt to the Central Bank, Maastricht Model, Limiting the Public Sector Indebtedness to the Central Bank
  • Hedi Yousefi, Jamileh Peykar Pages 131-158
    The "Money Laundering" is a broad concept with wide ranging application, which is nowadays prevailing in the economic system of different countries and hence banks as most common financial institutions are de facto prey to illegal asset derived transactions of organized criminal activities. Concurrent with the growth of financial services, the financial crimes are growing with increased complexity. In contrast, the development of supervisory and regulatory set-ups of banking systems in most of the countries are relatively slow. In these circumstances, the meticulous scrutinizing of financial institutions, and their financial services, the ongoing structure of supervision and regulations and provision of intelligent solutions to deal with the concerned financial crimes and terrorism are all considered to be the prime necessity pro rata. However, in the context of Iran, due to fierce market competition among the Iranian banks for rendering the financial services to people and also irrespective of expansion of e-banking system in Iran, we have observed that the rate and extent of risk for money laundering in these institutions are growing gradually. Nonetheless in certain cases, we can be witness of peril of illegal forgery and underground activities of some financial institutions which are susceptible to become potentially a safe platform for money laundering per se. Thus, in this paper, an attempt is made to present a framework for adoption of Risk Based Approach in rendering the e-banking services in Iran, for implementation of Anti-Money Laundering and Terrorist Financing Act which is in consonance with the FATF guideline. For this purpose, we have tried prima facie to identify the high and low risk indicators of money laundering in the Iranian economy and subsequently we have specified the possibility of strengthening the regulatory and supervisory power of the banking system in Iran for formulation of coherent Anti-Money Laundering Policy Ipso facto.
    Keywords: New E Banking Services_Risk Based Approach in Anti_Money Laundering_Terrorism Financing_Risk Indicators
  • Mohammad Nadali Pages 159-192
    This paper outlines a set of financial policies that can help make financial crises less likely in emerging market countries. To justify these policies, the paper first explains what a financial crisis is, the factors that promote a financial crisis and the dynamics of a financial crisis. It then examines twelve basic areas of financial policies to prevent financial crises: 1) prudential supervision, 2) accounting and disclosure requirements, 3) legal and judicial systems, 4) market based discipline, 5) entry of foreign banks, 6) capital controls, 7) Reduction of the role of state owned financial institutions, 8) restrictions on foreign denominated debt, 9) elimination of too big to fail in the corporate sector, 10) sequencing financial liberalization, 11) monetary policy and price stability, 12) exchange rate regimes and foreign exchange reserves.
    Keywords: Financial Crises, Financial Policies, Emerging Market Countries
  • Haleh Nafarieh Pages 193-212
    Prior to the 2007-9 financial crisis, regulations addressing risk taking in the financial system were woefully inadequate. In this essay, I summarize the regulatory changes implemented over the past five years and come to three conclusions. First, as a result of the new Basel III standards, the global financial system is now substantially safer than it was, but probably not yet safe enough. Second, the costs of increasing capital requirements have been much smaller than we originally thought. And third, we are best advised to shy away from time-varying discretionary regulatory policies.
    Keywords: Financial Stability, Capital Regulation, Liquidity Regulation, Basel III