فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا حمیدی زاده، محمد نصیر منجزی صفحه 5
    با توجه به اهمیت امر تدارک و تامین کالا و مواد و نقش حساس و زیربنایی سیستم های تدارکاتی در تحقق اهداف متفاوت سازمان های تولیدی، این پژوهش در شرکت های ملی مناطق نفت خیز، جنوب بخش حفاری صورت گرفته است. در این مقاله، با بررسی عملکرد واحد تدارکات شرکت های مذکور، امکان به کارگیری فرایند سیستم MRP در آن ها مورد ارزیابی قرار می گیرد تا از مشکلات پیش رو تا حدودی کاسته شود.
    برای گردآوری داده ها از پرسش نامه ای با 35 گویه استفاده شد. از مسئولان نظام برنامه ریزی تامین احتیاجات مواد و کالای نمونه آماری خواسته شد، نظرات خود را درباره هر یک از مولفه های مدل بیان کنند تا براساس نتایج، پیشنهاد ویژه این تحقیق به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای استفاده از فرایند برنامه ریزی تامین احتیاجات کالا و مواد در بخش حفاری نمود واقعی بیابد.
    کلیدواژگان: مدل MRP، کارایی عملیاتی تدارکات، کارایی مالی، هماهنگی درونی
  • جواد خواجه محمود آبادی، اکبر عالم تبریز صفحه 21
    مدل «مقدار اقتصادی تولید1» (EPQ)، یکی از مدل های کلاسیک کنترل موجودی است که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. مدل EPQ فرضیات متفاوتی دارد که استفاده آن را در شرایط واقعی محدود می کند. مقاله حاضر به توسعه این مدل می پردازد و فرض تحویل سفارش با نرخ ثابت و پیوسته را در نظر نمی گیرد و فرض می کند که سفارش را می توان به صورت بسته های چند تایی تحویل گرفت. در شرایط جدید، هزینه های EPQ محاسبه و مدل سازی جدید ارائه می شود. هم چنین برای محاسبه مقدار بهینه سفارش نیز یک الگوریتم ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدل EPQ، تحویل چندگانه، بهینه سازی
  • غلامعلی طبرسا، نوشین اورمزدی صفحه 39
    امروزه یکی از مهم ترین و با ارزش ترین سرمایه های هر سازمانی، دانش است. تغییرات سریع و رشد روزافزون دانش و اطلاعات، هر سازمانی را بر آن می دارد تا برای بقاء تمام تلاش خود را در مدیریت دانش به کار گیرد. لذا سازمان ها در پی شناسایی عوامل زمینه ساز و نیز بستر سازی به منظور ایجاد مدیریت دانش برآمده اند تا به موقع از منابع دانشی خود و محیط پیرامون بهره برداری کنند.
    تمرکز مدیریت دانش، بر بهبود توانایی های سازمان است. موفقیت، به ایجاد محیط کاری جدیدی نیاز دارد که در آن، دانش و تجربه به سادگی تسهیم شوند، فرایندها و فناوری های اطلاعاتی نیز برای این هدف باید اعمال شوند. رفتار انسان ها در سازمان هم باید در این راستا قرار گیرد تا اطلاعات و دانش آنان ادغام شود و در زمان مناسب به دست افرادی برسد که به آن نیاز دارند تا بتوانند با بهره وری بیشتر عمل کنند. مبانی زیرساخت مدیریت دانش، شامل نظام فناوری اطلاعات، فرایندهای دانش و فرهنگ سازمانی است که این مبانی به استفاده کامل از دانش منجر می شوند.
    این تحقیق نیز با مفروض داشتن این سه عامل در پی تبیین و سنجش وضعیت هر یک از این عوامل در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران (منطقه تهران) برای استقرار مدیریت دانایی و نیز رتبه بندی آن ها به منظور توجه و تقویت عوامل ضعیف تر بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، فرایندهای دانش، فرهنگ سازمانی
  • محمدحسن پرداختچی، محمود حیدری، حمید شفیع زاده صفحه 71
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثربخشی مدیریت در زمینه سازی برای بروز و پرورش کارآفرینی از دیدگاه کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بوده است. بدین منظور، پنج شاخص اصلی برای کارآفرینی در نظر گرفته شدند که شامل خلاقیت و نوآوری، ریسک پذیری، مسئولیت پذیری، قدرت تصمیم گیری و مشارکت جویی بودند. در راستای پاسخ گویی به فرضیات پژوهش، اطلاعات به صورت کتاب خانه ای و میدانی جمع آوری شد. در جمع آوری اطلاعات میدانی، از ابزار اندازه گیری پرسش نامه استفاده گردید. پرسش نامه تحقیق پس از مطالعه دقیق ادبیات پژوهش تدوین شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی در زمینه سازی مناسب برای شاخص های ریسک پذیری، مسئولیت پذیری، قدرت تصمیم گیری و مشارکت جویی موفق و در زمینه خلاقیت و نوآوری ناموفق بوده است. با توجه به اینکه شرکت هیچ برنامه آموزشی در زمینه کارآفرینی برای کارکنان طراحی و اجرا نکرده بود و با توجه به دولتی بودن این شرکت (تحقیقات متعدد نشان داده است که کارآفرینی در شرکت های خصوصی بیش از شرکت های دولتی مورد توجه قرار می گیرد) می توان گفت که مدیران شرکت نفت عملکرد رضایت بخشی در زمینه کارآفرینی داشته اند.
    کلیدواژگان: پرورش کارآفرینی، اثربخشی مدیریت، کارآفرینی
  • فرج الله رهنورد، منوچهر جویبار صفحه 101
    ادبیات مدیریتی بیانگر آن است که مهارت های مدیریتی در کل، و هوش هیجانی به طور خاص، نقش تعیین کننده ای در موفقیت مدیران در محیط های کاری دارند. این مقاله به مقایسه هوش هیجانی در میان سطوح سه گانه مدیریت در سطح سازمان می پردازد. سنجش هوش هیجانی بر اساس پنج بعد مدل هوش هیجانی گلمن (1995)، یعنی خود آگاهی، خود نظمی، انگیزش، همدلی و مهارت صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که وضعیت هوش هیجانی در کل میان مدیران سطوح گوناگون متفاوت است و این تفاوت بیشتر در ابعاد خودآگاهی، خود نظمی و انگیزش نمود داشته، ولی در دو بعد همدلی و مهارت اجتماعی، تفاوت مشاهده شده معنادار نیست. در ضمن، این پژوهش نشان می دهد که هرچه در نردبان سلسله مراتب بالا می رویم، سطح هوش هیجانی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مدیریت، خود آگاهی، خود نظمی، انگیزش، همدلی، مهارت اجتماعی
  • پرویز احمدی، اسدالله کرد ناییج، فاطمه سادات میر شریفی صفحه 119
    پژوهش حاضر، با هدف کلی ارائه راهکارهای بهبود و توسعه صادرات در صنعت پلاستیک انجام شده است در این پژوهش ابتدا به بررسی وضع موجود صادرات در صنعت پلاستیک در تاریخ تدوین آن، سپس شناسایی عوامل موثر بر صادرات در این صنعت، آنگاه به بررسی میزان تاثیر قوانین تجاری و بازرگانی در صادرات صنعت پلاستیک و در نهایت به ارائه پیشنهادهایی جهت بهبود و توسعه صادرات در این صنعت به تولید کنندگان، صادر کنندگان و... جهت بکارگیری در تصمیم گیری های آتی به عنوان بخشی از صادرات غیر نفتی کشور و سنجش میزان اثرگذاری عوامل مورد نظر این تحقیق بر صادرات در صنعت پلاستیک پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: صادرات، توسعه صادرات، صنعت پلاستیک، بازاریابی بین الملل
  • حمید بناییان صفحه 145
    دنیای رقابتی امروز، نیازمند مدیرانی است که بتوانند با سرعت و دقت بالا تصمیم بگیرند. مدیریت، برای تصمیم گیری به اطلاعات نیاز دارد و برای دست یابی به اطلاعات باید از طریق دست رسی به داده ها، آن ها را به اطلاعات تبدیل کند. این امر می تواند به صورت دستی یا ماشینی صورت بگیرد. در سیستم دستی ما با مسائلی هم چون: عدم دست رسی به موقع به اطلاعات، عدم پردازش صحیح و حجم کاری بالا، برخورد می کنیم که مانع از تحقق وظایف مدیریت می شود. در مقابل، استفاده از سیستم ماشینی، شامل «فناوری اطلاعات»1 (IT)، که سخت افزار انجام امور است و «سیستم های اطلاعاتی مدیریت» 2 (MIS)، به عنوان نرم افزار و ابزار تحلیل که نقش تبدیل داده به اطلاعات را به عهده دارد، از مزایایی به این شرح برخوردار است: سرعت و دقت بالا، توان پردازش حجم بالای داده و اطلاعات. این مقاله بر آن است که ضمن بیان اهمیت نقش سیستم های اطلاعاتی در سازمان، چگونگی و مراحل طراحی و ساخت یک سیستم اطلاعاتی مدیریت در واحد اداری- مالی دانشگاه ها را بررسی کند و ضمن تشریح مراحل طراحی و ساخت عملی چنین سیستمی مزایا و معایب دو شیوه ی دستی و ماشینی را از لحاظ دست رسی، پردازش و طبقه بندی اطلاعات بیان کند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، سیستم اطلاعاتی مدیریت، مدل مفهومی، مدل منطقی، مدل فناوری
|
  • Mohammad Reza Hamidizadeh , Mohammad Nasir Monjezi Page 5
    The purpose of survey is to recognize the critical role of materials and goods provision for use in the infrastructure system of MRP in industrial organizations to reach their objectives. The article has three parts. The first part presents the theoretical framework of materials requirements processes models, and related components with its literature review. The second part is to analyze how to utilize the MRP system based on model building to decrease the current problems. It uses a questionnaire with 35 questions to get data from experts of the Drilling Dept. The statistical population is the drilling department of NISOC. The procedure uses opinion polling around a multi-dimensions model for detecting latent levels of problems. After testing seven hypotheses and analyzing the findings, some practical recommendations were presented to NISOC, especially to the Drilling Depurtment which will need them to improve its MRP systems.
  • Javad Khaje Mahmood Abadi, Akbar Alam Tabriz Page 21
    The Economic Production Quantity (EPQ) is one of the most applicable models in the production and inventory control environments. Like other classical production and inventory control models, it is derived on the basis of assumptions that limit the real-world applications.Continuous and constant-rate delivery of orders are some of these assumptions. In this paper, we expand this model by assuming that orders may be delivered discretely in the form of multiple pallets. Under these conditions, we formulate the problem as a non-linear integer – programming model, and propose a new approach to solve it. At the end, we present a numerical example to demonstrate the application of the proposed methodology.
  • Gholam Ali Tabarsa , Nooshin Ormazdi Page 39
    Nowadays, knowledge is one of the most valuable organizational capital. Rapid changes and knowledge growth have led organizations to use knowledge management for their survival. Therefore, organizations try to identify basic factors for creating knowledge management. Knowledge management focuses on organizational capability. To be successful organizations need a new environment for sharing knowledge and human behavior. Basic factors for pitching knowledge management are: information technology, knowledge processes and organizational culture. This research supposes these factors as basic factors and explains the qualitative condition of these factors in National Iranian Oil Refining and Distribution Company.
  • Mohammad Hasan Pardakhtchi , Mohammad Heydari, Hamid Shaffizadeh Page 71
    The purpose of the study was to examine the effectiveness of management in developing and expressing entrepreneurship in the NISOC. Five basic criteria of entrepreneurship were considered, including: creativity and innovation, risk taking, accountability, decision making ability, and participation. To examine the hypotheses of the study, library research was done, and a questionnaire was used for gathering field data. The questionnaire was developed on the basis of the related theoretical and research literature. The results of the study showed that the management of the company was successful in developing entrepreneurship in criteria like risk taking, accountability, decision making ability, and participation, but was unsuccessful in creativity and innovation. Considering the fact that the company under study was a public one, that and numerous studies showed that the private sector pays more attention to entrepreneurship than the public sector, and since no training program in entrepreneurship was conducted for the employees, it can be said that “the overall performance of the company in entrepreneurship was satisfactory”.
  • Farajollah Rahnavard , Manoochehr Joeibar Page 101
    The literature suggests that managerial skills in general, and emotional intelligence in particular, play a significant role in the success of managers in the workplace. This study attempts to compare emotional intelligence at managerial levels. Emotional intelligence was measured on the basis of five competencies in the model of Golman (1995). The results indicate that emotional intelligence is different among managers in the organizational levels. This difference is significant in terms of self-awareness, self-regulation, and self-motivation, but not in the dimensions of social skills and empathy. Also, this article indicates that the level of emotional intelligence increases in the organizational ladder.
  • Parviz Ahmadi , Asadolah Kordnaeeg , Fatemehsadat Mir Sharifi Page 119
    This research has been done with the basic objective of "A study of Exports in Plastics Industry". This research is firstly checking the current situation of exports in plastics industry, considering effective factors in the exports of plastic products, and it then assesses the trade laws and regulations on that. Finally, it presents some solutions to improve exportation in this industry in the future.